2016-12-28
去開尖沙咀行街,朋友想食日本野,但又想搵間價錢又品質唔錯既餐廳。行到i square , 6-7樓又好多間餐廳。我地比一間吸引左入去,外面好有日本風,入面都好似日本魚市場旁邊居酒屋,個feel好正。食物方面,有當日set,同理唔同丼選舉,丼套餐送一碗冷麵,加$10可轉熱麵。炙熱小樽丼$148見上面寫住好評,就試呢款啦,本身都鍾意炙燒,貪佢有少少熟,三文魚有7舊,帶子都有3舊,夾理有成10舊刺身,三文魚輕輕燒過表面,油份逼左出來,好香魚味,咬落去魚肉化開少少,食落唔錯。帶子夠大粒,食落鮮甜。加左$12有多隻溫泉蛋,最後撈理落飯度,蛋黃一桔就慢慢流出來,配合飯食,好正。黑甕丼 $158 (配蕎麥熱麵 + $10) 一上枱,看上去非常精緻的擺盤,跟餐牌上的圖片相差不遠,圖上的冬菇換成蟹棒,真的更棒~首先試一口飯,飯微暖,酸度足夠,軟硬適中,好喜歡日本米的口感,黏糯得黎有咬口! 再試三文魚,三文魚肥美,油脂度適中,口感軟滑,沒有腥味亦沒有筋,質素屬中上。接著,吞拿魚有驚喜,它比起我一般出面食到的滑,即使唔係拖羅,但都唔會好瘦同乾,鮮味十足。丼內亦有鯖魚、同油甘魚,都食得出好新鮮。而且丼份量好夠
炙熱小樽丼$148
黑甕丼 $158 (配蕎麥熱麵 + $10)
接著,吞拿魚有驚喜,它比起我一般出面食到的滑,即使唔係拖羅,但都唔會好瘦同乾,鮮味十足。丼內亦有鯖魚、同油甘魚,都食得出好新鮮。而且丼份量好夠大,好有飽足感! 最後吃一碗暖暖的蕎麥麵,非常滿足!