2022-06-22 179 浏览
下午飲嘆個茶,食點心。聽朋友介紹師父做過多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓,跟住再做自家品牌,性價比高!黑松露北菇燒賣皇燒賣內的大蝦及豬肉比例適中,加埋黑松露在燒賣上面變得十分高級。18蚊2粒2個人食岩岩好!月半彎晶瑩鮮蝦餃咬開蝦餃可以見到大大粒蝦,爽口彈牙,真材實料。鮮蝦菜苗餃粒粒十分飽滿,晶凝通透可見到菜苗及大蝦,非常新鮮。鮮蝦腸一碟3條,條條都有大大粒鮮蝦,每一啖都十分滿足。秘製叉燒包叉燒包鬆軟,餡料豐富,有點薑味的秘製醬汁。濟寧蒜香蝦春卷炸得卜卜脆,有蔬菜同蝦做餡料,香脆可口,唔怕膩。所有點心手作即製,新鮮熱辣,中午時分餐廳滿座,都要等一等先食到。

月半彎晶瑩鮮蝦餃
咬開蝦餃可以見到大大粒蝦,爽口彈牙,真材實料。

鮮蝦菜苗餃
粒粒十分飽滿,晶凝通透可見到菜苗及大蝦,非常新鮮。

鮮蝦腸
一碟3條,條條都有大大粒鮮蝦,每一啖都十分滿足。

秘製叉燒包
叉燒包鬆軟,餡料豐富,有點薑味的秘製醬汁。

濟寧蒜香蝦春卷
炸得卜卜脆,有蔬菜同蝦做餡料,香脆可口,唔怕膩。

2022-06-21 128 浏览
呢間食過兩三次,次次黎一定點燉湯飯餐,真係好抵$60有足料燉湯加蒸飯同灼菜,雖然燉湯冇得揀款式,係廚師隨機派,今晚好彩中左姬松茸雪耳燉雞湯,松茸味香而湯味濃!配左鳳爪排骨飯同菜其實都飽,飯就味道正常,醉翁之意不在飯。其他點心水準都ok, 熱辣辣。整體都可以,荃灣飲夜茶已經買少見少,可以一試。
2022-06-19 217 浏览
行過附近,成日都見到呢間餐廳好多人~咁o岩朋友早排係社交平台睇到個蒸飯好吸引,所以就擇日來呢度試下了😚去到餐廳大概係六點九左右;已經有一半枱坐緊人😳餐廳裝修簡潔舒服👍一坐低,就有姐姐問飲乜茶;但佢地得普洱同水仙揀,選擇似乎少左D😢餐牌就兩版紙,大路嘅點心都有齊👍今次我地就叫左:🦐咱家脆皮蝦多士🍴香麻蓉煎堆仔🐷馳名南翔小籠包🐷黑松露北菇燒賣皇🐮黑椒醬皇金錢肚🐟蒜香石斑片蒸飯率先上枱係🦐咱家脆皮蝦多士 ($42)姐姐擺上枱個陣話呢個點心係佢最鍾意嘅,真係好好食😋於是我不由得對佢都抱有期望😳成份蝦多士唔油👍多士好厚,食落有D似炸銀絲卷嘅質感~麵包上面舖左蝦膠同黑白芝麻~但食落冇蝦膠彈牙嘅質感,有D可惜😢同埋如果就咁食會覺得有D乾,要加沙律醬來食~呢個點心我自己覺得一般,唔算太出眾😐🐷黑松露北菇燒賣皇 ($18)因為想試多D野,所以燒賣只係叫左2粒😂將黑松露平均放係燒賣面食,味道o岩o岩好~豬肉唔會好肥,食落彈牙,好食👍🍴香麻蓉煎堆仔 ($24)煎堆外層舖滿晒黑白芝麻~每一啖都有好香濃嘅芝麻味😍煎堆軟熟,中間仲有黑芝麻餡😋不過我本身唔太好甜,所以一粒都覺得有D膩😂🐷馳名南翔小籠包 ($30)小
行過附近,成日都見到呢間餐廳好多人~

去到餐廳大概係六點九左右;已經有一半枱坐緊人😳
餐廳裝修簡潔舒服👍
一坐低,就有姐姐問飲乜茶;
但佢地得普洱同水仙揀,選擇似乎少左D😢

餐牌就兩版紙,大路嘅點心都有齊👍
今次我地就叫左:
🦐咱家脆皮蝦多士
🍴香麻蓉煎堆仔
🐷馳名南翔小籠包
🐷黑松露北菇燒賣皇
🐮黑椒醬皇金錢肚
🐟蒜香石斑片蒸飯

率先上枱係🦐咱家脆皮蝦多士 ($42)
姐姐擺上枱個陣話呢個點心係佢最鍾意嘅,真係好好食😋
於是我不由得對佢都抱有期望😳

成份蝦多士唔油👍
多士好厚,食落有D似炸銀絲卷嘅質感~
麵包上面舖左蝦膠同黑白芝麻~
但食落冇蝦膠彈牙嘅質感,有D可惜😢
同埋如果就咁食會覺得有D乾,要加沙律醬來食~
呢個點心我自己覺得一般,唔算太出眾😐
咱家脆皮蝦多士
🐷黑松露北菇燒賣皇 ($18)
因為想試多D野,所以燒賣只係叫左2粒😂
將黑松露平均放係燒賣面食,味道o岩o岩好~
豬肉唔會好肥,食落彈牙,好食👍
黑松露北菇燒賣皇
🍴香麻蓉煎堆仔 ($24)
煎堆外層舖滿晒黑白芝麻~
每一啖都有好香濃嘅芝麻味😍
煎堆軟熟,中間仲有黑芝麻餡😋
不過我本身唔太好甜,所以一粒都覺得有D膩😂
香麻蓉煎堆仔
🐷馳名南翔小籠包 ($30)
小籠包底下墊左瓜片,好容易就夾起👍
皮薄湯清,唔錯😋

🐮黑椒醬皇金錢肚 ($30)
金錢肚軟熟,唔會好辣,幾夠味😋
底下仲有幾塊白蘿蔔墊住~
馳名南翔小籠包、黑椒醬皇金錢肚
🐟蒜香石斑片蒸飯 ($68)
主角終於上場了🎉🎉🎉
石斑舖滿蒜蓉😳
仲有幾條果皮😍
魚皮有好豐富嘅膠質😍
魚片除左一兩塊輕微小骨之外,其他都係肉😍
白飯乾爽,充滿油香,果然冇叫錯👍
蒜香石斑片蒸飯
最後埋單係 $224~
只收茶錢每位 $6,冇加一服務費👍

講起埋單,又有段小插曲😐
話說開頭姐姐入單個陣,睇漏左個蒸飯,冇入到機~
咁我地同佢講,佢就好快咁去左廚房同師傅講叫蒸飯,
但唔知做乜直到我地食完晒野,都冇出過張新單比我地~
只係直接係張單寫「+68」
最後埋單,本身想用八達通,但姐姐話入機只入左 $156,所以八達通只可以俾 $156;個$68要用現金俾,完全R爆頭🤷‍♀️

食物質素唔錯👍
服務,除左蒸飯個度發生左少少問題之外,其他大致都正常~
2022-06-18
香麻蓉煎堆仔
馳名南翔小籠包、黑椒醬皇金錢肚
蒜香石斑片蒸飯
2022-06-17 110 浏览
朋友介紹了旺角, 鋿晶館, 樓底好高, 空間感好強, 裝修好新穎, 坐得幾舒服餐廳為自家製品牌,所有手作點心, 點心即點即做,好有 heart.黑松露北菇燒賣皇,黑松露味夠香,但又唔會只食到松露味而覆蓋哂其他味道,冬菇味幾香,餃肉 juicy多汁 蝦餃,皮夠薄夠挺身!雪白夠晶瑩剔透,蝦肉大粒又夠彈牙,有啖肉汁!唔會乾爭爭,好正。珍珠雞,味道夠濃,蛋皇夠大粒,荷葉既優香味滲到飯內,肉醬做得幾好幾惹味。叉燒腸,個腸粉皮有別於其他,這個多一點回彈,煙韌感覺!非常欣賞, 豉油唔會過咸,味道剛剛好。好多點心都好正!

2022-06-16 1986 浏览
🚩鋿晶館以前細個好討厭飲茶,覺得啲大人傾偈傾好耐,但人愈來就愈中意飲😆休息起身飲下茶食下點心,不知幾嘆~今日放工又黎左荃灣搵食,返工真係好少時間飲到茶,難得搵到呢間夜晚都有點心食嘅店🧡佢哋所有點心都係即點即做,絕對唔係喺廠做完送出嚟嘅~而且聽聞佢哋嘅師傅都唔簡單,喺日本做完再回流返嚟香港做,係多間米芝蓮同埋連鎖酒樓都有見過嘅身影嫁〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈濟寧蒜香蝦春卷 $34春卷係好修長個款,裏面塞滿左菜同埋蝦肉,而且炸得好乾身一啲都唔油膩~🌈齒頰留香脆蘿蔔腸 $34呢個腸粉係香港好少食到,我覺得係蘿蔔酥crossover腸粉😋軟懦嘅腸粉皮包住脆卜卜嘅蘿蔔絲,唔使啖啖肉都好好食🌈咱家脆皮蝦多士 $42呢個癲覆咗我對蝦多士嘅認知,佢係厚多士加蝦膠整成的😆有啲似炸饅頭,食落好軟熟好香口🌈馳名南翔小籠包 $30小籠包就比較遜色左少少啦,佢嘅湯同埋肉餡都好食的~但佢嘅皮就比較厚身同乾🌈黑松露北菇燒賣王 $18 / 鮑魚北菇燒賣皇 $28超香嘅黑松露醬,估唔到黑松露同燒賣又幾夾!而且燒賣肉質好厚實,唔係左溝右溝!另外一款就用咗鮑魚仔,細細隻又唔難咬,都幾好食~🌈姬松茸雪耳燉雞湯 $45夜
🚩鋿晶館
🌈濟寧蒜香蝦春卷 $34

🌈齒頰留香脆蘿蔔腸 $34

🌈咱家脆皮蝦多士 $42

🌈馳名南翔小籠包 $30

🌈黑松露北菇燒賣王 $18 / 鮑魚北菇燒賣皇 $28

🌈姬松茸雪耳燉雞湯 $45
夜麻麻梗係飲返碗湯補補身,雞湯好清甜,而且配搭左大量嘅菇菌,一路飲就好香菇味!而且仲有好多雞肉,全部都燉得淋一啲都唔柴
2022-06-15
2022-06-14 84 浏览
今時今日想一盅兩件,除咗可以去酒樓,其實好多小舖亦都做得好出色,鋿晶館就係其中一間。餐廳係自家製品牌,手作點心,所有都係現場即點即做,而聽聞師傅更加來頭不少,曾就職於日本東京富麗華多年,招呼過高管達人和明星,回港後亦在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富。▶️月半彎晶瑩鮮蝦餃 - 皮薄,做到晶凝效果,內裡嘅蝦仁還算大隻▶️黑松露北菇燒賣皇 - 少少黑松露醬鋪上面,配上北菇同其他餡料,食落很惹味▶️齒頰留香脆蘿蔔腸 - 白滑腸粉,裏面脆皮包住一絲絲蘿蔔,食落有兩種口感幾特別▶️百吃不厭鹹水角 - 顏色金黃,外皮酥脆,熱辣辣炸出來就最好味▶️咱家秘製叉燒包 - 包面軟腍,裏面爆餡流汁,叉燒餡料夠豐富▶️鳳爪排骨金鳳飯 - 用上飯味香濃的金鳳米,肉汁滲透飯裏特別滋味

午餐
  • 月半彎晶瑩鮮蝦餃
2022-06-10 110 浏览
約咗朋友喺荃灣食晚飯,突然間好想食點心,上Openrice見有間叫「鋿晶館」有即製點心嘅餐廳就去左試。飲茶梗係要嗌蝦餃燒賣啦!蝦餃同燒賣有兩粒同四粒揀,幾好!我同朋友二人,一人一粒,可以留番個肚試其他野食👍🏻💖月半彎晶瑩鮮蝦餃脹鼓鼓,薄薄的皮包着蝦同爽脆翠玉瓜,是真正的皮薄餡靚。💖黑松露北菇燒賣皇大大粒,有齊黑松露、北菇和蝦,絕不欺場。食完蝦餃燒賣望望張點心紙,太多選擇唔知揀咩食。問吓店員有咩好推介,佢推介我地試「齒頰留香脆蘿蔔腸」同「濟寧蒜香蝦春卷」。店員話呢度嘅師傅曾經喺米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓做主管,所以d點心質素都有番咁上下,叫我放心嗌野食。💖齒頰留香脆蘿蔔腸蔥花灑在腸粉皮上。腸粉皮薄得黎唔易爛,包住脆卜卜金黃色米網,最中間係甜甜蘿蔔絲。多層口感,口感豐富。💖濟寧蒜香蝦春卷打斜切,咁樣嘅切法好少見,有創意而且賣相不錯👍🏻。外層炸粉好薄但炸得脆卜卜唔會燶又唔會過油,夠乾身,食完唔覺得熱氣。貼埋喼汁酸酸地開胃又解膩😋,食多幾件都唔覺得罪疚。一件春卷入面重有兩粒蝦😍,真係好足料!💖黑椒醬皇金錢肚黑椒醬幾辣,個人幾鍾意。原來除左金錢肚,下面重有清甜白蘿蔔。💖嗌左盎鳳爪排骨金鳳飯。食鳳爪

💖黑松露北菇燒賣皇大大粒,有齊黑松露、北菇和蝦,絕不欺場。

💖齒頰留香脆蘿蔔腸

💖黑椒醬皇金錢肚

💖嗌左盎鳳爪排骨金鳳飯。
食鳳爪排骨飯最怕d排骨唔夠熟,好彩呢度嘅排骨夠熟,份量又足,重有兩隻鳳爪,同朋友一人一隻唔使掙!

全日都有點心食,隨時想食就食!茶錢每位$6咋,重要全日免收加一,咁抵喺邊度搵!

2022-06-08 137 浏览
🎈飲啖茶食個包🎈哥哥話好耐冇食叉燒包同嘆茶🫖好啦近近地喺荃灣飲茶啦💗鋿晶館就喺荃灣廣場附近!好就腳!所有點心自家製!最重要係即點即做😍💗鮮蝦菜苗餃餃皮煙韌,餃身飽滿!裏面有太大粒爽口彈牙鮮蝦,同海量香嫩菜苗!💗齒頰留香脆蘿蔔腸皮滑餡脆, 裏面有炸過嘅蘿蔔絲,口感爽脆酥化!就算唔點豉油都已經好好味!💗月半彎晶瑩鮮蝦餃皮薄餡靚就係呢個喇!鮮蝦餃晶瑩剔透,大大粒新鮮蝦肉!爽口彈牙!💗濟寧蒜香蝦春卷呢個真係相當驚喜!裏面有大量菜做餡料!同埋紅蘿蔔碎伴蝦肉,外層炸得香脆酥口!唔油膩!配埋喼汁非常惹味!👍🏻💗黑松露北菇燒賣王燒賣大大粒!豬肉餡料口感紮實又唔會有好多肥豬肉!上面仲有黑松露!口感非常滋味!💗自家秘制叉燒包呢個就係哥哥最鍾意食嘅叉燒包!一籠有三個!包皮軟熟!裏面有大量叉燒丁!甜甜嘅醬汁好好味!
🎈飲啖茶食個包🎈

• 鮮蝦菜苗餃
  • 黑松露北菇燒賣皇
  • 齒頰留香脆蘿蔔腸
2022-06-07 118 浏览
呢間點心食過幾次。。真係幾好味~即叫即整,所以都熱辣辣😋😋👍🏻之前都試過鳳爪,流沙包,馬拉糕,春卷。。都是不錯的😋👍🏻呢次再食😀😀.蝦腸🦐🦐好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️好滑好柔軟的蝦腸,蝦都好爽口,好味😋😋👍🏻.鮮蝦菜苗餃🦐🦐好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️蒸餃/餃子類,最忌就皮厚,佢呢個菜苗餃唔厚之餘,仲好有彈性及柔軟,入面的材料的好足料,好正,都是每次必叫😁😋👍🏻👍🏻.羅蔔糕好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️第一次試。。好味啊。。口感唔硬,都唔會覺得好粉,食完好想要食😆😋.鳳爪排骨飯好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️其實是好味的,個人不太喜歡排骨偏肥😆🙈m.煎堆仔好味度:⭐️⭐️⭐️主要覺得唯一缺點係好大陣花生油味🥺入面黑芝麻都整得好好,及炸得好脆😋👍🏻
呢間點心食過幾次。。真係幾好味~
即叫即整,所以都熱辣辣😋😋👍🏻
之前都試過鳳爪,流沙包,馬拉糕,春卷。。都是不錯的😋👍🏻
呢次再食😀😀
蝦腸🦐🦐
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
好滑好柔軟的蝦腸,蝦都好爽口,好味😋😋👍🏻

鮮蝦菜苗餃🦐🦐

羅蔔糕

鳳爪排骨飯
好味度:⭐️⭐️⭐️⭐️
其實是好味的,個人不太喜歡排骨偏肥😆🙈
m

煎堆仔
好味度:⭐️⭐️⭐️
主要覺得唯一缺點係好大陣花生油味🥺
入面黑芝麻都整得好好,及炸得好脆😋👍🏻
2022-05-21 220 浏览
例牌要排隊嘅點心店~今日12點去到~排咗半個鐘~還可以吧~兩個人叫咗7樣野~飽到上心口~小店飲茶~環境係比較嘈😂😂~鹹水角唔錯~不過太油春卷無得彈!炸到好香脆~又爆餡料叉燒腸皮唔算薄,但又唔係淋啤啤嘅粉~少許煙靭~有啲口感,味道正常鳳爪麻麻哋~可能雞腳太”肥大”~醬汁都麻麻蝦餃燒賣正常~推介金銀蒜龍躉蒸飯飯粒夠乾身~66蚊一個飯~唔好期望龍躉魚片好厚~但都好味~仲送娃娃菜一碟~~~~~~~~~
例牌要排隊嘅點心店~今日12點去到~排咗半個鐘~還可以吧~

兩個人叫咗7樣野~飽到上心口~

小店飲茶~環境係比較嘈😂😂~

鹹水角唔錯~不過太油

春卷無得彈!炸到好香脆~又爆餡料

鳳爪麻麻哋~可能雞腳太”肥大”~醬汁都麻麻

蝦餃燒賣正常~

推介金銀蒜龍躉蒸飯

2022-05-21
  • 濟寧蒜香蝦春卷
香港有好多酒樓,方便嘅商場入面起碼會有一間,但係想好食又抵食嘅飲茶就真係難搵,今日放假特別過嚟荃灣試下e間街坊茶館~ 月半彎晶型鮮蝦餃 $36 4粒佢係用新鮮蝦做,質感彈牙爽口,中間有啲蔬菜粒更清新,個皮都唔厚~黑松露北菇燒賣皇 $32 4粒純豬肉冬菇,黑松露味唔算重,整體比較普通黑椒醬皇金錢肚 $30少少辣夠惹味,金錢肚夠淋👍🏻蒲江春鮮竹牛肉球 $30個人覺得幾好食,因為冇落陳皮,同埋芫荽味都唔重😂不過特別愛食陳皮芫荽味嘅人就可能要失望了半肥不瘦叉燒腸 $30腸粉皮唔算厚,但如果做得再滑啲就完美了~❤️脆皮蝦多士 $38好耐冇食蝦多士了,雖然蝦膠嘅部份比較薄,但係整體超脆,芝麻味好香😆❤️秘製叉燒包 $18佢個包皮夠薄同軟身,而且中間嘅叉燒係多到爆,係超有質素嘅叉燒包古法馬拉糕 $22好健康,一啲都唔甜,好似食緊蒸蛋糕😂個人覺得甜多少少先似馬拉糕招牌流沙包 $28唔小心放得耐左,包皮有少少硬,所以記得要趁熱食,中間奶黃都流心嘅總結:❤️係我特別覺得好食嘅項目,但冇符號個啲其實都唔差,已經好過好多酒樓😂價錢亦係相當抵食,如果2-4人想飲茶絕對推介,佢鋪頭唔大記得要早啲攞位呀~評分(5⭐️為最高

月半彎晶型鮮蝦餃 $36 4粒

黑松露北菇燒賣皇 $32 4粒
純豬肉冬菇,黑松露味唔算重,整體比較普通

黑椒醬皇金錢肚 $30
少少辣夠惹味,金錢肚夠淋👍🏻

蒲江春鮮竹牛肉球 $30

半肥不瘦叉燒腸 $30
腸粉皮唔算厚,但如果做得再滑啲就完美了~

❤️脆皮蝦多士 $38

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

如果喜歡我地嘅餐廳食野情報就follow@我地 hkfoodie_90s_couple啦~
2022-05-09 172 浏览
好喜歡飲茶食點心嘅我🫖 間唔中經過呢間點心專門店都會想試下 因為聽聞佢地嘅點心師傅👨🏻‍🍳曾經做過多間米芝蓮酒店🏨 仲招呼過唔少達官貴人 但價錢又唔係貴啵 兩個人6個點心埋單$200蚊都唔洗 性價比幾高˜”*°•黑松露北菇燒賣王($18/2粒)•°*”˜燒賣大大粒 豬肉餡口感紮實唔多肥豬肉 淡淡黑松露味唔會太濃烈˜”*°•月半彎晶瑩鮮蝦餃($20/2粒)•°*”˜皮唔厚 夠韌度 蝦肉新鮮爽口˜”*°•濟寧蒜香蝦春卷($34)•°*”˜外皮非常香脆 入面包住嘅蝦肉充滿蒜香味 最喜歡佢加左好多椰菜 感覺唔會好熱氣👍🏻˜”*°•老爺鮮蝦腐皮卷($36)•°*”˜腐皮炸到脆卜卜 入面有粒粒鮮蝦 帶少少芫荽香味 非常香口˜”*°•自家秘制叉燒包($20)•°*”˜麵包軟熟 叉燒切丁 醬汁偏甜˜”*°•紫金名醬蒸鳳爪($28)•°*”˜鳳爪比一般食到嘅大隻厚肉 醬汁濃淡適中 唔會好多油👍🏻

˜”*°•黑松露北菇燒賣王($18/2粒)•°*”˜

麵包軟熟 叉燒切丁 醬汁偏甜

˜”*°•紫金名醬蒸鳳爪($28)•°*”˜
鳳爪比一般食到嘅大隻厚肉 醬汁濃淡適中 唔會好多油👍🏻
2022-05-07 118 浏览
邊個話食點心只有早午市呢? 喺荃灣就有一間全日都有點心吃的 一盅兩件舖很喜歡 點心小店,迎合 人少少兩個人,多款點心都提供一盅兩件, 咁就可以兩個人都可以食多幾款秘製叉燒包一路三個叉燒包熱騰騰燒汁龍肉叉燒肥瘦適中黑松露 北菇燒賣王黑松露份量其高 , 一上枱已經聞到黑松露嘅金香, 餡料紮實香脆蘿蔔腸粉又滑又熱的外層 藏著香脆的油炸鬼,再包著條狀的蘿蔔絲 層次感 滿分. 蝦餃蝦餃精粹係皮薄又要唔黐底, 呢粒蝦餃就合格了. 脹卜卜内裡 淡淡爽口新鮮蝦。豆苗餃 一籠三隻的豆苗餃, 滿滿的豆苗差啲睇唔到蝦肉呢! 以一層澄麵皮包着豆苗,配以蝦肉為主要 餡料,皮薄而軟、 和蝦餃一樣 蝦肉爽口彈牙. 晚飯 總覺得有啲飯落肚會滿足感大啲,所以叫多個鳳爪排骨飯.一上枱已經很香的蒸排骨味, 加上有甜豉油,非常美味。

秘製叉燒包
一路三個叉燒包熱騰騰燒汁龍肉叉燒肥瘦適中

黑松露 北菇燒賣王
黑松露份量其高 , 一上枱已經聞到黑松露嘅金香, 餡料紮實

香脆蘿蔔腸粉

蝦餃

豆苗餃

晚飯 總覺得有啲飯落肚會滿足感大啲,所以叫多個鳳爪排骨飯.
一上枱已經很香的蒸排骨味, 加上有甜豉油,非常美味。

2022-04-28 142 浏览
今日去呢間鋿品館,餐廳是自家製品牌,所有點心現場即點即做,手作點心。我食咗叉燒腸,皮好薄又多餡(出面嘅點心塊皮好厚)我鐘意食嘅叉燒包,入面多叉燒又有肉汁(冇肥肉唔會滯口)黑松露燒賣,魚肉蓉上面放上黑松露(外面食嘅燒賣係放蟹籽點綴,一舊粉又冇味道)生竹牛肉,牛肉鬆軟入面還有馬蹄粒,點埋喼汁好好食。豆苗餃,皮薄通透望到豆苗餡。蝦餃入面隻蝦肉質彈牙(通常出面食嘅蝦餃,蝦肉係淋晒)炸咸水角,多料,皮薄,炸完之後就好脆口,原來佢哋嘅師傅,曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富。襯重有得食到咁正嘅點心,真係要黎食。
我食咗叉燒腸,皮好薄又多餡(出面嘅點心塊皮好厚)
我鐘意食嘅叉燒包,入面多叉燒又有肉汁(冇肥肉唔會滯口)
生竹牛肉,牛肉鬆軟入面還有馬蹄粒,點埋喼汁好好食。
豆苗餃,皮薄通透望到豆苗餡。
蝦餃入面隻蝦肉質彈牙(通常出面食嘅蝦餃,蝦肉係淋晒)
炸咸水角,多料,皮薄,炸完之後就好脆口,
襯重有得食到咁正嘅點心,真係要黎食。
2022-04-28 101 浏览
估唔到荃灣有古色古香既食點心既地方,朋友上網見到就黎試下,點心全部都係自家製品牌,所有點心現場即點即做,手作點心。我哋2個人叫咗5樣野食,有叉燒色,黑松露燒賣,蝦餃,菜苗餃,蘿蔔手拉腸粉。首先,我本身唔鍾意食菜苗餃,朋友想食,就叫黎試下,好好食,皮薄餡靚,熱辣辣。燒賣同蝦餃好好食,好多汁。叉燒包,又係好多汁,味道唔會好咸,啱啱好。蘿蔔手拉腸粉,都係好薄皮,入面有少少脆米好特別。另外 ,師傅曾經係日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗十分豐富
燒賣同蝦餃好好食,好多汁。
叉燒包,又係好多汁,味道唔會好咸,啱啱好。
蘿蔔手拉腸粉,都係好薄皮,入面有少少脆米好特別。