2024-04-18 411 浏览
🔸 龍仔蒸飯 蒜香石斑片蒸飯套餐   $108 附送 時令養生原盅豐料 養生燉湯,蔬菜大大盅荷葉飯係 即叫即蒸 ,用炒飯底荷葉包住,上面有五大片石斑魚肉, 鋪上蒜蓉同埋蔥花一齊蒸,個樣已經好靚,魚肉係好有鮮味㗎,又吸收咗啲蒜蓉味,一啲都唔腥,不過就比較淡口,需要落啲豉油更加和味😚原盅燉湯湯料有:豬脊骨、 新鮮雞肉、冬菇、蟲草花、蜜棗,飲落好清甜,可能由於落得好多雞肉,係一個好滋補潤喉嘅燉湯。味道:8/10性價比:7/10🔸煎釀虎皮尖椒    $39有兩大條虎皮尖椒破半,用鮮魚膠饟出四條好焦香嘅虎皮椒,虎皮椒好新鮮爽脆,只係微微辣嘅,唔食辣嘅人都接受到,因為饟魚膠好飽滿又煎得好香,整體好有香辣惹味。味道:8/10性價比:7/10🔸月半灣晶瑩鮮蝦餃 2粒 / $22蝦餃都相當大粒,饀肉飽滿, 咬開裏面有成粒大蝦,而且流出一啲鮮蝦汁好甜好香,有濃濃嘅鮮蝦味。味道:7/10性價比:7/10🔸黑松露北菇燒賣王  2粒 / $20大大粒燒賣,有黑松露控嘅朋友會好中意食,總之燒賣一定係粵式點心裡面嘅皇牌,一定要點嚟食。味道:7/10性價比:7/10🔸叉燒包  3個 / $24  係標準嘅港式叉燒包
🔸 龍仔蒸飯 蒜香石斑片蒸飯套餐   $108

附送 時令養生原盅豐料 養生燉湯,蔬菜
味道:8/10

🔸煎釀虎皮尖椒    $39
味道:8/10

🔸月半灣晶瑩鮮蝦餃 2粒 / $22

🔸黑松露北菇燒賣王  2粒 / $20

🔸叉燒包  3個 / $24
係標準嘅港式叉燒包 靠一啖標曬汁 叉燒汁好多但係味唔係好濃㗎反而叉燒畀得好多 師傅將啲叉燒切成 一片片 小方塊 叉燒好嘢味 味道係甜甜蜜蜜嘅😋
▪️

🔹環境:好實際食粵式點心嘅店舖,都幾多老友記幫襯👍樓面阿姐招呼十分週到,而且態度親切🥰香港街頭小店嚟講,呢間服務真係一流。呢間街頭中式點心專門店,我舊年年初都嚟過,呢次發覺佢依家啲點心製作水準有進步,比之前啲出品仲更加好食🤪

🗣茶位費@$8
2024-04-16
等候时间
9 分钟 (堂食)
  • 石斑籠仔荷葉飯套餐
4天前 0 浏览
星期日吾想煮飯,咪以為可以留港消費,但真系非常失望。— 豆鼓欖角鱔片飯($79)1分          — 可能豆鼓原粒上,所以無味,其實咬落亦吾香     — 欖角食完都吾知道,因為無味     — 主角鱔魚睇落好大塊,但一d吾彈口,無鱔味        —   鼓油水咁淡    —   附近四x湯館$5x就有又好,真系輸幾條街。—喜灼鮮嫩菜心($35)1分    — 以為佢夠膽寫 ”鮮嫩”,菜起碼有個譜,但睇相就睇到幾多根,嫩??—鳳爪排骨飯($38)3分    —正常—半肥不瘦叉燒腸($34)1分    — 只有好細粒叉燒,反而多左通常只有在香茜牛肉腸的香茜,亦系我吾中意的味道。     — 咬開睇到皮有幾厚,叉燒有幾少。另外仲要收茶錢,要搭檯,仲只收現金,性價比好低。

星期日吾想煮飯,咪以為可以留港消費,但真系非常失望。

— 豆鼓欖角鱔片飯($79)1分

— 可能豆鼓原粒上,所以無味,其實咬落亦吾香

— 欖角食完都吾知道,因為無味

— 主角鱔魚睇落好大塊,但一d吾彈口,無鱔味

—   鼓油水咁淡

—   附近四x湯館$5x就有又好,真系輸幾條街。

—喜灼鮮嫩菜心($35)1分

—鳳爪排骨飯($38)3分

—正常

—半肥不瘦叉燒腸($34)1分

— 咬開睇到皮有幾厚,叉燒有幾少。

另外仲要收茶錢,要搭檯,仲只收現金,性價比好低。

5天前
2024-05-31 0 浏览
去左荃灣荃灣廣場附近呢間點心連鎖店,旺角、上環、上水都有分店,餐牌好多選擇,有傳統主流既點心,都有新式既點心,而且食物質素高,唔收加一,只收茶錢,係好經濟既點心餐廳!蘿蔔絲腸粉呢個腸粉好有口感,腸粉個皮好煙韌,裏面夾住咗脆炸既蘿蔔絲,好味🤤!虎皮尖椒尖椒外皮煎得少少脆,上面的魚肉唔係純魚肉,而係混合左馬蹄,有心思,而且好有口感蝦餃食蝦餃就食得到師傅既工架,呢間既蝦餃外皮薄,蝦肉好大舊,非常好味😋

蘿蔔絲腸粉

虎皮尖椒

蝦餃
鋿晶館今次介紹喺荃灣呢間「鋿晶館」嘅即叫即蒸點心舖,佢哋點心舖個門口有一級,又係出動我塊斜板嘅時候,入到點心舖入面算幾大空間,牆身有有關點心嘅畫,仲有好多關於點心嘅霓虹燈,連吊燈都係鳥籠,每個鳥籠吊燈入面都有三隻雀仔,裝修都幾特別,好吸晴!1.咱家脆皮蝦多士$48(9.5/10)呢個蝦多士炸得好脆,多士上面搽滿咗蝦膠,花膠上面鋪滿咗芝麻粒,拎去一齊炸,食落非常香口,一共有4件脆皮蝦多士!2.流沙奶黃包$30(9/10)呢個流沙奶黃包嘅包係軟綿綿,一搣開好夠熱,真係即叫即蒸,奶黃流哂出嚟,奶黃餡爆多又唔甜,一籠有3個流沙奶黃包,好味!3.月半灣晶瑩蝦餃(2粒)$21(9.5/10)呢籠月半灣晶瑩蝦餃皮好薄,蝦仁一大粒,蝦仁肉質好爽口彈牙,好好食!4.鮮蝦菜苗餃$34(9.5/10)呢籠鮮蝦菜苗餃入面蝦仁好爽口彈牙,菜苗鮮甜多汁,差唔多係一半蝦仁,一半菜苗,皮又好薄,一籠有3舊鮮蝦菜苗餃,好好食!5.時菜牛肉球$30(9.5/10)呢個牛肉球大大粒,每粒都好有彈性,牛肉球入面落咗好多青蔥同馬蹄粒,食落口感好豐富,一共有3粒牛肉球,好好味!6.北菇滑雞金鳳飯$38(9.5/10)呢個北菇滑雞
鋿晶館

1.咱家脆皮蝦多士$48(9.5/10)

2.流沙奶黃包$30(9/10)

3.月半灣晶瑩蝦餃(2粒)$21(9.5/10)

4.鮮蝦菜苗餃$34(9.5/10)

5.時菜牛肉球$30(9.5/10)

6.北菇滑雞金鳳飯$38(9.5/10)
呢個北菇滑雞金鳳飯一睇就知飯粒嘅米係用金鳳牌,我屋企都食開金鳳牌,金鳳飯食落好香,好有咬口,佢哋用水又啱啱好,飯粒軟硬適中,加埋1舊好大舊嘅冬菇同4舊好滑嘅滑雞件,呢盅飯份量好多,兩個人食都食唔哂,好好味!

2人總共價錢$217,茶位每位$8(可以揀普洱或鐵觀音)

個人口味總評分:9.42/10

@sc_cuisine

地址:荃灣沙咀道130號地舖

#鋿晶館 #荃灣 #荃灣好去處 #荃灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

#chuchu食在荃灣📍 鋿晶館 私心推介🐷最愛嘅荃灣點心🫶🏻 #chuchu推介 🐷一個月最少嚟一次,因為🐷媽超鐘意食點心,但係又冇咁多時間去茶樓坐,點心仲好食過酒樓多多聲!因為師傅曾經係日本東京富麗華做,FYI專為高管達人和明星服務,喺香港都有係多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做!好多必食‼️因為真係樣樣都好正😂💡喺荃灣廣場行3-4分鐘左右,沙咀道會近啲!前面有啲錶位可以泊車!—————————————————————✨茶位費 $8/位 (可以揀普洱或者鐵觀音)❣️ 月半灣晶瑩鮮蝦餃 $22/2粒必食‼️蝦餃超大粒,成隻BB仔拳頭咁大!皮薄!入面有成粒鮮蝦,鮮蝦汁好甜好香!.❣️ 黑松露北菇燒賣王  $20/2粒必食‼️大大粒燒賣,仲要有🐷最愛嘅黑松露係面!一定要嗌燒賣!皇牌!✨好喜歡蝦餃燒賣有得嗌兩粒!.❣️ 好姐潮州蒸粉果 $24 一籠有三隻粉果,隻隻都爆饀,口感好豐富,有啲好爽口,應該係粉葛✨記住問姐姐拎辣椒油,好香的!.❣️ 馳名南翔小籠包 $34皮薄饀靚🤭小心辣親條脷!.❣️ 香煎韮菜餅 $39呢個係🐷媽必食‼️小朋友鐘意食香口野😂好多韮菜同蝦,外皮炸到脆卜卜!.❣️ 豉汁欖角鱔片飯套餐 $
#chuchu食在荃灣
📍 鋿晶館

—————————————————————
✨茶位費 $8/位 (可以揀普洱或者鐵觀音)
❣️ 月半灣晶瑩鮮蝦餃 $22/2粒

❣️ 黑松露北菇燒賣王  $20/2粒
✨好喜歡蝦餃燒賣有得嗌兩粒!

❣️ 好姐潮州蒸粉果 $24

✨記住問姐姐拎辣椒油,好香的!
❣️ 馳名南翔小籠包 $34
皮薄饀靚🤭小心辣親條脷!

❣️ 香煎韮菜餅 $39

❣️ 豉汁欖角鱔片飯套餐 $79
用荷葉包住蒸既飯,好香,飯蒸到粒粒分明,而且鱔片好肥美,唔腥,中意食鱔既我就非常滿意

✨ 星期一至五$108 就可以有套餐,有個燉湯同時蔬
💬 燉湯都係必飲‼️🐷已經飲過曬😂真係好足料,冇味精,飲完都唔口渴的!
點心即叫即蒸,有啲可能會蒸耐小小㗎!
不專業評分
👅好味指數: 9/10
💰性價比: 9/10
👍🏻推薦: 9/10
—————————————————————
🏡地址: 鋿晶館 (荃灣)
荃灣沙咀道130號地舖
👉🏻旺角、上環、上水都有分店!
🕑營業時間: 08:00 -22:00
#chuchu食點心
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架
2024-05-14
2024-05-15 43 浏览
帶住條魚🐠搵食之得閒飲茶《鋿晶館》,位於荃灣沙咀道地舖,去食嘢最唔想遇到就係啲大大聲以為你欠咗佢嘅店員姨姨,但係《鋿晶館》入邊嘅店員姨姨好親民喎,感覺良好🐠芝士蝦春卷薄薄的春卷皮配搭鮮蝦同芝士的餡料,味道特別,不會太油膩,小朋友一定好鍾意。特色味道!🐠咱家秘製叉燒包估你唔到!熱辣辣嘅叉燒包仲會流餡添!而且包皮鬆軟。一試難忘!🐠好姐潮州蒸粉果晶瑩剔透煙靭口感嘅粉果皮,包住炒香咗嘅蝦米、韭菜、沙葛,加埋潮州辣椒油,出色潮州點心。讚好!🐠月半灣晶瑩鮮蝦餃(2隻)大大隻蝦包在玲瓏透明嘅蝦餃皮,食得出純鮮蝦嘅味道。用心之作!🐠黑松露北菇燒賣(2隻)美味新鮮豬肉配搭北菇,爽口彈牙,燒賣上面嘅黑松露作為點綴,令到粒燒賣更加高層次。必食!

🐠芝士蝦春卷

🐠咱家秘製叉燒包

🐠好姐潮州蒸粉果

🐠月半灣晶瑩鮮蝦餃(2隻)

🐠黑松露北菇燒賣(2隻)
成條沙咀道可以話係荃灣嘅分界線基本上沿住呢條路行就唔會盪失路今次呢間餐廳係荃灣廣場後面位置唔多但每次行過都有人飲緊茶由朝早八點到夜晚十點都有點心食而且係即叫即蒸嘅自家製點心🟤月半彎晶瑩鮮蝦餃🟤黑松露北菇燒賣皇🟤好姐潮州蒸粉果🟤芝士蝦春卷🟤奶皇煎堆仔每碟點心上枱都出晒煙熱辣辣好鍾意蝦餃燒賣可以叫兩件啱晒兩個人食可以嗌多幾款點心而我最鍾意嘅係呢款粉果水晶皮完全唔厚又唔粉有咬口得嚟個餡又好食呢啲傳統陽春小點永遠係最好食嘅春卷同煎堆仔都係即叫即炸呢個價錢嚟講可以話係平靚正其實仲有好多點心想試兩個人試唔到太多唯有等下次
成條沙咀道可以話係荃灣嘅分界線

春卷同煎堆仔都係即叫即炸
呢個價錢嚟講可以話係平靚正
其實仲有好多點心想試
兩個人試唔到太多唯有等下次
💪🏻 五福臨門 ($50)呢個點心拼盤包括有蝦餃、菜苗餃、粉果、燒賣同甜糕。蝦餃、菜苗餃同粉果嘅餡料都好滿,大大粒,蒸餃嘅皮都幾淋。💪🏻 齒頰留香脆蘿蔔腸 ($38)蘿蔔腸中間包裹住脆皮蘿蔔酥,所以外邊腸粉皮好滑身,而內裏脆卜卜,而且蘿蔔餡都好豐富,爆晒餡。💪🏻 流沙奶皇包 ($30)奶皇包好流心,食得出有咸蛋香味,亦都有甜嘅奶香味!包面微微濕。💪🏻 百吃不厭鹹水角 ($24)鹹水角外皮都炸得脆身,而咸水角嘅皮幾厚身同黏糯,餡料咸香都幾夾。💪🏻 暖身提氣薑汁糕 ($28)薑汁糕好煙靭,而且薑汁味道突出,亦食得出薑汁辣味!餐廳點心係自家品牌,點心師傅都曾經係日本同香港米芝蓮酒店任職。味道:6/10 性價比:7/10 食住瘦指數:💪🏻/5
💪🏻 五福臨門 ($50)

💪🏻 齒頰留香脆蘿蔔腸 ($38)

💪🏻 流沙奶皇包 ($30)

💪🏻 百吃不厭鹹水角 ($24)

💪🏻 暖身提氣薑汁糕 ($28)
薑汁糕好煙靭,而且薑汁味道突出,亦食得出薑汁辣味!

味道:6/10
食住瘦指數:💪🏻/5
  • 齒頰留香脆蘿蔔腸
平時一得閒就鐘意出酒樓食點心,今次發現呢間自家製點心,食物質素拍得住高級酒樓🤩。齒頰留香脆蘿蔔腸好有特式嘅蘿蔔腸,賣相有點似油炸鬼。外面果層的腸粉好滑口,包住經過油炸後脆卜卜的蘿蔔,好脆好新鮮,做法新穎,味道驚喜十足。黑松露北菇燒賣皇(2粒)自家製大大粒嘅燒賣,黑松露味不濃,但菇味好出,肉質結實不油膩。紫金名醬蒸鳳爪每隻鳳爪都好大隻又夠晒入味。月半彎晶瑩鮮蝦餃(2粒)蝦餃好新鮮又大粒,蝦肉鮮甜彈牙。鮮蝦菜苗餃呢款見到個樣都知道佢足料,幾乎係一半蝦肉同一半菜苗的比例。層皮又夠晒薄,一咬開真係啖啖菜苗啖啖肉😋。整體而言:點左幾個點心,每份都好大份、新鮮同足料。另外,同店員傾計發現廚師以前係多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓工作,吾怪得菜式甘有特式,而且性價比高,值得再來。

齒頰留香脆蘿蔔腸

黑松露北菇燒賣皇(2粒)

紫金名醬蒸鳳爪
每隻鳳爪都好大隻又夠晒入味。

月半彎晶瑩鮮蝦餃(2粒)
蝦餃好新鮮又大粒,蝦肉鮮甜彈牙。

鮮蝦菜苗餃

• 鮮蝦菜苗餃
  • 黑松露燒賣
2024-05-05 36 浏览
好耐無食過點心,牙癢癢,見到餐廳自家製品牌,所有點心現場即點即做,我當然要入去試下係咪真手作點心。🌟#蝦餃及燒賣蝦餃皮薄餡靚,鮮蝦大大隻,鮮甜爽口,好好味。燒賣亦十分之足料,雖然得兩隻,但係份量都算唔錯,味道清甜香口。🌟#芝士蝦春卷必試!鬆脆的春卷皮包住滿滿的餡料,爽口彈牙,食得出很新鮮的蝦肉製成,正。原來廚師曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,怪不得有創新fusion菜。🌟#養生燉湯及#時令蔬菜今日係蟲草花燉雞湯,湯濃郁清甜,養生滋補!蔬菜鮮甜爽口。🌟#籠仔蒸飯: 蒜香石斑片蒸飯大大的荷葉飯,石斑片好新鮮,鋪滿係飯上面,配上炸蒜好香好好味。店員的服務十分之細心,而廚師曾在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富。怪不得食物水準不錯👍🏻

🌟#蝦餃及燒賣

🌟#芝士蝦春卷

🌟#養生燉湯及#時令蔬菜
今日係蟲草花燉雞湯,湯濃郁清甜,養生滋補!蔬菜鮮甜爽口。

🌟#籠仔蒸飯: 蒜香石斑片蒸飯

• 蝦餃
  • 咱家脆皮蝦多士
  • 荷葉蒸飯
2024-05-04 38 浏览
朋友大力推薦呢間係荃灣廣場後面嘅點心專門店,試過發現真係好掂,點心質素直逼酒店酒樓~係等嘢食嘅期間,同店員傾偈發現原來師傅之前喺日本東京富麗華做過,返到香港之後又喺米芝蓮酒店做過,然後就自立門戶出嚟開左呢間點心店~款式算好多,即叫即蒸,價錢相當合理~流沙奶黃包熱辣辣新鮮出爐,好香蛋黃味~鮮蝦菜苗餃皮薄餡靚,鮮蝦好爽,係新鮮蝦,完全無雪味~肉餡有雲耳同菜,好清新~黑松露北菇燒賣皇自家製手打大大粒嘅豬肉燒賣,豬肉唔會太肥,黑松露放喺面點綴左成粒燒賣嘅香味~齒頰留香脆蘿蔔腸好特式嘅蘿蔔腸,蘿蔔好脆好新鮮,咁樣食真係好新穎,夾埋油炸鬼真係口感100分~暖身提氣薑汁糕自家製真係好食得出個種字加份量調配嘅香,薑汁味好香濃,唔會死甜,健康之選~

款式算好多,即叫即蒸,價錢相當合理~

流沙奶黃包
熱辣辣新鮮出爐,好香蛋黃味~

鮮蝦菜苗餃

黑松露北菇燒賣皇

齒頰留香脆蘿蔔腸

暖身提氣薑汁糕
2024-04-25
2024-05-02 39 浏览
黑松露北菇燒賣皇-豬肉不但新鮮,而且係瘦嘅,冇肥乜滯。黑松露裝飾之餘亦都增添咗蘑菇味。月半彎晶瑩鮮蝦餃-有韭黃,新鮮蝦。大大粒爽口。好姐潮州粉果-有馬蹄,韭菜,蝦米。鮮蝦菜苗餃-自家製嘅粉果皮有靭度,有彈性。菜苗夠幼嫩而且好多。由新鮮蝦配搭。夠曬大份。齒頰留香脆蘿蔔腸-特別在有一層糖醋麵筋包著白蘿蔔。可以食到每一樣食材。炸黃金豆腐磚-迷你炸豆腐。炸過嘅當然係夠曬有層次感,口感亦都好動感。有酸汁配搭。總括:曾就職於日本東京富麗華多年,專為高管達人和明星服務,回港後在多間米芝蓮酒店及大型連鎖酒樓集團做主管,經驗豐富。點心用料新鮮十足,即叫即蒸。

月半彎晶瑩鮮蝦餃-有韭黃,新鮮蝦。大大粒爽口。

好姐潮州粉果-有馬蹄,韭菜,蝦米。

• 鮮蝦菜苗餃
2024-04-30 43 浏览
今日朋友介紹呢間自家制即叫即整點心,佢話見過介紹,呢間嘅師傅之前喺米芝連酒店做過,所以今日黎試吓。活拆生剝鮮蝦腸粉腸粉好滑,有米香,d蝦都好彈牙。百吃不厭咸水角上枱熱辣辣,啱啱炸起,一咬落去個皮好脆口,入面d料都幾多。月半彎晶瑩鮮蝦餃隻蝦餃都幾大隻,入面應該起碼有2隻蝦,外皮好煙韌,d蝦爽口彈牙。黑松露北菇燒賣皇d燒賣都幾大粒,有蝦,北菇同豬肉喺入面,而且上面d黑松露都幾香,原來黑松露同燒賣係咁夾。好姐潮州蒸粉果粉果外皮晶瑩剔透,食落個皮好煙韌,d粉果都幾大隻,入面勁足料,點少少辣油就好正。流沙奶皇包一咬落去d奶皇涵即刻流出黎,食落唔太甜唔太滯,d涵都幾多。

活拆生剝鮮蝦腸粉
腸粉好滑,有米香,d蝦都好彈牙。

百吃不厭咸水角
上枱熱辣辣,啱啱炸起,一咬落去個皮好脆口,入面d料都幾多。

月半彎晶瑩鮮蝦餃

黑松露北菇燒賣皇

好姐潮州蒸粉果

流沙奶皇包
一咬落去d奶皇涵即刻流出黎,食落唔太甜唔太滯,d涵都幾多。

2024-04-26 32 浏览
我晚上食飯很少選擇飲夜茶,食點心。不過今晚朋友推介話帶我試好嘢,話呢度個師傅係日本富麗華返嚟,同埋之前响米芝蓮酒店揸旗,所以專登嚟試下。入到去見到座滿人,不過好快就有位,坐低叫咗壺普洱就開始揀點心。呢度款式都算多,除咗點心,仲有好多其他選擇。選擇困難症之下,隨便選了些喜愛的點心和朋友一齊分享~- 老爺子古法馬拉榚- 馳名南翔小籠包- 齒頰留香脆蘿蔔腸- 香煎韮菜餅- 鮮蝦菜苗餃- 黑松露北菇燒賣皇點心- 月半彎晶瑩鮮蝦餃點心一上枱,睇外觀就知道唔係工場點心,而係自家製作,因為好多都大大粒,而且係即叫即整,全部熱辣辣。我最喜歡小籠包和韮菜餅。小籠包非常多汁,咬下去爆汁鮮味充滿口腔。而韮菜餅則煎得十分香口,聞落去已經覺得吸引。另外,馬拉糕亦有啲驚喜,鬆軟而不會太甜,啱我口味。香港人對點心真係情有獨鍾,有空嚟呢度嘆杯茶,整返籠點心,都係一種享受~

呢度款式都算多,除咗點心,仲有好多其他選擇。

選擇困難症之下,隨便選了些喜愛的點心和朋友一齊分享~

- 老爺子古法馬拉榚

- 黑松露北菇燒賣皇點心

- 月半彎晶瑩鮮蝦餃

• 香煎韮菜餅
2024-04-26 28 浏览
荃灣飲夜茶好去處😋夜晚嚟到荃灣心血來潮想飲餐茶同fd慢慢傾吓偈🫖就嚟咗哩間自家製品牌嘅鋿晶館嘆茶😆因為佢嘅點心係手作點心都係現場即點即做^_^所以可以慢慢坐🤫睇翻介紹原來師傅背景曾經係日本東京富麗華做野 專為高管達人和明星服務😮翻咗香港都有係多間米芝蓮酒店同大型連鎖酒樓集團做主管 經驗豐富🤔咁我就慢慢嘆住茶慢慢等啦😂嗌咗幾籠點心😋👇🏻👇🏻👇🏻月半灣晶瑩鮮蝦餃(2粒) $22佢每一隻蝦餃都有大大粒蝦係入面😋蝦都彈牙新鮮😋重點係我勁鐘意佢哋嘅蝦餃皮喎😮蝦餃皮勁煙靭🤞🏻好姐潮州蒸粉果(3隻)$24佢同平時食嘅潮州粉果唔同😋個餡有好多都有唔同嘅材料 而且入面好多汁😋重點佢個粉果皮都好好味呀😮👍🏻咱家脆皮蝦多士(4塊) $48哩款蝦多士食落勁脆 係外脆內軟嘅感覺😋而且面頭鋪滿芝麻 勁香🤤下面有一層蝦滑再一齊去煎芝麻愛好者可以一試✌🏻懷舊鵪鶉蛋燒賣(3粒) $32鵪鶉蛋燒賣大大粒勁足料🤤而且食落juicy唔會好乾食落啖啖肉👍🏻艇頭三寶煎蘿蔔糕 $24佢個蘿蔔糕好味😋食落唔粉唔會一夾就爛仲會食到粒粒蘿蔔係入面😮入面仲有蠟肉粒惹味好多😆而且師傅煎得好香唔會燶外皮仲脆👍🏻💬整體🧀🧀🧀🧀點心都好味,而且食
荃灣飲夜茶好去處😋

仲會食到粒粒蘿蔔係入面😮
入面仲有蠟肉粒惹味好多😆
而且師傅煎得好香唔會燶外皮仲脆👍🏻

💬整體🧀🧀🧀🧀
點心都好味,而且食得出係新鮮蒸嘅👍🏻
而且有個地方可以嘆住茶同fd慢慢傾偈都係一個好去處😆

📍 鋿晶館 (荃灣)
荃灣沙咀道130號地舖

2024-04-22