餐廳裝修奢華極致,給人一種去了歐洲旅行的感覺。餐廳內空間感大,每枱之間有適當的距離,給人舒適的感覺。剛好比較早的時間到餐廳,職員安排了一張向著湖景的位置給我,從圓拱形的大窗欣賞餐廳外的景色,十分寫意。這間餐廳還能舉行婚宴,喜歡歐陸風的新人必定喜歡這間餐廳。古法胡椒餅一碟有3件胡椒餅,表面由黑白芝麻包裹着,胡椒味頗濃,有點像台灣特色的胡椒餅的迷你版。內餡由主要是豬肉和蔥製成,很香口!外皮也很薄,感覺很不錯!鮑魚珍菌千層酥這個點心不得不讚,酥皮非常厚,每一層都非常脆,口感一流,一口size鮑魚剛剛好。鮑魚醃得非常入味,煙靭度適中。這款精緻又豪華的點心售價比想像中合理,覺得值得一試。鹹水角啤梨仔一開始是給它的造型吸引了我,吃過後發現味道也很不錯。表皮脆脆的,外皮軟軟黏口,鹹水角餡料也不會太鹹,味道剛好。啤梨仔的‘定’是由百力滋扮演。金鷺鮑魚海鮮燴飯這個燴飯味道比賣相更驚艷,除了飯上的2隻鮑魚,每啖飯都能吃到很多不同的配,包括:魚、蝦、帶子、雞、菜粒等等,十分滿足,而且調味適中,讓人越食越想食!而且用熱鍋乘載着,能保持溫度。楊枝甘露飯後甜品,酸酸甜甜的楊枝甘露也很足料,芒果並不是浸了糖水的那種

古法胡椒餅

金鷺鮑魚海鮮燴飯

楊枝甘露
飯後甜品,酸酸甜甜的楊枝甘露也很足料,芒果並不是浸了糖水的那種,芒果、柚子、西米露的比例剛好,亦不會太多水。雖然一個小小的飯後甜品作一個完美的完結,但假如可以再大碗一點就好了。

總括而言這間餐廳不論環境、食物和服務態度都十分出色,非常適合一家大細、情侶一起來用餐,還可以影很多打卡相。
2021-10-23 296 浏览
想影靚相,又有優靜環境,食物又有質素。這裡絕對是個好地方,不會令你失望,每一個角落都可以拍出美照。食物方面都很有水準:金鷺湖蝦餃 $78 以閃橙色顏色塗上蝦餃面,賣相一流,皮薄蝦肉彈牙多汁。流心鵪鶉蛋燒賣 $78 以為是普通貨色,點知一口咬下去,係流心鵪鶉蛋,很驚喜。鮮蝦紅米腸 $78 ⭐️個人很喜歡,紅米腸好軟滑,內面春卷非常香脆,用心之作。鳳梨咕嚕肉 $168 去到哪裡我都喜歡點咕嚕肉🤫 炸漿很薄,很香脆,用上半肥瘦肉,口感特別好。菠蘿是燒過再放在碟旁。雙色馬拉糕 $58 黑色馬拉糕入口有香濃可可味道,不會很甜。環境舒適,用完午餐,可以在餐廳周邊打卡影靚相,食物有心思好味,下次有機會來晚餐。最重要❗️泊車有5 小時免費,十分方便。

金鷺湖蝦餃 $78
以閃橙色顏色塗上蝦餃面,賣相一流,皮薄蝦肉彈牙多汁。
流心鵪鶉蛋燒賣 $78
以為是普通貨色,點知一口咬下去,係流心鵪鶉蛋,很驚喜。
鮮蝦紅米腸 $78 ⭐️
個人很喜歡,紅米腸好軟滑,內面春卷非常香脆,用心之作。
鳳梨咕嚕肉 $168
雙色馬拉糕 $58
黑色馬拉糕入口有香濃可可味道,不會很甜。

最重要❗️泊車有5 小時免費,十分方便。

鳳梨咕嚕肉
金鷺湖蝦餃
雙色馬拉糕
鳳梨咕嚕肉
金鷺湖蝦餃
雙色馬拉糕
2021-10-20 118 浏览
一直都很想去白鷺湖,今天天氣好,於是就起行。這裏有免費穿梭巴士來往餐廳和大埔墟港鐵站,還可以免費泊車。餐廳裝潢優雅時尚,高級而舒適,有度假旅行的感覺。我們被安排坐在窗邊位置,湖景一覽無遺🥰金鷺湖蝦餃(三件)$78三大隻蝦餃表面灑上金粉,矜貴又美觀,內裡餡料豐富,蝦肉肉質鮮美👍🏻雪山竹炭叉燒餐包(三件)$62外層微脆,內裡鬆軟,叉燒半肥瘦而香口,飽肚又好味😋鮑魚珍菌千層酥(每件)$38平日我不太喜歡吃鮑魚,總覺得非常難嚼,而且無味。但這個鮑魚令我改觀,口感彈牙易嚼,味道香濃,底層的千層酥層次感豐富,酥脆可口。脆脆鮮蝦紅米腸 $78媽媽大讚這個點心👏🏻 蝦肉同樣高質,而且外層包著脆皮,再加上吸睛而口感軟糯的紅米腸,咬下去感覺口感變化多端,點少許醬油可再提味。鹹水角啤梨仔(三件)$58這裏的鹹水角造型非常有心思,三隻啤梨仔很可愛,色澤金黃,口感外脆內糯,鹹中帶甜~雙色花晶凍 $58飯後甜品~ 看到有很多可食用的乾花作裝飾,少女心爆發💞 三層組合(透明啫喱、椰汁糕、紅豆底)配搭得宜,清新爽口。另外餐廳還送上一碟自家製的XO醬給我們一嚐,味道香辣🌶️職員服務非常周到,態度有禮;點心精緻如藝術品一般

金鷺湖蝦餃(三件)$78

雪山竹炭叉燒餐包(三件)$62
外層微脆,內裡鬆軟,叉燒半肥瘦而香口,飽肚又好味😋

鮑魚珍菌千層酥(每件)$38

脆脆鮮蝦紅米腸 $78

鹹水角啤梨仔(三件)$58

雙色花晶凍 $58

另外餐廳還送上一碟自家製的XO醬給我們一嚐,味道香辣🌶️

職員服務非常周到,態度有禮;點心精緻如藝術品一般,打卡一流,而且味道確實不錯,真的是一分錢、一分貨👍🏻 聽經理說11月戶外還會有露營、燒烤和野火會,令人期待☺️
2021-10-16 2229 浏览
假期去吓大埔郊外玩吓,順便係“金鷺湖”好有歐陸風嘅餐廳,樓底高裝修仲好靚添打卡啱曬呀👍 唔講唔知原來出面有個水上樂園有好多大型充氣瀡滑梯出面有個好靚嘅湖架🤩可以撐艇仔同埋可以玩水上活動架😍😍下次一定要帶埋泳衣過嚟玩💯💯睇下有咩食先 😋😋 我哋叫咗點心、、湯、炒粉麵飯同埋炒餸♥️♥️Yeah點心泥啦流心鵪鶉蛋燒賣好正㗎👍咬落去真係啲鵪鶉蛋嘅蛋汁會流出嚟😅差d流到件衫都有呀😅超級好味😋😋金鷺湖蝦餃雖然得三粒😅但係真係好彈牙同埋隻蝦好大隻喺裏面😍 最特別嘅係蝦餃係金色架😋雪山竹炭叉燒包我小朋友最鍾意食㗎啦😁但係佢問點解個包黑蚊蚊😅其實係用竹炭整㗎😍但係就冇乜分別冇竹炭味👍好靚裏面啲叉燒又係流出嚟㗎小朋友食曬三個呀🤣😂鮑魚珍菌千層酥,呢個真係正😍原隻鮑魚仔喺千層酥上面😁千層酥真係好酥脆好好味個鮑魚呢係鮑汁鮑魚仔嚟㗎一路食鮑魚一路食住先層酥呢個冇得輸呀👍👍古法胡椒餅😋 小朋友食唔到😅因為真係辣㗎😋好大陣胡椒味呀♥️好似台灣嗰啲咁😍但係佢又冇乜油嘅好乾身好酥脆嘅👍👍嗰陣胡椒味呢真係一試難忘👍👍脆脆鮮蝦紅米腸, 用紅米做好健康,woo一咬落去真係超脆最👍超級好味💯一啲都唔油㗎食完真係好想Encore呀👍田

Yeah點心泥啦

田園蘿蔔絲酥好懷舊,蘿蔔絲酥通常喺街邊小食嗰啲食到😅但係呢度食到嘅係好多蘿蔔絲喺裏面好juicy同埋好鮮甜唔油嘅♥️仲脆卜卜添😋

燉湯松茸瑤柱燉刺參👍睇唔睇到個湯幾清澈見到海參♥️海參好彈牙好好味個湯真係超級好飲呀😋😋😋

鳳梨咕嚕肉😋 睇唔睇到係真係有條燒咗嘅鳳梨嘅好好味,側邊啲咕嚕肉脆卜卜酸酸甜甜真係超級好味最鍾意就係嗰種脆嘅感覺好正👍 小朋友最開心嘅就可以食燒烤過嘅菠蘿♥️因為真係超級甜😋

粒粒雪魚,都係甜甜地嘅一粒粒四方形好易入口又冇骨又係脆卜卜炸到甜甜脆脆入面啲肉好juicy呀👍👍小朋友都係愛不擇手呢一個💯💯

星洲炒米😍小朋友話辣呀,所以留比我地大人食💯 好爽呀啲米粉同埋辣辣地有火腿絲、火鴨絲、叉燒絲好正呀👍👍

金瑤柱蛋白炒飯♥️ 瑤柱蛋白炒飯好清新嘅感覺好好味清清淡淡小朋友就最啱喇♥️♥️

甜品時間
雙色花晶凍😍睇唔睇到呀😋兩隻顏色嘅中間有食用花🌸我最鍾意就係食啲花㗎啦😅因為食用花係好好味嘅😋食完之後個口係好清香㗎💯同埋啲果凍好甜好滑好香呀Yummy😋😋

#金鷺湖 #大埔小白鷺 #小白鷺餐廳 #金鷺湖餐廳 #katkatfoodies

金鷺湖
地址:大埔紅林路2號白鷺湖互動中心地下A號舖
電話:6822 3098
營業時間:星期一至日 11:30am-3pm、6pm-10pm

• 金瑤蛋白炒飯
  • 雙色花晶凍
  • 松茸瑤柱刺參
  • 鳳梨咕嚕肉
餐廳裝修以歐陸風格為主,華麗雅緻。室內環境寬闊舒適,空間感十足,拱形窗外可以望到湖景,門外仲有一片草地,感覺似去了一趟小旅行,非常悠閒寫意~無論室內或室外都有好多靚靚打卡位呢!餐廳主打中菜及點心,今次就主要食點心,精緻又好味🥰❀ 鹹水角啤梨仔 🍐啤梨造型既鹹水角好可愛~鹹水角炸得外層香脆,內裏軟糯,食落熱辣辣,鹹香帶甜❀ 脆脆鮮蝦紅米腸 🦐依款點心有驚喜!紅米腸入面包住酥脆既網紋春卷,外脆內軟,仲有爽彈既鮮蝦做餡,口感非常豐富,仲好好味呢~❀ 黑松露野菌餃 🍄藍色餃皮晶瑩剔透,皮薄又煙韌,裏面有好多餡料,黑松露及野菌味好香濃,睇得又食得!❀ 金鷺湖蝦餃 🦐皮薄餡多,每粒蝦餃表面塗上一層金粉,非常豪華~入面包住大大隻鮮蝦,鮮味又彈牙❀ 金牌釀蟹蓋 🦀估唔到蟹蓋份量都幾多,香脆既炸皮內有滿滿既蟹肉絲,味道好鮮甜,用料十足❀ 雙色花晶凍 🥥甜品都整得好靚,絕對係用心之作!上層係加入食用花做點綴既透明啫喱,中間係椰汁糕,而下層係紅豆糕,味道清新又唔會太甜膩~

❀ 鹹水角啤梨仔 🍐

• 脆脆鮮蝦紅米腸
  • 雙色花晶凍
  • 金牌釀蟹蓋
2021-10-08 419 浏览
一見到小白鷺有中菜廳,中意食點心飲茶嘅我就想嚟試好耐 半個月前打電話book枱两個人食點心 8月19星期四13:00 我哋到大埔再轉的士 地方都幾偏僻 但一落車見到billow隔離就係金鷺湖 無論係室外定內𥚃嘅裝修都好歐陸式好靚 帶媽媽嚟食點心真係一流 一入到餐廳好full house 咁遠水路嚟一定要book咗枱先敢嚟流心鵪鶉蛋燒賣 ($78)呢個一定要食 燒賣𥚃面包住粒鵪鶉蛋 仲係流心嘅 有新意得嚟又好食鮑魚珍菌千層酥 ($76)$38/1粒 飽魚size 又唔係太大粒 酥皮唔係太鬆化 但擺設就好靚 仲有食用花做裝飾 黑松露野菌餃 ($68)好重嘅黑松露味 好飽滿嘅餡 皮厚度適中 田園蘿蔔絲酥 ($78)熱辣辣好多餡 好值得點 而且好少餐廳可以將蘿蔔絲酥餅present咁靚 鹹水角啤梨仔 ($58)又係一個吸睛嘅點心 味道係咁多款點心最普通 但係靚嘅鮮蝦紅米腸 ($78)上面有肉鬆 腸粉皮好脆 粒粒都有好多蝦肉鮮茄魚湯鮮竹卷 ($62)鮮竹卷發揮正常 蕃茄味唔會太濃楊枝甘露 ($58)好靚嘅楊枝甘露 茶杯嘅size分量唔多雙色花晶凍 ($58)一個打卡必點之選 真係好靚 味道唔會話

流心鵪鶉蛋燒賣 ($78)

流心鵪鶉蛋燒賣

鮑魚珍菌千層酥 ($76)

鮑魚珍菌千層酥

黑松露野菌餃 ($68)
好重嘅黑松露味 好飽滿嘅餡 皮厚度適中

黑松露野菌餃

田園蘿蔔絲酥 ($78)
田園蘿蔔絲酥

鹹水角啤梨仔 ($58)
又係一個吸睛嘅點心 味道係咁多款點心最普通 但係靚嘅
鹹水角啤梨仔

鮮蝦紅米腸 ($78)
上面有肉鬆 腸粉皮好脆 粒粒都有好多蝦肉

鮮蝦紅米腸

鮮茄魚湯鮮竹卷 ($62)
鮮竹卷發揮正常 蕃茄味唔會太濃

鮮茄魚湯鮮竹卷

楊枝甘露 ($58)
好靚嘅楊枝甘露 茶杯嘅size分量唔多
楊枝甘露

雙色花晶凍 ($58)
一個打卡必點之選 真係好靚 味道唔會話特出 又唔會係唔好食
雙色花晶凍

生磨蛋白杏仁茶 ($62)
今餐賣相最低調嘅item 但好食好香杏仁味 同好多蛋白 好味道

生磨蛋白杏仁茶

户外環境成棟建築物都係打卡熱點

Hea到3點15左右先有大部分人離席 終於都影到室內相

最後两個人食咗$792, 每人$396
以咁靚嘅環境 可以係小白鷺食到咁靚嘅點心仲係味道一啲都唔差嘅中菜廳 而且每個人都唔洗$400 我覺得今餐係超值嘅
係一間高汁嘅中菜廳
如果金鷺湖再轉餐牌 一定會再嚟encore

2021-08-19
田園蘿蔔絲酥
鮮茄魚湯鮮竹卷
雙色花晶凍
生磨蛋白杏仁茶
2021-10-08 168 浏览
約了新界北嘅朋友,所以就揀咗喺大埔到食,而為咗方便泊車,就同朋友提議去小白鷺。當然朋友緊你係唔會Say no啦。一到達,朋友就話我無揀錯地方,單單係餐廳嘅環境已經令到佢好Relax嘅感覺,仲話胃口都大增埋。之前一早訂咗位就唔使等,職員仲安排咗個靚位比我哋。睇完餐牌就揀咗三個點心、一個麵同甜品,包括:-流心鵪鶉蛋燒賣-黑松露野菌餃-鮑魚珍菌千層酥-安格斯乾炒牛河-楊枝甘露流心鵪鶉蛋燒賣,平時食流心蛋都食得多,第一次食流心鵪鶉蛋,隻鵪鶉蛋咁細隻要整流心,然後仲要蒸,真係都好考功夫,計時間亦都要計得好準,最緊要係好好味,而且職員亦都好細心會提醒小心熱。黑松露野菌餃,外表嘅顏色好特別,而餡料亦好香黑松路味道,啱晒我哋口味。鮑魚珍菌千層酥,鮑魚好入味亦夠淋,而底下嘅千層酥超鬆軟,好味!安格斯乾炒牛河嘅牛肉夠嫩滑。楊枝甘露勝在唔會太甜,仲有好多芒果粒。美食+靚景,真係令人好放鬆。

之前一早訂咗位就唔使等,職員仲安排咗個靚位比我哋。

睇完餐牌就揀咗三個點心、一個麵同甜品,包括:
-流心鵪鶉蛋燒賣
-黑松露野菌餃
-鮑魚珍菌千層酥
-安格斯乾炒牛河
-楊枝甘露

安格斯乾炒牛河嘅牛肉夠嫩滑。

楊枝甘露勝在唔會太甜,仲有好多芒果粒。

美食+靚景,真係令人好放鬆。

2021-10-05
2021-10-01 247 浏览
呢間野訂檯好有問題whatsapp揀客回覆9月中whatsapp時話要1/10預約11月1/10 00:01 send去預訂11月中,到下午4點超過14小時無回任何回覆相反,朋友遲過我send訂11月尾,訂較後日子已回覆fb問佢就只叫體諒我有圖有證據,要有心理準備等n個鐘都唔理你,仲話係服務好少少中菜,可能佢WhatsApp見到我窮,都以唔回我😭未食到已被餐廳玩死
呢間野訂檯好有問題
whatsapp揀客回覆
9月中whatsapp時話要1/10預約11月
相反,朋友遲過我send訂11月尾,訂較後日子已回覆
fb問佢就只叫體諒
我有圖有證據,要有心理準備等n個鐘都唔理你,
2021-09-28 169 浏览
一個風和日麗的早上,約了友人來到一處遠離繁囂的一間優雅餐廳午膳,「金鷺湖」是大埔小白鷺湖互動中心的一間新餐廳,主打點心及小菜。餐廳佔地過萬呎,空間感十足,配上落地玻璃,讓客人享用美食之餘,還可以欣賞湖邊景色。由於早到,餐廳還未開門,我們坐在門外中庭等候,周圍環境舒適濶落,原來等開門都可以是一種享受。餐廳華麗典雅,侍應殷勤招待,我們被安排一張面向湖的二人枱。百花煎釀蘿蔔糕 - 用蝦膠塗在蘿蔔糕上慢火煎至金黃,賣相美觀,外脆內軟,頗有創意的點心。蝦餃 - 皮薄餡靚,蝦肉新鮮彈牙。田園蘿蔔絲酥 - 精緻的手工點心,即叫即炸,熱辣辣,香噴噴,是我至愛的點心之一。櫻花蝦蟹子海鮮炒飯 - 材料豐富,師傅的炒功十足,炒出來的飯不太軟,飯粒亦不會互相黏連。清炒芥蘭 - 新鮮嫩綠的芥蘭入口爽甜無苦味此店無論食物、環境和招呼都能盡善盡美,還有專車定時接送客人往返餐廳和火車站,可謂服務週到。

餐廳華麗典雅,侍應殷勤招待,我們被安排一張面向湖的二人枱。

蝦餃 - 皮薄餡靚,蝦肉新鮮彈牙。

清炒芥蘭 - 新鮮嫩綠的芥蘭入口爽甜無苦味

2021-09-28
2021-09-28 183 浏览
舊瓶新酒小白鷺新嘅中餐廳全部食物都無溫度🤔雖然間餐廳冇咩人、但起碼等咗30分鐘先有嘢食首先嚟咗個蟹蓋諗住等咗半個鐘頭一定熱辣辣啦點知第一啖已經發現完全唔熱咁就同個侍應講啦,點知佢拎入去話check咗係有微嘅暖嘅😮食蟹蓋唔係應該食熱嘅咩?食點心唔係應該食啲熱辣辣嘅點心嘅咩?點解等咗咁耐啲嘢嚟到完全唔熱嘅?又有烏蠅🪰係咁圍住啲食物兩個人食咗$700好似食咗陣風咁仲要漏單、待應又冇禮貌😒不了不了下次不了⋯
舊瓶新酒
小白鷺新嘅中餐廳
全部食物都無溫度🤔
雖然間餐廳冇咩人、
但起碼等咗30分鐘先有嘢食
首先嚟咗個蟹蓋諗住等咗半個鐘頭一定熱辣辣啦
點知第一啖已經發現完全唔熱
咁就同個侍應講啦,點知佢拎入去話check咗
係有微嘅暖嘅😮
食蟹蓋唔係應該食熱嘅咩?
食點心唔係應該食啲熱辣辣嘅點心嘅咩?
點解等咗咁耐啲嘢嚟到完全唔熱嘅?
又有烏蠅🪰係咁圍住啲食物
兩個人食咗$700好似食咗陣風咁
仲要漏單、待應又冇禮貌😒不了不了下次不了⋯
2021-09-23 177 浏览
🥳想避開煩囂生活, 今天放假往郊外一遊這新餐廳, 時常坐火車🚄的時候經過這餐廳🏞以為很遠, 殊知很近,乘車很容易,只需在大埔墟火車站,轉乘的士, $20多元便到👍😆簇新的裝修,傢俱簡潔光亮,環境很優美😍 看到湖景,也看見青蔥草地, 感覺十分悠閒恬靜😄皮蛋肉鬆豆腐😛炎炎夏天,,吃上這冰涼一口.... 看著流心皮蛋🥚 流曬蛋黃 , 很有治癒感 夾著肉鬆和凍豆腐, 口感怡人, 而且醬汁味道很特別, 配搭出色😚古法胡椒餅🫓🫓🫓出面很難找到這個美食 脆脆胡椒餅面,很香胡椒味, 少少辣味,夾著濃郁肉餡,味道一絕😘鮑魚珍菌千層酥🧆賣相很了得,令人食指大動 ✌一口鮑魚很彈牙 ,外層酥皮很是鬆化香脆,珍貴食材,珍貴人生😄😜鮮蝦紅米腸🦐🫔外表鮮豔奪目,用上紅米做腸粉皮, 夠曬吸睛 , 絕對要加分,不光有顏值,內容也是殿堂級😋😋😋蝦肉很嫩又彈口,中間一層脆皮,混合了菜蔬和肉肉,整體滿有層次感💯💖雙色花晶凍🌸🌺女生們看見花朵💐心情就是開心 😃顏色漂亮 又鮮豔 🌸🌷💮放進口腔,有一股清新的鮮花味撲鼻, 也有少許椰汁味😊 作為夏日甜品,也作為今天歡悦餐敘的句號。

皮蛋肉鬆豆腐😛
皮蛋肉鬆豆腐

炎炎夏天,,吃上這冰涼一口....

鮑魚珍菌千層酥🧆

皮蛋肉鬆豆腐
雙色花晶凍🌸🌺
Country side clubhouse Chinese restaurant@Lake Egret Nature Park,Tai Po My families and I went to a Chinese restaurant called "Le Vow" (金鷺湖) located in Shop A, G/F, Kerry Lake Egret Nature Park, 2 Hung Lam Drive, Tai Po Kau, Tai Po(大埔紅林路2號白鷺湖互動中心地下A號舖).There are many egret living on the wetland nearby the restaurant.There is a stylish beige tone lounge where customers can chill and take private conversations.You can see a tranquil lake in front of the restaurant through the floor to ceiling wind

(大埔紅林路2號白鷺湖互動中心地下A號舖).

You can see a tranquil lake in front of the restaurant through the floor to ceiling windows.

The restaurant has extremely high arched ceiling where suits as a event venue or holding wedding!!

摩利菌翡翠炒龍躉
HKD$268

The grouper fillets are moist,flaky and tender.

The asparaus is crunchy and has a nice nutty flavour.

The morel has deep complex flavours and create layers to the dish!recommended!

脆脆鮮蝦紅米腸
HKD$78

The crispy deep fried rice rolls inside has a strong texture contrast with the springy bouncy shrimp!!

Incredibly tasty!!Highly recommended!!

"Steamed rice rolls with barbecued premium pork"
手拉蜜汁叉燒腸
HKD$62

The barbecue pork is not minced ones.

The rice rolls are handmade.

The staff is very accomodating.

午餐
  • "Steamed red rice rolls with shrimp" 脆脆鮮蝦紅米腸
  • "Sauteed grouper fillets with morels and vegetables" 摩利菌翡翠炒龍躉
2021-09-19 267 浏览
這天同朋友慶祝生日,特意安排了來白鷺湖一日遊。餐廳需於網上預約,不接受Walk-in,而且早早已經full Booking了,如果大家都想來,要早點預約。11點幾來到白鷺湖等候餐廳安排入座,餐廳環境寧靜,帶點自然的裝飾,感覺10分舒服。黑松露野菌餃$68一客有三件的野菌餃,餃子皮呈現藍色,很特別。黑松露味道濃郁,要趁熱食。流心鵪鶉蛋燒賣$78要小心咬開,因為一咬開便會流出蛋汁,味道香,齒頰留香。這裏的服務很好,媲美酒店,店員有禮,整餐飯感覺好好。

黑松露野菌餃$68

流心鵪鶉蛋燒賣$78
要小心咬開,因為一咬開便會流出蛋汁,味道香,齒頰留香。

這裏的服務很好,媲美酒店,店員有禮,整餐飯感覺好好。
庆祝纪念
生日
2021-09-18 107 浏览
閒日同家人入黎行下,裝修過後,環境真係好優美,極難預約,記得早點book位。午市有點心供應,點心不但賣相非常精緻,而且好果,侍應服務亦都好到位友善,酒店級水準!流心鵪鶉蛋燒賣 $78賣相跟一般燒賣相似,但是非常之有驚喜!內裡有流心鵪鶉蛋,一咬內裡蛋黃溢出,蛋香濃郁。雪山竹炭叉燒包 $62外面墨西哥皮厚度適中,而且相當平均不會過厚,看得出點心師博手藝非常好!吃到淡淡的竹炭味,感覺新鮮。鮑魚真菌千層酥 $38/件鮑魚夠淋,千層酥鬆脆,內裡盛着真菌,口感層次豐富。餐牌上點心一般都是寫着三件,但是可以按件數加多一件或幾件,每個人都分到一件都不錯!

流心鵪鶉蛋燒賣 $78

雪山竹炭叉燒包 $62

鮑魚真菌千層酥 $38/件

鮑魚夠淋,千層酥鬆脆,內裡盛着真菌,口感層次豐富。

• 流心鵪鶉蛋燒賣
  • 雪山竹炭叉燒餐包
2021-09-16 122 浏览
Last week went to Billow and attracted by this Chinese restaurant next door. We would love to try so we come the week after. I like the feel and the decorations of this Chinese restaurant, it feels cozy like home. Signature deep-fried crab shell stuffed with fresh crab meat, we love crab so much, it all stuffed with fresh crab meat, having crab meat full of your stomach without using your bare hands, thanks for all the hard work from the chef! Crab-lovers must try! Deep-fried crispy chicken - cr

Deep-fried crispy chicken - crispy and taste juicy.

We ordered 4 dim sum, all of them were delicious, they were quite special, for example, the tulip cake with shrimp paste, first time to try it this way, definitely not those you can eat in usual chain store restaurants. I like the bean curd sheet rolls, they're crispy even in the soup!

Roast pork bun with charcoal crust top

Pan-fried tulip cake with mince shrimp paste

Deep-fried glutinous dumpling with chicken

Bean curd sheet rolls with tomato fish soup

Service was great too! I'd definitely recommend friends to come!
2021-09-09