2021-09-16 179 浏览
🌹一個月前已預訂《金鷺湖》中菜,一年前到過白鷺湖,今次去到發覺改變了不少,多了一個水上活動中心,原意是好的,但他的出現令到景觀不大相襯。🌹我們提早到達分鐘, 四圍影相,影完相有時間入餐廳休息區等候,時間越近開門,人潮開始多,好在自己有預訂,如願可以坐到一個好位置,餐廳環境高雅,配以特色落地窗,採光度足,正正當日天氣好,陽光照入餐廳,寫意感覺難以用筆墨形容!🌹翻看餐牌,我們只叫了點心淺嘗,點心大約有10多款,價錢中等,擺盤精美,味道很不錯,服務員有禮。鮑魚真菌千層酥⭐️⭐️鮑魚較細小,酥皮不酥田園蘿蔔絲酥⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️外層鬆化,餡料足,熱辣辣雙色馬拉糕⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡味夠特色,鬆軟古法胡椒餅⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️外層鬆化,餡料豐富,味道足夠鮮蝦紅米腸⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️組合清新,口感鬆脆雙色花晶凍⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️賣相滿分,不甜個人評分食物味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️衛生⭐️⭐️⭐️⭐️抵食⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

鮑魚真菌千層酥
⭐️⭐️
鮑魚較細小,酥皮不酥

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
外層鬆化,餡料足,熱辣辣

咖啡味夠特色,鬆軟

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
外層鬆化,餡料豐富,味道足夠

組合清新,口感鬆脆

衛生⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2021-09-11
$499 (早餐)
  • 雙色馬拉糕
  • 田園蘿蔔絲酥
2021-09-14 102 浏览
趁平日放假跟家人去到大埔小白鷺湖走走,新開的金鷺湖中菜廳門口招待處已覺氣派非凡,等待入座的位置放有不少植物和乾花,感覺悠然自得。用餐的圓形大廳樓底非常高,空間感十足、旁邊的一片落地大玻璃窗對著白鷺湖,一邊喝茶一邊看湖邊景色,悠閒得像去了一趟旅行。這裡的餐具也一絲不苟,鑲著金邊的白瓷突顯貴氣,服務員亦不停替我們斟茶,服務良好。流心鵪鶉蛋燒賣 燒賣里藏著半熟鵪鶉蛋,一咬下去蛋汁流出,好特別。咸水角啤梨仔造型精緻,炸得香脆煙韌,包滿豬肉、蝦米、冬菇等餡料亦十分豐富。雪山竹炭叉燒餐飽第一次吃竹炭的雪山叉燒餐飽,皮做得很薄脆口、包著甜甜的叉燒餡,好好味。鮮蝦紅米腸以紅米做腸粉皮、賣相精緻、皮薄餡多、裡面以油炸鬼作餡料、外脆內軟👍🏻蜜餞欖角脆香骨醬汁酸酸甜甜、脆香骨醃過後肉質仍保持爽滑、味道好有驚喜、一定要試!吃飽後亦可以到湖邊走走,或跟小孩伴侶在湖邊划艇。

流心鵪鶉蛋燒賣
燒賣里藏著半熟鵪鶉蛋,一咬下去蛋汁流出,好特別。

咸水角啤梨仔

雪山竹炭叉燒餐飽

蜜餞欖角脆香骨

吃飽後亦可以到湖邊走走,或跟小孩伴侶在湖邊划艇。
2021-09-13 1239 浏览
甫步先在大堂等候區打咭,到 11:30 開始登記入座,我們一行九人全部已打針可以齊齊坐 D區,可惜這個 D 區令我非常大失所望😟,千里迢迢來到小白鷺飲茶當然是想有湖畔景色,我們卻被安排到一個用盡所有布簾遮蔽的環境,位置還要在廚房進出口區,更要以布簾與外面分隔兩地,我還以為我們是員工飯堂用膳😭心情極差😤。大堂細檯區,環境舒服景觀開揚!飯堂大檯區😤不過都不會影響我對食物描述態度。負責服務我們張檯的靚女都算不錯,服務態度勤快有禮,係門口安排個位就有待改善,因為我都有要求看看可有機會換檯,佢態度有點令我失望!🥢鮑魚珍菌千層酥 x 10 件 $38/件的確有千層上層比較鬆脆底層較軟,整體欠熱度鮑魚入味軟腍好有鮑魚味。🥢金鷺湖蝦餃 $78 / 份(每份3 隻)晶瑩透亮樣貌細緻精美,蝦餡拌有小許豚肉筍絲幼細清新鮮蝦仁爽彈有鮮味。👍🥢鹹水角啤梨仔 $58 / 份(每份3 隻)外型有趣糯米皮有點厚。🥢蘿蔔絲酥 $78 / 份(每份3 隻)用朱古力碎襯托賣相可愛吸引,又不會搶去主角蘿蔔絲風頭,一層層酥香鬆脆。🥢鮮茄魚湯鮮竹卷 $62鮮茄是碎上舖面,魚湯味清淡,鮮竹卷餡料好味。🥢鮮蝦紅米腸 $78這組合好
大堂細檯區,環境舒服景觀開揚!

飯堂大檯區😤

不過都不會影響我對食物描述態度。
🥢鮑魚珍菌千層酥 x 10 件 $38/件

🥢金鷺湖蝦餃 $78 / 份(每份3 隻)

🥢鹹水角啤梨仔 $58 / 份(每份3 隻)
外型有趣糯米皮有點厚。

🥢蘿蔔絲酥 $78 / 份(每份3 隻)

🥢鮮茄魚湯鮮竹卷 $62
鮮茄是碎上舖面,魚湯味清淡,鮮竹卷餡料好味。

🥢鮮蝦紅米腸 $78
這組合好有心思賣相吸睛,腸粉軟滑蝦仁爽口彈牙。

🥢雪山竹炭叉燒包 $62 / 份(每份3 隻)
略嫌太細了!味道一般叉燒包沒有特別驚喜。

🥢百花釀蘿白糕
富有創意一般只是煎蘿白糕或XO 醬蘿白糕,這碟百花釀蘿白糕用了蝦膠釀入蘿白糕一邊再煎香,感覺惹味之餘多了份彈牙口感。
🥢蜜餞欖角脆香骨 $168
是出色的一道小菜,外層甜蜜又不失欖角香,內層肉嫩軟腍又不失嚼勁好味的。👍

🥢金柱蛋白炒飯 $168
飯粒分明有鑊氣,金柱絲用料上乘有口感。
🥢瑤柱金菇乾燒伊麵 $168
比較油膩。

流心奶黃壽桃包 $58 / 份(每份3 隻)
進食前要小心,奶黃真的是起砂流心,包皮十分軟熟。
茶芥 $22 位
茶葉一般。
2021-09-12
很有渡假的感覺,還有免費5小時泊車餐廳超靚,樓底高又多打咭位,面向一個湖優哉游哉,慢慢嘆茶,真寫意流心鵪鶉蛋燒賣-鵪鶉蛋燒賣已經賣少見少,還要放在燒賣內更少,而且爆汁流心,叫得一定要趁熱食金鷺湖蝦餃-非常精緻,粉紅色加金箔,整隻蝦爽口彈牙蜜汁叉燒腸-比其他便較普通鮮茄魚湯鮮竹卷-鮮竹卷皮脆到鬆脆,放在湯內一半還是脆口,另一半吸收魚湯精華鹹水角啤梨仔-啤梨形狀的鹹水角,既可愛有可以打咭魚湯鮮蝦水餃稻庭麵-水餃似雲吞,其實是怎樣分水餃定雲吞呢? 但蝦是很爽口的,魚湯濃一定要喝,稻庭麵滑茶芥每位$22服務態度一流侍應不斷幫大家斟茶外面還有水上設施可以玩水
很有渡假的感覺,還有免費5小時泊車

金鷺湖蝦餃-非常精緻,粉紅色加金箔,整隻蝦爽口彈牙

蜜汁叉燒腸-比其他便較普通

鹹水角啤梨仔-啤梨形狀的鹹水角,既可愛有可以打咭

茶芥每位$22

服務態度一流侍應不斷幫大家斟茶
外面還有水上設施可以玩水
2021-09-13 98 浏览
來這裏午茶也可拍照打卡一舉兩得。中菜廳環境高雅,弧形走廊依靠湖邊,景色怡人,走近可以看到遊人在玩大型水上體能活動。而這裡的食物出品和服務都非常有水準。一個小時不到的車程絕對值得!金鷺湖蝦餃 $78蝦餃皮非常薄,蝦肉新鮮爽彈,外型精緻。雪山竹炭叉燒包 $62叉燒餡料很美味,黑墨墨的竹炭包外脆內軟。脆脆鮮蝦紅米腸 $78以紅米漿製的的腸粉外皮很薄滑,再以一層脆米包著新鮮的蝦仁,不醮醬油也很好味了。鹹水角啤梨仔 $58啤梨造型,外脆內軟的鹹水角,內裡是鹹香的蝦米、冬菇和豬肉等材料。雙色花晶凍 $58這美麗的果凍花,味道不會太甜,真的不捨得破壞它的美態。生磨蛋白杏仁茶 $52 這甜品有濃濃的杏仁和蛋白香氣,只是質地略稠。
來這裏午茶也可拍照打卡一舉兩得。
金鷺湖蝦餃 $78

蝦餃皮非常薄,蝦肉新鮮爽彈,外型精緻。
雪山竹炭叉燒包 $62

叉燒餡料很美味,黑墨墨的竹炭包外脆內軟。
脆脆鮮蝦紅米腸 $78

鹹水角啤梨仔 $58

雙色花晶凍 $58

這美麗的果凍花,味道不會太甜,真的不捨得破壞它的美態。
生磨蛋白杏仁茶 $52
甜品有濃濃的杏仁和蛋白香氣,只是質地略稠。
  • 雙色花晶凍
與女朋友遊車河,看風景,嘆美食。酒樓設於白鷺湖互動中心內,中心設有專用停車場,顧客光顧可享有五小時免費泊車。酒樓於上午11時30分開門,早到的顧客可在休息室等候,休息室空間寬敞,梳化舒服。酒樓裝修高貴,圓頂大禮堂,被多個玻璃門包圍,玻璃門外是綠色草地和一個大湖,湖中有水上活動設施,環境優美。侍應服務殷勤,服務水平達酒店級別。雙色馬拉糕58元,口感蓬鬆柔軟,甜味適中。古法胡椒餅62元,胡椒味香濃,餅鬆化,饀美味。雪山竹炭叉燒餐包62元,餐包軟,叉燒甜。鮑魚珍菌千層酥38元,鮑魚厚肉味鮮甜,千層酥鬆化。鮮蝦紅米腸78元,外層紅色腸粉軟滑,中層炸粉香脆,內層蝦肉彈牙。鹹水角啤梨仔58元,顔色及賣相真的像啤梨,外層香口,內層惹味。蛋白杏仁茶62元,熱辣辣,杏仁味香,蛋白滑,甜味適中。總結:環境優美,裝修高貴,點心精緻。
與女朋友遊車河,看風景,嘆美食。

侍應服務殷勤,服務水平達酒店級別。
雙色馬拉糕58元,口感蓬鬆柔軟,甜味適中。

古法胡椒餅62元,胡椒味香濃,餅鬆化,饀美味。

雪山竹炭叉燒餐包62元,餐包軟,叉燒甜。

鮑魚珍菌千層酥38元,鮑魚厚肉味鮮甜,千層酥鬆化。

蛋白杏仁茶62元,熱辣辣,杏仁味香,蛋白滑,甜味適中。

總結:環境優美,裝修高貴,點心精緻。
2021-09-10
2021-09-11 759 浏览
適逢放假跟朋友來到大埔小白鷺郊遊,但好景不常,天空下著又密又綿綿的細雨。無奈之下,只能夠進室內尋找餐廳吃午飯。卻想不到這裏開了一間裝修華麗而有氣派嘅茶樓。內在環境寬敞,而且對著小白鷺湖邊,景色優美,令人有心曠神怡嘅感覺。餐廳圓形嘅設計,亦有迴旋走廊可以打卡,啱曬擁有少女心嘅女士。假日嘅遊人唔算太多,可以懶洋洋品嚐美食嘆下茶。餐廳餐具擺設不失華麗嘅感覺,餐具亦見乾淨企理,一絲不苟,係景點中較為少見。食乜嘢毫不遜色。呢度鮮茄魚湯鮮竹卷,清清的魚湯沒有絲毫腥臭感,跟鮮竹卷的味道好配。鮮竹卷肉汁豐富,卻絕不油膩。鵪鶉蛋燒賣亦是必點之選。鵪鶉蛋樣在燒賣內,實在罕見亦考功夫。燒賣豬肉結實嘅口感,加上彈牙嘅鵪鶉蛋。口感層次非常豐富,的確不俗。只有喜慶才吃到嘅壽桃包,內裏是流沙奶皇餡。奶黃煮到剛剛好,不會太實太乾。甜度適中,賣相亦非常漂亮。鹹水角啤梨仔,亦是這裡招牌嘅菜式。鹹水角外皮口感煙韌,甜而不膩。內涵肉醬充滿鹹香,配搭一流。瑤柱金菇乾燒伊麵,炒得好冧。而且非常足料,大大碟夠曬填飽肚子,再續行程。最後當然要介紹這裏查街包括的瑤柱xo醬。入口非常惹味,但辣道輕微,用來配搭燒賣跟麵食非常完美。

• 流心鵪鶉蛋燒賣
2021-09-10 84 浏览
從前的小白鷺餐廳現在變了金鷺湖中餐廳環境非常優雅 白色的設計 就像去了一個香港的世外桃源除了滿分的環境外,首先要讚賞餐廳的服務非常好和甜心,好有禮貌食物方面先點了一籠點心 燒賣不是普通的燒賣 是流心鵪鶉蛋燒賣 (三粒)兩個配搭得很好,我一口吃,入口蛋黃就在口腔裏之後就點了肉類當紅脆皮雞 半隻份量剛好,皮脆肉嫩再來就是鳳梨咕嚕肉 擺盤很美酸酸甜甜,非常開胃鳯梨非常新鮮最後點了流沙壽桃包!裏面的涵很多絕對是流沙!整體來說,非常滿意!我們坐在的位置望出去湖,感覺很舒適好chill的中午!
從前的小白鷺餐廳現在變了金鷺湖中餐廳
環境非常優雅 白色的設計 就像去了一個香港的世外桃源

食物方面
先點了一籠點心 燒賣
不是普通的燒賣 是流心鵪鶉蛋燒賣 (三粒)
兩個配搭得很好,我一口吃,入口蛋黃就在口腔裏

之後就點了肉類
當紅脆皮雞 半隻
份量剛好,皮脆肉嫩

再來就是
鳳梨咕嚕肉 擺盤很美
酸酸甜甜,非常開胃
鳯梨非常新鮮

最後點了流沙壽桃包!
裏面的涵很多
絕對是流沙!

整體來說,非常滿意!
我們坐在的位置望出去湖,感覺很舒適

好chill的中午!
Nearing to year end and hardly any chance to go overseas this year, I needed to start to clear my annual leave. From my social media platform account and social media, I chanced upon this chinese restaurant, which gathered alot of positive reviews. Le Vow was located at Kerry Lake Egret Nature Park, Tai Po. For their lunch, they offered dim sum selection as well as chinese cuisine. For their dim sum, it was quite straight-forward, with a page displaying all their items. Roasted pork bun with cha

Roasted pork bun with charcoal crust top - The skin of the bun was peppered with snow flakes, making it sweet in taste and was crispy. The pork filling inside was chewy and juicy, served warm.

Signature shrimp dumpling - As the theme of the restaurant is gold in color, their signature shrimp dumpling was also coated with gold on the skin. The skin was soft and shrimp fillings was fresh and juicy.

Steamed brown sugar and chocolate flavored chinese sponge cake - This dish was different from usual in a way that it was mixed with chocolate flavor, which i have never tried before. It was steamed till soft and bouncy, sweet and strong in chocolate taste.

Deep-fried glutinous rice dumpling with chicken - Dumpling was deep fried till crispy, in a shape of a pear. Filling inside was juicy and chewy, served warm too.

Steamed red vermicelli roll with shrimp - The presentation was bright and colorful, with the skin of vermicelli roll coated in red. Fried dough and shrimp fillings were wrapped with the roll. Soy sauce was provided to enhance the taste. Fried dough complimented nicely with the roll and shrimps, which were crispy, smooth and chewy.

Jelly with edible flowers and tokachi red bean - This jelly pudding was smooth and soft, with the red bean at the bottom sweet in taste.
2021-09-08 70 浏览
入到嚟店員先安排係等候區,坐低感覺置身酒店般,簡約風格加上餐廳主要採用自然光線,每個座位都可以透光落地大玻璃看到湖🏞環境予人感覺休閑寫意香片茶味道比出面濃味,甘香清新金鷺湖蝦餃皮薄餡靚,每粒鋪上金粉精美豪華,蝦肉飽滿爽口彈牙鹹水角啤梨仔賣相已經好吸睛,用pocky扮啤梨好盞鬼🤣咬開入面餡好多,熱辣辣冇回油古法胡椒餅本身以為會好油膩,但係麵包厚度同埋胡椒餡餅比例啱啱好,胡椒帶出成個包嘅香味黑松露野菌餃全日最有驚喜呢一個❣️雖然賣相同普通餃差不多,但係入面係非常飽滿黑松露&野菌鮑魚珍菌千層酥,每件上面都有一粒原隻鮑魚,酥皮好鬆脆,牛油味重,口感一流

香片茶味道比出面濃味,甘香清新

金鷺湖蝦餃皮薄餡靚,每粒鋪上金粉精美豪華,蝦肉飽滿爽口彈牙

鹹水角啤梨仔

• 雪山竹炭叉燒餐包
  • 田園蘿蔔絲酥
  • 黑松露野菌餃
2021-09-06 618 浏览
之前試咗西餐,今次試中餐,中餐就响西餐廳入面,一入去就見到好大個廳,好寬敞,坐得好舒服,一行四人,食咗好多嘢,好飽,好滿足。先來點心,叫咗幾個個名比較特別嘅點心。雪山竹炭叉燒餐包 $62用咗竹炭粉,所以個包係黑色嘅,入面係正常嘅义燒餡料,沒有肥肉,又好夠味脆脆鮮蝦紅米腸 $78好似炸兩,不過個腸粉皮已變咗紅色,再包住好以鮮蝦春卷咁嘅脆脆﹐食時仲好脆蕃茄魚濕鮮竹卷 $62平時嘅鮮竹卷好多時都好油好濃,不過呢碟就完全無這種感覺,仲好清甜雙色馬拉糕(原籠)$58一共六件,原味同朱古力味,好軟熟,又唔會好甜田園蘿蔔絲酥 $78一行4人,嗰嗰都想食,所以加咗一件 $26,皮脆,入面仲有好多蘿蔔絲帶子蛋白炒鮮奶 $238蛋白滑,帶子鮮甜,加入松子仁,增加口感櫻花蝦蟹籽海鮮炒飯 $188炒得好乾身,好多鮮蝦,又有好多櫻花蝦生磨蛋白杏仁茶 $62楊枝甘露 $58最後當然水唔少得甜品,杏仁茶呢到環境好好,好闊落,影又靚,好適合朋友聚會

先來點心,叫咗幾個個名比較特別嘅點心。

雪山竹炭叉燒餐包 $62

脆脆鮮蝦紅米腸 $78

蕃茄魚濕鮮竹卷 $62

雙色馬拉糕(原籠)$58
一共六件,原味同朱古力味,好軟熟,又唔會好甜

田園蘿蔔絲酥 $78

帶子蛋白炒鮮奶 $238
蛋白滑,帶子鮮甜,加入松子仁,增加口感

櫻花蝦蟹籽海鮮炒飯 $188
炒得好乾身,好多鮮蝦,又有好多櫻花蝦

生磨蛋白杏仁茶 $62楊枝甘露 $58
最後當然水唔少得甜品,杏仁茶

呢到環境好好,好闊落,影又靚,好適合朋友聚會
2021-08-17
2021-09-04 263 浏览
今日嚟到超級難book嘅金鷺湖,陽光普照嘅一個下午,坐喺落地大玻璃旁飲茶真happy雪山竹炭叉燒餐包 ($62)叉燒肉多而且唔肥鮮蝦紅米腸 ($78)鮮蝦夠大隻,入面仲夾滿脆脆,食落層次豐富,賣相又靚田園蘿蔔絲酥 ($78)賣相好可愛,蘿蔔絲酥被塑造成一舊舊蘿蔔咁,旁邊有曲奇餅碎,就好似泥土咁!蘿蔔絲酥外層好靚,咬開熱辣辣鮮茄魚湯鮮竹卷 ($62)鮮茄魚湯味道香濃而且唔油膩,鮮竹卷好飽滿又足料雙色馬拉糕 ($58)原來係原味及朱古力味,朱古力味唔係好濃,不過口感都鬆軟櫻花蝦蟹子海鮮炒飯 ($188)炒飯炒得非常乾身,配料都非常多,的確係一碟好出色嘅炒飯帶子蛋白炒鮮奶 ($238)炒得夠鑊氣,蛋白滑溜,帶子肉新鮮難得可以遠離市區,坐得舒服食物又唔錯,非常值得一嚟

雪山竹炭叉燒餐包 ($62)

叉燒肉多而且唔肥
雪山竹炭叉燒餐包

鮮蝦紅米腸 ($78)

鮮蝦夠大隻,入面仲夾滿脆脆,食落層次豐富,賣相又靚
鮮蝦紅米腸

田園蘿蔔絲酥 ($78)
田園蘿蔔絲酥

鮮茄魚湯鮮竹卷 ($62)
鮮茄魚湯味道香濃而且唔油膩,鮮竹卷好飽滿又足料
鮮茄魚湯鮮竹卷

雙色馬拉糕 ($58)
原來係原味及朱古力味,朱古力味唔係好濃,不過口感都鬆軟
雙色馬拉糕

櫻花蝦蟹子海鮮炒飯 ($188)
炒飯炒得非常乾身,配料都非常多,的確係一碟好出色嘅炒飯
櫻花蝦蟹子海鮮炒飯

帶子蛋白炒鮮奶 ($238)
炒得夠鑊氣,蛋白滑溜,帶子肉新鮮
帶子蛋白炒鮮奶

難得可以遠離市區,坐得舒服食物又唔錯,非常值得一嚟
鮮茄魚湯鮮竹卷
櫻花蝦蟹子海鮮炒飯
帶子蛋白炒鮮奶
本來想book禮拜食,但原來要預早兩個月book先至有位。打電話去嘅時候,服務員話可以嘗試當日Walk in,但當然要一早去等位。到星期六,12點去到,同服務員講,大概1:30左右就有枱啦。等緊嘅期間可以喺佢哋等候嘅位置坐下,好寬敞舒服。又或者出去外面打下卡。一個半鐘頭好快就過。其實餐廳入邊一直都有好多吉枱。但應該係為咗維持環境質素,所以佢哋唔會一次過坐滿晒所有枱。當中其實有一半嘅枱都係吉嘅。我哋叫咗幾樣點心炒飯同埋伊麵。點心大致上都非常精緻,味道亦都好好。睇得出亦都食得出材料唔係馬虎。最鍾意食佢嘅紅米鮮蝦腸粉。胡椒餅同埋叉燒包都非常之細,大過粒湯圓少少。但係好味。食完其實都唔係好飽,不過要食飽嘅話可能每人要$1000左右。我哋求其食咗幾樣點心同埋甜品就算啦。欣賞佢可以每樣點心根據人數已落order。只要人頭係三個人以上,就可以一粒一粒咁樣加上。例如我哋有八個人,就可以要八粒點蝦餃。正常每樣點心一龍係三件。
瑤柱蛋白炒飯
蝦餃
2021-09-04
蝦餃
  • 黑松露野菌餃
  • 脆脆鮮蝦紅米腸
2021-08-30 128 浏览
上網見到呢間最近好受歡迎嘅中菜廳,鍾意食點心嘅我當然不能夠錯過!打去book位嘅時候發現原來嚟緊去到10月頭,星期六日午市嘅booking都full晒🥲一位難求。不過我實在係等唔切啦,所以平日都請假照嚟左先!今日天氣好好,一落車已經見到西餐廳Billow,原來西餐裝修都好靚,歐陸風白色小屋,落車嗰一刻以為自己去咗外國🤣再往前行就見到中菜廳嘅側門啦,呢度現場比我想像中靚!好!多!成間餐廳樓底好高, reception背面係雲石設計,有種小奢華風嘅感覺。天花板仲吊住咗好多好多隻小白鷺嘅裝飾,配合返成個園區嘅主題。Reception去中庭會經過一個休憩區,可以坐喺度等位或者影相,有好多花花同埋植物嘅裝飾,未入去食飯已經係咁打卡。中庭天花極高,感覺好開陽,餐廳入面有多個圓拱木門窗,一望出去就係藍天白雲同埋湖景,好似去咗外國度假咁😍😍店員好有禮貌,而且好熱心咁介紹佢哋嘅招牌點心,途中亦有不斷地幫我哋加茶,好貼心。金鷺湖蝦餃賣相好靚!顏色又紅又金,有種好高級嘅感覺。蝦餃個皮好薄,而且入面全部都係啖啖蝦肉,平時飲茶食開嘅蝦餃會有豬肉同埋筍,但係呢度嘅蝦餃入面全部都係蝦,值得一讚!流心鵪鶉蛋燒賣店員提

金鷺湖蝦餃

流心鵪鶉蛋燒賣
店員提醒我哋食呢個燒賣嘅時候要小心,因為入面有流心蛋漿,燒賣入面個蛋係全流心嘅,蒸得啱啱好,蛋汁好濃郁好香,係我人生中食過最好食嘅燒賣!

黑松露野菌餃
點解個皮係藍色嘅?店員話廚師用咗碟豆花去製造呢個皮,我覺得賣相好特別,打卡必點!入面有多種不同嘅菌,我食到有冬菇、秀珍菇、雞髀菇等等,加上用黑松露醬炒香各種菇菌,層次好豐富,好有驚喜!

古法胡椒餅
呢個胡椒餅外皮有黑白芝麻,賣相好靚,個皮好香脆,食落去辣辣地,但係完全唔搶喉,即刻令我諗起之前去台灣旅行食嘅胡椒餅,係同一種味道。

金瑤蛋白炒飯
分量好大,飯炒到粒粒分明,飯面重鋪咗好多瑤柱絲,好足料!估唔到除咗點心之外,呢度嘅炒飯都咁出色😍

今次專登入到大埔飲茶,成餐飯都好滿意,點心完全係超水準,性價比好高!而且餐廳嘅環境好舒服,到處都係影相位,影咗好多靚相,想快啲下次過嚟食晚飯🥳
  • 櫻花蝦蟹子海鮮炒飯
  • 流心鵪鶉蛋燒賣
2021-08-30 103 浏览
之前都有去過大埔Billow,,早排見到佢哋附近新開左中菜廳,終於比我book到去食。一入到去就覺得成個裝修都好華麗,環境寬敞而且樓底好高,設計感覺中西合璧,而枱同枱之間都放咗木架同植物做擺設,營造返一個少少嘅空間,而且仲有好多打卡位😚松茸瑤柱燉刺參 ($280)平時喺屋企冇乜機會飲到呢啲湯,之前喺酒店飲過呢款湯都要$400,所以嚟到就即刻試吓。呢個係日本刺參,發得好好,同喆廚師將入面嘅沙清理得好乾淨,再加上用老雞同金華火腿等煮嘅上湯,成個湯都好好味。燒雲腿炒鴿片 $228係喺其他中餐廳好少會見到嘅菜式,仲冇個鴿既造型😂呢道菜係用金華火腿最受嘅部份再加埋花雕酒賴,鴿片仲會起埋骨,好入味蜜餞欖角脆香骨 ($168)食落去好香口,仲食到梅子嘅味欖角同腩肉呢個配搭十分之好,食完會想繼續食金鷺鮑魚海鮮燴飯 ($228)呢個飯勁足料😍有哂鮑魚,鮮蝦,帶子,瑤柱,雞粒,菜粒等等,我一啖飯都食到海鮮,而且呢個會範吸收晒啲湯汁, 好入味

松茸瑤柱燉刺參 ($280)
平時喺屋企冇乜機會飲到呢啲湯,
之前喺酒店飲過呢款湯都要$400,所以嚟到就即刻試吓。

燒雲腿炒鴿片 $228
係喺其他中餐廳好少會見到嘅菜式,仲冇個鴿既造型😂

蜜餞欖角脆香骨 ($168)
食落去好香口,仲食到梅子嘅味
欖角同腩肉呢個配搭十分之好,食完會想繼續食

金鷺鮑魚海鮮燴飯 ($228)
呢個飯勁足料😍

2021-08-22