2019-06-28 16 浏览
宛若舊區中的一塊金 隱世日式餐廳「金鶴拉麵」下班時間與同事在土瓜灣街市遊蕩,同事提起附近有家高級日式拉麵店,二人便一同前往。老實說餐廳旁就是土瓜灣街市,大街上衛生程度一般,是眾所皆知的舊區帶,沿途上我對餐廳不抱太大的期望。透過餐廳大門的日式大門,隱約可見餐廳內部的裝潢風格偏向高級的日式餐廳,主要以黑啡及金作主色調,簡單而氣派。我倆其點了兩款拉麵及兩份小食,朋友點了招牌之一的「金鶴·雞白湯拉麵」,一上菜服務員非常禮貌地介紹了上頭的食材,麵上的是牛膀、溏心蛋、煙燻叉燒及雞肉,賣相非常出色。湯的顏色是純白的,入口的味道香醇,絕對是熬了良久的雞湯。朋友邊吃邊大動食指,頻頻點頭。而我點的「金鶴·雞白湯沾麵」則有煙燻叉燒及雞肉等配菜,雞白湯沾麵汁的味道相對友人的湯頭比較濃郁及咸香,而沾麵的麵條的質感相較拉麵較淋及粗,拉麵的質感較Q彈,個人則比較偏好沾麵的口感。小食方面亦同樣令人喜出望外,唐揚炸赤雞3件為一份,即叫即炸,一口咬下時仍有熱騰騰的濃煙冒出,炸赤雞點上少許的檸檬鹽,非常惹味。值得一提的是餐廳所配的日本麥茶,滋味甘醇爽口,氣息帶點焦香濃郁,簡單的一杯麥茶反而是我最喜歡的一樣。總括而言,餐廳的
宛若舊區中的一塊金 隱世日式餐廳「金鶴拉麵」

總括而言,餐廳的食物質素及格調不俗,價錢合宜而且服務質素佳,絕對值得一試。唯一可惜的是地點較偏僻,交通較為不便,令人宛惜。

2019-06-27 37 浏览
嗰日去咗土瓜灣探個朋友,朋友話有間拉麵店好似幾正,叫埋我哋一齊去食下,所以嗰一晚,我哋就去咗土瓜灣呢間金鶴拉麵食夜晚。行到附近,其實好易認得出呢個拉麵店,因為佢同周邊嘅環境好唔同,門口仲有個大大個金鶴,好grand好易認。🥳🥳一入到去,以為淨係得一行Bar枱,點知行上半層,裡面原來仲有一個area係有四人同二人枱,燈光有啲暗,個氣氛好好,而且啲位好闊落,好好坐。我哋叫咗一個雞白湯沾麵、辛味拉麵同埋黑醬油拉麵同埋一碟唐揚炸雞。😎😎個雞白湯好有雞味,飲得出係用咗好多雞去煲出嚟,放咗啲麵落去個湯度,再一啖食咗佢,每條麵都掛咗好多湯,好濃郁好正。😍😍至於個辛味拉麵,本身驚會好辣,點知唔係,個辣味好適中,好惹味,而且辛味拉麵個配料係蘆筍同菇,同個辛味拉麵好夾。😆😆而個黑醬油拉麵係朋友叫嘅,佢話個湯底好濃郁好好食,每個拉麵都會有叉燒同埋雞肉,喺出面拉麵店好少見到有雞肉,但出奇地夾拉麵。推薦😋😋!最後,其實我哋每人食一個拉麵已經好飽,但一開始叫咗個唐揚炸雞,個炸雞即叫即炸,出到嚟仲熱辣辣,配埋啲柚子鹽,即係感覺清新咗,外脆內多汁!👍👍值得一提,佢哋呢度嘅態度好好,一坐低會問我哋想要熱茶定凍水,無限供

值得一提,佢哋呢度嘅態度好好,一坐低會問我哋想要熱茶定凍水,無限供應🙈🙈!呢度無論環境、服務同食物質素份量都好好,超級推介!👍👍
2019-06-27 31 浏览
今日有事出咗土瓜灣一轉,做完之後肚餓就同友人喺附近搵食。咁啱經過呢間金鶴拉麵,竟然開喺d咁偏嘅位,但呢間嘅店面同附近d店特別大對比,即管去試下。入到去原來有樓上雅座,成間店都係用沉穩嘅黑色做主調,明明係餐廳,但係每枱食客講嘢音量都好細,搞到我都唔敢太大聲講嘢。我鍾意呢間店嘅寧靜氣氛,幾有日本風,同之前去嘅拉麵店好唔同。朋友點咗蒲燒鰻魚飯$198,我就點招牌嘅金鶴雞白湯拉麵 $98,一齊share嚟食。金鶴雞白湯拉麵面頭有炸牛蒡,好脆口,平時唔食牛蒡嘅我都食晒。之前未食過雞湯做湯底嘅拉麵,個湯係濃濃雞香,但唔會覺得有油膩感,好好味呀!碗麵都好足料,有配雞肉同叉燒,個雞肉口感好得意,爽到唔似食緊雞肉咁! 鰻魚飯係一set,有湯有前菜,湯唔係大路嘅味噌湯,睇返先知係鰻魚肝湯,好好利用咗食材!雖然一開頭覺得有d貴,但食完就覺得係值!首先個賣相好靚,條鰻魚好厚身,鋪滿成盒飯,同埋因為無骨好易入口,魚肉keep住有餘溫,加上鰻魚汁,係我食過最好食嘅鰻魚飯~仲有樣好笑嘢,友人去完店嘅廁所之後叫我都要去下。入到去,見到個女廁勁大,有自動揭蓋嘅馬桶,你地睇下洗手盆旁邊有咩,我睇到係日式嘅貼心,仲以為自己

仲有樣好笑嘢,友人去完店嘅廁所之後叫我都要去下。入到去,見到個女廁勁大,有自動揭蓋嘅馬桶,你地睇下洗手盆旁邊有咩,我睇到係日式嘅貼心,仲以為自己去咗酒店廁所。

今次嚟係覺得好impressive,食完心滿意足。環境好,食物好食,店員好attentive,有日式嘅細心,住附近嘅可以多d留意呢間店!
2019-06-21
  • 金鶴雞白湯拉麵
2019-06-27 13 浏览
今日在土瓜灣附近吃午餐,最後就選擇左呢間金鶴拉麵。去之前我做左啲功課,呢間拉麵店主要係食雞白湯拉麵,有別於傳統豬骨拉麵,佢地係用赤雞熬製六個小時製成。不過最重要係環境夠靚,不錯!餐廳門面唔算大,但内有乾坤。唔單只裝修得好豪華,就連擺設都充滿日本FEEL。朋友要左極濃雞白湯拉麵。碗麵都算幾浮誇,賣相真係一流。我見佢仲立即打卡放上IG。最好笑係拎左匙湯俾我睇,同我講真係超濃。整餐飯佢唔算講好多野,只係掛住食佢碗拉麵,同時不時讚下碗麵。而我就叫左雞白湯沾麵,配料有雞件,叉燒,筍同有一隻半熟強。麵質彈牙,湯頭又濃郁,將麵條掛埋濃湯真係好鬼好食。雞件居然唔鞋,相反仲好滑。叉燒就水平以上,筍就正正常常。但隻半熟強真係超creamy,我好鍾意呢種口感。另外加左廿八蚊叫左兩串燒黑豚肉串,好有肉味之餘又一啲都唔韌,上菜熱辣辣,好值得試。

今日在土瓜灣附近吃午餐,最後就選擇左呢間金鶴拉麵。

2019-06-27 8 浏览
難得入九龍城食嘢,成日都聽到人哋話九龍城好多好嘢食,今日去咗金鶴拉麵,試吓佢地好出名嘅白雞湯拉麵🍜佢門口係好有日本傳統特色,地下佢哋係有一個水吧,我哋入到去就帶咗我哋去二樓坐低。今次叫咗一個白雞湯拉麵再加豉油叉燒,仲有餃子🥟白雞湯拉麵的湯底十分濃郁,係一半雞和魚煲成的湯底。而且拉麵的份量也很足夠,拉麵的配料也很豐富,而且這個湯底是可以無限添加的!👍🏻👍🏻只要午市時間去叫一個拉麵就可以加$28一款小食!

今次叫咗一個白雞湯拉麵再加豉油叉燒,
仲有餃子🥟

白雞湯拉麵的湯底十分濃郁,係一半雞和魚煲成的湯底。

而且拉麵的份量也很足夠,
拉麵的配料也很豐富,而且這個湯底是可以無限添加的!👍🏻👍🏻

只要午市時間去叫一個拉麵就可以加$28一款小食!
用餐优惠
試食活動
2019-06-27 44 浏览
同事話有間出名拉麵開咗喺公司附近,早幾日就慕名幫襯啦。好彩有訂位,去到係最後一張檯,睇其他食家寫好似有 2 樓,唔知係咪呢 😂早前佢哋做半價,但去到又唔見有宣傳,就問吓侍應啦,原來佢哋之前有派 coupon,啱啱做完推廣收起晒啦. . .侍應好好人,幫我哋問經理,經理話照比“電視框”我哋,好開心 😄😄咁就豪啲一人叫一碗極濃雞白湯拉麵啦,再加一客餃子 share。 落單後先每人派一條濕紙巾,嘩包裝都好靚靚呀,仲要係 made in Japan 架 😍,餃子先上,嘩嘩嘩,連筷子套都好靚呀。跟住先上 2 碗麵,食咗一半先嚟埋另外 2 碗,呢個要改善啦,如果可以一齊上 4 碗,咁客人可以一起享用,又唔駛佔據餐廳時間咁耐嘛!湯底的確濃厚,原先諗住咁細碗麵晏晝好快肚餓,點知個湯都好頂肚,到夜晚約咗朋友 Happy Friday 都食唔落嘢 🙈
同事話有間出名拉麵開咗喺公司附近,早幾日就慕名幫襯啦。

濕紙巾

餸子 + 靚靚筷子套

極濃雞白湯拉麵
土瓜灣近街市見到一間專修幾好既拉麵店! 主打係個極濃雞白湯拉麵  同 活燒蒲燒鰻魚飯.行上閣樓, 地方比較寬趟, 唔似平時d拉麵館咁. 一坐到位, staff 就會畀個濕手巾你, 似足係日本咁, 服務到位!佢個menu 唔算好多選擇, 不過主打既雞白都有做湯同沾麵揀! 而今次嗌jor 個 湯拉麵同個鰻魚飯!   好大大碗既拉麵 好大驚喜! 湯上面有一個脆脆(好似炸物)既嘢, 個湯底係用赤雞 煲成6個鐘, 好入味! 當我飲一淡湯時候, 一d 都唔覺得好咸 同口喝! 非常好! 清清既雞湯味個麵都係佢地特製, 口感較軟. 令我覺得最驚喜係個雞肉!  個雞肉口感同平時出面食既完全唔同. 咬落去唔會覺得“鞋”口 而且好嫩! 個鰻魚飯都好下! 佢介紹用既米都係日本出名既七星米, 而且個鰻魚都係即叫即整!  食落口 外面係脆脆既! 而佢係厚身, 裡面有多肉. 而且都有配菜同個味增湯 好抵食!
土瓜灣近街市見到一間專修幾好既拉麵店!

主打係個極濃雞白湯拉麵  同 活燒蒲燒鰻魚飯.

行上閣樓, 地方比較寬趟, 唔似平時d拉麵館咁.

而今次嗌jor 個 湯拉麵同個鰻魚飯!

好大大碗既拉麵 好大驚喜!
個麵都係佢地特製, 口感較軟.

個鰻魚飯都好下!
食落口 外面係脆脆既! 而佢係厚身, 裡面有多肉.
而且都有配菜同個味增湯 好抵食!

2019-06-08
2019-06-24 22 浏览
土瓜灣區係出名多美食嘅地方,經常黎呢到食好野,偶然係朋友口中得知,原來呢到都有間唔錯嘅日式食店,於是就係一個周五放工過黎慰勞一下自己。店鋪位於一個唔太熱鬧嘅內街中,如果唔係朋友推介可能我都未必會留意到佢。係熱情有禮嘅店員拉領下,我係一間充滿格調嘅日式小店坐低,店內微暗嘅燈光帶點浪漫感覺,播住九十年代嘅經典日劇主題曲,令人不禁想起那些年的日劇劇情呢!同好多出名的日式食店一樣,佢嘅餐牌唔算有好多選擇,我揀左最豪華嘅活燒鰻魚飯,見佢寫係店內劏生燒,咁新鮮真係不得不試下。等緊佢即製嘅鰻魚時,呢到亦有投影電視可以消磨下時間。鰻魚飯出場啦,即燒嘅炭燒鰻魚,好好味!需然個餐要成二百幾蚊,但真係抵食呢!!!

2019-06-24 18 浏览
經過朋友既介紹後,我地黎到土瓜灣既金鶴拉麵品嚐一下環境店內既環境舒適寂靜,以黑色牆身作為主調,十分型格。店員有禮既接侍後,我地就坐低,慢慢點餐。食物金鶴雞白湯拉麵拉麵係牛蒡既襯扎下,顯得十分華麗。拉麵既湯底香濃而不太油,叉燒既肉質細嫩,再配合一啖啖既彈牙既拉麵,美味十足。活燒蒲燒鰻魚飯鰻魚非常有份量,肉質厚身、嫩滑,小小特製既燒鰻魚汁既配合下,帶出鰻魚既鮮味外,亦有昇華既作用。鰻魚飯既飯質可口,小小既燒鰻魚汁配合一小匙飯,令飯變得十分惹味。鰻魚飯會配一碗鰻魚內臟既湯。湯不帶腥味,又能夠為飯後添下小小既滿足感。整體黎講,食物既質素非常好,值得大家一試。但由於位置較為難揾,有booking既朋友記得預早出發。
經過朋友既介紹後,我地黎到土瓜灣既金鶴拉麵品嚐一下

食物

金鶴雞白湯拉麵

活燒蒲燒鰻魚飯

整體黎講,食物既質素非常好,值得大家一試。

但由於位置較為難揾,有booking既朋友記得預早出發。
2019-06-24 17 浏览
豬骨湯拉麵,鹽拉麵就食得多,雞白湯拉麵真係試都未試過,前排朋友話想食,就比佢拉左入黎依間野食店內佈置都幾簡單,中間果幅畫都幾有日本風格feel見到份menu,一簡就簡左金鶴雞白湯拉麵,另外再叫左兩樣小食碗拉麵一黎到我就試左個湯先,驚喜既係個湯底幾岩我,濃得黎又唔會太重口味,又滑,要知道有D拉麵既湯底濃得濟愈食會愈膩。 麵既軟硬度都適中,另外D配菜都唔錯,糖心蛋個蛋黃已經好流心,心絲絲想叫左份糖心蛋小食,不過果日早午餐都食左幾次蛋,就放棄左。值得回頭再食。小食煎餃唐掦炸雞另外仲有蒲燒鰻魚飯,3CM厚度🤤一定要試下雞白沾麵,諗住有機會再試

店內佈置都幾簡單,中間果幅畫都幾有日本風格feel

小食
煎餃
唐掦炸雞
另外仲有蒲燒鰻魚飯,3CM厚度🤤一定要試下
雞白沾麵,諗住有機會再試
2019-06-24 15 浏览
今日要去土瓜灣個邊做野,所以lunch都係呢到食。金鶴拉麵位於九龍城道,都好易搵到🤓餐廳有兩層,樓下係吧台位方便自己一個人黎吧客人,樓上就方便兩個或以上一齊黎吧客人,有獨立檯。餐廳以黑和金做主色,好有現代日式風格🎏餐廳金壁輝煌得黎又唔會顯得庸俗👍🏻我同朋友叫左一個個雞白湯拉麵和一個雞白湯沾麵🐓另外我地仲叫左碟餃子🥟極濃雞白湯拉麵食拉麵當然係要試左佢個湯底先,第一啖飲落去已經好濃郁嘅雞味,仲feel到有少少雞蓉嘅感覺😋拉麵嘅賣相好精緻,放左d金黃色嘅炸牛蒡條🤩雞肉嘅肉質嫩滑、叉燒都輕輕燒過,帶出香味。糖心蛋亦真係有流心㗎❤️金鶴•雞白湯沾麵沾麵汁比拉麵湯底更加濃郁,完全係白雞湯精華🤤另外,d拉麵亦都好掛汁。雞白湯fans不容錯過!

餐廳金壁輝煌得黎又唔會顯得庸俗👍🏻

金鶴•雞白湯沾麵
  • 金鶴雞白湯拉麵
2019-06-24 10 浏览
身為一個拉麵控,吃過這麼多家拉麵店,不免愈來愈嘴刁。而白湯拉麵始終都是我杯茶,細滑濃郁的湯頭,一入口膠原便充斥整個口腔,每一寸味蕾均得到滋潤。但若果你認為只有豚骨能做出上乘的白湯頭,那麼這間拉麵店便能顛覆你對白湯底的想像。位於土瓜灣九龍城道的金鶴拉麵就是雞白湯拉麵的佼佼者。甫進門,環境舒適高雅,走高檔華麗路線,日式擺設亦非常自然。點上他們號稱「史上極濃」的雞白湯拉麵。炸牛蒡為整碗拉麵帶來視覺上的反差,入口焦香帶甜。湯底濃郁芳香,入口充滿雞骨的鮮甜,令人欲罷不能。麵質煙韌,爽口彈牙,麵身掛湯力不俗,每條都散發出湯頭的精華。溏心蛋時間掌控得很好,稠稠的,既柔軟又晶瑩剔透。雞肉嫩滑多汁,叉燒煮得軟糯容易入口,而且形狀依然完整,入口不肥膩,讓人每一口都有種滿足的感覺。友人的雞白湯沾麵,麵身帶光澤。我小試數條,麵質果然順滑彈牙,麵條夠粗,雞湯汁完全黏附在麵條上。其他配料也跟拉麵相若。小食中的黑豚肉串屬於即叫即燒,肉汁鎖得很好,肉質依然嫩滑。醬汁不鹹不澀,非常貼合我的口味。最後一提,侍應態度專業有禮貌,整頓飯吃得很舒服。上沾麵亦有刻意提醒我們,湯放涼了可以找他們加熱。這頓拉麵我很滿意,不單吃了美食

位於土瓜灣九龍城道的金鶴拉麵就是雞白湯拉麵的佼佼者。

甫進門,環境舒適高雅,走高檔華麗路線,日式擺設亦非常自然。

點上他們號稱「史上極濃」的雞白湯拉麵。

最後一提,侍應態度專業有禮貌,整頓飯吃得很舒服。上沾麵亦有刻意提醒我們,湯放涼了可以找他們加熱。這頓拉麵我很滿意,不單吃了美食,還吃了服務。
2019-06-24 64 浏览
這天我約了朋友在土瓜灣吃晚餐,經過其他朋友的介紹,我們決定來到這間日本菜餐廳試一試,店內環境清潔衛生,餐牌上的選擇很多,餐廳會播著一些音樂,令客人可以在一個很舒服的環境進餐,每張枱都有提供濕紙巾客人使用,濕紙巾的設計十分美觀辛味拉麵($88)拉麵十分彈牙,糖心蛋十分軟綿綿,菇軟彈煙韌 ,露筍爽彈鮮美,白茫的蔥,日式叉燒香稔軟嫩,雞肉嫩滑細密,木耳絲軟彈煙韌,細碎的紅椒絲,筍爽口微彈,配料十分豐富,而且味道恰到好處,會太辣,食物的定價也不貴,可以一試活燒蒲燒鰻魚飯($198)厚身的鰻魚,非常新鮮,是即點即燒,十分有誠意,所以需時十多分鐘,我還是覺得是值得等待的,食物的賣相非常吸引,份量非常非常多,鰻魚汁的味道恰到好處,不會太甜,應該是餐廳自己調教過的,白飯是用高質素的日本米,前菜是芥末八爪魚粒嗆鼻十分彈牙,用鳗魚的骨來敖湯,比較清淡,不落味精,食得更健康,前菜、餐湯和主食也有,十分豐富,食物的定價雖然是略高一點,但以食物的質素來說,還是可以接受,值得一試整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇十分多,食物的份量延多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相很吸引,餐廳十分細心,餐牌上附有食物相片

辛味拉麵($88)

活燒蒲燒鰻魚飯($198)

整體來說,食物的質素非常高,食物的選擇十分多,食物的份量延多,食物的用料非常新鮮,食物的賣相很吸引,餐廳十分細心,餐牌上附有食物相片再加以說明,食物的定價相對合理,而店員亦有積極的服務態度和有禮貌,最後我認為這間餐廳是可以再去惠顧的
辛味拉麵
2019-05-15
辛味拉麵
2019-06-23 8 浏览
好鍾意日式嘅設計,而且個感覺完全唔似香港,好似真係去咗日本嘅拉麵店一樣,裝修同埋氣氛都好舒服😌,服務一流,一坐低就會送上日式濕毛巾。唔好覺得拉麵店一定係速食嘅選擇,大家經開土瓜灣可以黎試吓。·⚜️鹽味拉麵$78湯底比較清淡,啱晒我呢啲成日都要食得好健康嘅女仔🙈,而且材料好足,肉質有口感又嫩滑。·⚜️黑蒜醬油拉麵$98拉麵達人自家製嘅黑蒜醬料,蒜香味好濃郁,湯頭溫和,雞肉同埋豚肉肉質都好鮮味可口、肥瘦適中,粗麵好掛湯。·⚜️燒黑豚肉串$48豚肉串肥而不漏,燒到恰到好處,濃郁嘅味道完全可以鎖住肉汁,以燒物黎講真係上盛嘅水準。·⚜️醬漬日本溏心蛋$12呢度嘅溏心蛋真係我嘅最愛,雖然拉麵入邊已經附送半隻,仲係食過返尋味,蛋黃晶瑩剔透🤤·大家可能覺得價錢比一般街上嘅拉麵店貴,但係食完之後你絕對會覺得物超所值!

⚜️鹽味拉麵$78
⚜️黑蒜醬油拉麵$98

⚜️燒黑豚肉串$48

⚜️醬漬日本溏心蛋$12
2019-05-08
用餐优惠
試食活動
2019-06-23 32 浏览
唔知幾耐之前已經聽過金鶴拉麵嘅大名,而最早就係土瓜灣分店,所以都決定幾遠都要來朝聖一下。依家地鐵開通何文田站,其實餐廳一d都唔遠,仲幾方便添!門口有活燒鰻魚飯嘅招牌,原來係網評票選第一,真係失覺曬!既然黎到,梗係要食!食之前先睇下日本風嘅環境先個靚靚洗手間,又大又靚,好乾淨!先介紹招牌白湯拉麵🍜連湯都飲埋的美好!湯汁濃郁稠密,全因是用六小時的心機,用赤雞熬製而成,味道甘甜。拉麵粗幼適中,可以讓適量的湯汁掛在麵上。慢煮雞更係好滑好柔軟!厚厚的鰻魚,肥美致極!新鮮即燒,油脂更香,每一口都實實在在的,加上粒粒糯糯的飯,更是滿足。兩人分享可一次滿足兩個願望!值得一提,牙籤係呢種,有埋牙線嘅,真係對客人好用心!

依家地鐵開通何文田站,其實餐廳一d都唔遠,仲幾方便添!

食之前先睇下日本風嘅環境先

個靚靚洗手間,又大又靚,好乾淨!

先介紹招牌白湯拉麵🍜
雞白湯拉麵

蒲燒活鰻魚飯
活鰻魚

兩人分享可一次滿足兩個願望!

值得一提,牙籤係呢種,有埋牙線嘅,真係對客人好用心!
雞白湯拉麵
蒲燒活鰻魚飯