2019-05-21 333 浏览
佐敦附近上完堂,跟住就當然係要醫一醫肚,行到官涌街市附近竟然有金鶴拉麵🍜分店,簡直太好啦,諗都唔使諗,就選擇佢,因為一直都想試但總是沒有機會。點了一個雞白湯拉麵,和一個醬油拉麵,原來午市有追加小食優惠,當然唔會放過優惠嘅時刻,加了一個唐揚炸赤雞,煎日式餃子🥟,但胃口大的朋友想加多一個燒雞泡魚乾,最後是可以食得完。雞白湯拉麵,牛蒡刨成絲,炸得好靚,且香脆,白雪雪的雞胸肉,肉質嫩滑,店員溫馨提示,小心湯底沾到這兩款食物,會影響口感。奶白色的雞湯底,不油膩,不鹹,口感香滑,配上彈牙的拉麵🍜,正除了兩塊雞胸肉外, 更有兩塊叉燒和半隻溏心蛋,這個價錢有這樣的質素,簡直性價比高👍🏻醬油拉麵也不輸蝕,高湯加上日式醬油做湯底,味道雖然較為清淡,愛味道偏淡的朋友可以一試,配料一樣有雞胸和叉燒各兩塊,及半隻溏心蛋。麵條一樣彈牙。小食方也不差,唐揚炸赤雞,炸粉漿夠薄身,外脆內軟煎日式餃子🥟,皮薄餡足燒雞泡魚乾,配上醬汁燒成,燒得剛好,不會太乾身,用來送酒一流

小食方也不差,
唐揚炸赤雞,炸粉漿夠薄身,外脆內軟
煎日式餃子🥟,皮薄餡足
金鶴雞白湯拉麵
醬油拉麵
煎日式餃子
燒雞泡魚乾
  • 煎日式餃子
  • 唐揚炸赤雞
  • 燒雞泡魚乾
2019-05-20 123 浏览
今晚同朋友去打羽毛球打到成夜晚九點,跟住就搵下附近有咩餐廳搵到呢間,決定試下~裡面裝修好精緻,個洗手間直頭係驚艷!估唔到一間小店嘅洗手間可以咁靚咁乾淨👍👍我哋點咗一個雞白湯拉麵,鰻魚飯同食日本野我必點既雞泡魚乾 雖然佢叫做“金鶴拉麵”似係主打拉麵,不過個鰻魚飯都好吸引,因為係即叫即燒活鰻😯,所以又試下個拉麵湯底有少少奶奶地cream cream地,但唔會“漏”,幾順滑既口感,拉麵比較粗身,煮得剛剛好有啲彈牙👍 面頭嘅炸牛蒡勁脆唔油膩,雞肉好滑,配埋粒溏心蛋perfect!👏鰻魚燒得好香脆,肉質好厚,啲飯痴左啲鰻魚汁好好食😎 雞泡魚乾唔會燒到乾爭爭,有水準👍意外發掘到呢間日本拉麵店製作係咁有誠意,會有下次👏

裡面裝修好精緻,個洗手間直頭係驚艷!
估唔到一間小店嘅洗手間可以咁靚咁乾淨👍👍
我哋點咗一個雞白湯拉麵,鰻魚飯同食日本野我必點既雞泡魚乾
雞白湯拉麵

活燒鰻魚飯

鰻魚燒得好香脆,肉質好厚,啲飯痴左啲鰻魚汁好好食😎
雞泡魚乾

雞泡魚乾唔會燒到乾爭爭,有水準👍
意外發掘到呢間日本拉麵店製作係咁有誠意,會有下次👏

2019-05-19
  • 鰻魚飯
  • 金鶴雞白湯沾麵
  • 燒雞泡魚乾
2019-05-20 28 浏览
幸好早到,𣎴然要排隊。餐廳是開放式廚房,我們被安排坐在bar枱。店鋪有數個拉麵款式選擇,少量小食。我們叫了沾麵和雞白湯麵,餃子。沾麵的肉可以選擇全叉燒,全雞肉或叉燒雞肉各兩片。我要了全叉燒,由於叉燒稍為火炙過,所以食落有淡淡燒烤味,更加香口。沾麵本身是經過冰鎮,麵質粗厚,適合掛湯,而湯汁方面,白雞湯濃度適中,不會太咸,由於麵條本身冰冷,所以湯好快會變凍,但可以叫店員翻熱,服務不俗。雞白湯拉麵🍜麵條相對較十軟冧。

雞白湯拉麵🍜麵條相對較十軟冧。
食過名古屋鰻魚既都知道外脆內軟兼肥美既鰻魚係返唔到轉頭即係話果些望上去薄薄的唔夠口感既又無咩燒焦感既就肯定唔使諗...早前名古屋奈奈黎左香港時難得有人提起這拉麵店既鰻魚🐟心諗拉麵店通常唔會整得有幾好食不過突然心血來潮就試一舖啦太耐無食鰻魚身痕呢間小店得幾張細枱,連吧枱我估坐到廿人左右, 裝修怖置都幾別緻,啱feelMenu 有燒物拉麵小食加飲品,雖然款式唔算多,以我第一次幫襯夠晒喇明太子雞翼燒得不錯啖啖肉肥嘟嘟日式炸雞🍗唔會太鹹, 唔會一口炸粉,但又勁脆活燒蒲式鰻魚飯出場啦! 夠厚夠肥美有脆口位兼肉質軟軟有肥油香港難得一遇鰻魚汁味道也剛好,夠濃味,如汁再厚身一點飯再黏一點就更更更啱我口味啦 個飯仲跟魚骨湯,烤過架香口到呢連埋個芥末八爪魚粒配飯爽呀黎拉麵店梗要試下此店名物「雞白湯麵啦」是日太熱啦所以點了沾麵飲啖湯頭好夠濃又厚身既雞白湯,配彈牙麵條有口感餸方面係有烤叉燒玉子加雞肉片,驚喜位係叉燒堅估不到肥瘦頂級適中,仲有陣陣煙燻味添甜品要食埋先叫完美既,「綠茶軟糕」,類似我至愛既蕨餅,但佢比較chewy都ok
食過名古屋鰻魚既都知道外脆內軟兼肥美既鰻魚係返唔到轉頭
即係話果些望上去薄薄的唔夠口感既又無咩燒焦感既
就肯定唔使諗...
早前名古屋奈奈黎左香港時難得有人提起這拉麵店既鰻魚🐟
心諗拉麵店通常唔會整得有幾好食
不過突然心血來潮就試一舖啦
太耐無食鰻魚身痕

明太子雞翼燒得不錯
啖啖肉肥嘟嘟

日式炸雞🍗唔會太鹹, 唔會一口炸粉,但又勁脆

活燒蒲式鰻魚飯
出場啦! 夠厚夠肥美
有脆口位兼肉質軟軟有肥油
香港難得一遇
個飯仲跟魚骨湯,烤過架
香口到呢
連埋個芥末八爪魚粒配飯爽呀

飲啖湯頭
好夠濃又厚身既雞白湯,配彈牙麵條有口感
餸方面係有烤叉燒玉子加雞肉片,驚喜位係叉燒
堅估不到肥瘦頂級適中,仲有陣陣煙燻味添

都ok

2019-05-18
  • 雞白湯沾麵
  • 鰻魚飯
2019-05-19 32 浏览
本身很喜歡雞白湯拉麵加牛蒡的這個配搭,但可惜香港的選擇太少甚至近乎沒有,只有豬骨湯跟黑蒜油充斥市場。難得在佐敦區找到了雞白湯,而且比起名店座銀便宜一大截,就儘管一試!👉🏻先去OpenRice買coupon,再download金鶴換埋糖心蛋還原度有八至九成,🐔 慢煮雞肉又嫩又彈🔥 叉燒輕輕燒過雖然跟完美還是差一點點距離,但是這個價錢絕對收貨,會再回購
還原度有八至九成,
🐔 慢煮雞肉又嫩又彈
🔥 叉燒輕輕燒過

雖然跟完美還是差一點點距離,但是這個價錢絕對收貨,會再回購
  • 雞白湯拉麵
2019-05-19 27 浏览
早幾天下班和同事來了這裡吃飯剛剛開業時吃過一次雞湯拉麵、覺得相當有驚喜和水準上次來的時候好像是假日所以比較多人、等了一陣子才能夠入座這次去是平日、雖然也客滿但是不用等太久了我很喜歡這裡的裝橫、跟日本的拉麵店沒有兩樣、而且十分乾淨這次來打算吃鰻魚飯還有試試其他拉麵所以我們點了黑蒜油拉麵和鰻魚飯黑蒜拉麵很快便上桌了還未吃之前已經嗅到香濃的黑蒜味賣相亦十分討好、配料豐富湯頭蒜味香濃、相對別店的黑蒜拉麵他們的湯頭不算油膩麪質比較粗實彈牙亦很掛湯、很對本人胃口半肥瘦的叉燒肉質嫩滑柔軟溏心蛋也很入味好吃由於鰻魚是即點即烤的、所以需時比較久一點但可以説是值得期待的他們取用的台灣鰻魚相當新鮮肥美肉質很豐厚而帶點彈性、細骨不多吃得安心魚皮也很嫩滑、用蒲燒醬汁燒至外層微焦相當香口惹味珍珠米飯也煮得軟硬剛好、粒粒飽滿鰻魚和米飯也煮得好才能稱得上出色而這裡雖然是拉麵店、但他們的鰻魚飯和鰻魚飯專門店相比也是有過之而無不及的相信這店子長期客滿是有原因的吧因為我也是回頭客之一呢
早幾天下班和同事來了這裡吃飯

剛剛開業時吃過一次雞湯拉麵、覺得相當有驚喜和水準

上次來的時候好像是假日所以比較多人、等了一陣子才能夠入座
這次去是平日、雖然也客滿但是不用等太久了

我很喜歡這裡的裝橫、跟日本的拉麵店沒有兩樣、而且十分乾淨

這次來打算吃鰻魚飯還有試試其他拉麵
所以我們點了黑蒜油拉麵和鰻魚飯
黑蒜拉麵很快便上桌了

還未吃之前已經嗅到香濃的黑蒜味
賣相亦十分討好、配料豐富
湯頭蒜味香濃、相對別店的黑蒜拉麵
他們的湯頭不算油膩

麪質比較粗實彈牙亦很掛湯、很對本人胃口
半肥瘦的叉燒肉質嫩滑柔軟

溏心蛋也很入味好吃

由於鰻魚是即點即烤的、所以需時比較久一點
但可以説是值得期待的

他們取用的台灣鰻魚相當新鮮肥美
肉質很豐厚而帶點彈性、細骨不多吃得安心
魚皮也很嫩滑、用蒲燒醬汁燒至外層微焦
相當香口惹味

珍珠米飯也煮得軟硬剛好、粒粒飽滿
鰻魚和米飯也煮得好才能稱得上出色

相信這店子長期客滿是有原因的吧
因為我也是回頭客之一呢

• 活燒蒲燒鰻魚飯
  • 黑蒜醬油拉麵
2019-05-17 46 浏览
最近d 朋友成日同我推介呢間拉麵店 大家都話讚佢個白雞湯麵🙈 裝修係日本特色 可以揀坐近bar 檯 店面唔大 我地食下午茶2點時間 所以就唔洗等位😆 要讚一讚個廁所!超高級 竟然貼心到有電視機 同埋裝修到好似日本🇯🇵 去廁所條路仲有個小竹林 好正👍🏻👍🏻👍🏻金鶴雞白湯拉麵🍜 $98 個雞湯底果然好味 味道濃郁 係清甜雞湯 口感順滑 完全唔醎唔油膩 好似屋企嘅雞湯😂 旁邊有半碗滿的牛蒡 我都係第一次食 原來牛蒡係咁香脆 硬硬地 帶點甘苦😆 另外佢可以揀全赤雞胸肉或者一半雞一半黑豚叉燒~ 令我驚喜嘅係佢嘅雞胸肉!超級嫩滑 又淋🤤🤤👍🏻 仲有我至愛嘅溏心蛋 中間仲係少少凍😝 正!🥳朋友就鍾意沾麵 所以就叫左金鶴白湯沾麵 $138🤤 其實材料上同拉麵一樣,但沾麵嘅麵就較粗身,麵條都經過冰鎮處理 所以好彈牙 有咬口!而且個白湯更濃郁 質感似忌廉湯 朋友都大讃話好味 下次再黎食!仲叫多左個唐揚炸雞 有三大舊 果然呢度嘅雞都係好嫩滑 岩岩炸好 外層超香脆 炸粉夠薄 裏面雞肉肉汁豐富 真心滑💓

金鶴雞白湯拉麵🍜 $98

朋友就鍾意沾麵 所以就叫左金鶴白湯沾麵 $138🤤

2019-05-14
下午茶
  • 雞白湯沾麵
  • 唐揚炸赤雞
2019-05-17 246 浏览
朋友閒時最鐘意跟住餐廳排行榜周圍搵食,有次行到呢間好評十強門口,可惜撞岩落場時間,一直念念不忘要再黎,今日我就黎陪佢還個心願。活燒蒲燒鰻魚飯 ($198)炭燒香氣撲鼻而來,表面焦香微脆更加正中我死穴,急不及待夾開鰻魚,就發現同平時食開既唔同。 如果你習慣軟糯至可以輕易以筷子斷開既肉質,可能會愣然呢度既鰻魚不論皮肉都好有彈性,絕對唔係傳統日本食到入口即融個種,反而係似彈牙既燒白鱔串燒,甚至近乎脆肉鯇咁爽口。 緊緻有回彈既魚肉同時有香醇既油脂,同稍稍沾上濃厚燒汁既七星米一齊放入口,魚油同米香交織出和諧樸實既美味。我最欣賞燒鰻魚既火候控制得岩岩好,焦脆得黎仲好有肉汁,近乎叉燒窿邊既甘香酥脆令我好滿足。 平心而論,份量係同想像中有點落差,以此定價會預期係重量級3cm厚原條鰻魚,最後發現正常女仔食量都可以ko,厚度亦屬中等,但一試無妨。雞白湯沾麵 ($138)首先讚一讚雞白湯上台時起哂泡好夠熱,用比湯麵粗身既麵條沾湯,掛湯力唔錯,口感亦幾煙韌。 雞白湯濃厚有奶香,真係感覺到包含左赤雞既精華,雞味濃郁鮮甜。 配料揀左火炙日本黑豚叉燒+慢煮日本薩摩赤雞胸肉,前者有輕微火灸香氣未算入味,後者好軟滑,整
活燒蒲燒鰻魚飯
活燒蒲燒鰻魚飯 ($198)
雞白湯沾麵
雞白湯沾麵 ($138)
首先讚一讚雞白湯上台時起哂泡好夠熱,用比湯麵粗身既麵條沾湯,掛湯力唔錯,口感亦幾煙韌。 雞白湯濃厚有奶香,真係感覺到包含左赤雞既精華,雞味濃郁鮮甜。 配料揀左火炙日本黑豚叉燒+慢煮日本薩摩赤雞胸肉,前者有輕微火灸香氣未算入味,後者好軟滑,整體不過不失,未有太大驚喜。
雞白湯沾麵
沾麵湯由於唔係石鍋咁上、麵條亦經過冰鎮,所以凍得比較快,個人覺得凍左會有少少腥。但少有地menu已經寫明可通知店員加熱湯底,過程流暢,大致上全程都食到熱辣辣既沾麵,抵讚。
雞白湯沾麵
最後可以加鰹魚湯調淡沾麵湯就咁飲,湯底會變成以魚味為主調,一個價錢食到幾種味道都唔錯。
醬漬日本糖心蛋
醬漬日本糖心蛋 (Free, 原價 $12 x2)
一坐低就見到大大個QR code寫住做會員即送糖心蛋或汽水,即時dl app用入會既100分換左客糖心蛋。 入味就不在話下,半熟蛋漿creamy又有蛋味,朋友話係成餐最好味喎,所以連埋沾麵附有既一隻,前後共兩隻糖心蛋佢都輕鬆啪哂,足見有幾正。
唐揚炸赤雞
唐揚炸赤雞 ($33)
新鮮炸起,雞皮好香脆,嫩滑有肉汁。
不得不提服務貼心得過份,成餐起碼添左廿次茶,直到埋單一刻依然飲到熱茶係感覺良好既。
醬漬日本糖心蛋
2019-05-17 19 浏览
試過眾多的拉麵 大部份的湯底不外是豬骨湯、加辣、黑蒜油、海老或莞茜,這次終於有用雞肉熬湯底 當然要試一試!首先一上拉麵就已經給賣相吸引,奶白色湯底碗邊放著兩片看來煮的蠻嫩的雞胸肉片、香蔥、半顆煮得火候剛剛好的流心蛋、一堆像藝術品 橘黃色炸透的長條薄片淮山! 喝一口湯果然是濃而不膩,炸淮山味道也不錯,有新鮮感!雞胸肉不知道是否用低溫慢煮,口感很嫩也保持肉汁!吃到一半發覺原來還有兩塊五花腩叉燒隱藏湯中,感覺有點像挖到寶,是半肥瘦叉燒有油花香味。整體感覺師傅不但在外觀上一花心思 也吃得出對每樣食材做到最好的理念!

2019-05-17 17 浏览
👉🏻雞白湯拉麵.左邊金黄色嘅系炸牛蒡🤩店員送碗拉麵嚟之後有提醒食個陣唔好浸牛蒡同後面個兩塊雞肉落去雞白湯到食 唔系就食唔到炸牛蒡香脆同埋雞肉好嫩滑嘅口感😎.雞白湯底好清甜☺️用赤雞餚制左6個鐘而成嘅湯底 幾有誠意👍🏻.仲有叉燒、拉麵同埋我最愛嘅溏心蛋🥰叉燒有三塊 份量頗多 但味道就一般 拉麵質感適中 唔會過軟或者過硬而溏心蛋有半熟嘅蛋黃流出 有流心嘅效果🥳—————————————————金鶴拉麵Kane Tsuru Ramen佐敦閩街3號地舖
👉🏻雞白湯拉麵
—————————————————
金鶴拉麵Kane Tsuru Ramen
佐敦閩街3號地舖
2019-05-15
  • 雞白湯拉麵
想食呢間拉麵店好耐~ 係附近返工經過成日畀佢呢個門面吸引❤內在環境都好乾淨仲怖置得幾靚師傅製作食物非常用心👍開放式廚房睇曬拉麵的製作過程😍上網睇到雞白湯拉麵好熱賣必食👍唔係講笑,個湯真係幾特別👍好似飲緊好特別嘅濃濃的忌廉雞湯咁麵質軟硬度剛剛好👍溏心蛋好好食😋黑蒜油叉燒拉麵黑蒜一直都係我幾鍾意食~呢碗都唔例外👍勁香黑蒜醬油湯好惹味😋明太子雞翼燒雞翼最鍾意食~一上枱就聞到好香嘅明太子同雞肉香食落肉質好Juicy 呀👍呢個她好食小食必點👍拉麵小食點少得煎餃子~~~~係度仲可以點手工啤同燒酒飲👍
想食呢間拉麵店好耐~
係附近返工經過成日畀佢呢個門面吸引❤

內在環境都好乾淨仲怖置得幾靚
師傅製作食物非常用心👍
開放式廚房睇曬拉麵的製作過程😍

上網睇到雞白湯拉麵好熱賣必食👍
唔係講笑,個湯真係幾特別👍
好似飲緊好特別嘅濃濃的忌廉雞湯咁
麵質軟硬度剛剛好👍溏心蛋好好食😋

黑蒜油叉燒拉麵
黑蒜一直都係我幾鍾意食~
呢碗都唔例外👍勁香黑蒜醬油湯好惹味😋

明太子雞翼
燒雞翼最鍾意食~
一上枱就聞到好香嘅明太子同雞肉香
食落肉質好Juicy 呀👍呢個她好食小食必點👍

拉麵小食點少得煎餃子~~~~

係度仲可以點手工啤同燒酒飲👍

2019-05-16 14 浏览
日本手工啤酒 Kyara(啡色)$68.清醇嘅啤酒真係非呢杯啤酒莫屬, 飲落去仲有果香, 酒味又唔會太濃, 頂呱呱!金鶴雞白湯沾麵呢個就係主角, 個湯底係超濃郁嘅雞湯味, 真係想就咁飲幾啖,heeeee 麵嘅份量都幾耐下, 一定夠食, 再加上幾片叉燒, 滑滑的溏心蛋, 只可以說,無敵了.仲有呢,如果個湯底凍左呢佢就可以免費幫你加熱㗎.煎日式餃子四件$33唔好以為餃子係配角其實佢都係好重要,佢個外皮加埋好濃郁嘅肉味個餡真係無敵,仲要係將個餃子個被煎到金黃色非常香脆.

日本手工啤酒 Kyara(啡色)$68.
金鶴雞白湯沾麵

煎日式餃子四件$33

2019-05-16 16 浏览
最出名嘅拉麵就梗係要嚟食啦覺得真係好高質同埋好高水準而且唔會好鹹好重雞味所以都好中意食呢一間日本餐廳朋友嚟過都會讚不絕口慢煮日本薩摩赤雞胸肉 $$138首先介紹下呢一個赤雞胸肉每一個套餐都係有四片好大嘅雞胸肉味道鹹鹹地但係好大塊而且好滑好容易咬再加上陪呢一個雞湯係勁好味火🔥炙日本黑豚叉燒$$138呢個叉燒真係超正本身已經好大塊而且佢仲係半肥瘦食落去唔會好重脂肪好好味再加上嘅叉燒係好好咬口同埋好香見到片片叉燒都好後而且有適當嘅油份啱晒鍾意食肉嘅我哋撈埋個面都好好味架2* 醬漬日本糖心蛋(1pc) $12呢個糖心蛋真係好高質算平唔算太貴食落好香好重蛋味所以每人一隻先至夠日本明太子雞翼 2pcs $48呢個係我第一次叫嘅明太子好香唔會好辣而且味道好重果皮都燒得好香要連皮食先好味日本手工啤酒 Kyara(啡色)$68.呢個飲品好清新而且唔會好濃嘅啤酒味覺得未飲過酒嘅都可以試吓

最出名嘅拉麵就梗係要嚟食啦

明太子好香唔會好辣
而且味道好重
果皮都燒得好香要
連皮食先好味

日本手工啤酒 Kyara(啡色)$68.
呢個飲品好清新
而且唔會好濃嘅啤酒味
覺得未飲過酒嘅都可以試吓
2019-05-14 28 浏览
佐敦呢個小社區,一向不乏美食嘅存在。呢間金鶴拉麵之所以係區內打出名堂,全因出色嘅美食,之間和式風味嘅裝潢吸引大家前來。喺餐牌上選取雞白湯拉麵,以及蒲燒鰻魚飯,兩者都無令到大家失望。前者一上檯,第一件事當然係品嚐一下拉麵嘅湯底,用上赤雞熬製多個小時,當然係精華所在,拉麵掛湯能力強,吸收到湯中精華,啖啖都非常滿足。而雞肉白淨嫩滑,加上少見嘅炸牛蒡,成為呢度嘅招牌菜。而蒲燒鰻魚飯亦同樣出色,厚切嘅鰻魚魚身,基本上已經無任何碎骨,即叫即燒嘅鰻魚帶點香烤嘅味道,非常吸引,加上蒲燒嘅鰻魚醬汁,同日本飯粒融合得非常合拍。

2019-05-10
2019-05-13 20 浏览
放假第一天來到一直好想試的金鶴拉麵、一點來到已經差不多坐滿。坐在吧檯位置可以見到師傅煮麵、烤雞。拉麵跟可樂是絕配吧。點了著名的金鶴雞白湯拉麵 $98 、賣相幾浮誇、原來是炸牛篣、脆脆的幾特別。先呷一口湯、是超濃郁的雞湯!以赤雞熬製六小時煮成、呈奶白色、第一次吃這麼濃郁的雞湯拉麵。還記得年前吃了間的雞湯拉麵好油膩、令我對雞湯有點抗拒。旁邊的日本赤雞、只用簡單鹽和黑椒調味、吃出雞原先的味道同非常鮮嫩。炙燒豚肉炙燒過表面有點焦香、夾雜著豚脂的甘香。黑蒜醬油拉麵 $98 亦有驚喜! 黑蒜味非常重、做到湯底濃而不膩真的不簡單、而且能吃出醬油的鮮、很出色。煎日式餃子外皮帶點煙韌、味道不錯。日式唐揚炸雞 看上去略嫌有點燒焦了、不過幸好雞肉還是嫩滑的。終於讓我們找到間 出色會回頭的拉麵店了☺️

坐在吧檯位置可以見到師傅煮麵、烤雞。

拉麵跟可樂是絕配吧。

煎日式餃子外皮帶點煙韌、味道不錯。

終於讓我們找到間 出色會回頭的拉麵店了☺️