趁這幾天假期,決定好好放鬆,到處吃喝玩樂,第一天就是到金鶴吃拉麵。我愛這間店舖的最大原因,是它們的雞湯湯底由東京直送,拉麵超有水準。醬油拉麵湯底用上鰹魚高湯及日本醬油調味,入口既清淡中又帶有強勁的醬油鹹味,而這裏的雞叉燒是用上日本薩摩赤雞,再以低溫慢煮,入口嫰滑,配上彈牙拉麵,讚。金鶴.白雞湯湯頭非常鮮甜,因為是用上赤雞餚製6小時,所以雞味十足,味道清爽,絕不肥膩,而拉麵內同樣放有雞叉燒,再加上炸牛蒡,入口香脆,非常惹味。煎日式餃子由於沒有即時進食,所以餃子入口時已不再香脆,不過,味道還是不錯的,餡料爽脆juicy。燒黑豚肉串黑豚肉非常肥美,口感嫩滑,即使經過燒烤,亦不會令肉質變得粗糙,脂香味濃,配上香甜燒汁,很好吃。
醬油拉麵
金鶴.白雞湯
燒黑豚肉串
2019-04-19
2019-05-10 29 浏览
細妹之前食過話好味介紹我食,今日去佐敦竟然撞見有一間,擇日不如撞日,就同朋友食個拉麵做晚餐見門口個屏風,已經明白名字由來,叫"金鶴拉麵"。日系格調,古色古香入去就如走入日本風景畫的場景咁,好有詩意~設吧枱位,可以"欣賞"制麵和燒烤過程,除吧枱位,仲有方桌座位,可容二至六人。用實木黑色為主色設計,光暗成一大對比有湯拉麵丶沾麵和蒲燒鰻魚飯可選。價格由$78~$198不等朋友揀咗較普遍黑蒜醬油拉麵,有慢煮赤雞肉丶叉燒同糖心蛋跟,店員特別叮囑雞肉不用浸落湯食,味道有㸃像煙燻雞肉,部幾厚下,但吃落爽口,糖心蛋也剛剛好,黑蒜湯味道超濃郁拉麵有別一般方間口感,更爽口餐牌有介紹制麵過程,淥好再冰鎮,令其口感更爽口彈牙,所以梗係叫個金鶴.雞白湯沾麵。可以揀慢煮赤雞肉,日本黑豚叉燒或每款各一半,我當然揀一次過食晒兩款餸啦~唔試尤止可,一吃方知不得了,個麵超級彈口,沾雞白湯無得輸,雞湯非常濃郁好味,且配上冰鎮過的粗拉麵,一冷一熱,欲罷不能。個人不好拉麵都覺得超級好味,非食不可除拉麵外,佢地有餐前小食叫,這個唐揚炸雞,炸得香脆嫩滑,也做得不錯了
有湯拉麵丶沾麵和蒲燒鰻魚飯可選。價格由$78~$198不等

拉麵有別一般方間口感,更爽口

2019-05-09 27 浏览
聽朋友講佐敦有間拉麵店好出色,有空檔就去左呢間金鶴拉麵,位置響內街,有少少難搵不過最後都順利去到。入到店內座位比一般拉麵店多,空間亦非常寬敞,感覺都幾舒適,今次被安排坐響吧檯,可以睇到廚房的運作同煮野食的過程,見到廚房都非常乾淨同整齊,仲可以睇住廚師一路燒鰻魚!😋但今次就俾招牌雞白湯拉麵吸引左,首先外觀已經好吸引,未見過其實拉麵店會用炸左的牛蒡做點綴,唔單只靚,食落仲好脆同保留到牛蒡香味!然後就到個湯喇,白色的湯非常濃郁,有少少似忌廉湯咁!除左叉燒之外仲有幾片雞肉,太有驚喜!雞肉煮到剛剛好唔會太老或者鞋,反而係好嫩,好易咬開。麵條方面開頭食會有少少偏硬的(因為個人本身喜歡中等至偏軟麵底),不過一路食就變得軟,而且都幾彈牙。另外留意到佢地會響煮麵前先將碗用熱水座熱,咁就可以響裝住麵之後保持住溫度,麵冇咁快會凍哂,都幾貼心,即刻加左分!另外仲點左份日本明太子雞翼,非常貼心咁用錫紙包住雞翼尖,更方便食用唔會整污糟隻手。雞肉之間加左用明太子醃的餡,好足料而且帶少少辣,雞翼本身煎得皮脆而肉嫩,呢個配搭都算新鮮而且非常夾,兩件岩岩好!聽講呢度的鰻魚飯都係出名的,下次絕對要試!

聽講呢度的鰻魚飯都係出名的,下次絕對要試!
2019-05-09 34 浏览
登登登登......金鶴拉麵🍜系佐敦頗有名氣 但系幾難搵🙈🙈系官涌街市附近一黎到 梗系點鎮店之寶 白雞湯拉麵咦.......個舊炸得好靚嘅系咩黎店員話系炸牛蒡 😂😂😂咁新穎嘅湯底麵度都好食 你可根據自己喜好揀
登登登登......金鶴拉麵🍜
系佐敦頗有名氣 但系幾難搵🙈🙈
系官涌街市附近

一黎到 梗系點鎮店之寶 白雞湯拉麵
咦.......個舊炸得好靚嘅系咩黎
店員話系炸牛蒡 😂😂😂咁新穎嘅

湯底麵度都好食 你可根據自己喜好揀

bookmark 咗呢間拉麵好耐終於放假嚟食喇 😭餐廳位置隱世但都好多客好彩排咗一陣就入得~我地嗌咗兩款招牌名物一個係金鶴雞白湯拉麵另一個係金鶴活燒蒲燒鰻魚飯因為鰻魚飯係即叫即燒,所以食咗拉麵先 🍜一上枱真係嘩一聲,賣相好靚呢第一件事一定係勁影相 🤣上面金黃色一條條嘅係睇得又食得嘅炸牛蒡我趁佢新鮮炸好脆卜卜就食咗先沾少少濃郁清甜嘅雞白湯底嚟食仲正拉麵入面除咗叉燒之外,碗邊仲放咗慢煮雞肉雞肉真係好嫩好嫩,入口即化金鶴活燒蒲燒鰻魚飯作為招牌菜都係名不虛傳一打開蓋就聞到好香鰻魚味~重量級鰻魚好厚肉,外層燒得焦香加埋特製鰻魚汁真係一流嘅享受 😌個飯用咗珍珠米灑咗少少芝麻喺面,食落更惹味最後仲有個湯飲 ❤️

bookmark 咗呢間拉麵好耐
終於放假嚟食喇 😭
餐廳位置隱世但都好多客
好彩排咗一陣就入得~

我地嗌咗兩款招牌名物
一個係金鶴雞白湯拉麵
另一個係金鶴活燒蒲燒鰻魚飯
因為鰻魚飯係即叫即燒,所以食咗拉麵先 🍜

一上枱真係嘩一聲,賣相好靚呢
第一件事一定係勁影相 🤣

上面金黃色一條條嘅係睇得又食得嘅炸牛蒡
我趁佢新鮮炸好脆卜卜就食咗先
沾少少濃郁清甜嘅雞白湯底嚟食仲正

拉麵入面除咗叉燒之外,碗邊仲放咗慢煮雞肉
雞肉真係好嫩好嫩,入口即化

金鶴活燒蒲燒鰻魚飯作為招牌菜都係名不虛傳
一打開蓋就聞到好香鰻魚味~

重量級鰻魚好厚肉,外層燒得焦香
加埋特製鰻魚汁真係一流嘅享受 😌

個飯用咗珍珠米
灑咗少少芝麻喺面,食落更惹味

最後仲有個湯飲 ❤️
原本朋友想試試這家的拉麵,聽講湯底OK的。無奈五一假期,這邊人頭湧湧。為了避開人潮,於是改在平日晚餐。來到這位於橫街小巷的拉麵店,想不到內裡是精緻的裝潢。因土地問題,枱椅皆細小。幸好餐廳提供籃子放手袋。來到最重要的事項:點菜!在拉麵店,當然要每人一碗拉麵,再加其他小食!   金鶴 雞白湯拉麵   朋友推介的招牌菜!全白的雞湯,二片雪白的雞肉,日式叉燒,炸牛蒡,半隻溏心蛋。薄薄的牛蒡是剛炸起,掛在碗邊的牛蒡還在滴油呢!偷嚐一塊,原來牛蒡是帶有微微的甜味。再來一口雞白湯配拉麵,白湯很滑,但不太鹹,没有蓋過拉麵本身的鹼水味。   黑蒜醬油拉麵 既然朋友點了白色的雞湯,為了大家可嚐試不同款式的拉麵,自己選擇了黑蒜醬油拉麵。 先試二片雞胸肉,真的超滑,跟印象中<雞胸肉必定乾柴>大不同。  湯底的黑蒜味很柔和,没有生蒜那政鼻的味。由於蒜味不太霸道,仍然嚐到其他食材的味道:叉燒,紫菜。溏心蛋配蒜味醬油湯底,正!嚐過第一口,就會想繼續食下去,於是追加一份溏心蛋!一整個溏心蛋盛惠12個大洋。無奈自己不會在家中制作溏心蛋,所以要來一份!              唐揚炸赤雞 有別於一般放題的厚粉又細粒炸雞
原本朋友想試試這家的拉麵,聽講湯底OK的。
無奈五一假期,這邊人頭湧湧。
為了避開人潮,於是改在平日晚餐。
來到這位於橫街小巷的拉麵店,想不到內裡是精緻的裝潢。
因土地問題,枱椅皆細小。
幸好餐廳提供籃子放手袋。
來到最重要的事項:點菜!
在拉麵店,當然要每人一碗拉麵,再加其他小食!
金鶴 雞白湯拉麵
朋友推介的招牌菜!
全白的雞湯,二片雪白的雞肉,日式叉燒,炸牛蒡,半隻溏心蛋。
薄薄的牛蒡是剛炸起,掛在碗邊的牛蒡還在滴油呢!
金鶴 雞白湯拉麵
偷嚐一塊,原來牛蒡是帶有微微的甜味。
黑蒜醬油拉麵
湯底的黑蒜味很柔和,没有生蒜那政鼻的味。
由於蒜味不太霸道,仍然嚐到其他食材的味道:叉燒,紫菜。
黑蒜醬油拉麵 - 溏心蛋
溏心蛋配蒜味醬油湯底,正!
嚐過第一口,就會想繼續食下去,於是追加一份溏心蛋!
溏心蛋
有別於一般放題的厚粉又細粒炸雞
這是大件的厚身雞腿肉,雞肉有底味,而且雞肉很嫩滑。
只需配椒鹽,已經很足夠!
煎日式餃子
嘆拉麵,就很想配餃子。
用餐後,當然要上洗手間。
洗手間不單單走日式庭院風格!
原來好戲在後頭!
在女洗手間內,有水杯,牙膏牙刷,牙線棒,獨立包裝棉花棒,還有女性衛生用品。
加上電視,電廁板,保證安心使用!
因為洗手間超正,環境比高分。
如果有GEL頭,風筒,更正!
七點後,開始滿座。
幸好我倆在早早來到。
黑蒜醬油拉麵 - 溏心蛋
溏心蛋
2019-05-08 43 浏览
今日途經佐敦見到有間拉麵店好多人排隊,望下Menu居然有雞白湯拉麵,即刻同友人排隊去食下。我哋點咗前菜枝豆,廚師灑上幼鹽令味道無咁淡。明太子雞翼成隻脹卜卜,入面釀滿咗明太子餡肉好惹味,雞翼尖位好貼心咁用錫紙包住方便進食。活燒蒲燒鰻魚飯用木盒盛裝,鰻魚好厚肉肥美,食落啖啖肉仲帶有陣陣焦香味。麵鼓湯原本味道略為偏淡,但加咗少量魚肉令味道更鮮甜。沾麵麵質比較粗同偏硬,雞白湯口感順滑濃厚,兩者一齊食味道好夾好好味。雞胸肉肉質好嫩滑,雞味好濃鮮嫩多汁。

我哋點咗前菜枝豆,廚師灑上幼鹽令味道無咁淡。

2019-05-08 20 浏览
友人大推這間鰻魚飯,happy friday就過來試試。差不多九點人仍然很多,不斷有食客等位。我點了招牌的鰻魚飯,友人就點了白雞湯沾麵。小食就點了明太子雞翼和枝豆。枝豆份量算多,加粗鹽調味,不過個人就喜歡原汁原味,這樣有點咸。明太子雞翼有些辣,不過可接受,味道不錯。雞翼尖位有錫紙包著方便拿著吃,貼心位!慢煮赤雞胸肉白雞湯沾麵先上,雞胸肉好吃到令人震驚,沒誇張!從沒吃過這麼嫩滑彈牙的雞胸,雞胸的印象就是粗糙乾巴巴的,原來雞胸都可以這麼好吃。沾麵不會膩,且麵條煙韌,好吃!蒲燒鰻魚飯果然是招牌菜,鰻魚燒得香口,配飯一流。鰻魚肉不會霉,是有彈性的魚肉。而附送的魚湯亦很鮮甜。這家拉麵店真的很推薦,難怪晚上九點多仍有食客等位。
友人大推這間鰻魚飯,happy friday就過來試試。

這家拉麵店真的很推薦,難怪晚上九點多仍有食客等位。
2019-05-06 22 浏览
同媽咪經過佐敦,見到呢一間拉麵店,裝修別緻,仲有我最愛嘅雞白湯,二話不說決定加入隊伍,齊齊排隊食拉麵。聽講呢間拉麵店最招牌嘅就係雞白湯拉麵同埋鰻魚飯。雞白湯拉麵定價$98,拉麵黎講價錢算係中等。拉麵一上枱,媽咪即刻影相打卡。呢個拉麵造型令我諗起之前食過嘅座銀,而呢個係平價版,但係質素都絕對唔差。炸牛蒡好似食緊薯片咁,脆卜卜。雞白湯非常之容易入口,濃而不膩。因為貪心想試晒兩款湯底,另外叫咗一碗鹽味嘅拉麵,湯嘅濃度唔會過鹹,濃淡適中,叉燒分量亦都十分多,有整整三大片。蒲燒活鰻魚乾,鍾意食鰻魚嘅朋友一定會鍾意!鰻魚上嘅醬汁濃厚,香口。

雞白湯非常之容易入口,濃而不膩。

2019-05-06 30 浏览
拉麵配叉燒、配和牛就食得多, 但今日呢間拉麵店竟然係配慢煮雞肉!醬油拉麵 $78湯底用上鰹魚高湯加入日本醬油調味, 湯色清澈, 味道很鮮。雞肉肉質嫩滑, 紋理細緻。叉燒肉間有一圈圈脂肪, 口感不錯。雞白湯沾麵$138沾麵麵條粗身富彈性, 帶有簡樸麥香, 就咁食已經好好味。雞白湯質感有如忌廉湯, 極為濃稠, 十分掛麵。唐揚炸赤雞$33雞塊外層金黃薄脆, 沒有厚膩炸漿, 雞肉肉質柔軟, 有水準!抹茶軟凍$33軟滑煙韌, 甜度不高, 細味散發出抹茶甘香。

醬油拉麵 $78

雞白湯沾麵$138

唐揚炸赤雞$33

抹茶軟凍$33
軟滑煙韌, 甜度不高, 細味散發出抹茶甘香。
高質鰻魚飯唔洗再去日本先食到,最近俾我係呢到食到, 係即叫即燒,食店為達到最好效果,要提前電話預定先食到!這個活燒蒲燒鰻魚飯HKD198真的十分足料這家店的鰻魚嚴選每條約2公斤頂級鰻魚,再於店內即時生劏及生燒,即叫即燒,怪唔得食落口感覺唔同,而且好新鮮,唔會好似平時外面吃到既口感好似好腍又好腥成塊好厚肉,好像塊牛扒咁大份,入口外脆內軟味道口感討好,好香好鮮而米店家係選用日本的七星米,米粒大且晶瑩剔透,煮出來的米飯粘性低,放涼再食口感依舊討好,用作丼飯最適合不過呢個飯仲配有鰻魚湯,鮮甜味十足吃完了這個份量十足既鰻魚飯真的好滿足,跟在日本吃到的不大分別!怪不得閒日晚上這麼晚還有很多食客光顧,味道及質素真的不錯還要一提,沒想到化粧室也很整潔,而且還配備十足,有牙線棒,牙膏牙齒等,讓食客可以飯後清潔口腔,真的十分貼心!下一次有空再來必要嚐嚐店家的拉麵,聽說也十分出色!

這個活燒蒲燒鰻魚飯HKD198
真的十分足料

成塊好厚肉,好像塊牛扒咁大份,入口外脆內軟

味道口感討好,好香好鮮

呢個飯仲配有鰻魚湯,鮮甜味十足

怪不得閒日晚上這麼晚還有很多食客光顧,味道及質素真的不錯

下一次有空再來必要嚐嚐店家的拉麵,聽說也十分出色!
  • 活燒蒲燒鰻魚飯
2019-05-06 95 浏览
嗜食蜜汁肥义飯,它象徵了香港1960年代窮人對生活的期盼,义燒比BB更受寵(「生义燒好過生你」的口頭禪)。「有义用」是多麽美好的事。長大後,對靚义燒的要求,有很多個層次,肉質、汁液、烤功……伴以淚眼欲滴的半生煎蛋,反映了半生人對情感的執著。「黯然銷魂飯」是愈食愈哀痛……「黯然銷魂飯」的2.0版,是以燒鰻魚取代义燒的,是以喜悅取代悲慟的。生活是要慢、娛的。最上乘的义燒,都不能做到皮脆,肉滑,蒲燒鰻魚飯才能兼備豐腴、脂香、肉彈、皮脆、肉滑……。「金」黃义燒飯「東京食堂」早已供應「黯然銷魚飯」,有蛋有鰻,「八吉」的鰻魚飯有名古屋風味,「三河屋」的很平實和價廉,「名代宇奈」以備長炭去魚腥。尖沙咀及附近有此四傑,皆不及此店,形似义燒,腴勝义燒,滑勝义燒。以义現場即燒,其實亦是「义燒飯」。此店能充份發揮日本人誠意研厨和力求突破精神,如水中之鶴,天明起,一鳴驚人。用了台灣出口質素的兩斤巨鰻,即劏即燒。宜預約訂購。觀其上义,淋汁,燒烤,與廣東燒义燒何其神似。一條巨白鰻的主要部位,只切成3大片,每塊剛可覆蓋16吋長飯盒。雖賣198元,仍是物有超值。「東京食堂」一條才賣118元,「黯然銷魚飯」賣108元

生活是要慢、娛的。

「金」黃义燒飯

用了台灣出口質素的兩斤巨鰻,即劏即燒。宜預約訂購。
「東京食堂」一條才賣118元,「黯然銷魚飯」賣108元。只因鰻魚呎碼,相差何其遠!

我倆在早上開舖便來了,不知不覺談了18分鐘,評說辦公室風雨,笑說人生,「活燒蒲燒鰻魚飯」上檯了。

看得見的焦脆,皮肉似分還連,脂流欲滴,有3厘米厚。隱約聞到香烤味。

醬汁不算多,以免蓋住了鮮味和脂香。紅顏食友認為人口仍有一點兒腥味。
檯上全無調味品,店方對出品很有信心。其實下山椒粉可以辟除腥味和去肥膩,可問店員索取。

店員說日本人必下山椒,香港人一般不加山椒粉,愛其鮮味。

其實,吃魚之道,貴在天然,义之燒之是五千年古法,原汁原味。川人水煮,粵人豉汁蒸,都多用了香料,不是中原先民煮魚法。

最清最古的食魚法,便是如此了。

我們如仙鶴,沉醉在獵物中。

醬漬日本溏心蛋

加了「醬漬日本溏心蛋」,變身為新版「銷魂飯」,滋味倍升呢!

蛋兒橙黃得與門面的金鶴圖映襯,嬌滴得與金鰻扒結成為「忻嚥燒魂飯」,流沙匯聚在鰻飯,甘香而不奪魚芳,美味得令我們忘了工作的不快和不公。

不「黯然」了,有美鰻,有美曼。

形似义燒飯,味更勝义燒飯,我更以為是在食烤豬扒飯,啖啖酥軟鮮肉,更腍、更彈、更鮮、更滑……。

因肉圓脂爆,魚油在口腔迂迴盪漾,齒頰盈香,歷久不散,令我捨不得下嚥。

這種感覺的確是「黯然」,實在捨不得嚥下去,和妳離別啊。

油膏滲入七星米
,香糯馥郁,令人酣暢淋漓,倍勝豬油撈飯。

這種幸福,令我倆喜上眉梢。

腴肉加嚿飯,咸鮮好浪漫!
义燒飯是男人的浪漫,
壽司是女人的浪漫。
蒲燒鰻魚飯是男女共同的浪漫!

妳知我明,都喜歡它肥而不膩,不礙胃納,不影響減肥大計。

套餐附上鰻魚肝湯,以新鮮剔除的鰻魚肝,熬煮魚肝湯,有柚子調和,甘甜不苦澀。
正好洗去油膩。

伴有醬煮螺肉,涼凍清新。

「蒲燒」淵源自東京建城時,近海低窪地區的工人燒鰻魚以充飢,因無暇處理鰻魚,以竹籤串燒,鰻魚串連後,形似蒲花,故得名。

燒鰻魚串

燒鰻魚串同樣優質,以同樣手法生燒,更多脆焦燶邊,更香口滴油。

中環店則有另一佳作,是鹽燒活鰻。是真正的生燒,更彈力爽脆。

燒黑豚肉串

燒黑豚肉串被比下去,任豬先生如何肥潤,都不及鰻魚小姐的鬆化彈牙。味道有點兒似西洋的煙燻豬肉,比不上中國的蜜汁义燒。

「鶴」立雞白湯群

蒲燒鰻魚原是下價食品,拉麵亦如此。
日本拉麵可追溯至德川幕府年代,由流亡日本的明朝遺臣朱舜水,向德川家族推薦理學和拉麵。日本人欣賞的倒是明朝理學,陶冶了日本人誠毅思行精神,深刻影響日本魂。

十九世紀末明治時間,移居橫濱等港口的中國人,為了替來自同鄉的留學生提供廉價又飽肚的食物,開設拉麵館,稱之為「中華麵」,正式傳入拉麵。
二戰後,美國佔領日本,提供大量小麥和麵粉,補助白米的不足,令麵食文化興起,改變了米食文化。

1958年,日清食品創辨人安滕百福發明了即食麵,麵的形象開始中產化和年輕化。
所謂「一麵入魂」,日本人煮麵極為專精,雞白湯底由日本運來,以鰹魚和蔬菜熬煮六小時,不雜豬骨,以減肥膩。
入口感覺是神湯,清、醇、香、甜……為何未能以筆表達?

對了,是泡日本溫泉的感覺。

所謂日本魂,正是追求食客有這種忻然下嚥感覺。餐牌標示「曇花一現的美食」,是指絕美如櫻,櫻花快落,如下嚥即逝的陶然。
正因美豔瞬逝,日本人更要令它更美更善,更令人更欣然。

這簡直是美術品 !

香脆的牛蒡,如金蝶佇立在宛如白石的低溫慢煮赤雞。冰涼雞片突出了雞原味,與醇郁的熱湯形成強烈對比,只須略蘸雞白湯,便可嗒原味鮮雞。白湯是「一滴入魂」,至今仍夢魂牽。
對比豬骨湯,少了勁咸,多了清甜。

湯入口醇厚柔和,與中國雞湯不同神韻,98元仍是性價比高。

用另一角度看,牛蒡似牡丹花球,在蛋黃似的日影和日式义燒似的月影中鬥媚。香脆中有湯味,我是牛牡丹呢。

先食凍雞片,次嚐脆蒡。凍雞浸湯久了,會影響口感。
醬漬日本溏心蛋如日落之倒影,蛋香和蛋黃蓉融入麵中,融入湯中,融入口中,陶醉如觀落日沉海。

湯中的日式义燒與前文的「义燒」,是天壤之別。

湯中的已是火炙之佳品,仍無法與肥义鰻相提並論,豬肉肥瘦是適中,圓圓似月,旁伴的溏心太陽更誘人,是美豔的玉子姑娘。

拉麵柔韌適中,滑度未必是超強,倒能掛湯便可了。

最美味的是湖水,美味的是雞湯。

這是最美味的心靈雞湯,提醒我們致力正業和盡忠職守是正確的。

燒鰻與雞湯雙絕,勝過很多日本人經營的餐廳。不單只是「一麵入魂」,更是「一燒入魂」。
兩者擇一,還是欣賞其「燒魂义燒飯」。

格局高度日本化,洗手間設備和衞生水平甚高,經營理念是大和魂。
值得下載apps入會儲分,沒有年期限制。約一年便可以免費食「忻嚥燒魂飯」。

我倆都很擇善固執,欣賞這種象徵中國理學的正心誠意明德格物精神。
努力做好本份,做個「有义用」的人,公餘花多一點兒金錢,吃得精緻,沉醉在最具古中國風的日本文化,是香港人理想生活的寫照。
醬漬日本溏心蛋
燒鰻魚串
  • 金鶴雞白湯拉麵
  • 活燒蒲燒鰻魚飯
2019-05-06 30 浏览
佐敦除左廟街之外,仲有隱世既拉麵鋪。哩間位於官涌熟食中心附近既金鶴拉麵,雖然鋪面細細,但五臟俱全,又有Bar枱可以睇住師傅落廚,別有另一番風味。我地叫左一碗拉麵 加 一碗沾麵,仲跟餐加左一份前菜 加 一份甜品前菜芥辣八爪魚係師傅細心下廚之際,我地就食住前菜先喇。我地叫左一份芥辣八爪魚🐙。哩碟八爪魚唔算太芥末,唔會過份地辣,但八爪魚都有好香既既芥末味。八爪魚🐙好彈牙,可以慢慢𡁻住黎等食。拉麵 - 醬油拉麵我地係眾多既拉麵款式入面,揀左碗醬油拉麵。醬油湯底係用鰹魚高湯 加 日本醬油 餚製出來。拉麵仲配有2塊紫菜,半隻半熟蛋,兩塊嫩雞肉 加 兩塊叉燒。沾麵 - 雞白湯沾麵金鶴拉麵主打既雞白湯沾麵係採用左較粗身既麵底,再者會用冰鎮去令麵條更緊實彈牙。沾麵既配料仲可以自選配搭:1)兩塊嫩雞肉 加 兩塊叉燒;2)四塊嫩雞肉;或3)四塊叉燒我地就揀左兩塊嫩雞肉 加 兩塊叉燒既配搭。沾麵用左冰鎮麵底會更容易令沾麵湯底變冷。餐廳亦好貼心可以再加熱湯底,咁就可以時刻食到暖暖既沾麵喇。不得不提,不論拉麵或沾麵,嫩雞肉,即係餐廳主打既「慢煮日本薩摩赤雞胸肉」!超級嫩滑,實屬必食推介!甜品 - 抹茶軟凍跟餐加配

前菜

芥辣八爪魚

拉麵 - 醬油拉麵

我地係眾多既拉麵款式入面,揀左碗醬油拉麵。

沾麵 - 雞白湯沾麵

沾麵既配料仲可以自選配搭:
1)兩塊嫩雞肉 加 兩塊叉燒;
2)四塊嫩雞肉;或
3)四塊叉燒

甜品 - 抹茶軟凍

跟餐加配左一份甜品,就係煙煙韌韌既軟凍。淡淡清香既抹茶味,唔算太濃,加上冰冰凍凍咁,好易入口。為哩餐既拉麵,畫上完美既句號。
2019-05-05 22 浏览
金鶴拉麵開業將近一年,以超濃郁雞白湯拉麵同即叫即燒鰻魚飯作為主打,人氣極高,分店已經擴展至土瓜灣、中環同北角,今日我同朋友都黎到佐敦店試試有幾好食門面感覺簡約得來帶有神秘感覺,打開躺門後便感覺像是進入了日式拉麵店,店內設計簡約,充滿和風味道,每位廚師都帶上了黑色口罩,認真地烹煮每碗拉麵唐揚日式炸雞有三大件,皮脆肉嫩,內裏雞肉肉汁豐富,仲好有雞味添,好好食呢金鶴雞白湯拉麵炸牛蒡好香脆,店員建議要即刻食唔好浸湯!雞白湯底用赤雞精心熬製6小時,所以湯底味道特別濃郁,口感順滑不油膩!麵條是粗身的,好Q彈煙韌,非常出色!另外的主角:慢煮日本薩摩赤雞胸肉,入口好軟嫩。糖心蛋都充滿蛋香哦!金鶴雞白湯沾麵配料可以選擇火炙日本黑豚叉燒、慢煮赤雞胸肉或者雙拼。沾麵的麵條比湯拉麵更粗身,目的係增加麵條讓雞白濃湯汁吸附的表面,使到味道更濃郁!而麵條由於經過冰鎮的處理,所以入口會更加彈牙,有嚼勁,充滿小麥麵粉香

唐揚日式炸雞

金鶴雞白湯拉麵

金鶴雞白湯沾麵

2019-05-05 31 浏览
雞湯拉麵個湯好creamy 奶白色嘅 係成碗麵嘅精華d雞胸肉好滑 一d都唔鞋溏心蛋好高汁 蛋黃入口即融但牛蒡太油麵我就覺得太硬 如果食麵會覺得有d單調我同friend叫左鹽味拉麵我都有食但個湯麻麻配菜同雞湯個碗差唔多所以大家得係叫雞湯拉麵啦
雞湯拉麵個湯好creamy 奶白色嘅 係成碗麵嘅精華
d雞胸肉好滑 一d都唔鞋