2019-05-28
呢晚同男朋友夜晚喺佐敦行完街去咗食近排好熱門嘅《金鶴拉麵》,平時呢度都成日見到有人排隊,所以今日特登九點幾過嚟食,好彩唔使排就可以入得。 呢度嘅裝修都幾日式,好鍾意門口嘅設計。入到去入邊,雖然座位唔多但係都幾骨子同日式風味。 嚟到呢度當然要食佢碗《金鶴.雞白湯拉麵》試吓啦。 拉麵上到枱,真係十分吸睛,別係個即炸既牛膀,入口好爽脆卜卜,食落啲雞肉非常之滑、叉燒入口煙軔,肥瘦適中,仲有隻糖心蛋都非常之好食。最重要係個湯底非常之入味,略帶雞味,食完唔會覺得好口渴。 而我男朋友就揀咗呢到另一款都非常之出名《活燒蒲燒鰻魚飯》。因為係鰻魚係即場燒嘅關係,所以要等15分鐘先至會上到枱。不過一切都係值得既。因為鰻魚肉真係好厚好大快塊鋪左係啲飯上邊,見海報寫住有成3cm厚,對於鰻魚控嘅男朋友來講佢真係食慾大增。 男朋友話啲鰻魚又肥美又熱,真係非常之惹味。而且啲飯都非常之好食,係日本嘅味道啊。 而呢個鰻魚飯仲會跟一碗味增湯同八爪魚肉小食。碗都非常之足料,絕對用心。 今日同男朋友到中環行街影相,見到《金鶴拉麵》嚟到中環開咗間新分店,於是入去試吓。因為係新店嘅關係,所以裝修新穎同舒服,座位都相當闊落。
嚟到呢度當然要食佢碗《金鶴.雞白湯拉麵》試吓啦。
因為係新店嘅關係,所以裝修新穎同舒服,座位都相當闊落。
覺得張餐牌好靚,圖文並茂, 十分吸引。
每人有一張濕紙巾, 十分體貼。
今次叫咗碗《金鶴.雞白湯拉麵》雞肉係低溫煮嘅,所以入口非常滑,而最吸晴嘅地方就係新鮮炸嘅牛膀,所以入口又脆又爽。拉麵湯底夠濃,麵身又滑又彈。而叉燒肥瘦均勻,再加埋隻糖心蛋,真係好美味。
男朋友點嘅係《活燒蒲燒鰻魚飯》,鰻魚非常之肥美,入口鮮甜,外脆內嫩,仲要係即叫即燒,所以要等15分鐘左右。而米飯則採用日本嘅七星米,入口非常之有好口感。跟飯既仲有一碗味增湯,材料豐富,有紫菜、荀、菇。
仲有一碟小食八爪魚肉,食完好滿足呀。