2019-05-28 102 浏览
呢晚同男朋友夜晚喺佐敦行完街去咗食近排好熱門嘅《金鶴拉麵》,平時呢度都成日見到有人排隊,所以今日特登九點幾過嚟食,好彩唔使排就可以入得。 呢度嘅裝修都幾日式,好鍾意門口嘅設計。入到去入邊,雖然座位唔多但係都幾骨子同日式風味。 嚟到呢度當然要食佢碗《金鶴.雞白湯拉麵》試吓啦。 拉麵上到枱,真係十分吸睛,別係個即炸既牛膀,入口好爽脆卜卜,食落啲雞肉非常之滑、叉燒入口煙軔,肥瘦適中,仲有隻糖心蛋都非常之好食。最重要係個湯底非常之入味,略帶雞味,食完唔會覺得好口渴。 而我男朋友就揀咗呢到另一款都非常之出名《活燒蒲燒鰻魚飯》。因為係鰻魚係即場燒嘅關係,所以要等15分鐘先至會上到枱。不過一切都係值得既。因為鰻魚肉真係好厚好大快塊鋪左係啲飯上邊,見海報寫住有成3cm厚,對於鰻魚控嘅男朋友來講佢真係食慾大增。 男朋友話啲鰻魚又肥美又熱,真係非常之惹味。而且啲飯都非常之好食,係日本嘅味道啊。 而呢個鰻魚飯仲會跟一碗味增湯同八爪魚肉小食。碗都非常之足料,絕對用心。 今日同男朋友到中環行街影相,見到《金鶴拉麵》嚟到中環開咗間新分店,於是入去試吓。因為係新店嘅關係,所以裝修新穎同舒服,座位都相當闊落。

嚟到呢度當然要食佢碗《金鶴.雞白湯拉麵》試吓啦。

因為係新店嘅關係,所以裝修新穎同舒服,座位都相當闊落。

覺得張餐牌好靚,圖文並茂, 十分吸引。

每人有一張濕紙巾, 十分體貼。

今次叫咗碗《金鶴.雞白湯拉麵》雞肉係低溫煮嘅,所以入口非常滑,而最吸晴嘅地方就係新鮮炸嘅牛膀,所以入口又脆又爽。拉麵湯底夠濃,麵身又滑又彈。而叉燒肥瘦均勻,再加埋隻糖心蛋,真係好美味。

男朋友點嘅係《活燒蒲燒鰻魚飯》,鰻魚非常之肥美,入口鮮甜,外脆內嫩,仲要係即叫即燒,所以要等15分鐘左右。而米飯則採用日本嘅七星米,入口非常之有好口感。跟飯既仲有一碗味增湯,材料豐富,有紫菜、荀、菇。
仲有一碟小食八爪魚肉,食完好滿足呀。

2019-04-05
2019-05-27 67 浏览
今晚出左佐敦,順道食下之前全城熱話嘅雞白湯拉麵金鶴拉麵係其中一間有賣雞白湯拉麵嘅拉麵店本人喜好粗麵,所以叫左金鶴雞白湯沾麵沾麵嘅麥味非常濃厚,口感亦煙韌,非常有嚼口,份量都幾多下浸落沾麵湯到,麵條掛湯程度好沾麵湯相當rich,忌廉湯咁,每啖充滿雞香味道凍左仲可以加番熱!每碗沾麵配有雞肉 、叉燒、筍等等...雞肉片係厚切,嫩口,亦有一隻溏心蛋,流心程度高,入味!下載app,仲多隻溏心蛋,$12蚊,即係有兩隻蛋食!雖然一碗沾麵都唔便,但好過無!
今晚出左佐敦,順道食下之前全城熱話嘅雞白湯拉麵
金鶴拉麵係其中一間有賣雞白湯拉麵嘅拉麵店

本人喜好粗麵,所以叫左金鶴雞白湯沾麵
沾麵嘅麥味非常濃厚,口感亦煙韌,非常有嚼口,份量都幾多下
浸落沾麵湯到,麵條掛湯程度好
沾麵湯相當rich,忌廉湯咁,每啖充滿雞香味道
凍左仲可以加番熱!
每碗沾麵配有雞肉 、叉燒、筍等等...
雞肉片係厚切,嫩口,亦有一隻溏心蛋,流心程度高,入味!
下載app,仲多隻溏心蛋,$12蚊,即係有兩隻蛋食!
雖然一碗沾麵都唔便,但好過無!
2019-05-27 31 浏览
今日去左佐敦,經過上海街入到小巷閩街搵到間隱世拉麵,日本風味濃,入去試下。6點鐘已經滿坐!我點左個金鶴,雞白湯拉麵,湯底味道特別,唔係一般既豬骨湯,鮮味濃郁,湯底唔止雞味,仲帶有魚既鮮味。夠多蔥,火炙叉燒半肥瘦,非常香口, 口感十分軟滑。至於拉麵食落彈牙,亦唔易淋,不錯不錯。加上炸過的牛蒡,香口唔油!活燒蒲燒鰻魚飯,即叫即燒,外脆內軟,仲要鰻魚啲骨挑得好乾淨完全食唔到有骨!配上日本七星米,夠彈牙! 仲有個魚骨海帶湯!味道淡左少少! 小食辣味八爪魚,開胃! 仲有串燒,手工啤! 下次再食!

2019-05-27 38 浏览
朋友同我講都唔知呢頭開咗間拉麵店,佢話幾正叫埋我一齊去食,咁為食嘅我緊係奉陪㗎啦。門外裝修好靚,好日式,好有日本嘅感覺。一坐低店員就拎餐單比我哋睇同問我哋要熱茶定冰水。除咗小食,仲有五款拉麵選擇。我就揀咗 金鶴雞白湯拉麵;朋友揀咗 黑蒜醬油拉麵,仲加咗醬漬日本塘心蛋同餃子。坐正係吧枱可以望到製作過程見到職員好貼心咁將個碗預熱,務求將拉麵保持最住溫度。嚟啦嚟啦!湯底係熬咗6小時,上面金黃色嘅係牛蒡,炸到脆脆哋幾惹味!湯底好香濃好滑,赤雞肉好嫩滑,勁正啊!朋友嘅黑蒜醬油拉麵,偷偷哋試咗一啖,勁香蒜味!份量都好多啊!餃子都可以一試啊煎得好香好好味!

門外裝修好靚,好日式,好有日本嘅感覺。

一坐低店員就拎餐單比我哋睇同問我哋要熱茶定冰水。

除咗小食,仲有五款拉麵選擇。

坐正係吧枱可以望到製作過程
見到職員好貼心咁將個碗預熱,務求將拉麵保持最住溫度。

餃子都可以一試啊煎得好香好好味!
2019-05-27 140 浏览
今次分享最近都幾多人講,差唔多每次經過都排晒隊既「金鶴拉麵」﹗見咁多人排又咁多好評,就好想一試﹗雞白湯拉麵係香港黎講比較少有,呢開專做雞白湯確實難得!正所謂拉麵最緊要個「湯底」,雞味都出,頭幾啖味道令人驚喜,好好味不過因為奶味比較濃,第一下入口有啲似飲忌廉湯,幾得意。份量方面都唔少,食得非常飽,加上湯都濃郁飲落特別易飽,但後期就覺得有少少「漏」,個人認為奶味有少少搶左雞湯味。最後,值得一讚係拉麵上面非常非常嫩滑,好難忘個柔軟質感
見咁多人排又咁多好評,就好想一試﹗

雞白湯拉麵係香港黎講比較少有,呢開專做雞白湯確實難得!

正所謂拉麵最緊要個「湯底」
,雞味都出,頭幾啖味道令人驚喜,好好味

雞白湯拉麵

最後,值得一讚係拉麵上面非常非常嫩滑,好難忘個柔軟質感

2019-05-09
  • 金鶴雞白湯拉麵
2019-05-25 44 浏览
是日到佐敦覆診,順便就圍行食個lunch,運動場附近有間湯底出名靚既「金鶴」拉面🍜,見到都幾多人排應該正野啦,跟左隊尾排!around 十五分鐘倒就入得了。一人order 左一個拉麵🍜加一客鰻魚燒!order 完先見到新出既「極濃雞白湯拉麵」。下次一定要order黎試下呢!鰻魚串 $68好香既鰻魚味,皮燒得脆脆加上有甜甜地既秘制醬係面層,好厚肉又肥美,好食😋啖啖鰻魚香👍🏻鹽🧂味拉麵$78鏗魚味都幾濃,清清地帶小小魚味,跟湯紫菜、流心蛋、日式叉燒及兩塊慢煮雞胸肉,好食😋慢煮既雞胸肉有小小黑椒味,店員建議凍食,肉質鮮味而且唔鞋夠嫩!👍🏻白· 雞湯拉麵 $98牛蒡絲,有小小甜又酥脆,聽聞幾有益既!湯㡳奶白色是用了六小時煮的,雞味好濃郁,個湯幾香夠滑但不覺油膩的!整體都幾好味!湯底正,個人特別喜歡個鰻魚串,夠肥美,下次要食埋個鰻魚飯呢。

鰻魚串 $68

鹽🧂味拉麵$78

白· 雞湯拉麵 $98

2019-05-25
  • 金鶴雞白湯拉麵
  • 浦燒活鰻魚串
2019-05-25 27 浏览
金鶴拉麵 今次我終於來到會一會你~坐在吧檯,這個擺設好搶眼!!拉麵多數食豬骨湯底,雞白湯就好少見,金鶴的拉麵湯底由日本製造直送,以全雞熬足6個鐘,加入木魚湯後再用攪拌機打成泡沬,好幼滑鮮甜,令我不停口飲湯底,而且味精也很少,飲完也沒有口渴感。一絲絲是烤牛蒡,這裡有2款叉燒,分別是火槍炙燒叉燒,半肥瘦夠香口。另一款是低溫慢煮雞胸肉,選用日本薩摩赤雞製成。黑蒜醬油湯拉麵 $98黑蒜味香濃,當中也有雞湯味,不錯。蒲燒活鰻魚串 $68除雞湯搵麵外,鰻魚也很出名,賣相相當吸引,咬落好香脆可口,鰻魚肥美,是必食!裝潢也很日式,特別是洗手間,大家來到也要參觀一下。
金鶴拉麵 今次我終於來到會一會你~
坐在吧檯,這個擺設好搶眼!!

黑蒜醬油湯拉麵 $98
黑蒜味香濃,當中也有雞湯味,不錯。

蒲燒活鰻魚串 $68

裝潢也很日式,特別是洗手間,大家來到也要參觀一下。

2019-05-24 23 浏览
今日突然想食拉麵,禁岩係佐敦經過 金鶴拉麵,裝修古樸,就入去睇睇,見到兩位廚師身穿西裝煮搵麵!就決定食呢間啦!日本敬業就出名,就連的士的麵會身穿西裝,彬彬有禮!金鶴雞白湯拉麵雞湯用了六小時熬製而成,濃而不膩,唔會有黏黏的口感,好濃既雞湯!配上炸好的牛蒡、雞肉,上菜時職員會提醒客人,牛蒡及雞肉唔好浸係湯中食用,會影響味道及口感!活燒蒲燒鰻魚飯饅魚係即叫即燒,所以要等約15分鐘,坐係廚師前面可見到饅魚係即燒,淋上饅魚醬汁!魚肉非常厚肉,而且無骨,一口飯一口飯魚,人間美味!整體黎講,金鶴拉麵 看似平平無奇,卻令人有意外驚喜,可以一試!

金鶴雞白湯拉麵
金鶴雞白拉麵
雞白肉
牛蒡

活燒蒲燒饅魚飯
饅魚肉
魚骨

2019-05-23 36 浏览
逢星期六下午阿仔喺官涌體育館學體操,我同老公都要搵地方Hea兩個鐘。今次竟然咁好彩拍到車位,所以喺附近行吓,點知發現一間好野。閩街成條街好噏耷,竟然有一間好有氣氛嘅日本餐廳。金鶴拉麵原來有四間分店,入到黎見到個個都食拉麵,相信佢嘅拉麵一定係好有水準,所以都叫咗一個鹽味拉麵,但係老公好鍾意食鰻魚,見到隔離枱有人食鰻魚飯,賣想不俗,於是都叫咗一客來試。竟然、竟然、我哋兩個都覺得個鰻魚飯竟然搶晒風頭,嗰條鰻魚好肥美,非常之厚身,但係烤得剛剛好,好好食,面頭微微焦香,但肉質滑嫰,一啲都唔腥。真係食到一粒都唔剩。至於個拉麵,其實一啲都唔遜色,麵質彈牙爽口,配料十分之豐富,除了豚肉外,還有赤雞肉,味鮮肉嫩,湯底亦都非常美味,我哋都覺得有日本食拉麵嘅水準。加配的小食:烤黑豚肉串調味一流,配上䓤花,口感更好!

加配的小食:烤黑豚肉串調味一流,配上䓤花,口感更好!

2019-05-23 20 浏览
今天去咗佐敦打波,打完波同朋友搵嘢食,行行下然後發現,原來佐敦都有一間金鶴拉麵!雖然我都喺其他分店食過,不過都可以再一次食佢嘅鰻魚飯,同拉麵。這一間分店感覺比較街坊,而且連食嘢嘅顧客都係常客, 多數係一家大細嚟,同店員都有講有笑。店員態度亦都好親切!今日我就追加左燒黑豚肉串朋友叫咗金鶴,雞白湯拉麵以我就食返鰻魚飯,貪佢夠厚肉!雖然價錢唔平。。。拉麵同其他分店一樣,嗰塊慢煮雞肉非常淋!燒鰻魚飯,同其他分店一樣,都保持到水準!一樣都係咁厚身!不過。。。如果有多少少鰻魚汁,會開心啲!黑豚肉都烤得幾香!臨走去過洗手間,洗手間就係喺後花園嗰度,後花園裝修都幾舒服!

今日我就追加左燒黑豚肉串

朋友叫咗金鶴,雞白湯拉麵

以我就食返鰻魚飯,貪佢夠厚肉!
雖然價錢唔平。。。

拉麵同其他分店一樣,嗰塊慢煮雞肉非常淋!

燒鰻魚飯,同其他分店一樣,都保持到水準!

一樣都係咁厚身!
不過。。。如果有多少少鰻魚汁,會開心啲!

黑豚肉都烤得幾香!

2019-05-18
2019-05-23 27 浏览
男朋友陪我出佐敦嗰邊買布,為咗獎勵佢呢個拉麵控,我決定帶佢去食附近一間隱世拉麵。呢間拉麵舖個真係唔係咁多人知,因為佢唔係喺大街嗰邊,我都搵咗一陣先搵到佢喺邊度。由於真係太肚餓,成2點幾先食野,所以我哋叫咗好多嘢食。同埋佢午市優惠有個加$28就可以配小食,所以我都揀咗幾款。呢個係同樣唐揚炸赤雞,佢個炸雞係好嫩滑,啱啱新鮮炸起好夠熱,唔會太油。隔離有一啲類似檸檬鹽定檸檬胡椒調味料,點左少少發現好香,同炸雞好match,食落亦都冇咁溜,如果食呢個炸雞大家記得一定要點嗰個檸檬調味料!另外我哋都加$28叫咗個燒黑豚肉串,食落有少少似港式叉燒。我一向都好鍾意食明太子雞翼,見到呢度有得食梗係要返一客啦。個雞翼都揸得好香口,唯一美中不足嘅係明太子調味有啲過鹹,所以食咗兩啖都已經要停一停抖一抖。重點黎啦!我揀咗呢度嘅皇牌雞白湯拉麵,食落去終於知道點解佢咁出名!首先個雞白湯真係好濃郁好好飲,其次佢個叉燒亦都唔會煮都好乾身,第三點係佢入面有兩塊慢煮雞肉,個質感介乎係屬於唔熟之間好搞笑,同埋雞肉有少少黑椒香,重點係咁多好食嘅嘢加埋都唔洗一百!出面閑閑哋食個普通嘅拉麵都要過百,呢個價錢真係超抵!而男朋友就叫左一

另外我哋都加$28叫咗個燒黑豚肉串,食落有少少似港式叉燒。

重點黎啦

而男朋友就叫左一個黑蒜醬油湯拉麵,不過男朋友話佢個湯底味道比較鹹,可能因為有個雞白湯對比實在太出色,正所謂有對比自然有傷害
,所以黑蒜醬油湯拉麵我就唔多講啦,大家都係嚟呢度叫雞白湯拉麵啦!
2019-05-23 34 浏览
咩叫做隱世?隱世就係唔容易搵到🙈今次去嘅呢間拉麵店對我黎講都叫做隱世😜因為如果我去佐敦食野好少會經過呢個位置,好彩有個地膽朋友😂 佢帶咗我去佢屋企附近嘅一條街。閩街💗原來係金鶴拉麵❤️ 呢間餐廳都有幾間分店,主打4種湯底。我同朋友試咗其中兩個:金鶴雞白湯拉麵❤️黑蒜醬油拉麵❤️雞白湯拉麵湯底濃郁,而配菜方面有個好似火把咁嘅野,味道好熟悉😂原來係炸牛蒡,都幾得意💗黑蒜醬油拉麵湯底好大陣蒜香味,但係唔覺得好油膩😎 有糖心蛋💓 啲配菜又滿滿的,食到底都未食完😎之後仲叫咗兩個小食😋燒雞泡魚乾💗明太子雞翼雞泡魚乾上面個燒汁甜甜地,雞泡魚乾雖然係燒,但係都唔乾身👍明太子雞翼脹卜卜,一啖咬落去全部都係肉,入面仲釀咗明太子,岩晒食肉獸嘅我😂😂😂😂今次坐Bar枱,全程睇住廚師為我煮野食😍但一啲油煙味都無❤️
咩叫做隱世?隱世就係唔容易搵到🙈

原來係金鶴拉麵❤️ 呢間餐廳都有幾間分店,主打4種湯底。

我同朋友試咗其中兩個:
金鶴雞白湯拉麵❤️
黑蒜醬油拉麵❤️

之後仲叫咗兩個小食😋
燒雞泡魚乾💗明太子雞翼

雞泡魚乾上面個燒汁甜甜地,雞泡魚乾雖然係燒,但係都唔乾身👍

2019-05-16
2019-05-23 24 浏览
一入門員工就會好主動問要熱茶定凍茶,好細心。因為同男朋友第一次去食,員工就介紹咗個會員計劃比我地,加入咗會員計劃可以有首次免單優惠,個日兩碗拉麵可以話係買一送一,真係好抵。拉麵方面,個炸牛蒡好好食,都好脆。雞白湯拉麵第一次食,個湯底幾特別,清清地,不過個味唔算濃,可能食慣咗日本d濃味拉麵所以未習慣啦,個人都比較重口味中意食濃味d既湯底。最後要讚個裝修真係好有日本感覺,洗手間係入面連電視都有,去洗手間條路都鋪咗石春路,睇得出店主好有心思。就算係香港都覺得有d好似去咗日本既感覺。

用餐优惠
試食活動
咁岩網上見到有Youtuber介紹,而且愛麗絲同男朋友又係沾麪fans,所以決定去食!!地點其實都幾唔就腳,不過如果係美食就另當別論~~愛麗絲叫左金鶴白湯沾麪($138),而家望番個湯,成個芝士火鍋咁麫條經過冰鎮處理,唔係間間沾麫店都有架!麫條粗身有彈牙,非常掛汁。溏心蛋煮得岩岩好,有甜甜既醬油味,碟果兩個半隻係新客送既叉燒vs雞肉我就prefer雞肉啦~~因為慢煮所以好嫩一d都唔鞋口!湯係濃厚既雞湯味,一d都唔咸,唔怕口渴。通病:由於麫經過冰鎮既,所以個湯好快就會俾佢沾凍左,美中不足!如果冬天食就一定更加扣分愛麗絲男朋友叫左招牌活燒蒲燒鰻魚飯($198)新鮮即劏,即叫即燒,食落帶點焦香。鰻魚勁厚肉又有彈性!!充滿油脂!!份量細左d。好想encore呀!!下次出糧,用埋佢而家個優惠下午茶黎食埋佢個拉麪!!另外再食多一次鰻魚飯!!等我~~
地點其實都幾唔就腳,不過如果係美食就另當別論~~

金鶴白湯沾麪

麫條經過冰鎮處理,唔係間間沾麫店都有架!

麫條粗身有彈牙,非常掛汁。
溏心蛋煮得岩岩好,有甜甜既醬油味,碟果兩個半隻係新客送既

湯係濃厚既雞湯味,一d都唔咸,唔怕口渴。

愛麗絲男朋友叫左招牌活燒蒲燒鰻魚飯($198)

活燒蒲燒鰻魚飯
新鮮即劏,即叫即燒,食落帶點焦香。

鰻魚勁厚肉又有彈性!!充滿油脂!!

份量細左d。

好想encore呀!!

!!等我~~
2019-05-07
$160 (宵夜)
金鶴白湯沾麪
2019-05-21 35 浏览
朋友喜歡吃鰻魚飯,所以今天我又帶朋友來到位於佐敦 金鶴 拉麵店 喇!已經是大約下午兩點了,食客不算太多,我們被安排坐Bar 位, 可以一邊看著廚師燒鰻魚。活燒蒲燒鰻魚飯 $198菜單上價錢最貴的飯呀! 但食過後你會覺得真心值得 .首先看著廚師小心翼翼地燒鰻魚, 上桌後肥美的鰻魚肉融入口中 .此店選每條約兩公斤的頂級鰻魚, 在店生劏,即叫即燒,所以一般要等待大概15分鐘,進食時就像鋸扒咁厚肉,外脆內軟 陣陣骨膠原滾入身體內。醬油拉麵$78有別於其他拉麵店,除咗叉燒外還配上兩塊嫩滑雞肉 ,麵的份量也較想像中多 ,湯底不算太鹹

活燒蒲燒鰻魚飯 $198
菜單上價錢最貴的飯呀! 但食過後你會覺得真心值得 .

醬油拉麵$78