2011-01-01 6 浏览
食左個午餐:- 午香肉丁通粉- 奄列- 菠蘿油- 熱檸茶其他全部都極普通, 個菠蘿油尤其差好實, 又唔熱, 舊牛油都溶唔到...........事但搵間茶餐廳都好過佢多多聲, 唔明點解甘多正面?SORRY 無下次
食左個午餐:
- 午香肉丁通粉
- 奄列
- 菠蘿油
- 熱檸茶

其他全部都極普通, 個菠蘿油尤其差
好實, 又唔熱, 舊牛油都溶唔到...........
事但搵間茶餐廳都好過佢多多聲, 唔明點解甘多正面?
SORRY 無下次
2010-12-31
2010-12-22 13 浏览
十分出名的食店, 但坐得一點也舒服, 小小的一張單人卡位, 對面也坐了位客人, 只得不足三分二尺的地方來吃東西, 太窄了, 枱底也腳碰腳, “澳洲牛表奶公司”好好多, 食物方面, 午餐, 沙嗲牛麵, 牛肉沒太多發粉醃過, 沙嗲汁做得好, 麵也幾彈口, 唯一是碟太細, 不方便食用, 火腿奄列極差, 超熟的蛋加四五條火腿絲, 我屋企唔識煮飯果個都煮得好過佢! 波蘿包一般啦, 唔似佢講得咁好, 皮不脆口, 底部實實的, 特別的是, 牛油一小堆放在碟邊, 自己要幾多揸幾多, 凍奶茶最好啦, 唔使講, 人人知既…,
2010-12-01
2010-12-11 15 浏览
Pineapple bun - the top was ok, nothing special but the dough was awful. It was dense and tasted uncooked. Why is this place recommended!!!!!
2010-12-02
2010-12-05 114 浏览
金鳳食評已過三百,多我一篇不多,算是作個紀錄,留下一少條腳毛吧。其實早早想試大名鼎鼎的金鳳,但唔知點解的唔起心肝脾肺腎去試。今日朋友話黎灣仔食飯,又唔介意去搵位,咁有誠意,我只好提議佢去金鳳碰碰運氣。還好朋友早到,唔駛幾耐有得坐,佢一坐底,門口已現人龍,而且因為一個人坐晒門口成張檯,其實幾核凸,所以不停收到追魂call叫我地快d到,真係sorry。餐牌其實同無得揀無分別,皆因全人類都係叫特價午餐。野食黎得快如閃電,小小一張圓檯坐五個本已迫夾,放晒野食更加係無得郁,食完既碟玩層層疊好平常,未食完既都要層層疊都算少見,我正係一手拎住個包,一手極速吃完個麵之下完成個餐的。菠蘿油要加兩蚊,菠蘿夠脆皮,包熱夠溶鮮油,其實算不錯,但如稱為招牌就有點莫名其妙,其實只要新鮮出爐,好多地方都做到,到底是先有名氣才有招牌?還是先有招牌才有名氣?五香肉丁公仔麵也不錯,不是出前一丁,麵煮的不會過腍,肉丁當然是standard,但作為常餐算不錯了。火腿奄列蛋煮得不過熟,火腿很足料,吃得很是滿足,就除了吃得趕一點之外…熱奶茶不小心差點打翻了,在極度擠迫的環境下,能保住餘下的已經是萬幸…奶茶沒想像中的好喝,可能因為

餐牌

菠蘿油,加兩蚊

五香肉丁公仔麵

火腿奄列

劫後餘生的熱奶茶

熱奶茶不小心差點打翻了,在極度擠迫的環境下,能保住餘下的已經是萬幸…奶茶沒想像中的好喝,可能因為甚麼也是整定的緣故吧…另外留意到凍奶茶是另外一大壺雪在另一個雪櫃,換句話說,又是整定。到底無冰奶茶是否如傳說中好飲?留待下回分解吧。

擠迫的都市裡

極速黎到,極速坐底,極速點餐,極速吃完,極速離去。去得金鳳,預左,皆因這就是香港茶餐廳文化。
2010-10-18
菠蘿油,加兩蚊
餐牌
擠迫的都市裡
五香肉丁公仔麵
火腿奄列
2010-12-05 31 浏览
This Sunday morning I walked to this street and pass this shop, luckily I saw the Chicken Pie which was have stock, I bought 4 pies and bring back home to enjoy. I found this restaurant always busy and pack of customers kept waiting outside, not only locals, but also some tourists. It is good to take-away rather than kept waiting, as the environment is not cozy and tight, you can't really enjoy to eat when the staff kept watching you and want you to finish your meal as soon as possible.The ch

The chicken pie is still warm when I take back home, we can't wait until tea break and enjoy it before our lunch.

The appearance was attractive and in light brown color. We cut in half and see the filling inside, but not too much filling. As the pie is made with puff pastry, very buttery flavour and flake easily when eat. The filling is made with chicken, ham and mushroom, The filling taste fine, the pastry is a bit too thick.

I don't think this is the best chicken pie in HK, but it is good and value for money than other chicken pie found in local cake shop.
2010-12-05
2 分钟 (外卖自取)
  • 雞批
2010-11-29 18 浏览
尋日同frd 去灣仔睇畫展, 睇完一心諗住去"得奬熱店" 試吓, 因為平時都唔多去灣仔, 一場黎到諗住搵d好食野試. 點知下晝5點幾去到, 勁多人, 每場滿坐, 仲要連最想諗既雞批都售罄! 冇辦法唯有轉地方. 不過我地食完都不忘返轉頭, 諗住試唔到雞批都試吓杯無冰奶茶. 盛惠$15 杯外賣! 有d貴. 睇住阿姐响個壺度倒d奶茶入杯, 我估係沖好咗既奶茶成壺雪凍, 所以咪冇冰囉. 本來充滿期待, 點知啜咗一啖... 哇! 好難飲! 個茶味係夠, 但唔香, 幾苦吓... 個茶底仲有少少澀...搞咩呀?! 好明顯奶唔夠, 仲要係少甜囉. 呢杯野, 講真嗰句幾難頂, 真係我飲過咁多凍奶茶以黎佢都算係頭幾位------ 難飲! 雖然無冰係一個賣點, 但味道唔ok都係死架~~~成$15杯, 我frd 唔捨得點都要飲埋佢.. 我就睬你都傻決定罷飲! 睇怕呢間都唔會有下次. 再黎灣仔既話都係搵過第二間試好d..
雖然無冰係一個賣點, 但味道唔ok都係死架~~~

2010-11-28
2010-11-26 17 浏览
在一個風和日麗的星期日,帯著期待的心情一行四人去到傳說中好好食?!的金鳳茶餐廳,我住了灣仔十多年也没來過(經過而察覺不到它的存在),終於可一嘗舊式茶餐廳的風味!!!廢話不多了,先說環境:一個字---細,形容不夠嗎?!再多一個字---窄四人卡座,二人SIZE!!!(滴汗)裝修VERY普通(跑馬地那間舊式冰室來得有懷舊情調多佢好多)跟住講服務:不知所謂!!!---那個收銀(估計是老闆娘)當每個客人也是老街坊?!不停黑住面指手劃腳鬧這台不要調位,出面等的客人不准企入來;收錢又係黑面(真係當咗自己係隻金鳳,不可一世)!!!老的那個樓面在全場爆滿忙到飛起情況下還在和一枱大陸客慢慢虛寒問暖一番(吹賬)後生那個樓面落單全程黑面,野食上枱有夠快---不過唔夠準,湯淺包跌(無言)重點來了,食物:餐蛋麵,堅持選用舊式茶餐廳---大江九麵,不用出前一丁,(舊派的排日情緒不言而喻),大江九麵配上清湯(完全係滚水,冇味,味粉都樫番)吃了兩口半生熟的麵就即刻明白廚師的一番心意,試吓佢地特製辣椒油(冇味咪落辣椒油囉)!!!辣椒油又是一絕,油而不辣(得個油字,完全唔辣)!!!餐肉和蛋還可以(這兩樣好難整得難食的,相信

廢話不多了,先說環境:

一個字---細,形容不夠嗎?!再多一個字---窄

四人卡座,二人SIZE!!!(滴汗)

跟住講服務:

重點來了,食物:

餐蛋麵,堅持選用舊式茶餐廳---大江九麵,不用出前一丁,(舊派的排日情緒不言而喻),大江九麵配上清湯(完全係滚水,冇味,味粉都樫番)吃了兩口半生熟的麵就即刻明白廚師的一番心意,試吓佢地特製辣椒油(冇味咪落辣椒油囉)!!!辣椒油又是一絕,油而不辣(得個油字,完全唔辣)!!!餐肉和蛋還可以(這兩樣好難整得難食的,相信各位也會認同)!!!

最出名的鷄批一上到枱就給那個後生樓面"DUN"到裂開四份,真細心,知我地有四個人,唔駛自己切開(繼續滴汗)!!!鷄批算最正常,夠熱皮夠酥(大量牛油)餡叫合格(唔係特別多)食的時候幾麻煩,一路食一路散;同聖安娜的鷄批比較在於依個熱,聖安娜多數凍;依個散,聖安娜實;依度態度惡劣,聖安娜姐姐有笑容!!!

另一鎮店之寶---奶茶,勁在凍的無冰,不會因冰融化而溝淡茶味(但也不見得夠茶味),色澤夠濃(加少啲奶咪咁色囉)茶味有別一般茶餐廳(但並不代表好味)

到埋單俾錢那刻,人生忽然多了一個領悟,覺得日後要我付500蚊買支旗籌款也不會不捨得,反正食完這餐付錢出嚟就似倒水落海感覺沒有分別,雖然是區區幾十蚊,但起碼買旗籌款是在做善事,相比付錢給這間不知所謂茶餐廳賺來得有意義多了!!!
2010-11-21
2010-11-17 13 浏览
回家前去金鳳外賣蛋撻雞批, 兩樣盛惠$11攞上手仲熱辣辣, 個嬸嬸好好笑容, 仲等我揾散銀比錢蛋撻--係比小肥髀食嘅, 佢一個人清晒, 係咁話好味雞批--運送途中自動分成四份, 好怕佢捱唔到返屋企, 我食咗四分一, 批皮好重牛油味, 雞肉都滑, 好味
回家前去金鳳外賣蛋撻雞批, 兩樣盛惠$11
攞上手仲熱辣辣, 個嬸嬸好好笑容, 仲等我揾散銀比錢
蛋撻--係比小肥髀食嘅, 佢一個人清晒, 係咁話好味
蛋撻雞批
2010-11-16
蛋撻雞批
  • 雞批
  • 蛋撻
全香港最好吃的茶餐厅,来头不小呢!白天逛了几个钟头的东荟城,回到酒店稍事休息后,来到进紫荆广场凹了几个造型,沿着**道,开始了我们寻找金凤茶餐厅的旅程。话说,HK的Metro真的是很雷人,一个站有十多个出口,每个出口之间的距离相聚深渊!同样是中环站,怎么从广场走到餐厅,花了我们30多分钟呢!总算来到店里,又是5点多了,╮(╯▽╰)╭,来香港就是没法正常吃饭,点了一个特价午餐,两个人share,估计某人要疯掉了~安慰他,接下来我们再去旺角吃,乖啦~\(≧▽≦)/~啦啦啦环境、桌椅、布置,跟澳洲牛奶公司没有多大区别,菜式也是大同小异,似乎价格贵了这么几块钱。但是他家有一条霸王条款,人均最低消费13HKD。还好我们点的是27块的套餐~奶茶+沙爹公牛肉仔面+牛油方包+煎双蛋+热奶茶=HKD27.00 性价比很高的一餐。他家的奶茶真的很好喝,个人觉得超过澳洲牛奶公司的,很浓郁,不要放糖才是原汁原味!沙爹牛肉公仔面,牛肉入味但是不咸,绝对胜过澳洲牛奶公司的叉烧通粉,面依然很Q,很劲道!菠萝包+煎双蛋,吃了一个蛋,流黄的那种,我喜欢,方包和另外一个煎蛋都给BF了,不过估计他也吃不饱。BF边吃边说,花

BF边吃边说,花了将近半个小时来到这里,值得,很值得!不愧是香港最好吃的茶餐厅
最低消费-highlight了
沙爹牛肉公仔面
菠萝包+煎蛋
煎蛋
  • 煎双蛋
今日因為出完SITE, 返返灣仔OFFICE , 見黎大眾午飯前早左D既時間, 咁難得, 咁就去左 金鳳食LUNCH啦~一坐底就想叫野黎食下~但可惜WAITER 唔多, 又忙, 所以等左都有成幾分中~好食既就冇計啦~沙爹牛肉湯麵同火腿奄列梗係唔少得~佢既火腿都新鮮架, 唔似用平既火腿, 個奄列D蛋唔會太乾, 我中意食奄列有D蛋水~個沙爹牛肉湯麵, 牛肉好食, 唔似牙, 麵唔會浸得太耐~, (個人比較中意), ^^最後梗係要飲無冰既凍奶茶, 朝早好多人排隊排到1-2個舖位黎買早餐+奶茶架~你話好唔好味呀~杯奶茶又唔會超凍, 一入口好純呀會覺得..茶味同奶味恰到好處, 唔知佢用咩祕芳, 暫時黎講係我係D茶餐廳飲過最好飲既~最後我見之前D食評話菠蘿油唔係傳問咁好, 因為下晝既菠蘿油通常冇早上咁好食~所以要嘆正既..唔好等下晝先去食~依樣我真身比較過, 因為我早餐同LUNCH 都食過菠蘿油
沙爹牛肉湯麵同火腿奄列梗係唔少得~
依樣我真身比較過, 因為我早餐同LUNCH 都食過菠蘿油

灣仔黎講價錢都唔貴既

沙爹牛肉湯麵

奶茶同波羅包
2010-10-12
奶茶同波羅包
沙爹牛肉湯麵
灣仔黎講價錢都唔貴既
2010-10-10 49 浏览
每日LUNCH時間,灣仔間間食舖都排滿人等位食飯,呢一間當然不會例外啦,而且佢位於一條馬路旁,行人路已經窄,仲要排滿等位既人,有時望見都唔想等。但係等既時間越耐,就顯得越珍貴。每次黎到都係食佢地既精選午餐:菠蘿油:雖然無朝早出爐時既熱辣辣,但配上那塊凍冰冰既牛油,都實在令人興奮。火腿奄列:算係普通貨色。沙嗲牛肉公仔麵:估唔到呢到既沙嗲牛係咁好食,沙嗲汁好正,牛肉嫩口,配上公仔麵,真係好美味。凍奶茶:成為呢到既招牌,當然要一試啦,無左D冰溶後水汪汪既淡淡既情況,由始至終都係咁濃味,正。不過老闆成日都不斷趕人走,好慘。詳細資料:http://hk.myblog.yahoo.com/zysk-c/article?mid=740

但係等既時間越耐,就顯得越珍貴。

每次黎到都係食佢地既精選午餐:

火腿奄列:算係普通貨色。

不過老闆成日都不斷趕人走,好慘。

凍奶茶
沙嗲牛公仔麵
2010-09-30
凍奶茶
沙嗲牛公仔麵
2010-10-03 32 浏览
昨天下班後,我前往灣仔(莊士敦道南面一帶舊區)一逛,二話不說,便走進以冰鎮奶茶及菠蘿油等見稱的金鳳茶餐廳一坐,並叫了一客午餐。以下是我所吃的午餐的食物的品評:火腿奄列:蛋香頗濃,火腿夠鮮味。沙爹牛肉湯通粉:牛肉夠嫰滑,加上不算太辣的沙爹醬,配搭得相當出色,通粉也很爽滑,只是size小了一點。菠蘿油:面頭上的皮夠甜夠脆,牛油也很有鮮味。無冰凍奶茶:凍得來恰到好處,而且一喝也可同時感受奶香和茶香兩種香味,不會出現一種香味蓋過另一種香味的情況。總之,那一餐雖然簡單,但卻很豐盛!以後每次來到灣仔(莊士敦道南面一帶舊區)逛,也必會毫不猶豫地,選擇它作為吃午餐的據點!

以下是我所吃的午餐的食物的品評:

火腿奄列:蛋香頗濃,火腿夠鮮味。

菠蘿油:面頭上的皮夠甜夠脆,牛油也很有鮮味。

2010-10-02
  • 無冰凍奶茶
2010-10-03 15 浏览
個個都話灣仔既金鳳好味,但原來都唔係既。要左個早餐,但係一食個包就知唔好食啦。包質好實唔鬆軟,牛油味好重;顏色好黃,應該係來自大量既牛油,但係係膩果隻,一食就feel到好heavy。連個包都做唔好,其他的都不用說了。
個個都話灣仔既金鳳好味,但原來都唔係既。

要左個早餐,但係一食個包就知唔好食啦。

連個包都做唔好,其他的都不用說了。
2010-10-01 21 浏览
八月中旬•晴有很多事也不易估計,如甜餐包。要開會,沒胃口,心想,不如吃甜餐包?買了一個,微暖的。外邊glaze了,立立的。四周沒有「硬邊」,吃起上來,不夠好吃。包很「實在」,不鬆軟,我想,不是好吃的甜餐包。
八月中旬•晴

有很多事也不易估計,如甜餐包。

要開會,沒胃口,心想,不如吃甜餐包

沒有硬邊的甜餐包
密度甚高,一定夠飽
2010-09-26 27 浏览
今曰去咗灣仔,經過金鳳茶餐廳時有點肚餓,於是乎走入去叫咗杯熱奶茶及菠蘿油但個菠蘿油並不是傳聞中咁好食!有點兒失望呢好彩杯熱奶茶都唔錯!茶味夠香濃價錢都好抵只不過這裡地方實在太狹窄了唔好想係度慢慢食嘢兼和朋友傾吓計囉! 食飽就要立即走人
今曰去咗灣仔,經過金鳳茶餐廳時有點肚餓,
於是乎走入去叫咗杯熱奶茶及菠蘿油

但個菠蘿油並不是傳聞中咁好食!
有點兒失望呢

好彩杯熱奶茶都唔錯!
茶味夠香濃

價錢都好抵

只不過這裡地方實在太狹窄了

唔好想係度慢慢食嘢兼和朋友傾吓計囉!
食飽就要立即走人
菠蘿油