2018-05-21 101 浏览
今日去銅鑼灣shopping,原本打算行完就去盛八食日式燒肉,去到樓下發現唔見咗盛八嘅廣告牌,取而代之係金金日式燒肉,但我食嘅燒肉慾望已經被喚醒晒收唔返,唔理咁多,照去。餐廳裝潢其實同之前盛八冇乜分別,打開餐牌亦見到係熟悉嘅菜式,唔理咁多,開餐。【七輪燒活蛤$68】大大粒,本身都好水潤所以燒完都唔會「乾爭爭」,攤一陣連埋啲汁一齊食,鮮味十足,喉嚨有少少回甘,正!【角切黑豚七味芝士燒$58】油脂豐富,燒完嘅芝士再加七味粉,出到嚟係輕微辣+芝士咸香,都幾惹味,只係燒完出嚟細粒咗啲。【鹽燒豬腩肉配黑松露沙律醬$48】燒完出嚟比較乾身,所以一定要蘸黑松露沙律醬食,味道特別又開胃。【岩鹽青檸燒手羽中$58】燒完嘅雞翼皮雖然食唔到岩鹽味道,但有青檸嘅清香酸甜味,再配合香烤味,都幾夾幾好食。【特上厚切牛胸腹(鹽)$98】只係四片唔係好夠喉,都幾貴吓。幸好油花分佈均勻,食落係勁爆油,油香肉香濃郁。厚切,咬落口感特別好。【香草牛油燒大磨菇$38】成個大磨菇切成八細件,用金屬盤成個放上爐燒。面頭多香草,咬落好香口,仲意想不到咁juicy。濃濃菇味,必點之選。【十勝豆乳海之幸湯烏冬$78】凈係湯底已經要讚,

【七輪燒活蛤$68】

【角切黑豚七味芝士燒$58】

【鹽燒豬腩肉配黑松露沙律醬$48】

【岩鹽青檸燒手羽中$58】

【特上厚切牛胸腹(鹽)$98】

【香草牛油燒大磨菇$38】

【十勝豆乳海之幸湯烏冬$78】
凈係湯底已經要讚,溫度滾熱兼濃濃豆香甜香,好滋味。用料十足,有魷魚、蝦、蜆、海帶、菇、甘筍絲等等。

【自家製草莓牛奶凍$38】牛奶凍上面一層草莓味jam,食落都幾重奶味,食完熱辣辣嘅燒肉整返杯冰凍透心涼就fit晒。

食完呢餐好滿足,暫時制止住我嘅「肉火」,下次一定會再嚟嘅!
2018-05-19 177 浏览
叫左個二人餐,連加一$600,唔算貴亦唔係特別平。但服務態度就不可接受。話說我座嘅係一張長枱,中間枱面放塊又細又通窿嘅版仔就當分隔開同你旁邊搭枱嘅陌生人。好多食店都會咁做,我亦接受,不過呢間就同隔離位好近,所以隔左幫助不大,都算。但最大問題係,中途無端端有職員拿走左我地同隔離之間塊版,完全無交待咩事,我望住個職員攞塊版去邊,原來係比遠處第二枱客做間隔!咁都得?唔通我地就唔係客,唔駛同隔離間開?我睇到o晒咀唔識反應。全晚就無遮無掩咁同隔離一齊食。中途雖然有女職員主動埋黎加茶,但佢竟然係用好似人地平時催人還錢咁嘅手勢,攤開手版,郁下手指,示意我要攞隻杯比佢,一粒字都唔講。我平時見食店職員唔夠手長,都會主動自己攞隻杯比佢,但未試過比人咁樣命令比杯佢囉。另外,我地個位比較近bar枱,但唔知點解成晚都傳來陣陣垃圾酸臭味。總括而言,食物好普通,有隻蝦係梅嘅添,同樣價錢有好多更好選擇。黎一次都嫌多。

2018-05-18 168 浏览
▫️特上厚切牛胸腹 (HKD 98)🐃油脂分佈均勻 肉味濃郁 就咁鹽燒已經好好味🤤⠀▫️香蔥薄切牛舌 (HKD 68)👅輕輕燒到變色就食得😻咬落好爽脆 配埋大量嘅洋蔥粒一齊食唔會膩👍🏻如果多啲蔥粒相信會更惹味⠀▫️特選厚切鹽燒牛舌 (HKD 78)👅真係超厚切❕咬落爽脆又粉嫰🤤好滿足呀✨但厚切會較油膩 建議可以叫生菜夾埋一齊食 ⠀▫️香草牛油廣島蠔  (HKD 58)🐚雖然唔算大隻 但係味道鮮甜☺️加埋牛油同埋香草食落唔會腥🌿⠀▫️意大利香草汁雞腿肉 (HKD 58)🐔雞腿肉嫩滑🍗同香草汁幾夾🌿雞皮加上黑芝麻一齊燒 好香✨⠀▫️燒汁一口牛 (HKD 68) 一口牛無咩特別 但都係好味既😂▫️溫泉蛋紫菜飯 (HKD 38)溫泉蛋太熟無流心好失望 而且飯粒都唔夠好食 相都無影到.環境:.Menu:

▫️特上厚切牛胸腹 (HKD 98)🐃

香草牛油廣島蠔

▫️意大利香草汁雞腿肉 (HKD 58)🐔
雞腿肉嫩滑🍗同香草汁幾夾🌿雞皮加上黑芝麻一齊燒 好香✨
意大利香草汁雞腿肉

▫️燒汁一口牛 (HKD 68)
一口牛無咩特別 但都係好味既😂
燒汁一口牛

▫️溫泉蛋紫菜飯 (HKD 38)
溫泉蛋太熟無流心好失望 而且飯粒都唔夠好食 相都無影到

環境:

Menu:
香草牛油廣島蠔
意大利香草汁雞腿肉
燒汁一口牛
2018-05-16 155 浏览
你以為在銅鑼灣的鬧市只有高級的烤肉店嗎? 其實在怡和街就有一家比較平民化的烤肉店,叫金金。我們被安排坐在高臺,可以自成一角,兩人並肩而坐比撐枱腳還好~燒烤的牛豬雞洋海鮮蔬菜樣樣俱全,主食飯麵類都有,各適其適。要叫就當然要最頂級的來享受,所以牛舌方面我們選了特選厚切牛舌,有五大條。厚身牛舌是比較難燒的,除了六面都要熟外, 中心部分也不能太生。 剛剛燒熟的牛舌外層部分口感爽,中心部分又有肉汁又幼嫩, 真的是極上享受牛胸腹也是要了特上厚切的,鮮紅色的牛肉上平均佈滿雪花,非常美觀,讓人垂涎欲滴。這個也是燒到表面剛剛熟的樣子最好。牛胸腹的肉質也是相當嫩滑,脂肪部份味道香而不膩,牛味香濃網燒一口牛的大小比我們想像中大,有用醬油調味,也撒了芝麻在上面~把六面輕輕燙熟就完成~用醬汁醃過的牛肉烤完後,味道帶點甜。每粒牛都有一點點脂肪,吃下去又爆汁又香口在燒烤類沒點海鮮,所以我倆點了十勝豆乳海鮮烏冬。米白色的湯全是豆乳,喝下去清新帶點海鮮的鮮味,真材實料。看,蜆大大隻,肥美又新鮮,就算其他海鮮也不欺場,所以整碗是鮮味的融合!烏冬又滑又彈牙,最後我們一滴不漏的清掉了~最後還點了款豚肉來試,是很有啅頭的五色胡

燒烤的牛豬雞洋海鮮蔬菜樣樣俱全,主食飯麵類都有,各適其適。

極上網燒一口牛

十勝豆乳海之幸湯麵

最後還點了款豚肉來試,是很有啅頭的五色胡椒18cm豚肉鎖鍊。的確上菜陣容龐大,有多款胡椒在上面。不過烤熟後我們只感受了強烈胡椒味,豚肉味道被蓋了下去~
18cm五色胡椒黑豚鎖鏈

總括而言,這裡的牛肉水準相當高,每碟大多七十多元,定價不算貴,值得一來!
2018-04-29
極上網燒一口牛
十勝豆乳海之幸湯麵
2018-05-14 71 浏览
相約友人一同前往銅鑼灣逛街,時至午餐時間,兩人逛累了想找個餐館祭祭五臟廟順道休息。碰巧經過看見了日式烤肉店的招牌名叫金金,兩人見獵心喜二話不說,便上樓了解一二。入內後第一感覺,環境乾淨和座位寬敞。最重要的是完全看不見燒烤煙四處飄散,而且沒啥油煙味。這樣的烤肉用餐環境,讓我感到相當滿意。侍應安排入座後打開餐牌,林林總總的菜色,真的無從選擇。只好麻煩侍應推薦一番。經一番介紹後,友人與我共挑了有軟殼蟹青蘋果野菜沙律、厚切沙肝、芥末青瓜八爪魚、香草牛油帆立貝、香蒜酒煮蜆湯、芝士櫻花黑豚肉捲軟殼蟹青蘋果野菜沙律,軟殼蟹鹹香酥酥脆脆,與清脆的野菜一同入口,清爽無比,再吃片青蘋果,更顯酸甜美味,口感層次分明。香蒜酒煮蜆湯,清甜的湯頭,蜆肉的Q彈,溫熱入喉,鮮味十分。厚切沙肝,口感脆脆的,很有咬勁,沾上醬汁吃風味獨特。香草牛油帆立貝,帆立貝好新鮮好大一顆。烤熟的貝肉帶點海鹹味,軟嫩鮮甜,口感滋味真沒讓我們失望。芝士櫻花黑豚肉捲,黑豚肉上灑滿芝士粉,香氣濃郁。肉質嫩口,芝士的香與豚肉嫩相互融合出一種好滋味。芥末青瓜八爪魚,微微辛辣的滋味。青瓜好青脆與八爪魚的Q彈,兩種口感相佐,酸甜滋味恰到好處,我們都很

香蒜酒煮蜆湯,清甜的湯頭,蜆肉的Q彈,溫熱入喉,鮮味十分。

厚切沙肝,口感脆脆的,很有咬勁,沾上醬汁吃風味獨特。

芥末青瓜八爪魚,微微辛辣的滋味。青瓜好青脆與八爪魚的Q彈,兩種口感相佐,酸甜滋味恰到好處,我們都很喜愛這道菜。

最後又點了兩杯凍飲,清涼暢快酸甜解膩,一餐下來十分飽足。

下次說好要邀約多點人一起來金金,多吃幾款菜色,想必會吃得更開心
2018-05-14
今晚抽起條筋想食日本燒肉,喺銅鑼灣其實都好多選擇,今晚揀咗呢一間價錢係中位數嘅試吓佢菠菜溫泉玉子沙律呢一個沙律好好食,溫泉玉子生熟程度啱啱好,菠菜同埋羅馬生菜都好新鮮,麵包粒好脆口,成個沙律份量都幾多,所以好抵食24cm壺漬牛肋骨肉呢一個係我今晚嘅最愛,原條牛肋骨肉,點左佢嘅燒汁,先然後原條擺上個爐度燒,燒熟左先剪開黎食,佢一啲都唔肥肉味好重,加上燒汁嘅味道,真係好好食呀,值得推介!佐賀產極上黑毛和牛肉眼200g,油脂分布平均,入口即溶,同頭先嘅牛肋骨肉感覺截然不同,日本和牛嘅愛好者必叫岩鹽青檸燒雞翼呢一個好特別,以為佢酸酸地, 點知原來係甜甜地,單骨雞翼好易燒熟,好味!黑松露和牛炒飯分量出乎意料地多,每一啖都充滿着黑松露嘅味道, 原來黑松露配日本和牛都幾夾,炒飯炒得夠乾身,又唔會好肥膩,good ~
菠菜溫泉玉子沙律

24cm壺漬牛肋骨肉

佐賀產極上黑毛和牛肉眼200g,

岩鹽青檸燒雞翼

黑松露和牛炒飯
2018-05-07
2018-05-13 102 浏览
其實我同朋友真係好鍾意食日式燒肉,原來而家響銅鑼灣開咗一間日式燒肉店,位置十分方便,就響崇光百貨對面!趁着崇光感謝周就同朋友試一下!食燒肉其實都好肥膩,所以就叫左一客溫泉蛋凱撒沙律食下!溫泉蛋好滑,蔬菜譯成新鮮 。個人喜歡佢比較乾爽,唔太多醬汁。什錦燒肉盛盒只售198!好平!已經有齊牛舌,牛肋肉,雞肉,牛胸腹等。法式芥末籽牛舌,原來芥末同牛肉都好夾!牛舌好彈牙!呢一個算係好特別!牛舌燒嘅時候可以見到係好juicy嘅!澳洲牛胸腹我覺得係今晚最正嘅燒肉!脂肪分布均!牛肉味好濃!澳洲牛胸腹燒嘅時候顏色好靚,好新鮮!食得多肉都應該要食啲蔬菜來平衡一下,我哋叫咗一個燒菇,唔算有咩特別!炸雞粒幾香脆好食,一口一粒!用來送啤酒很不錯!最後極度推介呢一個黑松露炒飯,好香黑松露味!飯一粒粒好分明,又爽口!呢一間日式燒肉店性價比好高,價錢好平但係味道唔錯!值得下次再來試其他食物!

牛舌燒嘅時候可以見到係好juicy嘅!

澳洲牛胸腹我覺得係今晚最正嘅燒肉!脂肪分布均!牛肉味好濃!

澳洲牛胸腹燒嘅時候顏色好靚,好新鮮!

炸雞粒幾香脆好食,一口一粒!用來送啤酒很不錯!

一直都勁鐘意食燒肉~岩岩喺日本返嚟!更加想食返啲高質啲嘅肉啦!今次就把握生日機會放肆一下!朋友介紹銅鑼灣呢間新開嘅燒肉店~環境夠新淨!仲要價錢都唔算好貴!正!玩咗成日太肚餓~一嚟食吓啲小食先!炸到脆卜卜嘅雞軟骨~其實仲有啲沙律啊冷盤個啲~不過今日嘅目標係燒肉!!!主食到咗!超厚切啊!!!淨係用小小鹽去調味~味道啱啱好!牛舌食落唔會好重牛騷味~無食到筋位!值得一讚男友鍾意重味啲嘅~所以揀埋香蔥呢款~不過我就覺得太多蔥啦~夾個陣有啲麻煩lol海鮮控嘅我仲揀咗啲貝殼類~~加咗牛油嘅帆立貝食落有啲西式~不過都好鮮甜!份量唔算好多!但隻隻都又肥又甜!必嗌!原本諗住一條唔夠食。。。但原來真係咁大條!會幫你開埋邊~貼心!玩咗成日堅係好肚餓~所以又再追加咗啲肉嚟食~個人比較鍾意有肥有瘦嘅羊肉~唔會調得太濃味!成餐都食得好開心~最正係啲食物唔會腌到無晒肉本身嘅味道~下次可以再encall

玩咗成日太肚餓~一嚟食吓啲小食先!炸到脆卜卜嘅雞軟骨~
其實仲有啲沙律啊冷盤個啲~不過今日嘅目標係燒肉!!!
芝麻阿波雞軟骨

主食到咗!超厚切啊!!!淨係用小小鹽去調味~味道啱啱好!
牛舌食落唔會好重牛騷味~無食到筋位!值得一讚

香蔥簿切牛舌

海鮮控嘅我仲揀咗啲貝殼類~~
加咗牛油嘅帆立貝食落有啲西式~不過都好鮮甜!

香草牛油帆立貝

份量唔算好多!但隻隻都又肥又甜!必嗌!
七輪燒活蛤

24cm大虎蝦

玩咗成日堅係好肚餓~所以又再追加咗啲肉嚟食~
辛口山葵雞翼
個人比較鍾意有肥有瘦嘅羊肉~唔會調得太濃味!
法式香草羊架

2018-04-14
芝麻阿波雞軟骨
香蔥簿切牛舌
七輪燒活蛤
法式香草羊架
2018-05-12 1112 浏览
和男朋友食飯,經常都怕餵佢唔飽,食得燒肉,都會預個晚會貴少少。今日搵到一家食燒肉的,又飽、價錢又公道。*果味牛肋骨肉 ($68)果味醃肉比較清香一點,吃到肉的原味多一點,味道不會太咸,且帶少少甜;牛肋骨肉很柔軟,肉味濃。*法式芥末籽一口牛 ($68)一口牛很有芥末的香;肉質軟得來很有咬口。*燒汁帶骨牛胸肉 ($58)很有牛脂味的帶骨牛胸肉;牛胸肉燒得有少少焦,很香口的,帶少少脆。*特選厚切鹽燒牛舌 ($78)牛舌不知是否太厚,所以難控制一點;燒得成功的牛吞,又爽口又夠淋;不過有一些近筋位,所以比較難咬。*鹽燒黑豚肩胛肉 ($78)薄切的黑豚肉要燒耐少少;肉質尚算淋,豬肉味都重的。*泡菜芝士海鮮石鍋飯 ($68)只吃肉應該都不夠飽,所以都要點一個飯;石鍋夠熱,做到飯焦的效果;芝士份量足夠,但配料不算太多。如果點五款肉再加一個石鍋飯,人均消費都只是二百多,還要在銅鑼灣這個地方,真的很抵食!
今日搵到一家食燒肉的,又飽、價錢又公道。

*果味牛肋骨肉 ($68)
牛肋骨肉很柔軟,肉味濃。

果味牛肋骨肉

*法式芥末籽一口牛 ($68)
一口牛很有芥末的香;
肉質軟得來很有咬口。

法式芥末籽一口牛

*燒汁帶骨牛胸肉 ($58)
很有牛脂味的帶骨牛胸肉;
牛胸肉燒得有少少焦,很香口的,帶少少脆。

燒汁帶骨牛胸肉

*特選厚切鹽燒牛舌 ($78)
牛舌不知是否太厚,所以難控制一點;
燒得成功的牛吞,又爽口又夠淋;
不過有一些近筋位,所以比較難咬。

特選厚切鹽燒牛舌

*鹽燒黑豚肩胛肉 ($78)
薄切的黑豚肉要燒耐少少;
肉質尚算淋,豬肉味都重的。
鹽燒黑豚肩胛肉

*泡菜芝士海鮮石鍋飯 ($68)
只吃肉應該都不夠飽,所以都要點一個飯;
石鍋夠熱,做到飯焦的效果;
芝士份量足夠,但配料不算太多。
泡菜芝士海鮮石鍋飯

2018-05-08
鹽燒黑豚肩胛肉
泡菜芝士海鮮石鍋飯
2018-05-11 72 浏览
朋友係要見架朋友話想食烤肉於是上網搵左間新開嘅日式燒烤店見賣相好像不錯而且價錢都幾抵於是上去試下入到去環境都幾舒服唔迫亦都唔會好大陣油煙味。。。。。。。。。。。。。。烤肉方面試了兩款“果味牛肋骨肉”同埋”特上厚切牛胸腹”兩款肉質都好鬆軟,牛味都算濃後者嘅油脂就更重更香。。。。。。。。。。。。。。“岩監青檸燒手羽中”青檸味好出,食多幾隻都唔漏仲要係單骨,食起上黎好方便。。。。。。。。。。。。。。“日本林擒(燒🍎)”燒🍍試得多,燒🍎真係第一次原來都好好味,有陣焦香又鮮甜多汁。。。。。。。。。。。。。。整體味道不錯新張期間仲有85折真係好抵食👍🏻
朋友係要見架
於是上去試下
入到去環境都幾舒服唔迫
亦都唔會好大陣油煙味
烤肉方面試了兩款
“果味牛肋骨肉”同埋”特上厚切牛胸腹”
兩款肉質都好鬆軟,牛味都算濃
後者嘅油脂就更重更香
。。。。。。。。。。。。。。
“岩監青檸燒手羽中”
青檸味好出,食多幾隻都唔漏
仲要係單骨,食起上黎好方便
。。。。。。。。。。。。。。
“日本林擒(燒🍎)”
燒🍍試得多,燒🍎真係第一次
原來都好好味,有陣焦香又鮮甜多汁
整體味道不錯
新張期間仲有85折
真係好抵食👍🏻
2018-05-11 651 浏览
愛吃燒肉的我,老早把金金日式燒肉放進口袋名單許久。因久未跟大學同學見面,心想約出來聊聊近況,順便打打牙祭。還好有預訂位置,入座時已經超多人了。可見金金日式燒肉有它的魅力在。一入門口微暗的感覺氣氛不錯,座位寬敞舒適,也有和式房,適合多人包廂。送上餐牌當然開始目不轉睛的掃瞄,品項眾多樣樣都好吸引我,還有多種特別部位的肉品供選擇,比較後cp值還不錯。林擒豚肉生菜包,生菜這是吃燒肉不可或缺的,雖是配角但有清爽解膩之功效。包著豚絞肉吃,滋味層次多。包著各種燒肉沾醬吃,亦是美味無比。18cm五色胡椒牛胸腹,餐牌上有推薦的菜色是以皇冠圖案作標記,對於初次來訪的人,可以優先考慮。所以我們就點了18cm五色胡椒牛胸腹來試試。牛胸腹有預先處理輕刀切開但沒有完全切斷,方便入味外,也比較容易烤熟。牛肉上頭撒了大量的黑胡椒來醃製調味。烤好的牛胸腹飄散著肉香,胡椒香氣亦十分濃郁,肉質有咬勁但不會韌口,相當美味,難怪會在推薦之上。鹽燒黑豚肩胛肉,厚身帶點筋富有油脂,嚼勁十足,沾醬吃肉味更加豐富美味特上厚切牛胸腹(鹽蔥),細緻油花分布均勻,吃起來多汁用來燒烤最恰當不過。鮮嫩潤紅的牛胸腹肉確實很吸引人,只是簡單的鹽蔥口

特上厚切牛胸腹(鹽蔥),細緻油花分布均勻,吃起來多汁用來燒烤最恰當不過。鮮嫩潤紅的牛胸腹肉確實很吸引人,只是簡單的鹽蔥口味,更能稱脫出肉質的鮮甜。

香草牛油廣島蠔,一見到它二話不說就點了它,太愛吃海鮮的我抵擋不住。一盤裡有5隻廣島蠔,新鮮肥美的廣島蠔只有簡單放在鐵盤裡料理,沒有特別的調味,與牛油一起烤就已經香氣逼人,一入口那鮮甜軟嫩讓人有身處海洋中的錯覺,真是好好味,太值得了!

今日吃的高興,能與同學相聚更是開心,相約下次要再來金金日式燒肉,嚐嚐其它的美味。
2018-05-10
2018-05-10 102 浏览
去完銅鑼灣做野~順便接埋朋友放工就去食餐好了🤣見到呢間新開燒肉店好似不錯,價錢又唔太貴,就入去試下啦!👌🏽👉🏿✨免治和牛沾麵/烏冬 Hkd 68 💸📌和牛粒都好多,因為想食粗麵就轉左烏冬~趁熱食口感非常q彈!沾麵個醬唔濃唔淡,作為主食岩岩好,兩個女仔分fit 晒👍🏿👉🏿✨豬頸肉 我揀左岩鹽青檸燒 Hkd 63 💸📌本身糾結緊要鹽蔥定青檸,最終都想試下啲特別既!好好彩冇中伏之餘仲好好食tim呀!本身已經醃好左,非常入味,一碟份量都好足!加左青燒再燒好fresh!推介呀🤗👉🏿✨雜錦燒肉盛合 hkd 198 💸📌都幾抵食喎呢個!入面豬牛雞同牛舌各有3件,份量岩岩好!啲肉全部都好高質好好食!和牛入口即溶又香牛味,超正呀😍👉🏿✨林擒豚肉生菜包 Hkd 58 💸📌其實好似泰國既生菜包,不過就更加惹味更加辣!好刺激呀,食唔到辣既要考慮下🤣
去完銅鑼灣做野~順便接埋朋友放工就去食餐好了🤣

👉🏿✨免治和牛沾麵/烏冬 Hkd 68 💸

沾麵個醬唔濃唔淡,作為主食岩岩好,兩個女仔分fit 晒👍🏿
👉🏿✨豬頸肉 我揀左岩鹽青檸燒 Hkd 63 💸

👉🏿✨雜錦燒肉盛合 hkd 198 💸

📌都幾抵食喎呢個!入面豬牛雞同牛舌各有3件,份量岩岩好!
啲肉全部都好高質好好食!和牛入口即溶又香牛味,超正呀😍

👉🏿✨林擒豚肉生菜包 Hkd 58 💸

剛從日本回來,滿腦子都是日本的美食,逛街經過看到這個宣傳易拉架,即拉著男人陪我去食。因為這次東京之旅吃了很多美食,卻沒有吃到燒肉。這裡環境不錯,座位寬闊舒適。餐廳特別對不同的醬汁作出詳細說明,讓客人可以選擇更對自己口味的肉。櫻花龍蝦沙律豆腐 $43櫻花龍蝦碎肉質爽彈,蟹籽咬下去卜卜的好感很好,加上濃滑豆腐和適量芝麻醬,味道不錯。鹿兒島極上黑毛和牛盛合 $438既然要填補在日本沒吃燒肉的空虛,當然是要點和牛吧。西冷油脂分佈平均,入口牛味比肉眼濃郁,油香很重,口感有韌性得來算軟稔,有咬口,吞下去後仍留有餘韻。肉眼油脂比例正常,入口牛味重,肉質鮮嫩鬆軟。厚切牛舌入口牛味十足,口感紮實得來有彈性,咬感爽脆。一口和牛 油脂較多,口感油滑軟稔,一口一粒很滿足。和牛肋條脂肪比例剛好,肉香滿滿,口感軟嫩中帶彈性。岩鹽青檸雞腿肉 $58味道微鹹中帶點點酸,感覺清新,更突出到雞肉的味。自家製海の幸煎餅 $53煎得夠香脆且沒有太油,內裡的海鮮滿滿,不會只有粉漿,而煎餅的口感亦不會很糊,調味恰到好處。整體來說這間燒肉點的食物質素不錯,就算沒特價的話價錢亦算合理,銅鑼灣又多一個新食點了。

因為這次東京之旅吃了很多美食,卻沒有吃到燒肉。

這裡環境不錯,座位寬闊舒適。

櫻花龍蝦沙律豆腐 $43

鹿兒島極上黑毛和牛盛合 $438
既然要填補在日本沒吃燒肉的空虛,當然是要點和牛吧。

西冷

肉眼
油脂比例正常,入口牛味重,肉質鮮嫩鬆軟。

厚切牛舌
入口牛味十足,口感紮實得來有彈性,咬感爽脆。

一口和牛
油脂較多,口感油滑軟稔,一口一粒很滿足。

和牛肋條
脂肪比例剛好,肉香滿滿,口感軟嫩中帶彈性。

岩鹽青檸雞腿肉 $58
味道微鹹中帶點點酸,感覺清新,更突出到雞肉的味。

自家製海の幸煎餅 $53

2018-05-08 477 浏览
星期一又是上班日,大家心情不免處於低壓槽,尤其是朋友其吐嘈量為之驚人,最好給她燒燒肉,慢慢讓她盡訴心中的煩悶,我就等她燒肉給我吃,呵呵。在燒肉期間,當然不要餓著肚子等待,吃碟芝麻阿波雞軟骨過過口癮。芝麻阿波雞軟骨炸得金黃香脆,一點也不油膩,脆口的軟骨當餐前小食很不錯。燒汁牛肋肉多少也有點油脂,與牛肋肉搭配起來不失細緻軟嫩,絲絲的燒汁滲進牛肋肉裡頭,調味恰如其分不搶戲,肉汁橫溢超涮嘴。肥美厚實的極上網燒果味一口牛,使用天然的果汁按摩一口牛,再放上熱辣辣的燒爐網燒,一口牛瞬間充滿果香,有著迷人柔嫩的口感。特選厚切鹽燒牛舌燒後保有淡淡的粉紅色,我們看見都口水直流。每一條牛舌咬下都充滿鮮汁,彈牙又帶勁的牛舌肉味濃厚,也不會難以咀嚼。我們意猶未盡,再多點一份五色胡椒一口牛舌粒。五色胡椒一口牛舌粒的胡椒調味帶出牛舌嫩中脆彈的嚼感,讓人一口品嚐時忍不住直呼好吃。芝士櫻花黑豚肉卷是眾多燒肉中最為驚喜,想不到黑豚肉可以芝士襯托香燒,很獨特的口味。鹹香的芝士粉與黑豚肉融為一體,並逼出黑豚肉的油脂,不柴不乾,別有風味。我們不能只吃肉,亦要吃蔬菜平衡健康,於是我們點了一籃雜菌盛合,雜菌盛合包括金菇,冬菇,鮑魚

我們不能只吃肉,亦要吃蔬菜平衡健康,於是我們點了一籃雜菌盛合,雜菌盛合包括金菇,冬菇,鮑魚菇及靈芝菇,超推介大家吃這。先將鐵盤上的牛油熱熔,再把雜菌放進鐵盤拌炒,牛油郁香四溢,雜菌入口超味美。
從網上得知這家金金日式燒肉是新開業的,上星期即管約埋幾位好友一起來試試,幸好一入店內環境整潔光淨, 不知是否新開菜的關係,暫時未有滿是油煙的畫面,其實我本人都挺喜歡吃燒肉的,無奈又很怕濃烈的油煙味沾滿全身。 新開業不久,人流暫時不算多,還好在寧靜舒適的環境下進餐談天,賞心樂事! 桌上事先擺放的3款調味醬料 餐牌款式都幾豐富,有些是以水果醃製的,都幾特別。 一行四人點了這些,分別有 燒汁牛肋骨 生蝦 4隻 凡立貝 4隻 鹽燒雞翼 牛油什菌盛合 香草雞脾肉 廣島蠔 辛辣一口牛 芝士櫻花豬肉 角切豬腩肉 芝士泡菜海鮮石煱飯 賣相都幾吸引,肉質新鮮嫩滑,味道有些淡,可點個醬油一拼吃下 這家金金的海鮮種類算多的,價錢中價不算太貴,而且味道鮮甜沒有雪藏味,蝦身及凡立貝都幾大件,凡立貝煙煙韌韌都幾爽口呀! 我反而覺得豬肉比起牛會更好味更出色,用芝士醃製出來的豬肉別有一番風味。 牛油什菌盛合不錯,另外配個煎pan,防止燒焦味,香濃的牛油滲出來,什菌好juicy,份量都挺多的。 香草雞脾肉,其實餐牌內無論是牛、豬、雞都好,都有很多款醃製的味道比你選,只不過燒了以後,味道

桌上事先擺放的3款調味醬料

餐牌款式都幾豐富,有些是以水果醃製的,都幾特別。

一行四人點了這些,分別有
燒汁牛肋骨
辛辣一口牛
芝士櫻花豬肉
角切豬腩肉
芝士泡菜海鮮石煱飯

賣相都幾吸引,肉質新鮮嫩滑,味道有些淡,可點個醬油一拼吃下

香草雞脾肉,其實餐牌內無論是牛、豬、雞都好,都有很多款醃製的味道比你選,只不過燒了以後,味道不夠濃郁,各者分別不太大,留待改善。

香港很少日式燒肉店有廣島蠔吃了,而且份量都很大,更是來自日本專門出產生蠔的廣島喔! 咬一口相當肥美,新鮮嫩滑,價錢又不貴,抵食。

最後點了這款芝士泡菜海鮮石煱飯,味道幾出色,泡菜辛辣味道剛剛好,賣相吸引,海鮮都幾多,總括這家金金經營都幾用心,每一道菜都舖擺得好精緻,服務周到,款式又多選擇,唯獨味道需要調配一下。
2018-04-18
  • 芝士櫻花豬肉