2018-06-07 103 浏览
有一陣子無食過燒肉啦聽朋友講依到既燒肉質素唔錯 就黎試試啦-▫️特上厚切牛胸腹🐮 $98睇碟牛既紋理油花分佈均勻 都已經感覺到味道一定唔差果然油脂四溢 牛味香濃🤤-▫️厚切鹽燒牛舌👅 $78試過將牛舌剪成一粒粒再燒 會燒得比較好 而且口感更好 咬落好爽口 又感受到牛舌既油香-▫️香草牛油廣島蠔 $58一盤有5隻廣島蠔 再加上香草同牛油 簡簡單單已經好好食同埋只係$58 我覺得幾抵食👍🏻-▫️24cm壺漬牛肋骨肉 $93首先將牛肋骨浸入個壺入邊 沾滿左醬汁後再拎去燒試過燒燒下再浸多次個醬汁 但覺得有點太咸啦 個人覺得浸一次岩岩好-▫️岩鹽青檸燒手羽中🐔 $58雞翼開成單骨 好方便燒完後依然食到青檸汁既酸甜 幾fresh幾特別🍋-▫️生牛肉石鍋飯🍚 $68本來點個石鍋飯係為左飽足感 同埋覺得食燒肉點都要配D飯食石鍋飯係韓式style 估唔到都唔錯 -總括依到既燒肉性價比幾高 價錢唔貴之餘質素都幾好 全餐飯無伏位值得一試呀💕
有一陣子無食過燒肉啦
本來點個石鍋飯係為左飽足感 同埋覺得食燒肉點都要配D飯食
石鍋飯係韓式style 估唔到都唔錯
值得一試呀💕
2018-06-06 77 浏览
在銅鑼灣逛到累了,剛好看到了街上的85折特價招牌,決定試試新餐廳。餐廳裝修有日本簡約風。餐牌如下燒肉的三款醬汁。果味牛肋骨$68以果汁醃製牛肉,令到牛肉的肉質更加鬆軟好吃。鹽燒牛胸腹$88燒肉的時間不用太久,輕輕一燒便可食用。牛肉味濃,而且油脂分布漂亮,入口油香四溢可口。24cm壺漬牛肋骨肉$93一大片的牛肋骨肉十分豐富,入口有口嚼勁,充滿口感。黑松露和牛炒飯 $88份量不少,飯上亦有一大堆的黑松露醬。另外炒飯夠乾身炒至粒粒分明。

餐廳裝修有日本簡約風。

餐牌如下

燒肉的三款醬汁。

果味牛肋骨$68
以果汁醃製牛肉,令到牛肉的肉質更加鬆軟好吃。

鹽燒牛胸腹$88

24cm壺漬牛肋骨肉$93
一大片的牛肋骨肉十分豐富,入口有口嚼勁,充滿口感。

黑松露和牛炒飯 $88

2018-06-04 84 浏览
今日同朋友去左呢間啱啱新開既日式燒肉店,地理位置好方便,係怡和街,即係銅鑼灣Sogo對面, 唔係住港島既我地都覺得好方便。燒肉店 係3樓,上到去有種隱世食堂嘅感覺,可能係因為門口有小橋流水lol入到去環境都幾好,暗暗地,啲位好闊好舒服,人唔算少,但私密度幾高,想同朋友靜靜地傾下計真係唔錯!到重點!食物時間,一坐低發現呢度食物款式選擇都幾多,有牛肉,雞肉,豚肉,海鮮,連羊肉都有,佢話係和羊,同普通羊肉唔同架,話呢度係 食肉獸嘅天堂都唔過份。同其他燒肉店唔一樣,佢有9款醬汁係menu到,佢會隨機俾3款汁,今次我就試到燒汁,岩鹽青檸,同韓風辛辣醬,3款之中,我最鍾意中 間嘅岩鹽青檸,酸酸地好開胃,同啲肉都好夾,唔會好漏!想樣樣都試下就叫左個什錦燒肉盛合,睇個價錢$200到,以為都係普通肉,但係上枱既時候有驚喜,和牛好有肉味,入到口有餘韻,牛舌爽口彈牙,一舊接一舊,真係停唔到口!係銅鑼燒咁方便既地方食到性價比咁高既燒肉真係好正,食完少少油煙味都無,一定會有下次!

2018-05-15
一諗起日式烤肉,多數都係和牛,但和牛一般感覺都係貴,但哩間日式烤肉店,和牛質素好高,好有牛味,油花亦好均勻好靚,但價錢竟然唔貴。今次先叫咗個二人前套餐,食完唔夠再叫咗雞軟骨、一口牛同埋牛胸腹,除咗雞軟骨比較無咁食之後,其餘都非常好食,尤其不同種類和部位的牛,下次一定會再去
2018-06-01 86 浏览
放工等睇戲之前食飯,想食日本燒肉,揀左呢間「金金」。見openrice幾多人叫日本蘋果,蘋果浸左d醋,好爽口,之後職員話原來係燒黎食,好似幾搞笑,未試過燒蘋果。其實唔燒已經好好味。鷄泡魚乾,好香口,乾脆,亦有咬口,朋友說此小食送酒一流。然後係期待嘅牛,有一個好搞笑,五色胡椒牛胸腹,18cm好長。另外叫左牛肋骨肉,有好多種調味,燒汁,果味,鹽燒,個個都好味,不過果味唔係好食到。燒一陣就可以了,好香,燒得剛好,光看已覺得好juicy,有油份但肉質不會過份鬆散油膩,好味!!另外叫左個炒飯同沾麵,但因為太多蔥同洋蔥,所以唔太啱我,屋企人就好啱食。
放工等睇戲之前食飯,想食日本燒肉,揀左呢間「金金」。

鷄泡魚乾,好香口,乾脆,亦有咬口,朋友說此小食送酒一流。

2018-04-27
2018-05-31 68 浏览
喜歡食日式燒肉,放題的質樸又覺得不好,單點的又覺得貴,2個人普普通通的點幾碟都五、六百元,但今天來到金金,簡直就覺得是沙漠中的綠洲,價錢很多都只是幾十元一碟,真是可以放心任點任食。先跟牛來個kiss,要了兩種不同的牛舌:鹽燒牛舌($68)及法式芥末牛舌($68)。牛舌切得有一定厚度,有口感。如果要試真牛舌的本味,就要食鹽燒了,只添加少量鹽,牛味濃。鹽燒牛胸腹($88),簡簡單單,看到漂亮的雪花紋便覺心動,入口的油脂感令人有幸福的感覺。24CM壺漬牛肋骨肉($93),牛肋骨肉足長24CM,附上醬汁的陶土壺,先將牛肋骨浸入壺內,待肉沾滿了醬汁後再燒,喜歡味濃的更可重複以上動作。因為牛肋骨早已介開了,所以有更多表面來吸收醬汁,令牛肋骨更美味。黑松露和牛炒飯($88),好多黑松露,每一口炒飯都充滿黑松露香味,而且分量足,4位女生分來食都綽綽有餘。香草牛油大磨菇 ($38),好厚肉的大磨菇,整盤放在燒網上燒,磨菇邊燒邊吸收牛油香味,手殘都燒到juicy大磨菇。

2018-05-31 93 浏览
好耐無食日式燒肉, 原因係開始無乜驚喜而且中伏度亦高左好多今次食呢間中價位日式燒肉, 期望唔大, 反而感覺更好壺漬牛肋肉無左個壺硬係差啲牛肋肉切花, 比較焾身易熟原條燒, 再加少少醬汁燒到5成熟左再剪成細件, 燒多兩下就食得肉味濃, 醬汁味配合雞翼貼心開成單骨, 食時候好方便簡單鹽燒, 皮燒到香脆就啱啱好和牛肉眼扒雪花分佈幾靚肉眼中央肥位亦唔會太肥, 幾適中入口少少溶, 同時有肉味, 再肥啲就未必好食和牛扒, 建議5成熟左右就食燒太耐, 和牛都變美國牛, 脂肪全燒就無晒果種入口即溶感覺厚燒牛舌質素好, 都用舌芯燒到7成熟, 入口爽口, 又有油香超級推介黑松露和牛炒飯松露足料, 新鮮熱辣既炒飯湧出強烈香氣和牛只係點綴, 油香遠不及松露香份量兩個人食都唔會太多兩口子都可以一試食燒肉, 睇價錢就會知有幾多期望今次的確係有少少喜出望外
好耐無食日式燒肉, 原因係開始無乜驚喜
而且中伏度亦高左好多
今次食呢間中價位日式燒肉, 期望唔大, 反而感覺更好
壺漬牛肋肉
無左個壺硬係差啲
牛肋肉切花, 比較焾身易熟
原條燒, 再加少少醬汁
燒到5成熟左再剪成細件, 燒多兩下就食得
肉味濃, 醬汁味配合

雞翼貼心開成單骨, 食時候好方便
簡單鹽燒, 皮燒到香脆就啱啱好
和牛肉眼扒雪花分佈幾靚
肉眼中央肥位亦唔會太肥, 幾適中
入口少少溶, 同時有肉味, 再肥啲就未必好食
和牛扒, 建議5成熟左右就食
燒太耐, 和牛都變美國牛, 脂肪全燒就無晒果種入口即溶感覺
厚燒牛舌質素好, 都用舌芯
燒到7成熟, 入口爽口, 又有油香
超級推介
黑松露和牛炒飯
松露足料, 新鮮熱辣既炒飯湧出強烈香氣
和牛只係點綴, 油香遠不及松露香
份量兩個人食都唔會太多
兩口子都可以一試

食燒肉, 睇價錢就會知有幾多期望
今次的確係有少少喜出望外
  • 厚切牛舌
2018-05-29 78 浏览
呢排sogo thankful week, 我同同事放工後都要來血拼!行到咁攰,都要獎勵下自己!咁啱見到呢一間餐廳食評唔錯!價錢睇落仲好超值!前菜我哋要咗一個溫泉蛋菠菜沙律,日式芝麻醬好開胃,菠菜亦都好鮮嫩,混入溫泉蛋好滑!黑松露沙律醬雞泡魚干幾特別,雞泡魚干用咗甜甜地嘅醬汁去醃,有煙煙韌韌嘅感覺!中間腍腍地,黑松露沙律醬如果可以更多黑松露味會更好。鹿兒島極上黑毛和牛盛盒好豐富,油份好高!肉好嫩!入口即溶!有牛肋肉,牛五花等部位!唔需要特別醃製或者點醬汁去食,牛味已經好香濃!牛肋肉無咁肥,較有𡁻口,有口感!牛味亦好香!最後和牛黑松露炒飯一d都唔油,黑松露味好香!好滿足!原來呢度仲有午餐供應,價錢亦都好實際,下次再來試吓!

牛肋肉無咁肥,較有𡁻口,有口感!牛味亦好香!

最後和牛黑松露炒飯一d都唔油,黑松露味好香!好滿足!

原來呢度仲有午餐供應,價錢亦都好實際,下次再來試吓!
2018-05-29 62 浏览
朋友話銅鑼灣開咗一間日式燒肉,價錢十分貼地,同食普通燒肉差不多!二話不說今晚就同佢哋試一下!呢度可以選擇套餐亦都有大量特級燒肉去揀蒜蓉薄切牛脷,十分有𡁻口!蒜蓉味好香!燒汁牛肋骨肉好入味,肉質好腍好香,油脂分布均勻!一d都唔韌!雞泡魚干配黑松露沙律醬,雞泡魚干好香脆,已經預先用醬汁葉制好,鹹鹹地甜甜地,黑松露沙律醬好開胃!配搭幾特別澳洲和牛胸腹壺漬,油脂雪花分布好靚好均勻,入口有溶嘅感覺!燒之前將牛肉響旁邊嘅醬汁浸一浸,更加入味!建議唔好浸咁耐,會太咸,浸一兩分鐘就可!黑松露和牛炒飯好香,飯好煙韌,每一粒都有黑松露香氣包住!而且夠晒乾身!我都不禁食咗兩碗!呢一餐入均都係二百多!真係超值抵食好享受 !

呢度可以選擇套餐

亦都有大量特級燒肉去揀

蒜蓉薄切牛脷,十分有𡁻口!蒜蓉味好香!

呢一餐入均都係二百多!真係超值抵食好享受 !

呢間係cwb嘅日式燒肉店環境真係唔錯, 地方闊落, 啲台唔會密質質, 而且抽煙算唔錯, 食完都唔會搞到太大味, 咁當然少少都有嘅。呢個係鹽燒豬腩肉配黑松露醬($48), 份量算多, 個醬出奇地配合, 腩肉燒出來夠香, 口感好好。 岩鹽青檸燒雞翼($58), 呢個我就覺得無咁抵食了,燒完後青檸汁嘅味道都好重, 個人覺得唔算太夾, 但味道都ok嘅。呢個係黑松露和牛炒飯($88), 份量好多, 飯夠乾身, 一粒粒, 配料都多, 食落去有黑松露香味, 值得一試。 呢個燒汁一口牛($68)都好香, 肉質好好, 不過粒狀嘅牛一般比較難燒, 就要考各位技巧了。 呢個係韓式手造餃子($38), 皮都煎得香脆, 餡料都係豬肉菜, 正正常常, 鍾意食餃子嘅都可以叫。 呢度價錢算比較抵, 性價比高, 食物環境都唔錯。

呢度價錢算比較抵, 性價比高, 食物環境都唔錯。
2018-05-25 1438 浏览
聽行有講喺鄭銅鑼灣地鐵站出面行幾步路就到一間日式燒肉店,而且價錢唔貴可以試吓,我哋就提早book枱去食飯。裏面幾有格調,日系木系風格。餐牌選擇都有好多,唔係一定話要食好多燒肉,仲有其他沙律、和食、湯同埋粉面等等。雞泡魚乾配黑松露沙律醬$58要返個前菜小食,雞泡魚乾整得幾乾身又咬口,甜甜地種配搭買個黑松露醬,估唔到又幾有特色。燒汁牛肋骨肉$68牛肋骨肉花紋分布適中,而且燒汁味道很香,吃起來有牛肉味而且一點肥美。極上網燒一口牛$68 法式芥末子法式芥末令成個牛變得更有豐富口味,有點辣的香味。而且當時間適中的時候,非常有口感。佐賀A4和牛里肌肉$178A4牛是比較高級的,花紋分布十分適中,吃下去的時候滿牛的的油脂,油香十足,可以算得上是入口即溶。十勝豆乳海之幸湯麵$78豆乳湯原本心裏已經很香、有點清新的豆乳味道。裏面有很多不同的海鮮,令到麵底變得更加豐富。韓國手造餃子$38口感非常香脆的餃子裏面的肉調味也很不錯,皮薄餡靚。

雞泡魚乾配黑松露沙律醬$58

燒汁牛肋骨肉$68

極上網燒一口牛$68 法式芥末子

佐賀A4和牛里肌肉$178

十勝豆乳海之幸湯麵$78

韓國手造餃子$38
口感非常香脆的餃子裏面的肉調味也很不錯,皮薄餡靚。
今日去完希慎行街街,行過見到有折,不如試下先。青瓜好爽脆,配上香香的麻醬,加上粒粒芝麻,中和了青瓜的涼性。網走車海老(2本)蝦味濃,肉質豐盈帶甜,煙韌有致已很彈牙。自家製白菜泡菜泡菜夠辣亦有發酵的酸香,爽脆之餘不會過鹹。.鹿兒島極上黑毛和牛盛合有西冷、肉眼、和牛肋條、厚切牛舌,各3件。西冷的脂肪相對雖然較少,但入口味濃,其脂肪紋理細緻,肉質細嫩,口感柔軟多汁。肉眼上分怖得非常平均的霜降,令到肉眼入口即溶,肉質細嫩,柔軟多汁。和牛牛肋條,是牛肋骨間的條狀肉,含有豐富的油花,一燒油花會和肉質糅合在一起,非常juicy、入口即溶的口感效果,燒起來非常美味。牛舌牛味濃郁,入口紮實有彈性,不像平時食牛舌嘅口感,牛味滿滿,大滿足了。
今日去完希慎行街街,行過見到有折,不如試下先。

網走車海老(2本)
蝦味濃,肉質豐盈帶甜,煙韌有致已很彈牙。

自家製白菜泡菜
泡菜夠辣亦有發酵的酸香,爽脆之餘不會過鹹。
鹿兒島極上黑毛和牛盛合
有西冷、肉眼、和牛肋條、厚切牛舌,各3件。

2018-05-23 698 浏览
媽媽說想吃日式燒肉,收工帶左佢去位於銅鑼灣怡和街的金金日式燒肉店吃個燒肉晚餐。這裡裝潢富和風感覺,放工晚飯時段很多客人來光顧啊!餐牌種類選擇繁多,更設VIP兩人盛套餐由於媽媽少食肉,所以只叫左三碟肉同蔬菜,分別有以下食物: 韓式手造餃子金黃色的棒狀餃子,非常香脆可口,肉餡內有雞軟骨粒,增添口感意大利香草汁雞腿肉肥美雞腿肉沾了滿滿的香草汁,烤至金黃色,肉嫩Juicy香蔥薄切牛舌師傅刀工真厲害,把牛舌切得非常非常薄,要夾起它放進爐也有點難度😂牛舌很快便被燒熟,香蔥粒在燒的過程全掉進了爐底,幸好牛舌已吸收了蔥香,不錯喔鹽燒牛胸腹燒至八成熟,油脂四溢,富牛味和脂香,很好吃嚕!日本甜蕃薯粉糯甜甜的!有機蔬菜盛合雜錦蔬菜撒上了鹽粒,放進鐵pan裡烤熟,感覺健康!個人最喜愛的是南瓜和粟米,非常鮮甜喔泡菜芝士海鮮石鍋飯熱呼呼的石鍋裡滿載海鮮和泡菜,好足料!微微辣,很暖胃飽肚最後還點了濃郁的黑芝麻味雪糕兩個人吃得飽飽都是$500,幾抵食啊

由於媽媽少食肉,所以只叫左三碟肉同蔬菜,分別有以下食物:

韓式手造餃子
金黃色的棒狀餃子,非常香脆可口,肉餡內有雞軟骨粒,增添口感

意大利香草汁雞腿肉
肥美雞腿肉沾了滿滿的香草汁,烤至金黃色,肉嫩Juicy

香蔥薄切牛舌

鹽燒牛胸腹
燒至八成熟,油脂四溢,富牛味和脂香,很好吃嚕!

日本甜蕃薯
粉糯甜甜的!

有機蔬菜盛合

泡菜芝士海鮮石鍋飯
熱呼呼的石鍋裡滿載海鮮和泡菜,好足料!微微辣,很暖胃飽肚

最後還點了濃郁的黑芝麻味雪糕

兩個人吃得飽飽都是$500,幾抵食啊
2018-05-23 673 浏览
晚上加班食好啲,跟同事來到銅鑼灣的金金燒肉,聽講宵夜有折頭,優惠正來得合時!心心眼~我們先點了一份菠菜溫泉玉子沙律$58 溫泉玉子能夠做出流沁的效果,蛋白口感滑溜溜!沙律菜非常新鮮和清爽,份量還要比想像中多。雜錦燒肉盛合(意大利香草雞,鹽蔥一口黑豚,汁燒牛肋骨,澳洲和牛,鹽燒牛舌各三片)$198 這個組合包括了牛、豬和雞,有選擇困難症的人不妨一試。香草雞醃得幾好食,香草味不會過濃,非常惹味,雞肉鮮嫩。牛舌非常爽口,用了海鹽燒,味道非常香口和夾。和牛的口感非常軟林,讚!這簡直是一個天衣無縫的盛合。另外點了石鍋泡菜牛肋骨湯$88,這個非常推介濃郁而且味道少許辣的泡菜配上口感軟熟的牛肋肉,一半脂肪,一半瘦肉,雖然牛肉味不重,但是口感很好。這個湯底非常惹味,還配上多種蔬菜,非常健康,抵食飽肚之選。我們還點了一份溫泉蛋紫菜飯$38,配上燒肉進食,味道正正常常,價錢合理。喜歡吃紫菜飯的人不能錯過。甜品還有不少選擇,包括奶凍和雪糕,我們點了一份紫薯雪糕$35,紫薯的味道甜甜的,有點像吃真的紫薯般,必食!

香草雞醃得幾好食,香草味不會過濃,非常惹味,雞肉鮮嫩。
牛舌非常爽口,用了海鹽燒,味道非常香口和夾。
和牛的口感非常軟林,讚!這簡直是一個天衣無縫的盛合。

另外點了石鍋泡菜牛肋骨湯$88,這個非常推介
這個湯底非常惹味,還配上多種蔬菜,非常健康,抵食飽肚之選。

放工飛往銅鑼灣,與好友滙合,再由他帶我到一間日式燒肉店吃晚飯。餐廳的食物選擇不少,不過大部份都是以燒肉為主,當然,當中不乏熟食,如石鍋飯、湯麵或沙律等。 由於餐廳設有用餐時間,所以我們極速點了數款食物。 芝麻阿波雞軟骨 雞軟骨炸得非常香脆,口感不會過乾,蘸上沙律醬來吃會更惹味。軟殼蟹青蘋果野菜沙律 平日吃軟殼蟹沙律,通常都是原隻蟹的放在正中央,但這裏卻把蟹肉切散了,而且份量偏少,感覺有點被騙,不過,沙律菜口感爽脆,配上味道清新的青蘋果,挺好吃。什錦燒肉盛盒 (意大利香草雞、鹽沖一口黑豚、燒汁牛肋骨、澳洲和牛、鹽燒牛舌,各3片) 說實,感覺是有點少少,但還是值得推介,特別是牛舌,口感嫩滑得來又帶點咬口,而且帶有濃郁的牛肉香味。 而澳洲和牛有一種入口即滆的感覺,加上油香豐腴,肉質軟滑,非常好吃。免治和牛沾烏冬 本來想點沾麵,但店員推介了沾烏冬給我們,免治和肉,其實是和牛半生熟的牛肉粒,烏冬口感Q彈,但用上沾麵方式來吃,感覺有點怪,加了特濃湯汁後,感覺有點像吃牛肉汁撈烏冬,個人認為不太配合。意大利香草鵝肝石鍋飯 鵝肝大大塊的放上石鍋飯上,賣相滿分,而飯面上除了有鵝肝,還有多款配料,不過,當將

由於餐廳設有用餐時間,所以我們極速點了數款食物。

芝麻阿波雞軟骨
雞軟骨炸得非常香脆,口感不會過乾,蘸上沙律醬來吃會更惹味。

軟殼蟹青蘋果野菜沙律

免治和牛沾烏冬

意大利香草鵝肝石鍋飯
鵝肝大大塊的放上石鍋飯上,賣相滿分,而飯面上除了有鵝肝,還有多款配料,不過,當將所有配料及鵝肝攪均,所發現飯多餸少,而且飯亦沒有什麼味道,即使加了香草汁,味道亦都是留於表面。

2018-05-18