2018-04-24 51 浏览
約左食肉獸老公食飯,佢提議去左金金日式燒肉店,貪佢價錢溫馨,而且質素有保證,環境又坐得舒服。由於係星期日午市,好多一家大細黎左開餐。除左有卡位,人多仲有間塌塌米房坐。食住燒雞泡魚同芥末青瓜八瓜魚等燒肉,雞泡魚點上黑松露沙律醬更惹味同香脆。豬腩肉層次分明又唔太肥,普通加上海鹽,燒到金黃色,已經有種外脆肉嫩感覺,用生菜包住辣醬同蒜片,減少肥膩感。辛口豬頸肉配上特制辣汁,好入味,微辣感令人好開胃,點上檸檬汁已好足夠又或者可以包菜食。到左我最愛秘剩味噌豬大腸,大腸好厚身,濃濃味噌味充斥住大腸每一部分,好特別。食完豬肉,到牛肉。聽聞呢條牛助骨肉有24cm長,係屬於比較厚肉,當燒時可以保持肉汁唔流失,而且更有口感。食落去,牛味好濃郁,肉身好鬆軟。最後亦係最極品—鹿兒島極上黑毛和牛(西冷),一睇就知上等貨,雪花分佈均勻,紅白相間,快速一燒,肉嫩味香,入口溶化,不愧為極品,回味無窮。對於食肉獸黎講,選擇多,而且價錢大眾化,係一個唔錯既選擇。

對於食肉獸黎講,選擇多,而且價錢大眾化,係一個唔錯既選擇。
2018-04-23 256 浏览
兩對夫婦好友約左銅鑼灣食燒肉,他們訂左位係怡和街話新開的,準時到達,老公話咪即係盛八舊址,開lift 就即刻比人見到新招牌。平日大家各有各忙好難得抽空食餐晚飯,所以好期待見面傾近況。入店內感覺好似去左日本咁,讓我們回憶結伴出遊時!兩個老公都喜歡飲啤酒嘆燒肉,話咁先爽喎,Asahi生酒夠凍。雞泡魚乾配黑松露沙律醬,專登order比佢地送酒超正,本身魚乾都好夠味又香脆配上黑松露醬更突出!特選厚切鹽燒牛舌 燒起後仍然有口感易咬但帶點嚼頭。特上厚切牛胸腹 (鹽蔥)生時肥瘦均勻,燒後牛香撲鼻又淋身,食完就即刻encore, 正。雜菇拼盤同生菜拼盤都要叫,減低食太多肉同油膩! 岩鹽青檸豬腩肉片 (味道似曾相識,原來係沖繩遊時食過呢種味道)燒到扑扑脆,當食時還有青檸幽香,鹹香24C壺漬牛肋骨肉自己覺得呢款最好味,燒到半熟掃上專用肉汁,再燒,好香用生菜包住食好有肉味,帶又咬牛嚼出牛肉汁。無得輸!石窩生牛肉飯嘩 好多生牛肉份量唔少,拌均後牛肉被石窩嘅熱力迫熟,剛剛好牛肉滑淋拌上配菜不比韓國差。

特選厚切鹽燒牛舌

燒起後仍然有口感易咬但帶點嚼頭。
特上厚切牛胸腹 (鹽蔥)

雜菇拼盤同生菜拼盤都要叫,減低食太多肉同油膩!

燒到扑扑脆,當食時還有青檸幽香,鹹香

24C壺漬牛肋骨肉

石窩生牛肉飯

2018-04-20
2018-04-22 75 浏览
‼️值得推介嘅日式燒肉‼️上個星期帶左媽媽去撐枱腳 試左一間起銅鑼灣新開嘅燒肉店 好正喎💁🏻‍♀️ 燒汁牛肋骨肉 $68看!油花紋路清晰🤤 牛肉味無俾燒汁遮蓋🥩💁🏻‍♀️ 鹽燒牛舌 $68今次揀嘅係薄切 入口好爽 簡單用鹽調味 nice wor👍🏻💁🏻‍♀️ 香草牛油廣島蠔 $58五隻大大隻嘅蠔 鮮甜呀仲加埋香草牛油 好香呀🤩💁🏻‍♀️ 岩鹽青檸燒手羽中 $58呢個我自己好喜歡💓 青檸味好岀呀 而且雞翼係單骨好方便💁🏻‍♀️ 鹽葱角切豚腩肉 $48豬腩肉切到一粒粒 唔算好肥😙💁🏻‍♀️ 五色胡椒牛胸腹(18cm) $88呢個有18cm甘長 沾滿胡椒😳都幾重口味 自己剪開一舊舊 幾有咬口⚠️新張期內八五折 坐嘅環境好舒服 有🇯🇵感覺 服務又好 性價比超高的💓🍽 金金日式燒肉店 🔎 銅鑼灣怡和街2-6號英光大廈3樓
‼️值得推介嘅日式燒肉‼️

岩鹽青檸燒手羽中
鹽葱角切豚腩肉
五色胡椒牛胸腹
2018-04-22 90 浏览
四月忙到人都癲,決定一team人去吃餐好,下星期一再捱過(苦笑)香港人,不停拼搏騙自己這就是競爭力,說穿了其實是窮忙,忙到沒了半條命,依然上不到車,為甚麼?不想多想這些想來想去想不通的事,倒不如開開心心辛苦搵嚟自在食。金金日式燒肉店,上網見價錢不算貴,食得起,肉的質素不錯,一於過來嘆一餐。香草牛柳粒,本來以為是醃好的牛柳粒,原來是牛柳粒加上牛油,鐵盤子盛著。自己動手燒,其實都OK,尤其是今天出席的一位同事,自認是燒烤小男神(笑)9成的肉都是他燒給我們吃,在這裡先謝謝他的努力~真的燒得很不錯吧?8粒牛柳粒,$68,質素我覺得OK,主要是燒的火候不要過火,就能做到鎖住肉汁,又夠牛味!鹽燒牛肋肉,必點之選。牛肋肉真是無論何時何地都是最美味,也是$68,印象中好像有6~7片,不用沾醬汁已經好好味。豪一豪之選有這個壺漬24cm牛肋骨肉。不過上桌發覺不是漬在壺之中,有點和想像中不一樣。$93,說貴也不算太貴的。店員介紹,先燒至半熟,不用剪斷,在放進豉油中,在燒一燒。是帶點微酸的豉油,和平日吃燒肉的甜豉油不同,日式燒肉的味道,比韓國單一味道不一樣(個人覺得啦)也是自己還是比較喜歡日式燒肉的原因。單看

店員介紹,先燒至半熟,不用剪斷,在放進豉油中,在燒一燒。

單看顏色已經垂涎三尺!燒烤小男神實在功不可沒!我們都不是吃well done的朋友,7成8成熟是最美味的狀態!

要讓燒肉更美味的方法,個人覺得不能少一碗飯(笑)menu上有溫泉蛋紫菜飯,蛋香和紫菜香,再加上牛肉的油脂,頓時變人間美食!你問我這裏有沒有日本級數?飯粒不是日本珍珠米,蛋也不是日本蛋,的確是差一大截,但在香港來說,這個價錢絕對是物有所值。現今社會,大多是一分錢交半分貨,一半以上去了租金,能吃到一分錢一分貨的食物,於願足矣!
2018-04-22 76 浏览
銅鑼灣一帶食肆新舊交替,每次來到都定必找到一些未吃過的新店,新鮮感十足!早前有朋友相約我來銅鑼灣午飯,由於大家都沒有心水餐廳,所以決定先在區內四處逛逛,終於在怡和街發現一家新開的日本燒肉店。雖然筆者早幾日先啱啱喺旺角食完燒肉放題,不過既然友人說很想一試,我當然樂意奉陪。餐廳位於怡和街 2-6 號英光大廈 3 樓,佔地全層,門外等候區擺左幾張木櫈。踏進店,環境光猛,右邊全是梳化卡座,而中間同左邊亦放了多張四人檯,檯與檯之間空間甚多,地方寬敞,配上店內的燈飾和裝潢,充滿日本地道風味,感覺親切舒適。由於餐廳主打日式燒肉,所以每張檯上都裝有一個金屬燒烤盤。甫坐下,立即翻開餐牌細閱,散點項目包括有:前菜、豆腐、沙律、特級牛肋骨肉、特級牛胸腹、壺漬、牛舌、和牛及和牛盛合、海鮮、豬腩肉、黑豚、雞、手羽、和羊、野菜、配搭嘅蒜片、京蔥、生菜,另外亦有內臟、湯、飯麵、飲品及甜品等。如果唔想散叫嘅話,其實餐廳亦另備有午市定食、海鮮燒肉自選套餐及豪華商務二人套餐可供選擇。友人唔想食套餐,咁就一於散點。一口氣揀左 4 款肉食,包括有:燒汁牛肋骨肉、鹽燒牛胸腹、香蔥薄切牛舌、鹽燒黑豚肩胛肉,另外再加多客生牛肉石鍋

友人唔想食套餐,咁就一於散點。一口氣揀左 4 款肉食,包括有:燒汁牛肋骨肉、鹽燒牛胸腹、香蔥薄切牛舌、鹽燒黑豚肩胛肉,另外再加多客生牛肉石鍋飯,非常豐富。

燒汁牛肋骨肉 ($68),牛肉上桌前已切成細細片,方便燒烤。挾起一看,牛肉滿佈雪花紋理,燒香後,一入口即嘗到滿溢的牛香,彈牙鮮嫩。

鹽燒牛胸腹 ($88),牛肉嘅油花比起牛肋骨肉更為仔細,脂肪分佈平均,一咬下肉汁即時爆發,極為 Juicy,而且肉味層次豐富,就算有一兩片燒過頭,也依然美味。

香蔥薄切牛舌 ($68),牛舌薄切,面頭灑上大量洋蔥碎粒,燒至五成熟,咬下爽脆不韌,沒有腥臊味,惹味蔥鮮。

鹽燒黑豚肩胛肉 ($78),廚師很貼心,豚肉上桌時已分成小件,片片色澤艷紅。燒至八成熟,肉質肥美,入口夾雜著甘香的油脂,嫩中有咬勁,配以鹽燒,更能突出黑豚的濃郁肉味。

生牛肉石鍋飯 ($68),石鍋飯用木盒盛上,牛肉以韓式果汁調味,面頭放有一隻生雞蛋,牛肉下面墊左芽菜、紅蘿蔔絲同脆瓜粒。先將材料拌勻,飯粒熱燙燙,入口軟糯分明,飯焦不黏底,又薄又脆,帶微微焦香,牛肉半生熟,香味四溢。

最後當然要以甜品作結,友人點了自家製草莓牛奶凍 ($38),而我就揀左至愛的紫薯雪糕 ($35)。試了少許友人的奶凍,入口滑嘟嘟、涼浸浸,奶香十足又帶果香,食落好舒爽;而紫薯雪糕亦很有水準,紫薯味好突出,而且味道天然,好似食緊真紫薯咁,質地幼滑、食到有奶香,但感覺唔會好膩,抵讚!

埋單雖然每人要二百幾,價錢比起午市定食及套餐較貴,但燒肉嘅質素真係唔錯,加上服務員親切有禮、非常殷勤,值得俾 Like!
2018-04-21
2018-04-21 38 浏览
以前經常食韓式燒肉放題,為迎合大眾將價就貨,令我對燒肉沒太多好感。今晚朋友提意食日式燒肉,銅鑼灣的金金日式燒新張期內全單做85折,想不到推搪的理由,let’s go!還以為環境會烏煙瘴氣,看來我要抹去對燒肉的記憶。餐廳寬闊企理,枱與枱之間有適當距離,不會被其他食客影響。兩個女生比較細食,所以只點了一份什錦燒肉盛合及石頭鍋飯。燒肉併盤有意大利香草雞肉、鹽葱一口黑豚、燒汁牛肋骨、澳洲和牛、鹽燒牛舌。當中我特別鐘意牛舌,肉質好爽滑,沾少少檸檬汁減少油膩感,突出味道 ; 另外還有黑豚肉,味道不太濃,但爽口多汁!生牛肉石鍋飯,由於由客人自行攪拌,所以一來要小心熱,二來要小心太熟。如果將蛋直接接觸到石鍋就gg了!當然我小心翼翼,一切在掌握下,所以連友人都讚,個飯真係好好食。如果味道在夠,要以另加點醬汁去調味。

還以為環境會烏煙瘴氣,看來我要抹去對燒肉的記憶。
餐廳寬闊企理,枱與枱之間有適當距離,不會被其他食客影響。

兩個女生比較細食,所以只點了一份什錦燒肉盛合及石頭鍋飯。

2018-04-06
2018-04-20 164 浏览
好耐冇bbq, 今晚一於就黎左金金燒肉店燒烤。金金係銅鑼灣,sogo對面既馬路,地址容易搵到。環境寧靜,基本上幾暗。座位舒服,我地兩個人坐四人座,唔會太逼。新開張不久,八點左右去到,店舖坐滿一半客人。枱面有三款醬,可以自行配搭肉類。鹽燒牛胸腹 ($88)牛肉唔韌😋牛肉味夠,有d餐廳既牛肉會冇牛味🙈鹽蔥角切豚腩肉 ($48)腩肉肥瘦適中,點辣醬較佳。岩鹽青檸燒鷄腿肉 ($58)鷄腿肉嫩滑,比較適合點岩鹽青檸汁。其實本身既肉我食唔出有調味,所以都係要點醬汁。雜菌拼盤 ($49)有另一個鍋供燒蔬菜,鍋上有牛油。鷄脾菇燒到滿載牛油香,好yummy泡菜芝士海鮮石鍋飯 ($68)海鮮份量較少,只有一隻蝦。泡菜份量足夠。秘製味噌豬大腸 ($68)好juicy😍我自己好鍾意食大腸,我地燒到外脆內軟咁,好好味。四百幾蚊食得飽飽,呢個價錢係銅鑼灣燒烤算幾抵。下次會再黎😂不過希望侍應可以問聲仲要唔要,先收我個碟...個碟上面仲有少少蔬菜未食...另外,嗰位侍應好似好急忙,啱啱叫完野食,我地慢慢想擺番好本menu,佢就已經一手搶左去,仲要話menu要擺番好係枱面...我手腳未有佢咁快啫😂

枱面有三款醬,可以自行配搭肉類。

鹽燒牛胸腹 ($88)
牛肉唔韌😋牛肉味夠,有d餐廳既牛肉會冇牛味🙈

鹽蔥角切豚腩肉 ($48)
腩肉肥瘦適中,點辣醬較佳。

岩鹽青檸燒鷄腿肉 ($58)

雜菌拼盤 ($49)

泡菜芝士海鮮石鍋飯 ($68)
海鮮份量較少,只有一隻蝦。泡菜份量足夠。

秘製味噌豬大腸 ($68)

日式烤肉,相信是大部分香港人的「飛佛」之一,今天我就去到了銅鑼灣新開的「金金」,一試他們的「鹿兒島極上黑毛和牛盛合」 ($438),一盤有齊西冷、肉眼、一口和牛、和牛肋條、厚切牛舌 (各三件),十分豐富! 餐廳位於英光大廈,其實即是Sogo對面,非常方便,逛完街過來搵食最好。 西冷 肉眼、牛肩胛 一口和牛 厚切牛舌 一盤共有多款和牛,牛肉全部都油份充足,尤其是西冷,肥瘦參半,油花馬上從口腔裡爆發,非常誇張!不過我最喜歡的還是牛舌,厚身,肉嫰,肉味濃郁,非常好吃!

西冷

肉眼、牛肩胛

一口和牛

厚切牛舌

2018-04-17
2018-04-19 28 浏览
環境寬敞唔迫,食物價錢合理。豬腩片只係$48就有9片!和牛拼盤有齊5個部位,對比其他日式燒肉店真係唔算貴!質素亦好好,油脂分佈好靚!最緊要位置好近地鐵站,一兩分鐘就到。可樂可以要求冰底上,十分貼心牛胸腹好食到好似和牛咁,可以問店員拎鹽點入口更加香!和牛西冷入口即溶日本和牛拼盤 $428每樣都係肥美,入口即溶兩個人叫一份拼盤再加小食 飯 岩岩好好驚喜石鍋飯有得揀鵝肝!都只係88$!平時單叫石鍋飯都可能要喱個價!抵食
環境寬敞唔迫,食物價錢合理。
豬腩片只係$48就有9片!
和牛拼盤有齊5個部位,對比其他日式燒肉店真係唔算貴!
質素亦好好,油脂分佈好靚!

最緊要位置好近地鐵站,一兩分鐘就到。
可樂可以要求冰底上,十分貼心

牛胸腹好食到好似和牛咁,可以問店員拎鹽點入口更加香!

和牛西冷入口即溶

日本和牛拼盤 $428
每樣都係肥美,入口即溶

兩個人叫一份拼盤再加小食 飯 岩岩好

好驚喜石鍋飯有得揀鵝肝!
都只係88$!
平時單叫石鍋飯都可能要喱個價!

2018-04-17 37 浏览
依間燒肉環境清靜,坐得舒服,牛肉真係好好食,值得推介18-cm五色胡椒牛胸腹,食完真係會想多一客,仲有依加新開張期間有85折!好好好好好好食食食食食!!!!!!
依間燒肉環境清靜,坐得舒服,牛肉真係好好食
2018-04-17
2018-04-16 72 浏览
天氣涼了點, 朋友嚷著食燒肉。當時身處銅鑼灣, 發現附近一間樓上店叫金金日式燒肉店, 朋友被她男友乳名"金金"吸引了。依舊, 不是太好肉的我沒有太大期望, 純粹陪著吃, 誰知它的質素有在日本有質素的燒肉店般, 令我讚不絕口! 首先, 它環境極其乾淨和衛生, 重點是, 全程我看不見一絲煙在燒爐出來, 我和朋友考究了很久, 但不專業, 俾唔到答案, 只能說, 它沒有一條大吸氣喉在頭頂上吸吸吸, 但真的視覺上看不見半點油煙, 衣服也沒有很大味, 神奇, 但開心! 唔使大大煙!開始要介紹食物了, 我們共點了七樣食物: 生菜拼盤, 鹽蔥角切豚腩肉, 意大利香草汁雞腿肉, 18cm  五色胡椒牛胸腹, 日本林擒 (蘋果), 果味牛肋骨和法式芥末子牛舌! 很想說, 基本上它所有肉都很新鮮, 牛肉的肥瘦均混, 牛肋骨及牛胸腹都是肉質鬆化, 吃時鬆軟。牛舌則又軟又爽口, 薄薄的, 很好咬! 雞肉嫩滑, 皮香, 豚腩肉鬆香, 燒得金香後, 吃時也不覺油膩感。整體所有肉都醃得很夠味, 但不會鹹, 不用醬料, 也能吃出不同的醃料味道。同時醬汁也很豐富, 燒烤汁, 岩鹽青檸, 梅子, 柚子等都令味道更豐富且提昇

開始要介紹食物了, 我們共點了七樣食物: 生菜拼盤, 鹽蔥角切豚腩肉, 意大利香草汁雞腿肉, 18cm  五色胡椒牛胸腹, 日本林擒 (蘋果), 果味牛肋骨和法式芥末子牛舌! 很想說, 基本上它所有肉都很新鮮, 牛肉的肥瘦均混, 牛肋骨及牛胸腹都是肉質鬆化, 吃時鬆軟。牛舌則又軟又爽口, 薄薄的, 很好咬! 雞肉嫩滑, 皮香, 豚腩肉鬆香, 燒得金香後, 吃時也不覺油膩感。整體所有肉都醃得很夠味, 但不會鹹, 不用醬料, 也能吃出不同的醃料味道。同時醬汁也很豐富, 燒烤汁, 岩鹽青檸, 梅子, 柚子等都令味道更豐富且提昇。很想推介生菜拼盤, 它用作夾肉吃, 當中生菜新鮮, 蒜片辛辣, 洋蔥絲香甜, 與不用的肉配起來都很好味。還有那個蘋果, 很特別, 它有濃濃黑糖加燒汁味, 烤後吃味道得意, 放入生菜連肉吃也頂瓜瓜!

真心推介! 多人去吃多幾款會更開心😊
法式芥末子牛舌
果味牛肋骨
日本林擒  (蘋果)
18cm  五色胡椒牛胸腹
意大利香草汁雞腿肉
鹽蔥角切豚腩肉
生菜拼盤
法式芥末子牛舌
果味牛肋骨
日本林擒  (蘋果)
18cm  五色胡椒牛胸腹
意大利香草汁雞腿肉
鹽蔥角切豚腩肉
生菜拼盤
  • 日本林擒(蘋果)
2018-04-16 437 浏览
環境幾日式,有BAR台,又有四坐位。新鮮牛肉自己燒,肥仔最愛!!睇個MENU又真係好多野食WOR!果味牛肋骨肉$68甜甜的,肉味香濃。極上網燒一口牛$68一口牛好嫩滑,入口溶化。香草牛油一口牛$68香草和牛油味濃,又不會遮蔽牛肉味。24cm壺潰牛肋骨肉$93店員叫我地燒下舊肉,再浸下啲醬汁,再覆做幾次就完成,超入味,肉質鮮嫩。澳洲黑毛和牛盛合$298(肉眼,黑肌肉,肩胛,一口和牛各3)和牛脂肪比例均勻,一路燒一路滲岀肉汁,每一舊都好重牛味。什錦海之幸盛合$118(半殼帶子2個,蝦2隻,活蛤2隻,廣島蠔2隻,魷魚鬚40g)各款海鮮都好新鮮,特別係廣島蠔,蠔汁鮮甜,又大隻,仲有蝦亦都好爽口新鮮兩個人食左$800左右,肥仔表示好FULL好食,仲好肥TIM!
環境幾日式,有BAR台,又有四坐位。

新鮮牛肉自己燒,肥仔最愛!!

睇個MENU又真係好多野食WOR!

果味牛肋骨肉$68

甜甜的,肉味香濃。

極上網燒一口牛$68

一口牛好嫩滑,入口溶化。

香草牛油一口牛$68

香草和牛油味濃,又不會遮蔽牛肉味。

24cm壺潰牛肋骨肉$93

澳洲黑毛和牛盛合$298

(肉眼,黑肌肉,肩胛,一口和牛各3)
和牛脂肪比例均勻,一路燒一路滲岀肉汁,每一舊都好重牛味。

什錦海之幸盛合$118

2018-04-14
  • 澳洲黑毛和牛盛合
2018-04-16 61 浏览
喺銅鑼灣行完街,就喺附近搵嘢食。上網見到呢間日式燒肉店新開張,又做緊優惠就同朋友上去食!食完朋友一致認為質素都非常高,值得下次再嚟啊!先來一碟芝士豚肉,豚肉粒厚厚的,每邊都均勻沾上芝士粉。放上燒網燒至微燶,就食得了!咬落肉感滿滿,令人好滿足。臀肉肉質滑嫩,芝士味濃郁得來又唔會蓋過豚肉本身嘅肉味,豚肉大有脂肪,非常好味。食完豚肉就到食雞肉...宜碟岩鹽青檸雞腿肉味道幾清新開胃,青檸味緩解左食咁多肉的飽膩感。除咗豚肉及雞肉當然唔少得要食下和牛喇!Order了鹿兒島黑毛和牛,一啖咬落和牛肉質鬆軟,肉味非常濃郁,入口即溶,食完一件絕對係即使上癮了!超級美味!對著燒爐一邊食一邊燒,食到熱辣辣,叫了兩枝冰凍既波子汽水,係爽既呢!最後甜品叫了綠茶雪糕,雪糕牛奶味比較重,沒有綠茶的茶澀味。

最後甜品叫了綠茶雪糕,雪糕牛奶味比較重,沒有綠茶的茶澀味。
2018-04-16 58 浏览
已經忘記了有幾耐冇去過日本。幸好香港作為美食天堂嘅好處就係唔使搭飛機都可以品嚐到日本嘅美食。上網見到銅鑼灣開宜間日式燒肉店就趁honey生日同佢一齊去食。打開餐牌有好多選擇,有和牛、豚肉、雞肉、海鮮等等,重點價錢都唔算貴,食到飽飽都唔會肉痛。黎得食日式燒肉當然唔少得我今次嚟食飯嘅目的...就梗係食和牛喇!Order 了鹿兒島極上黑毛和牛西冷,200克嘅份量好秤。西冷比筷子仲要長,西冷扒油脂分布平均,肉色光澤,睇見到流哂口水!好彩和牛燒兩燒就食得唔使等好耐,米睇見到心急死人喇!和牛輕輕一燒已經肉味泗溢,肉質爽嫩,入口油脂即溶,肉味超濃郁!完全同日本食到既一模一樣呀!另外order了什錦海鮮盛,有生蠔、大蝦、帶子、魷魚及蜆。整個海鮮盛質素很高,非常新鮮鮮甜。當中個人非常鍾意燒蜆,因為睇見蜆隻由生燒至熟,「卜」一聲開口,非常有趣。蜆肉嘅質素亦都好高,蜆肉肥厚大粒,味道鮮甜。生蠔肥厚鮮甜,入口感覺creamy,蠔味十分重!

生蠔肥厚鮮甜,入口感覺creamy,蠔味十分重!
2018-04-16 377 浏览
看了網評說這裡cp值很高,就以實地考察為名,其實心裡很想吃的。新開張的金金未到8點已經超多人,好彩有book枱。一入門口見到有和式房間,感覺不錯,適合一班人包廂食飯或慶祝。店面很寬敞,主要用木俱,配上一盞盞黃色燈罩,很有日本氣氛,就算兩人座都很有空間感,並用上通花的木板隔開,令到每枱客都有privacy。事不宜遲,即刻睇餐牌先,有多種特別肉部份選擇,樣樣都好吸引,價錢親民,cp值高。櫻花龍蝦沙律豆腐 ($43)配上蟹子和胡麻醬dressing,口感豐富又清新,tofu很滑嫩。鹽燒黑豚肩胛肉 ($78) 係豬身上運動量最大的地方,帶筋又有油脂,燒起時很香,肉味豐富。特上厚切牛胸腹(鹽蔥)($98)油花細緻,很適合用來燒烤。嫩紅色的牛胸腹肉很吸引,簡單的鹽蔥口味令到肉汁更juicy。燒肉是一種令人快樂的活動,吃的很爽。附上醬油、蒜汁、辣醬,基本上不太需要,個人比較喜歡蒜汁,有些醋味酸味味,令到肉味多一個層次。除了燒肉外,個人好推介有機蔬菜盛合 ($48),這裡附上牛油盤子燒蔬菜,非常貼心。盛合有甘筍、秋葵、洋蔥、南瓜、茄子,都幾多種類,用盤燒又可以食得健康。果味牛肋骨肉 ($68)即牛肋骨

燒肉是一種令人快樂的活動,吃的很爽。

果味牛肋骨肉 ($68)即牛肋骨中間的肉,口感柔軟,肉質好,味道濃郁,配上果味非常滋味,真係只溶係口。

岩鹽青檸豚腩肉 ($48)即五花腩,分皮、脂肪、肉三層,大量油脂令到肉口感温潤,配上岩鹽和青檸調味,帶點甜酸,令到味道非常清新。
  • 鹽燒黑豚肩胛肉
  • 果味牛肋骨肉