2016-09-04 1586 浏览
晚上工作完和朋友聚舊,選了這家在北角的雞煲店,離地鐵北角站大約5分鐘步行路程,非常好找。很久沒有吃雞煲,以前去過的幾家好像除了雞煲沒有什麼其他食物,吃完雞加水又可以變成打邊爐,哈哈中午不能吃飯才能裝得下這個份量呀。這家餐廳非常地道,裡面沒有什麼特別的裝修但是也是乾淨企利。餐廳在柴灣開了第一家店,這邊是第二家,雖然主打雞煲,但我覺得他們的小炒更好吃,吃完都不覺得口乾,贊!餐廳還很貼心,準備了自家製的竹蔗茅根水給食客,讓我們吃雞煲都不熱氣(笑)。第一道菜蒜香豬手($128)。平時燜豬手或德國豬手就吃得多,這家的豬手是用炸的,非常酥脆,皮很薄,吃下去沒有油膩感,不會很鹹,好香好好吃!!豬手還配了鹽焗雞那種醬,點著吃更贊!下一道菜是尖椒炒豬潤($68)。尖椒不辣,炒得很有鍋氣,豬潤很香,味道剛剛好,贊!下一道是XO炒聖子($144)。這邊的聖子很新鮮,非常鮮甜爽口,配上XO醬很野味。吃中餐不能不叫一碟青菜,不然覺得不均衡哈哈。這是上湯時菜,菜很嫩,湯底不鹹,好吃。最後重頭戲上來了,我們吃的是小號的老重慶氣味雞煲($168)。我們叫的是小辣,其實一點都不辣哈哈哈。雞肉滑嫩,很濃味,裡面還有豆卜。
尖椒炒豬潤
XO炒聖子
最後重頭戲上來了,我們吃的是小號的老重慶氣味雞煲($168)。我們叫的是小辣,其實一點都不辣哈哈哈。雞肉滑嫩,很濃味,裡面還有豆卜。我們吃完以後已經飽到要捧著肚子回家的感覺,所以沒有再叫店員加湯變成火鍋
老重慶氣味雞煲
中餐就是要多人吃得開心,可以試多點不一樣的菜,大家想吃好味港式小炒可以去這家試試看喔♥
2016-08-29
尖椒炒豬潤
XO炒聖子
2016-09-02 1538 浏览
上次同朋友係附近食過車仔麵,發覺呢條街都幾多餐廳,所以今日同屋企人再反呢條街搵食!八點鐘到黎到,想食雞煲,望見入面啲人食得好知味甘就試下。不過當時滿座,未有枱,等左約十分鐘。職員好客氣甘叫我地等下,搬啲櫈出黎俾我地坐!nice! 餐牌上面都幾多野食揀,小菜,火煱配料,魚鍋,雞煲。。。物都有點菜時同老闆講我地唔食得辣,佢好好人甘話雞煲可以唔辣,連原本辣炒既四川四季豆都可以幫我地叫廚房走辣!!連鎖店無可能做到啦!欣賞以客為本既店舖!支持小店!!老重慶奇味雞煲(半只)黎到已經文到好香!先講配菜,有洋葱,豆卜,鮮冬菇等,吸晒啲汁,好入味。洋葱好厚身,所以煲左一陣都仲係好爽口,好甜!幾欣賞啲洋葱。講反主角---雞先!上枱時啲雞唔係全熟,職員叫我地用電磁爐煲住慢慢食。細火約要煲十分鐘到,我地就食住配菜先。雞既皮好爽口,雞肉好滑,入晒味,好香!平時唔多食雞胸肉,覺得好鞋,但呢度整得好嫩滑!正!四川干扁四季豆三個字!夠鑊氣!!豆好爽口,唔會淋ble ble,亦無好似渣果啲絲,擇得好乾淨。師傅炒得又香口,肉同豆角邊有啲脆脆地,自己可食半碟!食得辣既叫辣味應該仲正!呢個用黎送飯一流!白飯有咩甘特別?因為老

老重慶奇味雞煲(半只)
四川干扁四季豆
白飯有咩甘特別?因為老豆話呢只米好靚,又長又白又晶瑩,飯煮出黎乾濕剛剛好!就黎想問埋老細係用咩牌子米甘濟
白飯
竹蔗茅根
雪凍左,火煱好岩飲!無落好多糖,清甜清甜!
呢度既送菜好夠鑊氣!每枱既送都好香!啲熱煙每枱甘飄起,味道普通茶餐廳無得比!可惜唔食得辣,咪呢兩味送辣辣地會更惹味!服務又貼心!會推介朋友黎食!!
白飯
2016-08-25 506 浏览
早幾天和公司同事去和富道《太興》吃午飯時,留意到旁邊有間食雞煲魚窩的飯店《金樂軒》,之後翻查餐廳網頁得知,原來店子是由柴灣搬過來的,而且開業已經超過一年。老公向來是雞煲粉絲,雖然唔食得辣,但對著肉質嫩滑的雞件,每次都總是吃不停口,所以趁這晚家中停電,就一家三口來開餐。拉開趟門內進,店子地方不大,而且只是一派街坊小館格局,不過望落去唔算擠迫,而且椅桌擺放得整齊企理,配上一室簡約的佈置,整體感覺亦頗不俗。翻開菜譜,除了有店員力推的一系列雞煲魚鍋外,還有不少香辣及水煮菜式、小炒、涼菜類、閩粵小菜、飲品和火鍋配料等。另外餐廳的牆身亦貼上了多幅食店嘅招牌菜相片,讓人一目了然。既然一心為吃雞煲而來,所以先以一客老重慶奇味雞煲 ($168/小) 打頭陣,原來這裡的雞煲,全部採用新鮮三黃雞,而且由勁辣至不辣都有,客人可按個人喜好自行選擇。由於兒子唔食得辣,為了遷就他,所以落單時,特意請店員通知廚房代為走辣。不一會,見阿姐先開電子爐,再在上面放上以黑鐵鍋盛載的雞煲;待其滾熱後立即打開煲蓋一看,原來半隻雞嘅分量都唔少。搶先挾起一試,雞肉果然好滑溜、鮮度十足,而且食落還有彈性,雖然走咗辣,但配上濃稠汁底,
搶先挾起一試,雞肉果然好滑溜、鮮度十足,而且食落還有彈性,雖然走咗辣,但配上濃稠汁底,加埋索滿醬汁的豆卜、惹味嘅洋蔥、冬菇、蔥段和芫茜等,入口啖啖香濃。
接著是蒜香椒鹽豬手 ($128),熱辣辣的豬手同雞煲絕對有得 Fight,大大碟,同樣都係睇頭十足。原來據店員稱,豬手要先炆至脂肪溶解,再以椒鹽及蒜粒炸至外皮焦脆。一口咬開,外層應聲脆裂,入口膠質豐富,而且肉筋帶鹹香之餘更爽滑彈牙,加上唔會吃到滿嘴肥油,用來佐酒一流。
鮮味香煎墨魚餅 ($128),煎得金黃香脆的墨魚餅,食落煙韌彈牙、而且每咬一口都能嘗到墨魚的鮮味,用料果然十足,伴上醒胃的甜酸醬與自家製的蝦片,非常合拍,難怪阿姐話這道墨魚餅,是店裡的招牌菜之一。
壓軸點了一道咸肉炒蒜心 ($68), 蒜心其實是大蒜幼苗發育到一定時期的青苗,不過由於辛辣氣味不濃,所以味道較為親民。至於這客炒蒜心,蒜莖望落去不但粗壯肥大、而且炒得夠鑊氣,色澤依然翠綠,吃起來鮮嫩爽口,以咸肉伴吃,挺美味。
雖然這天沒吃辣,不過都點咗揸清熱下火嘅竹蔗茅根 ($28),一睇就知用料十足,除咗竹蔗茅根外,裡面還加了紅蘿蔔、粟米、馬蹄和糖冬瓜等,入口味道好清甜,食完雞煲再飲番杯,夠曬清新解喝。
2016-08-24
2016-08-24 390 浏览
我地大約9點入到去見到差吾多全場爆滿 坐無虛席就知道食物質素應該有咁上下奇味雞煲(細)點果陣佢會問你想要咩辣 我地點左小辣 佢既汁比較係香港人口味調味偏向甜甜地 吾係麻辣果隻😌個雞煲細都好多件雞 入面有洋蔥 豆腐卜 冬菇 莞茜 蔥等等雞肉好新鮮 好滑 咬落去好彈牙爽口特別係d豆腐卜吸哂d汁 好入味!蒜香豬手哩度既王牌一碟好多件 炸到又香又脆炸得黎d肉汁仲鎖住係豬手入面吾會干身 就算脆完都好多骨膠原咬落去啖啖肉 好香好脆佢有配一個汁點 但我吾知果個係咩汁但個汁吾會好甜 點落去令到個豬手更加入味墨魚餅墨魚餅好重味 點埋泰式酸辣醬入面有蝦片咬落去好彈牙好岩用黎送啤酒小食辣子肥腸哩碟野送飯一流! 肥腸吾會好辣入面有花生等既配料 好似川菜咁口味比較重 肥腸都好香 吾會有臭或者腥味簡直係好考廚師功架(擭氣)同材料既新鮮度竹庶矛根水自製!好好飲! 吾甜!天然!哩d既服務態度都好好 員工都笑容滿面 老闆又好客👍🏻👍🏻食物質素又高👍🏻👍🏻 推介😇😇
我地大約9點入到去

佢既汁比較係香港人口味
調味偏向甜甜地 吾係麻辣果隻😌
雞煲細都好多件雞 入面有洋蔥 豆腐卜 冬菇 莞茜 蔥等等
雞肉好新鮮 好滑 咬落去好彈牙爽口
特別係d豆腐卜吸哂d汁 好入味!

哩度既王牌

入面有花生等既配料 好似川菜咁
口味比較重 肥腸都好香 吾會有臭或者腥味
簡直係好考廚師功架(擭氣)同材料既新鮮度

竹庶矛根水
自製!好好飲! 吾甜!天然!

2016-08-23
2016-08-19 130 浏览
下午我們行完山都已經6-7點了於是我們找了這一間吃雞煲的~因為友人想吃"重口味"的東西...哈哈煎墨魚滑($128)這個墨魚滑不算是很彈牙,可是吃得出墨魚味很重也煎得剛剛好與辣醬很夾下面也有一些蝦片,不過就不是很脆的了蒜香豬手($128)我覺得豬手有點兒乾蒜讓豬手變得更加香口這個吃法我也是第一次嘗試可以選擇有肉的部位比較好這個比較肥膩~奇味雞煲($168)而今天的重點當然是雞煲!!!我也好奇什麼是奇味我覺得就是比普通辣味更香,又不是很辣我們也加了支竹($38)雞煲完了當然不能停下來!這個牛肉就這樣看就覺得很完美的樣子"跟"和脂肪的比例適中也不會很硬
下午我們行完山都已經6-7點了

煎墨魚滑
煎墨魚滑($128)
這個墨魚滑不算是很彈牙,可是吃得出墨魚味很重

也煎得剛剛好

與辣醬很夾

下面也有一些蝦片,不過就不是很脆的了
蒜香豬手
蒜香豬手($128)
我覺得豬手有點兒乾

蒜讓豬手變得更加香口

這個吃法我也是第一次嘗試

可以選擇有肉的部位比較好

這個比較肥膩~
奇味雞煲
奇味雞煲($168)
而今天的重點當然是雞煲!!!

我也好奇什麼是奇味

我覺得就是比普通辣味更香,又不是很辣

我們也加了支竹($38)
雞煲完了當然不能停下來!
這個牛肉就這樣看就覺得很完美的樣子

"跟"和脂肪的比例適中

也不會很硬
2016-07-27
奇味雞煲
2016-08-11 556 浏览
今日收左工之後一家四口系屋企附近諗緊食d咩 甘岩我又想食下海鮮 之前我個朋友都黎過呢間食 話吾錯 就決定左去食呢間拉 究竟系咪真系甘好食呢?一入到去已經見到老闆好好甘招呼我地 立即比左竹蔗茅根水我地 之後仲介紹下佢地既招牌菜 又同我地吹左陣水 話以前系系柴灣經營 之後先再搬反過黎 原來一早都已經好出名先講食物1.酸菜桂花魚鍋一條 魚鍋入面啲湯係真係用魚提煉出嚟 唔係普通嘅水加少少調味料 一向唔鍾意食魚嘅我今次都有係咁食 因為佢條魚無腥味 而且仲幫我去晒骨 完全冇食到骨 可以好放心甘食落去 除咗與之外仲有少少蔬菜tim2.老重慶奇味雞煲我哋叫咗半隻雞 而雞嘅肉地好滑 唔會話好老 好易入口 而且個味道唔會話太濃或者太淡 食完個雞煲仲可以當埋打邊爐 用埋剩低嗰啲汁簡直係一流!3.椒絲香辣蟹店員話我哋知佢哋用咗十幾種香料去炒 並唔係好似平時其他店舖一樣只係得個名聲 系與眾不同的 所以令到味道可口而且令到個菜式好香 除咗可以知道佢哋嘅鑊氣夠勁之外 亦都知道個廚師係好有料到 一定系資深級別先可以令到個菜式咁出色!4.蒜香豬手豬手炸到外脆內軟 而且入面仲會有d油 吾會話太乾 仲會好juicy 添
先講食物
1.酸菜桂花魚鍋一條
2.老重慶奇味雞煲
3.椒絲香辣蟹
4.蒜香豬手
豬手炸到外脆內軟 而且入面仲會有d油 吾會話太乾 仲會好juicy 添 而份量又夠多 我地一家四口每人都有2嚿 所以真系抵食 加埋d蒜香 味道更加香口 呢個系我第一次食呢個新食法!
總括而言,我都會再去食 4個人叫左6樣菜式 有蟹有魚有雞有豬有墨魚 去除返每位都系250 出面都食吾到!
2016-08-03
不說也不知,原來北角有這樣一間雞煲魚鍋店。那天如果不是咖喱先生說要尋找港鐵優惠站,也不會跑到和富道來。這裏除了雞煲和魚鍋之外,還有不少中國各省市的小菜,名副其實是一間 Fusion 中菜飯店。店內佈置簡潔,牆上貼滿了各種美食照片,方便客人看圖選擇菜式。因為怕雞煲太肥膩,我們決定選擇魚鍋。不太能夠吃辣的豬豬,就選擇了原條桂花魚起肉的酸菜桂花魚鍋。奶白色的魚湯湯底,配合原條桂花魚起肉,加上大量酸菜和芹菜,鮮甜程度可想而知。桂花魚肉鮮甜幼滑。客人還可以自行搭配火鍋配料,變成魚湯湯底火鍋。除了魚鍋之外,我們還嘗試了這裏幾道有名的小菜,包括這道炸得香脆的椒鹽金磚豆腐。還有比京都骨和咕嚕肉更加好味的黑醋小排骨。排骨的外皮炸得香脆,趁熱吃的時候,酸酸甜甜很有口感。待涼了的時候,黑醋變得更濃郁,酸味就更強烈了。炒起來很夠鑊氣的鹹肉炒韭菜花,鹹鹹香香的,配合白飯吃最合適。這店的香煎墨魚餅,比一般的墨魚餅或魚蛋更加彈牙可口,值得一吃再吃。下次一定要帶媽媽來吃這裏的魚鍋,相信媽媽一定會喜歡。

不說也不知,原來北角有這樣一間雞煲魚鍋店。
下次一定要帶媽媽來吃這裏的魚鍋,相信媽媽一定會喜歡。
2016-07-11
  • 酸菜桂花魚鍋
  • 黑醋小排骨
  • 香煎墨魚餅
2016-07-29 154 浏览
踏入暑假,想要帶妹妹吃好東西,想了想兩人都喜歡吃的食物,果然就是雞煲了吧。 來到了北角金樂軒,先點了個小的雞煲和小菜。老重慶奇味雞煲 menu上寫明是用新鮮三黃雞,鞋怪肉質細嫩,脂膏也少,看到配菜有豆卜,冬菇,非常吸味,我們選了少辣,又麻又香,惹味非常。辣炒土豆絲雖然點了少辣,不過比想像中還要辣!但土豆絲炒得很爽,咬下時還會jap jap聲。蒜香豬手炸得很香,而且不油膩,香脆的外皮,內裏卻軟得不必用力咬,亦富有膠質,老闆說是因為炆得夠耐再炸,所以又軟又入味,而且很常賣光呢。辣子肥腸 在menu上看著得很吸引所以點了,上面有大量的調味料,辣椒花生芹菜都不少,大腸外脆,內不會韌,沒有腥臭味。煎墨魚滑非常喜歡這道菜,墨魚滑彈牙,墨魚味愈咬愈有,同樣煎得不油,加上泰式辣醬,酸酸甜甜。吃了這麼多煎炸又辣的食物,配上一壺自家制竹蔗矛根,一看就知落足料煲,解渴又解辣。最後兩個貪心的人當然是吃得非常滿足,還打包了吃剩的回家呢。
辣炒土豆絲
辣子肥腸
煎墨魚滑
最後兩個貪心的人當然是吃得非常滿足,還打包了吃剩的回家呢。
2016-07-28
  • 煎墨魚滑
2016-07-09 805 浏览
鄉下妹出城公幹,去到北角,食乜好?一頭霧水!覺得近排濕重重,想食水煮魚或重慶雞煲等辣野去去濕。openrice一輪,見金樂軒全笑面,價錢商宜,一於試一試啦6、7點到,已坐滿一半,估唔到咁多人食早飯。坐底姐姐拎住menu,笑笑口問想食咩?發現呢度邊食住雞煲/魚鍋,邊打邊爐,再加小菜,嘩!多元化、不得了、乜都想食 1. 辣炒土豆絲特地揀呢個頭盤,因為鍾意食薯仔,而且講明"辣炒",果然,辣薯仔出場,正!估唔到炒得咁爽,薯仔唔粉,好鬼爽身。雖然有d油,但食完又唔係成咀油反光果隻,好味呀!堅係辣炒架,唔太辣得既記住小小小辣好啦 2. 咸肉韮菜花老闆娘推薦呢個正宗上海咸肉,加上近排韮菜當造,好味,所以有呢個配搭既餸。每次有order無幾耐,廚房就會傳黎雄雄火聲,令人覺得好有鑊氣,見到呢個菜,我知無錯😝炒韮菜時間控制得唔好會變黃、㵉哂而影響咗質感。呢度似係大火快炒,熟得黎仲係爽口,夾一塊咸肉加韮菜一齊食,prefect!咸肉少少咸,唔重口味,食完唔覺得好口渴,無介紹錯😋😋 3. 老重慶奇味雞煲 見到餐牌,想試哂呢度名菜雞煲同魚鍋,於是揀個細雞煲,老闆娘話辣真係好辣,我地怕辣到變孖潤

1. 辣炒土豆絲

2. 咸肉韮菜花

3. 老重慶奇味雞煲 見到餐牌,想試哂呢度名菜雞煲同魚鍋,於是揀個細雞煲,老闆娘話辣真係好辣,我地怕辣到變孖潤,揀小辣試。奇味煲,都幾特別,個秘製醬汁濃濃香味,辣味啱啱好、辣得嚟又帶點麻、少少甜咁,同雞好夾👍🏻👍🏻

順帶一提,餐牌寫明用新鮮三黃雞,用靚料,好野嚟,like
食落雞件係唔同d,有質感,同埋鍾意它雞皮下唔多肥膏,吸哂奇味汁,好入味,好正!不過食到底就覺得開始好辣

4. 酸菜桂花魚鍋 得2個人食,又想乜都試下,睇睇下發現呢個酸菜桂花魚,細鍋淨魚肉,大鍋就完條桂花魚上。其實細鍋都夠3個人食,好大鍋下,好多酸菜、好多魚肉,正!

魚肉無骨,淨肉,呢個係桂花魚既優點,啖啖肉得嚟仲好滑,魚肉真係無得頂
酸菜好味,尤其加埋魚一齊煮,整咗啖靚湯出嚟,個湯好好味😍😍飲最後梗係成兜食哂,飲埋個湯😝

5. 香煎墨魚餅 真材實料👍🏻👍🏻👍🏻煎到金黃色上枱,一口咬落去,無油痴咀,好香口,更加正既係食到粒粒墨魚粒,驚喜
。同老闆娘講開,原來係人手打既墨魚餅,果然零捨不同。原味已經有味,點埋甜酸醬又另一種味,總之就好好味。

一路食都見好多熟客,同老闆/老闆娘有講有笑,言談甚歡,走之前都會拋底句:下次再嚟,呢d街坊情今時今日都買少見少,好好珍惜☺️☺️
2016-07-06
  • 酸菜魚
  • 奇味雞煲
  • 墨魚餅
2016-06-30 261 浏览
北角和富道一帶比較寧靜,但卻有不少食店,今天走過和富道一帶,看到一個白色招牌。便與朋友試試店舖自家煲的竹蔗茅根水,挺清甜,很適合吃辣、雞煲、火鍋時解渴。我和朋友兩人點了一個小的雞煲,但雞的份量也十分足夠。點了中辣,雞塊肉質不錯,雞煲汁也夠濃,很惹味雞塊啖啖肉雞煲也放入了豆卜,本身豆卜很吸汁,放到雞煲裏吸盡味濃的雞煲汁,十分惹味。牛頸脊是牛很嫩的位置,再把它切成薄片後,牛肉更易入口,很鮮嫩。水煮辣汁既麻辣又香辣,牛肉浸汁後很入味。加上一點蒜,令肉的口味更多層次。薄片牛肉很易入口。配料有娃娃菜、荳芽,甚至有薯粉,薯粉很彈牙,不易斷開,浸入水煮汁內十分入味。以紅辣椒和青椒炒。切得很薄很幼,很好入口,沒有煮得淋,而是挺爽口的。有點麻辣。只有外皮被炸得脆,薄薄的一層脆面,內裏卻保持著大腸原有的質感,挺好咬口。挺滿意的晚餐
便與朋友試試
店舖自家煲的竹蔗茅根水,挺清甜,很適合吃辣、雞煲火鍋時解渴。
雞塊啖啖肉
水煮牛頸脊
薄片牛肉很易入口。
辣炒土豆絲
以紅辣椒和青椒炒。
脆皮炸大腸

挺滿意的晚餐

2016-06-29
  • 老重慶奇味雞煲
  • 水煮牛頸脊
2016-06-29 177 浏览
住北角的舊同事好久不見,說要聚舊兼介紹我食好嘢!佢遲左放工來到已8點半,門口亦是時下流行的餐廳模式,張貼大量食物的餐牌,好吸引!放眼一望,店內坐滿食客,無位?!好彩剩下兩個門口位置,一直不喜歡坐門口位,但怕同事肚餓,不想等待,照坐吧!竹蔗茅根水(28元)入座後先點上每檯客人必點的竹蔗茅根水,仲足料加入粟米和紅蘿蔔。可以說和媽媽煲的一樣好喝。酸菜桂花魚鍋(188元)通常食酸菜魚都是用鯇鱼片,但金樂軒用上完條桂花魚。好大條桂花魚,剛上檯就聞到魚湯的鮮味,迫不及待先飲魚湯,好香濃,沒有魚腥味。魚肉厚切,好大片,嫩滑、無骨!魚鍋一直加熱,酸辣味越來越濃,食到最後魚肉依然嫩滑,沒有嚡或者散碎。黑醋小排骨(88)虽然魚鍋好足料,而配菜亦不少,有椰菜花、蘿蔔和大白菜。看見很多小菜好吸引,多加兩個小菜。黑醋小排骨肉質鬆軟,但保留咬口,唔會韌。兩個細心的女子竟然發現每块排骨都是一字排的部位。看得到老闆選料和用料都有用心,味道亦酸甜可口。雜菌炒牛頸脊(98元)多種菇菌和唐芹香味獨特配上惹味、爽嫩的牛頸脊,令人想食多碗白飯呀!但基於太夜,不可以食澱粉質和太飽,唯有等待下次再食了!好想約下次再試其他菜式!
住北角的舊同事好久不見,說要聚舊兼介紹我食好嘢!
放眼一望,店內坐滿食客,無位?!好彩剩下兩個門口位置,
一直不喜歡坐門口位,但怕同事肚餓,不想等待,照坐吧!
竹蔗茅根水(28元)
酸菜桂花魚鍋(188元)
通常食酸菜魚都是用鯇鱼片,但金樂軒用上完條桂花魚。

魚肉厚切,好大片,嫩滑、無骨!

黑醋小排骨(88)
虽然魚鍋好足料,而配菜亦不少,有椰菜花、蘿蔔和大白菜。
看得到老闆選料和用料都有用心,味道亦酸甜可口。
雜菌炒牛頸脊(98元)

• 酸菜桂花魚鍋、黑醋小排骨
2016-06-25 200 浏览
最近有朋友盛讚呢間四川風味嘅餐廳,令到我都好有興趣去試下,果然冇令我失望!我一向吾食得辣,最先都好擔心會吾會吾啱食,但係原來菜式非常多樣化,總會有啱你胃口嘅野食。店員好細心,落order前會問定你食吾食得辣,佢地介紹左個bb辣嘅水煮桂花魚俾我,桂花魚好新鮮,肉質係估吾到咁嫩滑而有咬口,魚嘅每一部位都係咁鮮嫩,非常出色,而個辣度係連我呢個吾食得辣嘅人都接受到,可見佢地真係有照顧食客嘅口味👍🏻另外我地仲叫左兩道小菜,兩款都強烈推介!呢味雜菌炒牛脊肉我最鐘意!師傅炒得非常夠穫氣,醬汁調製得非常出色,令到d菇菌好香,而牛脊肉都非常嫩滑,我幾乎食晒成碟咁滯🙈仲有墨魚餅都好吾錯!墨魚打得好彈牙,配合埋酸甜醬,好開胃!相信冇人會吾鐘意食😋😋😋我地仲order左老闆娘介紹嘅竹蔗茅根,呢個係餐廳自己煲嘅而吾係出面買嘅,味道清甜,自家製永遠都係好d嘅!呢間餐廳真係強烈推介!店員親切友善,服務好好,好到直情令我有d吾好意思😂🙈
2016-06-24 214 浏览
愛吃四川菜的朋友可到金樂軒試試!早幾日在朋友介紹下到了此店一試四川風味,朋友一向知道我最愛辣,所以便推介了水煮桂花魚鍋給我,沒想到味道確是一試難忘,桂花魚鮮味非常,而且魚肉好滑口,湯底有多重層次的辣味,煲內更有薯粉及其他配料,真是一試之選。另一樣可一試之選為什菌炒牛頸脊,其肉質相當爽口,什菌炒得非常入味,有鑊氣!!
2016-06-20
2016-06-23 246 浏览
今日又係我哋4個秘書仔(同學)聚會開餐的日子la~ 約左好耐終於又成事la坦白講, 我一聽到我d朋友話要食雞煲, 我都好鬼抗拒!!!! (因為本人唔食辣ge)但係我d朋友們再三保證佢有唔辣ge, 咁我就放心一試la坦白講, 間鋪係有少少難搵ge, 但我更加期待... 會唔會係人哋俗稱ge隱世美食!?間舖個感覺好家庭式, 個個人都好nice!! 我另外3位朋友都係spicy girls, 老闆娘都特地額外給她們準備左辣味雞煲汁, 一人一碗。等佢地自私"辣"~聽番我朋友講先知, 原來佢哋本來係响柴灣ge, 但後來搬左過來... 都仲keep到個味!!!等我對雞煲個觀念都改觀哂~ 我以後都會無限encore呢間咁有人情味又唔辣ge香口入味雞煲!!!我d "愛辣"朋友都話辣有辣ge風味, 唔辣ge亦夠可口入味, 各自各精彩^^
今日又係我哋4個秘書仔(同學)
聚會開餐的日子la~ 約左好耐終於又成事la

但係我d朋友們再三保證佢有唔辣ge, 咁我就放心一試la

唔辣雞煲
金桂花魚

2016-06-21
唔辣雞煲
2016-06-07 936 浏览
月尾出糧就同男朋友係港島區食餐好啦,我地openrice左一陣決定去最近人氣都幾高既金樂軒食雞煲一坐低老闆娘就非常熱情,逐一介紹自己鋪頭既招牌菜色同自家出品既竹蔗茅根,天口咁興我地即刻叫左一楂黎潤下口,本來期望都啊大,點知一試真係嘩一聲咁好飲,完完全全係健康工房、鴻福堂既水準黎,竹蔗水清糖可口,飲得出係天然竹蔗既甜味,唔係話其他鋪頭加糖咁簡單。可惜我地唔記得幫楂竹蔗水影相,如果唔係大家都能夠從圖片中睇到楂竹蔗水入面放滿粟米、竹蔗、紅蘿蔔既誠意。主角雞煲,完全係一個煲滿足我三個願望,呢個煲除左有雞件、豆卜,仲有豬大腸!雞煲我地叫左小辣,食落好香口,塊雞皮略脆,肉質鮮嫩,咸度辣度亦非常適中,唔會有任何一種味覺搶左雞既鮮甜味,建議食得辣既人可以試下中辣,應該會更加惹味!另外,豆卜索哂雞同香料既精華,令豆卜既味道提升到極致,真係成個雞煲既精粹。仲有,個人係非常喜歡食豬大腸,原來豬大腸同雞煲係好夾架,豬大腸食得出店家將大腸洗得好乾淨,大部份既腸都好肥美,食完成個雞煲已經好滿足!不過男朋友話未飽要加餸轉火鍋,咁我地就點左粟米、田雞、什菇同墨魚滑,將岩岩食淨既雞煲汁加湯,搖身一變就係火鍋喇!不得不提

不得不提呢個墨魚滑真係好好食,食落口啖啖墨魚鮮,仲會有少少墨魚肉去咬口,小小一碟火鍋配料都令我一試難忘,極力推薦!
今餐既月頭晚餐,真係食到我好滿足,老闆娘服務好好,態度熱情,餐廳環境闊落乾淨,睇得出店主好用心經營呢間食店,先會有咁高水準既食物出現!下個月頭可能會encore再黎
2016-05-31