2015-10-09 746 浏览
晚餐時間相約三五好友聊天吹水,是下班最讓人期待的行程,朋友知我最愛吃雞煲,就推介我來到這間小菜餐廳。奇味雞煲,雞煲上檯時香氣四溢讓人口水直流,雞肉略瘦一點卻很嫩滑,調味帶微辣,色香味俱全。除了雞件之外更有豆卜及冬菇等配料,分量夠多足夠 2-3人分享。什菌豬頸肉,豬頸肉口感好彈牙爽身,炒得好有鑊氣,微辣吃起來很開胃,濃郁入味。炸墨魚餅,熱辣辣新鮮炸起,趁熱食好香口滋味,夠彈牙不油膩。尖椒炒豬潤,厚切豬潤很新鮮沒有內臟的腥味,豬潤含有豐富鐵質,是很好的補血食材,所以我也多吃了幾件。甜酸排骨,排骨炸得脆口,醬汁偏甜開胃,送飯一流。酸菜龍蠆魚鍋,奶白色湯底非常濃郁,魚肉爽脆嫩滑,沒有太多細骨,美味新鮮又有營養。龍蠆魚鍋太美味,所以多點了一份肥牛放進魚鍋的湯內一起吃,肥牛油脂分布平均,厚薄適中牛味好香濃,不錯!肥牛吸收了魚湯更顯鮮味。酸辣土豆絲,口感出奇的爽脆,酸酸辣辣的味道讓人一口接一口吃個不停。整體味道偏濃,愛重口味人士會喜歡。
奇味雞煲雞煲上檯時香氣四溢讓人口水直流,雞肉略瘦一點卻很嫩滑,調味帶微辣,色香味俱全。除了雞件之外更有豆卜及冬菇等配料,分量夠多足夠 2-3人分享。
炸墨魚餅,熱辣辣新鮮炸起,趁熱食好香口滋味,夠彈牙不油膩。
甜酸排骨,排骨炸得脆口,醬汁偏甜開胃,送飯一流。
肥牛吸收了魚湯更顯鮮味。
整體味道偏濃,愛重口味人士會喜歡。

2015-09-24
  • 奇味雞煲
  • 炸墨魚餅
自從係炮台山返工, 多了在這一帶食飯, 今次去了北角的金樂軒雞煲魚鍋食飯, 我放工行過去便可以, 非常方便.來到這裡, 當然要一試佢地的奇味雞煲.由於我唔食辣, 所以大家也好好咁就我點了無辣. 上枱時已聞到香噴噴. 份量都幾多, 足夠幾個人一齊食. 除了雞, 仲有配料, 如冬菇, 枝竹等…雞肉肉質夠嫩滑,又夠肉汁, 不會好乾身, 仲幾入味, 啱愛食濃味的我. 當然點辣的話, 應該會更惹味.記得食埋冬菇和枝竹, 因為佢地吸收晒雞和醬料的精華, 又夠腍身.食了較濃味的雞煲,也要點些清熱氣的飲品. 我地選了粟米蘿白竹蔗芧根.這是自家製.樽內見到竹蔗芧根材料, 味道幾清淡, 飲完感覺幾潤喉和舒服, 好啱偏向熱底的我飲用.另外, 點了手打墨魚餅.上枱時仲熱辣辣, 應該是即叫即整.墨魚餅夠彈牙, 有口感. 墨魚的魚味也幾濃, 這個用來送酒就一流. 雖然我不飲酒,但當小食是不錯選擇.附有甜酸汁, 點了後, 能夠提升墨魚餅的鮮味, 好醒胃.辣椒炒田雞.平日也不是太多食店有得食田雞, 而且控制時間也好重要, 過咗時間就會硬. 這個田雞算滑身, 用辣椒炒, 夠惹味, 但對於不太食得辣的我來講, 就辣了一點

來到這裡, 當然要一試佢地的奇味雞煲.
由於我唔食辣, 所以大家也好好咁就我點了無辣.

上枱時已聞到香噴噴.

份量都幾多, 足夠幾個人一齊食.

除了雞, 仲有配料, 如冬菇, 枝竹等…

食了較濃味的雞煲,也要點些清熱氣的飲品.

我地選了粟米蘿白竹蔗芧根.
這是自家製.

另外, 點了手打墨魚餅.
手打墨魚餅
上枱時仲熱辣辣, 應該是即叫即整.

但當小食是不錯選擇.
附有甜酸汁, 點了後, 能夠提升墨魚餅的鮮味, 好醒胃.

辣椒炒田雞.

這個田雞算滑身, 用辣椒炒, 夠惹味, 但對於不太食得辣的我來講, 就辣了一點, 所以我都是淺嘗, 而同行食得辣的朋友,
就食得津津有味.

另一個主角出場, 就是酸菜龍躉魚鍋.
酸菜龍躉魚鍋
上枱已被龍躉魚鍋所吸引.

魚鍋的份量都幾大, 我第一時間就試下個魚湯, 非常鮮味,不用再加任何調味料.

接着, 就試下龍躉魚肉, 魚肉雪白, 又夠嫩滑, 魚腥味不會太大, 即使不是好鍾意食魚的我也覺得可以一試.
這個龍躉魚鍋食完後, 就加入清湯, 用來烚牛肉.
牛肉有光澤,
脂肪分怖也平均.
食全熟的我,
肉質仍算腍身, 牛味幾濃郁, 加上鍋中還有一些魚湯精華, 所以多了一份鮮味.

酸菜龍躉魚鍋
2015-10-03 451 浏览
朋友知道我愛吃魚, 跟我介紹北角這家店它既有魚鍋又有雞煲, 兩者都是這裡的招牌菜雞煲十分惹味, 味濃而且醬汁入晒味, 辣味不重, 唔食得辣嘅人都可以接受到豆卜吸晒醬汁, 咬落必晒d汁出嚟, 勁夠味酸菜龍躉魚鍋, 一上枱已經聞到好香的魚鮮味道, 肉質超嫩滑, 一眠就化開, 有很濃的深海魚鮮味道, 不愛吃魚的人可能會覺得有點腥仲可以另外叫牛頸脊來滾魚湯, 牛頸脊沒有多餘的肥肉, 口感彈牙肉嫩, 一d都唔韌, 而且好有牛味田雞肉質嫩滑, 完全沒有田雞的腥味豬頸肉彈牙不肥膩, 有爽口的口感墨魚餅是用新鮮墨魚打做的, 很有墨魚的鮮味, 外皮炸到金黃可口炒豬潤都係第一次食, 不過豬潤有d太老酸辣土豆絲酸酸辣辣的好開胃, 而且土豆絲很爽脆, 不油不膩, 佐酒小食一流
朋友知道我愛吃魚, 跟我介紹北角這家店
它既有魚鍋又有雞煲, 兩者都是這裡的招牌菜
豆卜吸晒醬汁, 咬落必晒d汁出嚟, 勁夠味
田雞肉質嫩滑, 完全沒有田雞的腥味
豬頸肉彈牙不肥膩, 有爽口的口感
炒豬潤都係第一次食, 不過豬潤有d太老
2015-09-24
2015-09-22 382 浏览
為左食好野,行多幾步路又有咩所謂今次都係有朋友介紹就識得呢間店!算大間,但食既野就好有質素 前菜有雲耳,佢仲有撈webi,辣辣地又爽口開胃! 水煮龍躉魚鍋本身湯底已經好夠濃, 魚肉唔洗點其他將執都夠晒味!另外讚位係佢地選擇將啲薯粉放係煲底,食完魚食薯粉…浸淋岩,時間岩岩好。最後仲入晒味! 我覺得唔單魚煲好食!佢地啲菜式都幾有心機!我地前前後後都叫佐3碟尖椒炒豬潤、椒鹽豬手 、雞雜!呢幾碟我地都係問既推介(好似有塊小白板寫住)果然都冇令我失望!豬潤肉地算滑,唔粉!豬手蚊到十分淋,豬皮部份入口即溶,雖然椒鹽但都唔會乾爭爭!最後就雞雜…話說一上就比我朋友食得光光我就食得幾粒,但的確好入味!
為左食好野,行多幾步路又有咩所謂
今次都係有朋友介紹就識得呢間店!算大間,但食既野就好有質素

前菜有雲耳,佢仲有撈webi,辣辣地又爽口開胃!

水煮龍躉魚鍋

豬潤肉地算滑,唔粉!
我就食得幾粒,但的確好入味!
  • 水煮龍躉魚鍋
  • 椒鹽豬手
2015-09-21 356 浏览
話說自從金樂軒搬左鋪後,己經好耐冇食過,今日一嚐,由頭髮再去到腳指都找初戀既感覺,哈哈龍躉頭腩個人非常喜愛食魚腩,肉質又嫩又滑。金樂軒配上金銀蒜去蒸,魚腩同金銀蒜味道互相配合,令味道更加鮮甜,可以話係絕配。手打墨魚餅想搵樣野送下酒,所以就叫左依個手打墨魚餅試試,因為老闆話送酒墨魚餅送酒都吾錯。有咬口,味道亦濃郁,睇起黎好乾,但食起黎又好多肉汁,整體黎講不過不失,可以一試。黃金蝦球當晚特別想食脆口野,所以叫左個黃金蝦球。依款可以話係必試既食物,又足料,又爽口,味道更加係無得彈,鮮鮮甜甜,一粒蝦球已經可以令到自己成口蝦肉。椒鹽豬手味道依然,外層鬆脆,內裡肉質綿綿,配上炸蒜的香,真是說不出的好味道啊。

龍躉頭腩
黃金蝦球
椒鹽豬手
2015-09-10
2015-09-17 278 浏览
多數去元朗食開雞煲去…最近朋友介紹去食北角既金樂軒,的確冇介紹錯!話說朋友介紹金樂軒既小菜係十分禾味…所以今次都叫佐唔少小菜!水煮龍躉魚鍋啲魚真係唔話得…我平時唔多食魚要大讚啲魚肉! 龍躉份量幾多,而且魚肉結實魚味重。鍋底仲有薯粉,最後吸晒精神同湯味,又濃又好味! 奇味雞煲雞煲真係金樂軒必食產物,佢地既雞煲真係超好味,雞肉又淋,個汁又特別,依個可以話係主打菜。椒鹽豬手一啲都唔少,好足豬手!半有骨半無骨,整到好有口感…外脆入好淋,,入口膠住既感覺好好,食左好多,哈哈!(欣賞)  椒鹽鮮魷放左好耐都冇話吾脆,可以慢慢食。另外魷魚好新鮮,食落亦好爽口,一個字,正!雞雜我就唔多食…不過朋友都話唔錯,就比大家望下啦

水煮龍躉魚鍋
奇味雞煲
椒鹽豬手
(欣賞)

椒鹽鮮魷
雞雜我就唔多食…不過朋友都話唔錯,就比大家望下啦
2015-08-28
  • 椒鹽豬手
  • 龍躉魚煲
  • 奇味雞煲
2015-09-01 223 浏览
好耐無去食雞煲啦,今日朋友話呢間正,甘去試下啦我地叫左好多野食阿!哈哈首先,來個 重慶奇味雞煲先啦想講個汁好入味 ,哈哈, 好正, 因為個汁帶D辣,所以好鬼惹味!連平時吾多中意食辣既朋友都食而D雞都好滑. 真心我平時只系中2意雞翼,因為雞翼最滑 , 而我成日覺得D雞肉無甘滑,吾好味,所以我通常食雞都只系食雞翼加!  只不過,今個呢個雞又真系幾滑, 甘我就食左好多啦 正跟住呢,仲叫左個個水煮龍躉魚鍋呢個好正阿!! 超愛因為除左個湯底正外, D魚真系好新鮮,好滑...個重點系,,,魚無咩骨,哈哈 可以安心邊食邊傾計仲有呢個魚鍋味道入味外,下面仲有薯粉, D薯粉入味佢D味,正正之後仲食左好多小食啦其中最愛之一,就系呢個炸大腸啦,哈哈真心想講呢個我超中意 哈哈 因為呢個豬大腸一D都吾油膩 , 因為老闆好有心, 中間放左D蔥系到,好正阿 ! 因為呢, 咬落去, 豬大腸個皮好脆, 但系入面好清鮮,,哈哈個重點系.......放左一個鍾後,呢個炸大腸依然好脆, 所以老闆功力真系勁我食左好多呢個!!跟住仲食左好多野食加!!呢個豬都真心正,因為我系汕尾人, 甘家鄉好中意食豬手既,今次我都系第一次食呢隻做
好耐無去食雞煲啦,今日朋友話呢間正,甘去試下啦

我地叫左好多野食阿!哈哈
首先,來個 重慶奇味雞煲先啦

連平時吾多中意食辣既朋友都食

只不過,今個呢個雞又真系幾滑, 甘我就食左好多啦
 正
跟住呢,仲叫左個個水煮龍躉魚鍋

呢個好正阿!! 超愛

仲有呢個魚鍋味道入味外,下面仲有薯粉,

D薯粉入味佢D味,正正

之後仲食左好多小食啦

其中最愛之一,就系呢個炸大腸啦,哈哈
真心想講呢個我超中意 哈哈

我食左好多呢個!!
跟住仲食左好多野食加!!
呢個豬都真心正,因為我系汕尾人, 甘家鄉好中意食豬手既,
今次我都系第一次食呢隻做法, 用來炒,只不過,咬落去真系好香,吾油膩
之後,呢個炸魷魚都好香口, 真心吾油膩X 3  , 仲好有口感陪! 哈哈 , 炸得好
真心呢個雞煲魚鍋都好味 ^^

2015-08-26
2015-08-16 438 浏览
舊同學約聚會,由柴灣食到過黎北角,雞煲個辣味夠,用上新鮮雞,夠滑夠味係首個推介。不過我地近期已經少左點火鍋料,點解?因為其他小食仲好食囉~男人既浪漫係要飲下啤酒吹下水,今次帶埋女朋友去,一樣都係要夠豪~椒鹽鮮魷,老闆親自下廚,外面脆入面仲好彈牙唔會乾,飲啤酒既首選。醉鴿,細細隻雖肉唔多,不過就勝在夠入味。蒜泥白肉,個蒜夠香,唔會好多油,唔似出面其他油浸白肉。皮蛋,唔算太特別,不過幾香,但人少就叫唔到,因為都幾大碟~炸魚皮,又一佐酒小食,好彩先有,好快賣哂,魚皮呢家野,當然要夠香脆,可以放雞煲吸埋啲精華,不過要食得辣先好。梨山排骨,味道酸酸甜甜好開胃~啲肉排又夠靚,炒出黎好過出面啲生炒骨好多,唔會又乾又硬。四季豆,唔算好特別,同平時係出面食既差唔多,算係中上,唔多油。木耳,涼拌小食之一,等朋友黎既良品。最後仲有個辣子蝦,雖然唔係大陸果啲可以成隻食既河蝦,不過夠香脆,除左個頭可以食隻食,如果你鍾意食蝦頭都可以食埋。今次朋友結婚未擺酒住,純粹請食飯,唔知幾錢,大約人均應該二百幾,次次都叫好多啤酒
醉鴿,細細隻雖肉唔多,不過就勝在夠入味。
蒜泥白肉,個蒜夠香,唔會好多油,唔似出面其他油浸白肉。
皮蛋,唔算太特別,不過幾香,但人少就叫唔到,因為都幾大碟~
木耳,涼拌小食之一,等朋友黎既良品。
醉鴿
排骨
蒜泥白肉
辣子蝦
2015-08-11 210 浏览
小弟雖然第一次寫食評,雖然稱不上係一個老饗,但自問都非常為食,尚能分出好與壞吧!今日,為大家介紹既呢間餐廳,如果你本身中意食辣,一定要試佢一試,本身金樂軒係開係柴灣樂軒臺,所以我估佢個店名有“樂軒”呢兩個字就係因為呢個原因,由開舖到搬之前,佢成為一眾柴灣友既聚腳點,如果你係柴灣友,我估你未食過,都會聽過呢間鋪。除左地點放便,食物質素當然有番咁上下,所以呢幾年來,差不多個個星期都,都起碼有一次半次去食飯,亦成為一眾朋友必然去處。 今年老闆決定搬到北角,雖然好開心佢可以大展鴻圖,但心裡總有小小唔捨得。除左無左個就腳既聚腳點之外,更重要既係無左個就腳既飯堂😣.以前有時放工夜左,成十點十一點,都會係搭車時打去叫定雞煲,去到時有得食,食完岩岩好夠鐘收鋪,哈哈。。諗起都過癮,依家搬左就小d機會啦!Up左咁耐,都未做推介。。講起慚愧,寫呢篇食評係隨心所至,所以今次無相附上,下次補番,如果你中意食辣,你may埋眼點,野食都唔會差得去邊,因為我食左咁多次,暫時都未有食物係令我會感到失望既,未必樣樣都非常好食,但至少唔會難食,輕輕作以下推介吧!必試:1.黃金豆腐 (用山水豆腐去炸,趁熱食最佳)2.麻辣炒蜆

必試:
1.黃金豆腐 (用山水豆腐去炸,趁熱食最佳)
2.麻辣炒蜆 (呢個係柴灣時代係隱藏菜式,無寫係菜單度,係老顧客先知有呢味菜,無留意依家有無係張餐牌度,因為太熟,每次都會老俸咁叫,嘿嘿,無的話就要搵老闆問問有無啦!)
3.花鵰醉鴿 (以前柴灣時代時無呢味, 兩個字:好味!)
4.奇味雞煲 (招牌菜,咁奇怪第四樣先推介?am....主因係我一路寫,一路回憶,因為主菜需時制作,自然依定先諗到)

至於價錢碼,一句講晒,平有平食貴有貴食豐儉由人,建議多d人去食著數d,因為份量有番咁上下,多d人去可試多d菜式。

其實仲有好多好野食,今次暫時推介住咁多先,下次我會記得影番d相俾大家!希望大家可去試試,一齊分享下啦!

By Arifonsi
题外话/补充资料: 肥老闆整親隻手,咁唔小心呀,祝你快d好番啦! 四眼仔上
2015-08-08
  • 黃金豆腐,麻辣炒蜆,花鵰醉鴿,奇味雞煲
今次食係第二次番兜酸辣魚鍋,第一次係食酸辣龍躉(腩數件),今次食酸辣桂花魚(一條),桂花魚鍋就平80,但始終龍躉就美味啲,龍躉既肉又厚又彈,皮下既膠質又多,十分肥美。雖然桂花魚普通啲,但兩次魚鍋黎到,魚肉就好快俾我地食哂。除左魚好食,佢個湯底都好正,雖然小辣,但都好夠味,用黎火鍋都唔需要豉油,第一次唔知就要左辣椒加豉油,今次就無問店鋪攞。火鍋料推介既有炸魚皮(好味好脆,鮮炸但份量唔多),滑牛(抵食有驚喜),墨魚滑(新鮮彈牙)同最貴價個隻牛(雖然168,但個份量都可以接受,同坊間火鍋店靚牛差唔多) 唔太推介係牛丸,都幾難食,雪到硬哂兼霉霉地。至於其它野不過不失。我地食過一次響鈴,個次炸都燶燶地所以唔好食,唔知係咪個別事件,唔好彩。另外佢啲川式小菜都幾辣好好食,食過辣子大腸,肉碎四季豆,薯仔絲,不過價錢就唔算平,都要80到1個。環境都算乾淨企理,不過就無咩風格,好大陸吓。
酸辣魚鍋
唔太推介係牛丸,都幾難食,雪到硬哂兼霉霉地。
環境都算乾淨企理,不過就無咩風格,好大陸吓。
2015-07-28
庆祝纪念