2016-06-03 862 浏览
雀友新居入伙,相約知己週四晚收工後上去打番十六圈 ,晚飯就喺佢家樓下一間好多街坊都幫襯o既「金樂軒雞煲魚鍋」度搞掂。一行四人六點未到已入座店子中央o既圓枱,因埋牆三張卡位一早已被客人預訂,其中一張o既食客比我地更早到添,之後先發覺原來佢地大多都係區內o既街坊熟客。飯後有牌局,晚餐當然係速戰速決啦,我地就一人點咗一味餸,再加藍妹大啤兩枝! 蒜香椒鹽豬手($128):熱辣辣o既椒鹽豬手炸得好夠乾身、香脆、軟腍,金黃色o既蔥蒜香口又惹味,好有水準。 鮮味香煎墨魚餅($128):墨魚餅爽脆彈牙,淨食真係幾鮮,不過點埋個甜酸醬就醒神得多 。 四川辣子雞($128):辣子雞丁熱辣辣、香噴噴,好夠鑊氣,加上細細粒容易食,每粒同樣香辣脆口,又唔係麻辣嗰種,小肥都好啱食。 酸菜桂花魚煲($188/條):樓面姐姐極力推介,話佢地o既桂花魚煲又正又抵食,仲包食過返尋味,大家見$188有成條魚喎,所以就應承佢試一試 。桂花魚煲真係原條魚上,一邊食個爐仲要一邊滾住煲湯,四人都爭住要讚。白雪雪o既魚肉鮮甜嫩滑,一邊滾都唔會話變老,就連一向唔多食魚o既XO仔都食完一件又一件,當真美味非常,難怪枱
雀友新居入伙,相約知己週四晚收工後上去打番十六圈
四川辣子雞
酸菜桂花魚煲
白雪雪o既魚肉鮮甜嫩滑,一邊滾都唔會話變老,就連一向唔多食魚o既XO仔都食完一件又一件,當真美味非常,難怪枱枱客都叫,$188簡直係超值呀
酸菜桂花魚煲
雀友新搬入北角住,方便咗我地幾隻港島腳閒日放工後上佢屋企度開枱,為怕人家煮飯洗碗麻煩,晚餐都會喺附近食完先上樓,噚晚就先由主人家揀咗間街坊小店「金樂軒雞煲魚鍋」。「金樂軒」o既小菜同桂魚煲量足味濃,樓面姐姐又夠落力好客,埋單每人百幾蚊,實屬有心食肆,唔怪得知咁受街坊歡迎,睇黎細佬好快都會變為熟客之一
2016-06-02
四川辣子雞
2016-06-03 279 浏览
早幾日難得同屋企人入左北角,就去左試呢間聽講都幾出名既金樂軒。間鋪頭環境都幾好,乾淨之餘地方又唔會話好逼,每枱客人都會有自己既空間,原本覺得每間食雞煲既環境都好差,但呢間野就帶左俾我一個全新既印象。除左環境好之外,呢度既店員服務態度都唔錯,老闆娘仲會好好咁慢慢咁推介d野俾我地食,而且推介既野食大部分都幾抵食,唔似其他餐廳咁話推介俾你但實際上就當你係水魚。黎呢度既人多數都係嗌雞煲,不過我地就叫左個龍躉煲,因為老闆娘話新鮮喎~不過個龍躉煲都可以好似雞煲咁用個湯底黎打邊爐既,不過我地就冇咁做,反而嗌多左幾個餸諗住試多d野咁。個龍躉煲真係好好食,個湯底比想像中鮮甜,而且魚肉既份量都好足,絕對冇偷工減料,而且d魚肉既膠原蛋白都好有益,真係好味之餘又進補!我地仲叫左個老闆娘推介既香辣蟹,本身都驚好辣因為我本身唔係太食得辣,但係食落個味道刺激得黎又唔係算話好辣,就算唔食得辣既人都可以接受到。個蟹亦都炒得好香,咬落脆卟卟咁真係唔錯!仲有個尖椒炒豬潤,其實d青椒係好食過d豬潤既,可能係我個人喜好啦,d青椒係完全吸收哂d豬潤既味道,平衡番佢原本既椒青味,加上佢又唔會炒到燶哂,脆脆地咁岩岩好!

2016-06-01
2016-06-02 269 浏览
香港地經營雞煲火鍋食店幾乎越開越多,那證明香港人十分喜歡吃雞煲,喜歡大伙兒的熱鬧,正如我也是雞煲的捧場客,誓要吃盡全港九新界的雞煲似的,最近相約幾位友人到北角近柱苑地區吃雞煲。這家金樂軒,位置挺好,在沿海屋苑地區附近,旺中帶靜,從門外得知原來這家食店除了雞煲外,還有其他地道小炒,那太好了,不是單一的火鍋選擇,可一次過品嚐多款招牌菜。約6時半到達,人流已佔據了位子的一半。第一道菜當然是重慶奇味雞煲(半隻),目標就是向著雞煲而來,雞煲內還有很多配料,如豆卜、蔥、洋蔥、冬菇等,辣度適中易入口,不會過辣,且雞煲不像外間般的濃烈,富有自家風味特色,雞件多,肉質非常滑,有家常便飯之意,好好味。邊吃雞煲,邊吃餐廳的幾款招牌菜,這款水煮桂花魚,份量挺大,單看賣相的桂花魚身細滑,咬一口後與我想法符合,魚質滑到不得了,賣相又好像很辣倒嚇人,吃落口只是微辣而已,在舌尖上感到少許麻,喜歡這點麻的刺激。另一款十分美味的招牌菜,雲耳蒸龍躉頭腩,是晚飯必點的小炒,龍躉頭腩啖啖肉,充滿光澤,肉質黏稠,有入口即溶感覺,新鮮惹味,加入雲耳作伴菜既健康,營養價值又高,備白飯來一併吃簡直是絕配。椒鹽炸大腸,還以為在街邊串吃才
約6時半到達,人流已佔據了位子的一半。
第一道菜當然是重慶奇味雞煲(半隻),目標就是向著雞煲而來,雞煲內還有很多配料,如豆卜、蔥、洋蔥、冬菇等,辣度適中易入口,不會過辣,且雞煲不像外間般的濃烈,富有自家風味特色,雞件多,肉質非常滑,有家常便飯之意,好好味。邊吃雞煲,邊吃餐廳的幾款招牌菜,這款水煮桂花魚,份量挺大,單看賣相的桂花魚身細滑,咬一口後與我想法符合,魚質滑到不得了,賣相又好像很辣倒嚇人,吃落口只是微辣而已,在舌尖上感到少許麻,喜歡這點麻的刺激。另一款十分美味的招牌菜,雲耳蒸龍躉頭腩,是晚飯必點的小炒,龍躉頭腩啖啖肉,充滿光澤,肉質黏稠,有入口即溶感覺,新鮮惹味,加入雲耳作伴菜既健康,營養價值又高,備白飯來一併吃簡直是絕配。椒鹽炸大腸,還以為在街邊串吃才能吃到炸大腸這款令人垂延三尺的小食,外皮鬆脆香口,灑上椒鹽令味道出眾,完全與街邊檔的沒可能比下去,大腸軟綿綿煙韌,看來點一罐透心涼的啤酒,配這款小炒最好不過。什菌炒牛頸脊,意想不到的牛塊嫩滑非常,牛塊切片夠薄,尺寸大,入口充滿肉汁,味道甜甜的十分開胃。

题外话/补充资料: 一行的幾款小炒及雞煲,都令我們這晚吃得特別開懷及滿足,而且各侍應很熱情,經常會走過來詢問菜式意見及親切款待,怪不得答正7時半已人山人海,看著一伙伙的人前來。
2016-05-17
2016-06-02 198 浏览
作為荃灣人 平日好少黎開藍色線去搵好野食 今次見朋友住港島 佢又試過哩間餐廳唔錯 所謂就一於搭好遠車過黎🚅 到咗北角站A1出口沿街市方向直行 跟住google map 大概5至8分鐘就到 餐廳招牌幾大個 好易望到🏠入到去 地方幾大 d位距離唔會好迫 坐落幾舒服 我地主要嗌咗3樣野 聽老闆講都係招牌(1) 老重慶奇味雞煲 🐥哩度既雞煲同出面好唔同 有豬皮 豬大腸 成個煲感覺好豐富 d汁好入味 因為我地得兩個人 所以就嗌咗隻細既 $168 份量都好多 夠哂食(2) 香辣蟹 😍😍炒蟹份量好多 一人食到至少7,8舊 舊舊都好多蟹肉 配料係平日避風塘炒蟹既味 唔會話好辣 但就好香好惹味 食到我地兩個超滿足😋(3) 墨魚滑🐟🐠墨魚滑連蝦餅 蝦餅好脆 墨魚滑好有墨魚味 幾有口感 份量都幾足 有差唔多8, 9塊 食落同平日飲茶個款點心唔同 係度食香口好多 不過墨魚滑唔會煎得太多 食落就冇咁熱氣服務方面 伙計態度好友善 服務好有效率 又會幫我地換碟同斟水 一開始見我地冇咩諗法 仲要介紹比我地知有咩招牌菜食😀😀我諗我地下次都會再黎食 會試下個魚煲 見人地食落好似都唔錯 d湯好似幾奶白色 好香下
(1) 老重慶奇味雞煲 🐥
(2) 香辣蟹 😍😍
(3) 墨魚滑🐟🐠

2016-05-29 254 浏览
晚上與友人到北角的金樂軒吃雞煲,因為聽說這店的雞煲是挺有名的。原本以為這店是有分店的(在某地見到同名的店),但問過店員後,發現原來只是同名,沒有任何的關係,該店只此一間。看到餐牌給我一種懷舊的中式感覺。吃雞煲怕會「熱氣」,所以點了一壺蔗水喝,蔗水從雪櫃拿出,十分冰涼,很適合現在這種熱熱的天氣喝。蔗水甜度適中,不會太甜或太淡,好喝!喝完既清熱又涼爽。溫馨提示一下,打開壺蓋會更容易把蔗水倒出。因為怕太辣,所以點了小辣。雞煲一上桌子,未吃便聞到很香的味道。店員為我們攪拌,使雞件豆腐卜更入味。雞件拌上醬汁,使味道提升一個LV.而雞件雖然不是很滑,但勝在味道吸引。這雞煲很大鍋,4人吃剛剛好。吃雞煲有點DRY,當然「不夠喉」,所以點了兩碟小菜。這碟豬腸因為切成一片片,所以容易入口,而且亦看清楚腸內是否清潔乾淨,我吃的這碟是乾淨的。不過豬腸脂肪高,吃了很多有點對不起自己身體配菜中的雲耳很爽脆入味,味道挺好的。另一碟小菜是海鮮-龍躉⋯⋯的頭腩@@龍躉頭腩有很多膠質!對女士是很好的食物啊!雖然只是用蒜茸調味,但我覺得已經足夠。蒜茸味道突出,但又未完全遮掩龍躉頭腩的鮮味,味道挺好的。
看到餐牌給我一種懷舊的中式感覺。
竹蔗茅根水
老重慶奇味雞煲
泡椒肥腸
。不過豬腸脂肪高,吃了很多有點對不起自己身體
配菜中的雲耳很爽脆入味,味道挺好的。
蒜茸蒸龍躉頭腩

2016-05-28
  • 竹蔗茅根水
  • 老重慶奇味雞煲
  • 泡椒肥腸
  • 蒜茸蒸龍躉頭腩
2016-05-27 150 浏览
向來口味比較重,而佬味小菜一向深得我心。所以今次就來到東區小有名氣位處北角的金樂軒。因為雞煲吃得太多的關係,所以今次鍋的選擇就是魚。因為不但有魚吃,還可以喝鮮甜魚湯。這魚肉質極滑,令本來不太喜歡吃魚的我都密密食。即使鍋一直加熱,魚的肉質依舊嫩滑。魚件沒有骨,店家很貼心的將魚切件,所以入口很方便,就能小孩都需合。辣度也可以選擇,因為友人不太能食辣,所以我們選了小辣。除了鍋之外,我們也選了蒜香黃金膳。不太喜歡吃魚的我,今次也吃了不少呢😂外面炸得香脆,但魚肉仍鮮嫩,保有鮮味。但對我而言,調味略不足,可能是我吃太濃味吧。所以沾了些下一道菜的炸蒜一起吃。最後一道菜是蒜香豬手。豬手其實也不是一向喜歡吃的東西,但今次也點了想嘗嘗看,哈哈。我不喜歡豬手是因為怕它會痴痴的,但也許今次是炸的,所以不會有太有痴痴的感覺。加上香蒜的配搭,更為惹味。連向來不吃豬手的我也吃了2 3塊。總結果然這些地道風味小吃是我愛的東西😂下次要再嘗嘗馳名的奇味雞煲,看看會不會能給我更多驚喜。

酸菜桂花魚鍋 $268

椒鹽金錢膳 $168

蒜香椒鹽豬手 $128

2016-05-25
  • 酸菜桂花魚鍋
我喜歡食魚,朋友喜歡食雞,一起食飯當然想大家都滿足啦!所以就揀左金樂軒雞煲魚鍋又食魚又食雞,皆大歡喜啦!這裡環境四正,偏向舊式,有點冰室的感覺,而且客人未算多。沒多久,那熱氣騰騰的雞煲就出場了,色澤看起來不錯,果然雞塊都好入味,帶着濃濃的醬油香,可惜雞肉有點“鞋“口,食落一點也不嫩,就有點遜色呢!但值得一讚是放了豆卜一同煮,那豆卜完全吸收了雞和醬的精華,特好食呢!菜館較少以田雞入饌,可能普遍食客還未接受到此等美食吧!不過我倒是很喜歡這個強壯的大腿,那跳躍力就是最好的証明吧!而且這菜還特別的潻加了強勁辣度,食到我們個個都伸曬脷彷如那乘涼中的小狗一樣呢!這炸墨魚餅很好食,除了炸得表面金黄香脆之外,那雪白的墨魚好似還有生命一樣,在嘴巴內彈下彈下,很是好吃,大家也很喜歡呢!吃熱氣食物,通常都喜歡來杯清熱氣的飲下,店家推介它們自製的甘蔗汁,我們也就點來試下。不過味道太清,似粟米水的感覺,半點沒有汁的口感,還有點令人失望。不過飲落都很天然feel就是了。我最期待的魚煲終於出場!見到那一團又一團的魚肉,心情難免興奮,而且那鮮嫩如初春之雪的肉質,原來是龍躉的肉來的!肉質鮮甜不在話下,那魚皮又厚身又滑,
這裡環境四正,偏向舊式,有點冰室的感覺,而且客人未算多。
我最期待的魚煲終於出場!見到那一團又一團的魚肉,心情難免興奮,而且那鮮嫩如初春之雪的肉質,原來是龍躉的肉來的!肉質鮮甜不在話下,那魚皮又厚身又滑,完全是充滿骨膠原的感覺,女士至愛呢!加上一點也不會腥,在那微辣的湯底中突顯了一份鮮甜!
吃過魚魚後,我們還順便來個邊爐牛肉,牛肉雖然看起來不多雪花,竟也不韌呢!反而有香濃的肉香,也不錯吃!
最後以一道炒薯條作結尾,第一次食不是炸也不是炆熟的薯條,原來還挺爽口的!而且沒有多餘的醬汁,史微微調辣的薯條爽得來還有半分juicy呢!在大家也覺得飽飽的情況下也把薯條給橫掃千軍,也知道幾好吃啦!

金樂軒雞煲魚鍋 (北角)
地址 : 北角和富道114號康華大廈地下C3號舖
電話 : 5577 9920
網址 : http://www.openrice.com/hongkong/restaurant/北角-金樂軒雞煲魚鍋/445883
2015-10-09 746 浏览
晚餐時間相約三五好友聊天吹水,是下班最讓人期待的行程,朋友知我最愛吃雞煲,就推介我來到這間小菜餐廳。奇味雞煲,雞煲上檯時香氣四溢讓人口水直流,雞肉略瘦一點卻很嫩滑,調味帶微辣,色香味俱全。除了雞件之外更有豆卜及冬菇等配料,分量夠多足夠 2-3人分享。什菌豬頸肉,豬頸肉口感好彈牙爽身,炒得好有鑊氣,微辣吃起來很開胃,濃郁入味。炸墨魚餅,熱辣辣新鮮炸起,趁熱食好香口滋味,夠彈牙不油膩。尖椒炒豬潤,厚切豬潤很新鮮沒有內臟的腥味,豬潤含有豐富鐵質,是很好的補血食材,所以我也多吃了幾件。甜酸排骨,排骨炸得脆口,醬汁偏甜開胃,送飯一流。酸菜龍蠆魚鍋,奶白色湯底非常濃郁,魚肉爽脆嫩滑,沒有太多細骨,美味新鮮又有營養。龍蠆魚鍋太美味,所以多點了一份肥牛放進魚鍋的湯內一起吃,肥牛油脂分布平均,厚薄適中牛味好香濃,不錯!肥牛吸收了魚湯更顯鮮味。酸辣土豆絲,口感出奇的爽脆,酸酸辣辣的味道讓人一口接一口吃個不停。整體味道偏濃,愛重口味人士會喜歡。
奇味雞煲雞煲上檯時香氣四溢讓人口水直流,雞肉略瘦一點卻很嫩滑,調味帶微辣,色香味俱全。除了雞件之外更有豆卜及冬菇等配料,分量夠多足夠 2-3人分享。
炸墨魚餅,熱辣辣新鮮炸起,趁熱食好香口滋味,夠彈牙不油膩。
甜酸排骨,排骨炸得脆口,醬汁偏甜開胃,送飯一流。
肥牛吸收了魚湯更顯鮮味。
整體味道偏濃,愛重口味人士會喜歡。

• 奇味雞煲
  • 炸墨魚餅
自從係炮台山返工, 多了在這一帶食飯, 今次去了北角的金樂軒雞煲魚鍋食飯, 我放工行過去便可以, 非常方便.來到這裡, 當然要一試佢地的奇味雞煲.由於我唔食辣, 所以大家也好好咁就我點了無辣. 上枱時已聞到香噴噴. 份量都幾多, 足夠幾個人一齊食. 除了雞, 仲有配料, 如冬菇, 枝竹等…雞肉肉質夠嫩滑,又夠肉汁, 不會好乾身, 仲幾入味, 啱愛食濃味的我. 當然點辣的話, 應該會更惹味.記得食埋冬菇和枝竹, 因為佢地吸收晒雞和醬料的精華, 又夠腍身.食了較濃味的雞煲,也要點些清熱氣的飲品. 我地選了粟米蘿白竹蔗芧根.這是自家製.樽內見到竹蔗芧根材料, 味道幾清淡, 飲完感覺幾潤喉和舒服, 好啱偏向熱底的我飲用.另外, 點了手打墨魚餅.上枱時仲熱辣辣, 應該是即叫即整.墨魚餅夠彈牙, 有口感. 墨魚的魚味也幾濃, 這個用來送酒就一流. 雖然我不飲酒,但當小食是不錯選擇.附有甜酸汁, 點了後, 能夠提升墨魚餅的鮮味, 好醒胃.辣椒炒田雞.平日也不是太多食店有得食田雞, 而且控制時間也好重要, 過咗時間就會硬. 這個田雞算滑身, 用辣椒炒, 夠惹味, 但對於不太食得辣的我來講, 就辣了一點

來到這裡, 當然要一試佢地的奇味雞煲.
由於我唔食辣, 所以大家也好好咁就我點了無辣.

上枱時已聞到香噴噴.

份量都幾多, 足夠幾個人一齊食.

除了雞, 仲有配料, 如冬菇, 枝竹等…

食了較濃味的雞煲,也要點些清熱氣的飲品.

我地選了粟米蘿白竹蔗芧根.
這是自家製.

另外, 點了手打墨魚餅.
手打墨魚餅
上枱時仲熱辣辣, 應該是即叫即整.

但當小食是不錯選擇.
附有甜酸汁, 點了後, 能夠提升墨魚餅的鮮味, 好醒胃.

辣椒炒田雞.

這個田雞算滑身, 用辣椒炒, 夠惹味, 但對於不太食得辣的我來講, 就辣了一點, 所以我都是淺嘗, 而同行食得辣的朋友,
就食得津津有味.

另一個主角出場, 就是酸菜龍躉魚鍋.
酸菜龍躉魚鍋
上枱已被龍躉魚鍋所吸引.

魚鍋的份量都幾大, 我第一時間就試下個魚湯, 非常鮮味,不用再加任何調味料.

接着, 就試下龍躉魚肉, 魚肉雪白, 又夠嫩滑, 魚腥味不會太大, 即使不是好鍾意食魚的我也覺得可以一試.
這個龍躉魚鍋食完後, 就加入清湯, 用來烚牛肉.
牛肉有光澤,
脂肪分怖也平均.
食全熟的我,
肉質仍算腍身, 牛味幾濃郁, 加上鍋中還有一些魚湯精華, 所以多了一份鮮味.

酸菜龍躉魚鍋
2015-10-03 451 浏览
朋友知道我愛吃魚, 跟我介紹北角這家店它既有魚鍋又有雞煲, 兩者都是這裡的招牌菜雞煲十分惹味, 味濃而且醬汁入晒味, 辣味不重, 唔食得辣嘅人都可以接受到豆卜吸晒醬汁, 咬落必晒d汁出嚟, 勁夠味酸菜龍躉魚鍋, 一上枱已經聞到好香的魚鮮味道, 肉質超嫩滑, 一眠就化開, 有很濃的深海魚鮮味道, 不愛吃魚的人可能會覺得有點腥仲可以另外叫牛頸脊來滾魚湯, 牛頸脊沒有多餘的肥肉, 口感彈牙肉嫩, 一d都唔韌, 而且好有牛味田雞肉質嫩滑, 完全沒有田雞的腥味豬頸肉彈牙不肥膩, 有爽口的口感墨魚餅是用新鮮墨魚打做的, 很有墨魚的鮮味, 外皮炸到金黃可口炒豬潤都係第一次食, 不過豬潤有d太老酸辣土豆絲酸酸辣辣的好開胃, 而且土豆絲很爽脆, 不油不膩, 佐酒小食一流
朋友知道我愛吃魚, 跟我介紹北角這家店
它既有魚鍋又有雞煲, 兩者都是這裡的招牌菜
豆卜吸晒醬汁, 咬落必晒d汁出嚟, 勁夠味
田雞肉質嫩滑, 完全沒有田雞的腥味
豬頸肉彈牙不肥膩, 有爽口的口感
炒豬潤都係第一次食, 不過豬潤有d太老
2015-09-22 382 浏览
為左食好野,行多幾步路又有咩所謂今次都係有朋友介紹就識得呢間店!算大間,但食既野就好有質素 前菜有雲耳,佢仲有撈webi,辣辣地又爽口開胃! 水煮龍躉魚鍋本身湯底已經好夠濃, 魚肉唔洗點其他將執都夠晒味!另外讚位係佢地選擇將啲薯粉放係煲底,食完魚食薯粉…浸淋岩,時間岩岩好。最後仲入晒味! 我覺得唔單魚煲好食!佢地啲菜式都幾有心機!我地前前後後都叫佐3碟尖椒炒豬潤、椒鹽豬手 、雞雜!呢幾碟我地都係問既推介(好似有塊小白板寫住)果然都冇令我失望!豬潤肉地算滑,唔粉!豬手蚊到十分淋,豬皮部份入口即溶,雖然椒鹽但都唔會乾爭爭!最後就雞雜…話說一上就比我朋友食得光光我就食得幾粒,但的確好入味!
為左食好野,行多幾步路又有咩所謂
今次都係有朋友介紹就識得呢間店!算大間,但食既野就好有質素

前菜有雲耳,佢仲有撈webi,辣辣地又爽口開胃!

水煮龍躉魚鍋

豬潤肉地算滑,唔粉!
我就食得幾粒,但的確好入味!
  • 水煮龍躉魚鍋
  • 椒鹽豬手
2015-09-21 356 浏览
話說自從金樂軒搬左鋪後,己經好耐冇食過,今日一嚐,由頭髮再去到腳指都找初戀既感覺,哈哈龍躉頭腩個人非常喜愛食魚腩,肉質又嫩又滑。金樂軒配上金銀蒜去蒸,魚腩同金銀蒜味道互相配合,令味道更加鮮甜,可以話係絕配。手打墨魚餅想搵樣野送下酒,所以就叫左依個手打墨魚餅試試,因為老闆話送酒墨魚餅送酒都吾錯。有咬口,味道亦濃郁,睇起黎好乾,但食起黎又好多肉汁,整體黎講不過不失,可以一試。黃金蝦球當晚特別想食脆口野,所以叫左個黃金蝦球。依款可以話係必試既食物,又足料,又爽口,味道更加係無得彈,鮮鮮甜甜,一粒蝦球已經可以令到自己成口蝦肉。椒鹽豬手味道依然,外層鬆脆,內裡肉質綿綿,配上炸蒜的香,真是說不出的好味道啊。

龍躉頭腩
黃金蝦球
椒鹽豬手
2015-09-10
2015-09-17 280 浏览
多數去元朗食開雞煲去…最近朋友介紹去食北角既金樂軒,的確冇介紹錯!話說朋友介紹金樂軒既小菜係十分禾味…所以今次都叫佐唔少小菜!水煮龍躉魚鍋啲魚真係唔話得…我平時唔多食魚要大讚啲魚肉! 龍躉份量幾多,而且魚肉結實魚味重。鍋底仲有薯粉,最後吸晒精神同湯味,又濃又好味! 奇味雞煲雞煲真係金樂軒必食產物,佢地既雞煲真係超好味,雞肉又淋,個汁又特別,依個可以話係主打菜。椒鹽豬手一啲都唔少,好足豬手!半有骨半無骨,整到好有口感…外脆入好淋,,入口膠住既感覺好好,食左好多,哈哈!(欣賞)  椒鹽鮮魷放左好耐都冇話吾脆,可以慢慢食。另外魷魚好新鮮,食落亦好爽口,一個字,正!雞雜我就唔多食…不過朋友都話唔錯,就比大家望下啦

水煮龍躉魚鍋
奇味雞煲
椒鹽豬手
(欣賞)

椒鹽鮮魷
雞雜我就唔多食…不過朋友都話唔錯,就比大家望下啦
2015-08-28
  • 椒鹽豬手
  • 龍躉魚煲
  • 奇味雞煲
2015-09-01 223 浏览
好耐無去食雞煲啦,今日朋友話呢間正,甘去試下啦我地叫左好多野食阿!哈哈首先,來個 重慶奇味雞煲先啦想講個汁好入味 ,哈哈, 好正, 因為個汁帶D辣,所以好鬼惹味!連平時吾多中意食辣既朋友都食而D雞都好滑. 真心我平時只系中2意雞翼,因為雞翼最滑 , 而我成日覺得D雞肉無甘滑,吾好味,所以我通常食雞都只系食雞翼加!  只不過,今個呢個雞又真系幾滑, 甘我就食左好多啦 正跟住呢,仲叫左個個水煮龍躉魚鍋呢個好正阿!! 超愛因為除左個湯底正外, D魚真系好新鮮,好滑...個重點系,,,魚無咩骨,哈哈 可以安心邊食邊傾計仲有呢個魚鍋味道入味外,下面仲有薯粉, D薯粉入味佢D味,正正之後仲食左好多小食啦其中最愛之一,就系呢個炸大腸啦,哈哈真心想講呢個我超中意 哈哈 因為呢個豬大腸一D都吾油膩 , 因為老闆好有心, 中間放左D蔥系到,好正阿 ! 因為呢, 咬落去, 豬大腸個皮好脆, 但系入面好清鮮,,哈哈個重點系.......放左一個鍾後,呢個炸大腸依然好脆, 所以老闆功力真系勁我食左好多呢個!!跟住仲食左好多野食加!!呢個豬都真心正,因為我系汕尾人, 甘家鄉好中意食豬手既,今次我都系第一次食呢隻做
好耐無去食雞煲啦,今日朋友話呢間正,甘去試下啦

我地叫左好多野食阿!哈哈
首先,來個 重慶奇味雞煲先啦

連平時吾多中意食辣既朋友都食

只不過,今個呢個雞又真系幾滑, 甘我就食左好多啦
 正
跟住呢,仲叫左個個水煮龍躉魚鍋

呢個好正阿!! 超愛

仲有呢個魚鍋味道入味外,下面仲有薯粉,

D薯粉入味佢D味,正正

之後仲食左好多小食啦

其中最愛之一,就系呢個炸大腸啦,哈哈
真心想講呢個我超中意 哈哈

我食左好多呢個!!
跟住仲食左好多野食加!!
呢個豬都真心正,因為我系汕尾人, 甘家鄉好中意食豬手既,
今次我都系第一次食呢隻做法, 用來炒,只不過,咬落去真系好香,吾油膩
之後,呢個炸魷魚都好香口, 真心吾油膩X 3  , 仲好有口感陪! 哈哈 , 炸得好
真心呢個雞煲魚鍋都好味 ^^

2015-08-26
2015-08-16 456 浏览
舊同學約聚會,由柴灣食到過黎北角,雞煲個辣味夠,用上新鮮雞,夠滑夠味係首個推介。不過我地近期已經少左點火鍋料,點解?因為其他小食仲好食囉~男人既浪漫係要飲下啤酒吹下水,今次帶埋女朋友去,一樣都係要夠豪~椒鹽鮮魷,老闆親自下廚,外面脆入面仲好彈牙唔會乾,飲啤酒既首選。醉鴿,細細隻雖肉唔多,不過就勝在夠入味。蒜泥白肉,個蒜夠香,唔會好多油,唔似出面其他油浸白肉。皮蛋,唔算太特別,不過幾香,但人少就叫唔到,因為都幾大碟~炸魚皮,又一佐酒小食,好彩先有,好快賣哂,魚皮呢家野,當然要夠香脆,可以放雞煲吸埋啲精華,不過要食得辣先好。梨山排骨,味道酸酸甜甜好開胃~啲肉排又夠靚,炒出黎好過出面啲生炒骨好多,唔會又乾又硬。四季豆,唔算好特別,同平時係出面食既差唔多,算係中上,唔多油。木耳,涼拌小食之一,等朋友黎既良品。最後仲有個辣子蝦,雖然唔係大陸果啲可以成隻食既河蝦,不過夠香脆,除左個頭可以食隻食,如果你鍾意食蝦頭都可以食埋。今次朋友結婚未擺酒住,純粹請食飯,唔知幾錢,大約人均應該二百幾,次次都叫好多啤酒
醉鴿,細細隻雖肉唔多,不過就勝在夠入味。
蒜泥白肉,個蒜夠香,唔會好多油,唔似出面其他油浸白肉。
皮蛋,唔算太特別,不過幾香,但人少就叫唔到,因為都幾大碟~
木耳,涼拌小食之一,等朋友黎既良品。
醉鴿
炸魚皮