有北角返工既朋友介紹咗呢間雞煲俾我,今次終於同到朋友一齊去試喇。呢間舖頭係城市花園再前小小既一條食街度,平日八點半左右入到去,都算幾多人係入面食嘢,相信都好深得街坊歡心。見到餐廳係主力做雞煲魚鍋,而同時又有好多小菜食,好多都好吸引,我地幾個就決定全部都叫小小嚟試下。點完餸,飲品好快就上咗,我地叫咗個大渣既竹蔗茅根($65),因為落嘢飲既時候伙記都有推薦,而且係自家製,飲落去好鮮甜。之後其他嘢食都慢慢上,佢呢度主力雞煲同魚鍋,我地就決定兩個都叫個細份既試下。老重慶奇味雞煲($168),我地叫咗小辣,好彩都真係唔算太辣,大家都食到,啲雞肉好入雞煲味,而且都啖啖肉。最鍾意呢煲-酸菜桂花魚鍋(小) ($188),啲魚肉好大一塊,入面份量都好多,剩飲湯都ok,小小酸辣味,又有啲似胡椒味。火鍋料既話就叫咗唔係太多,因為都想食多啲熟食。特級安格斯肥牛($188),啲牛肉好新鮮,一啲都唔「鞋」,一食就知係靚嘢炸魚皮($40),脆卜卜,又好大份,浸落去真係三秒就啱啱好。到小菜,因為我係薯仔fans,所以點都想試下個辣炒土豆絲($65),不過嚟到就發現太辣唔太食到哈哈,不過我地有一份鍾食辣既朋友就食晒成碟

炸魚皮

到小菜,因為我係薯仔fans,所以點都想試下個辣炒土豆絲($65),不過嚟到就發現太辣唔太食到哈哈,不過我地有一份鍾食辣既朋友就食晒成碟而且好鍾意添。
辣炒土豆絲

蒜香椒鹽豬手($128),本身唔係話太鍾意食呢種豬手,因為成日都覺得好似太肥,不過呢個就真係無呢種感覺,反而食落去好爽口,又有陣椒鹽味,呢個真係變咗我對豬手既印象。
蒜香椒鹽豬手

尖椒炒豬潤($88),豬潤本身就好鍾意食,呢個豬潤咬落去都好爽口。
尖椒炒豬潤

煎墨魚餅($128),墨魚餅配個酸辣汁好好食,而底個啲蝦餅都好好食,我地有試過浸落去酸魚湯入面發現其實咁樣都幾好食。
煎墨魚餅

如果得閒嚟北角,我諗我都會再嚟食呢間中菜,真係乜都有齊!
  • 酸菜桂花魚鍋
2018-06-15 222 浏览
與舊同事飯聚,相約在舊公司附近的餐廳。一行四人在滂沱大雨中找到了這間雞煲店。甫坐下馬上點了竹蔗茅根,實在太口渴了。老闆娘很有心,她說竹蔗茅根是自家製的,很健康,不會很甜。果然是家的味道,特別適合不嗜甜的我。食品種類繁多,老闆娘提議我們點一個小雞煲和魚煲,都是這裏的招牌菜。另外點了安格斯肥牛和炸魚皮作火鍋配料。熟食方面,就點了煎墨魚餅、椒鹽豬手、炒土豆絲和炒豬潤。最先登場的是椒鹽豬手。炸蒜灑在香脆的豬手上,咬下去發出「索索」聲,特別有咬勁。豬手皮一向都是女士的補品,女同事們吃得津津有味,把滿滿的骨膠原吃進去。主角上場,酸菜桂花魚鍋。沒想到魚肉可以這樣嫩滑,每一塊魚肉都是完整結實的,不會因為一直在煮而散開。重點是一點骨都沒有,實在太適合我這種不懂吃魚的人類。而酸茶熬製而成的湯底亦十分惹味,少許的酸味,零舍開胃,可以邊吃魚邊喝湯。辣炒土豆絲,男友人特別嗜辣,所以這道菜是為他而點的。我們點的是小辣,土豆絲非常爽脆,很清新,好吃。另一主角重慶雞煲上場。雞肉很滑身,不會很乾,而且調味剛好,不會過咸。安格斯肥牛是雞煲的好友。牛味非常重,第一口已經驚豔全桌人,紋路分明,肉質上盛,煮久了也不會老,仍然入

酸菜桂花魚煲

老重慶奇味雞煲

安格斯肥牛是雞煲的好友。牛味非常重,第一口已經驚豔全桌人,紋路分明,肉質上盛,煮久了也不會老,仍然入口即溶,真的沒誇張。
特級安格斯肥牛

炸魚皮一看就知跟平常吃的不一樣,是較薄身的,而且看得出炸得很均勻。放在湯內久一點仍是脆脆的,炸得太有技巧了,一碟才$40真是物超所值。沒想到小店的魚皮也如此出色。我不斷吃了五六塊才肯罷休。
炸魚皮

尖椒炒豬潤 - 豬潤很大,很好咬口,而且沒有我最怕的腥味,又是吃個不停。
尖椒炒豬潤

煎墨魚餅 - 蘸著泰式辣醬一起吃特別惹味。外面煎至金黃色,內面的墨魚像棉花一樣,又一驚豔之作。
煎墨魚餅

總括來說,這是一間超高水準的食店,侍應服務又貼心,下次會帶家人來品嚐高質川菜!
酸菜桂花魚煲
2018-06-13 102 浏览
北角真係有好多好嘢食,我自己好鍾意去啲細細間,家庭式經營嘅小店,貪佢哋夠心思,價錢通常都唔會好貴,食物質素又會好好,今日約咗阿豬媽去傾心事,阿豬媽最鍾意食雞煲,我自己就係邊爐精,所以就上網搵左呢間餐廳試一試。雞煲我唔敢食咁啦,呢個雞煲就啱晒我胃口,佢嘅辣味比較容易入口,算係比較溫和嗰一種,最鍾意佢除咗有一般雞煲有嘅洋蔥,青椒之外,仲好有心思咁加左豆腐卜同埋冬菇!豆腐卜同冬菇索晒啲汁,真係天下一絕!墨魚餅,必食推介!炸到金黃色嘅墨魚餅,淡淡都係入口彈牙嘅墨魚肉,送啤酒一流,仲有薦底嘅蝦片!淨係為咗佢哋食呢個都值得!炸響鈴,呢個都炸得好好,冇油益味!白鱔片,新鮮爽口!午餐肉,賣得唔貴有好多片!玻璃生菜,姨姨特別吩咐我哋錄10秒就好食,咁先至會保持佢爽脆嘅口感!抵食!好味!有人情味!叔叔同姨姨都勁好人,見周圍都係住喺附近嘅街坊一家大細落嚟食飯,好鍾意佢哋!我決定下次大圍生日飯就要喺呢度食!

炸響鈴,呢個都炸得好好,冇油益味!

白鱔片,新鮮爽口!

午餐肉,賣得唔貴有好多片!

柴灣 一個對我尼講喺個有啲陌生嘅地方去過嘅次數屈指可數 但食過呢間店之後我相信我會成日去 呢間絕對值得翻食啊約左個中同聚舊 我就唔知有咩好地方又好食 又可以舒舒服服坐喺度吹下水 友人知我鍾意食辣 就介紹左呢間比我我就當做試下新嘢 點知一試就出事啦徹徹底底地迷上左呢間嘢小弟就坐地鐵去嘅 雖然隔左幾條街但行過去 十分鐘以內就到門面好光猛 離遠就見到間鋪果日我地就八點大概搭八去到嘅去到果陣人坐唔夠一半 完全唔洗擔心冇位我地兩個人 被安排左坐張四人枱唔洗驚冇位擺嘢食之餘座位寬落 坐落非常舒服 吹水一流小弟喺初體驗 所以落單嘅重任就交比友人啦首先上嘅喺竹蔗茅根 雞煲咁上火叫樽竹蔗茅根下下火 平衝返先竹蔗茅根飲落有小小甜 非常順口可以想像到配埋雞煲無得頂等左冇幾耐 雞煲就上左友人同我都唔算好食得辣所以叫左中辣 過下口癮面頭見到滿滿嘅香菜 唔食嘅人要留意等緊雞煲滾嗰陣 滿滿香料嘅味撲鼻而尼仔細一睇雞煲裏面仲有豆卜同香菇呢兩樣都喺吸汁一流嘅食物可以想像到等陣食嗰陣 滿滿嘅麻辣汁喺口入面爆發嘅情況等緊雞煲滾嗰陣 小菜同火鍋配料都一一上齊講返個雞煲先 喺啲嘢差唔多上齊嗰陣雞煲就滾啦 終於可以開餐啦豆卜同菇
柴灣 一個對我尼講喺個有啲陌生嘅地方

雲吞嘅皮較厚 形狀睇落似魚皮餃
食落較其他有咬口 饀都好足 正

鵝腸 小弟第一次食 食落似牛栢葉
爽口 有咬口 熟左之後縮左水
要喺宏宏嘅火鍋入面搵到喺有啲難道(笑

墨魚滑 整落鍋嗰陣已經見到好黏

鵝腸
墨魚滑
  • 鮮墨魚滑
2018-06-07 621 浏览
今日同媽媽撐檯腳,所以係北角搵左呢間食雞煲、魚煲既小店。因為我地去得早,六點就到,所以仲未有其他客人。店面不太大,但係乾淨企理。而且店員好熱情,會問我地食唔食得辣,再推介菜式比我地。因為媽媽唔太食得辣,所以我地叫左個細既酸菜龍躉魚煲$268湯底奶白色,好吸引,老闆話係佢哋係用龍躉頭腩,又叫我地可以試下個湯,酸酸辣辣,幾開胃。魚煲入面有大白菜,白蘿蔔,龍躉,花椰菜,鹹酸菜......龍躉肉份量都幾多下,有成三四碗,而且龍躉皮厚,膠原蛋白max!個魚煲食完之後可以打邊爐,所以我地加左個雲吞雙拼$58,有鮮蝦同菜肉。鮮蝦雲吞有原隻蝦仁係裡面,雖然細細隻,但係加埋木耳絲,好爽口彈牙,而且無鹼水味。菜肉雲吞清爽。打邊爐點可以唔叫牛肉,我地加左滑牛肉 $50食落真係好嫩,而且肉味十足有筋既牛肉更正,但唔會韌。鮮味香煎墨魚餅 $128呢個真係讚,墨魚餅本身好彈牙,煎完之後又香又彈牙福建炸醋肉 $88佢個樣同上海既甜酸排骨好似,肉質好嫩滑,菠蘿酸酸甜甜,好味。整體黎講味道唔錯,小店料好足,要支持啊!

因為媽媽唔太食得辣,所以我地叫左個細既酸菜龍躉魚煲$268

魚煲入面有大白菜,白蘿蔔,龍躉,花椰菜,鹹酸菜......

菜肉雲吞清爽。

打邊爐點可以唔叫牛肉,我地加左滑牛肉 $50

食落真係好嫩,而且肉味十足

有筋既牛肉更正,但唔會韌。

鮮味香煎墨魚餅 $128
呢個真係讚,墨魚餅本身好彈牙,煎完之後又香又彈牙

福建炸醋肉 $88

整體黎講味道唔錯,小店料好足,要支持啊!
2018-06-07
2018-06-06 169 浏览
金樂軒環境四正,坐位有點冰室的感覺。除了雞煲和魚鍋之外,還有炒小菜, 很多菜色選擇。酸菜桂花魚鍋 $188好大鍋,成條桂花魚在奶白色的魚湯湯底! 一團又一團的魚肉,加上大量酸菜和芹菜,鮮甜程度可想而知, 食到津津有味。酸菜味唔係好濃,無搶到桂花魚嘅鮮味。桂花魚肉鮮甜幼滑。客人還可配搭火鍋配料,做成魚湯湯底火鍋, 魚鍋仲有椰菜花、白蘿蔔、椰菜等。魚鍋份量很多,吃完魚肉都已半飽。炸魚皮$40是自家製,上菜時還是熱的, 咬下去非常脆,味道香卻不油膩。鮮蝦雲呑,鮮蝦餡料足, 墨魚滑很彈牙,而且份量很多。至愛嘅午餐肉都係$40, 鵝腸$48.冰凍竹蔗茅根水$33, 自家煲而且又足料,有竹蔗茅根紅蘿蔔, 味道清甜潤喉 ,清熱下火之選

酸菜桂花魚鍋 $188

魚鍋份量很多,吃完魚肉都已半飽。

2018-06-05 54 浏览
今晚放工好想食雞煲捉左同事同我去北角食金樂軒一坐底發現餐牌好多吸引美食叫左一樽竹蔗茅根水飲住慢慢揀我地叫左個老重慶奇趣雞煲小辣雞肉入口肉質超嫰滑小辣味道適中冬菇同豆卜作配料超入味超好食另外我們再點了鮮墨魚滑、午餐肉同水餃雲吞雙拼。手打鮮墨魚滑必食,超好食超彈牙,放入雞煲湯打邊爐超好味除左雞煲外我地仲點了水煮牛頸脊及蒜香椒鹽豬手。呢兩道菜我覺得係必食推介水煮牛頸脊很特別水煮味夠香濃配上牛頸脊超好食牛頸脊比牛肉更爽口,牛肉味亦很濃下層仲有薯粉水煮薯粉超入味吾算太辣好好食另外呢道菜我簡直覺得係來金樂軒一定要叫蒜香椒鹽豬手起初都驚好油好漏點知,一來到已聞到好香既蒜香椒鹽味一試豬手上面的蒜香好香口再食個豬手超好食意想不到咁好食豬手肉質超嫩吾油咬落皮脆肉淋超好食食吾停好快就已經清左呢碟豬手真心推介👍🏻👍🏻我們一行二人每人食左三百幾好滿足可以食到雞煲之餘又食到令人一再回味既豬手同牛頸脊超正!
今晚放工好想食雞煲
捉左同事同我去北角食金樂軒

一坐底發現餐牌好多吸引美食
叫左一樽竹蔗茅根水飲住慢慢揀
我地叫左個老重慶奇趣雞煲小辣
雞肉入口肉質超嫰滑
小辣味道適中
冬菇同豆卜作配料超入味超好食

另外我們再點了鮮墨魚滑、午餐肉同水餃雲吞雙拼。
手打鮮墨魚滑必食,超好食超彈牙,放入雞煲湯打邊爐超好味

除左雞煲
我地仲點了水煮牛頸脊及蒜香椒鹽豬手。
呢兩道菜我覺得係必食推介

水煮牛頸脊很特別
水煮味夠香濃
配上牛頸脊超好食
牛頸脊比牛肉更爽口,牛肉味亦很濃
下層仲有薯粉
水煮薯粉超入味
吾算太辣好好食

另外呢道菜我簡直覺得係來金樂軒一定要叫
起初都驚好油好漏
點知,一來到已聞到好香既蒜香椒鹽味
一試豬手上面的蒜香好香口

• 蒜香椒鹽豬手
  • 水煮牛頸脊
  • 老重慶奇味雞煲
2018-06-03 1592 浏览
朋友好鍾意食雞煲,佢今日帶左我去北角金樂軒,佢話呢間唔錯,所以帶我嚟試下去到我地坐卡位,位置非常闊落舒服老重慶奇味雞煲我地2個人叫左個小嘅,少辣,嚟到見份量好足,啲雞唔會話太肥,唔會話有層肥膏喺層皮度,食落啲肉都好嫩滑,唔會嚡口,果然係新鮮雞特級安格斯肥牛,鮮魚片食完個雞,我地加左個特級安格斯肥牛同鮮魚片打邊爐,肥牛牛味十足,唔會話只有雪藏味,至於個鮮魚片,原來係桂花魚片,啖啖肉,無骨,好鮮味,一啲都唔會腥尖椒皮蛋酸薑皮蛋就食得多,尖椒皮蛋係第一次食,嚟到仲驚啲尖椒會辣,點知一啲都唔辣,呢個配搭原來好夾,另有一番滋味香辣海中蝦呢個我地都係揀小辣,呢個餸真係值得一讚,辣味剛剛好,唔會蓋過左啲蝦味,非常新鮮好食,另一樣值得一讚嘅係,厨師剪晒啲蝦腳之餘,仲喺蝦嘅肚位剪開左,食起上嚟,完全唔駛用手剝蝦殻,好易食,咁細心,真係要俾個👍🏻佢

去到我地坐卡位,位置非常闊落舒服

老重慶奇味雞煲

特級安格斯肥牛,鮮魚片

尖椒皮蛋

香辣海中蝦
2018-05-31
  • 老重慶奇味雞煲
1K
2018-06-02 67 浏览
天氣再熱都無損對雞煲鋪癮,總覺得天氣熱食辣出一身汗更爽快,所以約埋fd 去食雞煲同點幾個麻辣小菜order 左竹蔗茅根$33都幾大枝,味道清甜,食辣野必備.老重慶雞煲$168選左中小辣,但其實唔算好辣,可能order 大辣都得. 味道都幾夠香濃惹味,除左雞件仲有為數不少豆卜,比起雞更吸味. 雞件大多厚肉,唔會好肥或者鞋口. 不過如果再嫩滑d ,雞份量多d 就更好啦辣子田雞$128店員推薦,無食過田雞既我因為咁嘗左我人生第一次田雞. 上來好大一碟,斬件田雞份量唔少,伴碟仲有d 花生,香菜洋蔥等炒香過. 其實唔講田雞仲以為係魚,因為切開左一舊舊又炸過,原本以為自己會有點抗拒,但食落又無咩野wor,外層帶點香脆,肉唔算厚身但亦尚算嫩. 唔好睇佢好像好多辣椒咁,其實完全唔辣. 好辣既我其實反而希望佢辣d 更惹味.水煮牛頸脊雖然佈滿紅紅的辣椒,但其實食落又唔係好辣.一鍋的份量好多,有非常多的牛肉同埋QQ的紅薯粉,仲有豬紅做配料,一鍋四個人食都無問題.牛肉係用牛頸脊,唔會肥但又好嫩滑彈牙,水煮過後肉帶有少少辣,好惹味椒絲腐乳炒通菜我好怕食通菜食到有渣,好彩呢碟就好新鮮好爽口,加埋咸香的腐乳,超級下

order 左竹蔗茅根$33
都幾大枝,味道清甜,食辣野必備.

老重慶雞煲$168

辣子田雞$128
店員推薦,無食過田雞既我因為咁嘗左我人生第一次田雞.

水煮牛頸脊

椒絲腐乳炒通菜
我好怕食通菜食到有渣,好彩呢碟就好新鮮好爽口,加埋咸香的腐乳,超級下飯.

2018-05-20 191 浏览
難得孩子們都有約,只剩下我倆,唔想煮得滿頭煙,又炎熱,熱到個人都沒胃口,又好耐無兩公婆出外食飯,今晚他們都不在家食,趁著這機會,我倆出山外找食吧,順便到舊居取信件。我知道,在港島區東大街是食街,整條街道都是不同種類的食肆,除左東大街外,在北角和富道都有一條食街,同樣是多種類,只是沒東大街咁多鋪頭。入到鋪頭,掛滿了不少的魚鍋、雞鍋的圖片,亦有不少的小菜,都是以辣鍋為主。未食,見到圖片,美食在面前,口水都在流動緊,隨著肚餓起來。正當,我倆猶豫想食雞鍋、還是魚鍋之際,老闆過來好介紹,今晚的龍躉好正,又大條,食魚鍋,沒錯的,老闆還為我倆下了數款的食材。不久,一鍋微辣的魚鍋放在檯面上的電磁爐上,嘩,即時的濃湯香味已散發出來,大大件的龍躉魚片在鍋子裏滾著,鮮辣的味道越來越濃郁,魚片即食,啖啖肉、肉質彈牙又鮮甜,鍋內還有我喜愛食的豬紅、木薯粉條、吸入了鮮濃的湯味,淨食這魚鍋都好有滿足感,老闆真介紹。火鍋又點可以無左牛肉的好拍檔呢?今次我地要左牛頸脊,件件的色澤、肥瘦均勻,呈鮮紅色,非常新鮮、肉質嫩滑,鮮甜又肉味濃。另一碟都是牛的一部分,但我真是好少見到別的火鍋店出現過,我都是第一次見及食,牛白肉,我

未食,見到圖片,美食在面前,口水都在流動緊,隨著肚餓起來。

另一碟都是牛的一部分,但我真是好少見到別的火鍋店出現過,我都是第一次見及食,牛白肉,我還以爲是五花腩肉,問清楚,是牛白肉,看落好肥,但又不是,肥而不膩,肉質爽口嫩滑,口感一流。

香炸魚皮,即叫即炸,非常香脆,鬆化,味道口感出色。

香味鮮煎墨魚餅,是這裡的必食小食,煎得剛好,墨魚夠鮮味,夠膠又彈牙爽口,鮮甜又香口。
2018-05-18 69 浏览
🐥🍲老重慶奇味雞煲(小$168 大$278)今次嚟到北角呢間好多好評嘅雞煲餐廳打邊爐,除咗雞煲之外,魚鍋都非常出名,不過今次就試左雞煲先。落左單大約等10分鐘左右雞煲就黎到,熱辣辣既雞煲香噴噴,店家獨特烹調嘅醬汁好濃味,小辣既醬汁只有微微既辣但都好好逃,就算唔食得辣都唔怕👌🏻雞件大大件,肉質嫩滑唔錯,配料仲有洋蔥同冬菇,冬菇炆得超入味,完全吸收晒醬汁嘅日月精華,食唔停口🤣咁食到咁上下就梗係開始打邊爐啦,叫咗鮮墨魚滑($48)、菜肉雲吞($45)、韭菜餃($45)、午餐肉($40)同埋鮮雞雜($58),通常食雞煲既邊爐配料都係麻麻地,但呢度既野都好新鮮,最出色係雞雜入面既雞粉腸,鮮味而且粉粉地質感真係一流👍🏻飲品方面,食咁熱氣既雞煲邊爐就梗係唔少得飲返渣竹樜茅根,呢度嘅竹樜茅根係老闆每日新鮮煲嘅,味道清甜滋潤,飲完喉嚨舒服晒,黎到一定要叫👍🏻🌶🐂水煮牛頸脊($118)呢度除咗可以打邊爐食雞煲之外,原來仲可以食埋川菜㗎😍🌶 因為食雞煲邊爐都已經有小小飽,所以我哋淨係叫咗一個川菜試下。叫左佢哋非常推介嘅水煮牛頸脊,真心無介紹錯,呢個牛既部位味道有啲似肥牛,但牛味更濃、肉質更加厚身,非常有口感

🐥🍲老重慶奇味雞煲(小$168 大$278)

🌶🐂水煮牛頸脊($118)
呢度除咗可以打邊爐食雞煲之外,原來仲可以食埋川菜㗎😍🌶 因為食雞煲邊爐都已經有小小飽,所以我哋淨係叫咗一個川菜試下。叫左佢哋非常推介嘅水煮牛頸脊,真心無介紹錯,呢個牛既部位味道有啲似肥牛,但牛味更濃、肉質更加厚身,非常有口感,又香又麻又辣,食得好過癮!黎到一定一定要叫埋👍🏻 所以就算下次如果唔食邊爐,簡單叫幾碟小菜、一碗白飲加一支大啤,都已經好滿足👍🏻

2018-05-16 499 浏览
媽咪竟然約我食雞煲😂住北角的朋友介紹她這間金樂軒,所以她就拉我來試下👍晚飯時間6點就入座啦☺️還未算多人,店員非常熱情好客,真的很有街坊味☺️餐廳主打雞煲,魚煲,餐牌旁邊有簡介雞肉魚肉的益處,餐廳餐還有很多小菜,潮洲凍蟹都有,款式很多。由於媽咪不吃辣,所以就點了奇味雞煲走辣😂我平時無辣不歡,真的未試過唔辣的雞煲。兩個人叫了半隻$168,上菜啦,又幾香喎,半隻份量都很多,雞件先炒香再落煲煮,仲有大大隻冬菇入味,老重慶奇味,其實走辣都不錯,可以食到真正的味道,好野味,醬汁很濃,真的很期待之後的火鍋自製墨魚片,不油膩,炸得剛剛好,多謝店員推介我們食火鍋配料鵝腸,好大碟,洗得好乾淨浸幾分鐘食得好爽口,甘大碟,媽咪差不多食曬。這個炸魚片真係值得推介,每台都有一碟,就知好食,真係炸到好薄,好脆,就甘食或者放入湯3秒都正雲吞水餃好足料,勁大粒,食到好飽😂雞煲加湯還是很有味,不像外面愈食湯愈淡食返杯竹蔗矛根下下火先,清甜好滿足,又一間人情味濃厚的小店,見到店員都同街坊有傾有講,食得開心😃
媽咪竟然約我食雞煲😂
住北角的朋友介紹她這間金樂軒,所以她就拉我來試下👍
墨魚餅
自製墨魚片,不油膩,炸得剛剛好,多謝店員推介我們食
火鍋配料
鵝腸,好大碟,洗得好乾淨
浸幾分鐘食得
好爽口,甘大碟,媽咪差不多食曬。
水餃🥟
竹蔗茅根
食返杯竹蔗矛根下下火先,清甜

2018-05-15
墨魚餅
水餃🥟
  • 墨魚片
2018-05-15 81 浏览
五月了,雖然最近天氣好熱,但雞煲都係會照食!!今次黎到一間雞煲小店,除左雞煲,仲有魚鍋食,同埋有好多款唔同既小食、熟食選擇,價錢都幾親民的我地首先叫一個脆皮炸大腸,開一開個胃先。呢個小食係店員推介的,炸大腸炸得好香口,同埋洗得乾淨,肚滿腸肥。中間加左一條蔬菜,食落無咁油膩,比較清新。之後就黎一個老重慶奇妙雞煲啦,一黎就香噴噴,大大份。d雞係幾入味的,配料都幾多,適合一班人一齊食。食哂d雞,就轉做打邊爐,個湯愈滾愈辣,我地都叫左唔少配料,鵝腸、羊肉片、紅薯粉、魚滑、午餐肉等,其實都叫得有d多!當中 午餐肉係厚切的,成塊扒咁,啖啖肉架,d羊肉都幾靚的,同埋最深印象係粒手打魚滑好大粒,好得意。成餐食左好多肉落肚,都幾滿意,尤其份量好充足,同埋坐得幾舒服,唔似連鎖店咁坐到好迫。有機會再黎試下其他小食。
五月了,雖然最近天氣好熱,但雞煲都係會照食!!

2018-05-15 61 浏览
今日黎到北角行下,其實就好少黎呢一邊,感覺好悠閒,好舒服,唔算好多人之後同朋友就去左一間地鋪既雞煲店,呢間鋪頭除左雞煲,仲有d小炒之類,幾有香港味道的但我地今日一心係黎食雞煲,就無叫到小食之類,剩係叫一個大雞煲(小辣),同埋一些配料。一個大既奇味雞煲 份量十足,有好多配菜,支竹,豆腐卜,冬菇,洋蔥,香菜都有,足料,我地叫左小辣,尚可以應付。我地仲叫左一個雙拼雲吞餃,好大粒,係店員親手包,好落力,食得出蝦係新鮮的,別出心裁另外呢一個鮮墨魚滑,又係大大份,半個足球咁大粒,好特別,呢個份量對2人黎講,有d多!我地無飲汽水,飲由老闆娘提議既竹蔗茅根,因為係佢親手整,其實真係幾清涼,有家的味道!老闆娘會同我地傾下計,而食客多數都係一家人黎,相信係周邊既住客,一路睇住電視,一路食雞煲,感覺幾溫馨。如果下次黎開北角,我應該會試埋佢地既魚鍋~~

2018-05-14 49 浏览
今天去北角見客,路經和富街,揀咗一間「金樂軒」雞煲入去試下 ,這間飯店不只是食雞煲還有各種魚類可打邊爐, 還有好多精美嘅小菜。酸菜桂花魚鍋$188,湯底是先用新鮮的魚淆成湯底,桂花魚新鮮嫩滑,廚師好有心思將原條魚再切片放在鍋中,加入酸菜及其他香菜,桂花魚煲迅速被消滅掉,就連魚湯也不放過.手切安格斯肥牛$98,顏色鮮紅,力證其新鮮牛味重.新鮮韭菜餃$45,自家手工製作,午餐肉厚切夠足料抵食.新鮮香煎墨魚餅$128,將新鮮墨魚炸至金香再點上酸甜汁,帶出墨魚鮮香甜韻.可供選擇的都不少於屬惹味甘香的小菜.紅蘿蔔茅根竹蔗水都是每天新鮮煲.

手切安格斯肥牛$98,顏色鮮紅,力證其新鮮牛味重.

新鮮韭菜餃$45,自家手工製作,午餐肉厚切夠足料抵食.

可供選擇的都不少於屬惹味甘香的小菜.

紅蘿蔔茅根竹蔗水都是每天新鮮煲.

2018-05-02