2018-06-20
雖然呢排熱到飛起,但係都阻唔到我同太太食雞煲嘅決心!由其最近聽到話北角有間叫金樂軒嘅雞煲好出位。落單嘅時候姐姐話,一定要試吓個炸墨魚餅,果然冇介紹錯,個墨魚餅外皮炸到脆卜卜,有啲似啱啱炸起嘅魚片頭咁!墨魚餅咬落好彈牙,可能手打關係墨魚餅有啲空氣喺入面,唔會實的的咁,入面仲有一粒粒嘅墨魚粒!呢個麻辣雞煲越食滋味,爆香晒嘅紫天椒,蔥蒜麻辣香,雞件算都多仲有啲豆卜。初初食嘅時候味道唔會太咸!因為好多雞煲為咗之後加湯都會特別整到好咸~食到咁上下,個嘴都開始孖孖地....姐姐又講自家制竹蔗茅根水好下火,初初都擔心係糖精做,飲完成口酸。但呢個唔太甜之餘飲完又真係幾解暑!呢個魚片...好滑,又冇咩骨落加埋去麻辣湯一齊食一流~自家制雲吞:粒粒大小都一樣入面仲有隻蝦仔雲耳,啲皮滾完都唔會散晒。呢個薯粉我好欣賞,平時係啲粉都係生嘅,都唔知滾幾耐先熟,呢個一早整熟咗啲只要碌一陣就食得!響鈴好脆口,冇油益味加埋麻辣雞湯真係冇得輸~蘿白好甜喔~兩個人食到勁飽!呢間都可以mark低,下次再約成班人嚟食過ps.廚師同店員都好親切,味道又好味。
炸墨魚餅
麻辣雞煲
自家制竹蔗茅根水
呢個魚片...好滑,又冇咩骨落加埋去麻辣湯一齊食一流~
響鈴好脆口,冇油益味加埋麻辣雞湯真係冇得輸~
蘿白好甜喔~
兩個人食到勁飽!呢間都可以mark低,下次再約成班人嚟食過
ps.廚師同店員都好親切,味道又好味。