2018-05-26 68 浏览
得知銅鑼灣開了一間Ginger Ginger 野將,我和妹妹很開心因為我們很喜歡吃多國菜,太好了,我們就訂了今晚七時半!首先我点了我最愛的水牛城雞翼,因為水牛城雞翼夠香夠辣,果然没有令我失望,因為雞翼炸得又香又脆,而且熱辣辣,我們都停不了口,而且一下子吃光光了!跟着我們Order 了一個西班牙巴拿馬火腿薄餅,不是厚切,而是薄脆的,巴拿馬火腿加上蕃茄和芝士很入味,也很有口感,而且這大,一共有8件,我們兩個大隻妹竟然可以把一整個薄餅也瓜分了,真的真的大滿足了!另外泰式奶茶和港式奶茶,也茶味十足,我們聊聊了,也過了一個快樂的晚上!

2018-05-25
2018-05-26 181 浏览
星期日的晩上,就和寶寶來了銅鑼灣的東南亞餐廳約會。可惜是新開張,加上是樓上店的關係,人流較小,所以吃得清靜自在。食物的選擇也有很多,all day breakfast、pizza 、漢堡包、飯和意粉也有。野將小食拼盤 ($148) 是二人前,有印尼糯米雞米紙卷、水牛城烤雞翼、越式蒜香豬頸肉和泰式蝦餅,再配上三款餐廳自家製的惹味醬汁。當我追問店員其醬汁材料時,她還笑言是商業秘密呢~其中印尼糯米雞米紙卷最特别,平時去越南餐廳頂多也是吃軟殼蟹米紙卷,這個是印尼 style,用了糯米雞做成,口感煙韌具層次,是必吃之選。還點了個越式香茅豬扒飯 ($98),豬扒未算厚身,但勝在燒得香口,肉質 juicy 十足,再沾上泰式風味的酸辣汁更惹味。配菜也有燒蕃茄、翠玉瓜和沙律,很豐富。最後當然不少得香茅燒春雞 ($158),一坐下便要點,因為製作需時。賣相已很震憾,是整隻站立的雞,手還插著支香茅,真是有趣。雞皮燒得香脆,雞肉嫩滑入味。覺得不夠的朋友還可加 $10 要意粉,就是一份完美的二人份量餐。

2018-05-20
2018-05-26 47 浏览
Ginger Ginger is trattoria styled fusion kitchen featuring a selection of thin crust pizzas and various pastas, and other typical Western entrée fare. The décor is simple but clean, with white walls and wooden furnishings as a confident testimony to their tidiness. We sampled a typical staple course consisting of their Signature Platter, Penne Carbonara, and “Spain” pizza. The platter consisted of chicken in a rice paper roll, pork neck prepared in garlic, Buffalo wings, and two shrimp cakes. Th

We sampled a typical staple course consisting of their Signature Platter, Penne Carbonara, and “Spain” pizza. The platter consisted of chicken in a rice paper roll, pork neck prepared in garlic, Buffalo wings, and two shrimp cakes. The buffalo wings did not come with the typical buffalo wing sauce, but an array of dipping sauces including a hot sauce resembling a tabasco ketchup, a cilantro garlic oil, and a chipotle mayonnaise.

The pizza was more of a cheese party, relying on chunks of tomato for acidity instead of the regular tomato sauce. This was probably due to the unbelievably paper thin crust that served as the base of the pizza. They did not skimp out on the cheese though, resulting in a deceptively rich pie with two different kinds of cheeses. The parma ham was definitely the crown of the dish; the thin shavings complementing the base of the pizza. It’s served on a wooden serving
peel.

The penne carbonara was also heavy on the dairy, but not overseasoned. The serving was generous, and definitely enough to fill a person. The pasta was also well cooked, only a little past al dente. I definitely think that anyone can come in and walk away full and satisfied with nothing but a drink and an entrée.
2018-05-25
2018-05-22 92 浏览
銅鑼灣黎黎去去都玩個幾個大商場,冇咩特別既餐廳好食 甘岩見到有間餐廳新開menu又幾特別 所以同朋友去試下好唔好食😝餐廳既位置都幾方便 就係銅鑼灣地鐵站行幾分鐘就到 餐廳既環境都幾大下 而且唔算太多人, 幾適合一班朋友上去re-u主打泰式fusion 野食,上到去見到有幾杯好吸引同打卡既singature drink , 店員就介紹咗我哋叫一杯士多啤梨奶昔,奶昔嘅顏色非常之吸引係紫色再加少少粉紅色嘅漸變,本身以為得個樣用嚟打卡但係飲落口其實都幾好飲而且飲落去仲有少少士多啤梨籽應該都真係幾足料下。跟住之後店員仲介紹咗我哋食一個特色小食拼盤,小食拼盤嘅份量都幾大瞓吓,而且有好多唔同種類嘅小食,有豬頸肉、蝦餅、米紙卷同埋小小沙律做配菜,小食拼盤仲會陪左三款特色醬料,嗰三種嘅特色醬料好夾同埋配埋啲小食就更加好味另外我見到佢哋嘅薄餅都非常之有特色,依個青咖哩雞肉薄餅就Mix左少少泰式嘅元素,而且係用薄批所以食落口唔會太飽而且薄餅餡料都非常之多食落去非常之野味。最後我哋仲叫咗一個冬陰公意大利飯,睇圖片都見到材料非常之充足而且海鮮嘅份量係非常之多,意大利粉裏面用咗蝦青口帶子黎炒另外意大利粉嘅口感亦都

最後我哋仲叫咗一個冬陰公意大利飯,睇圖片都見到材料非常之充足而且海鮮嘅份量係非常之多,意大利粉裏面用咗蝦青口帶子黎炒另外意大利粉嘅口感亦都非常之好味而且冬陰公嘅味道同意大利飯非常之夾,食落口就好似一路飲冬陰公湯一路食緊意大利飯嘅感覺

如果鍾意食fusion野食我諗你都會覺得依間餐廳嘅食物好有特色同埋好特別。平時成日同朋友食西餐食韓燒食得多食下呢啲東南亞嘅美食我諗應該都會幾新鮮。
2018-05-20 87 浏览
SOGO THANKFUL WEEK!! 同朋友買完好多野之後就去搵食,佢帶我黎到 Ginger Ginger 食飯~呢間真係好正,想介紹一下。一開始叫左呢個南洋雞絲加多沙律,原來佢係廚師推薦!!d 雞絲係新鮮既手撕雞,仲醃左特製醬汁,味道惹味、開胃;沙律菜亦好新鮮,食落好爽脆;唔錯唔錯!另外叫左個蘇梅島風情PIZZA ,我哋揀咗薄批~ 食落好脆口,邊皮有少少燶..但唔係熱氣~Pizza 口味特別,入面的材料充足,好好食,連平時少食PIZZA 既我都食左一半HAHA!仲叫左個煙三文魚蘆筍忌廉意粉,煙三文魚有AROUND 3-4片,蘆筍都幾多,食落意粉好彈牙,爽口,OVERALL 唔錯!!最後一定要介紹個飲品,佢叫做異國風情,其實係STRAWBERRY MILK ,上面藍色既燕豆花,天然顏色,MIX 完之後飲一D都唔會死甜,真心超好飲,值得推介!!
SOGO THANKFUL WEEK!!
呢間真係好正,想介紹一下。

一開始叫左呢個南洋雞絲加多沙律,原來佢係廚師推薦!!
d 雞絲係新鮮既手撕雞,仲醃左特製醬汁,味道惹味、開胃;
沙律菜亦好新鮮,食落好爽脆;唔錯唔錯!

食落意粉好彈牙,爽口,OVERALL 唔錯!!

2018-05-18
2018-05-19 58 浏览
近來對披薩情有獨鍾,到處發掘美味披薩。今晚光顧一家綜合了印尼、泰國和越南菜式的fusion餐廳。餐廳裝潢簡約,燈光柔和,設有卡位和多人座位。餐單有不少選擇,例如小食、飯、漢堡和披薩等,一次滿足不同口味人士。⭐️異國風情$46這杯飲品顏色鮮豔,非常吸睛,加入蝶豆花、牛奶和士多啤梨果醬,以寶藍色、白色和紅色營造漸層效果。攪拌後變成粉紅色,喝起來不死甜,奶香中夾雜士多啤梨醬的甜味。⭐️野將小食拼盤(2人)$148拼盤包括四款小吃,分別是印尼糯米雞米紙卷、越式蒜香豬頸肉、野將水牛烤雞翼和泰式蝦餅。印尼糯米雞米紙卷以手撕雞肉配搭紙卷,再配搭餐廳新鮮秘制的醬汁,味道清淡。越式蒜香豬頸肉很好吃,豬頸肉厚度適中,入口濕潤不乾柴,肉質彈牙。野將水牛烤雞翼也很出色,麵衣又香又脆,雞肉嫩滑多汁。不過手打泰式蝦餅就中規中矩。⭐️泰豬$138可以選擇厚底或超薄健怡薄皮,我選擇了薄底。店員端過來已經聞到一陣冬蔭公的香草味。餅皮以全麥麵粉搓得薄如薄脆,且有淡淡的麥香。冬陰功醬酸香四溢,融合了豬頸肉粒、白菌、彩椒、車打芝士、馬蘇里拉芝士和弧菌,讓整體味道多變而有香脆可口。⭐️芝士冬蔭公肉醬焗薯角$78這客焗薯角要趁熱吃,在焗

餐廳裝潢簡約,燈光柔和,設有卡位和多人座位。

異國風情

⭐️異國風情$46

⭐️野將小食拼盤(2人)$148
野將小食拼盤(2人)

野將水牛烤雞翼也很出色,麵衣又香又脆,雞肉嫩滑多汁。

不過手打泰式蝦餅就中規中矩。

⭐️泰豬$138

泰豬

餅皮以全麥麵粉搓得薄如薄脆,且有淡淡的麥香。

⭐️芝士冬蔭公肉醬焗薯角$78
芝士冬蔭公肉醬焗薯角

芝士冬蔭公肉醬焗薯角

這客焗薯角要趁熱吃,在焗薯角灑上芝士冬蔭公肉醬,讓焗薯沾滿芝士肉醬,外脆內軟,芝士和冬陰功醬很搭,入口酸酸的,很開胃呢!

▫️以冬蔭公入饌,口味有突破,深得我心。尤其冬蔭公披薩,真的很好吃呢!
$250.5 (晚餐)
異國風情
2018-05-14 94 浏览
Black mushrooms Fresh and light Not too creamy 😜👍French crispy crissoit Fresh baked Home made My girl friend told me And I asks the young waitress Yes They said that The restaurant has its own bakery the Indonesian Patong spicy 🌶 beefgood white rice Delicious Patong beef sauce a little hot But smell like the wild 🇮🇩 my steak 70%Black pepper sauce A vegetable salad 🥗 with sweet Italian vinegar my friend has a Coffee mixed teashe gives half a cup ☕️ Taste delicious I seldom have a mixed one fresh b

Black mushrooms

2018-05-14
  • Coffee/tea  鴛鴦
  • Patong  beef
2018-05-12 109 浏览
今日陪同友人朱諾到銅鑼灣渣甸中心採購禮物,就臨時起意在野將吃飯。一出電梯就看到野將gingerginger門面裝潢設計好有特色,顏色搭配令人感覺到有種休閒舒服的舒適感。室內明亮簡約,空間雖不大,但坐起來卻頗舒適的。餐牌上食物種類有多樣選擇很誘人,東南亞風味的菜式,令人不禁都想嚐試一番!Bonjour Bonjour 瘋狂早餐,一大早就趕著出門,我們早餐隨意吃了點東西,實在餓了,所以一看見這瘋狂早餐就想試試它有多瘋狂!材料內容十分豐富,包括有煙三文魚、風乾火腿、黑松露炒蛋、豬肉腸、煙肉、野菌、蕃茄、黑醋沙律、薯角、茄汁豆、牛角酥 ) 十幾種材料,整盤賣相漂亮,多彩繽紛。整盤份量亦十足豐富。黑松露炒蛋與野菌香氣四溢,火腿佐上沙律清爽不過鹹,各個食材相互搭配美味多重!搭配的飲品有凍港式奶茶及異國風情(士多啤梨+奶),色彩繽紛的異國風情,視覺漂亮,酸甜香濃滋味解膩爽口一餐下來,也十分飽足,實在裝不下想嚐試的菜式,相信不久我們定會再度光顧野將的。

2018-05-11
午餐
2018-05-11 75 浏览
餐廳位於渣甸中心,野將就只係個名,絕對唔代表沒有裝潢,假日午飯時間都幾滿,穩陣啲就最後預約。食物有很多選擇,豬、牛、羊、魚、炒飯、螺絲粉,滿足不同需要。Parma Hem沙律味道不錯,入口新鮮,Parma Hem雖然不是上等貨色,但味道可以接受,唯一可以改善是可以配上黑醋汁味道更好小吃拼盤泰式加越式的混合版,豬頸肉味道不錯,不會太硬,雞翼炸粉太厚,不過份量偏多,2人吃到這一刻已經有點飽。Salami Pizza,我們選了薄批,入口香脆,Salami入口小辣,味道不錯.份量也比想像中多,吃過後非常飽我們試了一杯特飲,草莓粒粒非常豐富,入口口感複雜,解喝一流食物份量偏大,不過價錢有點呢

我們試了一杯特飲,草莓粒粒非常豐富,入口口感複雜,解喝一流

食物份量偏大,不過價錢有點呢
2018-05-10 60 浏览
喺銅鑼灣返工搵個坐得舒服既餐廳食飯真係好難,但呢度真係堅正,坐得舒服食物好味,個pizza 係即做,超好味。下午茶更抵食,服務人員重好有禮貌!地方光潔衛生 ! 正
Pizza
2018-05-09
Pizza
2018-05-09 438 浏览
星期日喺港島區工作後,喺銅鑼灣揾食,女友帶左去一間新開無耐食東南亞fusion菜,以醬汁同香料主打既樓上餐廳~野將!餐廳環境舒適,提供唔同坐位既檯,人多人少都無問題! 餐廳提供既食物種類繁多,除了主要提供東南亞菜外,仲有西餐提供,銅鑼灣區嚟講,價錢合理! 餐廳今晚推介一個好平既特飲:泰式奶茶$15, 相信香港都飲唔到咁平既泰式奶茶,所以都叫左杯嚟飲,茶味香濃,甜度適中,啱晒香港人既口味! 餐廳上菜速度都幾有效率,我哋叫左3 個菜,第一個蘇梅島風情好快送到,餐廳待應建議我哋食薄皮,我哋都跟住建議叫左個薄批食,pizza賣相吸引不在話下,香味比賣相更吸引,加上火箭菜同青咖哩既配搭底下,味道清新,開胃!加上香脆既薄批食多兩件都唔會滯,好快俾我哋食晒!野醬小食拼盤,一次過可以食晒餐廳最正既小食同醬汁,的確!餐廳既醬汁真係幾出色,甚至比小食有過之而無不及!串燒既都幾多肉汁,唔會燒到乾晒,加埋佢個酸辣醬汁,非常惹味!中間個醬汁開頭以為係千島沙律醬,食落先知多左一重辣味同香草味,用嚟點香脆既蝦餅係絕佳!最後仲有配埋烤雞翼既水牛城芝士醬,味道比平時其他餐廳更辣,香脆既雞翼配上香辣醬汁唔會因'杰'撻撻既

餐廳環境舒適,提供唔同坐位既檯,人多人少都無問題!

串燒既都幾多肉汁,唔會燒到乾晒,加埋佢個酸辣醬汁,非常惹味!中間個醬汁開頭以為係千島沙律醬,食落先知多左一重辣味同香草味,用嚟點香脆既蝦餅係絕佳!最後仲有配埋烤雞翼既水牛城芝士醬,味道比平時其他餐廳更辣,香脆既雞翼配上香辣醬汁唔會因'杰'撻撻既感覺!唔會影響左雞翼既香脆口感!

最後上檯既巴東牛肉飯,牛肉比傳統既做法做得較軟稔,唔會咁乾身同硬,肉汁更豐富!啱晒香港人既口味!

食飯期間,老闆都出嚟同唔同檯既食客,傾偈,講下餐廳既理念同自己去東南亞學整菜既經驗!我哋都交流左d睇法,證明老闆係有心想做好間餐廳!

• 野將小食拼盤
2018-05-07 84 浏览
野將其實是一間多國菜餐廳, 經附近上班的好友介紹下, 來到這裡, 試試特別的多國菜!餐廳路線走的是清新風, 綠色的植物擺設, 配上簡單而舒適的桌椅, 感覺非常自在。因朋友已來過, 所以今次由她發辦啦!南洋雞絲加多沙律 ($75)女孩子們的晚餐一定要有沙律啦! 此沙律比其他特別, 用的不是沙律醬/醋/油, 而是特製, 有點像串燒醬的醬料!不用擔心會太咸, 相反是充滿咸香而且帶點甜的醬汁, 特別得來又好味!而且份量都不少, 有大量生菜跟雞絲野將小食拼盤 ($148)有米紙卷, 自家製炸蝦餅, 豬頸肉 & 水牛雞翼, 再配3款醬料自行控制味道!豬頸肉厚度十足, 而且有肉汁, 加上對應的泰式汁, 確實不錯!米紙卷入而包的不是米粉, 而是雞絲+椰香糯米飯, 特別之餘亦很合我胃口呢自家製炸蝦餅因為自家製開係, 十分足料, 比起平常食到的更彈牙, 配上特製的沙律醬簡直一流!而水牛雞翼原本已炸得很香, 再加上自家製的水牛雞翼汁, 很香很過癮, 但又不會太辣~這個小食拼盤每一款都很高質, 而我們忽略了的醬料, 店員說是他們用了一年時間研發出來的, 怪不得每一種都比平常食到更清新好味啦!香芧燒春雞配泰式汁

因朋友已來過, 所以今次由她發辦啦!

南洋雞絲加多沙律 ($75)
女孩子們的晚餐一定要有沙律啦!
而且份量都不少, 有大量生菜跟雞絲

野將小食拼盤 ($148)

香芧燒春雞配泰式汁 ($158)
如果時間不多, 請先預先訂啦, 因為春雞是即燒的, 所以需時45分鐘!
份量真的不少, 一個人應該都食不完呢! 有一大隻春雞加上薯菜沙律, 營養豐富得很呢~
每一款配菜都用心製作, 所以不會差! 但我主要介紹主角 - 春雞吧!
春雞超厚肉, 雞脾都很大隻, 而且燒得皮脆肉嫩, 未食過肉這麼嫩的燒春雞

而且因為燒得很好, 所以充滿肉汁, 只食肉已好好味, 再加上泰式汁又變了另一層次!

凍黑朱古力鮮奶咖啡 ($37)
因當天出現女士每月一次的問題, 見到這個很想飲, 但又怕...
朋友知道了, 就提議點一杯Share, 不飲太多就可以了! 有此朋友真好~~~
凍黑朱古力鮮奶咖啡賣相相很吸引, 而且真的同時有朱古力跟咖啡香, 又不會太甜!

野將已到入我的BEST CHOICE LIST中, 不單食物優質, 連不是主角的醬料都可以如此用心地製作, 真值得一讚!
而且服務又好, 每位店員都充滿笑容, 每款菜都有簡單地介紹, 給人一種賓至如歸的好感~
2018-05-03 132 浏览
透過fb看到有關「野將」的介紹,立刻決定相約男友品嚐品嚐,皆因男友愛吃西餐,而我一向鍾情東南亞菜式,「野將」的fusion菜式正正能滿足我們不同的口味。來到店外發現「野將」佔整層九樓,店外店內的空間感均十足,未品嚐美食,單看門面已感到清新,可見老闆精心設計的風格。是日我們能早下班,決定避開晚市的人流,天未全黑便率先享用晚餐。店內裝潢精緻,是簡約的北歐風,連餐具也悉心搭配過。連餐牌也十分有質感,「野將」的風格由食物到擺設、裝潢都很一致,給人清新舒適的感覺。喜歡吃不同種類食物的我,當然要點「野將小食拼盤」,能夠一次過吃到四款不同的小食,加上每款小食都十分美味,超值!拼盤包括豬頸肉、蝦餅、水牛城雞翼及糯米雞米紙卷,最特別的是三款特製的醬汁,搭配各款小式又拼發出不同的滋味。印尼糯米雞米紙卷十分獨特,越南的米紙包著印尼的糯米雞,未蘸特製的泰式醬汁前,散發陣陣的米香及香草的清香,加上煙韌軟糯的口感,真的是從未品嚐過的美食。蘸上醬汁後,糯米吸收酸辣的香味,變得十分惹味,醬汁巧妙地令一款小食有兩種截然不同的感覺。泰式冬蔭功海鮮意大利飯十分有創意,冬蔭功這種無人不愛的口味搭配意大利飯,簡直是絕配,完全一

野將小食拼盤

印尼糯米雞米紙卷

泰式冬蔭功意大利飯

泰式冬蔭功海鮮意大利飯十分有創意,冬蔭功這種無人不愛的口味搭配意大利飯,簡直是絕配,完全一改意大利飯在我心中膩的印象。每一口飯都嚐到冬蔭公的濃郁、意大利飯粒粒分明的口感及海鮮的鮮甜,是我目前吃過最美味的意大利飯呀!
野將燒豬肋骨

最後不得不推介野將燒豬肋骨,分量之多實在嚇了我們一跳,整整兩條長長的豬肋骨,看著男友像原始人一樣大口大口撕咬,我便知道「野將」必定成為我們最愛餐廳之一。
豬肋骨火候恰到好處,肉嫩得來表面的醬汁亦燒得微焦,肉質依然有水份,不會乾淨淨。
凍朱古力,凍薄荷朱古力

搭配兩杯即調的朱古力凍飲真的是滿足的一餐呀!
野將小食拼盤
印尼糯米雞米紙卷
野將燒豬肋骨
凍朱古力,凍薄荷朱古力
今日嚟到多國菜餐廳野將~環境好日式好舒服 ~ 午餐六十幾蚊至到一百蚊都有,健康沙律或扒餐都有,任君選擇~午餐包括熱飲、牛角包同埋餐湯今日餐湯有蕃茄湯 ~餐湯幾濃蕃茄味,但係就咸咗少少...牛角包仲熱辣辣好好食!!! 泰式海鮮 Homemade Pizza $98我哋揀咗薄批~ 好脆口! 邊皮就有少少燶...pizza嘅口味都好特別! 佢裏面用咗一個微微辣既醬,好特別! 出面一定食唔到既味道!後來職員介紹, 原來老闆之前去過東南亞地區學廚, 特別善長調配醬汁!野將嘅意思,野係野菜、新鮮蔬菜,將就係醬汁嘅醬同音~所以餐廳所有食物嘅醬汁都係老闆親自調配,非常有心思亦都好有特色!黑松露海鮮忌廉芝士焗飯 $78海鮮嘅種類都有好多 ~有青口、八爪魚、蜆肉同蝦而個飯係炒底黑松露味道剛好唔會太濃亦都唔會太淡, 點綴一下,味道適宜!而我最欣賞嘅就係杯奶茶! 餐廳特意堅持用拉茶嘅方式去製作奶茶,而並唔係一般嘅好淡嘅西式奶茶!茶味唔會太濃太澀,好啱我嘅口味!2點就有下午茶,有機會要再黎!野將銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓全層
今日嚟到多國菜餐廳野將~

環境好日式好舒服 ~

午餐六十幾蚊至到一百蚊都有,健康沙律或扒餐都有,任君選擇~

午餐包括熱飲、牛角包同埋餐湯
今日餐湯有蕃茄湯 ~
蕃茄湯
餐湯幾濃蕃茄味,但係就咸咗少少...

牛角包
牛角包仲熱辣辣好好食!!!

泰式海鮮 Homemade Pizza $98

我哋揀咗薄批~ 好脆口! 邊皮就有少少燶...
pizza嘅口味都好特別!
佢裏面用咗一個微微辣既醬,好特別! 出面一定食唔到既味道!

野將嘅意思,野係野菜、新鮮蔬菜,將就係醬汁嘅醬同音~

黑松露海鮮忌廉芝士焗飯 $78
黑松露海鮮忌廉芝士焗飯 $78
海鮮嘅種類都有好多 ~
青口、八爪魚、蜆肉同蝦

而個飯係炒底
黑松露味道剛好唔會太濃亦都唔會太淡, 點綴一下,味道適宜!

茶味唔會太濃太澀,好啱我嘅口味!

2點就有下午茶,有機會要再黎!

野將
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心9樓全層
蕃茄湯
牛角包
黑松露海鮮忌廉芝士焗飯 $78
2018-05-01 112 浏览
前天假期同朋友再去野將,点了青咖喱pizza 和冬陰公海鮮意粉,朋友非常欣赏,話真的有特色👍👍👍。由于天气有点热,見有夏日特饮推出,点了三款加左蝶豆花的特飲,今天在報纸👀到,原來有來頭的。蝶豆花對👀睛好,有花青素,能抗氧化👍👍👍。