2018-05-09
星期日喺港島區工作後,喺銅鑼灣揾食,女友帶左去一間新開無耐食東南亞fusion菜,以醬汁同香料主打既樓上餐廳~野將!餐廳環境舒適,提供唔同坐位既檯,人多人少都無問題! 餐廳提供既食物種類繁多,除了主要提供東南亞菜外,仲有西餐提供,銅鑼灣區嚟講,價錢合理! 餐廳今晚推介一個好平既特飲:泰式奶茶$15, 相信香港都飲唔到咁平既泰式奶茶,所以都叫左杯嚟飲,茶味香濃,甜度適中,啱晒香港人既口味! 餐廳上菜速度都幾有效率,我哋叫左3 個菜,第一個蘇梅島風情好快送到,餐廳待應建議我哋食薄皮,我哋都跟住建議叫左個薄批食,pizza賣相吸引不在話下,香味比賣相更吸引,加上火箭菜同青咖哩既配搭底下,味道清新,開胃!加上香脆既薄批食多兩件都唔會滯,好快俾我哋食晒!野醬小食拼盤,一次過可以食晒餐廳最正既小食同醬汁,的確!餐廳既醬汁真係幾出色,甚至比小食有過之而無不及!串燒既都幾多肉汁,唔會燒到乾晒,加埋佢個酸辣醬汁,非常惹味!中間個醬汁開頭以為係千島沙律醬,食落先知多左一重辣味同香草味,用嚟點香脆既蝦餅係絕佳!最後仲有配埋烤雞翼既水牛城芝士醬,味道比平時其他餐廳更辣,香脆既雞翼配上香辣醬汁唔會因'杰'撻撻既
餐廳環境舒適,提供唔同坐位既檯,人多人少都無問題!
串燒既都幾多肉汁,唔會燒到乾晒,加埋佢個酸辣醬汁,非常惹味!中間個醬汁開頭以為係千島沙律醬,食落先知多左一重辣味同香草味,用嚟點香脆既蝦餅係絕佳!最後仲有配埋烤雞翼既水牛城芝士醬,味道比平時其他餐廳更辣,香脆既雞翼配上香辣醬汁唔會因'杰'撻撻既感覺!唔會影響左雞翼既香脆口感!
最後上檯既巴東牛肉飯,牛肉比傳統既做法做得較軟稔,唔會咁乾身同硬,肉汁更豐富!啱晒香港人既口味!
食飯期間,老闆都出嚟同唔同檯既食客,傾偈,講下餐廳既理念同自己去東南亞學整菜既經驗!我哋都交流左d睇法,證明老闆係有心想做好間餐廳!