2025-07-18
2018 年第一次喺香港食 Omakase,選擇咗位於銅鑼灣嘅鮨森 Sushi Mori (已結業),當年廚師發辦仲未咁普遍。事隔 7 年香港嘅高級日式料理百花齊放,一時間開咗好多新店,又有好多老牌悄然褪去,可以留低嘅都有一定水準。最近喺同一個位置發現重房,將傳統廚師發辦融入現代 Fusion 創意,最適合追求新鮮感同變化嘅朋友 😼❀ Omakase|$1580店內不提供菜單,視乎當日新鮮食材打造出 17 - 18 品,師傅會清楚講解每一道菜做法,主動觀察客人食嘢進度同偏好(例如飯量、食唔食某啲配料),互動性強令成個體驗更加分 ✨⋄ 前菜⋄ 蟹肉伴以滑溜水雲,柚子醋微酸開胃;煮過嘅螺肉依然彈牙。⋄ 刺身⋄北海道仙鳳趾生蠔 - 來自札幌東海岸線,以青海藻醋啫喱調味,蠔肉肥厚清爽 🦪 師傅特別推薦加紫蘇花一齊食,味道更突出。北海道牡丹蝦 - 夢幻組合 🫧 刺身入面一向最鍾意食蝦,口感糯甜嘅牡丹蝦伴以蝦膏及夢王蛋黃,令人回味無窮 🧡磯煮鮑魚 - 手掌咁大隻嘅鮑魚口感柔嫩,加上肝醬更鮮味,同煮嘅蘿蔔清甜入味,綴以清脆茗荷,類似洋蔥口感好特別。鮟鱇魚肝 - 見到咁大嚿有啲緊張、因為鮟鱇魚乾通常食
❀ Omakase|$1580
⋄ 前菜⋄
蟹肉伴以滑溜水雲,柚子醋微酸開胃;煮過嘅螺肉依然彈牙。
⋄ 刺身⋄
鮟鱇魚肝 - 見到咁大嚿有啲緊張、因為鮟鱇魚乾通常食多咗都好漏 😳 以銀鱈魚乾墊底甜甜哋又無負擔,並於魚肝醬中混入黃蘿蔔碎增加口感,結果意外地和諧,欣賞師傅巧思。
拖羅生死戀 (?) - 小尷的名字 🤣 魚味濃郁嘅鳥取吞拿魚,將一片拖羅進行火炙,另一片則選用赤身部位,用紫菜及紫蘇葉夾起,再以蜆仔製成嘅淺利鹽提鮮,平時幾抗拒紫蘇葉但咁整係夾嘅。
⋄ 壽司 ⋄
可以隨時同師傅講調較飯量,壽司部分唔逐一介紹啦,講幾款最得我歡心嘅。
石鯛 - 來自沖繩、鹿兒島之間水域,白身魚比較清淡,自家製蒜粒醬油炸蒜香口,提升口感
鰝鰺魚 - 一般會以清淡白身魚開場,爽口
海膽手卷 - 用上馬糞海膽及紫海膽,前者 Creamy 鮮甜、後者結實回甘,一口兩種享受
白櫻鱒 - 未食過嘅稀有品種,「白三文魚」具細膩拖羅口感,師傅用網燒做法將皮下脂肪激發減少油膩感
燒吞拿魚腦天係魚眼對上一條幼細的肉,非常稀有嘅部位,肉質綿滑入口即融,油花四濺。魚湯用三十種魚熬煮七小時,全靠天然鮮味,白胡椒重手飲完暖粒粒(朋友唔食茜同菇所以畀晒我 hahaa 🤣)