2018-06-05 116 浏览
經朋友介紹下,去到銅鑼灣嘅酒鍋,呢度除咗有無敵海景睇之外,火鍋賣相同埋配料都非常精緻吸引。首先來一個火鍋湯底走火入鍋,湯底有五格,包括中間嘅木瓜鍋、外圍嘅蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋同潮州沙嗲鍋。火鍋湯底有辣有唔辣,而且每一款火鍋入面都有好多配料,當中我最鍾意清湯蘿蔔牛腩,牛腩嘅質感好林,而且蘿蔔好入味。火鍋配料實在太多,不能盡錄。當中我最鍾意嘅即炸手工紫菜響鈴卷,有我手板咁大條,非常有份量,仲要係即叫即炸,只需要放入火鍋湯底入面灼3秒就食得,食落去外軟內脆,非常滋味。而掛架頂級美國安格斯牛頸脊好似陳列品咁一條條掛在木架上面,好唔捨得食。牛頸脊嘅條紋半肥瘦,非常平均,所以咬落去好有口感,有好新鮮嘅豬肉味道。另外,我比較欣賞丑小鴨同埋開心小企鵝🐧嘅火鍋配菜,賣相非常精緻吸引,食物可以塑造到好似一隻小動物嘅外型,真係好考功夫,大人小朋友一望到就好鍾意,就連我朋友都話好得意呀!蜂巢豆腐可以索晒湯底嘅精華,我哋分別落落四款唔同嘅湯底試吓味道,各有風味。除此之外,火鍋套餐中嘅其他配料包括「三拼福袋」、「韓國年糕」、「稻庭烏冬」、「蔬菜拼盤」同埋「雜菌拼盤」等等都好新鮮好好食,今餐真

火鍋配料實在太多,不能盡錄。

除此之外,火鍋套餐中嘅其他配料包括「三拼福袋」、「韓國年糕」、「稻庭烏冬」、「蔬菜拼盤」同埋「雜菌拼盤」等等都好新鮮好好食,今餐真係太多款食物了,飽到食唔晒。

最後四個人埋單都只係2600左右,每人平均消費$700有找,而且可以享用咁豐富新鮮嘅美食之餘,仲有無敵海景,真係值回票價。

2018-06-05 100 浏览
大熱天時並沒有阻止我吃火鍋的意欲,身邊朋友無酒不歡,聽說銅鑼灣有一家以酒類為湯底的火鍋店,便二話不說要訂座貪心的我們點了‘行酒江湖湯底’,就是有四款不同湯底:花雕醉雞鍋紅酒牛尾鍋啤酒魚鍋清酒花甲鍋每一款都非常足料,當中花雕醉雞鍋味道最濃郁,啤酒魚鍋散發著一陣陣啤酒味樂特別清酒菠蘿沙冰,火鍋前大家先熱熱身,啖啖清酒味,喝過後味道不會覺得太嗆喉12款醬料自行調味牛元帥拼盤,分別有安格斯肥牛,牛𦟌及牛舌,每一塊都非常大塊,又不會太肥膩炸魚皮多數在當作火鍋配料,現在流行黃金魚皮,剛好該店是即點即炸,蛋黃碎黏著魚皮,十分可口精選海鮮拼盤,蟶子/ 大蜆/ 海中蝦/ 扇貝還有一份海魚,每款都好新鮮,當中最愛是蟶子,除了大隻肉質好彈牙還有芝士竹輪卷,滿滿半溶芝士脹卜卜,不過小心燙口洋蔥豬肉蝦蛋餃,平時吃餃類多數是麵粉皮,這款餃子的皮是用又薄又腍身的雞蛋製成,洋蔥與豬肉的材料平均,很特別店員會定時為我們加湯,服務不錯

貪心的我們點了‘行酒江湖湯底’,就是有四款不同湯底:
花雕醉雞鍋
紅酒牛尾鍋
啤酒魚鍋
清酒花甲鍋

12款醬料自行調味

還有芝士竹輪卷,滿滿半溶芝士脹卜卜,不過小心燙口

店員會定時為我們加湯,服務不錯

2018-06-04 105 浏览
今日約左兩個好耐冇見朋友去銅鑼灣食飯,突然間好想食火鍋,問個老友有冇好介紹啦!佢就推薦去依間,真係冇介紹錯環境好靚,仲有景睇個鍋底仲好特別,鍋底特別,個名都特別酒火入鍋 $328:係擁有五款鍋底分別係中間的木瓜蝦鍋、蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩鍋、四川麻辣鍋、潮式沙嗲鍋,睇到都覺得豐富木瓜蝦鍋上菜後,職員會加啲酒然後點火,點完火又加啲乾冰落去,嗰頭先著完火,呢頭又出晒白煙,視覺效果真係唔錯入面的木瓜是原個的,好似冬瓜瓜盅咁,不過變左木瓜😋入面有幾隻蝦,蝦好新鮮彈牙,木瓜浸到一段時間後,我地就開始飲木瓜湯,感覺好潤喉!蕃茄波士頓龍蝦鍋番茄香甜,平時出便好少見有蕃茄湯底,半隻厚肉嘅波士頓龍蝦香甜無比,我見議龍蝦不要浸得太耐,蝦肉會老😋清湯蘿蔔牛腩鍋牛腩要浸耐啲先食,因為初初未夠淋時會韌,但啲蘿蔔非常清甜四川麻辣鍋啱哂啲喜歡食辣嘅人,一個鍋符合各種人所需👍🏻潮式沙爹鍋沙爹味濃郁,香味十足,比較濃味的湯底即炸手工紫菜響鈴卷 $58炸得唔油膩,食落冇成口油感覺蔬菜拼盤 $68 肥媽墨汁丸$58竟然有羽衣甘藍、有栗米、蕃茄仔同其他各種菜頭,肥媽墨汁丸,食落滿口墨汁的味道海鮮拼盤 $368有海蝦、
環境好靚,仲有景睇

個鍋底仲好特別,鍋底特別,個名都特別

酒火入鍋 $328:係擁有五款鍋底
分別係中間的木瓜蝦鍋、蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩鍋
、四川麻辣鍋、潮式沙嗲鍋,睇到都覺得豐富

木瓜蝦鍋

蕃茄波士頓龍蝦鍋

清湯蘿蔔牛腩鍋
牛腩要浸耐啲先食,因為初初未夠淋時會韌,但啲蘿蔔非常清甜

四川麻辣鍋
啱哂啲喜歡食辣嘅人,一個鍋符合各種人所需👍🏻

潮式沙爹鍋
沙爹味濃郁,香味十足,比較濃味的湯底

即炸手工紫菜響鈴卷 $58
炸得唔油膩,食落冇成口油感覺

蔬菜拼盤 $68 肥媽墨汁丸$58

海鮮拼盤 $368
有海蝦、蟶子、扇貝及花甲。全部都好新鮮,海蝦仲識郁

掛架頂級安格斯牛頸脊 $188
顧名思義就好似曬衫咁晾喺度,脂肪分佈好平均,食落超鬆化
蜂巢豆腐$38

七星報喜 $88
七星報喜係由七種唔同味道既自家製手打墨魚丸組合成的, 七彩顏色好靚, 每粒有不同既味道, 有菠菜, 蕃茄, 甘荀, 紫薯等味道, 食落都好彈牙

竹蔗茅根 $28
好喜歡盛載住竹蔗茅根個電燈膽樽呀, 有個甘靚既樽
黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤$268
將一塊塊的豚腩肉擺放到好似玫瑰花🌹賣相精緻,肉質鮮美
什菌拼盤$58
食左咁多肉,都要點返啲菇類菜類平衡一下
2018-06-04 3372 浏览
這陣子愈來愈熱,但跟朋友的聚會大部分都是打邊爐。差不多間間都吃過了!但沒有嘗過這家酒鍋,之前一直很想去試,但都滿座了!這次我們專登約早一點,六時太陽還未下山便吃晚飯了!餐廳很大,裝橫很美,相信可以坐到超過50人。選了鍋底後,店員便給我調味料。清酒菠蘿沙冰 $168朋友話不太想飲酒,但又很想試這個,便order 了!味道甜甜的,幾特別!可以清一清味蕾才開始進食。行酒江湖 $298他們說這算是新的鍋底,內有四款湯底,每款都非常有特色。花雕醉雞鍋:是4個之中最濃味的一個,若我們想吃丸類、餃類都會放進這邊,令味道更加出眾。還有我最後的烏冬!紅酒牛尾鍋:本身已有牛在內,所有我們把所有牛類都會用這個鍋,令牛味更出更入口。啤酒魚鍋:第一次嘗試,但比較淡味,我們是把海鮮拼盤上的魚放進去比較適合,這樣不會令其他有腥味!清酒花甲鍋:這個不會陌生,當然我們也是把蜆穀類的海鮮放進這鍋,由於比較清淡,我們還放了菜類在這邊,不會覺得太油膩。精選海鮮拼盤 $688由於我們都是海鮮控,所以便叫了這個一起吃!內有我最愛的扇貝、大大隻蟶子、海中蝦、大蜆及是日海魚,每款各4隻,份量非常豐富!海鮮都非常新鮮,鮮味十足,很鮮甜
這陣子愈來愈熱,但跟朋友的聚會大部分都是打邊爐。
這次我們專登約早一點,六時太陽還未下山便吃晚飯了!

餐廳很大,裝橫很美,相信可以坐到超過50人。
選了鍋底後,店員便給我調味料。

清酒菠蘿沙冰 $168
朋友話不太想飲酒,但又很想試這個,便order 了!
味道甜甜的,幾特別!可以清一清味蕾才開始進食。

行酒江湖 $298

他們說這算是新的鍋底,內有四款湯底,每款都非常有特色。

精選海鮮拼盤 $688
由於我們都是海鮮控,所以便叫了這個一起吃!
海鮮都非常新鮮,鮮味十足,很鮮甜。

牛元帥拼盤 (安牛,牛展,牛舌) $398
這個拼盤比我想像中多,真的很多。
我們吃了很久也未吃完,平常牛一到,很快便清光光!
這個牛味非常濃烈,新鮮,放一放入鍋中,很快便熟透了!
根本不用沾醬汁也可以呢

黃金炸魚皮 $68

這個令我想起新加坡很出名的零食,但用它打邊爐是第一次!
魚皮很脆口,基本上不用沾進鍋中已經很好吃!

秘制台式麻辣大花膠 $138
這個說明了是秘制的真的很辣,很入味!
很快便把花膠清光光,然後我們不給店員取走辣味。
把它留下吃烏冬,非常滋味
2018-05-31 133 浏览
今日約咗家姐攞嘢,順便撐枱腳。知道登龍街好多嘢食。於是行去搵吓邊間好。行到去見到有座叫V Point新大廈,樓下有介紹好幾間餐廳。見到酒鍋。係食火鍋的。兩姊妹就一齊搭life去27樓。人客都幾多,因為冇book位,所以等咗10分鐘先入座。餐廳好大,燈光就比較暗。除火鍋外,仲有好多靚酒。自己配醬料招牌湯底~香港原創五格鍋 湯底~有麻辣,超辣,但好香。裡面有豆卜、豬皮、我最鍾意。龍蝦湯底 ~ 有半隻大龍蝦,龍蝦鉗肉勁厚。溯洲沙嗲湯底~沙嗲味超香。  木瓜蝦湯底 ~ 由於大蝦係放在木瓜裡面. 所以大蝦吸收晒木瓜香味. 蝦肉又爽. 職員仲要倒咗D酒再點火, 做成火焰效果,之後再放乾冰做成仙竟效果, 非常有新鮮感。 蘿蔔牛腩湯底 ~蘿蔔吸晒牛腩味, 好鮮甜, 不過牛腩就靭咗少少。海鮮拼盤$368 ~扇貝~超大粒又厚肉蟶子~長長的聖子肉蝦~size普普通通蜆~細隻咗少少頂級安格斯牛頸脊~肥瘦分明,肉質軟,牛味香濃四川麻婆豆腐餃$88一碟有6隻,咬開真係有豆腐的。而且個皮好煙靭。 好特別呀!黑啤熊$88樣子可愛,有三隻熊仔。。原來熊仔係一粒墨魚丸。其中一隻係黑松露。好彈牙黃金炸魚皮$68冇得彈, 脆

自己配醬料

招牌湯底~香港原創五格鍋

湯底~有麻辣,超辣,但好香。裡面有豆卜、豬皮、我最鍾意。

龍蝦湯底 ~ 有半隻大龍蝦,龍蝦鉗肉勁厚。

溯洲沙嗲湯底~沙嗲味超香。

海鮮拼盤$368 ~

扇貝~超大粒又厚肉

蟶子~長長的聖子肉

蝦~size普普通通

蜆~細隻咗少少

頂級安格斯牛頸脊~肥瘦分明,肉質軟,牛味香濃

四川麻婆豆腐餃$88
一碟有6隻,咬開真係有豆腐的。而且個皮好煙靭。 好特別呀!

黑啤熊$88

黃金炸魚皮$68
冇得彈, 脆卜卜, 有鹹蛋黃. 又大件. 而且係即炸即食. 超正

稻庭烏冬 $48 ~ 出名好食. 唔洗介紹

蔬菜拚盤$68 ~ 生菜,黃牙白,南瓜,粟米,彩色椰菜 又有茄蕃等

甜品係我生命中最重要的. 所以去到邊都一定會叫. 今次都唔例外
南瓜雪巴$68 ~ 食落似雪糕多過似雪巴. 好滑,有南瓜味

柚子雪巴$68 ~ 酸酸甜甜, 柚子味好香濃

最後仲叫咗竹蔗茅根,唔算太甜。又可清熱。

今晚餐飯總數$1496,連加一。雖然係貴咗d。但食物質素好好。環境又唔錯。而且難得兩姊妹撐枱腳。值得的。(不過都要多謝家姐. 因為最後都係家姐比錢
$822.5 (晚餐)
  • 黃金炸魚皮
  • 柚子雪巴
2018-05-30 2331 浏览
終於食到期待已久既酒鍋啦! 呢度真係旺到要提早好耐打電話黎book先book到,就算平日都好多日! 今次係老公加左人工,所以請我食好野!不過就算係平日都book左好耐先有位! Cwb既酒鍋係V Point,呢棟出名食好野,上到去見到環境好靚,最無敵既係有兩邊落地大玻璃,右面望到維港海景,前面望到灣仔合和以及遠望山頂! 果晚好好天,景觀真係無敵!打邊爐之前,我地想先試d特別既小食! 老公見menu有個非一般既花膠,又知我鐘意食,所以叫左個"秘制台式麻辣大花膠"! 花膠配麻辣?真係好surprise ! 舊舊花膠都大大塊,厚肉地,勁有口感,有5大塊! 估唔到配埋麻辣,個味道咁搭喎! 麻辣唔算好勁味,算係小辣過癮果種,既食到麻辣既香又有花膠既鮮! 好食!講返個邊爐先,打邊爐最緊要緊係最重要個湯底啦! 酒鍋最出名既係"香港原創五格鍋", 老公鐘意食芫茜,所以點左個"巨無霸芫茜鍋"! 有幾"巨無霸"? 真多芫茜到估你唔到,大概係一座山咁高…好勁多啊正! 我地呢個係四格鍋,分別有清湯牛腩 (無花無假,有4-5舊牛腩同豬紅架,而且係靚腩唔肥,落埋芫茜落去個湯清得黎好香) + 番茄薯仔豬骨 (誇到呢
正!
巨無霸芫茜鍋
我地呢個係四格鍋,分別有清湯牛腩 (無花無假,有4-5舊牛腩同豬紅架,而且係靚腩唔肥,落埋芫茜落去個湯清得黎好香) + 番茄薯仔豬骨 (誇到呢,細細格鍋有一大舊豬骨,落足料,番茄味濃) + 喇沙海鮮 (海鮮有2隻大青口,n隻蝦! 絕對唔係急凍海鮮,全部都好新鮮,配上香濃既喇沙,特別鮮味) + 最後有四川麻辣鍋 (好辣既我最like呢個,麻辣味好地道,勁度有小至中辣,過癮!
掛架頂級安格斯牛頸脊
火鍋料啦! 必叫"掛架頂級安格斯牛頸脊"! 呢個絕對係酒鍋既招牌菜! 就係見到d friend食過影相,見到好amazing,所以急不及待要點! 一片片牛掛係架上真係好靚,自然相機先食! 牛肉切得好薄,係鍋裡灼酌已經食得,好嫩好滑! 配喇沙海鮮鍋既味就最match!
和牛丸
另外火鍋食牛牛又點少得牛丸呢? 不過呢度既牛丸真係好special! 原來係和牛丸黎架! 初先咬落去覺得好硬,咬唔開咁! 不過大力咬落去,真係"好好好好……彈"啊! 原來唔係硬啊,係粒牛丸真係好彈,所以咬落去果下既口感勁澎湃! 威力大到令我諗起套戲既"瀨尿牛肉", 真係打乒乓波都得
牛肉配麻辣湯底就最正,麻辣又彈撇yummy!
花竹蝦
海鮮呢,我點左花竹蝦! 一盤大蝦上碟好壯觀! 大盤冰底,每隻蝦都用竹籤插著,隻隻都好生猛,仲識郁架! 夠晒新鮮!
花竹蝦
花竹蝦既口感,真係同普通蝦好同架,一節節既紋路好靚,牙肉彈牙又新鮮,而且膏好甜! 好正! 配清湯底可以食到原汁原味,推介!
黃金響玲
something special仲有店員介紹既響鈴! 初先心諗,響鈴就響玲啦,有幾special呢? 原來店員話呢個係酒鍋特有既黃金響玲! 哇…勁邪惡啊!
黃金響玲
原來係響鈴包紫菜+鹹蛋黃,所以件響鈴既size係平時見既1.5倍,大大件,勁實淨! 咬落去有紫菜既香,仲有滿滿既鹹蛋味! 真係好好好滿足! 黃金響鈴配番茄鍋就最正! 滿滿的吸晒番茄味,好食!
沙薑雞餃
其他仲有叫左"沙薑雞餃", 好特別…黑色既皮包住既餃真係第一次試,不過配清湯食會好味d,可以食到沙薑既香味!
冰巢豆腐
至於我最愛既冰巢豆腐,我當然都會點啦!剛好有4粒,呵…可以每個鍋落一粒!吸晒每個鍋既精華! 真係好好食!
蔬菜拼盤
至于蔬菜拼盤呢,d菜都好fresh,最特別既係有雨衣甘南,都係第一次試!
lychee energizer
不過今次打邊爐無叫到啤酒,我地叫左兩杯特飲…peach on the beach + lychee energizer, 有幾fresh喎!幾好!

呢餐真係食得好飽飽啊!
和牛丸
冰巢豆腐
lychee energizer
食盡各大火鍋店, 銅鑼灣「酒鍋」算得上是小編最愛之一, 因為店舖座落於V Point嘅27樓高層, 可飽攬維港嘅無敵大海景, 一邊打邊爐,真係超有feel~😎 店內有着各式各樣crossover左 Pop Art和中國風嘅裝飾, 古色古香嘅屏風、古風嘅木門帶有銅製門獸手柄, 和Pop Art塗鴉嘅牆身、古典風嘅鎢絲燈, 形成強烈嘅對比。 食火鍋前先混個醬~ 醬料有12款之多!👏🏻 早陣子日本和香港都掀起了芫荽風, 「酒鍋」也順個勢, 為茜迷創作了一個以芫荽主打的火鍋—巨無霸芫荽鍋($288),😂 剛好我有個茜友, 佢梗係唔會錯過呢個機會啦! 別以為芫荽湯底只有傳統的皮蛋芫荽這種, 原來仲可以搞搞新意思~😳 「酒鍋」挑選了四款不同湯底配襯芫荽, 包括喇沙海鮮、四川麻辣、清湯牛腩和蕃茄薯仔, 上面舖滿有如一座山一樣份量的芫荽和幾片大冬瓜片, 茜友完全係心心眼~😍😂 我地將芫茜均勻放入四格湯底, 讓不同湯底都有芫茜的精華!😎 芫茜和冬瓜都係下火的食材, 有左佢地,總覺食火鍋都健康d~😌 每格湯底都材料十足, 喇沙海鮮真係勁多海鮮料,😯 有大蝦、蜆、青口等,微辣惹味, 是小編
食盡各大火鍋店,
銅鑼灣「酒鍋」算得上是小編最愛之一,
因為店舖座落於V Point嘅27樓高層,
可飽攬維港嘅無敵大海景,
一邊打邊爐,真係超有feel~😎
古色古香嘅屏風、古風嘅木門帶有銅製門獸手柄,
和Pop Art塗鴉嘅牆身、古典風嘅鎢絲燈,
形成強烈嘅對比。
火鍋前先混個醬~
醬料有12款之多!👏🏻
早陣子日本和香港都掀起了芫荽風,
「酒鍋」也順個勢,
剛好我有個茜友,
佢梗係唔會錯過呢個機會啦!
別以為芫荽湯底只有傳統的皮蛋芫荽這種,
原來仲可以搞搞新意思~😳
「酒鍋」挑選了四款不同湯底配襯芫荽,
包括喇沙海鮮、四川麻辣、清湯牛腩和蕃茄薯仔,
上面舖滿有如一座山一樣份量的芫荽和幾片大冬瓜片,
茜友完全係心心眼~😍😂
我地將芫茜均勻放入四格湯底,
讓不同湯底都有芫茜的精華!😎
芫茜和冬瓜都係下火的食材,
有左佢地,總覺食火鍋都健康d~😌

每格湯底都材料十足,
喇沙海鮮真係勁多海鮮料,😯
有大蝦、蜆、青口等,微辣惹味,
是小編四格中最愛的鍋底;
四川麻辣辣而不嗆喉,仲有豆卜等吸湯食材,
辣得過癮!👍🏾
要清楚嚐到芫茜味,
蕃茄薯仔和清湯牛腩就最為突出啦!
因為喇沙和麻辣本身屬濃味,芫茜味會被蓋過,
蕃茄薯仔有大大件豬骨和車厘茄,有點家的感覺~
清湯牛腩有清甜蘿蔔和半筋半肉的牛腩,
加埋清香嘅芫茜,簡直絕配!正!😋

七星報喜($88)
七彩繽紛的手打丸,
用七種不同口味打造成的墨魚丸,
口味有紫薯、栗子、黑松露、毛豆、草莓、粟米和紅蘿蔔,
入口有彈性,鮮味突出,
睇得又食得,值得一試!😎
二人海鮮拼盤($368)
有海中蝦、花甲、蟶子和扇貝,
全部都超新鮮!
小編打邊爐食海鮮,「酒鍋」的新鮮度絕對稱得上是數一數二!
以冰鎮保持着海鮮嘅新鮮,
海中蝦超爽彈,
花甲洗得乾淨,沒有半點沙,
蟶子鮮甜有嚼勁,
而扇貝係整盆中最出色的,☺️
超大隻,扇貝肉咬開仲保留一絲絲的口感,
証明超新鮮!👍🏾鮮味十足!😋
好想encore無限次~😂

從來無諗過麻婆豆腐可以做餃子餡!😳
貪得意叫左麻婆豆腐餃($88)
味道相當特別,
真係覺得似係食左麻婆豆腐,😂
微辣惹味,
連餃子皮都係呈紅色架!似到足!😏
每次食火鍋,總要食返d蔬菜,
感覺先無咁guilty。🙊
什菇拼盤($68)
真係說得出嘅菇都有,
秀珍菇、金針菇、鮮冬菇、雞脾菇、靈芝菇,
款款都新鮮~
色彩繽紛嘅蔬菜拼盤($68)
連紫色西蘭花都有,😳
好少打邊爐會有羽衣甘藍,
係幾有趣嘅嘗試!
一個價錢可以試到超過10款嘅蔬菜,值啦!
咪走雞($88)
三隻超可愛的小雞,🐥
造型很有心思!
黃色嘅造型以南瓜作底味,
香甜彈牙,值得一試!😏
掛架頂級安格斯牛頸脊($188)
每次見到雪花均勻嘅牛頸脊整齊地排列着,
都份外覺得誘人美味~😜
牛肉入口軟腍鬆化,爽嫩多汁,肉味豐腴!😋
經店員推薦下,
我地試左個新菜—麻辣涼拌鴨血($58),
小編最鍾意食鴨血,
咬落去juicy的鴨血和豆腐卜,
香辣惹味,讓人齒頰留香~
飲品方面,
「酒鍋」都別出心裁地有多款signature drink可選擇!😏
清酒菠蘿沙冰($168)
自家製的香甜菠蘿汁,
配上招牌清酒製成嘅沙冰,
入口透心涼,消暑解渴!👍🏾
2018-05-28 105 浏览
你愛我愛不起 我怪你怪不起 能重逢前度總有權妒忌原來已經我倆斷聯了三個月,三個月說長不長,說是短卻不短……五年了,我們也糾纏了五年了,我忍著痛說離開,你不挽留你也不說一聲再見,也許默不作聲是你對我最後的尊嚴……你知道嘛?這三個月我改變了很多,我試過放過自己同時選擇放過你…… 五光十色的世界我也探索過,發現了很多很多…… 我也試過沉淪試過抽離,你在的世界可能沒有我,我的世界可能也容納不下你…… 可惜嘛?不,有過回憶就夠了……V小姐,你放假了,Sogo週年慶又是我倆相見的好時機,上次在尖沙咀吃過酒鍋的火鍋真的要介紹你吃一次。銅鑼灣的酒鍋景色比尖沙咀的更美,看著美景吃著貴價食材,這不就是享受嘛?招牌湯底-酒火入鍋5格獨特木瓜鍋:配蕃茄波士頓龍蝦鍋,清湯蘿蔔牛腩,四川麻辣鍋,潮州沙嗲鍋。這是香港原創五格鍋,不止是有聲有色,還有視覺享受呢,先下酒在木瓜鍋然後再燃點起火焰,接著還有乾冰效果,經歷一輪夢幻的表演就正式進入火鍋環節。5格獨特木瓜鍋,先把木瓜去皮雕出花邊,放上數隻鮮蝦,蕃茄波士頓龍蝦鍋,放上半隻龍蝦熬煮湯底,龍蝦膏也不少,清湯蘿蔔牛腩,清湯也不少看,放上大量蘿白能湯頭更清甜順口能膩辣感,
你愛我愛不起 我怪你怪不起
 能重逢前度總有權妒忌

原來已經我倆斷聯了三個月,三個月說長不長,說是短卻不短……

招牌湯底-酒火入鍋

5格獨特木瓜鍋,先把木瓜去皮雕出花邊,放上數隻鮮蝦,蕃茄波士頓龍蝦鍋,放上半隻龍蝦熬煮湯底,龍蝦膏也不少,清湯蘿蔔牛腩,清湯也不少看,放上大量蘿白能湯頭更清甜順口能膩辣感,四川麻辣鍋,這麻辣鍋最惹味,用上各種花椒辣椒提味,潮州沙嗲鍋,沙嗲鍋帶香濃花生香氣。

掛架頂級安格斯牛頸脊

牛頸脊是牛耳對下的頸位,呈雪花紋,入口嫩滑有嚼勁,同時肉味更濃郁,在麻辣湯底下吸附辣味,味道一流。
二人海鮮拼盤
蟶子、扇貝、海中蝦、花甲,拼盤內的海鮮都是新鮮捕捉的,每種海鮮都帶鮮甜味道,口感彈牙。蟶子皇的外形不能少看,足足一隻手掌。
七星報喜
七種以蔬菜天然色素造成的手打丸,所以有七種色澤,口味不外乎粟米、紫薯、菠菜等等,放在任何一個湯底也能吸附其湯底味道,個人認為放在蕃茄湯底可以帶點酸溜溜感覺會令整個感覺提升。
沙薑雞餃
每次吃酒鍋都能嘗到一些新穎獨特菜色,沙薑雞就吃得多,沙薑愛餃就真的是頭一次,入口香濃沙薑味道,入口口感並不是紮實的,而是口感較沙,如果想嘗一嘗沙薑雞餃也可以點上一客。
金沙鹹蛋炸魚皮
在新加玻鹹蛋魚皮的熱潮下,香港餐廳漸漸也跟上這熱潮,在等待火鍋時也可以吃上一客鹹蛋炸魚皮,但今晚的魚皮有點遜色,入口未至鬆脆香口,但不得不讚是鹹蛋的份量也不少。

怎麼猜都猜不到你要與我別離
而嫌棄了我你卻也並未善待自己
早知誰人是你的新情人便懶得自卑
2018-05-26 2116 浏览
又渡過一個充實的星期,作為上班一族,偶爾都要獎勵下自己,收工後和同事去左羅素街新場vpoint搵野食,佢話去得呢度幾大搵間最高層,因為景觀夠晒開揚,最後揀左27/F酒鍋一出電梯有偌大魚缸,供應多款新鮮海鮮餐廳大部份位置可遠眺對岸九龍景色,270度環廻景致,由大角咀望到紅磡,真的令人心曠神怡,由於是夏天日短夜長,七點入座仍然是白天,轉眼間已步入黑夜,看著景色漸變,維港夜景比日間更加美麗醬料盤都很有特色餐廳主打特色火鍋,我地湯底點左揚名四海,分別係黑松露雜菌,濃湯豬骨,四川麻辣,咸酸菜胡椒豬肚鍋,四種唔同味道,可因應唔同食材選擇,勁有特色頂級安格斯牛頸脊用掛吊方式,仍然睇到牛肉紋理,肥瘦比例適中,入口即濃,牛味濃郁開心小企鵝墨魚膠打成,企鵝有齊眼耳口鼻,入口彈牙,有濃濃墨汁味海鮮拼盤帶子肥大肉厚,已起清所有內臟,廚師再將之片成蝴蝶形,非常方便,入口鮮味度超高,非常新鮮海蝦夠晒大隻,肉質彈牙,味道鮮甜大蜆很肥美,味道同樣夠鮮七星報喜七種唔同味道嘅手打丸,齋睇外觀已無得輸,食落確係真材實料,粒粒爽口彈牙,蝦丸同鯪魚丸至好食蔬菜拼盤大大個盤盛載著多款蔬菜,有粟米,紅蘿蔔,油墨菜,唐生菜,車厘茄,

一出電梯有偌大魚缸,供應多款新鮮海鮮

醬料盤都很有特色

開心小企鵝

墨魚膠打成,企鵝有齊眼耳口鼻,入口彈牙,有濃濃墨汁味

海鮮拼盤

海蝦夠晒大隻,肉質彈牙,味道鮮甜

大蜆很肥美,味道同樣夠鮮

蔬菜拼盤

大大個盤盛載著多款蔬菜,有粟米,紅蘿蔔,油墨菜,唐生菜,車厘茄,最特別就係有埋最有益嘅羽衣甘藍,好抵食

什菌拼盤

又係份量夠晒足,有鮮冬菇,雞脾菇同埋金菇,全部都很新鮮

燈膽竹蔗水,檸檬薏米

自家製竹蔗水,竹蔗味道清甜,夠晒滋潤

檸檬薏米味道出奇地夾,清涼又清新,食完麻辣飲就最正

• 掛架頂級安格斯牛頸脊
2018-05-25 923 浏览
朋友喜歡打邊爐,咁就搵左一間有特式又有氣派的火鍋店,位於銅鑼灣V point,上到去又有靚境睇我地大約6點半上到去天都未黑晒,望著超靚景食飯,心情舒暢餐廳內的裝潢設計都很有特色,帶點古典的氣派我地首先簡左湯底,點了酒火入鍋,有五種湯底,略略簡介一下一上枱店員開始點火,然後再用乾冰令到成個鍋好似走左入仙鏡,很有睇頭木瓜蝦鍋首先木瓜蝦鍋職員會落酒再點火,點完火又加啲乾冰落去,很有視覺效果!木瓜切左一半的,內裡有4隻蝦。蕃茄波士頓龍蝦湯好正既蕃茄湯底,本身自己都很愛蕃茄湯,再加上龍蝦更增添鮮甜的味道清湯蘿蔔牛腩湯蘿蔔非常清甜好味牛腩可以有待改進,整體湯底味道都很夠味道四川麻辣湯唔食得太辣既我都試左少少麻辣湯,個味道唔錯,又唔算太辣覺得幾好味潮式沙爹湯沙嗲湯好味道,配任何配料都好夾,保證之選即炸手工響鈴卷 $58即炸響鈴又唔會炸得很油膩,食落去好鬆脆海鮮拼盤 $368拼盤包括有海蝦、蟶子、扇貝及花甲。全部都好新鮮十分鮮味配上不同味道的湯底增添美味頂級安格斯牛頸脊 $188一片片牛掛在架上, 看到片片脂肪分佈好平均,食落好鮮美黑毛豬豚腩玫瑰花拼盤 $268好靚嘅賣相,睇到已經好吸引食落去味道唔錯

我地大約6點半上到去天都未黑晒,望著超靚景食飯,心情舒暢

餐廳內的裝潢設計都很有特色,帶點古典的氣派

酒火入鍋

我地首先簡左湯底,點了酒火入鍋,有五種湯底,略略簡介一下

木瓜蝦鍋

蕃茄波士頓龍蝦湯

清湯蘿蔔牛腩湯
蘿蔔非常清甜好味
牛腩可以有待改進,整體湯底味道都很夠味道

四川麻辣湯

潮式沙爹湯
沙嗲湯好味道,配任何配料都好夾,保證之選

即炸手工響鈴卷

即炸手工響鈴卷 $58
即炸響鈴又唔會炸得很油膩,食落去好鬆脆

海鮮拼盤 $368
拼盤包括有海蝦、蟶子、扇貝及花甲。全部都好新鮮
十分鮮味配上不同味道的湯底增添美味

頂級安格斯牛頸脊 $188
一片片牛掛在架上, 看到片片脂肪分佈好平均,食落好鮮美

黑毛豬豚腩玫瑰花拼盤

黑毛豬豚腩玫瑰花拼盤 $268
好靚嘅賣相,睇到已經好吸引
食落去味道唔錯,肉質很鮮味

七星報喜 $88
七種唔同味道既手打墨魚丸
每粒有不同既味道有黑松露、菠菜、紫薯等等的味道,睇得又食得

蔬菜拼盤 $68
有紫色的椰菜好特別呢!仲有我最喜歡的羽衣甘藍好意外,好少火鍋店有這種菜

Aprilis

Aprilis $98
味道唔錯,好creamy 好特別的味道,帶有清香的strawberry+sake的味道。
Peach  on  the  beach

Peach on the beach $58
有桃味加菠蘿的清清甜甜的味道
加上lemonade 更加清新可口

整體來說,環境舒適的火鍋店,服務又好
值得再光顧!
2018-05-23
即炸手工響鈴卷
黑毛豬豚腩玫瑰花拼盤
Aprilis
Peach  on  the  beach
  • 即炸響鈴
2018-05-25 448 浏览
今日同心肝寶貝去左銅鑼灣一間叫左酒鍋既火銅店,加上落住雨同埋少少凍,打邊爐就岩哂。位置方面又相當近,係時代廣場附近,所以唔識路既朋友都可以好方便搵到。上到去目的地之後,門口已經有幾大座大魚缸,都幾吸引,最後都難以抗拒,停底左一陣去觀摩一下有咩新鮮海產。大飽眼福之後就去到門口,有位靚靚既侍應姐姐即刻為我地帶位,仲好貼心咁比左一間房我地,睇哂成個灣仔同會展既風景整個火鍋店既佈置格局都係圍繞住中國宮廷風格,都幾有懷舊風。之後就叫野食,絞盡腦汁一輪之後,最終出爐既增肥方案如下。醬料方面有個靚仔侍應哥哥比左一盤九宮格咁大既醬料架比我地挑選,其實都係普遍調味既醬料,所以不作詳細介紹。留比大家自己去嘗試!揚名四海  湯底個名好有氣勢,所以就點左黎一嘗美味。其實就四種湯底,分別就係四川麻辣爆尖肚,雜菌黑松露,胡椒豬肚,豬骨湯,呢四種湯底。味道方面,我個人最中意雜菌黑松露,味道濃烈之餘但極易入口,用黎煮肉類/丸類最好不過。其次就係四川麻辣爆尖肚,放海鮮絕對配合,天生一對組合。豬骨湯同埋胡椒豬肚湯用黎放菜比較好,因為湯底比較清淡,用黎中和番之前濃味既野食最好不過。掛架頂級安格斯牛頸脊  牛肉刨得都幾薄,唔

揚名四海

掛架頂級安格斯牛頸脊
牛肉刨得都幾薄,唔太厚。真係放係湯度幾下就食得,岩哂食中意食肉既朋友。色水方面,肥瘦分佈平均,帶鮮紅,絕對係上品。食落口爽中帶有咬勁。唯獨牛味唔太出,希望下次有改善。擺設方面,以架掛起牛肉其實係方面夾起,方面拎筷子唔太叻既朋友。

開心小企鵝
做型以墨汁做既墨魚肉包著白色既墨丸,相當可愛,真係有少少唔捨得放入口。味道方面,黑色墨魚肉咬落口富有彈性,帶少少鹹蛋味,味道好吸引。至於白色墨魚肉個部分就係平時我地食到既墨魚肉,不過呢個就係用左新鮮既魚肉打成,食落口冇雪味,仲好爽口彈牙。

三拼福袋
三種福袋個分別以墨汁腐皮,傳統蛋漿腐皮,白腐皮包住花椒,蝦肉,豬肉,再以蔥包住袋口,賣相十分吸引。味道帶有麻既感覺,放落去麻辣湯底煮,對味蕾絕對係雙重刺激,喜歡食麻辣既朋友不妨一試。值得推介!
黑松露蝦蟹餃
呢個餃真係如果有單賣我一定會單買一打番屋企慢慢食,因為實在太好食,餃入面打左原隻鮮蝦,蟹肉,仲有黑松露,再以墨汁餃子皮包住,放係雜菌黑松露湯煮一陣,放落口真係似食緊蝦餃,味道可以用回味無窮黎形容,蝦肉係彈牙,唔係用死蝦,係新鮮蝦肉,蟹肉就略略失色,可能蝦肉太好味既關係。整體絕對係一流!

海鮮拼盤
拼盤上有蝦,花甲,聖子,貝肉分別放係舖滿冰上面既大碗上面,再加以小裝飾襯托,賣相即刻吸晴好多。味道方面,大蝦放係麻辣湯上面,食到麻辣味之餘更食到新鮮大蝦既甜味,肉質結實帶鮮紅,絕對係新鮮既蝦先有咁既顏色。花甲鮮甜唔甩殼,放係清湯最好,彈牙冇沙。聖子值得一提,新鮮不在話下,體積相當大條,最重要係放係豬骨湯底度絕對明智決定食落口好甜,不過有少少沙,味道搭夠就冇問題!
最後就係貝肉,又係彈牙,唔洗任何調味就食到鹹味,整盤拼盤相當滿意!高水準!

飲品方面
竹蔗茅根水味道都唔錯,令我覺得開心既係佢既樽既外形,用一個燈炮外形既樽仔黎裝住飲料,相當可愛

今餐相當滿意同開心,滿意既地方係食材方面全部都係新鮮貨,而唔係將貨就價既做法,就算貴少少都物有所值。整體可以用八珍玉食黎總結呢間火鍋店既食材質素同擺盤。開心既地方就係,係食既時候我見到侍應哥哥三不五時就走埋黎檢查枱面,睇下有冇食具可以收走,等我地有充足既用餐位置。更不時為我地加湯,唔洗我地要求就自動做到,到離開既時候都不忘同我地道別。呢點都係值得我地下次再次光臨既地方。
再一次多謝曾經招待過我地既侍應,廚房人員,你地的確係用心對待食材,客人。做到賓至如歸!
2018-05-23 123 浏览
今晚約咗三五知己食飯要我由元朗嚟到貢遠真係要好吸引我先主動郁動出動舖頭裝修別緻坐得舒服最怕(逼逼貢)食火鍋就係應該要慢慢嘆爽YY呢個牛肉新鮮夠薄唔鞋灼一灼就搞店下面嘅雲吞係黑松露,但無乜特別,合格啦呢個整到玫瑰花咁嘅你豬肉嚟反而七色墨魚丸夠特別,顏色又靚靚海鮮新鮮其實火鍋料新鮮真係好重要其次當然係個鍋啦今次呢個鍋無得輸有齊五隻味唔使嘈,任君選擇隻隻都唔錯麻辣同沙嗲尤其出色呢個肥媽墨汁丸就比較適合燒火鍋比較硬食了飲品都出色所以雖然對我嚟講比較遠要出省城但係又下次
今晚約咗三五知己食飯

火鍋就係應該要慢慢嘆爽YY

呢個牛肉新鮮
夠薄唔鞋
灼一灼就搞店
下面嘅雲吞係黑松露,但無乜特別,合格啦

呢個整到玫瑰花咁嘅你豬肉嚟

反而七色墨魚丸夠特別,顏色又靚靚

海鮮新鮮

所以雖然對我嚟講比較遠
要出省城
但係又下次
2018-05-23 335 浏览
位於銅鑼灣新蒲點VPOINT的酒鍋裝修雅緻, 牆上掛滿壁畫, 感覺略帶懷舊風,不過最引人之處還是窗外維港璀璨奪目的夜景。吃火鍋湯底最為重要,我們選了這裡的搞笑招牌湯底"酒火入鍋" $328 ~ 湯底味道有濃有淡, 有辣有唔辣,老幼咸宜!五格火鍋 ~ 中間玫瑰露鮮蝦木瓜鍋、四邊分別是龍蝦蕃茄鍋、四川麻辣鍋、牛腩蘿蔔鍋、沙嗲鍋。何謂"酒火入鍋"呢? 店員先將酒點火加熱,再慢慢倒入火鍋中, 好像特技表演一樣,火鍋之後再加乾冰, 瞬間煙霧迷漫, 彷彿令人置身仙境之中,非常有創意呢!每個湯底也有其特色,內有各式配料,但個人至愛是「四川麻辣鍋」, 又麻又辣的感覺超爽, 入口極盡刺激。另外,當晚個人至愛的"頂級安格斯牛頸脊" ~$188,賣相別緻吸引,肉質香滑, 牛味濃郁,令人回味!黃金炸魚皮 $68 ~ 脆卜卜非常香口,放湯數秒便可, 甘香脆嫩!「海鮮併盤」$368 ~ 有巨型帶子、聖子、 海蝦、 蜆等海鮮,全部鮮甜味美,喜歡海鮮的朋友不容錯過。 這裡的餃子味道與別不同, 試了四川麻婆豆腐餃及地道沙薑雞餃$88, 各有特色!最後有色彩繽紛的蔬菜併盤 $68 ~ 有粟米, 西蘭花 ,南瓜,椰菜花及蕃

最後有色彩繽紛的蔬菜併盤 $68 ~ 有粟米, 西蘭花 ,南瓜,椰菜花及蕃茄仔等,全都新鮮富有水份。

飲品揀選清熱消暑的"竹蔗茅根" $28 ~ 燈膽造型別樹一格,為味蕾帶來冰爽感覺 。

一邊嘆靚景,一邊享受美味火鍋,正!
2018-05-15
銅鑼灣V Point 係一幢新開的商場連同Office 的辦公中心,今日同朋友經過見到上面好多間新開的餐廳都好出名好吸引,就同朋友揀咗間打邊爐的餐廳 酒鍋,因為個名一聽就已經覺得係火鍋專家呢。上到二樓Lift lobby 搭Lift 上到27樓,一入到黎就見到門口的海鮮魚缸,係師傅處理海鮮料理的地方。環境寛落舒服,座位都唔逼,就令人驚訝的就係對住個無敵維港海景,五光十色,增添不少浪漫元素,好relaxing.我地叫咗個招牌湯底,【香港原創五格鍋】之一的『酒火入鍋』,5格包括獨特木瓜鍋,蕃茄波士頓龍蝦鍋,清湯蘿蔔牛腩,四川麻辣同潮洲沙嗲鍋,味道都好濃郁,材料豐富,最難忘是四川麻辣,辣中帶麻,好香,入面仲有豬皮豆芽等多種材料,好入味。到咗表演酒火入鍋的時候,職員會係中間的木瓜鍋淋上酒後再馬上點火,酒香即刻散發到周圍,到之後火焰就燒完就倒啲冰落去,啲冰化成霧,散到成張枱都係,真係成個仙境似的,淨睇表演都值回票價了。蜂巢豆腐,冰凍一粒粒的,擺落鍋到一煮就熟,軟身入味,吸收晒湯底精華。麻婆豆腐餃,皮薄而滑,有咬感,入面的麻婆豆腐餡原來都挺辣的,很惹味。咪走雞,是三隻很可愛的小雞,坐在個蛋殼上,造

咪走雞,是三隻很可愛的小雞,坐在個蛋殼上,造型很有心思,其實是用魚蛋打成的,很彈牙嫩滑。
七星報喜,是七種唔同味道的手工丸,有蕃薯,紫薯,粟米味等,都好彈牙大隻,鮮甜。
頂級安格斯牛頸脊,掛在木籃上,下面用冰雪住,保住溫度,牛肉好新鮮嫩滑,牛肉味濃郁。
海鮮拼盤,有大大隻好厚身的帶子,有好鮮甜的海蜆,爽口彈牙的蟶子同海蝦等。
最值得一讚係佢個黃金炸魚皮,令人食不停口的,炸得十分香脆,而蛋黃的味道香濃而惹味,完全好似食緊新鮮蛋黃一樣,比起平時包裝的蛋黃炸魚皮都好食得多。
2018-05-22 110 浏览
今日黎到銅鑼灣食好西, 有禮既店員帶到我地到坐位上, 也介紹了幾款主打食品比我地, 首先我地點了呢個酒火入鍋, 有5種湯底, 真係鍾意食咩味都得, 而且仲好足料tim ar, 中間呢個係木瓜醉蝦鍋, 點解會叫醉蝦?! 因為首先會將酒點火倒入鍋, 燒到d蝦也香脆起來, 而且還有原隻木瓜, 味道香濃. 跟住橙色呢個係龍蝦湯底, 半隻龍蝦係入面. 跟住啡啡地呢個係沙嗲鍋. 米白色呢個係羅白牛腩湯, 味道清甜, 牛腩份量都唔少ga. 最後呢個係麻辣湯底, 第一啖好似無咩, 但第二啖開始就好麻, 麻辣度剛好, 哈哈….堅足料.海鮮拼盤, 有海蝦, 聖子, 花甲 & 帶子, 全部都好新鮮, 所以味道夠哂鮮甜.打邊爐點少得牛&響鈴呀, 所以叫左個頂級安格斯牛頸脊, 味道香濃, 一d都唔鞋. 仲有呢個響鈴超正, 裹面有紫菜ga, 2樣都係我最鍾意食既野竟然會係埋一齊, haha….7星報喜, 係由幾隻顏色幾種丸而成, 有蝦丸, 波菜丸, 牛魚, 墨魚丸等等, 全部都夠爽口.三拼福袋, 有d有黑松露味, 有d好香蝦味….樣樣都好特別.有麻辣湯係唔可以唔叫紅薯粉&鴨血, 因為佢地好夾, haha….越得越

有麻辣湯係唔可以唔叫紅薯粉&鴨血, 因為佢地好夾, haha….越得越過忍呀.

食左咁多肉, 緊係要食返d菜啦, 所以叫左個蔬菜拼盤, 咩菜都有, 唔使諗, haha…

飲品方面, 有自家制竹庶茅根 & 洛神花, 夠哂足料, 味道不會過甜.
2018-04-13