2018-04-30 462 浏览
星期日平日同朋友行完街買完一大輪野就梗係想係夜晚嘅時候食好啲啦~~~朋友突然之間想打邊爐(即使天氣咁熱都好)! 你知啦~香港係最鍾意打邊爐ga la~~~ 咁好啦完佢心願我哋就搵一間環境好啲又有得打邊爐嘅餐廳啦! 咁我哋呢就搵到銅鑼灣新廣場V point時嘅呢一間酒鍋 因為其實前一陣子都見到好多blogger 介紹呢一間餐廳 咁今次就梗係要上去睇下係咩事呀~~一雖然到去嘩不得了個環境好靚完全係有落地大玻璃感覺就好似去左rooftop bar咁呀! (FYI 佢地真係有cocktail ga ! 好啦 坐低左除左個超靚景 座位都好值得鑽 好寬闊坐得好舒服 而且最重要係冷氣好夠好舒服涼浸浸~ 店員就比左調味我哋自己混一混先啦 一共十二款醬 真係咩都滿足晒喇 ~首先因為仲有太好囉所以我哋就每人點左人一紫貝天葵$28 湯底方面我哋就叫咗最有特色嘅嗰個酒火入鍋 $328 鍋底一共有五種味道中間嗰度叫玫瑰露鮮蝦木瓜鍋牛腩蘿蔔鍋+沙嗲鍋+龍蝦蕃茄鍋同埋四川麻辣鍋最同我地去飲晒成個龍蝦湯超級鮮甜 我本身就係湯沙嗲控所以投沙嗲一票 至於四川麻辣就實在太辣 投降放棄ON FIRE~ 跟住店員就會同我地加入
咁今次就梗係要上去睇下係咩事呀~~

首先因為仲有太好囉所以我哋就每人點左人一紫貝天葵$28

湯底方面我哋就叫咗最有特色嘅嗰個酒火入鍋 $328

ON FIRE~
跟住店員就會同我地加入清酒炸彈點火嘩跟住成個鍋就會起霧出煙成個感覺好靚呀~~

頂級安格斯牛頸脊 $238
牛肉油脂分佈平均 牛肉軟稔味濃
海鮮拼盤

海鮮拼盤 $368
海鮮拼盤包括有蟶子蝦 蜆 帶子 其中粒帶子勁大粒!!!!! 超級甜

象拔蚌仔 $192
即炸手工紫菜響鈴卷

即炸手工紫菜響鈴卷 $58
響鈴一共有五舊 加埋紫菜口感又幾得意 最緊要就梗係用黎吸湯啦!
咪走雞

咪走雞 $88
其實就係蝦丸~丸身彈牙 加埋造型就滿分喇~
蔬菜拼盤

蔬菜拼盤 $68
每種蔬菜都有一點 啱晒鐘意每樣都試少少既女仔喇

雜菌拼盤$58
本身擔心多蔬菜太少所以我哋再叫埋呢一個雜菌拼盤但係事實證明最後我哋係完全食唔晒嘅所以兩個女仔其實一個蔬菜拼盤都夠~~~除非你真係好鍾意菇如果唔係可以唔使叫~~
讚岐烏冬$38
讚岐烏冬
2018-04-22
海鮮拼盤
即炸手工紫菜響鈴卷
咪走雞
讚岐烏冬
2018-04-26 207 浏览
見呢間新開,午餐打邊爐都係$58,好抵就黎左食。一早book定位,行到都要等10分鐘先入得,坐係水吧隔離,無論侍應家水吧職員都好似唔熟手,所有野都好慢,落左單20分鐘先開始預備我地個鍋,飲品都係要等咁耐。我叫左蕃茄洋蔥湯底,可以揀三個餸,蕃茄味香濃,雲吞雖然細隻但爽口好食,朋友食麻辣花膠話好辣,會搞到成鍋變左麻辣湯。除左三個餸仲會有木耳同菜,整體味道唔錯呀。麵的份量超級多,食唔哂。餐飲叫左靜崗抹茶,走左奶蓋,茶味好出,係個奶味淡左d,不過有咁嘅質素餐飲叫係幾好。朋友飲珍珠奶茶,珍珠超級硬。
見呢間新開,午餐打邊爐都係$58,好抵就黎左食。
一早book定位,行到都要等10分鐘先入得,坐係水吧隔離,無論侍應水吧職員都好似唔熟手,所有野都好慢,落左單20分鐘先開始預備我地個鍋,飲品都係要等咁耐。

蕃茄洋蔥湯底

朋友飲珍珠奶茶,珍珠超級硬。
2018-04-26
2018-04-26 720 浏览
今晚食到好飽呀!食到咁上下其實都已經有飽感,不過個湯底實在太吸引了,越滾越出味,好鮮甜的而且我地今日好好彩,被安排坐係窗口位,可以見到成個景觀一出𨋢門就見到好新鮮既海鮮其實餐廳內籠好有特色,由裝潢、餐牌、以至餐具,都很讓我印象深刻酒火入鍋呢個鍋有5個味道,中間鍋底有木瓜同鮮蝦,平時真係無見過會同木瓜做鍋底,好有新鮮感呀仲有是由幾種酒整成的,點左火之後,濃郁的酒味四散再加埋湯及冰塊,就出現仙境的效果而其他鍋底分別係龍蝦湯+蘿蔔牛腩湯+四川麻辣湯+沙嗲湯我特別喜歡四川麻辣鍋無辣不歡的我當然會選擇食麻辣鍋不過中間既酒鍋原來味道是很清甜的,我不停勺黎飲而龍蝦湯同蘿蔔牛腩鍋味道都好濃,啲料好足,好似越夾越有海鮮併盤全部都好乾淨,啲蜆完全無沙的同埋蟶子同蚌都起哂肉,好體貼蟶子是非一般的肥美,而且仲好爽甜帶子超級厚肉,啲海鮮都好鮮甜頂級安格斯牛頸脊脂肪分佈好平均,牛味夠濃開心小企鵝外觀好可愛實質是墨魚丸中間仲有一粒粒既墨魚添,而且一啲味精味都無好爽口黑毛豚肉片黎到既時候先知份量原來咁多豚肉片切得好薄,一層脂肪一層豬肉,好有層次,所以食落唔會膩蜂巢豆腐吸湯力好強左:peach on the beach
而且我地今日好好彩,被安排坐係窗口位,可以見到成個景觀

一出𨋢門就見到好新鮮既海鮮

酒火入鍋
仲有是由幾種酒整成的,點左火之後,濃郁的酒味四散
再加埋湯及冰塊,就出現仙境的效果

而其他鍋底分別係龍蝦湯+蘿蔔牛腩湯+四川麻辣湯+沙嗲湯
我特別喜歡四川麻辣鍋
無辣不歡的我當然會選擇食麻辣鍋
不過中間既酒鍋原來味道是很清甜的,我不停勺黎飲
而龍蝦湯同蘿蔔牛腩鍋味道都好濃
,啲料好足,好似越夾越有

海鮮併盤

全部都好乾淨,啲蜆完全無沙的
同埋蟶子同蚌都起哂肉,好體貼
蟶子是非一般的肥美,而且仲好爽甜
帶子超級厚肉,啲海鮮都好鮮甜

頂級安格斯牛頸脊
脂肪分佈好平均,牛味夠濃

開心小企鵝

開心小企鵝
外觀好可愛
實質是墨魚丸
中間仲有一粒粒既墨魚添,而且一啲味精味都無
好爽口
黑毛豬豚肉片

黑毛豚肉片
黎到既時候先知份量原來咁多

豚肉片切得好薄,一層脂肪一層豬肉,好有層次,所以食落唔會膩

吸湯力好強

左:peach on the beach (grape+pineapple+peach)
右:summer delight (mango+pineapple)
我就飲peach on the beach, 菠蘿味比較重,反而飲唔出有桃味,不過味道都好fresh, 好岩打邊爐飲

2018-04-25
  • 日本黑毛豬腩肉
  • 開心小企鵝
2018-04-25 565 浏览
今日我家大佬話要帶我食好西,一坐低對住個靚海景已經foresee到今餐一定會好正,果然無失望!大佬發板,叫左行酒江湖,有4個鍋,分別係花雕醉雞、紅酒牛尾、啤酒魚同埋清酒海鮮鍋。平時好驚啲雞會愈煲愈老,但呢個醉雞就算留到最後食都冇問題,都一樣好滑!牛尾煮到好林,仲好肥美好好味超入味!魚索哂啤酒嘅精華,一咬就食到啤酒澀澀地嘅味,幾特別。清酒鍋嘅清酒味超濃,入面有海量嘅蜆。淨係食呢個鍋已經有好多餸,不過太好味喇,我地邊夠喉!牛肉拼盤有4款牛,牛肉下面有一大碗冰雪住,牛柳粒都幾厚肉,就係夠厚索到火鍋啲湯底先正!安格斯牛上面雪花好靚,入口即溶!大大塊嘅手切肥牛用貝殼掛起,韓牛食落都幾軟熟。(太好味幫牛大哥影左幾張寫真)新鮮象拔蚌好爽口。蝦丸都夠彈牙。冰菜表面有一粒粒水晶狀,超好食仲好高營養價值,好少火鍋店有得食,放落湯度淥幾秒就可以食,超爽!呢排好hit咸蛋魚皮,我地叫左一份,食得出同市面有包裝個啲唔同,冇咩味精,仲有好多咸蛋粒。炸豆腐裡面索哂啲湯,正。兩杯都唔錯,青瓜青檸呢個配搭好特別,好清新嘅感覺!

醬料

行酒江湖

牛尾煮到好林,仲好肥美好好味超入味!

魚索哂啤酒嘅精華,一咬就食到啤酒澀澀地嘅味,幾特別。

清酒鍋嘅清酒味超濃,入面有海量嘅蜆。

淨係食呢個鍋已經有好多餸,不過太好味喇,我地邊夠喉!

牛肉拼盤

(太好味幫牛大哥影左幾張寫真)
象拔蚌仔

新鮮象拔蚌好爽口。
手打蝦丸

蝦丸都夠彈牙。
冰菜

黃金炸魚皮

蜂巢豆腐

炸豆腐裡面索哂啲湯,正。
Lychee Energizer, Cucumber & Lime

兩杯都唔錯,青瓜青檸呢個配搭好特別,好清新嘅感覺!
2018-04-24
  • Cucumber & Lime
  • Lychee Energizer
  • Cucumber & Lime
2018-04-23 150 浏览
上次去北京探朋友, 她招呼我到王府井的全聚德烤鴨店 吃了一頓豐富晚餐, 今次她來香港探我, 我也要盡地主之誼, 打算請她去銅鑼灣 (人氣街) 吃得好一點.  環繞登龍街找找. 有 V Point,  2000 年廣場, 金朝陽二期, 結果我揀了有海景, 吃海鮮刺身, 火鍋的  "酒鍋".  餐廳在 27 樓.  入門已見大魚虹, 龍蝦活躍在戲水.  觀感不錯也見有其他海產.餐廳内的裝修和設計,  有特式且帶點時尚, 座位有卡座, 方桌及長檯, 適合良朋共聚, 或大伙兒用餐, 餐廳右方是大大個玻璃窗, 客人多了視覺享受, 可以一邊吃一邊欣賞香港繁華燦爛的維港夜景, 另餐廳左方是酒吧, 陳列了不少名釀給客人選擇.服務員親切有禮,  進門後立即替我們安排座位, 及作食品推介, 好窩心.餐單內, 食物品種多, 海產, 肉類, 蔬菜, 特制湯底, 小食. 小炒, 適合大眾喜好, 價錢合理.醬料好齊, 足足有十二款, 醬油用中式銅壺盛載 , 頗別緻. 火鍋用具齊, 電磁爐夠整潔.我們先點飲品,竹蔗茅根 $28, 紫貝天葵  $28   用燈膽形的玻璃瓶盛載, 好吸睛, 北京朋友勁讚.  紫貝天葵,
環繞登龍街找找. 有 V Point,  2000 年廣場, 金朝陽二期, 結果我揀了有海景, 吃海鮮刺身火鍋的  "酒鍋".  餐廳在 27 樓.  入門已見大魚虹, 龍蝦活躍在戲水.  觀感不錯
也見有其他海產.
餐廳内的裝修和設計,  有特式且帶點時尚,
另餐廳左方是酒吧, 陳列了不少名釀給客人選擇.
火鍋用具齊, 電磁爐夠整潔.
我們先點飲品,
竹蔗茅根 $28, 紫貝天葵  $28
用燈膽形的玻璃瓶盛載, 好吸睛, 北京朋友勁讚.
紫貝天葵, 味道酸酸咪咪,    竹蔗茅根, 含濃厚竹蔗味,  吃火鍋至正.
湯底選了雙拚鍋 龍蝦及椰子雞  $368-
好大鍋, 真足料.  侍應替我們打火, 熱氣上升, 慢慢的聞到湯底鮮香味.
有原隻龍蝦, 紅卜卜,  而椰子雞那邊有好多件雞件, 椰子, 杞子. 湯味濃甜.
實木檯, 大大張, 打邊爐今次好有格調

秘制麻辣鴨血 $88
是台灣有名美食, 也是 "酒鍋" 精心制作.   口感滑而煙韌, 有質感, 沾些麻辣味. 好滋味.

黃金炸魚皮 $68
只須灼一灼, 入口極香脆, 加料鹹蛋黃金制, 更惹味, 打邊爐必備.
掛架頂級安格斯牛頸脊$238
招牌菜, 油脂混和分怖均勻,  味道十分出色.
牛肉灼至剛熟即起, 入口滿滿的牛肉香味, 質感嫩滑, 吃過這碟招牌牛頸脊, 以後打邊爐都不再想吃雪花肥牛了.

鱆紅魚刺身 $128
魚肉雪白得晶瑩剔透, 魚質鮮嫩,
魚肉切成又小又薄的魚片, 入口十分軟, 魚香四溢.  沾些自制醬汁, 勁好味.
七星報喜  $88
擺設及組合, 有別於其他火鍋店, 提供七種不同顏色手打丸:  有鮑粒, 元貝粒, 蝦, 牛, 豬, 墨魚, 芝士貢丸等,  款款肉質鮮, 彈牙,  味道鮮甜入口佳!
四川麻婆豆腐餃 $88
有四川風味, 紅卜卜, 滾一滾便可, 入口麻而不辣, 有特式.

火鍋加拿大桶蠔 $148
生蠔顏色鮮明, 好肉.  上檯時用冰藏著.  蠔香豐富, 蠔肉滑溜,
超大隻,  比鼓油碟要大一倍多.
蔬菜拼盤 $68-
蔬菜新鮮爽脆, 顏色鮮美, 品種多, 夠健康.
紅薯粉 $32
四川美食, 高纖有益, 口感煙韌, 越食越愛.
北京朋友話吃得鮮, 吃得好, 香港夜景夠美
我覺得食物款式多, 新鮮, 味道好,  此餐廳可以推介給朋友.
  • 火鍋加拿大桶蠔
  • 鱆紅魚刺身
  • 秘制麻辣鴨血
  • 黃金炸魚皮
2018-04-23 179 浏览
同事見到呢到lunch打邊爐$58!咁吸引梗係去試下啦,一直都未有機會夜晚黎試呀嘛!超吸引呀,原來$58包湯底,自選3種材料,再加自選麵底,再加珍珠奶茶呀!自選3款配料都係平時打邊爐嘅材料,但牛肉豬肉就要另加$20;而自選麵底都有好多選擇架,烏冬粉絲公仔麵等等。如果叫特色嘅魚麵就加$12。湯底有麻辣、蕃茄、雞湯、豬骨湯等!講到呢到都已經覺得價錢真係超值啦!不過呢,落完order之後差唔多半個鐘個鍋先黎呢,等得黎都差唔多完lunch time啦!特色魚麵都爽爽地幾好食,其他火鍋材料就正常啦,無咩特別驚喜。蕃茄湯底都幾濃,有茄味嘅。珍珠奶茶d珍珠好硬呀,我淨係飲晒d奶茶咋。

2018-04-19
2018-04-23 105 浏览
我朋友之前同我去過尖沙咀分店覺得野食好正,但係聽講銅鑼灣呢度有靚景所以就黎左。中意佢地係因為湯底夠晒多元化,今次試既係5個湯底鍋。無論色香味佢地都做到架。加埋乾冰,打咭位get。我最中意佢個藥膳養生雞湯。牛肉油花好靚,一盤出好正。好大份丫。另外響鈴我encore再encore左3次。冇油壓味。佢既鴨血都好好食,有我喺台灣吃既水準。蔬菜盤好搶眼呀,我好唔捨得食。總括黎講呢度乜都齊,又坐得舒服又𠈔理。
中意佢地係因為湯底夠晒多元化,今次試既係5個湯底鍋。

無論色香味佢地都做到架。

加埋乾冰,打咭位get。

我最中意佢個藥膳養生雞湯。

牛肉油花好靚,一盤出好正。
好大份丫。

另外響鈴我encore再encore左3次。
冇油壓味。

佢既鴨血都好好食,有我喺台灣吃既水準。

蔬菜盤好搶眼呀,我好唔捨得食。

總括黎講呢度乜都齊,又坐得舒服又𠈔理。
2018-04-22 324 浏览
之前聽朋友講話酒鍋嘅火鍋湯底好特別, 一個爐入面可以有幾個湯底, 今日佢就帶我黎登龍街vpoint食酒鍋。一出電梯即見酒鍋大招牌,仲有生猛海鮮缸裝修型格。濕紙巾設計都特別過人。一埋位已經有十二款醬料等緊我地,名為酒為上醬,每位$22。我就鐘意食麻辣,又鐘意黑松露,咁多款湯底款款都引死人。咁就點返個揚名四海$248,一個鍋有4個湯底,有麻辣,黑松露什箘,咸酸菜胡椒豬肚同豬骨湯,個個湯底都好多料。黑松靈什箘湯底好濃好creamy,當我地食辣到有啲頂唔順嘅時候轉食啲唔辣的甜的湯底都幾好!蜂巢豆腐$38,用黎吸收湯底精華一流!開心小企鵝vs咪走雞,各$88。個名同造型都好特別開心小企鵝其實係墨魚丸加左好香嘅墨汁;咪走雞就係蝦丸,二隻丸都好彈牙!即炸手工紫菜響鈴卷$58,又係用嚟吸收湯底精華佳品。頂級安格斯牛頸脊$238 ,睇落好似得幾片,原來佢分量一啲都唔少㗎!用掛架晾住嘅牛肉,賣相好得!黑毛豬腩肉$268,切到成個玫瑰花咁樣,又係賣相一流!朋友好鐘意呢個黑毛豬。海鮮拼盤$368,有兩隻蝦,兩隻蟶子,2隻帶子同幾粒蜆,海鮮好新鮮。我好鐘意酒鍋的湯底,尤其係creamy 的黑松露什菌,期待下次來

一出電梯即見酒鍋大招牌,仲有生猛海鮮缸
裝修型格。

濕紙巾設計都特別過人。

一埋位已經有十二款醬料等緊我地,名為酒為上醬,每位$22。

蜂巢豆腐$38,用黎吸收湯底精華一流!

即炸手工紫菜響鈴卷$58,又係用嚟吸收湯底精華佳品。

我好鐘意酒鍋的湯底,尤其係creamy 的黑松露什菌,期待下次來試其他款式!
  • 開心小企鵝
2018-04-20 160 浏览
今日去左銅鑼灣行街,朋友即興想打邊爐,發現酒鍋有個台式涮涮鍋午餐,價錢都係$58咋!好抵食既午餐!我地加左錢叫配料!湯底叫左養生燉雞湯鍋!日本黑毛豬腩片、龍蝦沙拉丸、包心丸、麻辣鴨血、鮮蝦雲吞、白蘿蔔、魚麵!超豐富啊我好鐘意黑毛豬腩片,入口軟腍有清甜肉香,鮮蝦雲吞粒粒好足料,皮薄餡料超豐富,豬肉餡和蝦肉,龍蝦沙拉丸有咸香餡料,一咬就流心啦!我鐘意底下豆腐,吸哂湯汁!必叫炸魚皮!飲品叫左珍珠奶茶!奶香茶味濃,珍珠粒粒煙韌!
好抵食既午餐!

我地加左錢叫配料!湯底叫左養生燉雞湯鍋!

必叫炸魚皮!
飲品叫左珍珠奶茶!奶香茶味濃,珍珠粒粒煙韌!
2018-04-20 114 浏览
酒鍋午餐新推出台式涮涮鍋,$58包湯底、麵底、配料和飲品!會唔會太抵食呀午餐同朋友上黎食,狂加配料,湯底叫左足料蕃茄洋蔥豬展鍋。飲品叫左珍珠奶茶!肥牛、龍蝦沙拉丸、鮮蝦雲吞、冬瓜、白蘿蔔、豆腐、魚麵!超愛肥牛油花平均牛味濃郁,入口軟腍唔乾身!鮮蝦雲吞好正!豬肉餡好豐富,仲有大大隻鮮蝦!豆腐好滑好豆香,龍蝦沙拉丸夠特別有驚喜,一咬就流心魚麵好爽口,魚蛋好爽口,一條條好得意。外賣攞走都得!珍珠奶茶食珍珠!

午餐同朋友上黎食,狂加配料,湯底叫左足料蕃茄洋蔥豬展鍋。
飲品叫左珍珠奶茶!
肥牛、龍蝦沙拉丸、鮮蝦雲吞、冬瓜、白蘿蔔、豆腐、魚麵!
超愛肥牛
魚麵好爽口,魚蛋好爽口,一條條好得意。
外賣攞走都得!珍珠奶茶食珍珠!
2018-04-18 765 浏览
我老公話想過去銅鑼灣睇波鞋,但我又好想去食火鍋,之後去銅鑼灣睇下有邊間好食先,搵到這間評語不錯,我地食完先陪老公去睇波鞋。位置向登龍街新食廈V point , 環境新淨,裝修開揚高貴,而且仲有個無敵大落地大窗,可以欣賞夜景。Menu 有個好特別嘅期間限定湯底,可以自己向上面劃圖案,好似好好玩喎,就決定叫呢款湯底啦!有4支唔同顏色嘅忌廉可以向鍋面自行創作,仲有唔同裝飾配料可以加上。先order 2款小食食住先,再慢慢揀火鍋配料。鱆紅魚刺身魚肉鮮甜嫩滑,肉質鮮美秘製台式麻辣大花膠麻辣口味正宗,辣味強勁,花膠軟嫩入味,充滿膠質。配料有好多選擇,當然唔少得我最愛嘅貝類海鮮啦!貴妃蚌上枱嘅時候仲識郁,非常新鮮,貴妃蚌鮮甜爽口,好好食。扇貝肥大肉厚,入口爽口彈牙,非常鮮嫩。掛架頂級安格斯牛頸脊牛頸脊油花均勻,入口鮮嫩肉味濃,完全食唔停口。四川麻婆豆腐餃麻味勁又唔太嗆辣,餡料惹味。昆士蘭和牛丸牛丸有咬口,又好彈牙蔬菜拼盤蔬菜款式多而且每樣都好新鮮脆綠今晚好滿足又美味!

先order 2款小食食住先,再慢慢揀火鍋配料。
鱆紅魚刺身
魚肉鮮甜嫩滑,肉質鮮美

秘製台式麻辣大花膠
麻辣口味正宗,辣味強勁,花膠軟嫩入味,充滿膠質。

配料有好多選擇,當然唔少得我最愛嘅貝類海鮮啦!

貴妃蚌
上枱嘅時候仲識郁,非常新鮮,貴妃蚌鮮甜爽口,好好食。

扇貝
肥大肉厚,入口爽口彈牙,非常鮮嫩。

掛架頂級安格斯牛頸脊
牛頸脊油花均勻,入口鮮嫩肉味濃,完全食唔停口。

四川麻婆豆腐餃
麻味勁又唔太嗆辣,餡料惹味。

昆士蘭和牛丸
牛丸有咬口,又好彈牙

蔬菜拼盤
蔬菜款式多而且每樣都好新鮮脆綠

今晚好滿足又美味!

2018-04-15
  • 蔬菜拼盤
前兩天我們四個人去試、叫左個四色火鍋,四個湯底完全無味、混了很多不同醬料仍是一點味都沒有。 個湯底半小時都唔滾、服務生態度超級差回應話係Slow cook 已經成肚氣。至於食物更是差勁!本地牛超級硬,然後我們再點安格牛、完全無牛味就好像恰瘦肉一樣!海鮮我們點了花築蝦嘅然可以收$164 一隻!象拔D腥味真的令我作嘔。其他食物沒有一種是可取。個湯永遠唔滾就好像把食物燴熟一樣完全唔熱。投訴完𠈄話我地D爐係咁不如換個gas 爐比我地。所有店員服務態度十分差、好像不想招呼一樣。大家食到成肚氣😓埋單$2900🤬完全唔知食左乜!三個人回家立刻肚痛、可能是食物未有滾或是不新鮮!回想起D腥味都想作嘔🤮

2018-04-18 290 浏览
咁快就到冬天的尾聲~真係要把握時間打邊爐先得!今次來到同事極力推薦的酒鍋, 好有驚喜架~竟然會放乾冰,呢個煙霧迷漫登場方式真係眼前一亮!酒火入鍋 $328呢個係香港原創五格鍋,呢個冬天我大大話話打左成20次邊爐,最多都係兩個湯底,今次竟然可以一次食足五款,真係令人印象深刻。中間果個係木瓜鍋,除左木瓜仲有好多鮮甜的蝦。側邊的是蕃茄波士頓龍蝦鍋,清湯蘿蔔牛腩,四川麻辣鍋同埋潮州沙爹鍋,各有特色。睇下幾大隻龍蝦係湯底入面!掛架頂級安格斯牛頸脊(小)$188極肥美安格斯牛肉,打邊爐必備!黃金炸魚皮   $68出面一包包果D即食鹹蛋魚皮勁多人買,就知道呢種味道好受歡迎。而家呢個係即炸既,好味好多,FANS快D來試!二人海鮮拼盤   $368有蟶子,扇貝,海中蝦同埋花甲。兩個字:新鮮日本頂級黑毛豬豚腩肉   $168口感滑溜,不靭,是貴的豬肉才有的享受!黑松露蝦蟹餃   $88黑松露香味加上蝦蟹鮮味,一級棒七星報喜   $88美麗的七色手打丸,睇得又食得蔬菜拼盤 $68蜂巢豆腐   $38這豆腐配麻辣湯底一絕!!!吸哂d麻辣味,別以為豆腐就平凡,絕對必點!六色小籠包   $78藥膳,黑松露,沙
咁快就到冬天的尾聲~真係要把握時間打邊爐先得!
今次來到同事極力推薦的酒鍋, 好有驚喜架~
竟然會放乾冰,呢個煙霧迷漫登場方式真係眼前一亮!

酒火入鍋 $328
中間果個係木瓜鍋,除左木瓜仲有好多鮮甜的蝦。

睇下幾大隻龍蝦係湯底入面!

掛架頂級安格斯牛頸脊(小)$188
極肥美安格斯牛肉,打邊爐必備!

黃金炸魚皮   $68
而家呢個係即炸既,好味好多,FANS快D來試!

二人海鮮拼盤   $368
有蟶子,扇貝,海中蝦同埋花甲。
兩個字:新鮮

日本頂級黑毛豬豚腩肉   $168
口感滑溜,不靭,是貴的豬肉才有的享受!

黑松露蝦蟹餃   $88
黑松露香味加上蝦蟹鮮味,一級棒

七星報喜   $88
美麗的七色手打丸,睇得又食得

蔬菜拼盤 $68

蜂巢豆腐   $38

六色小籠包   $78
藥膳,黑松露,沙嗲,墨汁湯,麻辣,灌湯,應有盡有。當中最喜歡藥膳味

整體來說是非常滿意的一餐,食物款式新穎,美觀又美味,而且員工服務態度很好,是近期印象最深刻的邊爐。非常推薦

2018-04-15
2018-04-16 105 浏览
坊間打邊爐的餐廳這麼多,要突圍而出除了食物質素還要多噱頭夠新意。酒鍋格局古色古香,其實有很多創意食物,令人驚喜。洛神花茶,不會太酸,解渴解滯黃金魚皮,要吃咸蛋魚皮不用排隊,這裏便有了,還要大大碟,香脆中帶咸香麻辣鴨血,真的很夠麻夠辣,喜歡辣的朋友一定要試,刺激非常,鴨血一點都不會臭湯底選了一酒鳥之配蝦兵蟹將,即是椰子雞和海鮮,椰子雞非常甜,海鮮是清而香,兩邊的湯料都分量十足頂級安格斯牛頸脊,牛味濃郁,軟度適中七星報喜,一共有7款丸,各有新意,吃下去才知道是甚麼蔬菜拼盤,款式幾多,還有羽衣甘藍洋蔥豬肉蝦蛋餃,蛋皮包住餡料,首先吃到蛋香,再吃到洋蔥的甜味,非常有趣咪走雞和黑啤熊,單是造型已很可愛,其實是手打丸再加上造型,很有創意海鮮拼盤,有聖子,扇貝,花甲和蝦,全部都是新鮮貨,鮮甜得很
酒鍋格局古色古香,其實有很多創意食物,令人驚喜。

洛神花茶,不會太酸,解渴解滯

頂級安格斯牛頸脊,牛味濃郁,軟度適中

七星報喜,一共有7款丸,各有新意,吃下去才知道是甚麼

蔬菜拼盤,款式幾多,還有羽衣甘藍

海鮮拼盤,有聖子,扇貝,花甲和蝦,全部都是新鮮貨,鮮甜得很
2018-04-16 83 浏览
黎到銅鑼灣又想打邊爐,一直都唔知有咩選擇。最近發現銅鑼灣登龍街上面有間火鍋,嘢食款式好似幾得意就決定去哩度試吓。火鍋湯底選擇就夠多,一鍋入面亦都可以俾你選擇五個湯底,如果多人黎嘅話可以配合返唔同朋友嘅口味大家唔洗爭哈哈。一坐低侍應已經遞上醬汁俾我哋自己選擇,鍾意加幾配料就加幾多配料。呢度每樣嘅食物款式都好特別有趣,我地點左一個七星報喜,係七種唔同味道而且色彩繽紛嘅手打魚蛋,口感彈牙,道味亦相當有驚喜,簡直顛覆左我對魚蛋嘅印象!亦都點左一個開心小企鵝,可愛嘅外表真係唔捨得丟佢落個火鍋><!原來係墨汁手打墨魚丸,最終都係忍唔住食左佢落肚了keke~當然唔少得食牛啦!一個牛肉拼盤就包括晒我哋想食牛嘅唔同部份,有安格斯牛,韓牛,牛柳粒同埋手切肥牛。牛肉都非常新鮮,肉質鮮嫩牛味濃,我哋兩個人黎食嗌一份拼盤其實份量係有少少多。到最後亦都試左佢我清酒菠蘿沙冰,味道清新,菠蘿味就較為淡,但侍應忘記俾飲筒我地,飲落去嗰時就要小心啲,唔好好似我咁倒到自己啦~