2018-05-31
今日約咗家姐攞嘢,順便撐枱腳。知道登龍街好多嘢食。於是行去搵吓邊間好。行到去見到有座叫V Point新大廈,樓下有介紹好幾間餐廳。見到酒鍋。係食火鍋的。兩姊妹就一齊搭life去27樓。人客都幾多,因為冇book位,所以等咗10分鐘先入座。餐廳好大,燈光就比較暗。除火鍋外,仲有好多靚酒。自己配醬料招牌湯底~香港原創五格鍋 湯底~有麻辣,超辣,但好香。裡面有豆卜、豬皮、我最鍾意。龍蝦湯底 ~ 有半隻大龍蝦,龍蝦鉗肉勁厚。溯洲沙嗲湯底~沙嗲味超香。 木瓜蝦湯底 ~ 由於大蝦係放在木瓜裡面. 所以大蝦吸收晒木瓜香味. 蝦肉又爽. 職員仲要倒咗D酒再點火, 做成火焰效果,之後再放乾冰做成仙竟效果, 非常有新鮮感。 蘿蔔牛腩湯底 ~蘿蔔吸晒牛腩味, 好鮮甜, 不過牛腩就靭咗少少。海鮮拼盤$368 ~扇貝~超大粒又厚肉蟶子~長長的聖子肉蝦~size普普通通蜆~細隻咗少少頂級安格斯牛頸脊~肥瘦分明,肉質軟,牛味香濃四川麻婆豆腐餃$88一碟有6隻,咬開真係有豆腐的。而且個皮好煙靭。 好特別呀!黑啤熊$88樣子可愛,有三隻熊仔。。原來熊仔係一粒墨魚丸。其中一隻係黑松露。好彈牙黃金炸魚皮$68冇得彈, 脆
招牌湯底~香港原創五格鍋
湯底~有麻辣,超辣,但好香。裡面有豆卜、豬皮、我最鍾意。
龍蝦湯底 ~ 有半隻大龍蝦,龍蝦鉗肉勁厚。
溯洲沙嗲湯底~沙嗲味超香。
海鮮拼盤$368 ~
扇貝~超大粒又厚肉
蟶子~長長的聖子肉
蝦~size普普通通
蜆~細隻咗少少
頂級安格斯牛頸脊~肥瘦分明,肉質軟,牛味香濃
四川麻婆豆腐餃$88
一碟有6隻,咬開真係有豆腐的。而且個皮好煙靭。 好特別呀!
黑啤熊$88
黃金炸魚皮$68
冇得彈, 脆卜卜, 有鹹蛋黃. 又大件. 而且係即炸即食. 超正
稻庭烏冬 $48 ~ 出名好食. 唔洗介紹
蔬菜拚盤$68 ~ 生菜,黃牙白,南瓜,粟米,彩色椰菜 又有茄蕃等
甜品係我生命中最重要的. 所以去到邊都一定會叫. 今次都唔例外
南瓜雪巴$68 ~ 食落似雪糕多過似雪巴. 好滑,有南瓜味
柚子雪巴$68 ~ 酸酸甜甜, 柚子味好香濃
最後仲叫咗竹蔗茅根,唔算太甜。又可清熱。
今晚餐飯總數$1496,連加一。雖然係貴咗d。但食物質素好好。環境又唔錯。而且難得兩姊妹撐枱腳。值得的。(不過都要多謝家姐. 因為最後都係家姐比錢)