2019-06-09 59 浏览
之前試過酒鍋嘅尖沙咀店,仲記得佢地嘅出品都唔錯,今日同好姊妹喺時代廣場掃完貨,想打邊爐,就諗起佢。餐廳位於登龍街街頭嗰幢全新嘅V Point大廈入面27樓,可以鳥瞰銅鑼灣醉人嘅夜景,望住紅隧熙來攘往嘅車輛嚟打邊爐,個感覺幾特別。檸檬薏米水,最先嚟嘅係檸檬薏米水,少少甜夾雜住清香嘅檸檬味,夠哂冰爽潤口。加拿大海膽杯,打邊爐食魚生嚟做前菜就試得多,有個咁精緻嘅海膽杯就真係未試過,新鮮嘅加拿大海膽上面係飛魚籽,底下配以一小撮吞拿魚蓉同埋細細舊日本飯,海膽嘅回甘令人滿足,作為前菜就最好不過喇。黃金炸魚皮,香脆嘅炸魚皮裹上爆香咗嘅鹹蛋黃碎,同馳名嘅過江龍品牌可以爭一日之長短。雲騰菊花台,一上枱就已經感受到佢騰雲駕霧嘅氣勢,雲霧係由蛋白打成,影完相之後侍應先生會幫我地撥開啲雲霧,咁就可以開始打邊爐喇,邊爐一共有五款湯底,我最鐘意嘅係黑松露雜菌鍋同埋四川麻辣鍋,前者係我第一次試嘅湯底,估唔到用黑松露嚟打邊爐會係咁夾,後者辣得過癮,令人難離難捨。頂級安格斯牛小排,安格斯牛小排被切成薄片,掛喺冰盤上面,賣相精美;牛小排放落水拖一拖就食得,牛味香濃,食新鮮嘅靚牛跟本唔需要點嘢,只需要盡情享受牛嘅原味。即炸

即炸手工紫菜響鈴卷,響鈴卷即叫即炸,裏面包住嘅係紫菜,就咁食都已經覺得個紫菜同個蛋味好夾,再慢慢點勻五個特色湯底,響鈴同菊花台大家都無辜負到大家。

黑松露蝦蟹餃,由於我係一個黑松露控,單單一個黑松露湯底又點滿足到我,我仲嗌埋呢個黑松露蝦蟹餃,除咗一如以往令人滿意嘅黑松露味之外,蝦同蟹嘅比例一啲都唔嘢少尤其是係蟹肉,真係feel到喺口入面一梳梳架。

海鮮併盤,併盤計有蟶子、扇貝、海中蝦同花甲,海鮮樣樣都好新鮮,蟶子有成隻手板咁長,海蝦仲有好多蝦膏添。

食飽飽望住維港嘅夜景,實屬人生一樂也。
2019-06-09 69 浏览
D 學友話要re-u, 最後就揀左打邊爐, 貪可以食得耐d望落幾靚喎坐係到慢慢等學友嗌野食..其實窗口是望海..不過冇影到相好似有好多款野食..唔知夠唔夠食呢\嗌左飲品各兩支....野食未黎就上左.會唔會有d 早?未打邊爐先食個海膽杯大大塊海膽, 下面有d 魚生蓉,再加個飯團咁好似食緊個海膽壽司咁,. 夠鮮味, 不錯勁多醬料可以混...可惜我都係喜歡原汁原味,反而學友甲就勁落野落自己到..漡底到了...究竟係咩黎?影完相之後, 原來會畢走面果d 蛋白最後有5格唔同味o既漡底5個漡底, 5款口味有川辣, 黑松露, 肉骨茶, 雞, 仲有個粥底西利!炸野就先上響玲夾住塊紫菜, 特別得黎好有紫菜味炸魚皮就加埋d 咸蛋醬, 勁脆勁香口健康o既小朋友梗係首先食d 菜雞湯+ 菜永遠都係咁正松露餃+ 松露湯底超正!!!!!!試完之後差唔多全部野都係放左落松露湯底到...安格斯牛 + 日本頂級黑毛豬..肉質好之餘, 湯底都勁正 又係落左去松露湯底放落其他湯底都好好食..係個川辣辣左小小手打o既丸類就每樣湯底放幾粒試試.可以試哂唔同口味就是正!!海鮮拚盤大大盤學友提議放落中間, 整個海鮮雞粥黎食下海鮮新鮮
D 學友話要re-u, 最後就揀左打邊爐, 貪可以食得耐d

望落幾靚喎

坐係到慢慢等學友嗌野食..
其實窗口是望海..不過冇影到相
好似有好多款野食..唔知夠唔夠食呢\
嗌左飲品各兩支....野食未黎就上左.
會唔會有d 早?
未打邊爐先食個海膽杯
大大塊海膽, 下面有d 魚生蓉,再加個飯團咁
好似食緊個海膽壽司咁,. 夠鮮味, 不錯

漡底到了...
究竟係咩黎?

影完相之後, 原來會畢走面果d 蛋白
最後有5格唔同味o既漡底
5個漡底, 5款口味
有川辣, 黑松露, 肉骨茶, 雞, 仲有個粥底
西利!
炸野就先上
響玲夾住塊紫菜, 特別得黎好有紫菜味
炸魚皮就加埋d 咸蛋醬, 勁脆勁香口

健康o既小朋友梗係首先食d 菜
雞湯+ 菜永遠都係咁正
松露餃+ 松露湯底超正!!!!!!
試完之後差唔多全部野都係放左落松露湯底到...
安格斯牛 + 日本頂級黑毛豬..
肉質好之餘, 湯底都勁正 又係落左去松露湯底

放落其他湯底都好好食..係個川辣辣左小小
手打o既丸類就每樣湯底放幾粒試試.
可以試哂唔同口味就是正!!

海鮮拚盤大大盤
學友提議放落中間, 整個海鮮雞粥黎食下
海鮮新鮮鮮甜不特止
個粥底都係勁正
初時以為四個人嗌d野食唔多夠.
後來直情係食唔哂...
d粥太正了!!
  • 松露湯底
  • 粥底
  • 松露餃
  • 炸響玲
  • 炸魚皮
2019-06-07 147 浏览
朋友話呢間湯底睇得又食得,這晚終於見識到夢幻花園 $388最面層係打起嘅蛋白同食用花,上鍋時加了乾冰,好似進入仙景, 先放底比你影吓相,取走上面那層,就會見到五格嘅湯底,分別係四川麻辣、藥膳花膠雞、喇沙海鮮、黑松露雜菌及木瓜雪耳,今間個都食唔到辣,所以店員幫我哋換埋黑松露雜菌,而我就最喜歡木瓜雪耳,先吃木瓜,再打邊爐,好清甜。頂級安格斯牛小排 (大) $268一片片掛起的牛肉片,賣相一流,油脂分布平勻,入口肉質滑嫩日本頂級黑毛豬豚腩肉 $188一片片黑毛豬豚腩肉掛刊整齊,一層肥一層瘦,豬肉味濃,而且肉質柔嫩,,海鮮拼盤 $688有扇貝、蟶子、海中蝦、大蜆同是日海魚,而今晚嘅海魚就係沙巴龍,我最愛蟶子同海中蝦,蟶子皇彈牙鮮甜,蝦肉肉質紮實三色鮮制生麵 $58分別係墨汁、菠菜汁同甘筍,顔色好吸引,入口彈牙蜂巢豆腐 $38有8 粒,記得一開始就要放入畼,吸滿湯汁好好味!黑松露蝦蟹餃 $88皮薄餡多,好飽滿,黑松露味剛好,不會搶走蝦肉同蟹肉的鮮甜鵪鶉蛋福袋 $68通常福袋入面都係放年糕,第一次呢款,好特別即炸手工紫菜響鈴卷 ($58)響鈴加上紫菜,好鬆脆,好有口感黃金炸魚 $68加了咸蛋黃嘅魚
朋友話呢間湯底睇得又食得,這晚終於見識到

夢幻花園 $388

頂級安格斯牛小排 (大) $268
一片片掛起的牛肉片,賣相一流,油脂分布平勻,入口肉質滑嫩
頂級安格斯牛小排 (大)

日本頂級黑毛豬豚腩肉 $188

海鮮拼盤 $688

三色鮮制生麵 $58
分別係墨汁、菠菜汁同甘筍,顔色好吸引,入口彈牙
三色鮮制生麵

蜂巢豆腐 $38
有8 粒,記得一開始就要放入畼,吸滿湯汁好好味!

黑松露蝦蟹餃 $88
皮薄餡多,好飽滿,黑松露味剛好,不會搶走蝦肉同蟹肉的鮮甜

鵪鶉蛋福袋 $68
通常福袋入面都係放年糕,第一次呢款,好特別
鵪鶉蛋福袋

即炸手工紫菜響鈴卷 ($58)
響鈴加上紫菜,好鬆脆,好有口感

黃金炸魚 $68
加了咸蛋黃嘅魚皮,好咸香,又脆,送酒一流
黃金炸魚

打邊爐,當然唔少得菜,今晚仲食咗蔬菜拼盤  $68同什菌拼盤  $58,滿足
2019-05-26
夢幻花園
頂級安格斯牛小排 (大)
三色鮮制生麵
黃金炸魚
2019-06-06 117 浏览
First things first:* 午市火鍋半價!* 鍋底多料,好味~* 醬料收費偏貴($22@)酒鍋既火鍋一直想試!但係夜晚我嫌貴。聽朋友講佢嘅午市火鍋係半價,今次就拉埋兩個同事一齊黎試。當日餐廳無乜人,中午12點左右到,佢安排左我哋坐卡位。嗰日天氣好,餐廳望出去成個藍天同維港景,view 唔錯。我地揀左醉生夢鍋,入面有幾款鍋底併埋一齊:花膠黃油雞、肉骨茶、四川麻辣、沙爹等。花膠黃油雞入面好多雞,變相慳左份點雞肉既錢!正!醬料自己調,共有12款~蜂巢豆腐冇乜特別,就係冰凍雪藏左嘅豆腐,我個人覺得唔係超級索湯。黑松露蝦蟹餃真係成隻都係黑色😂😂 餃子好味!七星報喜同埋手打蝦丸每一粒都好靚,色彩繽紛好吸睛,搓得幾圓,好似乒乓波甘。味道正常,特號鍾意佢蝦手丸,彈牙!黃金炸魚皮唔夠多鹹蛋黃,如果要比正價$68去食,我會覺得唔抵。鮮淮山爽,好食!牛元帥拼盤:有安格斯牛、牛展、牛舌,啲牛係雪藏,但味道唔錯,脂肪分布幾靚。三個人叫連埋其他餸,食一份牛都夠~蔬菜拼盤,咩都有d,份量都幾多。半價左之後八百幾蚊,三個人算係甘,可能呢個先大概係夜晚豪食嘅價錢 😂😂
First things first:
* 午市火鍋半價!
* 鍋底多料,好味~
* 醬料收費偏貴($22@)

醬料自己調,共有12款~

鮮淮山爽,好食!

蔬菜拼盤,咩都有d,份量都幾多。

2019-06-06 164 浏览
夢幻花園 ($388)期間限定嘅湯底靈感來自《愛麗絲夢遊仙境》,一上枱已經夢遊入仙境,散發著陣陣仙氣,影出嚟嘅效果好靚!白色嘅泡其實係蛋白,上面鋪滿食用花,打邊爐試過咁夢幻未?入面有5小格嘅湯底,分別係四川麻辣、藥膳花膠雞、喇沙海鮮、黑松露雜菌及木瓜雪耳。我最鍾意木瓜雪耳,清甜無比,而黑松露雜菌飲落就似西餐嘅cream of mushroom soup,幾得意!大頂級安格斯牛小排 ($268) 肉質滑嫩鮮美,油脂分布均勻日本頂級黑毛豬豚腩肉 ($188)肉質柔嫩,一層肥一層瘦,豬肉味好香濃海鮮拼盤 ($688)有蟶子、帶子、蝦、蜆及沙巴龍躉,全部都好新鮮,尤其是蟶子,就算煮得耐咗都仲好爽口彈牙黑松露蝦蟹餃 ($88)黑松露味唔會太搶,入面有好多蝦蟹肉,成粒都好飽滿三色鮮制生麵 ($58)分別係甘筍麵、墨汁麵及全蛋生麵,可惜煮完之後湯底太濃味蓋過咗麵原本嘅味道蜂巢豆腐 ($38)反而呢款索滿湯汁就非常好味!鵪鶉蛋福袋 ($68)第一次咁樣食福袋,有創意即炸手工紫菜響鈴卷 ($58)炸得好鬆脆,熱辣辣又掛湯黃金炸魚皮 ($68)好邪惡但真係好好味!其實就咁食唔放落湯就更正
夢幻花園 ($388)
夢幻花園

大頂級安格斯牛小排 ($268)
肉質滑嫩鮮美,油脂分布均勻
大頂級安格斯牛小排

日本頂級黑毛豬豚腩肉 ($188)
肉質柔嫩,一層肥一層瘦,豬肉味好香濃
日本頂級黑毛豬豚腩肉

海鮮拼盤 ($688)
黑松露蝦蟹餃

黑松露蝦蟹餃 ($88)
黑松露味唔會太搶,入面有好多蝦蟹肉,成粒都好飽滿

三色鮮制生麵 ($58)

蜂巢豆腐 ($38)
反而呢款索滿湯汁就非常好味!
蜂巢豆腐

鵪鶉蛋福袋 ($68)
第一次咁樣食福袋,有創意
鵪鶉蛋福袋

即炸手工紫菜響鈴卷 ($58)
炸得好鬆脆,熱辣辣又掛湯
即炸手工紫菜響鈴卷

黃金炸魚皮 ($68)
好邪惡但真係好好味!其實就咁食唔放落湯就更正
大頂級安格斯牛小排
2019-06-02 36 浏览
午市想食火鍋,上網search下,就見到呢間點舖,立即去試下。出𨋢到達店舖,裝飾以木為主題,好有特式的設計。由於我心血來潮黎食的,並沒有訂位。walk in 入店,店員也主動安排我地坐係窗邊,等我地望住靚景食午餐。這次我忘了影餐牌,只好用記憶口術。自選鍋的湯底,另選上三個配料,價錢為$58-$88。我選了臭豆腐花膠麻辣鍋,免費加三個配料,另外再加錢$8多配第四種配料。由於我是辣味的愛好者,所以第一時間就望實個湯嘅顏色,睇落好似好淡色咁,點知食落口好驚喜,仲愈食愈辣。好正。不過有點小失誤,當我一邊食嘅時候,突然發現原來少給我點的一種配料,就是鴨血,吃這種麻辣鍋,沒有了鴨血,感覺失色不少。不過我又食左3成啦,亦無謂跟店員說吧,以免造成不必要誤會。所以我點第四種配料的錢是白比的😑。飲料我選了黑糖珍奶,我覺得幾好味,個杯又靚。跟餐的,不用加錢。火鍋+飲品,兩個人食,埋單大概$240,我覺得都好抵。雖然有小失誤,但總括而言我覺得食物,環境,服務,都是很好的。

麻辣豆腐花膠鍋
2019-05-29
麻辣豆腐花膠鍋
2019-05-31 263 浏览
好多人認為情侶慶祝特別日子唔應該打邊爐,但酒鍋絕對顛覆左傳統舊派思想。今次第2次造訪酒鍋依然驚喜連連。 座位非常寬敞,而且食完又唔會成陣味!抽風系統做得唔錯。 靠近窗邊仲可以欣賞到美妙的夜景。酒為上醬,每位$22安排座位後,店員已經立即端上12格火鍋常見的醬料,精美茶壺就是放豉油器皿。檸檬薏米水/竹蔗茅根$28 店舖自家煲的,味道天然健康,濃郁唔甜。海鮮拼盤 $368要慶祝點少得海鮮,一出lift就可以睇到佢地嘅海鮮有幾新鮮。(蟶子皇、刺身帶子、花甲、同海蝦) 蟶子皇彈牙鮮甜、蝦肉同樣超新鮮,肉質紮實唔會痴住殻。頂級安格斯牛小排 $188用架上晾起一片片嘅牛小排除咗外型美觀,都方便一片片輕便放入煲內。色澤通紅,食落牛味濃郁唔鞋口,而份量都唔少!夢幻花園 $388520特別日子選左最浪漫夢幻嘅湯底,上碟時中間仲有乾冰冒煙,旁邊白色係打起打蛋白灑上食用花,超吸睛!夢幻蛋白下藏住5個截然不同的創意湯底,而且配料滿滿。海鮮喇沙、藥膳雞、四川麻辣、黑松露忌廉湯。什菌拼盤$58/ 蔬菜拼盤 $68蔬菜盤值得介紹嘅係比較少食店會提供的羽衣甘藍,而且仲有黃色椰菜花。黑松露蝦蟹餃 $88所有餃類都係新鮮

酒為上醬,每位$22

檸檬薏米水/竹蔗茅根$28
店舖自家煲的,味道天然健康,濃郁唔甜。

海鮮拼盤 $368

頂級安格斯牛小排 $188
色澤通紅,食落牛味濃郁唔鞋口,而份量都唔少!

什菌拼盤$58/ 蔬菜拼盤 $68

黑松露蝦蟹餃 $88
所有餃類都係新鮮自家製,皮薄餡多,外皮更有彈性。

黃金炸魚皮 $58
海量嘅咸蛋黃,濃郁咸香。炸得新鮮熱辣,當佐酒小食都好正。

蜂巢豆腐 $38
即炸手工紫菜嚮鈴卷 $58
加埋紫菜增加層次感。
兩樣最吸汁的火鍋配料,個人推介放落海鮮喇沙湯底最正。

肥媽墨魚丸 $58
稻庭烏冬 $48

除左海鮮喇沙湯之外,黑松露鮮蝦蟹餃及烏冬放入黑松露湯底掛晒汁,回味無窮。
2019-05-20
  • 夢幻花園
2019-05-31 86 浏览
30號,幾位老友係時候要聚一聚,見到這間酒鍋嘅相,覺得好特別咪試下囉。先講環境,無敵海景夜景係靚嘅,打邊爐望下個景,食都開心啲嘅!食物就真係唔得,湯底係好特別嘅 睇落,但真係好睇唔好食。食材就真係應該用咩字形容呢🤔🤔,差又未到差嘅,但連平常嘅火鍋質素都唔到囉。服務就真係🙈🙈🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️,可能係我地唔好彩啦,我見有其他都好似幾好嘅,係咁啱企正係我坐果邊果啲差囉!結論,想試新野要打卡影相係可以一試嘅,但對食物有要求就唔好抱有期望。

2019-05-30
2019-05-30 354 浏览
已有一段時間未來過,今次再訪果然有驚喜餐廳景色宜人,座擁無敵維港大海景備有十多款醬料供選擇,當中更有自家秘製的醬汁先來一杯檸檬薏米水,用燈泡造型瓶子盛載,金屬吸管十分環保夢幻花園湯底在蛋白上鋪上色彩繽紛的食用花,當中的五格火鍋有四川麻辣鍋、藥膳花膠雞、喇沙海鮮、黑松露雜菌及木瓜雪耳,視覺跟味覺一樣充滿驚喜二人海鮮拼盤有聖子、扇貝、海中蝦及花甲,用料新鮮頂級安格斯牛小排肉質結實帶油筋且油脂甚多!日本頂級黑毛豬豚腩肉滑潤有彈性,肉質微甜而不膩開心小企鵝及黑啤熊造型可愛黑松露蝦蟹餃入口有淡淡的黑松露香味, 饀肉彈牙又有鮮味黃金炸魚皮爽脆口感配上咸蛋風味再加上淡淡的魚鮮味,令人忍不住一口接一口蔬菜拼盤也色彩繽紛,不愧為網紅打卡熱點即炸手工紫菜響鈴卷將蛋黃夾在兩片紫菜之中再捲在響鈴之內,同時吃到三種味道
已有一段時間未來過,今次再訪果然有驚喜
餐廳景色宜人,座擁無敵維港大海景
醬料
備有十多款醬料供選擇,當中更有自家秘製的醬汁
檸檬薏米水
先來一杯檸檬薏米水,用燈泡造型瓶子盛載,金屬吸管十分環保
海鮮拼盤
二人海鮮拼盤有聖子、扇貝、海中蝦及花甲,用料新鮮
頂級安格斯牛小排及日本頂級黑毛豬豚腩肉
開心小企鵝及黑啤熊
開心小企鵝及黑啤熊造型可愛
黑松露蝦蟹餃
黑松露蝦蟹餃入口有淡淡的黑松露香味, 饀肉彈牙又有鮮味
蔬菜拼盤
蔬菜拼盤也色彩繽紛,不愧為網紅打卡熱點
2019-05-28
醬料
檸檬薏米水
頂級安格斯牛小排及日本頂級黑毛豬豚腩肉
開心小企鵝及黑啤熊
蔬菜拼盤
2019-05-28 45 浏览
嚟到呢度食火鍋要上樓嘅可以一路食火鍋一路睇風景所以覺得個環境都唔錯呢度啲肥牛都幾新鮮湯底我揀咗小辣麻辣都幾過癮地方都坐得幾舒服最好黎之前book位 因為如果唔係要等好耐
2019-05-28 68 浏览
姐姐升職加薪, 特別 請 食火鍋慶祝,  熱鬧一下.  她在 銅鑼灣 V Point, 酒鍋, 訂了位, 真識做, 值得升職.電梯門打開, 已見豐盛海產. 26 樓很高, 從玻璃窗可見到維港海景, 可以一邊吃一邊欣賞香港繁華燦爛的維港夜景.  座位有卡座, 方桌及長檯, 姐姐好豪爽, 點選了特式鍋. 店員即送來配料, 醬料好齊, 足足有十二款, 醬油用中式銅壺盛載 , 頗別緻. 湯底選了 : 香港原創五格鍋  ~  酒火入魔好大鍋, 共分五格, 五個味道, 有辣的 四川麻辣, 潮州沙嗲.  溫和吾辣的有 清湯蘿蔔牛腩, 木瓜, 及蕃茄龍蝦湯有原隻龍蝦, 紅卜卜,  杞子.  湯味多元化. 店員第一步 替我們加酒打火,  火光熊熊, 有如一個表演.  我們都眼金金,  又立即拍照, 即時熱氣上升, 慢慢的聞到湯味. 火熄後, 第二步 加乾冰於鍋內, 煙霧,  有如仙境, 大家好像在空中相遇.第三步 , 店員加滿了熱湯, 我們開始吃的活動............飲品,  用燈膽形的玻璃瓶盛載, 好閃 !!檸檬薏米水 , 紫貝天葵.紫貝天葵, 味道酸酸咪咪,  清熱毒, 潤肺止咳, 好健康又
電梯門打開, 已見豐盛海產.

姐姐好豪爽, 點選了特式鍋.
湯底選了 : 香港原創五格鍋  ~  酒火入魔
好大鍋, 共分五格, 五個味道, 有辣的 四川麻辣, 潮州沙嗲.  溫和吾辣的有 清湯蘿蔔牛腩木瓜, 蕃茄龍蝦湯

又立即拍照, 即時熱氣上升, 慢慢的聞到湯味.

火熄後, 第二步 加乾冰於鍋內, 煙霧,  有如仙境,
大家好像在空中相遇.
飲品,  用燈膽形的玻璃瓶盛載, 好閃 !!
檸檬薏米水 , 紫貝天葵.
紫貝天葵, 味道酸酸咪咪,  清熱毒, 潤肺止咳, 好健康又有營養 .
食物好可有型的送上....... 掛架頂級安格斯牛小排,   肉質相當優秀油脂與肉形成美麗的圖案.
 肉質順滑, 肉味豐富,  滾兩至三秒就得.  吃到牛肉的柔軟質感. 牛味更濃, 入口即化.
姐姐又愛招牌菜:  日本頂級黑毛豬豚腩肉
色澤鮮明, 質感幼滑, 肉味濃, 肥瘦相間,  口感優質.  此肉看來也經嚴選, 因為油脂分佈極好, 肉質滑而軟, 入口不會滿口油脂. 只涮一分鐘便可入口.
海鮮拼盤
吃海鮮最緊要新鮮.   Fresh !! 我最喜歡.
海蝦 大隻生猛,  每人一隻, 蝦肉彈牙爽口.
蟶子王
大 大隻, 肉質有嚼勁,  多汁清甜, 好好味.
元貝,
肉質嫩滑, 入口鮮甜味散發.
即炸手工紫菜響鈴卷
即炸響鈴, 炸得鬆脆而入口不油.   質素佳, 內藏有紫菜, 浸入麻辣湯, 麻味迫人, 頂瓜瓜.
蔬菜拼盤, .
蔬菜籃內品種多, 有生菜, 油麥菜, 粟米,  南瓜, 蕃茄, 十分新鮮,  質素高.
黑松露蝦蟹餃
黑松露味鮮香, 見原隻蝦仁, 口感爽口彈牙不鬆散, 咬下粒粒蝦仁蟹肉混於其中, 鮮甜十足.
黃金炸魚皮
即炸即上檯, 仍熱,   口感特別酥脆 , 即食又得, 燙一燙湯更好.
黑啤熊, 開心小企鵝
好有創意. 大人小朋友都給迷住了.   黑啤熊:  墨魚味好鮮甜.
稻庭烏冬 & 蜂巢豆腐
稻庭烏冬好滑口.  蜂巢豆腐特別吸汁, 吸入濃濃湯汁,  加上豆腐黃豆味, 好食而不會油膩.
什菌拼盤
有冬菇, 金菇, 雞脾菇, 蛋白質高, 有營養.
餐廳處理食物,  好細心,  由選材至制作, 好有心思,  食物新鮮, 款式多,  座位環境好, 是間有水準的火鍋店.  拍了張照片留記念.
  • 酒火入魔
  • 掛架頂級安格斯牛小排
  • 日本頂級黑毛豬豚腩肉
  • 海鮮拼盤
2019-05-28 56 浏览
今個月壽星想打邊爐食生日飯,所以我哋揀咗環境同埋口碑都唔錯嘅酒鍋。黃金炸魚皮,包左咸蛋黃炸,超級脆又好食。我地每人仲叫咗個加拿大海膽杯,海膽好新鮮,完全唔腥。湯底我哋揀咗雲騰菊花台,賣相真的非常靚,上面有蛋白和食用花,好夢幻,打卡最正。湯底一共有五個不同口味,可以滿足左唔同人嘅需要,有辣有唔辣,我個人就鐘意四川麻辣和中間的鮑魚雞予。有樣唔好係影完相之後d蛋白多到食唔哂,要打邊爐就要整走佢地,有點浪費,真係試一次就夠。頂級安格斯牛小排,雪花幾靚亦有牛味,但始終比不上手切肥牛。日本頂級黑毛豬腩肉,肉質很好,肉味十足。黑松露蝦蟹餃,好夠黑松露味,口感亦不錯。海鮮拼盤的聖子超大,味道鮮甜,夠新鮮。蔬菜拼盤、三色手工麵等等都質素很好,雖然價錢唔平,但係一班人食得開心又舒服。

黃金炸魚皮,包左咸蛋黃炸,超級脆又好食。
我地每人仲叫咗個加拿大海膽杯,海膽好新鮮,完全唔腥。

頂級安格斯牛小排,雪花幾靚亦有牛味,但始終比不上手切肥牛。
日本頂級黑毛豬腩肉,肉質很好,肉味十足。

黑松露蝦蟹餃,好夠黑松露味,口感亦不錯。

海鮮拼盤的聖子超大,味道鮮甜,夠新鮮。

2019-05-06
  • 加拿大海膽杯
  • 黃金炸魚皮
2019-05-27 52 浏览
又係時候烚下烚下啦🥢小妹真係一年365日都可以打邊爐😂今晚同三五知己去銅鑼灣酒鍋😎呢到位於V point高層🤪望到香港嘅夜景🤓正鄰近times square😆講番食先😛頂級安格斯牛小排🐮肥牛掛係一個特製木架🤓每片呈鮮紅色☺️非常新鮮滾熟後又唔會縮水😚牛味亦不錯芝士紫菜蝦蟹餃🥟蝦蟹肉夠鮮🦀加埋芝士同紫菜幾香又惹味😆湯底叫左鹹酸菜胡椒豬肚湯🥣雖然普通👍🏻但要讚一讚每款食物滾熟後😋唔洗蘸醬油都入哂湯頭味道
又係時候烚下烚下啦🥢

湯底叫左鹹酸菜胡椒豬肚湯🥣
雖然普通👍🏻但要讚一讚
每款食物滾熟後😋唔洗蘸醬油都入哂湯頭味道
2019-05-25 265 浏览
適逢母親節,帶媽媽吃火鍋,餐廳位於27樓,我地坐落地玻璃旁,一邊吃火鍋,一邊從高處能眺望海景,很寫意。我們點了酒火入鍋,可以一試五款湯底,侍應先把酒下去鮮蝦木瓜湯,木瓜也有大整個,頓時火起把蝦燒香了,酒味很香。侍應把火整熄後,也乾冰下落鍋,霧出來了~~在高處看美景,真像在騰雲駕霧很有趣,未吃也夠賞心悅目😄湯底有多款豐富材料,麻辣湯有豆卜、豬皮、芽菜、大量麻辣香料,牛腩湯的牛腩十分腍滑,牛味香濃,蘿蔔鮮甜,沙爹湯最適合煮牛小排,下湯撈兩下就吃了,沙爹汁掛上牛肉,又鮮又香,停不了再吃第二塊~蕃茄湯有龍蝦,難怪湯底特別鮮甜啦~海鮮拼盤,有蟶子、帶子、蜆,全都很新鮮,蟶子大隻,爽口,蜆放下酒鍋,即時煮成了酒煮蜆了~~芝士紫菜蝦蟹餃,聽名字好像不太搭,但吃下味道又沒有違和感~芝士緩緩流出~咪走雞造型真可愛,原來是用雞蛋、蝦滑、紅蘿蔔造成的~黃金炸魚皮,即炸上卓,咸蛋甘香,炸魚皮很鬆脆~蜂巢豆腐,它的紋理可盡收湯汁,很棒~蔬菜拼盤、什菌拼盤,每款種類也很多,很新鮮、乾淨~最終也要吃個烏冬,烏冬也可吸收湯汁,這頓火鍋真的吃得很滋味~~整體服務也不錯,侍應幫助整理台上食物,火鍋上火效、煙效也就像表演一
適逢母親節,帶媽媽吃火鍋
餐廳位於27樓,我地坐落地玻璃旁,
一邊吃火鍋,一邊從高處能眺望海景,很寫意。

我們點了酒火入鍋,可以一試五款湯底,
侍應先把酒下去鮮蝦木瓜湯,木瓜也有大整個,
頓時火起把蝦燒香了,酒味很香。
侍應把火整熄後,也乾冰下落鍋,霧出來了~~
在高處看美景,真像在騰雲駕霧很有趣,
未吃也夠賞心悅目😄
酒火入鍋

湯底有多款豐富材料,
麻辣湯有豆卜、豬皮、芽菜、大量麻辣香料,
牛腩湯的牛腩十分腍滑,牛味香濃,蘿蔔鮮甜,
沙爹湯最適合煮牛小排,下湯撈兩下就吃了,
沙爹汁掛上牛肉,又鮮又香,停不了再吃第二塊~
蕃茄湯有龍蝦,難怪湯底特別鮮甜啦~

海鮮拼盤,有蟶子、帶子、蜆,
全都很新鮮,蟶子大隻,爽口,
蜆放下酒鍋,即時煮成了酒煮蜆了~~
海鮮拼盤

芝士紫菜蝦蟹餃,聽名字好像不太搭,
但吃下味道又沒有違和感~芝士緩緩流出~
紫菜芝士蝦蟹餃

咪走雞造型真可愛,
原來是用雞蛋、蝦滑、紅蘿蔔造成的~
咪走雞

黃金炸魚皮,即炸上卓,
咸蛋甘香,炸魚皮很鬆脆~
黃金炸魚皮

蜂巢豆腐,它的紋理可盡收湯汁,很棒~
蜂巢豆腐

蔬菜拼盤、什菌拼盤,
每款種類也很多,很新鮮、乾淨~
雜菜拼盤

最終也要吃個烏冬,烏冬也可吸收湯汁,
這頓火鍋真的吃得很滋味~~

整體服務也不錯,侍應幫助整理台上食物,
火鍋上火效、煙效也就像表演一樣~
還可以看夜景,媽媽也很滿足~~~
2019-05-12
咪走雞
雜菜拼盤
  • 頂級安格斯牛小排
2019-05-25 91 浏览
訂位時超有禮貌 有耐性 100分!一出lift就望到好多海鮮&酒鍋2字海鮮好似好新鮮咁😗由出lift到帶位入座所以侍應都係無笑容架🧐我地6人坐卡位 隔離就係廚房出餐位基本上都會望到d人做嘢 洗碗既傾計講笑 侍應睇落好忙 但其實係行行企企 舉手叫都無人應 可能音樂大吧~但有個男侍應行過都係無應 直行直過!有個黑衫問我要咩?我話想要個碗 佢話好呀~明明餐具系佢隔離 佢就行左去第2度幫另一檯客搬嘢 我望住佢 望到吾見左😂最後再舉手叫人足足3分鐘😅加湯加到我成碟生既萵笋浸滿湯👍有個好急好燥既呀姐 將食物落檯 我地叫佢收左個醬料架 佢黑面答:轉頭收!但明明佢雙手係空的 點解吾可以收埋走呢?我望住佢走開左 佢去左望其他檯有咩需要 仲拎住個湯壺幫人加湯 一去不返👍👍👍仲飲住支啤酒一路食嘢一路望住我地打邊爐 我咪同佢對望😏一個吾知係咪企門口既女仔 又無將頭髮夾起束起 披頭散髮 😑將食物落檯一轉身 我望住佢把長頭髮飛黎飛起 我真係頂吾順🙄食物一般 吾值呢個價錢 環境係靚 但服務完全係垃圾 ~請我都吾會再黎😃😎豬潤係苦既😶韭菜餃個涵系好食 但個皮好難食又厚🤨本地肥牛328 仲差過任食既牛呀 我真係頂😑頂級
訂位時超有禮貌 有耐性 100分!
一出lift就望到好多海鮮&酒鍋2字
海鮮好似好新鮮咁😗
由出lift到帶位入座所以侍應都係無笑容架🧐
我地6人坐卡位 隔離就係廚房出餐位
基本上都會望到d人做嘢
洗碗既傾計講笑 侍應睇落好忙 但其實係行行企企
有個黑衫問我要咩?我話想要個碗 佢話好呀~
明明餐具系佢隔離 佢就行左去第2度幫另一檯客搬嘢
仲飲住支啤酒一路食嘢一路望住我地打邊爐 我咪同佢對望😏
一個吾知係咪企門口既女仔 又無將頭髮夾起束起
豬潤係苦既😶
韭菜餃個涵系好食 但個皮好難食又厚🤨
本地肥牛328 仲差過任食既牛呀 我真係頂😑
頂級368還好 都算係咁啦 但份量就係少左d🙃
真心 我食過咁多間 暫時最差係呢間😖😖
我坐底睇到茶芥收費$8 但檯上只有餐具醬料 杯都無隻 由坐底都落單都無人埋過黎 亦無人比水或茶我地
直至我地叫 佢地先比水我地 😡😡好意思收我茶芥 憑咩?茶記都會比杯水妳洗下餐具啦 係咪呀?
埋單又無笑容 open rice寫有里數儲 佢話而家已經無左?咁點解吾更新或者入座前都客戶講呢?咁樣算吾算係欺騙消費者呀?由走行到門口等lift都無人同我地講拜拜 多謝~
真心 今餐真係好差呀~比錢買難受
一文不值 !