2019-05-28
姐姐升職加薪, 特別 請 食火鍋慶祝, 熱鬧一下. 她在 銅鑼灣 V Point, 酒鍋, 訂了位, 真識做, 值得升職.電梯門打開, 已見豐盛海產. 26 樓很高, 從玻璃窗可見到維港海景, 可以一邊吃一邊欣賞香港繁華燦爛的維港夜景. 座位有卡座, 方桌及長檯, 姐姐好豪爽, 點選了特式鍋. 店員即送來配料, 醬料好齊, 足足有十二款, 醬油用中式銅壺盛載 , 頗別緻. 湯底選了 : 香港原創五格鍋 ~ 酒火入魔好大鍋, 共分五格, 五個味道, 有辣的 四川麻辣, 潮州沙嗲. 溫和吾辣的有 清湯蘿蔔牛腩, 木瓜, 及蕃茄龍蝦湯有原隻龍蝦, 紅卜卜, 杞子. 湯味多元化. 店員第一步 替我們加酒打火, 火光熊熊, 有如一個表演. 我們都眼金金, 又立即拍照, 即時熱氣上升, 慢慢的聞到湯味. 火熄後, 第二步 加乾冰於鍋內, 煙霧, 有如仙境, 大家好像在空中相遇.第三步 , 店員加滿了熱湯, 我們開始吃的活動............飲品, 用燈膽形的玻璃瓶盛載, 好閃 !!檸檬薏米水 , 紫貝天葵.紫貝天葵, 味道酸酸咪咪, 清熱毒, 潤肺止咳, 好健康又
電梯門打開, 已見豐盛海產.
姐姐好豪爽, 點選了特式鍋.
火熄後, 第二步 加乾冰於鍋內, 煙霧, 有如仙境,
檸檬薏米水 , 紫貝天葵.
紫貝天葵, 味道酸酸咪咪, 清熱毒, 潤肺止咳, 好健康又有營養 .
色澤鮮明, 質感幼滑, 肉味濃, 肥瘦相間, 口感優質. 此肉看來也經嚴選, 因為油脂分佈極好, 肉質滑而軟, 入口不會滿口油脂. 只涮一分鐘便可入口.
吃海鮮最緊要新鮮. Fresh !! 我最喜歡.
大 大隻, 肉質有嚼勁, 多汁清甜, 好好味.
肉質嫩滑, 入口鮮甜味散發.
即炸響鈴, 炸得鬆脆而入口不油. 質素佳, 內藏有紫菜, 浸入麻辣湯, 麻味迫人, 頂瓜瓜.
蔬菜籃內品種多, 有生菜, 油麥菜, 粟米, 南瓜, 蕃茄, 十分新鮮, 質素高.
黑松露味鮮香, 見原隻蝦仁, 口感爽口彈牙不鬆散, 咬下粒粒蝦仁蟹肉混於其中, 鮮甜十足.
即炸即上檯, 仍熱, 口感特別酥脆 , 即食又得, 燙一燙湯更好.
好有創意. 大人小朋友都給迷住了. 黑啤熊: 墨魚味好鮮甜.
稻庭烏冬好滑口. 蜂巢豆腐特別吸汁, 吸入濃濃湯汁, 加上豆腐黃豆味, 好食而不會油膩.
有冬菇, 金菇, 雞脾菇, 蛋白質高, 有營養.