2019-05-28 68 浏览
姐姐升職加薪, 特別 請 食火鍋慶祝,  熱鬧一下.  她在 銅鑼灣 V Point, 酒鍋, 訂了位, 真識做, 值得升職.電梯門打開, 已見豐盛海產. 26 樓很高, 從玻璃窗可見到維港海景, 可以一邊吃一邊欣賞香港繁華燦爛的維港夜景.  座位有卡座, 方桌及長檯, 姐姐好豪爽, 點選了特式鍋. 店員即送來配料, 醬料好齊, 足足有十二款, 醬油用中式銅壺盛載 , 頗別緻. 湯底選了 : 香港原創五格鍋  ~  酒火入魔好大鍋, 共分五格, 五個味道, 有辣的 四川麻辣, 潮州沙嗲.  溫和吾辣的有 清湯蘿蔔牛腩, 木瓜, 及蕃茄龍蝦湯有原隻龍蝦, 紅卜卜,  杞子.  湯味多元化. 店員第一步 替我們加酒打火,  火光熊熊, 有如一個表演.  我們都眼金金,  又立即拍照, 即時熱氣上升, 慢慢的聞到湯味. 火熄後, 第二步 加乾冰於鍋內, 煙霧,  有如仙境, 大家好像在空中相遇.第三步 , 店員加滿了熱湯, 我們開始吃的活動............飲品,  用燈膽形的玻璃瓶盛載, 好閃 !!檸檬薏米水 , 紫貝天葵.紫貝天葵, 味道酸酸咪咪,  清熱毒, 潤肺止咳, 好健康又
電梯門打開, 已見豐盛海產.

姐姐好豪爽, 點選了特式鍋.
湯底選了 : 香港原創五格鍋  ~  酒火入魔
好大鍋, 共分五格, 五個味道, 有辣的 四川麻辣, 潮州沙嗲.  溫和吾辣的有 清湯蘿蔔牛腩木瓜, 蕃茄龍蝦湯

又立即拍照, 即時熱氣上升, 慢慢的聞到湯味.

火熄後, 第二步 加乾冰於鍋內, 煙霧,  有如仙境,
大家好像在空中相遇.
飲品,  用燈膽形的玻璃瓶盛載, 好閃 !!
檸檬薏米水 , 紫貝天葵.
紫貝天葵, 味道酸酸咪咪,  清熱毒, 潤肺止咳, 好健康又有營養 .
食物好可有型的送上....... 掛架頂級安格斯牛小排,   肉質相當優秀油脂與肉形成美麗的圖案.
 肉質順滑, 肉味豐富,  滾兩至三秒就得.  吃到牛肉的柔軟質感. 牛味更濃, 入口即化.
姐姐又愛招牌菜:  日本頂級黑毛豬豚腩肉
色澤鮮明, 質感幼滑, 肉味濃, 肥瘦相間,  口感優質.  此肉看來也經嚴選, 因為油脂分佈極好, 肉質滑而軟, 入口不會滿口油脂. 只涮一分鐘便可入口.
海鮮拼盤
吃海鮮最緊要新鮮.   Fresh !! 我最喜歡.
海蝦 大隻生猛,  每人一隻, 蝦肉彈牙爽口.
蟶子王
大 大隻, 肉質有嚼勁,  多汁清甜, 好好味.
元貝,
肉質嫩滑, 入口鮮甜味散發.
即炸手工紫菜響鈴卷
即炸響鈴, 炸得鬆脆而入口不油.   質素佳, 內藏有紫菜, 浸入麻辣湯, 麻味迫人, 頂瓜瓜.
蔬菜拼盤, .
蔬菜籃內品種多, 有生菜, 油麥菜, 粟米,  南瓜, 蕃茄, 十分新鮮,  質素高.
黑松露蝦蟹餃
黑松露味鮮香, 見原隻蝦仁, 口感爽口彈牙不鬆散, 咬下粒粒蝦仁蟹肉混於其中, 鮮甜十足.
黃金炸魚皮
即炸即上檯, 仍熱,   口感特別酥脆 , 即食又得, 燙一燙湯更好.
黑啤熊, 開心小企鵝
好有創意. 大人小朋友都給迷住了.   黑啤熊:  墨魚味好鮮甜.
稻庭烏冬 & 蜂巢豆腐
稻庭烏冬好滑口.  蜂巢豆腐特別吸汁, 吸入濃濃湯汁,  加上豆腐黃豆味, 好食而不會油膩.
什菌拼盤
有冬菇, 金菇, 雞脾菇, 蛋白質高, 有營養.
餐廳處理食物,  好細心,  由選材至制作, 好有心思,  食物新鮮, 款式多,  座位環境好, 是間有水準的火鍋店.  拍了張照片留記念.