2020-06-07 3295 浏览
可能因為高雄討論太過熱烈,呢兩日網上個個都講關於台式美食。酒鍋有先見之明,喺呢個消息未正式公布之前,老早已經推出了一系列嘅台式超值套餐。前星期和朋友恩師勁哥食過午飯,係佢主場銅鑼灣,我提議食呢間,整番個台灣風味。酒鍋食晚餐就食過兩次,但反而午餐真係未試過。銅鑼灣嘅午市原來人不多,而可能正因為呢個原因午餐就出奇地平。平時你食普通嗰啲茶餐廳可能都要五六十,呢度全部用料上乘又有鍋物又有黑松露油鴨又有什麼酸菜魚,都只係最貴$70有找。講真呢個價錢淨係食環境都一流。如果我喺銅鑼灣返工,我諗我日日都可以嚟食飯。勁哥選的胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯,宣傳單張寫抗疫首選,的確,感覺又健康又滋潤補身。我想講呢碗野真係非常驚喜,碗野大到差唔多有成隻雞咁多,而且胡椒豬肚好入味,好煙韌,加上大大件花膠,仲有鮮甜雞湯。勁哥不嬲好有要求,都大贊呢碗野好好食。你可以配飯、米線和紅薯粉,選了薯粉只因最吸味,又彈牙。點解我會睇中呢間餐廳,全因朋友E先生post了呢個鴨脾太陽蛋配黑松露蛋炒飯,淨係睇樣已經吸引到冇輪。即叫即整過鴨髀炸到好香,鴨皮好脆,令我想起今朝寫來自高雄嘅鴨肉珍,唔知點解鴨肉嗰種甘甜好特別。煎好超靚嘅太陽蛋加
可能因為高雄討論太過熱烈,呢兩日網上個個都講關於台式美食。

酒鍋食晚餐就食過兩次,但反而午餐真係未試過。

講真呢個價錢淨係食環境都一流。

如果我喺銅鑼灣返工,我諗我日日都可以嚟食飯。

勁哥不嬲好有要求,都大贊呢碗野好好食。

你可以配飯、米線和紅薯粉,選了薯粉只因最吸味,又彈牙。

煎好超靚嘅太陽蛋加上黑松露,點上蛋白,係最好的配搭,我在想如果有支香檳送就會好正。

個炒飯亦都炒得唔錯,每粒都有好多餸,一口飯包含鴨肉加上炒飯絕對是非常滿足。

飲品嘅選擇相反就冇咁多,選擇嘅芝士奶蓋靜岡綠茶,不錯。

勁哥嘅珍珠奶茶,亦都係水準之上,不過之後先至發現原來唔飲飲品,仲可以有滋補燉湯選擇。

蠢咗,眼大睇過龍,下次要睇清楚先好揀。

高雄人,你選好了下個對象?

港鐵銅鑼灣站 B 出口, 步行約4分鐘
2020-05-25
2020-05-19 719 浏览
晚市第一輪入座。張枱可以污糟到有好多食物碎,碗碟都仲有食物碎。某女職員態度惡劣,只系咁岩廚房開門望左一眼。就話由得我告衛生署..需要職員卻迴避食客眼神No service no next time!!!慶祝母親節的壞經歷..食物質素一般。即制響鈴凍+硬,扇貝選擇蒜蓉粉絲蒸就只給我生扇貝。需要職員加湯3.4次先有服務,生扇貝已經唔敢叫佢換,照吃限聚令放寛多左人食野。好忙爆場,但唔應該將怒氣發洩響食客身上價錢中上,服務卻是茶餐廳質素...

食物質素一般。即制響鈴凍+硬,
扇貝選擇蒜蓉粉絲蒸就只給我生扇貝。
需要職員加湯3.4次先有服務,生扇貝已經唔敢叫佢換,照吃

價錢中上,服務卻是茶餐廳質素...

🍲銅鑼灣高層維港景 嘆抗疫價午餐「酒鍋」向來主打高檔次火鍋🥢銅鑼灣分店位於27樓睇哂維港靚景🌃🌇最新推岀嘅「靈魂料理」午市套餐以震撼價$58起發售 堂食/外賣都得嘆靚景美食特飲雪梨雪耳杞子茶喺銅鑼灣地段以呢個價錢食午餐性價比極高🍚鴨髀太陽蛋配黑松露蛋炒飯$68炒飯同餐肉粒炒得粒粒分明燶邊流心太陽蛋 鴨髀配黑松露味道夾 😋🍲胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯$68一人一鍋午餐 仲可以揀3款配料同一款主食叫咗麻辣鴨血牛𦟌同芋絲呢個價錢仲食到花膠同勁多豬肚雞湯底有香濃胡椒味又唔會過咸.📍 酒鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓
鴨髀太陽蛋配黑松露蛋炒飯

一人一鍋午餐 仲可以揀3款配料同一款主食
叫咗麻辣鴨血牛𦟌同芋絲
呢個價錢仲食到花膠同勁多豬肚雞
湯底有香濃胡椒味又唔會過咸
📍 酒鍋 (銅鑼灣)
2020-05-15
鴨髀太陽蛋配黑松露蛋炒飯
2020-05-16 2331 浏览
一路都勁想試呢個 佢啲湯底好似好吸引咁 見佢近排有抗疫午食套餐就去試左一試😈我覺得佢都幾抵食 $68有湯底 3個配料 1個主食 同1個野飲 超級唔錯🤩🤩佢配料就真係少啲 但係$68黎講就超級多😂而且佢係 菜比3條 花膠又係比3舊 所以大家嗌啲貴啲既 飽肚啲既就最正😏😏·胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯$68呢個抵到爆炸 佢個湯底係超多花膠 豬肚同埋雞件 啲花膠質感唔錯 食落都幾厚身 大家可以swipe去下一張睇下佢有幾大舊🤤🤤個豬肚洗得好乾淨 而且口感好好 個雞都好嫩 唔錯😌不過呢度啲湯底就咁飲會比較鹹 都係食啲料好味啲😎我自己覺得蘿蔔 生菜同埋墨魚腸都好襯呢個湯底😍·蕃茄洋蔥紅蘿蔔豬展湯$68呢個一上台超濃蕃茄味 不過就咁飲又係有啲太濃 太茄汁 所以都係食啲料開心啲 呢個湯底相對就少啲料 但係蕃茄湯用黎碌菜同埋烏冬 公仔麵超級好味😋我地最後煮到好似番茄撈麵咁 勁好笑🤣🤣🤣再ps佢個鹽酥雞都好好味 係即炸既 可以係等個湯底滾既時候食住先🤗·#rbyeat#rby台灣菜#rby銅鑼灣 #rby尖沙咀·📍銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓📍尖沙咀天文台道8號2樓1號舖
胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯$68

📍銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓
📍尖沙咀天文台道8號2樓1號舖
公仔麵
2020-05-13 1798 浏览
難得lunch可以出去同同事食,當然要搵D好味的東西食下,望住海景食午餐心情也好多了!今次黎到酒鍋試試他們新推出的午市套餐,有一人鍋,也有飯和麵可以選擇。胡椒豬肚花膠黃金鮮雞湯套餐,這個餐包括有一人鍋湯底、烏冬同埋火鍋材料。湯底很足料,湯底是超濃郁的雞湯,很鮮甜,而且也有黏口的感覺!湯內有多件雞件、豬肚和花膠,雞件肉質嫩滑。放入稻庭烏冬吸了湯的味道,十分入味,火鍋材料有芝士腸、貢丸和蟹柳。食完這個一人邊爐已經很飽了!鴨脾太陽蛋配黑松露蛋炒飯,由於鴨脾需要較耐的時間烹調,所以如果想食這個飯的話就盡早叫了。這個炒飯非常大碟,相信可以足夠3個人吃飽!鴨脾整得剛剛好,鴨肉嫩滑而且幾大隻。太陽蛋蛋黃還是可以流心的,蛋汁拌入炒飯中,味道更惹味!而炒飯用上午餐肉粒一齊炒,味道很充足,而且炒得金黃!蛋上面還有黑松露醬,把醬拌勻令飯有啖啖的黑松露味!竹蔗茅根,不會太甜,清甜又解渴。這個lunch實在令人太滿足了,有機會會再黎!
鴨脾太陽蛋配黑松露蛋炒飯
竹蔗茅根,不會太甜,清甜又解渴。

這個lunch實在令人太滿足了,有機會會再黎!
2020-05-12
午餐
鴨脾太陽蛋配黑松露蛋炒飯
2020-05-10 481 浏览
去過那麼多家中高價位的火鍋店,這家差不多HKD450一個人,質素卻令人非常失望。再好的海景也是徒然。衛生:這是令人最失望的部分。1.員工把飲管直接放於生肉碟上。2.員工拿杯子時手指伸進杯內,然後斟飲品,處理前未見有消毒雙手。3.有員工戴上口罩卻拉到下巴位置,疫情時期不免令人擔心。味道:叫了藥膳花膠雞湯,本身吃火鍋喜歡先喝湯底再淥食物,可惜藥材味不濃,湯底很稀及頗咸,只喝到味精味。湯內只有一些有骨的雞塊,花膠也不是煲到淋的那種。後來加湯,發現每枱都是加同一款湯底(我想是上湯吧)。頂級牛小排薄身有雪味。丸類及蔬菜中規中矩。服務:純屬個人感想,員工頗沒有禮貌且不專業,與價位不乎。1.不少食物均缺貨,疫症當前可理解,但員工前來說得不清不楚,解釋一輪才知員工說什麼。2.詢問員工已下單的食物情況,卻被告知今天沒有貨,且態度不太友善,但半小時後卻由另一位員工端來了,感覺混亂。市面不少高質火鍋店,這家絕對不會有下次了!

衛生:
這是令人最失望的部分。
1.員工把飲管直接放於生肉碟上。
3.有員工戴上口罩卻拉到下巴位置,疫情時期不免令人擔心。

味道:

頂級牛小排薄身有雪味。

丸類及蔬菜中規中矩。

服務:
純屬個人感想,員工頗沒有禮貌且不專業,與價位不乎。

市面不少高質火鍋店,這家絕對不會有下次了!
2020-05-09
2020-02-12 665 浏览
早前去左既係一間好靚 裝修古色古香既火鍋店🍲 位於銅鑼灣V point 27樓 座位非常舒適 落地大玻璃仲睇微到海景 而且食物質素好高 又精緻又好味😚先要介紹一下湯底 我地揀左錦上添花既美人鍋 以藥膳湯底配搭永遠最夾既花膠同鮮雞 超多花膠 食落口腔嘴唇都好粘 骨膠原相當多好滋潤 真材實料😍 除左花膠同鮮雞 仲有錦鯉造型嘅墨魚滑 冬菇 金華火腿 津白等等材料完全滿足晒視覺味覺 多重享受🥳由於之前係新年 酒鍋仲推出左特別創新既火鍋配料 我地就試左一燈籠門 開心吱吱餃同酒鍋四大喜🤩 一燈籠門上菜真係嘩一聲 造型係2頂燈籠 外層係超花師傅刀工既紅蘿蔔包住芝士墨魚滑 真係靚到唔捨得食🙊 開心吱吱餃就係以小金鼠為造型既豬肉餃 非常可愛🥰 酒鍋四大喜就好似點心咁既餃子 入面有4款材料既饀料 包括紅蘿蔔 粟米 黑木耳同蘆筍 色彩繽紛 點埋醋食有d似小籠包 幾特別好食👍🏻除左特色配料 我地當然都點左d傳統火鍋配料啦 我地就揀左掛架頂級安格斯牛小排 脆炸有骨魚皮 肥媽墨汁腸 夠薑拉麵同蔬菜拼盤🤤 安格斯牛小排我地2個人叫小份已經足夠 份量一d都唔小 最重要係質素都幾高 夠牛味肥瘦適中 打邊爐必點👅 脆炸有

錦上添花

一燈籠門
開心吱吱餃就係以小金鼠為造型既豬肉餃 非常可愛🥰
酒鍋四大喜

掛架頂級安格斯牛小排
脆炸有骨魚皮係另一樣打邊爐我好鐘意食既配料 呢到既魚皮好新鮮 炸得非常香脆 點一下湯食超正😋
脆炸有骨魚皮
肥媽墨汁腸意上不到有咁多 好有係台灣食台腸既感覺 甜甜既墨汁腸食到停唔到口🙊 夠薑拉麵打卡真係無得輸 點完會有師傅係你面前即場表演拉麵😚 絕對值回票價 而且拉麵彈牙 掛上花膠雞湯味道一流😍
夠薑拉麵

食飽當然唔少得要食番個甜品啦 酒鍋就推出左酒鍋狗狗震 我地就揀左最classic既朱古力味🐶 狗狗像真度真係非常高😆 朱古力味濃 好滿足🥳
酒鍋狗狗震

飲品我地就飲左洛神花茶同檸檬薏米水 2杯都超適合打邊爐飲 好清熱又唔會太甜🌟
錦上添花
一燈籠門
酒鍋四大喜
脆炸有骨魚皮
夠薑拉麵
酒鍋狗狗震
2020-02-09 408 浏览
I went to this restaurant for my friend’s birthday. It has a wide range selections of food to choose from. The beef here is delicious as well as the soup base. The most popular soup base is the one with 4 in a pot. I would totally recommend this to friends!
2019-12-10
庆祝纪念
生日
2020-02-02 345 浏览
🌃🌃🌃終於來銅鑼灣吃了大名鼎鼎的酒鍋,意外邂逅了維港夜景🌃聽著音樂🎵吃著飯,眼前是萬家燈火,車水馬龍。其實人生無論輸贏成功與否,最重要的是好好享受每一分每一秒,就算明天離開這裏,也會在心裡面跟自己說,這輩子不虛此行!.鹹酸菜胡椒豬肚鍋$88台灣香菇貢丸$38蜂巢豆腐$38鮮淮山$38白飯$15醬料$22...酒鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓
🌃🌃🌃
鹹酸菜胡椒豬肚鍋$88
台灣香菇貢丸$38
蜂巢豆腐$38
鮮淮山$38
白飯$15
醬料$22
酒鍋 (銅鑼灣)
2020-02-01 272 浏览
//V point 個景真係好靚!慶祝紀念日我一定會揀呢到❤👫今次去咗27樓嘅酒鍋打邊爐呢到嘅菜式配料都好創意 可愛依家新年有新春期間限定嘅菜式當然要試下啦😋-首先湯底我同男朋友選擇咗揚名四海♨️鍋底有黑松露什菌、濃骨豬骨、四川麻辣、咸酸菜胡椒豬肚四款我都好喜歡 黑松露香濃可口 豬骨香甜清淡 四川麻嗆得帶勁 胡椒豬肚酸得過癮。-配料方面有新年限定開心吱吱餃🐭 係老鼠形狀 好可愛 有埋蝴蝶結🎀 係素食餃子嚟!以素肉搭配萵筍 好健康。.酒鍋大四喜首先上面有切碎左嘅木耳、紅蘿蔔、粟米等配料,加上類似小籠包嘅底,煮熟左之後啲湯汁會爆出嚟,非常特別。.掛架頂級安格斯牛小排(小)🐗肥瘦分明,放入鍋中輕輕煮20秒就吸收左濃濃嘅湯味,同時有好重嘅牛味,而且鮮嫩無比!.脆炸有骨魚皮🐟炸魚皮就食得多,但係有埋骨就好少見,有左骨之後令到佢放湯後都重有脆口嘅口感,無論放唔放湯都美味非常。.肥媽墨汁腸腸依好脆,煮熟後有濃濃嘅麥墨汁香味,加上墨魚肉,好有咬口。.開心小企鵝🐧由白色嘅普通墨丸加上墨汁墨丸同小片紅蘿蔔、杞子組成小企鵝嘅外型,爽口鮮味。正宗嘅又好玩又好食。.蔬菜拼盤🥗有油墨菜、粟米、蕃茄仔、南瓜、西蘭花等

V point 個景真係好靚!慶祝紀念日我一定會揀呢到❤👫
今次去咗27樓嘅酒鍋打邊爐
呢到嘅菜式配料都好創意 可愛
依家新年有新春期間限定嘅菜式
當然要試下啦😋

首先湯底我同男朋友選擇咗揚名四海♨️
鍋底有黑松露什菌、濃骨豬骨、四川麻辣、咸酸菜胡椒豬肚

酒鍋大四喜

掛架頂級安格斯牛小排(小)🐗

脆炸有骨魚皮🐟

肥媽墨汁腸
腸依好脆,煮熟後有濃濃嘅麥墨汁香味,加上墨魚肉,好有咬口。

開心小企鵝🐧

蔬菜拼盤🥗
有油墨菜、粟米、蕃茄仔、南瓜、西蘭花等蔬菜,新鮮且多樣化,叫一盤就夠哂。

三色鮮制生麵🍜
生麵爽口彈牙,而且煮耐左都唔會爛,同時又掛湯,我個人最鐘意就係放落胡椒豬肚湯入面煮,吸左香香嘅胡椒同酸菜味,正!

自家制竹蔗茅根🎋
清熱之選,入口清甜又解渴解辣。
@thedrunkenpothk
#thedrunkenpothk #thedrunkenpot #酒鍋
#新春火鍋 #錦上添花
#開心吱吱餃 #酒鍋大四喜
酒鍋
📍銅鑼灣登龍街18號V Point 27樓
2020-01-23 307 浏览
午餐吃一人一鍋太誘惑了,想不到吃什麼就去小火鍋吧🥘現在已經榮登我的第一名小火鍋!必點#台式秘製麻辣花膠、#牛𦟌,這個價位很划算。湯底方面試味尚宮我本人已身先士卒嚐過#潮州沙嗲湯、#黑松露雜菌湯、#蕃茄洋蔥紅蘿蔔豬展湯,三種我都喜歡。個人來説還是必點蕃茄,在狹縫裏欺騙自己去追求那一點點的健康🍅🍅美中不足的是,飲品是真的不好喝,放在好看的杯子裏也沒有比較好喝。#奶蓋芝士綠茶 跟#黑糖珍奶 我是吸了一口就沒再碰過。讓我馬上想到中國街頭鮮艷顏色,擁有明顯人工化學味道的”珍奶粉末”,真的難喝。

2020-01-15
  • 台式秘製麻辣花膠
  • 牛𦟌
  • 蕃茄洋蔥紅蘿蔔豬展鍋
  • 黑松露雜菌鍋
2020-01-22 221 浏览
因為想同朋友食團年飯,緊係搵間好,D既餐廳啦!最後我地選左「酒鍋」餐廳🍴位於登龍街 V Point 27/F,居高臨下,而且採用落地玻璃,採光到十足#錦上添花上枱我地都哇左一聲,因為真係好似藝術品咁樣,緊係吾放過打卡先啦!藥膳湯底配花膠及鮮雞,食落滿滿的骨膠原,雞肉經過長時間烹煮肉質依然不柴,聞得到濃濃香氣。#一爐籠門呢個又係驚喜之作,外賣非常之精緻,勁似燈籠🏮其實係紅蘿蔔包住墨魚膠,墨魚膠非常之鮮嫩彈牙,食到粒粒墨魚粒。#頂級安格斯牛小排細膩的口感,油花紋理均勻,香而不膩,入口細膩滿口留香。#開心吱吱餃我地勁吾捨得食,老鼠🐭的外型很討好,食落Juicy亦多肉味,餃子🥟吃起來味道非常香!#肥媽墨汁腸香腸飽滿圓胖,切開墨汁腸可見有墨魚粒,肉質緊實且有嚼勁兒,味蕾卻很滿足。#夠薑拉麵🍜薑師傅即席表演👨‍🍳我地一直以為是薑味拉麵🍜原來是抺茶口味,但因為湯底過於濃郁,就比較吃不到綠茶的味道,拉麵麵條彈牙有咬勁,不愧是特製麵。#狗狗震其實是特濃朱古力慕絲,食落口依然好滑身,但係多咗一份彈牙嘅口感,少甜不膩,味道苦中帶甜,令味道更有層次感。

#錦上添花

#一爐籠門

#頂級安格斯牛小排
細膩的口感,油花紋理均勻,香而不膩,入口細膩滿口留香。

#開心吱吱餃

#肥媽墨汁腸

#夠薑拉麵🍜

#狗狗震
2020-01-22 195 浏览
新年諗到去邊食飯未😏呢間位於銅鑼灣,可以望住維港夜景嘆邊爐既精品火鍋店或者都可以留意下喎😛佢地啲湯底好鬼足料,而且火鍋配料造型精緻,一於睇下有咩食😎胡椒豬肚雞福袋 $288講到係季節限定,又話可以暖胃,岩哂冬天進補咁🤔就揀左佢啦🤣一黎到係一大個福袋😗,要由店員幫忙切開,原來裏面包住勁大塊豬肚同埋雞,而且仲釀左糯米同瑤柱係隻雞裏面,又加左啲紅棗咁,所以食落個湯底好濃郁,而且糯米索左啲汁,好似食緊湯飯咁好正🤣酒鍋大四喜 $88呢款蒸餃亦都好有心思,上面加左木耳碎、紅蘿蔔碎、粟米碎咁有齊四色,整到好似朶花咁;下面原來係豬肉餡黎,食落好Juicy,一咬就爆汁啦🙈大家要小心熱唷🤣一燈籠門 $88超級Cute既兩個燈籠其實係用紅蘿蔔切成,好考師傅心機😃中間包住彈牙既蝦膠,整份配料好有新年氣氛😛掛架頂級安格斯牛小排 (小) $188打邊爐邊少得牛呢😤呢款安格斯牛雖然只要左小份,但其實份量都幾多,將一片放落湯底碌一陣就食得,牛味都幾濃嫁,而且肥瘦勻淨,唔會話好肥膩脆炸有骨魚皮 $68超香脆既炸魚皮絕對係打邊爐既好拍檔😛索汁一流夠薑拉麵 $68(二人份)絕對要推介大家點份夠薑拉麵,事關京式點心師傅會直接

胡椒豬肚雞福袋 $288

酒鍋大四喜 $88

一燈籠門 $88

掛架頂級安格斯牛小排 (小) $188

脆炸有骨魚皮 $68
超香脆既炸魚皮絕對係打邊爐既好拍檔😛索汁一流

夠薑拉麵 $68(二人份)
絕對要推介大家點份夠薑拉麵,事關京式點心師傅會直接係你面前表演拉拉麵👏😍,絕對係相機食先既時間😛重點係拉麵味道都唔錯,有好香既麥味,而且口感帶點嚼勁,連埋個濃郁湯底真係點飽都要留返少少位黎食佢🙈

開心吱吱餃 $88

肥媽墨汁腸 $68

蔬菜拼盤 $68

酒鍋狗狗震 $68
之前係台灣勁Hit既狗狗造型甜品,酒鍋都一樣有🤣狗狗其實係朱古力雪糕黎,朱古力味道超濃,不過都偏甜,2個人Share較好😗

2020-01-21 646 浏览
要在銅鑼灣區打邊爐,小編一定推薦「酒鍋」!食過三、四次,覺得質素保持得好好,餐廳環境夠chill,古色古香嘅裝潢,坐窗邊仲可以飽攬維港嘅無敵大海景~😎打邊爐前先混個醬~醬料一如既往有12款之多!火鍋湯底好多選擇!有18款咁多,小編每次都試新湯底!😂😂酒火入鍋($328)呢個係最啱相機📷食先嘅湯鍋,五格湯鍋中,中間放左一個秘製木瓜盅,店員會等你準備好相機📷😂,然後倒入清酒再點火,再倒入上湯,做成清新木瓜湯來打邊爐,夠晒足料,其餘四格就係:蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋、潮洲沙嗲鍋,其中小編最推薦潮洲沙嗲鍋和蕃茄波士頓龍蝦鍋,因為潮洲沙嗲鍋好惹味,蕃茄波士頓龍蝦鍋又夠足料,有半隻龍蝦🦞係裏面,蕃茄味幾清香,四川麻辣鍋香辣,清湯蘿蔔牛腩幾香濃。🌟推薦❗️二人海鮮拼盤($368)有海中蝦、花甲、蟶子和扇貝,全部都超新鮮!自從在「酒鍋」打邊爐食海鮮,小編每次黎都每點!因為呢度嘅海鮮真係好新鮮!☺️以冰鎮保持着海鮮嘅新鮮,海中蝦肉質爽彈,蟶子鮮甜爽脆,扇貝好大隻,咬開後仲保留一絲絲嘅口感,鮮甜味美!😋是日冇晒花甲,所以轉左做蚌仔,不錯吃!掛架頂級安格斯牛小排($188)一排整齊地排列嘅牛小
要在銅鑼灣區打邊爐,
小編一定推薦「酒鍋」!
食過三、四次,
覺得質素保持得好好,
餐廳環境夠chill,
古色古香嘅裝潢,
坐窗邊仲可以飽攬維港嘅無敵大海景~😎

打邊爐前先混個醬~
醬料一如既往有12款之多!

火鍋湯底好多選擇!
有18款咁多,小編每次都試新湯底!😂😂
酒火入鍋($328)
呢個係最啱相機📷食先嘅湯鍋,
五格湯鍋中,中間放左一個秘製木瓜盅,
店員會等你準備好相機📷😂,
然後倒入清酒再點火,再倒入上湯,
做成清新木瓜湯來打邊爐,夠晒足料,
其餘四格就係:
蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔牛腩、四川麻辣鍋、潮洲沙嗲鍋,
其中小編最推薦潮洲沙嗲鍋和蕃茄波士頓龍蝦鍋,
因為潮洲沙嗲鍋好惹味,
蕃茄波士頓龍蝦鍋又夠足料,
有半隻龍蝦🦞係裏面,蕃茄味幾清香,
四川麻辣鍋香辣,清湯蘿蔔牛腩幾香濃。
酒火入鍋

蕃茄波士頓龍蝦鍋
🌟推薦❗️二人海鮮拼盤($368)
有海中蝦、花甲、蟶子和扇貝,全部都超新鮮!
自從在「酒鍋」打邊爐食海鮮,
小編每次黎都每點!
因為呢度嘅海鮮真係好新鮮!☺️
以冰鎮保持着海鮮嘅新鮮,
海中蝦肉質爽彈,
蟶子鮮甜爽脆,
扇貝好大隻,咬開後仲保留一絲絲嘅口感,鮮甜味美!😋
是日冇晒花甲,所以轉左做蚌仔,不錯吃!
二人海鮮拼盤

掛架頂級安格斯牛小排($188)
一排整齊地排列嘅牛小排,
雪花均勻,
入口爽嫩多汁,肉味豐腴!😋
掛架頂級安格斯牛小排

小妹最鐘意食蛋餃,而蛋餃又好少何出面食得到,
所以就一見到🌟推薦❗️洋蔥豬肉蝦蛋餃($58)就點左,
厚薄適中嘅蛋皮,包住豐富嘅餡料,不錯吃!
洋蔥豬肉蝦蛋餃

之前食過咪酒雞、開心小企鵝,
今次就有新登場嘅酒鍋黑啤熊($88)
賣萌可愛嘅黑熊,
原來係松露墨魚丸,
睇得又食得!😏
酒鍋黑啤熊

有咁正嘅湯底,梗係要食蜂巢豆腐($38)😂
豆腐吸左湯之後,軟得似海綿,層次感高,
吸盡了湯底嘅精華,一咬落去,
湯汁便在口腔中爆發~😌
蜂巢豆腐

即炸手工紫菜響鈴卷($58)
一客有5件,即叫即炸,脆卜卜,
如果紫菜多d就好😏。
即炸手工紫菜響鈴卷

🌟推薦❗️三色鮮制生麵($58)
分別係甘筍麵、墨汁麵、全蛋生麵,
全部都好爽滑,意料之外嘅美味。😋

什菌拼盤($68)
真係講得出嘅菇都有,
秀珍菇、金針菇、鮮冬菇、雞脾菇、靈芝菇,
款款都新鮮~
什菌拼盤

色彩繽紛嘅蔬菜拼盤($68)
一個價錢可以食晒超過10款嘅蔬菜,
份量多,抵食!👍🏻 🌟推薦❗️
蔬菜拼盤
蕃茄波士頓龍蝦鍋
二人海鮮拼盤
洋蔥豬肉蝦蛋餃
酒鍋黑啤熊
蔬菜拼盤
2020-01-20 116 浏览
天氣凍就最好去打邊爐烚吓烚吓。 相約一眾朋友夜晚共眾。可以打住邊爐睇住海景吹水真係賞心樂事。每一張枱都唔會太近,感覺都幾舒服。食物方面火鍋湯底一次過可以有幾個口味,啱晒啲貪心想試唔同款嘅朋友。叫咗象拔蚌同埋花竹蝦刺身,兩者都好鮮甜爽口。火鍋生料都好新鮮,牛肉味道濃郁,油花亦夠。最特別嘅係佢地嘅「丸」類,分別有「企鵝」同埋「士多啤梨」。如果唔講係用乜嘢食材做真係完全估佢唔到。雖然「丸」嘅味道方面中規中矩,但勝在造型夠可愛得意,都係個gimmick嚟嘅~
天氣凍就最好去打邊爐烚吓烚吓。
相約一眾朋友夜晚共眾。
可以打住邊爐睇住海景吹水真係賞心樂事。
每一張枱都唔會太近,感覺都幾舒服。

叫咗象拔蚌同埋花竹蝦刺身,兩者都好鮮甜爽口。
火鍋生料都好新鮮,牛肉味道濃郁,油花亦夠。
最特別嘅係佢地嘅「丸」類,分別有「企鵝」同埋「士多啤梨」。
如果唔講係用乜嘢食材做真係完全估佢唔到。