2020-10-13 69 浏览
上星期和一位朋友談一些事情,找找公司附近有沒有什麼餐廳適合慢慢聊天,剛好我和朋友都想打邊爐,想起了這一間在銅鑼灣頗有名氣但是還未嘗試過的餐廳朋友各點了一支自家製的飲品,羅漢果水和竹蔗茅根,清甜消火醬料同樣有誠意,10多款配料供客人自行調配點了一個鴛鴦鍋,我和朋友都不想吃太辣的關係就點了豬骨濃湯和芫荽皮蛋鍋,豬骨濃湯果然濃,內裏有兩件大大的豬骨,而且芫荽皮蛋同樣足料,非常滿足的打邊爐湯底肉類我和朋友點了豬腩肉玫瑰花拼盤和美國牛小排,肉類非常驚喜!先說牛小排肉質非常新鮮,極重牛味!另外豬腩肉同樣高質,半肥瘦的份量入口非常綿滑鴨血同樣值得推薦,份量之多而且鮮味十足,我和朋友都感到相當滿意台式火鍋必點的蛋餃,外皮充滿蛋香配搭內裏的豬肉,非常值得推薦黑松露蝦蟹水餃,非常高質的水餃,充滿龍龍的黑松露香氣另外蝦肉和蟹肉的紋理都能清楚品嚐到,鮮味濃郁

朋友各點了一支自家製的飲品,羅漢果水和竹蔗茅根,清甜消火

醬料同樣有誠意,10多款配料供客人自行調配

2020-10-12 103 浏览
之前晏晝嚟過一次,餐廳樓底好高,感覺舒適。今次夜晚嚟到,個夜景真係超級靚!夜晚八點仲可以睇到幻彩詠香江添佢哋嘅火鍋湯底都幾用心,同特別餐牌選擇豐富,多元化👍🏼👍🏼今天食慶生飯,所以盡情叫!😂😂兩個人嗌左超多嘢食,哈哈佢哋有自家製嘅飲品:竹庶茅根、羅漢果菊花茶清清地,不會太甜,可以清熱解渴👍🏼酒鍋嘅食物非常出色,精緻得黎,份量都好多。頂級安格斯牛小排食得出真係幾高質🤤🤤牛肉味香濃,冇筋,又不太肥兩個人叫細客都夠👍🏼👍🏼個蔬菜拼盤,非常豐富,幾有誠意,幾難得除咗生菜,仲有油麥菜同埋羽衣甘藍,前面嗰排放咗粟米芯,蕃茄仔,甘筍,南瓜,西蘭花,椰菜花以一個蔬菜拼盤黎講,佢嘅蔬菜種類都真係多到好屈機🔥🔥7星報喜 係七粒唔同口味嘅手打丸子除咗個樣吸引之外,玩味十足😁😁用料都好足,咬到粒粒墨魚,有粟米、紫薯⋯⋯粒粒都唔同架~三色鮮製生麵我自己就幾鍾意黑色嗰個,幾彈牙! 至於另外兩個最後係食唔晒,朋友打包返嚟屋企😆😆小企鵝就最得意估唔到又幾好食,有好多墨魚又實淨👍🏼仲有一個黑松露蝦蟹餃,用料足!大大粒!咬落去蝦夠彈牙,又有黑松露香味,都幾正,值得一試😛😛成餐飯都食得好開心😊😊相信下次再嚟一定會更開心㗎姐
夜晚八點仲可以睇到幻彩詠香江添

佢哋嘅火鍋湯底都幾用心,同特別
餐牌選擇豐富,多元化👍🏼👍🏼

今天食慶生飯,所以盡情叫!
😂😂兩個人嗌左超多嘢食,哈哈

佢哋有自家製嘅飲品:
竹庶茅根、羅漢果菊花茶
清清地,不會太甜,可以清熱解渴👍🏼

酒鍋嘅食物非常出色,精緻得黎,份量都好多。

食得出真係幾高質🤤🤤
牛肉味香濃,冇筋,又不太肥
兩個人叫細客都夠👍🏼👍🏼

個蔬菜拼盤,非常豐富,
幾有誠意,幾難得
以一個蔬菜拼盤黎講,佢嘅蔬菜種類都真係多到好屈機🔥🔥

係七粒唔同口味嘅手打丸子
除咗個樣吸引之外,玩味十足😁😁
用料都好足,咬到粒粒墨魚,有粟米、紫薯⋯⋯粒粒都唔同架~

三色鮮製生麵
我自己就幾鍾意黑色嗰個,
幾彈牙! 至於另外兩個最後係食唔晒,朋友打包返嚟屋企😆😆

小企鵝就最得意
估唔到又幾好食,
有好多墨魚
又實淨👍🏼

仲有一個黑松露蝦蟹餃,
用料足!大大粒!
咬落去蝦夠彈牙,又有黑松露香味,都幾正,值得一試😛😛

成餐飯都食得好開心😊😊
相信下次再嚟一定會更開心㗎姐~~
2020-10-11 578 浏览
同艾弗慶祝,佢話想要對住海景打邊爐,第一時間諗起銅鑼灣酒鍋,無敵維港景,冇得挑剔!飲品  ($28*2)今次叫咗雪梨雪耳杞子茶及竹蔗茅根,唔甜而且用電燈膽做杯,非常特別濃湯豬骨鍋拼芫荽皮蛋鍋 ($168)先飲芫荽皮蛋湯,好香芫荽味呀,而且芫荽超多,多到簡直當菜食啱晒!豬骨湯就好香胡椒味,未打之前已經各飲咗兩碗湯!頂級安格斯牛小排 ($188)牛小排即係牛前胸肋骨,係成隻牛最精華嘅部位嚟㗎,肉質鮮甜,油脂分布均勻黑毛豬腩肉玫瑰花拼盤 ($268)同女仔嚟食啱晒,豬肉都砌到咁靚!的確砌得非常有心思,好似一朵玫瑰花;豬肉味濃而唔臊,肥瘦分明7星報喜 ($88)即係原味、蕃茄、南瓜、甘筍、紫薯、墨汁及菠菜味嘅墨魚丸,不過每款得一粒~ 少人食都OK,唔洗爭!肉質彈牙,而且味道好特別,又係有心思蜂巢豆腐 ($38)開始打邊爐之前已經放入湯底慢慢煮,到最後先食就啱嘞!盡吸成餐邊爐嘅精華,正~黑松露蝦蟹餃 ($60)一咬開已經香氣四溢,一絲絲嘅蟹肉及粒粒蝦肉,非常足料,充滿口感

飲品  ($28*2)
飲品

濃湯豬骨鍋拼芫荽皮蛋鍋 ($168)

頂級安格斯牛小排 ($188)
頂級安格斯牛小排

黑毛豬腩肉玫瑰花拼盤 ($268)
黑毛豬腩肉玫瑰花拼盤

7星報喜 ($88)
7星報喜

蜂巢豆腐 ($38)
蜂巢豆腐

黑松露蝦蟹餃 ($60)
黑松露蝦蟹餃
飲品
黑毛豬腩肉玫瑰花拼盤
黑松露蝦蟹餃
很久沒有吃火鍋,相約女朋友到銅鑼灣吃火鍋晚餐,很喜歡這家火鍋店的景觀,位於27樓,開餐前可欣賞美麗海景,用餐時可欣賞維港夜景。餐廳内部環境型格,座位寛敞,店員有笑容。兩瓶飲品分別為竹庶茅根28元和羅漢果菊花茶28元,甜甜地,涼涼地,清熱明目。醬料每位22元,連同豉油共有13款,其中我最喜愛麻油,芳香醇厚。濃湯豬骨鍋拼莞茜皮蛋湯168元。前者有兩大件豬骨,附有少許豬肉和豬軟骨,配有粟米、紅蘿蔔、白蘿蔔,湯底濃味得來不會太咸。後者有莞茜、皮蛋和馬蹄,清甜下火。頂級安格斯牛小排188元,擺放在掛架上,賣相有氣派,油花分佈均勻細緻,灼熟後吃,入口即溶,牛味濃郁。黑毛豬豚腩肉玫瑰花拼盤268元,玫瑰花造型賣相美觀,黑毛豬的脂肪分佈如大理石紋,油脂香,瘦肉嫩。開心小企鵝88元,賣相很可愛,實質是墨魚丸,很滋味。七星報喜88元,七粒不同顏色不同味道的肉丸,肉質彈牙,味道鮮美。黑松露蝦蟹餃60元,外層皮彈牙,咬開有黑松露香味,饀料豐富鮮甜。還吃了其他四款食物。總結:有海景,有美食。

餐廳内部環境型格,座位寛敞,店員有笑容。

開心小企鵝88元,賣相很可愛,實質是墨魚丸,很滋味。

還吃了其他四款食物。

總結:有海景,有美食。
2020-10-04
2020-10-01 143 浏览
一上到去,立即被無敵海景吸引住!好靚,可以一邊食一邊望住已經係值回票價。服務好好,不但有專人同我講解有啲咩係「必食」,還二話不說就放了蔗水在我桌上。點的食物幾乎是一起上桌的,好壯觀,好令人興奮🥰首先提一提佢嘅「酒火入鍋」湯底,名字由來是因為會將酒倒入鍋然後加火令到更加入味。有五格,每一格都好有特色:大大隻龍蝦、大大個有酒味又好味嘅木瓜。開心小企鵝:🐧形的餃子🥟好好吃😋打破一向只有造型沒有味道的情況!我真的很喜歡吃他的蔬菜拼盤:其中油麥菜新鮮,菇類清香。黃金炸魚皮:鹹蛋黃魚皮真係脆到咬一啖隔離枱都聽到,好好味,每一塊魚皮都黏滿鹹蛋,爽、甘香、美味。頂級安格斯牛小排份量很多,肥肉分布令肉質非常嫰以及有牛肉味。海鮮拼盤都好抵食,新鮮而且都係貴海鮮。都係果句:食物好吃,但係最重點係個超級無敵靚景,完全係值回票價。😍

我真的很喜歡吃他的蔬菜拼盤:其中油麥菜新鮮,菇類清香。

海鮮拼盤都好抵食,新鮮而且都係貴海鮮。

2020-09-28 760 浏览
中秋佳節快到,相約朋友到銅鑼灣逛街,選了「酒鍋」聚餐,單點價人頭雖然高於放題,但食物高質好味、服務態度好、環境舒適、維港景觀開揚,格局高檔。黃金炸魚皮即點即炸魚皮,魚皮表面黏附流沙咸蛋黃。咸蛋黃比例恰到好處,不會過多膩口亦不過少欠缺口感,口感香脆爽利,味道咸香鮮美。黃金美人鍋師傅以藥材、花膠、豬肚及雞件熬製湯頭,花膠約十多件,膠質豐富、爽口彈牙、件件足手掌長。鮮湯底香濃帶點山藥杞子香,涮肉前可喝一兩碗暖胃。頂級安格斯牛小排牛小排降霜紋路清晰紅白分明,色嫩而肉質新鮮富彈性。下鍋涮十秒左右即可享用,入口香嫩油潤,咬下柔韌卻無筋。海鮮拼盤拼盤包括蟶子、扇貝、海中蝦、花甲等,海鮮均新鮮無砂,肉質結實富彈性。手打蝦滑每粒圓滾結實,蝦滑打至柔軟細膩,口感緊緻爽口彈牙,蝦味鮮甜細緻。洋蔥豬肉蝦蛋餃雞蛋皮包裹大粒蝦仁、洋蔥及豬肉碎,味道較輕盈清新。蔬菜拼盤拼盤包含生菜、油麥菜、南瓜、玉米及西蘭花等,色澤明亮靈動富水份,蔬菜清脆鮮甜。什菌拼盤拼盤包括冬菇、黑珍珠菇、舞菇等,潔淨光爽,口感爽脆鮮甜。羅漢果菊花茶竹庶茅根店家自製養生茶,冰凍爽口。總括來說,若果選擇火鍋而預算又足夠,酒鍋是很不錯的選擇,慶祝聚

黃金炸魚皮

黃金美人鍋

海鮮拼盤

手打蝦滑

洋蔥豬肉蝦蛋餃
雞蛋皮包裹大粒蝦仁、洋蔥及豬肉碎,味道較輕盈清新。

蔬菜拼盤

什菌拼盤

拼盤包括冬菇、黑珍珠菇、舞菇等,潔淨光爽,口感爽脆鮮甜。

羅漢果菊花茶
竹庶茅根
店家自製養生茶,冰凍爽口。

總括來說,若果選擇火鍋而預算又足夠,酒鍋是很不錯的選擇,慶祝聚餐也必定歡快。
  • 美人鍋
  • 頂級安格斯牛小排
2020-09-28 120 浏览
一坐低叫左個湯底-酒火入鍋,已經覺得好吸引。酒火入鍋係一鍋分左5個湯底。中間的木瓜蝦鍋係打卡之選,店員先將酒加入木瓜湯,再用火槍點火,就造出甘靚既效果啦! 蕃茄龍蝦鍋的蕃茄甜味比想像中突出,最重要係真係有一大隻波士頓龍蝦,打邊爐都可以好豪華!四川麻辣鍋:又麻又辣,吸了湯精華的豆卜,越吃越辣好過癮! 清湯蘿蔔牛腩鍋就好似平時食清湯腩的湯底。潮州沙嗲鍋最濃味,配任何食材都好好食, 完全唔洗沾醬。一個鍋入面有辣有不辣,岩曬一班朋友打邊爐!即炸響鈴完全唔係一般的響鈴,響鈴中間包住一片紫菜,多一重口感同味道。涮三秒就可以保留有少少脆口感覺。另外一個炸物黃金炸魚皮都好香脆, 唔洗浸落湯都好好食。頂級安格斯牛小排又係另一個打卡之選,把牛小排晾在木架上,底下以冰冰鎮。水餃和丸類,大都都係以海鮮作為配料,個人最喜歡黑松露蝦蟹餃, 黑松露醬的味道比蝦的味道更突出。
一坐低叫左個湯底-酒火入鍋,
酒鍋抵食午市套餐🤩必定encore😌係openrice一早book定12nn食lunch,又安排左最近玻璃窗嘅位,目測有5-6張檯係最近睇海景😜 1. 黃金美人鍋 $78 (人氣之選,超級好味嘅胡椒鹹酸菜豬肚湯底😍 仲有花膠‼️連啲湯都想飲埋,真係好想加碗白飯撈嚟食🙈 煮到最後真係黃金色 好濃郁 好想再食😚)2. 足料蕃茄洋蔥紅蘿蔔豬展鍋 $59 (伏!一舊豬展都搵唔到🤣同埋超級普通,番茄味亦唔夠濃郁,後悔點了呢個🥺)3. 羅漢果菊花茶 (套餐附送,夠清甜解膩😌)
酒鍋抵食午市套餐🤩必定encore😌

3. 羅漢果菊花茶 (套餐附送,夠清甜解膩😌)
2020-07-15
  • 美人鍋
2020-09-10 316 浏览
火鍋一般都認為晚上享用最為好,有充裕時間慢慢嘆。人大了,就覺得晚上不應食太多太飽,於是乎飲食習慣開始改變了。想食火鍋時就會改為午餐。城中有好幾間午市火鍋餐做得不錯。今日來到酒鍋,不單水準好,環境也一流。午市一人一鍋包三款配料和飲料,如想食多幾款則每款計算。每款份量不多,剛好一人份量。例如餃子,雲吞類有兩粒,建議跟朋友各點一款,可交換來吃,款式又多了。黃金美人鍋湯底鮮美,有雞件,豬肚....的配料。杏仁奶木瓜雜菌嫰雞鍋湯底味道比較濃稠,散發出杏仁香氣,滋潤養顏。餃子和雲吞兩者都造得皮薄餡靚,好喜歡!牛肉肥瘦適中,滋味!蜂巢豆腐細細粒方便食,吸盡湯底精華十分夠味。整體而言,份量適中,質素保持,服務殷勤,推介!,
想食火鍋時就會改為午餐。城中有好幾間午市火鍋餐做得不錯。
今日來到酒鍋,不單水準好,環境也一流。

黃金美人鍋
湯底鮮美,有雞件,豬肚....的配料。

杏仁奶木瓜雜菌嫰雞鍋
湯底味道比較濃稠,散發出杏仁香氣,滋潤養顏。

餃子和雲吞兩者都造得皮薄餡靚,好喜歡!
牛肉肥瘦適中,滋味!
蜂巢豆腐細細粒方便食,吸盡湯底精華十分夠味。

整體而言,份量適中,質素保持,服務殷勤,推介!,
2020-09-10
午餐
中午飯去了酒鍋我去過尖沙咀分店,晚餐打邊爐中午有set lunch 打邊爐唔貴同事叫了蕃茄豬骨鍋是$65我叫了美人鍋$75成場得兩枱人食飯環境一流,我可坐海景位食物全是生,要等熟,中午得一小時食,有點趕湯底太重味,咸下次未必去
中午飯
去了酒鍋
我去過尖沙咀分店,晚餐打邊爐
中午有set lunch 打邊爐
唔貴
同事叫了蕃茄豬骨鍋是$65
我叫了美人鍋$75
成場得兩枱人食飯
環境一流,我可坐海景位
食物全是生,要等熟,中午得一小時食,有點趕
湯底太重味,咸
下次未必去
美人鍋
2020-09-09
2020-09-03 1697 浏览
自從新冠疫情爆發第三波,甚少出外用膳,一日三餐都盡量在家裏吃,難得疫情近日有所改善,今午和好友一同來到銅鑼灣的「酒鍋」,一嚐台式涮涮鍋。此店位於V Point 27樓,遠眺維港景色,環境舒適,合共點了兩客午市火鍋套餐。湯底揀選了杏仁奶木瓜雜菌燉雞鍋,湯底香濃美味,材料豐富。吃台式火鍋,我特別喜歡鴨血和餐前小食,果然無令我失望,鴨血非常嫩滑,入口帶點麻辣,特別醒胃,餐前小食有牛𦟌,泡製入味,很有咬口。酒鍋秘製牛筋腩更是非同凡響,是我吃過的最好,牛筋腩炆得夠火候,入口融化不黐牙。火鍋配料質素高,安格斯肥牛採用牛小排部份,  肉質軟稔,  含豐富大理石花紋, 口感幼嫩。日本黑毛豬腩片肉質甜美,肌纖維較細,入口軟滑,脂肪分布均勻,油花甘香不肥膩。鮮蝦水餃餡料新鮮,入口鮮甜,蝦肉彈牙。蜂巢豆腐吸收湯的精華,入口鮮甜,相當和味,還有嫩綠蔬菜和泡飯。最後將放在鍋內的小木瓜撈起,優質木瓜在鍋內已燉了數十分鐘,盡吸湯內的鮮味,入口鮮甜軟滑,令人回味無窮。

湯底揀選了杏仁奶木瓜雜菌燉雞鍋,湯底香濃美味,材料豐富。

2020-09-02
2020-09-02 287 浏览
夜晚一路無堂食,早排終於肯放寬可以堂食到九點好想打邊爐所以果日立即上openrice望下,最後決定試下酒鍋上到去唔算太多人,因為訂咗位。。去到就入得!環境好靚,清靜!員工有禮貌!2個人食得唔多,所以係咁e叫左幾樣。。。丸,手切肥牛,廣島蠔(冰),炸響鈴等等! 湯底叫咗椰子雞,湯底好清甜雞係新鮮雞都幾好食!其他嘢都不過不失,唔係唔好食不過又未去到話好好好好食叫咗兩個嘢飲,可能因為啱啱開返夜市所以冇乜飲品揀,得佢哋煲嘅涼茶,不過都幾好嘅埋單800幾蚊,個人覺得有啲偏貴試一次可以嘅不過就未必會返轉頭囉
夜晚一路無堂食,早排終於肯放寬可以堂食到九點

上到去唔算太多人,因為訂咗位。。去到就入得!
環境好靚,清靜!員工有禮貌!

埋單800幾蚊,個人覺得有啲偏貴
試一次可以嘅不過就未必會返轉頭囉
2020-08-26 232 浏览
7月初的一天,好友致電給我,說道他想吃火鍋並相約我一同晚餐,隨即我便在網上搜尋合適的餐廳,看見這間餐廳好評眾多,食材賣相精美,便決定到此一嚐究竟。我們到達餐廳時已是黃昏時分,正好可以一邊欣賞日落一邊用膳。餐廳入內裝潢別具心思,以紅色為主元素,牆壁上均畫有各款創意和色彩繽紛的繪畫,使用上高空吊燈,還有落地大玻璃的設計,整體感覺高貴舒適,富有現代風味。酒火入鍋酒火入鍋是餐廳的招牌款式,共有五款湯底,中間是5格獨特木瓜鍋,其餘四款湯底分別是蕃茄波士頓龍蝦鍋、清湯蘿蔔乾牛腩、四川麻火辣鍋、潮州沙嗲鍋。五格獨特木瓜鍋中間位置放有木瓜,再擺放有四只蝦,其特別之處是店員會把清酒、茅台倒入內,然後點火,燒完後便會加入乾冰和水,造成冒白煙的效果,所以便有酒火入鍋的名稱,這款湯底絕對是拍照的好時機,變成木瓜湯的鍋底酒味濃郁,而蝦肉盡吸酒味和木瓜味,入口清新香濃,爽口彈牙。蕃茄波士頓龍蝦鍋湯底內放有半隻龍蝦一同煮製,入口鮮味十足,蕃茄味道濃郁清香,龍蝦肉鮮甜彈牙。清湯蘿蔔乾牛腩湯底配料放有蘿蔔、牛腩,入口牛味濃郁,清甜可口,蘿蔔軟腍鮮甜,牛腩嫩滑鮮美。四川麻火辣鍋辣度適中,尾韻細長,配料有豆卜、豬皮、豆芽,
酒火入鍋
四川麻火辣鍋辣度適中,尾韻細長,配料有豆卜、豬皮、豆芽,食材盡吸湯汁,辛香惹味。潮州沙嗲鍋入口香濃幼滑,帶濃郁的花生香氣。
掛架頂級安格斯牛小排
把牛肉一片片整齊地排列在掛架上,賣相美觀吸引,同樣是不可錯過的拍照點,牛肉分量充足,厚薄適中,脂肪較少,入口煙韌鮮嫩,牛味濃郁,口感十足。
海鮮拼盤
海鮮拼盤有四款,分別是大扇貝、花甲、蟶子、鮮蝦。大扇貝肥美細膩,鮮甜可口。花甲煙韌彈牙,鮮嫩無沙。蟶子滑順細緻,爽脆肥嫩。鮮蝦共有兩隻,肉質爽口彈牙,鮮甜爽滑。
開心小企鵝
開心小企鵝是墨魚丸混合墨汁,再把其搓成企鵝的形狀而成,外型精緻可愛,同樣相當適合用作拍照。入口鮮味十足,爽口彈牙。
三色鮮制生麵
三色鮮制生麵共有三款,分別是墨汁、甘筍、菠菜生麵,麵條份量充足,外型幼身,口感煙韌彈牙,掛湯力足。
蜂巢豆腐
色澤呈現淡黃色的蜂巢豆腐外型四方,煮製過後口感軟腍鮮嫩,而且豆腐滿佈多個小孔,可盡吸湯汁,咬開後湯底佈滿口腔,甚是美味。
九菜餃
九菜餃一碟四件,旁邊放有芽菜作伴碟,外層的餃子皮色澤呈現青綠色,入口厚薄適中,軟糯柔滑,內餡則鮮嫩多汁。
蔬菜拼盤
蔬菜拼盤顏色鮮艷繽紛,分別有生菜、粟米、蕃茄、南瓜、西蘭花、椰菜花。生菜爽口清脆,粟米金黃香甜,蕃茄酸甜可口,南瓜清甜鬆軟,西蘭花爽口甜美,椰菜花厚實清脆,蔬菜入口各有特色,新鮮味美。
什菌拼盤
拼盤的菇菌種類眾多,有秀珍菇、金針菇、冬菇、靈芝菇、雞髀菇。菇菌入口味道濃郁獨特,新鮮清香,秀珍菇肥厚脆嫩,金針菇爽口滑嫩,冬菇味濃爽滑,靈芝菇細膩滑潤,雞髀菇清香彈牙。
即炸手工紫菜嚮鈐卷
響鈴卷一客五件,色澤金黃亮麗,把響鈴包裹紫菜後一同炸製而成,而且店內是即叫即炸,所以口感更香酥鬆脆。
黃金炸魚皮
炸魚皮是餐廳自家製的,色澤呈現金黃色,入口鹹蛋黃味道濃郁,鹹香惹味,口感香酥脆口,用作送酒很是適合。
紫貝天葵
紫貝天葵同樣是自家製產品,餐廳特意把飲品放置於燈泡外型的樽內,造型美觀特別,飲料色澤呈現紫色,味道甜中帶酸,濃郁清新,而且具有清熱解毒等功效。

竹蔗茅根
自家製的竹蔗茅根同樣使用燈泡外型的樽裝放着飲品,色澤清澈微黃,入口清甜滋潤,味道濃郁,是夏天消暑解熱的佳品。
Chou karaguchi Honzojo 桜顔 超辛口 本醸造
清酒使用中國的傳統酒壺盛載着,外觀甚是精美,入口清爽俐落,不會過於辛口,味道帶輕微米香,用作配搭串燒和火鍋亦十分適合。

整體而言,餐廳於門口位置設置有魚缸養殖海鮮,因此食材新鮮美味,食物賣相亦均精美吸引,環境方面則高貴舒適,整齊衛生,而且用餐同時又可以欣賞外面景色,是與親朋好友吃火鍋的好地方。
2020-08-13 254 浏览
呢間餐廳聽啲朋友講得多自己就真係第一次食以為真係食過環境點知有驚喜先講佢啲擺盤真係好靚但都不失水準蜂巢豆腐亦滑到不得了牛小排脂肪分布均勻雖然未至於入口溶化但係都好滑好重牛味炸魚皮就咁食好脆口、淥完之後有口感亦唔會咬唔開重頭戲係個湯底酒火入魔聽個名以為好重酒味但係佢到咗落去之後再點火令到酒味揮發得7788剩返就係酒既甜味再落啲海鮮令海鮮鮮味更出真係好食到不得了最後講吓佢個紫菜響鈴雖然好多地方都有得食不過我真係好鍾意響鈴加上紫菜因為唔會淥兩淥就散咗仍然有佢應有嘅口感環境 擺設 食物 質素 相對價錢來講物超所值 值得再食!👍🏻👍🏻
呢間餐廳聽啲朋友講得多
自己就真係第一次食
以為真係食過環境
點知有驚喜

先講佢啲擺盤真係好靚但都不失水準

蜂巢豆腐亦滑到不得了

牛小排脂肪分布均勻雖然未至於入口溶化但係都好滑好重牛味

炸魚皮就咁食好脆口、淥完之後有口感亦唔會咬唔開

重頭戲係個湯底酒火入魔

因為唔會淥兩淥就散咗
仍然有佢應有嘅口感

環境 擺設 食物 質素 相對價錢來講
物超所值 值得再食!👍🏻👍🏻
酒鍋坐落銅鑼灣V Point 27樓,一入場便看到落地大玻璃外的維港景色,我到場時剛好快日落,美不勝收,如想坐窗邊飽覽海景,記得提早book位!湯底:揚名四海($248)湯底分為4格,包括黑松露什菌鍋,濃湯豬骨鍋,四川麻辣鍋,咸酸菜胡椒豬肚鍋湯內包含少量底料,例如四川麻辣鍋內有豆腐豬皮,咸酸菜胡椒豬肚鍋內有咸酸菜及豬肚等4格中我最喜歡黑松露什菌鍋,有香濃黑松露味,放響鈴吸飽湯汁,一流!友人則最喜歡四川麻辣鍋,與所有肉類,如牛肉及羊肉都非常夾掛架頂級安格斯牛頸脊(小) $188吃火鍋必食牛肉,這裡的牛肉好看又好吃,一塊塊整齊地排列在架上,滿足強迫症欲望,肉質鮮嫩帶有牛味,推介頂級蒙古涮羊片($68)羊肉帶點騷味,肉質軟腍,這個價錢必點七星報喜($88)七款不同口味的丸類,有墨汁丸,蝦丸等,這個一般,感覺每顆丸的味道都差不多,不建議洋蔥豬肉蝦蛋餃($58)從未吃過蛋餃,薄薄的蛋皮包住香甜的洋蔥粒及餡料,好吃,一試愛上即炸手工嚮鈴卷($48)響鈴沒有特別香脆的感覺,可能不是即炸,正常水準肥媽墨汁腸($58)味道和黑橋牌墨汁腸類似,喜歡吃黑橋牌的我覺得不錯總括來說食物味道不錯,份量亦ok,價錢
,如想坐窗邊飽覽海景,記得提早book位!

湯底:揚名四海($248)

友人則最喜歡四川麻辣鍋,與所有肉類,如牛肉及羊肉都非常夾

掛架頂級安格斯牛頸脊(小) $188

頂級蒙古涮羊片($68)
羊肉帶點騷味,肉質軟腍,這個價錢必點

七星報喜($88)

洋蔥豬肉蝦蛋餃($58)

即炸手工嚮鈴卷($48)
響鈴沒有特別香脆的感覺,可能不是即炸,正常水準

肥媽墨汁腸($58)
味道和黑橋牌墨汁腸類似,喜歡吃黑橋牌的我覺得不錯

總括來說食物味道不錯,份量亦ok,價錢屬中高檔路線,性價比不算很高,但想歎住海景打邊爐可一試
  • 洋蔥豬肉蝦蛋餃
  • 掛架頂級安格斯牛頸脊