2018-08-26 253 浏览
環境: 燈光暗,但我鍾意。冷氣夠,環境乾淨!打邊爐湯底最重要,我集中講湯底!湯底:揀左佢o個個“醉生夢鍋”,一共有5隻湯底(其中一個係乜龍蝦黑松露芝士,大大個伏!!!!)龍蝦黑松露芝士湯底: 一盅好杰既芝士醬,啲冇乜肉既龍蝦就斬晒件熟晒咁塞左喺啲芝士醬到,呢個所謂湯底既醬係用另一個盅同其他液態湯底分開上既。佢個盅,睇落好勁,由於啲芝士醬好杰,而且話明係邊爐,我同朋友都以為個盅會一直熱住,方便熟左既食物點黎食。點知,係冇加熱既!!!!成程佢就係咁由開頭少少暖,吹冷氣吹到凍冰冰到一個點,連芝士控都頂佢唔順!其實點餐嗰時已經覺得呢個咁既味同火鍋配料唔多夾架啦,但佢個湯底package包埋,咪即管試下。點知真係伏到冇人有!個醬有松露味既但冇芝士味,而且的確係你用乜配料點落去都同呢個醬完全唔夾,再加上佢冇熱住,基本上每人點左一兩次就成盅冇人掂過。完全唔recommend去用最高價去試pat咁既野。另外嗰4隻味,我地將佢個沙嗲湯底加錢轉做美人湯(好後悔!)。原因係,除左個麻辣湯底ok之外,其他完全唔得!尤其是佢個乜松露什茵湯,又係同啲料既味完全唔夾!!!!本人試左就算,keep住用個麻辣底就ok了
環境: 燈光暗,但我鍾意。冷氣夠,環境乾淨!

打邊爐湯底最重要,我集中講湯底!

另外嗰4隻味,我地將佢個沙嗲湯底加錢轉做美人湯(好後悔!)。原因係,除左個麻辣湯底ok之外,其他完全唔得!尤其是佢個乜松露什茵湯,又係同啲料既味完全唔夾!!!!本人試左就算,keep住用個麻辣底就ok了。

美人湯:加錢換來既係好大雞味既湯,除此以外乜味都冇。而且係一種unpleasant既雞味。都係o個句啦,試左就算都係back to 麻辣湯。

牛肉,份量好少而且超薄!

豚肉ok, 厚薄適中。唔鞋口!

其他蔬菜菇類都新鮮。

2018-08-26 244 浏览
一講到打邊爐,無論春夏秋冬,四季都一樣咁正,個個都知天文臺道真係好多嘢食,由奇是上樓舖,呢一間火鍋店我係經某雜誌推介,見到非常吸引,所以今晚就要黎試吓, 每逢星期五六的晚上都特別多人,所以我已經預早四日前打來訂位👍🏻座位不是太滿可能時間都比較早環境非常清優,火鍋店來說都算很寧靜👍🏻職員眾多,服務一流先來一個鴛鴦湯底,這是個鴛鴦湯底,左邊是芫荽皮蛋,另一邊是四川麻辣鍋!左邊湯底較為清淡但右邊的四川麻辣鍋是10分辣而且麻辣味非常濃郁,當職員放下湯鍋,我已經聞到香噴噴的麻辣味鮮蝦水餃$58,入面有好大隻嘅蝦,而且仲非常爽甜,有小小肉,皮薄餡靚牛利$68,非常爽口,又有牛肉味!平時去打邊爐好少會叫牛利,食通常是叫肥牛,原來牛利用來打邊爐都非常出色👍🏻脆肉鯇$58,圖中已見到魚嘅顏色非常新鮮,咬落去魚嘅質地非常爽脆,口感一流,完全沒有魚嘅腥味,而且厚度亦非常足夠😁
環境非常清優,火鍋店來說都算很寧靜👍🏻職員眾多,服務一流
2018-08-24 256 浏览
一向甚少,絕少,極少在午飯時間吃火鍋,不過凡事總有例外,近日的一次火鍋體驗,就在午間進行,地點就在這間「酒鍋」。 之所以會在中午時分來此吃火鍋,全因為這兒近日推出了一個名為「酒鍋夏日優惠早午餐」的抵食套餐。這套餐共有三款,分別是「安格斯牛肉 / 黑毛豬套餐」、「時令海鮮套餐」和「酒鍋自家製素餃套餐」,基本價錢都只是 $98。三款中,最吸引的要算是「時令海鮮套餐」,其次則是「安格斯牛肉 / 黑毛豬套餐」,精打細算的我,與太太把這兩款套餐各自點了一份一同分享,至於那不知是不是為了素食人士而設的「酒鍋自家製素餃套餐」,就留待茹素的客人好了。這「酒鍋夏日優惠早午餐」有甚麼吃呢?其實它已包火鍋湯底、豬/牛肉,海鮮或素餃、粉麵、甜品和手工飲品,假如客人想加多些火鍋料又或想喝點甚麼特別的,就可以另行加錢點選,收費都算合理和抵食。這套餐火鍋湯底的選擇不少,共有9款之多,我的「安格斯牛肉套餐」選了「台式足料老火養生燉雞鍋」,老婆仔的「時令海鮮套餐」就選了「黑松露雜菌湯鍋」。兩款湯底都不錯,我的燉雞鍋雖見不到雞,湯味的確幾清甜,湯色也較清,老婆仔的湯明顯湯色較深,色帶啡褐,滿有黑松露香和菌香,味道偏濃,她

這套餐火鍋湯底的選擇不少,共有9款之多,我的「安格斯牛肉套餐」選了「台式足料老火養生燉雞鍋」,老婆仔的「時令海鮮套餐」就選了「黑松露雜菌湯鍋」。兩款湯底都不錯,我的燉雞鍋雖見不到雞,湯味的確幾清甜,湯色也較清,老婆仔的湯明顯湯色較深,色帶啡褐,滿有黑松露香和菌香,味道偏濃,她較喜歡,但我就喜歡我的湯底多些。

我的安格斯牛肉其實不太多 ,只得四至五片,肉質過得去,但未算很好。老婆仔的海鮮包括兩隻海蝦、兩塊厚切魚片和兩隻蜆,份量雖不太多,但就頗為新鮮。

想吃得豐富些的我倆,還散點了「台式秘製麻辣花膠」、「自家鮮蝦雲吞」、「包仔豆腐」、「龍蝦沙拉丸」、「芝士竹輪卷」、「白蘿蔔」和「油麥菜」等火鍋配料($8@) 。前三者是我點的,三者中,「自家鮮蝦雲吞」水準不錯,「包仔豆腐」不過不失,我最喜歡的,是辣得好味,開胃刺激的「台式秘製麻辣花膠」,真的很好吃呢!後四者是她點的,我就沒有吃了。

粉麵方面,我要的「 酒鍋泡飯」其實只是白飯而已,無甚特別,不過把雞湯舀進飯中混成湯飯,味道還好。老婆仔的「龍口粉絲」放進她的濃味湯底之後,索滿黑松露和野菌的濃香味道,就幾好味。

最後的甜品是兩瓶可愛的樽仔「意式奶凍」,香滑奶白,甜美可喜。
隨這套餐奉送的特飲是近期大熱的「黑糖珍珠奶茶」,不過我倆更感興趣的是要加 $18才可喝到的「芝士鮮芒果水果茶」,我們叫了一人一杯,味道是過得去的,但芝士味和芒果味需要再出些,更濃些,不然的話,當喝到最後待冰塊融掉之後,味道便會變得淡多了。

其實這套餐還有一個極吸引的優惠,就是只需另加 $98,便可以在兩小時內無限添飲紅或白酒、 Bloody Mary、Sangria、Virgin Sangria和 Sake,實在十分之抵。雖然這天我與老婆仔都不想喝酒,見這麼抵,也加錢點了沒有酒精的 Virgin Sangria開懷暢飲一番。
埋單計數,平均每人才不過二百多元,已經可以在一個舒適的用餐環境中吃得既飽肚,又滿足,愜意呢!

• 酒鍋夏日優惠早午餐
  • 台式秘製麻辣花膠
2018-08-19 367 浏览
「酒鍋」推出了週末及假日「醉.夏」早午餐火鍋。「醉.夏」新湯底有台式麻辣臭豆腐鴨血花膠鍋及杏仁奶木瓜雜菌燉雞鍋。第一次聽到可以杏仁奶木瓜做火鍋湯底, 感覺蠻特別的, 沒想過原來木瓜湯底也是一個好味的火鍋湯底。湯底很鮮甜, 帶雞湯味, 木瓜很淋滑、鮮甜多汁。配料方面, 可以選擇頂級「安格斯牛肉」丶「黑毛豬肉」丶「時令海鮮」或「酒鍋自家製素餃」套餐。我選擇了酒鍋的<自家製素餃>套餐, 素餃裏面多餡料, 很足料。我朋友則點了安格斯牛肉,我很喜歡肥牛肉的賣相, 很吸引人。火鍋配料選擇有很多, 包括有龍蝦沙拉丸、芝士竹輪卷、肥媽墨汁墨魚腸、「酒鍋」自家製炸魚皮、蔬菜、麵類等等。我推介這裡的馬來西亞魚麵, 魚麵麵條粗身, 質感彈牙, 咬落有嚼勁, 還帶魚肉香。飲品方面, 我選擇了芝士奶蓋靜岡抹茶。抹茶的甜度是偏高的, 裏面加了很多冰粒, 所以非常解渴, 非常適合在吃火鍋的時候喝。甜品方面,可以選擇北海道3.6奶涷, 或者鮮果雪芭 (口味包括有香桃、椰子、南瓜、柚子)。 吃完火鍋再吃個冰凍的鮮果雪芭,感覺減輕了吃火鍋的那種油膩感,還很消暑。

我朋友則點了安格斯牛肉,我很喜歡肥牛肉的賣相, 很吸引人。

雪芭

2018-08-19
2018-08-19 225 浏览
今天去咗食打邊爐. 諗住開心食一餐, 同朋友聚舊. 其實啲嘢一般不是太好食又不是太難食. 但係我 小籠包真係好難食.... 賣相又核突好似一個初哥學思仔整出嚟. 皮超厚, 啲餡好似過咗期同埋整完個小籠包啲湯汁全部爆曬. 價錢貴都算啦服務態度簡直不可理喻! 啲嘢都唔使佢哋煮就咁攞出嚟都需要等一個鐘頭. 撳鐘冇人理啲人直行直過. 叫杯嘢飲可以等45分鐘 . 最好少有冇茶水供應, 叫佢攞杯水買單都未有. 腸仔都要等 兩個鐘頭係咪傻㗎唔使煮都要等? 每15分鐘問佢 啲嘢食嚟得未 都要繼續等要食成3~4個鐘頭 因為等佢啲嘢食都等咗兩個鐘.仲好笑埋單都要等30分鐘. 打邊爐生野 都要等成咁耐煮熟嗰啲仲恐怖 兩個半鐘頭等個小籠包, 同埋嗰個鬼馬油炸鬼物體. 仲要攞到出嚟係暖. 真係好好奇點解服務咁樣樣買單重要$3xxx 四個人. 一定唔會再去幫襯. 係唔係個老闆對啲員工咁差令到佢哋咁樣服務態度? 飲食 服務行業 真係好失敗. 如果老闆見到呢段嘢唔該檢討下. 因為知道花咗好多錢裝修, 但係服務態度嘢食 Un頂able!

三個女人walk in,女店員大聲問幾位,後來又友善回答等到8:30pm就有枱,之後到8:30我地問一位甩頭髮男店員到我地未 ,話要等到8:45,我地就問甘你做嘜要應承我地8:30,佢話唔知,重要冇道歉,眼金金睇住我地好甘係佢地面前走左。咩管理?咩態度?冇承諾嘅餐食咩鬼,唯有blacklist一世都唔再食囉,尖沙咀甘多頂尖食府right?我係住係尖沙咀嘅居民,成日落街食飯,我寧願推介食都係它附近嘅“魚木”和“四季文昌雞”,都係打邊爐又高級,又有特色的地方請認清呢班衰人經營嘅餐廳!!!!

請認清呢班衰人經營嘅餐廳!!!!
2018-08-18
2018-08-17 3907 浏览
又是被某雜誌的介紹吸引,$98食brunch火鍋。以為會很多人,未到12點就去排隊。怎知不似預期,好壞參半,要是知道事實,我應該不會來。餐牌有點讓人摸不著頭腦。當然也因為雜誌介紹令我們一早有設想,所以發覺和想像不一樣以為沒看懂。$98選一個套餐、選湯底、選麵或飯、選飲品。記住要一早選甜品,你沒選之後是不會給你的(不過我事後沒問可不可要回)。最重要是:配菜是要加錢!每款$8。這個倒不是問題,只是雜誌沒提及。我和朋友共選了三樣。當初以為是分開上的,打算share來吃。怎知一上枱就已經全放入鍋內,感覺很差。不計配菜,其實鍋裏沒多少東西。而配菜也是兩件起四件止,要不是有麵或飯,連我也覺得不夠吃。麵和主食是另外上。但我見別枱的配菜是分開上的。明明見他們也是用同一張點餐紙!我和朋友都好想好想問。但見別枱拿著大炮看似很專業地影相,就把滿肚疑問吞下肚了。黑毛豬套餐,有四塊。我選的是台式麻辣湯鍋,或許台式是辣而不麻?一點麻辣感也沒有。配菜午餐肉有兩件,厚度適中,口感不差。粟米也鮮甜。其他普通。朋友點的是台式足料老火養生燉雞鍋。雞是看不到了,料也不足。不過喝得出真的是老火湯。但這裏說加湯其實是加水,所以一

黑毛豬套餐,有四塊。

朋友點的是台式足料老火養生燉雞鍋。雞是看不到了,料也不足。不過喝得出真的是老火湯。但這裏說加湯其實是加水,所以一加"湯"立即把老火湯沖淡了。

酒鍋泡飯,就是飯有點硬,好讓你用來泡湯吃。

時令海鮮套餐不過不失。而配菜蘿蔔少又有根不鮮甜。肥媽墨汁黑魚腸要寶物沉歸底,不知是不是找不著,所以份量很少。

黑糖珍珠奶茶。

這裏最難得的是真如雜誌所說可以坐四個鐘。環境舒適、人又少,根本不用12點就來排隊。如果想著價錢是包括這四小時的空間,那也算值得的。
2018-08-11
❗️服務差❗️打邊爐 食物都已經到齊 職員都唔會自覺比調味架 我同朋友心想 都是忙啫 就等一下吧。但個個行過都不理 到我地出聲要求要調味醬料先比🙄火鍋內水到7788就乾 都唔加水 又要出聲才會加水 椰子清湯底 加啲味精湯 頂!真係離晒譜‼️❗️態度差❗️ 要杯水 水要收錢喎 唔緊要 收吧 再要多杯 水要收錢😡 ❌食物質素並不是網上所說及的咁好 只係一般般啫,餐具 筷子 🥢碗 碟 極度污穢 又肥又黐笠笠 仲衰過一般任食火鍋😡😡😡收咁既價格 絕對不可能比啲咁嘅野客人囉😡😡😡
收咁既價格 絕對不可能比啲咁嘅野客人囉😡😡😡
2018-08-15
2018-08-08 294 浏览
酒鍋位置於尖沙咀天文臺道商廈這楝商廈是小妹有份參與的其中一個project 由design stage到現在落成心中有點感觸,時間過得真快酒鍋12點開始營業,小妹與林生早早到了餐廳幸好門口有一排椅供食客等候我們打算用coupon 在門外詢問好侍應和看餐牌後就進去(如有某個app membership 午市套餐買一送一)當日第一檯客人侍應帶我們到窗邊位置餐廳在兩樓 雖則沒有高樓景 環境舒適高雅假日午市餐單是一人一鍋$98 揀主食+湯底+麵底+3個餸+飲品+甜品林生不食肉食 揀了海鮮+黑松露雜菌湯鍋加重量芝士蓋(+$9)配料: 蟹柳+龍蝦包心丸+油麥菜小妹揀了安格斯牛肉+台式養生燉雞鍋加大阪燒蓋(+$9)配料: 墨魚腸+台式蜂巢豆腐+生菜林生的雜菌鍋先來 好香的黑松露味飲一啖湯勁邪惡芝士 超好食!!一定要叫芝士蓋林生說為左個湯底一定會再食蟹棒只是一般蟹柳,有點失望我的台式養生燉雞鍋加大阪燒蓋賣相一流, 見到食指大動飲一啖湯沒有想像中的濃雞湯, 反而雜菌的比較濃蜂巢豆腐吸收了湯非常好食, 墨魚腸也可以海鮮和肥牛出場了~很有氣勢海鮮非常新鮮, 蝦生猛還在動, 肥牛色澤均衡兩杯飲品亦好飲太多野食

酒鍋12點開始營業,小妹與林生早早到了餐廳
幸好門口有一排椅供食客等候
我們打算用coupon 在門外詢問好侍應和看餐牌後就進去
(如有某個app membership 午市套餐買一送一)

當日第一檯客人侍應帶我們到窗邊位置
餐廳在兩樓 雖則沒有高樓景 環境舒適高雅

假日午市餐單是一人一鍋
$98 揀主食+湯底+麵底+3個餸+飲品+甜品

黑松露雜菌湯鍋加重量芝士蓋

林生的雜菌鍋先來 好香的黑松露味
飲一啖湯勁邪惡芝士 超好食!!一定要叫芝士蓋
林生說為左個湯底一定會再食
蟹棒只是一般蟹柳,有點失望
台式養生燉雞火鍋加大阪燒蓋

我的台式養生燉雞鍋加大阪燒蓋賣相一流, 見到食指大動
飲一啖湯沒有想像中的濃雞湯, 反而雜菌的比較濃
蜂巢豆腐吸收了湯非常好食, 墨魚腸也可以

海鮮和肥牛出場了~很有氣勢
海鮮非常新鮮, 蝦生猛還在動, 肥牛色澤均衡
兩杯飲品亦好飲
3.6北海道奶凍

太多野食 食足2個鐘 最後送上甜品 大滿足
結帳時出示COUPON 2個人只需要$117 (已付服務費)
真是誇張!!!每人60蚊左右!!

無論食材環境服務超水準
價錢如此實惠, 很擔心他們不能回本
希望有更多人能夠支持!!
用餐优惠
優惠券
黑松露雜菌湯鍋加重量芝士蓋
台式養生燉雞火鍋加大阪燒蓋
3.6北海道奶凍
2018-08-07 216 浏览
又係生日飯既時候了! 當然要搵間又靚環境又好食又好坐既地方啦!今次我地就試下tst 既 酒鍋啦! 佢樓下就可以泊車十分方便!我地一行八日,叫左一個鍋底, 有五個唔同既 湯底, 最特別既係中間既湯底,木瓜蝦,佢會點一點火,個個都圍住影相! 而味道好清甜,好鮮味!其他配料都很新鮮! 亦都好好賣相!響玲係我每次打邊爐必叫的,佢既響玲有紫菜在內十分特別! 飲品亦都有很多選擇,有酒精/ 無酒精都有的!環境既燈光很好氣氛! 一班朋友坐得好食得好! 不錯既推介地方!

飲品亦都有很多選擇,有酒精/ 無酒精都有的!

庆祝纪念
生日
2018-07-28 309 浏览
依間酒鍋真係正都無朋友,鐘意火鍋嘅朋友們一定要去試一試,唔試會後悔,火鍋多湯底,仲要一次可以試幾種唔同湯底,你話爽唔爽,海蝦、帶子新鮮好味,入口夠爽有口感,愛海鮮嘅你一定鐘意,炸魚皮脆口又夠大份,果個冰震牛肉真係唔洗講野,新鮮同脂肪比例都滿分,食完一件馬上想食多件,跟住個類墨汁餃同丸應真唔錯夠特色,佢地飲品都唔係普通,用燈泡做器具,真係有新意,佢唔只咁少食物,仲有好多種類,不過以上係我少少分享,你黎到包你有驚喜,佢地環境都好有特色,係依到食火鍋特別有風味,所以值得推薦比大家!
多種湯底選擇
脆口炸魚皮
睇見都知正
燈泡飲品
2018-07-20 340 浏览
去到台面已經放左呢盤配料,有成11種,但佢無標明係咩來,好像左下角那個我都唔知係咩來揀左好耐終於揀左呢個"揚名四海",湯底有4款,其實有時太多款湯會令到落唔到太多食物落去,但都係想試一試,黑松露個款好香,胡椒豬肚都入味,麻辣唔夠辣,佢一開始無問我地揀幾多辣,唔知係咪無得揀,豬骨湯入面已經好大舊豬肚,想再放嘢食都會較迫牛小排(小)好食蒙古涮羊片,切得好薄鴨血 $68 ,就得6舊,會唔會太貴?白蟮片$78/5片准山$38黃金炸魚片$68,朋友試完話係即炸,但因為有咸蛋所以不能食太多沙薑雞餃$88,食一隻個口已經有勁濃郁既沙薑味金沙咸蛋魚面$48,係餐牌上唔知點解揾唔到,食落無咸蛋味開心小企鵝$88/3粒,來到已經一d都唔似企鵝,成舊冰甘,食落口都無特別,仲要甘貴4個人食左差不多千五蚊,原來叫杯水都會收茶水$8/位,但叫個陣無人講要$,醬料就$22/位,覺得偏貴,難怪坐上客不多

牛小排(小)
好食

蒙古涮羊片
,切得好薄

鴨血 $68 ,就得6舊,會唔會太貴?

白蟮片$78/5片

准山$38

沙薑雞餃$88,食一隻個口已經有勁濃郁既沙薑味

金沙咸蛋魚面$48,係餐牌上唔知點解揾唔到,食落無咸蛋味

開心小企鵝$88/3粒

2018-07-18 267 浏览
某日同朋友來到這間高級火鍋店食火鍋,老實說價錢貴,湯底和食材不外如是。高級火鍋永遠以環境裝湟來吸引客人,環境很好,我感覺像進了很大的古堡,很豪華,很舒服。我和友人㸃了揚名四海湯底,一鍋有四款,還是第一次嚐,麻辣窩,稍微不夠麻,豬骨鍋的鮮味慘著味精,咸菜豬肚鍋死咸味,黑松露雜菌鍋沒有黑松露馨香,四款湯底材料少,只是湯而且,整色整水叫人失望! 講到食材,如生蠔,雪味太濃,蠔味差,手打丸如墨丸,蝦丸並不好吃,不夠彈爽,價錢又貴。三百幾元的海鮮拼盤,並不新鮮,份量又少,牛元帥拼盤也是份量少,牛肉不夠新鮮,牛柏頁又一些漂水味,蔬菜倒是新鮮,日本黑毛豬腩肉太肥,豬肉味差! 飲品竹蔗茅根Ok,我見到那個電燈泡杯,真有點怒火中燒,又貴又唔好食!
2018-07-16 299 浏览
夏天也要吃火鍋!「酒鍋」剛推出了「醉・夏」火鍋,兩款全新湯底為辣勁十足的「台式麻辣臭豆腐鴨血花膠鍋」及滋潤美顏的「杏仁奶木瓜雜菌燉雞鍋」~我就選了可無限加入黑松露醬的「黑松露雜菌湯底」,香濃又開胃,極為奢侈的享受!必食「安格斯牛肉」、「黑毛豬肉」~烏冬好滑~吃完熱騰騰火鍋後,來一客點品最好不過了!有奶味香濃的「北海道3.6奶凍」💕滋味特飲有芝士奶蓋靜岡抹茶!

必食「安格斯牛肉」、「黑毛豬肉」~

烏冬好滑~

滋味特飲有芝士奶蓋靜岡抹茶!
之前一直聽朋友講呢間唔錯,今日終於一試真身!選擇左去位於尖沙咀既旗艦店,環境十分唔錯!餐牌設計得好靚~點好野食,上調味籃,又係咩都「拔」啲時候裝醬油既壺好精緻一於試下呢個好得意既湯底,叫「我們都是藝術家」,究竟係咩黎?真係好特別!原來係可以畫畫既湯底!我們都是藝術家(湯底) $398 上鍋後見到成個鍋都係白色,原來全部都係CREAM,附上左幾枝「顏色筆」,係用綠茶、橙、士多啤梨同香芋做成既天然食物色彩,比你係湯底上面盡情施展你既畫工,真係好特別!!!仲有一盤小「顏料」,分別有彩粒、彩珠、紫菜片、青瓜、荔枝肉,可以加埋上去做裝飾,不過我地唔記得用,就咁拎黎食。我畫畫唔掂,所以由朋友操刀,雖然......朋友都畫得唔靚XD畫完之後就可以通知店員會「拔」走返忌廉唔係既話湯底會十分油,我就選擇「拔」走哂佢,因為實在太肥膩,但你亦可選擇留返少少,總之你想留幾多忌廉/唔留同店員講就得。「拔」走後就會見到真正既湯底啦!原來係番茄海鮮湯有青口、蝦、蜆、大量番茄以及車厘茄熬煮而成,雖然「拔」走哂啲忌廉,不過始終有少少會融左落湯底入面,但少少已經好足夠,本身湯底已經好清甜,少少既忌廉令湯底更加昇華!係萬分

餐牌設計得好靚~

點好野食,上調味籃,又係咩都「拔」啲時候

裝醬油既壺好精緻

我們都是藝術家(湯底) $398

「顏色筆」

「顏料」

畫完之後就可以通知店員會「拔」走返忌廉

「拔」走後就會見到真正既湯底啦!原來係番茄海鮮湯
我們都是藝術家(湯底)

有青口、蝦、蜆、大量番茄以及車厘茄熬煮而成,雖然「拔」走哂啲忌廉,不過始終有少少會融左落湯底入面,但少少已經好足夠,本身湯底已經好清甜,少少既忌廉令湯底更加昇華!係萬分清甜!

蔬菜拼盤 $68
蔬菜拼盤

呢個湯底點蔬菜拼盤岩哂!啲菜吸哂啲湯底,爽甜!同埋打邊爐食菜先個胃會舒服啲,又可以食多啲野

手作酒鍋熊 $88
手作酒鍋熊

勁得意!(呢篇食評都會出現好多個「勁」字,因為真係既特別又高質!)整得好有心機,原來係墨魚滑,紅色既小熊仲係辣口味,食落Q彈,辣辣地幾吸引

即炸手工金沙鹹蛋黃紫菜響鈴卷 $68
即炸手工金沙鹹蛋黃紫菜響鈴卷

響鈴食得多,入面有餡既真係未食過,仲要係鹹蛋黃再加紫菜!想像一下呢個配搭都知絕對係吸引香口,只需要烚2秒左右,吸左少少湯底,但又保持到脆口,再加上鹹蛋黃同紫菜,真係冇得輸

掛架頂級安格斯牛頸脊(小)   $188

掛架頂級安格斯牛頸脊(小)

成個架咁上,擺盤好靚~都有差唔多二十塊,本身以為同平時食果啲差唔多,但原來唔係!一入口有少少融化既口感,肉質好焾好嫰,$188呢個質素抵食

手製黃金魚麵 $48
手製黃金魚麵

自己擠,擠出黎唔覺好粗,但佢滾左之後變到好粗身,同埋好彈牙!好似食緊麵條型既墨魚滑咁

竹蔗茅根 $28
竹蔗茅根

全部都係店舖先家製,打邊爐必備

洛神花茶  $28
洛神花茶

朋友所點,我不嬲就麻麻地洛神花茶股味

好滿足既一晚!本身仲驚唔夠飽,但係估唔到都好足夠,如果你畫畫好叻黎呢到一流~大展你既藝術細胞,又玩得又睇得又食得,而且食物真係高質、新鮮,加上創意分已經贏哂,下次會再黎試下其他湯底同菜式。
2018-07-11
手作酒鍋熊