2020-09-06 236 浏览
This is one of the busiest shop in the district but well worth going if you like taiwanese food. Always wanted to try this place when they are at their old address but it was very packed. Their new shop is much bigger but since there are 50% restrictions by the government, there is still a line up to wait. I decided to order takeaway instead. Ordered a lunchbox set with drinks. Portion are super big and the taste is just as I had it in taiwan. I would love to try their dine in next time.
外卖自取
2020-09-01 463 浏览
💛台灣的味道💛 人氣台式便當!終於趁放假可以食個early dinner .. Monday @ 1830 都已經開始多人 .. luckily that we didn’t need to wait and could get the seats right away ... we arrived just in time! Our order: (香辣)香酥排骨便當+(鹽酥)香酥脆雞便當 + 黑糖冬瓜茶 + 檸檬愛玉冬瓜茶 😋😋😋 YuMMM .. BiG BiG Portion.. 排骨乾左少少 不過都好好味!飯裡有粉絲 豆腐 配菜 😋😋😋 人氣小店 with queues as always ☺️😊😉 will be back again for sure 👍🏻👍🏻👍🏻 真心推介 Good price good food good service 👏🏻👏🏻👏🏻
💛台灣的味道💛

(香辣)香酥排骨便當

(鹽酥)香酥脆雞便當

2020-08-31
(香辣)香酥排骨便當
(鹽酥)香酥脆雞便當
  • 香酥脆雞便當
  • 檸檬愛玉冬瓜茶
那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ , 我想對台灣有認識的人應該會知道這是台語的意思, 回想起從前玩台灣網遊的美好時光, 跟台灣朋友打招呼會說: 安安~笑的呵呵會以"厂厂"來代替, 好了回來介紹食物(1)香酥脆雞便當(海苔)(2)香酥脆雞便當(鹽酥)(3)香酥排骨便當(鹽酥)3人行, 各自點了非常相似的便當, 我沒留意, 這裡有1-5 的配料, 於是全部都要了, 可是我發現那些配菜不是我喜愛的味道, 但我發現有很多人應該會蠻喜歡, 所以請閣下自行決定到底要加那種配菜好了, 我是覺得香酥系列的便當是配白飯就最好的這家店, 大家都已經知道是3個年輕人開的, 從小店搬到大店, 我沒吃過小店(太細間同埋太多人等), 於是我排了大約30分鐘左右, 這午餐是我吃過最大份量的香酥系列, 那排骨和脆雞大的非常驚人, 即炸, 超香口, 勁熱氣, 還好有點冰凍的高山茶, 其實性價比是很高, CP值也高, 但聰明的做法應該是share, 點香酥一份, 再試試其他菜式, 目前還沒機會再去, 這家店我還會想試不同的菜
那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ , 我想對台灣有認識的人應該會知道這是台語的意思[那個], 回想起從前玩台灣網遊的美好時光, 跟台灣朋友打招呼會說: 安安~
笑的呵呵會以"厂厂"來代替, 好了回來介紹食物

(1)香酥脆雞便當(海苔)
香酥脆雞便當(海苔)

(2)香酥脆雞便當(鹽酥)

香酥脆雞便當(鹽酥)

(3)香酥排骨便當(鹽酥)
香酥排骨便當(鹽酥)

高山茶

2020-06-12
香酥脆雞便當(海苔)
香酥脆雞便當(鹽酥)
香酥排骨便當(鹽酥)
  • 香酥脆雞便當
  • 香酥排骨便當
2020-08-21 481 浏览
呢度服務態度都幾好,睇住佢細舖變大舖,初心不變值得加許支持。無論任何時間都是排長龍的,因為性價比高。小食也十分不錯,炸雞便當我每次都要叫少一件雞先食得晒(佢又打到入單果度好野👍) 野飲好味,款式也十分多。惟一是我覺得有點點鹹,是個人口味而已。全面看性價比依然很高,很值得支持。而且可能做熟左,現在上菜外賣準備都快過舊舖好好好多!順帶一提,佢地有提供適時湯水,也十分不錯,套餐加錢就可以叫到,值得一試!
而且可能做熟左,現在上菜外賣準備都快過舊舖好好好多!
這間主打台式便當,我12:30左右,等咗一陣就入座,店內其實好多位,但呢個時已經坐滿限定嘅一半啦。我就坐喺bar枱嘅窗口位,光線充足,仲可以望到之後係門口排隊的人龍。餐牌上有很多選擇,同時也有一些被交叉丟了。每一款便當上有 “走1-5” 的字眼,是要看枱上一個「本週配菜」牌,看看有什麼配菜不食,可以係餐牌上要求喔!台南鹽酥蝦捲便當 (HK$58)賣相好吸引,面層有三大條炸得酥脆的台式蝦捲,調味幾好,入味又不太鹹。中間是5款美味配菜 — 蒜香通心菜、香辣炒冬粉 (真係好辣)、鳳梨炒木耳 (呢個好味)、溏心蛋半隻 (呢個我的最愛)及涼菜,最低有白飯 (我叫咗少飯,份量剛剛好)。南投炭焙烏龍厚奶茶配黑糖波霸 (+HK$13/大杯)點便當本身包一杯高山茶或養身湯。我就選擇另外加錢轉其他野飲。炭焙烏龍厚奶茶配黑糖波霸,要求咗無糖少冰,可以飲到炭焙烏龍茶香味道,有滑滑口感的厚奶茶,黑糖波霸就一般般啦。

台南鹽酥蝦捲便當 (HK$58)

台南鹽酥蝦捲便當

南投炭焙烏龍厚奶茶配黑糖波霸 (+HK$13/大杯)

南投炭焙烏龍厚奶茶配黑糖波霸

2020-08-02
南投炭焙烏龍厚奶茶配黑糖波霸
  • 南投炭焙烏龍厚奶茶
2020-08-13 597 浏览
無下午茶優惠,晏晝兩點去到都要等位!誇張!10款便當只剩雞翼/台灣腸2款選擇!誇張!不過山長水遠行到去,就試下個手工滷肉雞翅便當 $64四隻雞翼肉嫩入味,配菜有五款,螞蟻上樹,溏心蛋,醬燒冬瓜,野菜,好食喎。仲有咁多蔬菜,正阿!店員推介飲料鳳梨古早味紅茶跟餐飲加$8,好大杯,味道正常,解暑。溫馨提示,那個中場休息時間為3-5PM,休息前45分鐘Last Order,所以想吃午餐就2:15PM前到喔!但有機會像我一樣沒什麼選擇呢......
手工滷肉雞翅便當

2020-07-13
手工滷肉雞翅便當
2020-08-09 805 浏览
呢間黃店門外經常大排長龍💛之前受疫情影響只做外賣生意,依家終於有返堂食啦!當日中午時間去到排咗大約半個鐘到,但都值得嘅!餐廳裝潢以木為主,店員非常親切,有點台灣的味道呢~ 每個便當都會配五款家常菜,而每日嘅家常菜都唔一樣架!當日就有炒粉絲、麻辣菜脯、滷豆腐、炒椰菜同玉米,每一樣都好有驚喜,一啲都唔求其,冇諗過配菜都整得咁好食🤤!那個滷雞球便當🍱 ($64)呢個便當有成足足五大粒雞球,雞球先炸後滷,整到好入味,而且肉質鮮嫩,一啲都唔會乾,十分推介💯再加埋滷肉汁送飯,簡直係一流啊😋香酥排骨便當🍱($64)一上菜嘅時候見到排骨個size嚇親😂份量大驚人了吧!仲大過我手板啊!排骨外皮炸到好香脆👍 一食即刻feel到個種熱氣🤪都算入味,可惜有點韌🙈

那個滷雞球便當🍱 ($64)

香酥排骨便當🍱($64)
2020-08-04 1157 浏览
那個在舊舖時已經想幫襯,可惜座位太少,一次又一次只走過門口😢😢😢搬了新舖後,試業初期人龍太長,開舖時間就不到,一直擱置到正式開張、政府限制6點後不設堂食先有機會買個外賣😂😂😂一連三日晚餐都吃那個🤣🤣🤣正式開業天點了香酥脆雞便當🐔🍱、香酥排骨便當🐷🍱,飲料點了黑糖波霸奶茶、愛文芒果花壇綠茶。以前未嘗過台灣便當,所以一打開外賣盒就感覺怪怪的,心想怎麼便當附送一堆齋菜😅不過味道還好,脆雞便當比排骨便當好吃,唯雞塊感覺太大,如果size可以細一點更好😆😆😆飲料的味道亦符合預期👍🏻當天外賣有折🙊🙊🙊順帶一提,外賣杯的設計不錯,不喝時可把蓋蓋回👍🏻👍🏻👍🏻第二天我試了臺南蝦卷便當🍤🍱,本想喝黑糖冬瓜茶,老公誤點了鳳梨冬瓜茶🍍😮好在味道不賴😋但蝦卷便當感覺上沒脆雞相宜,本以為蝦卷有原隻蝦,原來與x記粉麵的春卷相似,有點失望😅😅😅老公專一地點個脆雞便當🐔🍱、黑糖波霸奶茶🤣🤣🤣🤣前一天店員沒問要哪個口味直接給了鹽酥,這天問了就點了香辣。脆雞還是鹽酥的比較好吃😋這天吃著吃著,我和老公都不約而同地說便當的餸都比前一天明顯少了,份量似乎有點沒標準😞😞😞原本這天沒打算買那個外賣,想吃其他店的,但想吃的那間沒開就

原本這天沒打算買那個外賣,想吃其他店的,但想吃的那間沒開就不打算多想,再買一次那個😂😂😂這次都點了覺得最好的香酥脆雞便當(2份)🙊🙊🙊、黑糖波霸奶茶和黑糖冬瓜茶😆今天不想吃飯,我見便當🍱下寫著「少飯/多飯/走飯/轉沙拉菜🥗」,我將其理解為飯轉為沙拉菜,可惜我錯了😱😱😱回到家,我放下外賣,老公急不及待要吃,我邊洗手邊說我的一盒沒有飯,著他不要吃錯,殊不知老公吃著一盒有飯的,之後我打開另一盒都是有飯的😰😰😰😰一看,他吃了我的那盒,奇怪的是說轉沙拉菜🥗的便當🍱,飯依然存在,走的卻是除雞塊以外的餸😱😱😱晴天pig pig 🐽 ,我這樣理解有錯嗎🙄而今次試的黑糖冬瓜茶好像不及鳳梨冬瓜茶好味🍍😅😅😅

P.S. 沙拉菜的那天便當已被開動,所以沒拍照😅😅😅
香酥脆雞便當
香酥排骨便當
香酥脆雞便當
臺南蝦卷便當
外卖自取
2020-07-31 388 浏览
知道那個有一段時間, 之前細舖, 而家搬左大舖, 因為疫情之前只可一半座位堂食,  排隊長長人龍。而家夜晚直頭無得堂食只能外賣, 反而不算等太耐, 大約10分鐘有得拎。我們拎去車度食, 其實也可以去一號銀海旁的公園野餐, 都不多人, 有位。香酥脆雞便當$64脆雞大大件而且好多件, 很酥脆,  肉質滑溜, 雞的件數份量超多, 完全蓋過飯, 原來底下有飯也有粉絲, 也有些酸瓜拌菜等, 十分豐富。那個滷排骨便當$66滷排骨我沒有想過也是炸的, 滷的話台灣是不會炸的, 不知是否搞錯還是真的是這樣。排骨也是脆口的, 味道有少許偏鹹, 肉量對女生來說可能太多, 如果自己吃我會分兩餐。味道, 材料都很豐富。雖然現時很多餐廳外賣有折, 那個卻沒有, 但原價也都份量十足很抵食, 仍然有很多支持者。

香酥脆雞便當$64

那個滷排骨便當$66
味道, 材料都很豐富。

2020-07-30 271 浏览
值得推介—#那個ㄋㄚˋㄍㄜ 成日食呢間台灣便當店,做得好出色!佢由細店搬大店,係一街之隔,大舖都要排隊。那個滷排骨飯食落去唔會係厚既麵粉,因為係薄薄一層,所以啖啖肉!炸既排骨淋上滷汁,唔會覺得太膩。同埋排骨超大份,未食飯已經好飽。每次都不定時更新既五款配菜:包括滷水蛋、粉絲、酸菜等等。一啲都唔馬虎,超級好食!黑糖波霸牛乳:牛乳既奶味好重,正!入面有珍珠,都好qqStaff都好nice ,次次都勁好禮貌!
值得推介—#那個ㄋㄚˋㄍㄜ

那個滷排骨飯

食落去唔會係厚既麵粉,因為係薄薄一層,所以啖啖肉!
黑糖波霸牛乳:
牛乳既奶味好重,正!入面有珍珠,都好qq

Staff都好nice ,次次都勁好禮貌!

2020-07-26
  • 那個滷排骨飯
2020-07-30 344 浏览
掛住台灣梗係要搵那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ!六點後禁堂食既關係,始終都係未能夠堂食到.....唔緊要!外賣一樣支持!新店比舊店大得多!店員親切,相當有質素~望住餐牌諗左陣,終於揀到.....那個滷香雞球便當+南投炭焙烏龍茶$69滷雞球同上次食既滷排骨味道大致相同!個人喜歡雞球多D!雞球好滑而且雞皮同個滷汁加埋一齊好夾!好食呀飯既份量適中,可以叫多飯,不過要提提大家既係雞既份量都算多,而且配菜都好豐富既,多飯真係要諗清楚,咪做大晒鬼!炭焙烏龍茶估唔到幾正喎!又香又滑!下次,希望好快就可以黎堂食一次!
掛住台灣梗係要搵那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ!
六點後禁堂食既關係,始終都係未能夠堂食到.....
唔緊要!外賣一樣支持!
新店比舊店大得多!店員親切,相當有質素~

望住餐牌諗左陣,終於揀到.....
那個滷香雞球便當+南投炭焙烏龍茶$69
滷雞球同上次食既滷排骨味道大致相同!

而且配菜都好豐富既,多飯真係要諗清楚,咪做大晒鬼!
炭焙烏龍茶估唔到幾正喎!又香又滑!

下次,希望好快就可以黎堂食一次!

南投炭焙烏龍茶
2020-07-28
10 分钟 (外卖自取)
南投炭焙烏龍茶
那個滷香雞球便當
//#黃店地圖系列間嘢叫:那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ邊度黎:大角咀埃華街116-118號大英樓地下8A舖▪那個滷排骨便當 $667.5分採用先炸後滷個方式黎整排骨 炸皮加入左土豆粉 口感帶煙韌 醬汁鹹鹹甜甜 排骨偏肥 禾重申多次 禾唔鍾意肥膏 所以食多幾舊有點膩 如果你係肥肉愛好者 不妨+$5加埋滷肉 一雞兩味好抵玩 .最最最有誠意嘅係 便當會免費配上每週5款配菜 同埋養生湯(或者補差價升級飲台飲) 全部配菜都好好食好用心 特別係通心菜 溏心蛋 仲有仲有可以多飯/少飯/轉沙拉菜 務求滿足各位需要 咁貼心得唔得架▪南投炭培烏龍後奶茶 +$5(正價$25)7.5分店員好有耐性 解釋厚奶茶同奶茶嘅分別 無臭奶精味 烏龍茶味突出 又唔會太甜.
#黃店地圖系列
間嘢叫:那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ
邊度黎:大角咀埃華街116-118號大英樓地下8A舖

那個滷排骨便當 $66
7.5分
南投炭培烏龍後奶茶

南投炭培烏龍後奶茶 +$5(正價$25)
7.5分
南投炭培烏龍後奶茶
2020-07-28 257 浏览
聽過很多人介紹,讚賞,但從來沒有吃過,因為以前店很小,得知搬遷,新店比以前大得多,就在他正式開業的一天(新店試業了一個月),所以來嘗試一下而家午巿只做到3點,差不多2點到來,天氣好熱(33度丫),但黎到仲好多人排隊,証明佢吸引力唔細,有人熱到暈添,不過店員即出黎幫手,比椅佢坐,之後仲排飲品比排隊既人,加分由於人太多,要截龍,小編幸運地拿取最後2個位(之後不停有人黎,但都無奈咁走或轉外賣,外賣一直無見過停,最後外賣只得飲品),最後要排左1個鐘多d先入到去,希望唔會失望一入店,店員好有禮貌表示要我地等咁耐唔好意思,幫我地量體溫同提醒清潔雙手店舖走文清風,簡約,每枱面都有放置植物,另有對街的吧位,打卡一流,不過應該新開張,店右邊仍放很多貨物攞放餐牌用過膠版,用水筆寫落單,14款不同台式便當,還有多款特式飲品不過…………今日開左2個鐘左右…………已經超過一半野賣曬😭😭(聽朋友推介滷肉飯,雞球便當,期間限定-牛腱,全部都無💔😭)最後叫左個滷排骨便當同限定古早味便當(豬軟骨),叫左一杯愛文芒果花壇綠茶同黑糖波霸珍珠奶茶,店員更細心問是否需要少糖少冰等,很用心首先到係豬軟骨便當,木盤及餐具,和店的風

首先到係豬軟骨便當,木盤及餐具,和店的風格很配合,賣相好吸引,1涼菜,2配菜,但不要小看這些配菜,涼菜是咸酸菜,引起人開胃;蒜香高麗菜清淡,夠香;溏心蛋時間控制剛好,味道亦很讚
今日既湯係鳳梨苦瓜湯,入口甘甜,鳳梨的甜和苦瓜的甘香配合唔錯,連湯渣都食埋🤣
主菜豬軟骨好似唔似洗錢咁好大舊,微辣,見到好足料,好香既花椒得角味,但又唔會太搶,不過稍微咸左D。係呢個時候……店員行過黎話我點既珍珠奶茶,無曬珍珠,問我轉唔轉仙草,天丫,今日想要咩都無😭由於想試呢度奶茶,所以唯有都轉仙草(佢地奶茶底都有2款茶,但烏龍茶底都賣曬……)

第二份便當黎到,應該係即炸,所以耐少少,滷排⻣好大塊(見到隔離枱既香酥排骨大過個女仔塊面添),但唔有配菜,原來配菜放左係有肉下面,呢款便當還有另外2款配菜,粉絲和杏鮑菇,非常入味,送飯一流;至於主菜滷排骨,皮脆肉厚,仲保留到肉汁,小甜,雖然已經淋左d汁係面,但咬落仲係好脆(聽聞有人外賣到家,仲係脆),伴侶起初還說整個份量太大,吃不完,結果…………全吃光😂😂

至於飲品,芒果茶略為唔夠芒果味,同埋我地應該係咪大杯,但黎左細杯既,好在伴侶都飽,所以都不用更換
至於我果杯既古早味奶茶真係要讚❤️,佢地既茶底係我香港飲過既珍珠奶茶黎計最好味,茶濃奶香,但奶味唔太重,唔會蓋過茶香的味道,飲曬一杯都覺得唔多夠🤣

總括來說,環境因貨物擺放到出黎,雖然果個位無人坐,但看上去會有亂既感覺,扣少少分;服務方面,店員好有禮貌(仲有好多靚仔),亦好關心客人,只飲品有少少出錯,係查詢時亦主動話換返大杯(但我地已經差唔多飲曬,所以無換),今日正式開張,又咁多人,所以都理解出錯;食物同飲品方便大讚,係豬軟骨咸左少少之後,都非常好味,亦看出很用心(因為連配菜都無少看,味道調教得好好),同埋茶底真係一流,係遺憾太遲黎,好多野賣曬;價錢黎講算,正常,比起某d台式餐廳黎講仲平少少

5分滿分我會比4. 6分

誠意推介,我亦會再黎食返食唔到既野食
不過大家要有心理準備,係超多人排隊🤣🤣

2020-07-25
2020-07-26 214 浏览
喺ig page見到有呢間台灣鋪嘅介紹,跟住又見到個便當好似係大大份咁,而啲雞扒好似有好大塊,所以就特登去咗大角咀度食了。可能因為係啱啱先開始正式營業嘅關係啦,啲便當嘅水準都只算係一般般。。。咁就叫咗兩個便當,諗住兩個便當都額外加滷肉,但個職員竟然同我講話冇滷肉加。。。咁但係佢個menu又會有滷肉便當?第一個「那個滷排骨飯」,個調味唔錯,便當入面嘅伴菜:泡菜、冬粉、菇同埋雞蛋都唔差,個排骨好大一塊,望落係真係幾滿足,大大份係加分位嚟,但就真係嚡咗啲好失望,食到個口好乾,完全唔想吞嘅狀態嚟另外嗰個便當就係「台灣夜市雙腸便當」,比起第一個便當咁大份,呢個就顯得好有空虛感喇,主食嘅部份得兩條唔算長嘅台灣腸,我對台灣腸嘅研究唔多,但食得出佢唔係我喺咁多台灣鋪食過最好食嘅。只可以話係不過不失,但係我都係唔會再食第二次我本身想叫桂花冬瓜露,跟住個職員又話冇,咁就轉左叫檸檬冬瓜愛玉加珍珠,最後個職員係冇加到個珍珠俾我嘅另外一杯係鳳梨冬瓜茶。兩杯都係好似幾新鮮咁未飲過嘅情況下就叫咗,但係菠蘿同冬瓜茶唔太夾囉。。。我覺得漏單嘅情況只會係多人去食先會發生,但我去攞外賣嘅時候見到其實一啲都唔多人整體來講,我

好失望,食到個口好乾,完全唔想吞嘅狀態嚟

台灣夜市雙腸便當

整體來講,我已經喺佢正式開業嘅第二日去食,而且又唔多人,本身佢話預15分鐘後攞外賣,我仲遲咗去添,點知我去到都係未搞掂。。。冇效率之餘做嘢仲要都係甩甩漏漏
2020-07-26
25 分钟 (外卖自取)
2020-07-21 596 浏览
大概7點左右嚟到,門口排咗好多人,都係等外賣。而佢只係得收銀處有menu,我地影低咗慢慢睇。便當款式都幾多價錢又唔貴,$50-70左右,可以補差價升級飲品。 🔸台南蝦捲便當 $58🔸紅燒豬軟骨便當 $55🔸鳳梨古早味紅茶 (+$3) 👍🏻🔸西西檸烘焙烏龍 (+$3) 個人覺得台式便當,有好多配料好豐富,賣相本身好適合做外賣。味道都唔錯,夏天食都幾開胃,朋友就覺得豬軟骨份量有啲少。加上疫情關係,係一個外賣首選。飲品作為加幾蚊就有咁高質既台式飲品,個杯仲好用心設計,好似一個飲品樽咁,直接用口飲,唔駛用飲管 🥤✨ 💰 人均消費:$60-70

台南蝦捲便當

🔸台南蝦捲便當 $58
🔸紅燒豬軟骨便當 $55
🔸鳳梨古早味紅茶 (+$3) 👍🏻
🔸西西檸烘焙烏龍 (+$3)

💰 人均消費:$60-70

台南蝦捲便當