2020-07-28
聽過很多人介紹,讚賞,但從來沒有吃過,因為以前店很小,得知搬遷,新店比以前大得多,就在他正式開業的一天(新店試業了一個月),所以來嘗試一下而家午巿只做到3點,差不多2點到來,天氣好熱(33度丫),但黎到仲好多人排隊,証明佢吸引力唔細,有人熱到暈添,不過店員即出黎幫手,比椅佢坐,之後仲排飲品比排隊既人,加分由於人太多,要截龍,小編幸運地拿取最後2個位(之後不停有人黎,但都無奈咁走或轉外賣,外賣一直無見過停,最後外賣只得飲品),最後要排左1個鐘多d先入到去,希望唔會失望一入店,店員好有禮貌表示要我地等咁耐唔好意思,幫我地量體溫同提醒清潔雙手店舖走文清風,簡約,每枱面都有放置植物,另有對街的吧位,打卡一流,不過應該新開張,店右邊仍放很多貨物攞放餐牌用過膠版,用水筆寫落單,14款不同台式便當,還有多款特式飲品不過…………今日開左2個鐘左右…………已經超過一半野賣曬😭😭(聽朋友推介滷肉飯,雞球便當,期間限定-牛腱,全部都無💔😭)最後叫左個滷排骨便當同限定古早味便當(豬軟骨),叫左一杯愛文芒果花壇綠茶同黑糖波霸珍珠奶茶,店員更細心問是否需要少糖少冰等,很用心首先到係豬軟骨便當,木盤及餐具,和店的風
首先到係豬軟骨便當,木盤及餐具,和店的風格很配合,賣相好吸引,1涼菜,2配菜,但不要小看這些配菜,涼菜是咸酸菜,引起人開胃;蒜香高麗菜清淡,夠香;溏心蛋時間控制剛好,味道亦很讚
今日既湯係鳳梨苦瓜湯,入口甘甜,鳳梨的甜和苦瓜的甘香配合唔錯,連湯渣都食埋🤣
主菜豬軟骨好似唔似洗錢咁好大舊,微辣,見到好足料,好香既花椒得角味,但又唔會太搶,不過稍微咸左D。係呢個時候……店員行過黎話我點既珍珠奶茶,無曬珍珠,問我轉唔轉仙草,天丫,今日想要咩都無😭由於想試呢度奶茶,所以唯有都轉仙草(佢地奶茶底都有2款茶,但烏龍茶底都賣曬……)
第二份便當黎到,應該係即炸,所以耐少少,滷排⻣好大塊(見到隔離枱既香酥排骨大過個女仔塊面添),但唔有配菜,原來配菜放左係有肉下面,呢款便當還有另外2款配菜,粉絲和杏鮑菇,非常入味,送飯一流;至於主菜滷排骨,皮脆肉厚,仲保留到肉汁,小甜,雖然已經淋左d汁係面,但咬落仲係好脆(聽聞有人外賣到家,仲係脆),伴侶起初還說整個份量太大,吃不完,結果…………全吃光😂😂
至於飲品,芒果茶略為唔夠芒果味,同埋我地應該係咪大杯,但黎左細杯既,好在伴侶都飽,所以都不用更換
至於我果杯既古早味奶茶真係要讚❤️,佢地既茶底係我香港飲過既珍珠奶茶黎計最好味,茶濃奶香,但奶味唔太重,唔會蓋過茶香的味道,飲曬一杯都覺得唔多夠🤣
總括來說,環境因貨物擺放到出黎,雖然果個位無人坐,但看上去會有亂既感覺,扣少少分;服務方面,店員好有禮貌(仲有好多靚仔),亦好關心客人,只飲品有少少出錯,係查詢時亦主動話換返大杯(但我地已經差唔多飲曬,所以無換),今日正式開張,又咁多人,所以都理解出錯;食物同飲品方便大讚,係豬軟骨咸左少少之後,都非常好味,亦看出很用心(因為連配菜都無少看,味道調教得好好),同埋茶底真係一流,係遺憾太遲黎,好多野賣曬;價錢黎講算,正常,比起某d台式餐廳黎講仲平少少
5分滿分我會比4. 6分
誠意推介,我亦會再黎食返食唔到既野食
不過大家要有心理準備,係超多人排隊🤣🤣