2020-09-30 477 浏览
那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ 💛大角咀黃店💛-🔍 那個滷香雞球便當 $66係好豐富口感嘅便當!雖然話就話雞球但其實係好大舊嘅雞😍 食到好香嘅滷香味,但雞肉仲好滑🤤 點解講話口感好豐富呢?除咗啖啖雞肉之外,入面仲有麻婆豆腐少少辣嘅感覺,然後再有啲粉絲,晚餐呢個價,食物質素仲要咁高,真係好抵😍-不過溫馨提示,呢間好多人排隊,晚飯時間記得早啲嚟啦~ 我表示我嗰日同朋友食落住雨排隊😢-📍那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ (大角咀)大角咀埃華街116-118號地下8A號舖
那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ 💛大角咀黃店💛
🔍 那個滷香雞球便當 $66
📍那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ (大角咀)
大角咀埃華街116-118號地下8A號舖
便當好食到生意上升,令餐廳由細鋪變大鋪,食客坐得更舒服,亦可以容納多d人。為左唔駛等太耐,lunch時段12點左右到,不過已經有4個人左右排緊隊,但好快安排座位。叫左那個滷排骨便當($66),香酥脆雞便當($64)。補差價升級飲品。用托盤送食物,由餐廳裝潢到食物器皿,都好有文青feel。一大塊排骨好吸睛,而且顏色較深,睇得出滷左一段時間。排骨除左大塊,每塊既厚度都唔惹少。厚得黎夠嫩夠"林",唔會好硬。而且滷水味好重,肉唔乾。真心煮得好出色。餐廳每週都有唔同既配菜,唔想食某款可以出聲走配菜。而配菜亦都唔簡單,一樣好味。就算係炒菜,都調味剛好。一碗便當有齊足料肉類,又有蔬菜,飯量又多,好難得。男仔食超飽。私心覺得,香酥脆雞比排骨更加好食。脆雞炸完外皮非常脆,咬落去好多肉汁,完全唔乾唔油。而且每件雞都有拳頭咁大,有4大件,食哂係好飽好飽。所以叫左少飯。冬瓜茶配鳳梨估唔到幾夾,冬瓜茶既甜度比平時減低左,而且鳳梨既香味重。白桃一向同烏龍好配,所以味道正常,少甜一樣好味。特別在於,紙杯印有加油字句,一定要多多支持。整體,由排隊到食完便當,都冇令人失望。服務好,落單又快,而且食物質素無疑地好,地道台

那個滷排骨便當

香酥脆雞便當(海苔)

私心覺得,香酥脆雞比排骨更加好食。

脆雞炸完外皮非常脆,咬落去好多肉汁,完全唔乾唔油。

鳳梨冬瓜茶

白桃蜜香烏龍

整體,由排隊到食完便當,都冇令人失望。服務好,落單又快,而且食物質素無疑地好,地道台灣菜。就算要排隊,都值得食。
2020-08-16
午餐
那個滷排骨便當
香酥脆雞便當(海苔)
鳳梨冬瓜茶
白桃蜜香烏龍
2020-09-29 478 浏览
好多人排隊同叫外賣,好彩有野遮陽,但都好熱好焗。行過黎都十幾分鐘,超唔方便,好彩嘅係佢係幾好食,有台風味,但唔好彩係好多款都賣曬,明明12點幾,證明幾多人叫。.是日配菜:螞蟻上樹、醬油冬瓜、溏心蛋、時蔬、涼拌酸菜是日湯:昆布柴魚味噌湯.《鹽酥雞便當》鹽酥皮同上,入面雞唔老,仲好juicy,件件都好大舊.《鹽酥排骨便當》鹽味剛好,唔會愈食愈鹹,炸皮薄又脆,豬排份量好足。下面配菜都好多,好送飯。.《豬軟骨定食》豬軟骨可以再軟啲,有啲鹹,但好入味。個味噌湯同平時個啲好唔同好足料,好夠味,有層次。
,明明12點幾,證明幾多人叫。
是日配菜:螞蟻上樹、醬油冬瓜、溏心蛋、時蔬、涼拌酸菜
是日湯:昆布柴魚味噌湯
《鹽酥雞便當》
鹽酥皮同上,入面雞唔老,仲好juicy,件件都好大舊
《鹽酥排骨便當》
鹽酥雞便當
鹽酥排骨便當
  • 香酥排骨便當
2020-09-29 4724 浏览
雖然煮得多嘢食,少左外出。但無得去旅行,都要繼續係香港唔同地方搵別樣食飯來止癢一下。大角咀係一個尋寶嘅地方,都有唔少係好食而又係高汁嘅。今次朋友要指定食呢間那個,即刻去買先。夜晚係開5點半,我早到咗。由於我係外賣自取,未夠鐘都俾我叫咗先,實在太好啦。晚餐呢個價係唔錯,唔算貴。我哋係叫外賣,同現場食點都會有小小落差。那個滷排骨便當,66元。排骨勁大塊,入得夠哂味,皮唔厚,肉汁都有嘅。配菜都勁多,食菜都有小小飽。海苔脆雞飯,64元,都幾抵食,大大件,我地食個刻已經拎外賣後半個鐘,仍然有脆。要介紹佢嘅粉絲整得好入味,又唔太乾。加幾元就埋杯台式飲品,黑糖波覇奶茶係推介,仲有烏龍或紅茶底揀。要埋個黑白丸,芋泥貢丸同花枝丸,18元,呢個偏貴,但突然想食,芋泥都幾有特色。我六點返去拎外賣個陣,門外已經開始排隊,果然要早啲到。(第一次要「原圖」)

要介紹佢嘅粉絲整得好入味,又唔太乾。

我六點返去拎外賣個陣,門外已經開始排隊,果然要早啲到。

(第一次要「原圖」)
2020-09-27 647 浏览
以前細舖呢間已經好多人幫襯。因為舊舖位得三四張枱未試過堂食,但一個月都會幫襯三四次外賣,好多時外賣都要等半個鐘每日門外黑板有唔同款式便當,最鍾意鹽酥排骨便當,可惜一直冇機會食到大雞髀(次次都賣晒) 早排見到搬咗新舖即刻去食,舖位闊落咗、人手多咗仲有BB凳提供,餐牌無論便當款式定飲品都多咗添!個飯一嚟到,飯量都多咗好多雖然冇咗大雞髀同埋五款伴菜由日日更改變為每星期變更,但都無阻我哋去食嘅興致可能試業期間,味道方面感覺比搬舖前退步,伴菜相比以前食到停唔到口有些少失色。可能搬舖同時轉咗手(?)同埋忙嘅關係,員工(尤其店長)相比起舊舖三個人嘅時候態度差了一點。過咗試業期再試外賣,小菜味道再退步一次,雞球比較韌份量係多嘅⋯⋯ 今次再食啦,依舊至愛嘅排骨便當嘩!好鹹比起上次外賣鹹咗好多(而粉絲好辣),係味道方面搬舖後水準不太穩定。仲有小插曲係一開始員工向我哋解釋落錯單但已作更正(即單據係錯嘅),雖然不太理解唔重印單據嘅原因,既然改咗都冇乜所謂。點知上菜時係根據枱面上錯嘅單上我哋即時反映咗,解釋俾員工聽點解張單唔啱(你同事話改咗😓)。員工拎走嚟錯嘅嘢,但一句道歉都冇⋯⋯ 明白忙嘅時候

份量係多嘅⋯⋯

今次再食啦,依舊至愛嘅排骨便當

嘩!好鹹

明白忙嘅時候,服務態度或食物味道有改善地方可以理解,但味道一次比一次失望,服務態度亦有待改善的話,好難令食客再回頭(可能只係我個別意見啦呢間便當日日都排隊
)。餐廳嘅飲品好飲,堂食無杯蓋及飲管係環保係做得幾好,但似乎應該係味道穩定性同職員服務態度方面多下功夫。希望下次有機會再嚟嘅時候會見到有明顯改善啦。
2020-09-26 602 浏览
去過附近其實都會知大角咀連續幾條街都係食肆仲有幾分鐘到十二點到達餐廳明明餐廳開十一點半但已經要排緊隊( ´▽`)但好彩既係我只係排第二而有個手寫既menu放喺門口除左個期間限定 其實好多地方都睇到呢個非手寫既menu一開門 見到大角咀既標記的確呢道除左野食多 最出名都係大酒店收銀台下面痴左好多貼紙 全部都係卡通版坐低啦 menu就送上 頭先既lunch全都包一杯25蚊以下既飲品都包左五味小菜其他就加返差額落單時 提點左今日辣既有粉絲咁唔食辣既就可以講聲走辣叫左個古早味手工鹵肉飯乜都冇走 所以睇落個飯好豐富( ´▽`)不過粉絲係真係辣 仲會影響之後既味覺但係係辣得黎又有少少甜 其實各種小菜都好食 都有多種味道雲耳炒野菌就係好台式既小小甜( ´▽`)小菜好好食 配上鹵肉飯 係台灣既味道啊不過個飯量非常少 應該係酒樓飯既飯量一半都冇食兩啖就冇哂再叫左鹽酥排骨便當可能因為塊排大塊 所以用左隻好大既碗?但其實飯量就都係少可惜雞扒冇台灣雞扒既juicy 都唔夠嫩所以食多幾下就令人胃口不大算是真係唔太討好呢個係雙腸 其實如果走辣 小菜少一份睇落都唔太豐富先前講過係跟野飲但大杯原來唔會再額外加價 但份
去過附近
其實都會知大角咀連續幾條街都係食肆
仲有幾分鐘到十二點到達餐廳
明明餐廳開十一點半

但已經要排緊隊( ´▽`)
但好彩既係我只係排第二

落單時 提點左今日辣既有粉絲
咁唔食辣既就可以講聲走辣
古早味手工鹵肉便當

叫左個古早味手工鹵肉飯
乜都冇走 所以睇落個飯好豐富( ´▽`)
不過粉絲係真係辣 仲會影響之後既味覺
但係係辣得黎又有少少甜
其實各種小菜都好食 都有多種味道
雲耳炒野菌就係好台式既小小甜( ´▽`)
小菜好好食 配上鹵肉飯 係台灣既味道啊
不過個飯量非常少 應該係酒樓飯既飯量一半都冇
食兩啖就冇哂
香酥鹽酥排骨弁當

再叫左鹽酥排骨便當
可能因為塊排大塊 所以用左隻好大既碗?
但其實飯量就都係少

小菜少一份睇落都唔太豐富
先前講過係跟野飲
但大杯原來唔會再額外加價 但份量都差得多
藍杯係正常份量 啡杯係大杯份量
另外 原來萊姆係lime既意思( ´▽`)
炭焙烏龍就唔夠炭焙既香

不過食個lunch 黎講確實唔係平
小小的上班族就覺得cp值較低

古早味手工鹵肉便當
2020-09-26 383 浏览
由舊舖我就開始幫襯呢間食店基本上每星期最少食一次最愛係雞脾同滷排骨飯 又大份味道又剛剛好 唔會太咸又juicy 但好景不常 自從出左名又搬大左舖之後不但冇左至愛雞髀飯 d食物質素越嚟越差份量係依然咁大份 可惜 滷排骨滷到又乾又咸 仲要唔知點解係好咸 👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻食左幾次都係咁有次外賣仲離譜 話等15分鐘 最後等左35分鐘!!!!!! 足足多左20分鐘!! 一d都唔合理 服務態度又差左 野食俾堂食仲難食 🤢🤢🤢附上最後一次堂食 又乾又難食的排骨飯
由舊舖我就開始幫襯呢間食店
基本上每星期最少食一次

但好景不常 自從出左名又搬大左舖之後
不但冇左至愛雞髀飯 d食物質素越嚟越差
食左幾次都係咁

服務態度又差左 野食俾堂食仲難食 🤢🤢🤢

附上最後一次堂食 又乾又難食的排骨飯
2020-09-22 721 浏览
搬左新店終於黎食啦 店面幾大 平日一點半黎到 都等左35分鐘先入到 (建議大家可以試下兩點黎食 條隊好似會短啲 不過3點就會落場架啦) 本身好想食焢肉便當 但原來係期間限定 當日就食唔到啦每個便當會有五款精選配菜 附$25高山茶或養生湯 亦可補差價升級飲料▪️古早味手工滷肉便當 $62呢個便當 真係滿足到超鍾意食餸既我 餸同飯既比例差唔多一比一當日五個配菜為 蒜香菜心 香辣炒冬粉 雲耳炒野菌 溏心蛋 本日涼菜好鍾意佢有菜 令我既飲食好似均衡返小小溏心蛋 生熟程度啱啱好 幾流心富蛋香 不過感覺上就無乜調味加上香辣炒冬粉 同爽口厚切鹹菜 酸酸辣辣 開胃惹味滷肉有肥有瘦 肥膏有點入口即融 味道偏甜 似曾相識 勁似平時食開既豬肉乾底下既米飯滲有唔少醬汁 所以整體食落一啲都唔乾 味道口感都好豐富⁣⁣⁣⁣⁣▪️那個滷排骨便當 $66便當除左滷排骨 配料同滷肉便當既都一樣個人認為真係好似台灣版既韓式拌飯 尤其是有辣既冬粉 (完美取代泡菜粉絲) 同埋菜 (好似芝麻菠菜) 所以我會話佢係台式拌飯滷排骨份量十足 成個碗咁大塊 滷得入味甜甜地 外皮非常酥脆 肉質唔柴 邊邊有入口即融既肥膏 推介!▪️愛文芒果花壇綠

本身好想食焢肉便當 但原來係期間限定 當日就食唔到啦

加上香辣炒冬粉 同爽口厚切鹹菜 酸酸辣辣 開胃惹味

▪️那個滷排骨便當 $66
便當除左滷排骨 配料同滷肉便當既都一樣

▪️愛文芒果花壇綠茶 少糖 +$10
初初入口係芒果既香氣 留齒有綠茶清香 少糖岩岩好 唔太甜膩之餘 仲幾清新解膩
⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣⠀⠀

整體而言 份量十足 食落好有台灣既味道 真心排都值得 回頭率極高 重點係店員們都好nice
I visited NAGE Taiwanese Cuisine when it was newly open before it relocated to this new location. But NAGE is closed in the afternoon for a few hours for preparation, so my first visit left me disappointed and a mental remark to make a second visit. This time, I visited NAGE at 5pm on Saturday, and it’s closed for preparation till 5:30pm…I was so determined to try it out this time, and the 30 minutes wandering/waiting time was definitely worthy!I love NAGE’s menu, written with Taiwanese style ca
I love NAGE’s menu, written with Taiwanese style calligraphy. All the food choices were so appealing!
Taiwanese Pork Chop Bento
I finally decided to get this NAGE Taiwanese Pork Chop Bento to try, and I was genuinely surprised when it was served! The freshly fried pork chop was larger than my face! And there was only a tiny piece of bone (size of a thumb) in it! It was so tender and flavored (slightly sweet, Tainan style flavoring)! Fantastic!!

What’s more, there were five different types of “side dishes” hidden underneath the pork chop — garlic fried cabbage, glass noodles cooked with red bean curd, mushrooms, half a soft boiled egg and assorted veggies. I like how thoughtful NAGE is, you can opt of any of the “side dish” on the ordering board if you don’t like any of them. All of them were very delicious! The soft boiled egg was really good with a runny egg yolk. And the mushrooms definitely got my heart!
Taiwanese Milk Tea
I got a bit confused about soup and drink, and I ended up getting this Taiwanese Milk Tea instead of the soup of pineapple and bitter melon that I wanted to try…Never mind, I guess that’s a reason to visit NAGE again! The milk tea was a bit ordinary, and I kept thinking what would the soup taste like. Design of the cup is adorable though.
2020-09-19
Taiwanese Pork Chop Bento
Taiwanese Milk Tea
2020-09-20 364 浏览
長期大排長龍嘅台式小店💛【那個滷排骨便當🍱】HKD66上菜見到真係嘩一聲,塊排骨大過我哋塊面,份量十足🤪排骨先炸後滷,好酥脆,肉質未至於好腍身🤔配上5款配菜,一啲都唔馬虎㗎!包括溏心蛋、粉絲、滷豆腐、酸菜等,好豐富☺️,$66 CP值超高✨ 跟餐加$5就有飲品,嗌咗古早味奶茶🥤同黑糖波霸奶茶🥤,味道不過不失👌🏻。
長期大排長龍嘅台式小店💛
【那個滷排骨便當🍱】HKD66

2020-09-18 428 浏览
因為報導介紹 而留意到呢間大角咀小店,見IG好多人讚,所以拉朋友來試一下…平日6點半到,仲要落大雨,都要等一陣位…3人行,叫左3款不同口味的便當:▪️ 古早味手工滷肉便當 $62滷肉,肥瘦半半,軟腍入味▪️ 香酥脆雞便當(鹽酥) $64一份有3大件雞球炸得相當酥脆,炸粉夠薄,食落香口雞塊超厚肉,肉質柔軟▪️ 那個滷排骨便當 $66塊排骨超巨型,大過塊面, 仲好厚肉排骨先炸後滷 ,多層次的味道最欣賞嘅係 便當會免費配上每週更新嘅5款配菜 -包括流心到爆嘅溏心蛋、高麗菜、菇、粉絲、涼瓜,全部配菜都好好食 好適合送飯。仲可以補差價 升級台式飲品▪️ 黑糖波霸奶茶 (細杯) +$7▪️ 南投炭焙烏龍厚奶茶 (大杯)  +$5這是我吃過份量最多、最足料的台式便當,食物份量比足你,大大碗唔手軟,一般人一定夠飽。(女生們記得點少飯,以免浪費) 賣單每人$85,好好好抵食,性價比高,CP值又高,誠意推介!!!
因為報導介紹 而留意到呢間大角咀小店,
見IG好多人讚,所以拉朋友來試一下…
平日6點半到,仲要落大雨,都要等一陣位…

3人行,叫左3款不同口味的便當:

▪️ [必吃] 古早味手工滷肉便當 $62
滷肉,肥瘦半半,軟腍入味

▪️ 香酥脆雞便當(鹽酥) $64
一份有3大件雞球
炸得相當酥脆,炸粉夠薄,食落香口
雞塊超厚肉,肉質柔軟

▪️ [招牌] 那個滷排骨便當 $66
塊排骨超巨型,大過塊面, 仲好厚肉
排骨先炸後滷 ,多層次的味道

最欣賞嘅係 便當會免費配上每週更新嘅5款配菜 -
包括流心到爆嘅溏心蛋、高麗菜、菇、粉絲、涼瓜,
全部配菜都好好食 好適合送飯。

仲可以補差價 升級台式飲品
▪️ 黑糖波霸奶茶 (細杯) +$7
▪️ 南投炭焙烏龍厚奶茶 (大杯)  +$5

這是我吃過份量最多、最足料的台式便當,
食物份量比足你,大大碗唔手軟,一般人一定夠飽。
(女生們記得點少飯,以免浪費)

賣單每人$85,好好好抵食,
性價比高,CP值又高,誠意推介!!!
2020-09-17
  • 香酥脆雞便當
2020-09-16 304 浏览
那個香酥魚菲力帶我番去十年前喺士林夜市食豪大大雞排嘅感覺仲要絕對係過之而無不及魚肉非常厚身一絲絲的魚肉就似雞肉絲咁酥皮同豪大大雞排一樣酥脆可能我揀咗香辣味便當酥皮上面灑上的麻辣粉係麻辣控最愛嗰種香麻少辣旅行其中一個重要任務係追求美食帶來舌尖嘅震撼無得去旅行但有美食震撼真心 多謝 那個
那個香酥魚菲力

無得去旅行但有美食震撼
真心 多謝 那個
外卖自取
2020-09-15 385 浏览
排了大約半個鐘!終於都食到係大角咀一直人氣爆燈嘅台式餐廳《那個》!真心呢家嘅便當賣相的確係比同區另一家台式餐廳靚的!但味道其實都係不相伯仲的!我哋叫咗一個滷肉飯及滷水排骨飯加一份蝦卷!仲叫咗黑糖波霸奶茶同南投炭培烏龍厚奶茶!我最欣賞係個便當入面嘅溏芯蛋!如果有呢一個小食點就更好!最好加埋杏鮑菇!我個人覺得個滷肉飯太濕了,乾身返少少會更好食!因為伴菜只寫係涼菜,今次用上了我哋都唔喜歡食嘅西芹,導致浪費了!下次再嚟食真的要問清楚!而茶飲是還可以的!而且個杯都好正能量!

2020-09-13 266 浏览
#holidayouthk美食 #holidayouthk🔅【那個滷排骨便當】 HKD66.講到大件夾抵食👍🏻,不得不提依間充滿台灣古早味嘅餐廳🍴。每份便當🍱大大份,仲配埋5款配菜🥦,每日不同。所有便當仲包$25嘅湯或茶,或者補差價嗌其他飲品🥤,而我就補左$6差價加杯那個黑糖波霸奶茶。當日配菜:1️⃣清炒四色野菜2️⃣螞蟻上樹3️⃣醬燒冬瓜4️⃣溏心蛋5️⃣本日涼菜味道方面,滷排骨🐽係香港🇭🇰台式野黎講比較少見。將炸過嘅排骨滷得入味,甜甜地,面頭好似有層蜜糖咁😋。感覺上亦冇咁熱氣冇咁膩。如果怕滷排骨太甜嘅話,建議嗌番香酥排骨🐷、炸雞🐔款式便當,同樣抵食又好味,非常建議大家黎試下💯。.📍那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ 🔅大角咀埃華街116-118號地下8A號舖🚇奧運站B1出口 步行約6分鐘🕑星期一 11:30-15:00 17:30-21:30;星期二至日 11:30-15:00 18:00-21:30#holidayouthk大角咀#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaho
【那個滷排骨便當】 HKD66

📍那個ㄋㄚˋ ㄍㄜ˙ 🔅
大角咀埃華街116-118號地下8A號舖
🚇奧運站B1出口 步行約6分鐘
#holidayouthk大角咀

#Hkig #Hkiger #Hkeat #Hkfood #Hkfoodie #Instafood #Foodstagam #Foodielife #Foodislife #Foodaholic #Foodfeed #Foodtravel #Foodlover #Foodgasm #Foodphotography #Foodpics #Foodaroundtheworld #Foodoftheday #Photooftheday #Eatingfortheinsta #Thisiswhyimfat #大角咀美食 #台式 #便當 #滷排骨 #香酥排骨 #香酥炸雞
2020-09-07 313 浏览
呢排要在大角嘴開工。一早已經想去試....奈何家住北區, 一直唔想拎咁遠而放棄! 難得今日準時放工, 又無咩人排隊....就去買三個便當套餐! 選了台灣夜市雙腸便當,那個手工滷肉雞翅便當和香酥排骨便當!包一杯烏龍茶/紅茶/黑苦蕎麥茶! 選了紅茶及烏龍茶(因為屋企帶苦蕎麥)。因為太肚餓, 沒影相就吃!😜滷肉飯跟在台灣吃的好接近, 好好味! 配上咸酸菜、微辣西芹炒粉絲、半隻滷蛋, 三隻雞翅同兩大塊滷冬瓜......份量好足! 雞翅都可以, 但其他店也做到!仔仔吃的香酥排骨足足成隻手咁大, 成個鐘後點家吃, 邊位也點脆口, 現場吃瑋定好正, 只是個人怕咸了點...但非常惹味! 老公特別愛台灣腸, 佢話正! 寧捨不同! 好少識分咩係好好食既佢都話正! 我沒加錢叫另外飲料, 只要了烏龍茶、古早味紅茶.....紅茶係一般, 唔難飲..又不是太好飲! 下次會加價試其他茶!總括來說, 係值得再去! 我還有幾天在附近工作, 一定會在星期五前encore一次! 無得飛都要心靈去台灣!

因為太肚餓, 沒影相就吃!😜

無得飛都要心靈去台灣!

那個手工滷肉雞翅便當
台灣夜市雙腸便當、古早美味紅茶
2020-09-07
15 分钟 (外卖自取)
那個手工滷肉雞翅便當
台灣夜市雙腸便當、古早美味紅茶