2021-09-07 1862 浏览
上年試過逸軒既晚餐之後,覺得可以黎試試佢地既點心🤔2個人,叫左5樣點心另外再有一碟燒腩仔屬於Dining Club既免費指定菜式🐷脆茄子- 如果啲肉鬆多番少少可以搭埋啲茄子一齊食就好啦櫻花蝦燒賣- 都唔錯,櫻花蝦味道都幾出黑金豆腐- 個個都話好食,但最冇黎味道就係佢。好普通既豆腐🥴帶子XO醬炒腸粉- 帶子好細粒,XO醬都冇乜味🥲點心拼盤- 蝦餃係最鮮味,薯仔包其實食唔出個餡係咩,但個麵包係幾好食😂 個人認為最好食應該係呢碟架啦😇總括黎講,味道方面唔係特別出色,但勝在款色夠特別。價錢都偏貴,但短時間內應該唔會再encore住啦🙂
上年試過逸軒既晚餐之後,覺得可以黎試試佢地既點心🤔

脆茄子- 如果啲肉鬆多番少少可以搭埋啲茄子一齊食就好啦

櫻花蝦燒賣- 都唔錯,櫻花蝦味道都幾出

帶子XO醬炒腸粉- 帶子好細粒,XO醬都冇乜味🥲

個人認為最好食應該係呢碟架啦😇

2021-09-03
2021-07-02 2643 浏览
上星期六家人請吃晚飯,揀咗逸軒。佢係石門站附近,由mtr 行過去7-8分鐘就掂。以前屯馬綫未開通,要出去市區就麻煩d,但而家超方便。由於6pm full 晒,只好 book 8pm。環境係寬敞,枱與枱距離足夠,完全無侷促感。不過8pm 後就剩幾枱,大部分都係食6pm。服務態度係幾好,唯一要改善係主動性。水壺無水,打開好耐都無人理,但茶錢係$25@。枱上碗碟用完也不收拾,結果我地層層叠。俾5到我應有既服務,有d 失望。。。。食物方面,普遍係不錯,份量係好精緻,所以我地狠狠地叫咗9樣餸共11碟,2枱分享~1. 石鍋飯:5記得全名,但幾香,入味,有d 牛肉粒,又有其他餡料,好味~2. 牛仔柳:調味掂,但有d 韌3. 松露帶子炒飯:松露就吃5到,但中間果層既蝦粒好大,帶子反而無蝦粒咁顯眼。整體來說,都5錯~4. 魚香脆茄子:我覺得似避風塘茄子多d雖然茄子吸油,但佢俾我既感覺5太油膩,不知不覺連吃4條5. 陳皮咕嚕黑豚肉:咕嚕肉夠脆口,5太實,醬汁也不太酸又不會杰撻撻。伴埋洋蔥和青椒,香氣撲鼻。但我食5到陳皮味,不過無礙,我依然 like 它6. 柚子汁蝦球鍋巴:脆口食物,蝦球大,伴以柚子汁,幾

2. 牛仔柳:調味掂,但有d 韌

4. 魚香脆茄子:我覺得似避風塘茄子多d
雖然茄子吸油,但佢俾我既感覺5太油膩,不知不覺連吃4條

6. 柚子汁蝦球鍋巴:脆口食物,蝦球大,伴以柚子汁,幾醒胃,再加墊底鍋巴,加分~

7. 濃湯翡翠鮮斑球:湯底幾濃郁,大約有6-7塊斑球,味道掂~

8. 冰燒肉:我覺得5夠肥瘦均勻,似乎瘦咗d,5夠 juicy

9. 蟹肉炒鮮奶:勁多蟹肉,鮮奶上有一粒粒陳醋爆珠,好過癮。呢碟係最飽。。。食5晒。。。

每碟都擺位整得好靚,幾賞心悅目架~

如果有會員,我覺得係值得去食既~
陳皮咕嚕黑豚肉
濃湯翡翠鮮斑球
蟹肉炒鮮奶
柚子汁蝦球鍋巴
2021-06-28 2010 浏览
適逢屋企人生日,因為本身係帝逸酒店嘅會員,所以就揀咗附近嘅帝逸酒店中菜廳 逸軒可能因為平日既關係,入到去唔算多人,同埋地方唔算好大,枱與枱之間都相隔好遠,環境比較舒服我地一行四人嗌左四個餸片皮鴨個人偏愛食片皮鴨去到邊都會叫,呢度啲片皮鴨係三種食法。第一種食法係就咁食鴨皮,非常脆口,鴨味濃郁侍應話就咁食口感似薯片果然無錯第二種食法佢就叫我地點芥辣醬食第三種在正常用皮包住食桃膠杞子天湯浸娃娃菜簡簡單單一個娃娃菜份量都幾多,四個人都食唔晒無花果和牛粒和牛粒冇人會抗拒,炒得好香,無花果都可以去膩蟹肉帶子炒鮮奶份量都唔少,炒鮮奶好滑加上帶子都好大隻總括而言滿足嘅一餐

可能因為平日既關係,入到去唔算多人,
同埋地方唔算好大,枱與枱之間都相隔好遠,環境比較舒服

我地一行四人嗌左四個餸

個人偏愛食片皮鴨
去到邊都會叫,呢度啲片皮鴨係三種食法。
第一種食法係就咁食鴨皮,非常脆口,鴨味濃郁
侍應話就咁食口感似薯片
果然無錯
第二種食法佢就叫我地點芥辣醬食
第三種在正常用皮包住食

桃膠杞子天湯浸娃娃菜

簡簡單單一個娃娃菜

份量都幾多,四個人都食唔晒

無花果和牛粒

和牛粒冇人會抗拒,炒得好香,無花果都可以去膩

蟹肉帶子炒鮮奶

份量都唔少,炒鮮奶好滑
加上帶子都好大隻

總括而言滿足嘅一餐
2021-06-20 1534 浏览
今年父親節本來打算一家開開心心慶祝,所以想試吓附近新開嘅酒店中菜外賣自取,早一日預訂左三個餸, 6:30自取。點知等咗半個鐘都未有,話排緊隊整,早一日預訂點會排隊尾呢?其實大時大節都係想一家人開開心心食飯,準時都係好合理嘅要求姐,五星級酒店咁都冇唔能夠接受,櫃檯姐姐叫我去行吓等吓,其實如果你唔能夠準時一早講我唔會叫,overbooking 真係好過份真心如果收呢個價錢,比咁嘅服務,真係好失望,希望酒店可以認真反省

2021-06-20
40 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
父亲节
2021-06-20 1986 浏览
朋友做咗帝逸酒店會員,酒店食肆食飯有折,誠意邀請我去沙田食飯😁。帝逸酒店係新鴻基旗下沙田新開嘅酒店。我哋揀咗食中菜- 逸軒,新派粵菜。黑白豆腐,外脆內滑,豆腐真係滑到不得了。忘記名稱,好普通招牌脆皮雞,皮真係好脆,皮質一般喇外面好多餐館都可以做到這個質素。總結:酒店中菜,預咗一定貴,成個餐牌價錢低過$100 少之又少,價錢貴之餘,份量亦少,但又唔係特別好食。室內環境清靜,侍應服務態度好,食物擺設精美,五星級嘅享受,就係貴係厘度。會員折扣優惠後埋單大約$850 左右。我覺得唔係太值得。

我哋揀咗食中菜- 逸軒,新派粵菜。

黑白豆腐,外脆內滑,豆腐真係滑到不得了。

忘記名稱,好普通

招牌脆皮雞,皮真係好脆,皮質一般喇
外面好多餐館都可以做到這個質素。
招牌脆皮雞半隻

招牌脆皮雞半隻
2021-06-12 979 浏览
蒸既點心質素唔錯,款款都幾新鮮又足料,特別係鮑魚燒賣,點心黎講鮑魚都算係幾大隻😎不過重點都係d個樣特別d 既點心!黑金豆腐,外面係竹炭粉加墨魚汁,雖然吃落其實唔係好覺係加左墨魚汁,但脆脆地,入面豆腐好滑,推介!咸水角個樣夠晒cute好可愛,魚香脆茄子同埋菊花春卷都係好香口,賣相又精緻。仲有d燒味都幾ok,燒腩仔燒到外皮脆卜卜,乳鴿都幾靚仔!其他野食好似炒飯之類都係水準之上,整體黎講樣樣野食都唔錯,加上環境服務都幾好,坐得又舒適,間唔中就會去飲下茶。
2021-06-12
2021-06-03 890 浏览
我都奇怪點解會咁易訂位,果然係個伏!枱同枱之間都有啲距離!服務員態度正常!但咁新既酒店點解中餐裝修得咁old fashion? 講返食物喇:蝦餃$78/3隻,入面係咸到扒街!帶子燒賣$78/3隻,上面一隻帶子,下面一舊黃色皮既豬肉,連冬菇同蝦都冇!我人生未食過淨豬肉既燒賣!炒腸粉質素ok!佢廚房野質素唔錯,點心款色小仲要又貴又難食!兩個人飲茶飲左7舊!真係附近愉翠間君臨既點心好食過佢極多,係極多!仲要係佢三分一價錢!訂位食點心前要三思!
  • 炒腸粉
2021-03-26 1329 浏览
想喺沙田區附近試下中式餐廳,加埋有點心,所以就特登黎呢間石門酒店試食,附近環境有工廠大廈,環境還可以接受。入到餐廳枱與枱之間有足夠空間。但食物及點心種類選擇吾太多,但勝在點心比較特別,個雲吞雞烏冬都幾彈牙,而員工服務態度亦非常好,疫情下希望可以幫助下餐飲業者,用某D credit card 比錢仲有85折添,但對出外食飯仍然有D驚。下次會黎試下buffet,因為餐廳員工極力推薦。
。下次會黎試下buffet,因為餐廳員工極力推薦。
紫羅素菜餃(素)
沖繩黑糖流沙包
XO醬帶子煎腸粉
沙鍋雲吞雞稻庭烏冬
蛋白杏仁茶
2021-03-16
紫羅素菜餃(素)
XO醬帶子煎腸粉
沙鍋雲吞雞稻庭烏冬
蛋白杏仁茶
2021-03-21 4744 浏览
我們將戰利品帶回上房後是吃晚餐的時候了,今趟選這個Package全因我想試未踏足過的逸軒Yat Heen。我們安座後先嘆上一杯清熱的菊花茶,很喜歡這兒的工作人員會戴上手套工作,在這敏感的時間確實很想看到注重衛生的員工。我們的Staycation Package可免費在餐廳享用價值$438/位的逸軒御膳套餐,這個套餐總共有八道菜之多非常豐富呢!打頭陣是精緻的逸軒三錦碟,內裏分別是金沙五層腩、玫瑰木塊煙燻流心蛋及話梅聖女果。聖女果說穿了即是我們經常吃的車厘茄,師傅用上酸甜的話梅來醃製味道香香甜甜帶微酸,吃下爆汁非常口感豐富而且十分開胃呢!然後品嚐這件金沙五層腩,剪裁工整層次分明的五層腩吃下皮脆肉嫩,伴以邪惡的金沙一同享用真的很魔鬼呀!最後這一件賣相美不勝收的是玫瑰木塊煙燻流心蛋,吃時放近鼻子已聞到陣陣的煙燻香氣很是誘人。流心蛋上放了一片薄滑的啫喱配合香滑的牛油果醬吃下口感挺豐富,但美中不足的是流心蛋熟了一點點,否則這個玫瑰木塊煙燻流心蛋會更加吸引我。緊接著是熱騰騰的金粟忌廉蟹肉羹,擺盤極像西餐的蟹肉羹非常足料,內裏充斥滿滿的粟米粒和新鮮蟹肉,口感豐富之餘更是十分飽肚呢!之後這客宮保花竹蝦真

之後這客宮保花竹蝦真的令我十分驚喜,件頭超大的花竹蝦口感爽脆又彈牙而且鮮味十足,配以酸甜微辣的宮保汁醬很是惹味。

花竹蝦當然是吸引滋味的好物但也不要小覷伴碟的料頭,尤其是那清甜的大蔥弄得我將這道菜吃至美人照鏡呢!

高潮迭起之際侍應送上這客矜貴的腿汁海參天白花菇,被宮保花竹蝦挑起了食慾的我已急不及待要品嚐這個菜式了!

首先要激讚這個天白花菇炆至入味厚身的花菇吃下滑溜不已,教人沉溺於它美味的懷抱中喔!

而海參口感也是爽滑彈牙沾上腿汁來享用亦不是省油燈呢!

吃過矜貴的腿汁海參天白花菇後接下來以這一客養生桃膠浸菜苗來間場便最適合了。

以濃香的上湯浸泡著嫩口的小白菜,還配上口感豐富的養顏桃膠好吃得一滴不留。

吃到第五道菜我經已滿足到不行了!但我們還有三道菜要品嚐怎麼辦好呀!來到第六道菜是自家製黑蒜蒸玉米雞,可幸的是這道菜的份量恰好可以繼續享用!

玉米雞顧名思義是吃粟米大的雞!吃下肉質富彈性兼皮下脂肪不多,加上自家製的香甜黑蒜感覺挺為健康。

來到第七道菜娘惹咖喱豚肉炒絲苗,坦白說車媽媽已經扯白旗投降吃不下了!所以我決定包走一份然後跟車爸爸分享另一客便足夠了。

這個娘惹咖喱豚肉炒絲苗真的十分惹味,而且炒得粒粒分明很乾身口感一流,絕對是試扯廚師功架的好菜式。

終於來到最後一道菜甜品薈萃,這天我們得到的是糯米糍、紅豆糕及楊枝甘露糕三款也十分吸引,尤其是那個糯米糍外皮軟綿綿滑捋捋的最重要是一點也不黏牙,而且內裏的花生餡不會過甜很好吃耶!就連不好甜的車爸爸地非常喜歡這個糯米糍呢!

2021-03-10
2020-12-28 1279 浏览
酒店中餐一直都很有期待,聽說這裡口碑不錯,就跟母親大人來嚐嚐頭盤的竹炭豆腐真的很好吃,又特別,薄薄的外層,入面的豆腐軟滑滑無花果和牛粒也不錯,和牛軟糯,即是脂肪含量很高啦~~~對於和牛,我真的沒有辦法,幾肥都是會吃的‼️ 無花果很好,最近很多菜式都以無花果配搭,清新感覺,它又不是甜膩,少少酸,少少甜雜菌炒露筍跟和牛真是平衡了我們的味蕾,油膩之後來點清新的感覺帶子蟹肉炒鮮奶~~~在我印象中炒鮮奶是濕濕地的,很滑溜的,這個比較乾身,有點滯~~~我們吃剩很多,都沒有帶走

頭盤的竹炭豆腐真的很好吃
,又特別,薄薄的外層,入面的豆腐軟滑滑

無花果和牛粒也不錯,和牛軟糯,即是脂肪含量很高啦~~~

帶子蟹肉炒鮮奶~~~
我們吃剩很多,都沒有帶走

竹炭豆腐
蟹肉帶子炒鮮奶
露筍炒什菌
2020-10-29
竹炭豆腐
露筍炒什菌
2020-12-18 746 浏览
其實一向相機食先的我放得有夠慢的特別係看到賣相精緻的無疑會拍到菜都放涼吃set的好處,是不用腦把胃口都交給厨師發辦這拼盤四款甜心都各具可愛處平分秋色/蝦餃鮮,是給蝦餃最高的讚譽畢竟皮薄還需餡靚蝦鮮而足料,不用過份調味也夠令人回味/西瓜饅頭心思,怎料到西瓜饅頭像真度能如此高結實饅頭有嚼勁雖然略為偏乾但手工而言夠給讚了/恐龍大王可愛,咸水角偽裝成恐龍大王糯米與粘米皮入口軟糯得很完全不是走霸氣路線的恐龍/金箔素翅雜菜水晶球優雅透亮的水晶球包著素翅與紅菜頭入口健康感滿滿誠言手工點心是新鮮即製與否其實一口便吃得出/四季老火湯紫砂茶壺緩緩倒出清香湯水車前草與杞子的淡雅在冬日一口暖湯入喉,很舒心/XO醬爆玉帶乘上小船的白衣小書僮急著渡江之際成了沙河妖囊中物太嫩口了 怎能放過/濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗功夫菜,清爽的菜苗在上湯中浸淫每口都是流淌於湯品中的自然味/櫻海老鰻魚炒絲苗一口接一口,停不下湯匙在飯中遊走粒粒分明炒絲苗粒帶著海鮮的咸香慾罷不能/甜品二重奏圓滾滾的香芒糯米糍皮薄軟糯 Q彈香甜絲苗粒帶著海鮮的咸香慾罷不能/甜品二重奏圓滾滾的香芒糯米糍皮薄軟糯 Q彈香甜
其實一向相機食先的我
放得有夠慢的
特別係看到賣相精緻的
無疑會拍到菜都放涼

吃set的好處,是不用腦
把胃口都交給厨師發辦
這拼盤四款甜心都各具可愛處
平分秋色

/蝦餃
鮮,是給蝦餃最高的讚譽
畢竟皮薄還需餡靚
蝦鮮而足料,不用過份調味
也夠令人回味

/西瓜饅頭
心思,怎料到西瓜饅頭
像真度能如此高
結實饅頭有嚼勁
雖然略為偏乾
但手工而言夠給讚了

/恐龍大王
可愛,咸水角偽裝成恐龍大王
糯米與粘米皮入口軟糯得很

其實一口便吃得出

/四季老火湯
紫砂茶壺緩緩倒出清香湯水
車前草與杞子的淡雅
在冬日一口暖湯入喉,很舒心

/XO醬爆玉帶
乘上小船的白衣小書僮
急著渡江之際成了沙河妖囊中物
太嫩口了 怎能放過

/濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗
功夫菜,清爽的菜苗在上湯中浸淫
每口都是流淌於湯品中的自然味

/櫻海老鰻魚炒絲苗
一口接一口,停不下湯匙在飯中遊走
粒粒分明炒絲苗粒帶著海鮮的咸香

甜品二重奏
圓滾滾的香芒糯米糍
皮薄軟糯 Q彈香甜
2020-12-16 2816 浏览
位於沙田第一城站附近的帝逸酒店,係一間講求健康同埋時尚嘅新酒店。 呢排興staycation,兩口子就去咗放鬆一下, 一部入酒店就會畀時尚嘅氣息所吸引,裝修modern唔老土,而且環境又舒服。起咗身之後就去咗裏面嘅中菜廳《逸軒》食個brunch。 呢間中菜廳集傳統和新派於一身。喺傳統嘅點心和菜式上, 加入咗大廚嘅創意和心思, 啱曬一家老幼大小。 可惜因為疫情,無緣家人一齊共享盛宴,只能兩口子互撐枱腳。呢間中菜廳有兩樣點心非常出名, 打卡一流,分別係《恐龍大王咸水角》, 同埋《西瓜饅頭》。 兩者造型滿分,夠cute好食。《恐龍大王鹹水角》 即叫即炸, 保證奉上的時候新鮮熱辣, 由糯米粉以及澄麵製成的外皮軟糯鬆脆, 裏面嘅餡料豐富, 蝦米、冬菇、沙葛、肉碎夠足料, 最啱就係鍾意脆卜卜嘅小朋友。《 西瓜饅頭》 咁樣相當吸睛, 西瓜造型相當像真,誰知一口咬下, 西瓜肉亦同樣逼真。 西瓜饅頭採用了全天然色素, 用上咗菠菜汁以及紅菜頭汁, 食得安心又夠健康。 麵團發酵時間拿捏得恰當,食落軟熟, 甜味適中。《金箔素翅什菜水晶球》和《蝦餃》 即叫即蒸,絕對吃得出酒店大廚的功架。《金箔素翅水晶餃》 賣相

《金箔素翅水晶餃》 賣相高貴, 薄薄嘅外皮包滿了飽滿的餡料, 雖然是素餃, 但食起來層次亦相當豐富,有冬菇嘅香, 脆玉瓜的清甜, 味道令人滿足。

《蝦餃》幾乎是每次到酒店中菜廳必點的點心, 蝦餃外皮透薄, 透出粉嫩嘅顏色, 晶瑩飽滿,由於選用了新鮮的海蝦,所以蝦肉相當鮮甜,食落juicy。

一人一盅的老火湯賣相夠特別,用上了紫砂茶壺及功夫茶杯, 除了是因為精緻之外, 紫砂茶壺更能夠保持湯的熱度,就算是喝到最後一口, 仍能保持熱辣辣。 是日靚湯係《花膠雪梨豬展湯》, 湯嘅色澤金黃剔透, 滿滿的花膠令人看得心動, 每一啖都充滿骨膠原, 亦令老火湯變得十分黏咀, 雪梨功效滋潤, 最啱就係秋冬乾燥的天氣,飲落相當潤喉,like爆!

《Xo醬爆蝦球肉帶》蝦肉飽滿, 食落爽脆彈牙,味道鮮甜。 帶子肉嫩, 火候剛好, 加上惹味嘅xo醬爆炒,令人垂涎三尺。

再一個《櫻海老鰻魚炒鴛鴦絲苗》, 看到賣相已知道炒飯十分高質素, 色香味俱全。 絲苗米粒粒分明, 飯粒乾爽而不硬。 炒飯面加入了由紅菜頭添了色彩的京蔥, 除了是讓色澤更加吸引之外,亦增添了香氣。 炒飯的用料亦相當豐富,有鰻魚粒同櫻花蝦, 鰻魚增加了炒飯的香甜氣息, 櫻花蝦帶出了咸香, 加上青蔥嘅香氣, 令炒飯錦上添花。

最後以甜品作結,《芒果糯米糍》乃是餐廳的招牌甜品。 糯米糍軟糯亦不黏口, 帶出隱隱的香甜, 不會蓋過芒果的風頭。 芒果採用了當造的香芒, 甜度和酸度適中,果香澎湃, 令人難以抗拒。

另外餐廳亦推出了其他已芒果作主題甜品,《奇亞籽香芒果凍》 健康美味。

《逸軒》中菜廳的出品絕對是誠意之作, 希望疫情過後, 可以回家人一齊共享盛宴。 餐廳亦推出了外賣優惠, 希望在疫情期間為大眾打打氣。 誠意推介!

同客人開完會後就來到沙田石門區酒店裡的中菜~ 逸軒食午飯。逸軒裝修中式風格,環境寬闊舒適。*餐具特別別緻乾淨。**我地點了逸軒行政午餐首先送來【精選點心拼盤】 好精緻的點心,分別有金箔素翅什菜水晶球、蝦餃、西瓜曼頭、恐龍大王。店員提醒由金箔素翅什菜水晶球食起, 以防涼左外皮變硬。金箔素翅什菜水晶球白透明色,外皮煙韌,餡味道清爽,咸餡郁香。蝦餃煙韌外皮,內包裹鮮彈牙的大大蝦仁,而蝦彈牙鮮美口感。西瓜曼頭外形具吸引, 想不到咬一口內是紅色仲有黑色子,口感鬆軟有口感。恐龍大王勁得意可愛,金黃色的,咬一下原來是鹹水角,外脆又糯, 餡料咸香,是我至愛點心之一。**四季老火湯【毛茸花菇鯪魚湯】 這湯以紫形茶壺盛,非常特別,可倒出約十小杯,可保溫及慢慢品嚐。這毛茸花菇鯪魚湯好足料,呈現黃白色,鹹味剛好,味道清甜好飲。**【 XO醬爆蝦球玉帶】 大大蝦球新鲜彈牙、鮮嫩帶子及脆嫩甜蘆筍多重口感 ,加上XO醬同炒, 是一道清爽鮮香而惹味的菜餚。**【濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗】 是亮眼驚喜,這碟濃湯非常鮮甜,因加上花膠,桃膠及杞子更鮮甜,而白菜苗清嫩甜,好健康好食,是非常養顏的菜式。**【櫻海老鰻魚炒絲苗】
同客人開完會後就來到沙田石門區酒店裡的中菜~ 逸軒食午飯。

逸軒裝修中式風格,環境寬闊舒適。
餐具特別別緻乾淨。
我地點了逸軒行政午餐
首先送來
【精選點心拼盤】

店員提醒由金箔素翅什菜水晶球食起, 以防涼左外皮變硬。
蝦餃煙韌外皮,內包裹鮮彈牙的大大蝦仁,而蝦彈牙鮮美口感。
西瓜曼頭外形具吸引, 想不到咬一口內是紅色仲有黑色子,
口感鬆軟有口感。
餡料咸香,是我至愛點心之一。
四季老火湯
【毛茸花菇鯪魚湯】
這湯以紫形茶壺盛,非常特別,可倒出約十小杯,
可保溫及慢慢品嚐。這毛茸花菇鯪魚湯好足料,
呈現黃白色,鹹味剛好,味道清甜好飲。
【 XO醬爆蝦球玉帶】
大大蝦球新鲜彈牙、鮮嫩帶子及脆嫩甜蘆筍多重口感 ,
加上XO醬同炒, 是一道清爽鮮香而惹味的菜餚。
【濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗】
是亮眼驚喜,這碟濃湯非常鮮甜,
因加上花膠,桃膠及杞子更鮮甜,
而白菜苗清嫩甜,好健康好食,是非常養顏的菜式。
【櫻海老鰻魚炒絲苗】
粒粒飯夠味不油膩,也不過鹹,
有鰻魚等配料,加上脆脆櫻花蝦,有多種口感,
令炒飯生色不少。
最後的甜點
甜品三重奏】
甜品三重奏有生果、糕點及芒果糯米滋 ,
款款都好好味, 十分滿足。
2020-12-13 2894 浏览
朋友係要見嘅!為咗約我呢位朋友,我專程由九龍入到新界同佢食呢餐飯,認真俾面啦,於是佢就帶咗我嚟帝逸酒店食中菜,熱愛中菜的我當然滿心期待啦😍精選點心拼盤,有蝦餃、恐龍大王、西瓜饅頭、金箔素翅什菜水晶球,擺盤和賣相都非常之別緻,恐龍大王其實是鹹水角,背部的角是瓜子,口感外脆內軟,香口十足。西瓜饅頭則採用菠菜和紅蘿蔔攪拌成蔬菜汁去造成,賣相吸引之餘且較健康。至於金箔素翅什菜水晶球,裏邊混合了粉絲、什菌和翠玉瓜,味道可口,亦倍感清新。四季老火湯(松茸竹絲雞瘦肉湯),用料十足,老火湯清甜可口,特以紫砂茶壺盛載,保存湯的溫度之餘,既可以慢慢品嚐,對我們女士來說,滋補養顏,補氣養血。XO醬爆蝦球玉帶,蝦球爽口彈牙,帶子軟滑,用XO醬去炒很惹味,配上柔嫩的蘆筍,旁邊有些醋汁沙律菜,又可中和口腔濃味。緊接著濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗,奶白色的濃湯浸著花膠絲、桃膠、白菜苗,桃膠、花膠都有養顏功效,配蔬菜健康多纖維。櫻海老鰻魚炒絲苗,冬天是鰻魚的當造期,用櫻花蝦、鰻魚去炒飯,甘香可口,雖然開始有些飽,但依然忍唔住一口接一口去吃。甜品三重奏(芒果糯米糍),聽朋友講呢度嘅糯米糍非常之出名,偶爾她都會外賣帶走,有咁

甜品三重奏(芒果糯米糍),聽朋友講呢度嘅糯米糍非常之出名,偶爾她都會外賣帶走,有咁嘅機會食到我真係好期待啊!的確入口軟滑,唔會癡牙,咬落去就是大塊芒果肉,而且非常之香甜,果然冇介紹錯!還有一小碟雜果,為這餐畫上個圓滿的句號😀
  • XO醬爆蝦球玉帶
  • 四季老火湯
  • 芒果糯米糍
2020-12-06 571 浏览
一家四口找地方飲茶,要試新嘢又要少人,地方環境較高質,於是光顧卜這新酒店中菜廳。地方不算很大,但始終是新酒店,環境當然又新又靚。是日點了套餐,非常豐富前菜雲耳:微辣但入味又惹味炸豆腐粒:香脆可口,不錯點心併盤:一人一份,精美又大大件 ,好味道,又美觀炸子雞:皮脆肉嫩,唔錯叉燒炒蛋:其實炒得好食,但一來太豐富太飽,二來成件事好似down grade咗,所以太飽下容易被放棄例湯:好飲足料又滋潤炒麵:在水平的味道甜品:糕點精緻又美味總括來說,環境好,服務細心,食物是在水平的,性價比合理。
地方不算很大,但始終是新酒店,環境當然又新又靚。
是日點了套餐,非常豐富

前菜雲耳:微辣但入味又惹味
炸豆腐粒:香脆可口,不錯

點心併盤:一人一份,精美又大大件 ,好味道,又美觀

炸子雞:皮脆肉嫩,唔錯

例湯:好飲足料又滋潤

炒麵:在水平的味道
甜品:糕點精緻又美味

總括來說,環境好,服務細心,食物是在水平的,性價比合理。

2020-11-12