話咁快就到中秋節🥮大家book好枱同屋企人聚餐未呢⁉️超推介帝逸酒店💁🏻‍♀️逸軒中秋團圓宴✨由逸軒廚師團隊👩🏻‍🍳🧑🏻‍🍳搜羅各地優質上乘食材,包括蟶子皇、鬈毛豬、阿拉斯加蟹、花膠、姬松茸等,供應四位、六位或十二位享用🥰🥰岩哂一家人🧑‍🧑‍🧒‍🧒或者同親友歡聚團圓👍🏻👍🏻於2024年9月13日前預訂9月16日及17日「逸軒中秋團圓宴」套餐,更可享85折優惠添啊🌟🌟睇啱就快啲打電話去預訂啦😝🥢逸‧拼🥢避風塘富貴蝦、鮮沙薑撈蟶子皇、匈牙利鬈毛豬叉燒皇前菜先享用三款開胃又精緻既菜式🤟🏻🔹避風塘富貴蝦即賴尿蝦,師傅特意先走油以保持蝦肉鮮嫩質感,貼心去除蝦殼後再以辣椒、蒜頭等爆炒,味道辛香惹味,配以意大利黑醋粒同食,減膩同時增加酸香口感,味道層次一流🔹鮮沙薑撈蟶子皇,嚴選肥美肉厚之蟶子皇,拌以秘製鮮沙薑汁,食落爽脆富嚼勁,鮮味滿分又彈牙!底部更有香印提子片,兩者出奇地搭配,有驚喜🔹匈牙利鬈毛豬叉燒皇特意選用匈牙利鬈毛豬製作,油花豐富、入口肥美,啖啖甘香又鬆化,且帶煙燻木香,難怪成為餐廳人氣招牌菜之一🥢逸•湯🥢🔹姬松茸花膠燉海螺廣東人一向喜愛湯水,師傅選用矜貴養顏之姬松茸、花膠及海螺燉成清甜湯水,真
話咁快就到中秋節🥮大家book好枱同屋企人聚餐未呢⁉️

🥢逸‧拼🥢
避風塘富貴蝦、鮮沙薑撈蟶子皇、匈牙利鬈毛豬叉燒皇

前菜先享用三款開胃又精緻既菜式🤟🏻

🥢逸•湯🥢
🔹姬松茸花膠燉海螺
廣東人一向喜愛湯水,師傅選用矜貴養顏之姬松茸、花膠及海螺燉成清甜湯水,真材實料飲落滋補美味、補而不燥,岩哂最近乾躁又清涼既天氣飲用
🥢逸•藝🥢
🔹豉油皇阿拉斯加蟹腳配醬皇腸粉
腸粉成日都食,但無諗過原來配阿拉斯加蟹腳係咁出色!揀選肉多鮮甜「蟹中之王」阿拉斯加蟹,啖啖肉鮮味滿分!腸粉煎至煙韌細滑,散發陣陣米香,再淋上秘調頂級豉汁,鹹香滑溜好出色
🥢藤椒酸湯一品雞🥢
由師傅自家熬煮高湯,加入四川藤椒及酸菜,滾出金黃色酸湯。配以鮮雞入饌,浸至剛剛熟肉質嫩滑無比、雞味濃厚,搭配麻辣酸香湯汁,鮮味尤其突出
🥢黃湯花蛤百合浸佛手瓜🥢
有福壽雙全寓意既菜式揀選新鮮香甜佛手瓜,加入自家熬煮雞湯,嚴選肥美花蛤、清新百合,意頭足之餘,味道鮮甜無比,健康滋味之選
🥢逸•匠🥢
🔹羽衣甘藍二少爺炒飯
用料矜貴既炒飯金黃鮮香,先將瑤柱蒸軟手撕成絲、燒鴨起肉切粒,再配上有超級食物之稱既羽衣甘藍及絲苗白飯快炒而成!炒飯粒粒分明,加入彈牙帶子粒、健康帶嚼勁既羽衣甘藍,口感鹹鮮豐富
🥢逸 •嚐🥢
甜品薈萃🔹團團圓圓紅豆沙湯丸🔹雙色玫瑰糕
將經典中式湯水紅豆沙加入湯丸做餡,入口軟腍、味道清甜帶股果皮香,啖啖甜蜜滿足~
玫瑰糕紅當當賣相吸晴,食落清香軟滑,馥郁美滿,為中秋團圓宴劃上圓滿句號
中秋佳節想與親朋好友享用豐盛美饌❤️一同團圓歡聚,快啲預訂「逸軒中秋團圓宴」😄👍🏻
💰HK$2,888 四位用 | HK$3,288 六位用 | HK6,888 十二位用💰
✅須提前72小時預訂
🔥於2024年9月13日前預訂9月16日及17日「逸軒中秋團圓宴」套餐,可享85折優惠🔥

逸軒🌟
📍香港沙田源康街 1 號帝逸酒店 2 樓逸軒

#帝逸酒店 #逸軒中秋團圓宴 #中菜 #中秋
2024-09-03
2024-08-31 949 浏览
 自從逸軒行政總廚李家鋌Bosco上過電視獻技之後,人氣急升,尤其是一道素菜,更是令人期待,早前就有機會一試李師傅的手勢。餐單包含了幾款上節目時的菜色,更加入了前菜、湯品、主菜及單尾,令菜色更完美。逸.拼蘋果木煙燻煎刺身帶子、女兒紅南乳無激素脆皮雞、寶石酸薑皮蛋Apple Wood Smoked Seared Scallop,Roasted Boneless Chicken with Red-Fermented Bean Curd Sauce and ChineseWine,Century Egg with Pickled Young Ginger三款前菜是各有特色,看似簡單的蘋果木煙燻刺身級別帶子,竟然放上手指檸檬,令味道多添了變化,亦起了平衡的感覺。至於脆皮雞只用去骨雞翼部位,而且用上了泰國無激素雞,令人食得更加安心,咬落雞皮卜卜脆,也免太美妙了,尤其是以女兒紅及南乳去醃過,實在好啱送酒。而寶石酸薑皮蛋,曾經係電視欣賞過李師傅手藝,皮蛋與酸薑用魚膠啫喱結合,帶點琥珀的感覺,晶瑩剔透,入口卻是傳統的風味,很有趣。逸.湯北海道赤肉蜜瓜花膠燉海螺Double-boiled Sea Con

逸.拼

蘋果木煙燻煎刺身帶子、女兒紅南乳無激素脆皮雞、寶石酸薑皮蛋

Wine,

逸.湯

北海道赤肉蜜瓜花膠燉海螺

Double-boiled Sea Conch Soup with Fish Maw and Hokkaido Cantaloupe Melon

可說是爵士湯的升級版,尤其是用上北海道赤肉蜜瓜,先是煮至軟稔,隔渣後再加入其他材料再燉,火喉十足,入口陣陣醇香,果然美味是用時間換回來的。

逸藝

酸湯沸騰去骨馬友魚

Seared Fourfinger Threadfin Fillet with Spicy Sour Sauce

馬友魚去骨後煎香,而泡沫是用青紅花椒燉水,加卵麟脂打成,吃起來輕盈中有辛香,而酸菜湯上幾滴藤椒油更是神來之筆,既保留了酸菜魚的神髓,但又有創意。

逸.匯

百花脆皮關西遼參

Crispy Fried Sea Cucumber stuffed with Minced Shrimp

把肉碎、馬蹄及荽茜刴碎釀入海參,再沾上一層薄薄的禪衣,伴以四川風味的乾燒汁肉碎,吃的時候蘸上肉汁,辣辣地好惹味,尤其是外脆內軟的口感,更是吸引。

逸.悅

南瓜竹笙素千層

Steamed Tofu with Pumpkin and Bamboo

一道全場給予滿分的菜色,實在好期待,以爽脆的墨西哥牛油南瓜、竹笙以及豆腐壓成薄片,逐層切好,放上已燴好的新鮮黃耳,再把竹笙網煎香作擺盆,然後蘸點菠菜汁,鮮甜味美又清新。

逸.匠

日本靜岡番茄焗白樺豬扒飯

Baked Japanese Amera Tomato and Shirakaba Pork Chop with Rice

近年每次遇上焗豬扒飯,都是不自覺地拿來跟西灣河那間所謂名店作比較,對不起,基本上坊間大部分店舖都做得好過所謂名店,更何況今次是用日本靜岡番茄來焗白樺豬扒飯,簡直贏幾條街,望到車尾當你贏。

番茄充滿鮮香,平舖在豬扒飯上,焗至微焦,飯粒混和了番茄之後,消弭了油膩感,豬扒鬆軟而毫無化學反應,吃起來每口都是滋味。

逸嘴

粉紅乳酸甘露

Chilled Sago Cream with Pink Guava and Yoghurt

粉色色澤好有少女 feel,以牛奶、台灣芭樂及乳酸配上楊枝甘露,西米及爆珠置底,加入海鹽令口感更有層次,好味。

終於一嘗李師傅招牌菜式 每一道都結合粵菜同新派元素 酸菜魚新食法好有驚喜 爵士湯味道自然 清甜滋潤 不結喉 不得不提得獎菜式— 南瓜竹笙素千層 賣相同味道都非常有層次重頭戲豬扒飯登場 大家紛紛拿起相機不停拍😆用上酸甜多汁的靜岡蕃茄 富彈性的白樺豬扒 炒底加上拉絲芝士 令人回味甜品用上粉紅芭樂 清新解膩 很滿足的一個晚上🤍當日餐牌菜式:蘋果木煙燻煎刺身帶子女兒紅南乳無激素脆皮雞寶石酸薑皮蛋 北海道赤肉蜜瓜花膠燉海螺酸湯沸騰去骨馬友魚百花脆皮關西遼參南瓜竹笙素千層日本靜岡番茄焗白樺豬扒粉紅乳酸甘露
不得不提得獎菜式— 南瓜竹笙素千層 賣相同味道都非常有層次

百花脆皮關西遼參

南瓜竹笙素千層

日本靜岡番茄焗白樺豬扒
粉紅乳酸甘露
三十晚年夜飯好冷清,得三圍枱。但三圍枱都可以上錯菜的,碟餸來到夾過撈過然後話上錯要拎走,茶餐廳都無噤難看,唔講咩排塲,無禮貌無台型,點叫酒店?碟菜唔係你的就佢的,你話會唔會炒過? 阿叔你就噤就一句唔好意思就算 好唔尊重,好。。。。失禮囉。 全部人懵盛盛。落單,廚房,傳菜。其實你哋怨咩生活唔好,你哋做到咁不如唔好做啦。CNY menu 上都無價錢的。 唉 😮‍💨⋯⋯好嬲。埋單四位$3500,落樓下食buffee無噤嬲。
金蠔,黑毛豬叉燒,烤麩  ok  la
就嚟又到左食大閘蟹季節🦀超推薦佢哋嘅蟹宴,由第一道菜開始已經充滿驚喜,每款都出其不意,精美特別💕非常適合家庭聚餐❤️頭盤係大閘蟹粉拉絲酥、龍蝦湯意式蟹粉雲吞,千層酥仲可以食到芝士拉絲,入口超鬆化!配埋滿滿嘅蟹粉,真係超滿足!龍蝦湯加入左海膽醬,鹹香惹味👍🏻花膠螺頭爵士湯,湯入邊加入咗蜜瓜汁!真係會飲到濃濃嘅蜜瓜香,清甜味道超正😻清蒸大閘蟹 包住昆布去蒸,更加可以吊出鮮味🫶🏻 啲蟹膏超好食😍月份大閘蟹會更加肥美🙊💕仲會配埋薑茶比客人,好貼心❤️藤椒清湯大根牛筋腩牛筋腩超腍!湯頭入口麻香,超暖胃💕松葉蟹肉扒翡翠滿滿嘅松葉蟹肉😍配菠菜好夾🤩醬油墨汁稻庭麵拌蟹粉好多蟹粉!🤩超足料🥳 撈鹹香嘅墨汁拉麵超特別!口感煙韌,超鍾意呢道菜🤤甜品係蛋白杏仁茶+芝麻卷芝麻卷用日本芝麻醬去整,芝麻味好濃厚,唔會黐牙,超好食😋上面有蛋白霜再撈埋杏仁茶,口感好得意,味道唔會好甜,完美句號❤️

配埋滿滿嘅蟹粉,真係超滿足!
龍蝦湯加入左海膽醬,鹹香惹味👍🏻

月份大閘蟹會更加肥美🙊💕仲會配埋薑茶比客人,好貼心❤️

藤椒清湯大根牛筋腩
牛筋腩超腍!湯頭入口麻香,超暖胃💕

松葉蟹肉扒翡翠
滿滿嘅松葉蟹肉😍配菠菜好夾🤩

醬油墨汁稻庭麵拌蟹粉

甜品係蛋白杏仁茶+芝麻卷
芝麻卷用日本芝麻醬去整,芝麻味好濃厚,唔會黐牙,超好食😋
2023-07-24 1389 浏览
朋友知道我喜歡清酒,介紹咗我呢個wine pairing dinner,聽講呢個酒藏從未係香港出現過,而且佢幾隻清酒嘅味道都有蜜瓜,香蕉嘅香味,令人好期待。呢個wine pairing除咗可以試到一啲新嘅清酒之外,最緊要係可以試到Bosco嘅手勢,應該都有一段時間冇見過佢,上次唔記得左係唔係係千禧新世界的中菜了,聽講今次佢有極多空間發揮,所以更加令人期待。呢個Menu提供去到八月底,碰巧第一日食可以有優惠。多得朋友提我先有得去。當晚仲要有日本來嘅嘉賓講解呢幾支sake。前菜有三樣小食,元貝有兩食,用上咸旦鮮菌做嘅一個撻,加上元貝肉,另外嘅原隻鮮元貝用上手指檸檬充滿果香,前者有令人滿足嘅口感,後者則係開胃之作。至於蟶子用上沙薑同青提來營造另一種嘅夏日開胃口感,而蟶子比平時吃到的更加爽口。呢個前菜配上開運貓純米,雖然唔係純米大吟樣,但係入口個種香同甜,令人欣喜。松葉蟹肉蓋一上場,大家都好期待,加上了洋蔥同香茜後,同平時食蟹蓋覺得好膩完全變成兩回事,滿滿的蟹肉,食得令人好滿足。配上開運呢支純米大吟釀,個甜味重,有強勁的密瓜甘香,送一條條粗獷嘅蟹肉,就最適合。蝴蝶腩加上了八珍醋,旁邊加點蓮藕,

當晚仲要有日本來嘅嘉賓講解呢幾支sake。

蝴蝶腩加上了八珍醋,旁邊加點蓮藕,

開運特別本釀造,同個蝴蝶腩都幾夾,我最鍾意佢

之後嘅白帶魚係呢度食過嘅員工話最值得期待嘅菜式,加上了底層嘅咸菜同那個如法式的泡沫,煎得剛剛好,配埋開運葛之里純米,一種如爽酒嘅勁度,

之後的小白菜湯加上胡椒同金果,個人最愛個湯頭,非常甜美。

用上干蔥同脆脂做主角嘅主食就一定邪惡?未必,佢撈埋窩荀菜飯,咁健康嘅菜飯又點會係好肥膩,相反干蔥同脆脂令個飯更容易入口同香口。

甜品相對簡單一點,粟子,西米焗完好夠濃味,旁邊的熱情果食完食前都可以清新一點完美個體驗。

試食活動
早前有幸出席ALVA酒店中菜廳逸軒聯乘日本靜岡縣土井酒造的「開運。感嚐 清酒師房菜」, 首嚐開運清酒,  留下深刻印象, 以配搭酒店總廚李家鋌師傅Bosco的精緻佳餚, 非常滿足~酒廠清酒師介紹今晚幾款清酒, 而酒杯也整齊排好, 並做了標示, 七道菜晚餐即將展開!! 第一道菜名為喜慶, 爽滑的沙薑蟶子置在青提薄片上,  新鮮沙薑的香氣真的很迷人!   厚肉元貝上粒粒脆卜卜帶微酸, 意想不到的驚喜. 而另一小點是香脆的小窩盛著咸蛋、鮮菌及手指檸檬, 是三款之中相對較濃味的.以屬開胃酒的開運貓純米(酒精度16%)來搭配, 帶蜜瓜和青瓜香氣,  水嫩清脆. 第二道菜是無雙, 味道濃郁, 松葉蟹肉拌了洋葱及香茜, 夠提鮮! 每匙是滿滿的蟹肉與肉汁, 配搭開運純米大吟釀 (酒精度16%), 香氣優雅, 口感輕盈細膩, 帶香瓜及蘋果的甜美風味, 這亦是當晚我最喜歡的清酒. 滿足 - 以八珍醋炆煮蝴蝶腩, 看來乾身, 實質吃起來夠好鬆軟, 點睛之作是碟上的刁草油, 增加味道層次, 配搭 開運波瀨正吉大吟釀(酒精度17%), 優雅順滑香氣, 口感細膩, 清爽帶微酸.  想不到開運特別本釀造 15% 更

滿足 - 以八珍醋炆煮蝴蝶腩, 看來乾身, 實質吃起來夠好鬆軟, 點睛之作是碟上的刁草油, 增加味道層次, 配搭 開運波瀨正吉大吟釀(酒精度17%), 優雅順滑香氣, 口感細膩, 清爽帶微酸.  想不到開運特別本釀造 15% 更勝一籌, 味道更醇更濃郁, 輕甜柔和, 清爽而帶辛辣的餘韻.
菜式由淡至濃味, 來到這道高雅 – 是白帶魚伴咸菜及紫蘇, 醬汁咸香. 伴濃郁花香及酸度較高的開運葛之里純米, 平衡了油膩感.
薑味甚濃的是未來,  喝一口熱熱的, 有解酒作用, 湯頭濃郁, 少少像胡椒豬肚湯.  香芹的清香, 又有銀杏及小白菜, 喝得好舒適.
有甚麼原因會令你吃白碗? 就是太好味! 憧景 – 菜飯以干葱、脆脂及窩荀炒, 飯粒乾爽, 特別之處是咸香微甜的乾葱, 脆脆口感, 越吃越想吃.
一聽到幸福就知道是到甜品環節. 甜度適中的栗蓉布甸, 用料足, 旁邊還有熱情果蒟蒻.
清酒師房菜由2023年7月8日起至8月31日供應, 每位HK$1180+10%(四位起), 必須預約.
2023-07-14
  • 栗蓉布甸
  • 炒菜飯
  • 白帶魚伴咸菜及紫蘇
  • 八珍醋炆煮蝴蝶腩
  • 松葉蟹肉拌洋葱
  • 沙薑蟶子
  • 元貝
相識於早年的李家鋌Chef Bosco近來轉到帝逸酒店的逸軒當主廚,適逢餐廳這夜有場美酒佳餚盛宴我這小粉絲當然要第一時間去捧場。這夜來到逸軒正是要品嚐開運 ‧ 感嚐清酒師房菜,超期待再次品嚐到Bosco師傅的精湛菜式。逸軒跟日本靜岡縣土井酒造攜手打造精心安排的晚宴,以Bosco師傅一系列精緻美食配襯酒廠匠心製作的清酒,誓要擊倒我們一眾饞嘴人的昧蕾。這一刻七道菜的晚宴蓄勢待發!大家先來個碰杯好好細味開運清酒一番。第一枝配酒是開運貓純米瓶身以招財貓作裝飾好可愛呢!呷一口清酒帶有水果香氣不會太甜,作為第一道清爽的前菜配酒好稱職。首道菜式名*喜慶* 沙薑青提蟶子、手指檸檬元貝、鹹蛋鮮菌,創意十足的配搭味道各有特色好吸引。此菜伴碟的並非指天椒而是新鮮杞子,首次品嚐這個新鮮杞子味道真的非常驚艷,入口清甜得來帶上少許甘香可口萬分。首先品嚐這份沙薑蟶子用了新鮮沙薑為蟶子來調味,吃下口感爽滑有嚼頭之餘味道還非常特別,加上墊底的香甜青提片令成道菜感覺很清爽。然後這件厚身元貝則用上特別的手指檸檬來伴吃,元貝外層煎得焦香內裏則保持著軟滑口感,再襯上香得來不太酸的手指檸檬頗為可口。最後這一件鮮菌脆盞是用了邪惡的

最後這一件鮮菌脆盞是用了邪惡的鹹蛋來配襯雜菌!脆盞吃下口感鬆化菌香帶上甘香的鹹蛋的黃味道,令鮮菌也變成有層次惹味的豐富菜式。

接下來我們可以品到開運純米大吟釀,這枝大吟釀口感輕盈中帶出優雅的香氣,而且味道很香甜是我喜歡的酒香。

第二道菜名叫*無雙*洋蔥、香荽松葉蟹肉,說穿了即是我們經常吃的焗釀蟹蓋!但這個用了日本松葉蟹來炮製出來的味道又是另一番新景象。
滿滿的松葉蟹肉充斥於蟹蓋之中混入了香甜的洋蔥及香荽來調味,吃到的是梳梳蟹肉本身鮮甜和洋蔥的香甜味道,最重要是一點也不膩口非常叫人回味的蟹蓋。
第三枝清酒是開運特別本釀造口感比較辛辣,用來配接下來的第三道菜我覺得非常匹配。
美酒配這一客*滿足*八珍醋、蓮藕、蝴蝶腩真的超級合襯可惜這份蝴蝶腩選用了牛肉!可幸Bosco師傅好貼心換上了東坡肉給我品嚐,同樣的烹調方法一樣吃到鬆化可口的肉質,加上有我喜歡的甜醋香氣這味道太令我神往了。
最後這一枝開運葛之里純米帶出了含蓄的花香,幽幽地在鼻子徘徊好誘人,這杯用來配襯濃郁食物也是非常合襯的組合。
所以師傅用了鹹菜、紫蘇、白帶魚創造出*高雅*這道菜來配葛之里純米,弄得香脆可口的白帶魚配襯了爽口鹹菜和香氣撲鼻的紫蘇,吃著味道醇厚中帶點鹹香很惹味耶。

緊接著的是*未來*胡椒 、金果、小白菜,光是看那湯色已經感覺到那份濃厚之味。
小白菜沉浸於充滿胡椒香氣的湯汁上吃下味道鮮甜可口,加上甘香的白果展示出完美的味道。
來到主食環節我們得到的是*憧憬*干蔥、脆脂、萵筍、菜飯,看上去非常簡單的一個菜飯竟然有能令我將它吃光光的威力好厲害喔!
菜飯上鋪有干蔥和豬油渣這兩大香氣之物加上粒粒爽脆的萵筍,令簡單的菜飯也變成人了間美食。
最後一道菜叫做*幸福*是份傳統中帶點西式感覺的甜品,西米布甸內裏有香甜美味的栗子蓉,師傅更聰明地配上一件熱情果白涼粉可以緩解甜膩感覺之餘更見爽口。

開運 ‧ 感嚐 清酒師房菜收費為$1180/位(四位起),由即日起至8月31日於逸軒供應。
2023-07-07
2023-07-18 635 浏览
早前參加了一次特別的清酒晚宴,不但可品嘗到 Bosco Li師傅精湛的廚藝,更可配搭四款「開運酒廠」的清酒,而且當晚更享首埸優惠價,真是抵上加抵;知道後,當然要約好友一起報名。當晚更邀請到日本靜岡縣的土井酒造第五代主理人「土井弥市先生」,親臨分享酒造逾150年歷史的背後理念與故事。第一道菜名為「喜慶」~(沙薑蟶子/元貝/咸旦鮮菌酥)(左)鮮甜肥美的蟶子,以沙薑調味,放在薄切青提之上,食落更覺惹味;(中)外層煎至微脆的元貝,表面加上微酸的脆粒,咬落多汁、鮮甜又軟嫩,旁邊還放有兩粒新鮮杞子,外形有點像迷你番茄,味道微甜又好吃;(右)酥皮撻底上放上以咸旦及手指檸檬烹調過的鮮菌,惹味又香脆。開運猫純米(淡華)/綠色~以金色招財貓作造型,以代表好運及招財。以山田錦酒米釀造而成,口感有如生酒,新鮮爽嫩,帶有蜜瓜及小黃瓜香氣、尾韻略為辛口!酒感細緻,最適合對應魚生或白肉。這樣高興,一於舉杯慶祝!🥂第二道菜是「無雙」~(松葉蟹肉/洋蔥/香茜)外層麵包糠炸至金黃酥脆,揭開立時看到鮮甜多汁的蟹肉,加入少許洋蔥及香茜提鮮,層次豐富,啖啖蟹肉;最繁複是以人手拆蟹肉,由專人耗多小時拆成,是真真正正的手工菜。開運
第一道菜名為「喜慶」~
(沙薑蟶子/元貝/咸旦鮮菌酥)
開運猫純米(淡華)/綠色~
這樣高興,一於舉杯慶祝!🥂
第二道菜是「無雙」~
(松葉蟹肉/洋蔥/香茜)
開運純米大吟釀(淡華)/黃色~
以兵庫縣產的山田錦為原料米,精米步合更達至 40%,香氣優雅,口感輕盈清爽微dry但順滑,容易入喉,層次豐富;適合配搭味道較濃郁的菜式。瓶上的主背景圖案,給人濃厚日本民俗風情,是土井酒造場純米系的最高峰作品。
第三道菜是「滿足」~
(蝴蝶腩/八珍醋/年藕)
因我們不吃牛肉,大廚特意為我們改為東坡肉,豬肉肥瘦均勻,入口即化,香嫩多汁;加入八珍醋不但能幫助消化,減去油膩感,有效令豬肉更加嫩滑;配上惹味的梅子乾和香脆的蓮藕片,真係超級好食。
開運特別本釀造(醇華)/紫色~
香氣華麗,但味道卻不持久,清淡香滑,微甜柔軟,特別適合用作慶典酒之用;搭配油炸食品或風味濃鬱的菜肴至適合不過。
其間特別加插的「開運 大吟釀 伝 波瀨正吉」~
日本酒史上第一款被冠以杜氏之名的作品,使用最高等級的兵庫縣特A地區產的山田錦,精米步合達至35%,帶有細緻的花香,口感絲滑,是土井酒造場每年最優質的作品;難得可以試到,當然不能錯過。
第四味菜式黑「高雅」~
(白帶魚/咸菜/紫蘇)
白帶魚外層炸至金黃酥脆,令人口水直流,口感鮮香,配上咸香的醬汁及紫蘇,更覺惹味;而且白帶魚含豐富蛋白質、脂肪、鈣、磷、鎂等,營養價值高,老少皆宜。
開運葛之里純米/紅色(辛口)~
採用由葛花分離出來的花酵母釀造而成,散發出豐富迷人的葛花酵母香氣,花香過後帶出高酸度的口感,酸甜明顯是一大特色;特別適合搭配油膩及重口味食物。
帶有濃郁胡椒香的「未來」,有解酒作用,味道有點似胡椒豬肚湯,加入銀杏及小白菜,味道香濃又好喝。
接近尾聲的「憧景」,是以干蔥、豬油渣、窩荀炒成的菜飯,口感略帶甜,加上香脆的豬油渣,是非常惹味又吸引的菜飯,忍不住把它吃個清光。
最後的甜品是「幸福」,是栗子蓉西米布甸及熱情果蒟蒻,甜度適中,配上為甜品而加插的梅酒,更是天作之合!
清酒師房菜由2023年7月8日起至8月31日供應,每位HK$1180+10%(四位起),記得必須預約!
逸軒
  • 未來
  • 憧景
  • 幸福
2023-06-25 573 浏览
因為澳洲大廚親友回港,強烈要求要去試創意中菜😂 令大家嘩聲肆虐🤣🤣精緻美味豐富滿足🙏🏻首先頭盤先後來了3次- 鴛鴦雙色口水雞卷😍😍- 慢煮鵝肝多士 拼 逸軒叉燒皇😍😍😍- 金沙醬香舞茸 拼 青提沙薑聖子😍😍😍⭐️⭐️重點完勝推薦😍花膠海椰皇椰皇燉海螺唔太鍾意食魚既我🤭終於有選擇😂😂紫蘇泡沫黃湯太刀魚,香脆咸香牙帶魚同黃湯汁好夾😍刁草秋葉蟹肉蛋白燴遼參!份重十足遼參有手掌咁大!蟬衣包住遼參同蟹肉汁吸哂味😍正呀禪關萬象玉液👈🏻呢個之前有食過!改良版明顯味道跟日本蕃茄味道更融合!驚喜🥳🥳去到主食我已經投降,包到想全部攞走,但滕椒酸菜湯稻庭麵,個酸菜實在太吸引🤩甜品另一個胃🤣萬壽果果凍 配 泡沫杏仁茶😍杏仁茶香氣撲鼻,唔太甜令整個happy ending好滿足🥰
首先頭盤先後來了3次
- 鴛鴦雙色口水雞卷😍😍
- 慢煮鵝肝多士 拼 逸軒叉燒皇😍😍😍
- 金沙醬香舞茸 拼 青提沙薑聖子😍😍😍
⭐️⭐️重點完勝推薦😍花膠海椰皇椰皇燉海螺
2023-06-25
  • 花膠椰皇燉湯
2023-03-26 1919 浏览
從前踏足石門, 因為工作,  現在則是為了美食~  說的是ALVA帝逸酒店的逸軒, 中菜廳現時沒有小菜晚飯, 只接受72小時前預訂套餐, 變為師房菜. 感謝朋友安排, 讓我品嚐到Bosco師傅及團隊設計的六道精緻菜及兩款甜品, 色香味俱全.這兒很適合商務及家庭用膳, 四位便有私人房間. 套餐可加配葡萄酒、香檳等各一支. 先來逸軒前菜薈萃.高身杯盛著的是鮮沙薑蟶子皇, 軟稔帶少少爽口, 沙薑帶出蟶子的鮮甜.慢煮滷水鵝肝多士很有驚喜, 香脆之餘鵝肝甜甜的, 又夠軟滑.  我把北村紅油鴛鴦雞卷放在最後是對的,  其麻辣度很刺激, 而鴛鴦雞則是指三黃雞和竹絲雞. 松本茸肝膏湯, 以清雞湯打底, 湯頭清澈而味濃, 碗內那層灰啡色就是豬肝膏, 師傅巧手, 把豬肝起筋加蛋白搓幼, 造出了這奇妙之作.這道龍蝦湯波士頓龍蝦燴脆米粉擺盤媲美西餐, 色香味俱全! 湯以龍蝦頭、蝦頭作海鮮湯, 香濃而不俗喉, 脆米粉沾湯吃, 仍然香脆; 彈牙的龍蝦肉更是鮮甜無比!!要數到滿滿骨膠原的菜式, 海參必是其一. 欖菜黑毛豬炆南美剌參, 軟滑彈牙, 海參上的炸欖菜增添惹味, 再看碟內湯汁, 也是非常有內餡, 由雞腳膠及
要數到滿滿骨膠原的菜式, 海參必是其一. 欖菜黑毛豬炆南美剌參, 軟滑彈牙, 海參上的炸欖菜增添惹味, 再看碟內湯汁, 也是非常有內餡, 由雞腳膠及清雞湯淆製而成, 黑毛豬就在海參下, 記得要拌著一齊吃啊~
這個菜單確實滋補,  連花膠扒也包括在內. 黃湯花膠扒菜苖, 花膠以高湯先燴後煎, 香口軟糯, 吃時連雞油湯一併放進口,  更是滋味.
緊接著是八頭鮑魚炆飯, 飯粒金黃, 蛋香味濃, 蘭王蛋果然堅料! 當然那軟滑的鮑魚真的很好吃!
最後, 甜品時間! 有清潤的鳳凰馬蹄露及香甜軟糯的黑糖蜂巢糕.
師房菜菜單供應至4月30日, 以上的師房菜IV讓我大開眼界, 吃得很滿足, 每位$1280, 餐酒另計.
2023-03-16
  • 松本茸肝膏湯
  • 慢煮滷水鵝肝多士
  • 鮮沙薑蟶子皇
2023-03-13 1359 浏览
碩門朋友話我知,原來逸軒沒有小菜晚飯了,改為提供 逸軒師房菜,都好吸引呀﹗晚市都有幾款菜單選擇,我們今晚的是 師房晚宴 IV的菜單, 一頓滋陰養顏晚宴,不間斷地補充膠原蛋白。 前菜薈萃 (慢煮滷水鵝肝多士、北村紅油鴛鴦雞卷 及 鮮沙薑蟶子皇) 非常喜歡這個前菜,個人覺得要先嘗鮮沙薑蟶子皇,幼嫩清新接著是北村紅油鴛鴦雞卷,分別是竹絲雞及三黃雞卷,紅油辣勁剛好,沒有蓋過雞卷的肉香。 慢煮滷水鵝肝多士先慢煮後再煎封,在其上放上黑醋粒,加上底層的香脆多士,整體口感味道豐富不油膩。  松本茸肝膏湯清徹的清雞湯下,竟然有沉澱物?非也,這是非常滑嫩的肝膏啊﹗豬肝去筋後用布過濾,再加入蛋清等拌勻,看似簡單,但多工序的手工菜,先嘗一口肝膏,有著淡淡的肝香味,再與清雞湯同喝,鮮甜美味。 龍蝦湯波士頓龍蝦燴脆米粉以龍蝦頭、蝦頭熬湯,湯頭鮮甜而不濃稠,龍蝦肉爽嫩鮮甜,記得要把薄脆米粉沾滿龍蝦湯同吃,吸滿精華,香口美味。欖菜黑毛豬炆南美剌參超大條軟滑南美參,以雞腳膠、清雞湯熬煮黑毛豬煮成濃郁的醬汁,在其上放上炸欖菜,除了香氣四溢,也有助南美參吸收其鹹香惹味,連醬汁也不想錯過呢!黃湯花膠扒菜苖又一補充骨膠原菜式,

非常喜歡這個前菜,個人覺得要先嘗鮮沙薑蟶子皇,幼嫩清新

慢煮滷水鵝肝多士、北村紅油鴛鴦雞卷 及 鮮沙薑蟶子皇

黃湯花膠扒菜苖
又一補充骨膠原菜式,大廚以高湯先燴花膠再煎,花膠爽口又香口,而那雞湯也是工不可沒的,用大量雞殼熬至金黃色,充滿濃郁鮮甜味道,好滋陰養顏呀!謝謝大廚﹗

八頭鮑魚炆飯
多款矜貴食材菜式後,又怎會沒有鮑魚呢,鮑魚口感柔軟且有彈性,加入蘭王蛋絲,微微濕潤的飯粒充滿香氣。

鳳凰馬蹄露及黑糖蜂巢糕
馬蹄露中加入滑溜蛋花,入口香甜又有馬蹄粒的爽口 ;而黑糖蜂巢糕,則甜度適中,口感Q彈。
鳳凰馬蹄露及黑糖蜂巢糕

套餐還可搭配美酒,香槟、白酒、紅酒各一瓶,亦可單支搭配

2023-03-07
慢煮滷水鵝肝多士、北村紅油鴛鴦雞卷 及 鮮沙薑蟶子皇
  • 鮮沙薑蟶子皇
2023-03-05 829 浏览
讚1 變左私房菜 所以幾靜下2 嘢食部份係幾好味 椰子花膠好清甜 辣肉醬配魚都好香口特別 鰻魚飯既飯底炒得分明彈1炸子雞啲皮似乎太高油溫 裂開左 肉有啲乾身 條魚既魚皮果種炸法都係唔太鐘意

1 變左私房菜 所以幾靜下

2022-10-06 2592 浏览
咩人好多介紹一間餐廳喺沙田18.嘅另個好選擇, 所以今日我今日朋友嚟試吓,橫掂都要約地方見到佢個價錢好似都OK嘅行政套餐,但係原來呢個$388另外在未計茶錢$48一位係咪應該寫清楚少少喺Menu上面雖然信用卡有八五折,但係都等大家有個預算呀嘛蝦餃正常,黑松露螞蟻上樹個名好特別,其實就係黑松露雜菌餃😂淡淡的黑松露香OK幾好味,不過成件事覺得好貴😂 食到最尾就覺得自己無啦啦食咗$400落肚佢呢度嘅咋點都香脆,就算放咗一陣都係脆到卜卜聲水中花係佢嘅名菜,睇得出手工非常之好,將咁軟嘅豆腐跳到好似開好多花瓣咁,呢個功夫水準非常高!豆腐嘅質素正常,正常發揮豆味火炭湯就非常之清涼!飲落去大家都話幾好味好清,但係我自己飲晒成碗有少少鹹左啲呢個就係我講咋得好脆,放好耐都卜卜脆嘅XO醬斑腩, 只係我後來遇上秋天唔係咁啱食,不過呢個都高質素同埋好大份鮑魚東坡肉食咗粒鮑魚先記得影相,鍾意食肥肉嘅就一流,但係我就真係本身唔鍾意食東坡肉同埋豬腩肉🤣不過應該都係高質素嘅!不過見佢上嚟每一份東坡肉嘅賣相都有少少唔同,有啲就少啲肥膏有啲就多啲😳😏呢個面唔好睇佢玩細細,但係就成碗面都好大份, 因為其實佢面同湯嘅比例接近啲
係咪應該寫清楚少少喺Menu上面

雖然信用卡有八五折,但係都等大家有個預算呀嘛

佢呢度嘅咋點都香脆,就算放咗一陣都係脆到卜卜聲
豆腐嘅質素正常,正常發揮豆味

呢個面唔好睇佢玩細細,但係就成碗面都好大份, 因為其實佢面同湯嘅比例接近啲,唔會話太少水,而且啲湯都好濃
免頭有啲清清地嘅褲同埋翠玉瓜再加少少迷你帶子,
可以

最後個甜品唔記得影,有成四轉咁多!好清甜,唔會好似西餐嘅甜品咁heavy

其實我哋覺得查方面,雖然佢收$48一位,但係佢龍井嘅質素其實非常一般,食唔出同普通茶樓有乜分別

環境就5分啦梗係!服務都係非常之好,因為呢度空間非常大,有大量侍應去應付少量嘅客人

整體而言覺得價格太貴,而且我鍾意沙田18多啲🤣
午餐
2022-09-01 2141 浏览
一家人食飯,食得豪少少又有咩所謂呢! 最緊要有特色有驚喜。再次光顧這中菜廳,這次試試$1188位的廚師發辦,玩味突出全家都食到嘩嘩聲😋 前菜有五小盤:四川燒椒醬皮蛋、椒麻雲南鮮核桃,日本柚子紅海蜇,南非鮮鮑伴沙姜及蔥油聖子,鮮核桃配椒麻及沙姜配鮑魚,完全係估你唔到的口感享受,美味有創意。芥膽花膠老豆腐湯,濃濃的鮮甜魚湯做湯底,花膠份量又多又糊口,非常健康滋潤。西川口水牛小排拌西瓜驚喜十足,西瓜作主菜少之又少,再配西川口水醬又互相搭配👍🏻牛小排軟林入味要encore。金錢雞也相當豪華,只因內裡加了一塊鵝肝😃入口即化,而底部的生菜又即時減去油膩感👍🏻蝦籽脆炸海參,大廚採用了較爽滑的黃肉參,一開二再以薄薄的粉醬輕炸,又出奇的特別脆口有質感。逸軒炸子雞伴松露法蔥醬,全隻雞身已去骨,雞皮極脆,醬汁也很特別,相信有檸檬皮、松露及法國青蔥等調製。羊肚菌百合浸日本大根,大根切絲再包裹,羊肚菌湯汁清甜。其實已經好飽啦,但甜品又是另一番驚喜,有粉藍色的兔仔蕨餅,煙煙韌韌可愛至極。芝麻糕像石獅子般真實度極高,甜度適中芝麻濃香,兩款藝術性極高的甜品真是打卡必食啊。大廚好嘢👍🏻 服務又一流🥳有興趣可以再加五百多
羊肚菌百合浸日本大根,大根切絲再包裹,羊肚菌湯汁清甜。
有興趣可以再加五百多元,中菜搭配Wine Pairing,值得一試!
2022-08-30
  • 西川口水牛小排拌西瓜