1K
逸軒 — 位於沙田帝逸酒店二樓的中菜廳,酒店2019年下旬開幕,係新鴻基「帝系列」酒店嘅最新一員,作為一間五星級酒店,由外至內嘅觀感、服務及享受都令人十分滿意,值得推介比大家。由大堂旋轉樓梯直上二樓嘅右手邊就係逸軒中菜廳,旁邊就係酒店嘅露天雅座,天氣好時坐出去影相都幾Chill內裡裝潢對標高級中菜廳,就連服務也非常貼心,待應不時過來斟茶、加熱水,連我地食套餐時都會按我地進食嘅速度即時通知廚房起菜嘅時間,確保唔會太早亦唔會太遲,時間岩岩好,呢個服務水平真係五星級酒店先能享受到。茶葉方面,除左一般香片及普洱等茶款,仲有白牡丹及蜜桃龍井等選擇,比較少見,唔係間間中菜廳有提供。白牡丹茶與壽眉同屬白茶類,味道醇厚清甜。雖然下圖單點嘅點心稍貴,但套餐價錢合理,唔少食客都同我地一樣揀選午市套餐,在衡量其價錢、環境、服務,以及食物質素後,本人覺得十分值門票價,下次定必再來!精選點心搤盤-金箔素翅什菜水晶球、蝦餃、恐龍大王、西瓜饅頭金箔素翅什菜水晶球: 用料矜貴,雖為素食,但出奇地美味,金箔作裝飾,放了素翅,增加口感,內有大量什菇,味道調得蠻鮮味,且絕不單調,唔講都唔覺係素食,另外,水晶皮幼滑不黏牙,相

內裡裝潢對標高級中菜廳,就服務也非常貼心,待應不時過來斟茶、加熱水,連我地食套餐時都會按我地進食嘅速度即時通知廚房起菜嘅時間,確保唔會太早亦唔會太遲,時間岩岩好,呢個服務水平真係五星級酒店先能享受到
茶葉除一般香片及普洱等茶款,仲有比較少見嘅白牡丹及蜜桃龍井等。白牡丹茶與壽眉同屬白茶類,味道醇厚清甜。

精選點心拼盤-金箔素翅什菜水晶球、蝦餃、恐龍大王、西瓜饅頭
精選點心搤盤-金箔素翅什菜水晶球、蝦餃、恐龍大王、西瓜饅頭
金箔素翅什菜水晶球: 用料矜貴,出奇地美味,味道調得蠻鮮味,水晶皮幼滑不黏牙
金箔素翅什菜水晶球: 用料矜貴,雖為素食,但出奇地美味,金箔作裝飾,放了素翅,增加口感,內有大量什菇,味道調得蠻鮮味,且絕不單調,唔講都唔覺係素食,另外,水晶皮幼滑不黏牙,相當出色。
恐龍大王: 實為鹹水角,外皮酥香脆身,內裡軟綿,口味濃郁,鹹香突出
恐龍大王: 實為鹹水角,賣相超級可愛,有啲唔捨得食,外皮酥香脆身,內裡軟綿,口味濃郁,鹹香突出,雖然味道唔係話好特別,但觀其賣相,真係加好多分。
西瓜饅頭: 正正是一個素饅頭,內裡仲有唔少細節位,除左中層的紅色模仿西瓜肉,仲有一粒粒黑色嘅「西瓜籽」,雖然係饅頭味道,但睇得出真係幾用心,饅頭配有煉奶,香甜美味。
西瓜饅頭: 正正是一個素饅頭,有著西瓜嘅綠色外皮,內裡仲有唔少細節位,除左中層的紅色模仿西瓜肉,仲有一粒粒黑色嘅「西瓜籽」,雖然同樣係饅頭味道,但睇得出真係幾用心,饅頭配有煉奶,香甜美味。
四季老火湯-花膠海蔘竹笙燉土雞: 我非常推介,單點售價$88。餐廳以「功夫茶」形式呈上,除左有少少玩味感外,主要係因為茶壺較能保溫,飲幾多,倒幾多,一口一「杯」湯,著力保持每一口湯嘅熱度,這一點,我十分欣賞。此外,餐廳有最少20+款不同款式嘅老火湯,每日隨機挑選,亦有可能因季節等因素作出臨時調整,一句講曬,成個過程夠曬人性化。
四季老火湯-花膠海蔘竹笙燉土雞: 我非常推介這款老火湯,單點售價$88,必能令您覺得稱心滿意。餐廳以「功夫茶」形式呈上,除左有少少玩味感外,主要係因為茶壺較能保溫,飲幾多,倒幾多,一口一「杯」湯,著力保持每一口湯嘅熱度,這一點,我十分欣賞。此外,餐廳有最少20+款不同款式嘅老火湯,每日隨機挑選,亦有可能因季節等因素作出臨時調整,一句講曬,成個過程夠曬人性化。
燉湯以花膠、海蔘、土雞,以及竹笙燉製,餚出濃湯,鮮味至極,味道醇厚,咸甜並重,非常出色。
話雖如此,但味道先係最重要,是日燉湯以花膠、海蔘、土雞竹笙燉

XO醬爆蝦球玉帶: 蝦球肥美厚肉,肉質爽實,相當鮮味;帶子表面微焦,內裡幼嫩細緻,呈一絲絲般嘅質感。
XO醬爆蝦球玉帶: 蝦球肥美厚肉,非常大隻,肉質爽實,相當鮮味;而帶子表面微焦,內裡幼嫩細緻,呈一絲絲般嘅質感;配菜仲有露荀等時蔬,同樣爽甜美味。
濃湯杞子花膠絲桃膠浸菜苗: 平凡菜式帶出超凡,以濃郁魚湯底浸小唐菜苗,味道鮮香,菜苗爽甜,另外,加上杞子、花膠絲,以及桃膠等名貴用料,除左帶出少許奢華外,更重要係其食療功效,養生養顏。
櫻海老鰻魚炒絲苗: 大量櫻花蝦,每口飯都帶其微微咸香,鰻魚粒新鮮肥美,肉質嫩滑,口味十分濃郁鮮香
櫻海老鰻魚炒絲苗: 用料非常充足,放了大量櫻花蝦,每口飯都帶其微微咸香,鰻魚粒新鮮肥美,肉質嫩滑,份量同樣多。米飯採用珍珠米,另以洋蔥粒、蔥粒及醬油調味,口味十分濃郁鮮香,好好食。稍有不足的是飯粒水份稍高,如果乾身少少會較好。
甜品三重奏: 招牌鮮芒糯米糍,採用菲律賓呂宋芒,芒果味濃,芒果質感較軟腍有汁,糯米糍皮煙韌卻不黏牙
甜品三重奏: 其中想點評一下餐廳的招牌鮮芒糯米糍,採用菲律賓呂宋芒,芒果味濃,但由於餐廳來貨後再自行擺放一會,待其熟透,所以質感較軟腍有汁,另外,糯米糍皮煙韌卻不黏牙,造功十分紮實,確實係水準之作。
2020-12-02
  • 金箔素翅什菜水晶球
  • 恐龍大王
  • 西瓜饅頭
  • 櫻海老鰻魚炒絲苗
是日staycation,晚上選擇了這間中菜餐廳,頭盤有金牌黑豚叉燒,海蜇手撕雞話梅聖女果,其中叉燒肥美,話梅酸酸甜甜十分開胃。白玉海皇燴拉絲雪燕,雪燕分量多混合湯羹中很美味。主菜我選擇了香檳汁松葉蟹,當中的蟹肉部份份量十足,口感一流。因是日是星期三的關係,我們額外加了花膠一碟,花膠份量很大,配上花菇和海參也是十分飽肚的菜色。值得一提的是櫻海老鰻魚炒絲苖,絲苗上的櫻花蝦很脆口,配上鰻魚炒飯吃得飽飽。最後的甜點為整個晚餐作為總結。總括而言,這餐很值得吃,不但套餐豐富,而且人不多空間感足,在疫情下吃得特別安全。

2020-11-25
難得週一放假半天到沙田閒遊,當然要吃好一點。還記得上回到訪帝逸酒店試了它的日本料理「源峰」,食後感不俗,今趟一於試一試它的中菜廳「逸軒」。「逸軒」作為酒店餐廳的一員,餐廳的用餐環境及服務有一定保證,食客能舒適寧靜地用餐。是晚挑選了一個名為「尚膳」的套餐。八道菜人均消費不用五百元定價具競爭力。飯餐前菜「逸軒三錦碟」顧名思義由三小碟組合而成,以雅緻的石碟盛載,由左至右依序為話梅聖女果、金牌黑豚叉燒,以及海蜇手撕雞。所謂聖女果其實是不同顏色品種的車厘茄。去皮後的車厘茄口感稚嫩多汁,輕以話梅鹹鹹酸酸的味道襯托特別生津醒胃。金牌黑豚叉燒肉質都算腍,但製作不算十分出色。海蜇手撕雞洋溢濃厚泰式風味,酸辣搶香。海蜇被切為小段沉藏於小杯之底,出力稍嫌不足。「白玉海皇燴拉絲雪燕」為席間的湯品。雪燕屬植物膠質,被坊間譽為「平民燕窩」,外觀呈半透明,滑嫩中見彈性。因本質無味,放湯後主要依靠冬瓜的甜蜜味道上味。湯羹的海鮮以切細粒的蝦肉為主,能豐富湯汁的食感。海鮮大盤二選一。花竹蝦為小編喜愛的蝦種之一,蝦肉鮮甜爽口,加上菜式用上具質量的蝦隻製作這道「日式蔥燒汁花竹蝦」,滿足感更為持久豐富。菜式以各式雜蔬菇菌伴碟,
梅聖女果x
金牌黑豚叉燒肉質都算腍,但製作不算十分出色。
白玉海皇燴拉絲雪燕
海鮮大盤二選一。花竹蝦為小編喜愛的蝦種之一,蝦肉鮮甜爽口,加上菜式用上具質量的蝦隻製作這道「日式蔥燒汁花竹蝦」,滿足感更為持久豐富。菜式以各式雜蔬菇菌伴碟,尤其引入搶味的香蔥,甚合小編口味。
日式蔥燒汁花竹蝦
秋冬時份是吃蟹的好時節,菜餚「香檳汁松葉蟹蓋」簡單以一片紅葉作點綴,成功帶出那份秋天氣息。松葉蟹蓋表面泛黃微焦脆,略帶誘人的芝士味道。蟹蓋內裡蟹肉豐富,與洋蔥香檳忌廉汁的味道十分合拍。唯一美中不足之處是蟹羔份量不及預期豐盛,少了一份滋味。
香檳汁松葉蟹蓋
蒜蓉蒸開邊波士頓龍蝦」屬額外追加項目 ($128/半只),用料新鮮。但因烹調手法家常,難予食客特別印象。
蒜蓉蒸開邊波士頓龍蝦
腿汁海參天白花菇」可選擇加配「腿汁南非 8 頭鮑魚」。海參本味清淡,口感爽彈。花菇厚身味濃,比海參更好吃。加配的鮑魚製作入味,咬下仍保一定嚼勁。同樣屬追加食品,南非鮑魚比波士頓龍蝦吸引。
腿汁海參天白花菇加配腿汁南非 8 頭鮑魚
鮮茄雙菇浸時蔬」以鮮茄上湯浸煮雜蔬雜菌而成,選材口味豐富。唐芹味道鋒芒畢露,是好是壞視乎個人喜好。
鮮茄雙菇浸時蔬
盛載「順德生煎雞」的小砂煱浮載於紅豆之上,擺盤別緻。菜式出品熱氣沸騰,薑蔥香氣撲鼻。雞件表面金黃,成功封住雞肉的鮮味,肉質嫩感亦較預期優越。
順德生煎雞
主食「櫻海老鰻魚炒絲苗」屬相對重味的炒飯,飯粒外觀圓潤,經炒煮後色水沉穩勻稱,乾濕度恰宜。櫻海老恰如其分發揮其點綴功能。鰻魚切細粒後食感不太實在,感覺有少許浪費。
櫻海老鰻魚炒絲苗
最後的「甜品薈萃」由桂花糕及芒果糕拼湊而成,中西合璧,是一個清簡的甜品組口。
甜品薈萃
在酒店吃中餐,動輒人均消費近千元。現在以一半的預算便可享用一份八道菜的晚餐,菜餚水準亦有交代,值得試試。

[9/11/2020;Mon]
2020-11-09
梅聖女果x
2020-11-10 4478 浏览
曾幾何時,一年會入嚟好幾次石門,因為老婆嗰邊有親人住晌「碧濤花園」,不過,搬出新界之後,都已經好少入嚟呢頭,當時都見到呢區開始有少少發展,今次再訪,已經好多都唔同晒。是日又喺郊遊日,專誠過到嚟「帝逸酒店」內嘅中菜餐「逸軒」食晏,因為,晌官網睇到個套餐好正,橫掂有排都未出得門外遊,而老婆又唔多喜歡「Staycation」,所以,趁出開外面郊遊就食番餐好嘅嚟代替旅行。周邊都算喺工廈,所以,新簇嘅「帝逸酒店」就顯得更突出。新界區叫做地方大,所以,酒店大堂都較為偌大而空間感強,接待處後的一大幅植物牆,加添綠化後,感覺更好。「逸軒」就在大堂左旁嘅樓梯拾級而上,餐廳嘅門面都比想像中大及有氣派。門口已設有好多防疫措施及提醒,雖然疫情緩和咗好多,但始終社區都仲有啲隱形患者,為人為己,都要跟番足嘅。而走進餐廳內,地方都幾大,一字長形,但枱與枱都排得比較開,加上樓底都有一定高度,予人感覺闊落而唔會有擠迫感。再者,裝修雅致,招呼熨貼有禮,不失酒店應有嘅級數。 據小弟所知,餐廳主要喺提供較摩登嘅中菜。上文講嘅套餐,就喺「尚膳套餐」,定價每位$398,需兩位起,而菜式非常豐富,共8道菜,單睇名字亦頗為特色,喺一
。再者,裝修雅致,招呼熨貼有禮,不失酒店應有嘅級數。
據小弟所知,餐廳主要喺提供較摩登嘅中菜。上文講嘅套餐,就喺「尚膳套餐」,定價每位$398,需兩位起,而菜式非常豐富,共8道菜,單睇名字亦頗為特色,喺一頓幾特別嘅中菜體驗
。而且,凡惠顧呢個套餐,更可以用優惠價$88加配南非8頭鮑魚一隻。此外,仲有一款共6道菜嘅「行政午餐」,賣$368;以及一款供4人享用共8道菜嘅「尊尚套餐」,賣$1,198。但溫馨提示,套餐唔包茗茶,並需要加一服務費。
餐廳嘅正餐牌又厚又大,就唔多方便影,不過,就可以貼埋佢哋張點心紙出嚟,等大家參考吓。類別包括點心、風味小食、粥粉麵飯及甜點,茗茶每位收$32。老實講,去得酒店嘅中菜廳,都唔喺實惠、經濟行先,價值上會喺計埋服務、環境……等各方面。
白色嘅餐具,睇起嚟無甚特別,的確,喺無特別嘅,但正正喺咁,先更易睇到啲餐具抹得乾唔乾淨,有無花,有無崩。我哋點咗鐵觀音,茶壺更以蠟燭熱住,而侍應更不時主動為我哋添茶,呢啲就喺服務喇

逸軒三錦碟

由於我哋所食嘅套餐菜式都喺逐位上,就算喺中菜,擺盤都好靚,此外,留心嘅話,每道菜嘅盛器都襯番啲菜式,有啲仲好古雅。先打頭陣喺3款前菜:話梅聖女果、金牌黑豚叉燒 、海蜇手撕雞,侍應介紹時,仲順帶一提,由左至右去食,味道喺由清到濃。
話梅聖女果
名字好靚,其實即喺車厘茄,但以話梅去泡浸,車厘茄本身都好清甜,嗒落滲出微微話梅嘅酸香,都幾得意,面頭白色一片喺馬蹄,當然,喺點綴大過實際。
金牌黑豚叉燒
兩片叉燒肥肉都唔多,但肉質卻好軟熟,無過「嚡烚烚」,入口仲喺暖暖哋,燒得香口,有蜜餞香,兼有少少燶邊,正喎
海蜇手撕雞
做成小杯,好精緻,除海蜇、手撕雞肉,仲伴以紫洋蔥、青瓜絲及好似有啲泰式木瓜絲,酸酸辣辣,感覺好有種冬蔭功嘅味道。
白玉海皇燴拉絲雪燕

用西餐常用嘅闊湯碟,就喺想話俾客人知佢哋賣嘅喺摩登中菜。湯面一大撮嘅就喺雪燕,咪誤會喺燕窩嚟,其實可以講喺桃膠嘅朋友,喺植物樹脂嘅一種,營運價值好高。個湯嘅質感煮得好好,稀杰度啱啱好,而且,勁多爽口鮮甜嘅蝦肉。
日式蔥燒汁花竹蝦

花竹蝦同焗蟹蓋喺二揀一嘅菜式,我哋兩個人,自不然一人點一款,兩款就可以試晒。賣相甚西式嘅花竹蝦,非常大隻有睇頭,並伴有車厘茄、珍珠筍、乾蔥頭、椰菜花……等等。蝦肉既爽彈,又鮮甜,淡上濃郁嘅日式蔥燒汁,更突出到蝦鮮味。
香檳汁松葉蟹蓋

講到食蟹,最開心梗喺唔使自己郁手拆蟹,就可以啖啖肉啦,所以,焗蟹蓋自然鍾意。甫上枱,已聞到香噴噴嘅芝士香味,焗得金黃嘅蟹蓋,內裡勁多蟹肉,配以香檳忌廉汁,質感綿密,而松葉蟹即喺松葉蟹,蟹味強,蟹肉鮮,而底下原來仲有好多蟹膏添。
腿汁海參天白花菇配南非鮑魚(+$88)

如果另加鮑魚嘅話,就會連同呢記海參花菇一同上碟,故此,整道菜都顯得特別矜貴。白花菇既大隻,又厚肉,好有菇香;而南非鮑炆得夠腍,卻好彈牙,切落去嗰種啜刀感已好感覺到。反而,平常接觸海參喺較為軟軟腍腍,但今次件海參卻喺爽彈到不得了,感覺反差大,海參本身無乜味,所以,金華火腿熬嘅汁能提昇整體嘅食味,實在功不可沒。仲有,兩炷生菜都做到玻璃生菜嘅口感,喺酒店級先有咁嘅心機同誠意。
腿汁海參天白花菇配南非鮑魚
腿汁海參天白花菇配南非鮑魚
鮮茄雙菇浸時疏

套餐過咗一半,就來一道時蔬,時蔬嘅用料都喺平常不過嘅食材,當然質素會用靚少少,但都一樣多功夫,食落啲蔬菜都好新鮮。溫馨一提,咪剩番啲湯唔飲呀,入口蕃茄味都好鮮活。
鮮茄雙菇浸時疏
順德生煎雞

順德菜令小弟諗起家鄉釀鯪魚、均安蒸豬、野雞卷……等等,生煎雞又喺點呢?首先,啲雞煎得金黃,外皮極之脆口,而雞肉好嫩滑,食落有陣陣疑似喺沙薑味,所以,食味真喺唔錯。伴碟啲紅豆當然喺裝飾而已,但我哋真喺有啲好奇想問,之後會唔會用番呢!
櫻海老鰻魚炒絲苗

接近尾聲,單尾喺一道炒飯,炒好之後師傅將其整成水滴形。櫻花蝦唔止得表面嗰少少,飯裡面都有,而且,混有唔少鰻魚粒,入口有唔同嘅口感,加上醬油香炒,色香味俱全以外,飯粒又爽身,又油潤惹味,個炒飯堅正。
甜品薈萃

要有完整嘅結束,當然唔少得甜品:椰汁紅棗糕及奇亞籽芒果糕,兩者外觀都好的骰,但個人而言就唔算好突出。前者紅棗味比較薄,而後者芒果味濃,啲奇亞籽加添咗口感,相對就幾好食。
甜品薈萃
整個套餐唔單單食得出用料矜貴,而且,食材嘅配搭又頗見心思,更襯以漂亮嘅餐具,何其賞心樂事。上菜速度又恰到好處,所以,整餐飯都享用得好平順,真正慢慢嘆,老婆都打個滿分俾餐飯。
2020-11-02 395 浏览
星期日兼疫程下,一班好姊妹一早約定去沙田逛一逛,其中一位好友知道沙田有間新酒店-帝逸酒店,酒店的中菜餐廳-逸軒,這裡的中菜做得十分好,於是她為我們訂了位飲茶,也預先上網資料搜集,訂位時跟餐廳職員預訂了數款點心,我們即埸也點了三個菜式試吓!因為我們預先訂了點心-三色蝦蛟、蛋黃包、恐龍咸水角和菜苗蛟,廚師十分細心,將這些精緻的點心放在一個木盒子裏,每人一個盒子,看見這些精緻的點心,好可愛,吾捨得食!我們點了順德生煎雞 ,廚師用了沙姜煎雞,入口啖啖姜味!烏金乳豬,乳豬皮和肉分開,上面一層甘脆的乳豬皮,中間搽了有些少少酸甜醬汁,然後才於一層乳豬肉,再夾了一片烏魚子和京蒽,一啖入口,層次複雜,令味覺有新驚喜!清湯牛腩,廚師加入甘荀一起炆燉,令清湯和牛腩帶有甘荀甜味,好好味!逸軒的食物和服務十分有水準,真係正做到色香味俱全,我們都話以後食飯飲茶多了一個好去處!

我們點了順德生煎雞 ,廚師用了沙姜煎雞,入口啖啖姜味!

2020-10-23 443 浏览
讚1.野食係出色既,賣相同味道都好,蟹粉雪糕筒食起黎食拿手唔成世,但蟹粉幾香,夾埋甜筒食係幾惹味;油炸鬼蟹粉都好香口;片皮鴨既皮的確係脆身,蜂巢狀既,水準好;炒飯砌到成個盒咁,賣相得意,炒得乾爽,樣樣都幾好味彈1.叉燒既肉味唔太夠

1.叉燒既肉味唔太夠
2020-10-08 558 浏览
幾個月前去了一次吃點心已留下深刻印象,今次看到朋友介绍有此套餐,尤其那🦀蓋如果好吃,信相已值回此價👍所以特意前來試。逸軒三錦碟金牌黑豚叉燒海蜇手撕雞話梅聖女果我是從一口過的不太濃味的嫩內叉燒開始,再吃較濃📍海蜇手撕雞,再吃一口清新而又開胃的話梅味的車厘茄,即時可去除之前的食物的味道,還可醒胃,為下一道菜作好準備🥢白玉海皇燴拉絲雪燕🍵很多食店用海皇作湯底,多數是黃色或很濃的海鮮味,但這款相反除通透外還不霸道的海鮮味,對我來說是剛剛好,還有很多雪燕。香檳執松葉蟹蓋🦀😅老實說吃完此蟹蓋,我已很飽,因底部原來很多蟹膏🤩是我意想不到,所以,沒有從底部抽起拍照同大家分享😅吃一半才發現。腿汁海參天白花菇海參較為爽口😅因我喜歡較淋身,但腿汁配上此組合,味道很夾。鮮茄雙菇浸時蔬 份量都不少順德生煎雞 有3件雞,應該用了我們平時吃🐥時,送上那細碟📍淮鹽麻油醃製過後再煎,除了入味外,亦很嫩口。櫻花蝦鰻魚炒絲苗 用靚的絲苗米,睇相都看到,可能用鰻魚汁抄,味道較濃,鰻魚粒需細粒但都很平均。但個人喜歡單尾就清一些。甜品薈萃花生芝麻糯米糍奇亞子芒果糕椰汁桂花糕每位$398(兩位起)此套餐可加$88可享用南非8頭鮑魚

腿汁海參天白花菇
海參較為爽口😅因我喜歡較淋身,但腿汁配上此組合,味道很夾。

份量都不少

櫻花蝦鰻魚炒絲苗

花生芝麻糯米糍
奇亞子芒果糕
椰汁桂花糕

每位$398(兩位起)
此套餐可加$88可享用南非8頭鮑魚一隻
逸軒三錦碟 金牌黑豚叉燒 海蜇手撕雞 話梅聖女果

櫻花蝦鰻魚炒絲苗
甜品薈萃 花生芝麻糯米糍 奇亞子芒果糕 椰汁桂花糕
2020-10-04
逸軒三錦碟 金牌黑豚叉燒 海蜇手撕雞 話梅聖女果
甜品薈萃 花生芝麻糯米糍 奇亞子芒果糕 椰汁桂花糕
2020-10-02 277 浏览
上次同家人一起飲茶已經是半年以前的事,趁着假期就一齊出去食餐好嘅。逸軒在帝逸酒店內,為了讓母親吃安全舒服所以選擇酒店中菜廳,順道拜訪這一間沙田區的新酒店。酒店環境寬躺舒適,裝修富時代感,中菜廳佈置簡潔利落,每枱相隔超過一米,還奉上酒店口罩套,服務員人數恰好,專業專注對客人要求回應迅速。我們一行四人有老有嫩,點了蝦餃、黑魚子燒賣、菊花春卷、黑豚肉叉燒、陳皮牛肉球、天壇素餃、濃湯海鮮掛麵,全部都很好,怎麼說呢:一點也不油膩,就是餃子𥚃的餡料都能吃得出經過細心處理,每一樣材料處理得很好,故此味道和質感都分明鮮味,調味剛好不溫不火,入口清香保留了食材的鮮味,女兒不斷叫好和添吃, 連麵條的湯底也喝光。唯一要做得更好的是黑豚肉叉燒,不過不失但欠缺突出,不值得二百多元這價錢。糖水一般,我們點了杏仁茶和紅豆沙丸子,有點過甜不夠香,但紅豆吃得出是優質的材料。糯米糍做得太好了不能錯過,即叫即做溫度是冰冰涼涼的但軟軟糯糯一定要品嚐。臨走前服務員還醒目地給我加時泊車票,實在抵讚。
2020-10-02
  • 濃湯海鮮掛麵
  • 糯米糍
  • 天壇素餃
2020-09-29 361 浏览
疫情緩和,終於可以稍微鬆一口氣。 中秋前的週末,好友們相約嘗試沙田區帝逸酒店中餐廳逸軒。 踏入2樓逸軒,好友們已開了牡丹茶品茗。 疫情以來,餓點心已久,第一時間點了點心拼盤:鵪鶉蛋燒賣、蝦餃、菊花春卷和天壇花素餃,賣相精緻有如藝術品,捨不得吃。 第一次品嚐天壇花素餃,味道清新不膩。 身為湯精,老火例湯基本是我吃中餐必點之選。 今日的例湯是車前草雪棗煲生魚。 上枱時,茶壺盛湯,湯渣分碟上。 茶壺盛湯能夠保持溫度,用茶杯品湯,另有一番味道。 湯濃而不膩,火候十足,真材實料。真心推介好友們點了套餐,我有幸「分享」了他們餐中的松葉蟹蓋和海參花菇。海參爽口,花菇軟腍,配合醬汁,才能吃出鮮味。我自幼喜歡香口菜式,心多多又想吃雙面黃,細細份脆卜卜,配上肉絲一口大大啖咬下去,正合我胃口 好友們的套餐份量太豐盛,於是把甜品拱手相讓,我當然照單全收。 甜品有水果、奇亞子芒果糕和椰汁桂花糕。圖中的花生芝麻糯米糍是行政總廚送給我朋友的,以謝朋友對今天食物的意見。本人是芝麻控,最喜愛💕花生芝麻糯米糍,皮薄,黑白芝麻香味十足,一口咬下去瞬間心情變好 星期日客似雲來,服務質素未因此下降。 行政總廚偶爾也在大廳和

點心併盤
蝦餃
第一次品嚐天壇花素餃,味道清新不膩。

身為湯精,老火例湯基本是我吃中餐必點之選。

好友們點了套餐,我有幸「分享」了他們餐中的松葉蟹蓋
和海參花菇。海參爽口,花菇軟腍,配合醬汁,才能吃出鮮味。

星期日客似雲來,服務質素未因此下降。 行政總廚偶爾也在大廳和熟客聊天。 疫情下飲食業生意大減,餐廳也要施出渾身解數留住食客。

好友說酒店去年12月才落成,沙田友的她因限聚令關係,未有機會一嚐美食。 今天終於得嘗所願,大家綜合環境、食物和服務都覺得物超所值。各方好友已相約在此晚膳,繼續我們的「肥嘟嘟」行動
2020-09-27
  • 車前草雪棗煲生魚老火例湯
  • 肉絲雙面黃
2020-09-26 270 浏览
帝逸酒店的位置比Courtyard的更偏僻, 在沙田石門這工商區開兩間星級酒店, 有點怪怪的. 帝逸的餐廳比Courtyard的吸引, 在頂樓的源峰日本菜應該是全沙田區最貴的餐廳之一, 而今日介紹的逸軒粵菜, 來頭也不少. 主理人梁耀基師父之前在悅來酒店領軍, 奪獎無數, 他主打的是新派粵菜, 無論是食材的配搭和菜式的外表上, 也有著新潮而西化的風味, 連點心也看得到, 吃得出. 焗蘋果叉燒酥是我最深刻的, 除了外表似青蘋果外, 蘋果蓉和叉燒的內餡甜中帶微酸, 中和了叉燒本身和醬料的肥膩感. 恐龍大王可愛得連我也不忍心吞下去, 它是鹹水角, 而恐龍背後的角是一塊又一塊杏仁鑲鑽上去, 外表的可喜令我想起在廣州玉堂春暖吃的天鵝酥.傳統的點心在梁師父手中也有變化, 小籠包內裡的湯汁帶有柔和的麻辣味, 而蝦餃的內餡加了馬蹄(!?), 口感彈牙爽脆, 令其味道口感層次更多元化. XO醬煎腸粉的腸粉夠滑溜, 只是腸粉不夠入味, 有點失色. 不過整體而言, 在沙田區的粵菜而言它已在前列位置, 我會期待再去品嚐其晚饍呢!

2020-09-26 240 浏览
今日第一次去逸軒,這間是頗新的酒店,裏面有間中餐,我們三個人,也叫了很多點心,總括來來都是普通點心,有幾款就做得頗精緻的,有一個好似做到恐龍形裝,原來是咸水角,有一個是外形做到蘋果,原來是义燒酥,點心賣相和味道都不錯,但最敗筆就是豉汁排骨炒河,豉骨好硬唔好食又不新鮮,又抄到好油,這個千萬不要叫,如果末去過,也可以一去無妨。
一向只睇食評,不寫食評既我😜都要寫寫!😊酒店餐廳服務都有水準,所以唔太多講😂!中菜廳逸軒食物水準相當高🥰!有精緻既擺盆伴碟,味道水準非常高👍,連屋企少爺都一路食一路話好食!大人,小朋友都食得開心!正!簡簡單單既普通小菜,盡顯廚師既功架。💪前菜個無花果和牛粒同埋個蔥油海蜇頭超好食,一開始已經俘虜左我一家幾口既味蕾!🥰🥰🥰依款海蜇頭,唔係好多地方有得食!個酸菜魚又係好好味!不過我對酸辣既唔太好,唔識點講點好味,但太太鐘意食辣既,對個酸菜魚極高評價…!差唔多成碟都係佢食哂…🤣
2020-09-12
  • 無花果和牛粒,上湯龍蝦,酸菜魚,海蜇頭
2020-08-02 412 浏览
在過去的半年 香港人日子一點都不易過 在疫情的陰霾下 在家工作、吃飯、渡日子 好不容易六月的時候 疫情好像受到一點點控制 跟老朋友們吃了一頓簡單的晚飯 打算開心的慶祝一下可恨、可恨,才踏入七月 疫情又偷偷的回來,大家還要努力 疫情還沒過去,大家再次要小心 留在家中,齊心抗疫說點那頓飯 清淡中帶點優雅,有一點點驚喜 整體的味道不算很強烈 配上一枝白酒、一枝香檳,不錯呀開胃的五小碟剛好先開一枝香檳 小小的慶祝一下多月沒有的重聚 滷水鴨掌、鴨翼、鴨腎 山楂醉蝦仁 (這個打卡不錯) 芥末脆魚皮 (下油菜的選擇 XD) 話梅聖女茄 (淮山配上聖女茄比較清新的感覺) 玫瑰木煙燻糖心蛋 (雖然感覺煙燻味比較輕,不過口感頗QQ的) 再來的是這一點點的驚喜 - 片皮鴨三食中的北京片鴨壽司 剛好送上朋友帶來的一小枝威士忌 那可是手握的北京片鴨壽司 XD 北京片鴨壽司除了北京片鴨 中層還有火炙過的芝士 北京片鴨的油甘加上火炙芝士 最後再用那油甘送上威士忌 不得了,味道層次會更深 當然仲有本身既片皮鴨伴鴨餅 第三食都好得意 - 惹味鴨崧窩巴 先放上紫蘇葉、窩巴 然後再放上鴨崧 有點點吃印度薄餅的感覺 因為
在過去的半年
香港人日子一點都不易過
在疫情的陰霾下
在家工作、吃飯、渡日子
好不容易六月的時候
疫情好像受到一點點控制
跟老朋友們吃了一頓簡單的晚飯
打算開心的慶祝一下

可恨、可恨,才踏入七月
疫情又偷偷的回來,大家還要努力
疫情還沒過去,大家再次要小心
留在家中,齊心抗疫

說點那頓飯
清淡中帶點優雅,有一點點驚喜
整體的味道不算很強烈
配上一枝白酒、一枝香檳,不錯呀

開胃的五小碟剛好先開一枝香檳
小小的慶祝一下多月沒有的重聚

滷水鴨掌、鴨翼、鴨腎

山楂醉蝦仁 (這個打卡不錯)

芥末脆魚皮 (下油菜的選擇 XD)

話梅聖女茄 (淮山配上聖女茄比較清新的感覺)

玫瑰木煙燻糖心蛋
(雖然感覺煙燻味比較輕,不過口感頗QQ的)

再來的是這一點點的驚喜 -
片皮鴨三食中的北京片鴨壽司
剛好送上朋友帶來的一小枝威士忌
那可是手握的北京片鴨壽司 XD

北京片鴨壽司除了北京片鴨
中層還有火炙過的芝士
北京片鴨的油甘加上火炙芝士
最後再用那油甘送上威士忌
不得了,味道層次會更深

當然仲有本身既片皮鴨伴鴨餅

第三食都好得意 - 惹味鴨崧窩巴

先放上紫蘇葉、窩巴
然後再放上鴨崧
有點點吃印度薄餅的感覺
因為紫蘇葉的關係,入口感覺有點翠綠
而且沒有鴨崧帶有油份的感覺
意外地清脆(窩巴)、清爽的口感

自家製子薑鳳梨炒蚌片
感覺味道上比較清淡

金瑤韮皇海味鴨絲羹
口感頗豐富的(幾重料下)
但味道唔算強烈
剛來一點點咸咸的味道
口裡來一點鴨絲的味道

8頭南非湯鮑扒鴛鴦蔬
鮑汁甜甜的配上菇菜頗好吃
鮑魚口感岩岩好,入味

鴨油麻婆豆腐
吃下去比一般的麻婆豆腐天滑
讓我想起了鴨油腸粉 XD

荷香鴨粒荷葉飯
入口淡淡的荷葉香、加上配料炒出的咸香
可惜成個套餐太足料,哈哈
一小碗已經好飽

最後除左生果盤,仲有懷舊既糯米糍
有點去飲的感覺 XD
糯米糍還是傳統的花生、芝麻
吃後配上一口清茶,剛剛好
题外话/补充资料: 感覺上碩門站比較近,大概5至10分鐘步距。
2020-06-18
  • 北京片鴨壽司
2020-07-30 2011 浏览
因工作關係,要到小瀝源開會並午餐。老闆指定環境要乾淨企理,酒店絶對是好的選擇。點心選擇不多,一張A4紙睇曬。兩個人點了三個點心及一個炒河。第一個是點心三拼,有蝦餃丶义燒包及恐龍大王($68),這個拼盤樣子精美。恐龍大王其實是咸水角,樣子十分可愛。味道方面,义燒包包皮軟熟,义燒肉粒豐富,汁亦香濃,Good! 👍🏻👍🏻👍🏻 恐龍大王(咸水角)的皮香脆,但餡料不足,味道普通,樣子勝過味道。蝦餃皮薄彈牙,蝦肉多,但不算十分新鮮,屬普通水平。黑魚子燒賣($68)面加了黑魚子,但不覺得特別,與普通燒賣大同小異。食落也同樣不覺得味道出色,黑魚子沒有提升燒賣味道。荷葉珍珠雞($58)一打開,滲出很香的荷葉香。糯米亦蒸得輭熟,餸有豬肉及菇粒,汁料豐富。味道方面,不過不失,如果能夠加入咸蛋黃,會更香口。豉汁排骨炒河($ 158)炒得夠火喉,上枱已有陣陣豉椒香。河粉炒得乾身,不會油淋淋,掛上豉椒汁,啱啱好!排骨份量頗多,肉貨嫩滑有汁,好味!全碟河粉俾我地2個人 KO 曬!😃😃😃最後,作為酒店中菜廳,它的茶亦很一般,我們叫了香片,不怎麼香,它收$25 元一位茶,但並沒有提供高質的茶葉。

2020-07-23
  • 豉椒排骨炒河
2020-07-25 1507 浏览
之前曾寫過一間叫源峰的日本餐廳,其所在位置的酒店內,也有一間具質素的中菜廳,名叫逸軒,供應著摩登的中菜。 就在前陣子,與三數位友人來到,先由烏金乳豬件及話梅聖女果來打頭陣。聖女果即是車厘茄,浸泡過話梅水後,酸酸甜甜,非常開胃;乳豬件則早已去除了肥膏,只餘下香口的脆皮及嫩肉,以威化夾著來吃,別有一番滋味。 接著上來一道白玉海皇燴拉絲雪燕,現時喝這個真是非常合適,清新消暑,以致身心舒暢。 日式蔥燒汁花竹蝦一來到,大家的目光也被花竹蝦所吸引,以刀叉切成一段段來吃,每一口都爽口彈牙,蘸上惹味的蔥燒汁,感覺美好。 再來一道香檳汁松葉蟹蓋,香噴噴的,香檳汁厚厚的一層覆蓋在蟹蓋上,相當Creamy可口,內裡則填滿弓一梳梳的蟹肉及豐滿的蟹膏,一匙下去,蟹味強勁,滋味在口中擴散開來。 還在回味蟹蓋之時,低溫慢煮和牛面頰送來了。和牛面頰早已燉煮得非常軟腍,直至入口即化,而且膠質豐富,全落在醬汁中,以炸香了的油炸鬼蘸來吃,倍感美味。 壓軸好戲就落在黑松露脆皮雞身上,占苗相當喜歡,以手撕雞形式呈現,肉質相當嫩滑,拌過松露油後,香氣十足,再刨上新鮮松露在面,既好吃又名貴。 單尾來個櫻花黑蒜豚肉炒飯
單尾來個櫻花黑蒜豚肉炒飯,飯粒乾身分明,鑊氣十足,由於加入了黑蒜的關係,一點也不覺油膩,還相當清新。
最後以甜品薈萃來作結,完滿地為是晚劃上句號。