餐厅: 逸東軒
资讯:

2021-04-22 782 浏览
有睇我上一篇對逸東軒食評嘅朋友應該都知道我對佢嘅晚市評價好高,環境味道服務都係十分優秀。呢一次就唔係試佢嘅晚市,而係試佢地嘅早茶,前一日就打電話去訂左兩個位。去到當日,門口已經好多等緊11點半安排入座。早茶當然就要喊點心啦。兩個人叫左六款點心,有帶子蒸燒賣,春風得意腸,叉燒腸粉,婆參瑤柱菜苗餃,脆皮流沙酥,小籠包。先講叉燒腸粉,入面餡料豐富,啖啖肉,十分足料。另一條春風得意腸粉,入面就係蝦春卷,春卷唔會因為腸粉而邊num,繼續保持香脆,兩者我比較喜歡春風得意腸。帶子蒸燒賣,每粒燒賣上面都有一舊帶子,但係我就覺得呢個燒賣就鹹左少少啦。婆參瑤柱菜苗餃,入面真係可以食到粒粒嘅婆參,但瑤柱係呢度就唔係好明顯,調味剛剛好。最後嘅脆皮流沙酥,一咬落去,熱騰騰嘅奶皇流心就流曬出黎,但相對比較膩,一人食一舊就好。總括黎講,我好滿意呢次嘅體驗,服務優秀,味道不錯,相信之後會再黎。

2021-04-20 669 浏览
一路都知這間酒店的中菜廳水準不錯,很多人推介,我第一次慕名去飲茶的時候亦非常滿意,今次再去飲茶,結果質素大不如前,非常失望。今次點了四款點心,包括脆皮叉燒餐包,棉花雞,春卷和春風得意腸。以下逐一點評,脆皮叉燒餐包上一次叫過覺得好食,所以今次再叫,但係結果並不如上次好食,包面還是脆的,可是包底就已經焗到非常硬,感覺好似喺廚房入邊興咗好耐等客人叫然後拎上枱,所以叫咗之後就光速送上枱。棉花雞味道是好的,魚肚是夠淋的,可是整個賣相就非常小家可憐,非常不吸引。春卷賣相好但不夠熱,只是暖暖的,而且春卷皮是硬的,而不是剛剛炸好的那種脆,感覺又係一路放喺熱爐上面興住等人叫然後拎上枱,裏面的蝦肉亦感覺不新鮮。最差最差就係春風得意腸,賣相可憐,食落裏面每一口都感覺係未熟嘅粉,好奇怪,我問經理為何會有咁樣嘅口感,經理回答說裏面包着的是春卷,春卷皮是用粉炸的,咁樣嘅回答簡直令我側目,唔通我未食過春卷?唔通春卷唔係應該脆嘅咩?唔通春卷真係用粉咋所以我食落就要一口未熟嘅麵粉?如此唔專業和敷衍嘅團隊喺酒店裏面嘅酒樓和餐廳甚少見到,最後經就敷衍我一句話咁我同廚師反映一下,然後走咗。我哋食咗兩舊,就全碟冇食了。我去過好

最差最差就係春風得意腸,賣相可憐,食落裏面每一口都感覺係未熟嘅粉,好奇怪,我問經理為何會有咁樣嘅口感,經理回答說裏面包着的是春卷,春卷皮是用粉炸的,咁樣嘅回答簡直令我側目,唔通我未食過春卷?唔通春卷唔係應該脆嘅咩?唔通春卷真係用粉咋所以我食落就要一口未熟嘅麵粉?如此唔專業和敷衍嘅團隊喺酒店裏面嘅酒樓和餐廳甚少見到,最後經就敷衍我一句話咁我同廚師反映一下,然後走咗。我哋食咗兩舊,就全碟冇食了。我去過好多其他酒樓食春風得意腸都要比呢一間好食不知幾多倍。看見一間本來好的餐室水準下滑,而服務團隊如此敷衍人客,實在令人失望!
2021-04-19
午餐
2021-04-18 536 浏览
不嬲都好鍾意飲茶,逸東軒榮獲米芝蓮一星,大部份點心都係$38一款,所以一直都keep住幫襯。拎得米芝蓮,味道當然冇令人失望。尤其是酥皮嘢,同我喺加拿大飲茶時食到嘅酥皮一樣咁鬆化😋另外個鮑魚酥都係必食推介!好欣賞佢個茶有個爐座住,呢啲細節位真係好加分!
不嬲都好鍾意飲茶,
逸東軒榮獲米芝蓮一星,
大部份點心都係$38一款,
所以一直都keep住幫襯。

拎得米芝蓮,
味道當然冇令人失望。
尤其是酥皮嘢,
同我喺加拿大飲茶時食到嘅酥皮一樣咁鬆化😋
另外個鮑魚酥都係必食推介!
好欣賞佢個茶有個爐座住,
呢啲細節位真係好加分!

• 蜂巢海鮮芋角
  • 鮑魚酥
2021-04-18 478 浏览
幾經辛苦終於book到逸東酒店既米芝蓮中菜館 — 逸東軒❤️ 佢依家點心每款都只係$38!!仲要係酒店食喎!!蜂巢海鮮芋角🔺外表酥脆🎉入面係厚厚綿密既芋茸🥰🥰🥰🥰入面仲包左d好似咸水角餡既肉碎 咸咸地咁🤤🤤🤤🤤🤤🤤金沙脆皮豆腐☁️薄薄而又香脆既外皮 加上椒鹽既咸香超級惹味但份量偏少 唔夠喉☹️脆皮流沙包🥯細細個 一粒波咁🙂 外表就好似炸饅頭咁入面就係流沙蛋黃醬 一咬就會咇晒出黎💥食兩個都唔會膩🌞帶子燒賣 — 面頭個片帶子係真。帶子😱好鮮甜 燒賣整體都好食👏🏻荀尖鮮蝦餃 — 外皮好煙韌🦐🦐入面既蝦全部都大大粒 好足料又爽口🤤瑤柱帶子菜苗餃 — 皮薄軟滑 入面包左好多菜好滿足🥬🥬🥬招牌叉燒腸 — 好食既 就係你想像到既味🌝紅油抄手 — ummm..個汁唔係我prefer既味道同外表 食落亦無特別驚喜 可試可不試紅棗糕 — $38餐牌外既點心 聞落好香紅棗味 但食落紅棗味消失左😑 口感都唔係我想要既😪啊!$38 優惠不適用於指定日子、公眾假期及其前夕 要食就一家要Book 無得walk-in 啊🤭 ⋯⋯⋯食太多 變左千字文😪

蜂巢海鮮芋角🔺

瑤柱帶子菜苗餃 — 皮薄軟滑 入面包左好多菜好滿足🥬🥬🥬

招牌叉燒腸 — 好食既 就係你想像到既味🌝

⋯⋯⋯食太多 變左千字文😪
2021-04-11 681 浏览
點心優惠延長至4月,即刻book午市,試米芝蓮一星級點心!價錢分別係$38,$48,$78!茶位$23per位春風得意腸必食,皮薄,春卷脆身!鹹蛋黃流心酥必食,鹹蛋黃超重,激流心,皮酥脆!原隻馬拉糕唔甜,蛋糕味濃,2人食有d大份!xo醬蘿蔔糕蘿蔔糕蘿蔔打蓉,xo醬唔算spicy, 但夠香!菜苗餃皮簿超正帶子燒賣好味燒賣!帶子新鮮陳皮牛肉球比較普通,啖啖肉,冇馬蹄,對於唔鍾意馬蹄ge我十分好!小籠包湯汁皮算薄,酒樓水準之作!
茶位$23per位

春風得意腸

必食,皮薄,春卷脆身!

鹹蛋黃流心酥

必食,鹹蛋黃超重,激流心,皮酥脆!

原隻馬拉糕
唔甜,蛋糕味濃,2人食有d大份!

xo醬蘿蔔糕
蘿蔔糕蘿蔔打蓉,xo醬唔算spicy, 但夠香!

菜苗餃
皮簿超正

好味燒賣!帶子新鮮

陳皮牛肉球
比較普通,啖啖肉,冇馬蹄,對於唔鍾意馬蹄ge我十分好!

小籠包
湯汁皮算薄,酒樓水準之作!
  • 春風得意脆皮腸粉
  • 脆皮流沙酥
2021-04-06 767 浏览
好耐無同屋企人飲茶👨‍👩‍👧‍👧精挑細選後帶左爸媽試下呢間高質點心~.📍逸東軒.🦐筍尖鮮蝦餃($68)-真係皮薄餡靚🥰蝦好彈牙!!好好食~🥬瑤柱菜苗餃($65)-菜苗餃相對無蝦餃咁出色~不過有多多菜少少蝦又平啲啲喎🤣梗係叫返一籠食下啦🥢帶子蒸燒賣($65)-漲卜卜燒賣面頭有粒厚肉帶子😆好新穎~口感幾正🥧原個馬拉糕($58)-鬆軟!!一定要襯熱食啊😋🫔家鄉甜簿撐($58)-有椰絲花生~甜甜地都幾特別😌🥖焗酥皮叉燒餐包($52)-必點啊🤩外脆內軟又好味!🥠海鮮芋角($55)-炸到好脆嘅芋角除咗有主角芋蓉之外仲有蝦🤤芋粉唔好錯過啊🥢春風得意腸粉($68)-原來即係炸兩🤣油炸鬼幾脆~不過唔係太熱🥢叉燒蒸腸粉($68)-叉腸係每次飲茶都必點嘅點心🤣腸粉好滑~包住甜甜地嘅蜜汁叉燒好正😋如果多啲叉燒會更好~🍵茶芥每位$28
📍逸東軒
🦐筍尖鮮蝦餃($68)-真係皮薄餡靚🥰蝦好彈牙!!好好食~

🥧原個馬拉糕($58)-鬆軟!!一定要襯熱食啊😋

🫔家鄉甜簿撐($58)-有椰絲花生~甜甜地都幾特別😌

🥖焗酥皮叉燒餐包($52)-必點啊🤩外脆內軟又好味!

🍵茶芥每位$28
2021-04-05 543 浏览
Michelin 1 Star Chinese restaurant, but if I had to be honest I didn’t see the “wow” factor. We came to Yat Tung Heen during last years restaurant week, and was quite disappointed with its portions and quality. I thought the fried rice being the main course was quite disappointing as they could’ve leverage the restaurant week to display their main top sellers. The appetisers were also quite tasty, I really liked the BBQ pork. The highlight for me was the mango sago. We may come here again for their crab as we heard that’s what they’re known for. But for the restaurant week, we would not be visiting here again.
2021-04-02 555 浏览
在fb見這裡依家點心38蚊起,再睇下op食評,好多人讚喎,就想一試😊,11點打去book位,即日book是沒有位的😅,但我約1:45,再打去問,佢話有張枱可以比我地啊,問2點半黎唔黎到?於是就快快出門口,搭地鐵好快到😊一上去見,地方寬敞😊,每枱都是大大的,枱和枱的距離都好遠,我地三人的枱都好闊👍坐低就快快order了,因4點佢地落場,心諗如食到3點半,1個鐘都應夠時間食😅,order了必食的蝦餃,燒買,蝦春卷,炸芋角,棉花雞,焗叉燒飽每款點心都是即做的,要等啊,約15min陸續到了,每款都是熱騰騰的👍,賣相已加分了😊,蝦餃,燒買,蝦春卷,炸芋角,棉花雞都好食啊,蝦肉夠鮮夠爽,只是焗叉燒飽失色了😑,要等好耐,要追單其實有沒order呢?可能要group埋其他的order一次過焗啦,一上枱已見焗得唔夠耐🙄,菠蘿皮是不脆的😪服務好好👍😊,茶壺是下面用火來保持茶温🙂,茶介都唔平要28元😅,連前菜都不馬虎,好好食啊👍,印象是炒豆,埋單竟然見前菜不用收費啊😲😲,總數約350,依家有優惠值得試下啊😊,如正價就太貴了

2021-03-11
下午茶
  • 帶子蒸燒賣
  • 筍尖鮮蝦餃
  • 蜂巢海鮮芋角
  • 前菜
2021-03-29 558 浏览
朋友們話想試下,找個閒日大家休息出來試一試。黃金流沙酥熱辣辣來,一咬即流。真係要趁熱食。蝦餃皮薄好食,入面有大粒蝦,又唔會好油好肥小龍包咬入去,入面好多汁。帶子燒賣清清地,又夠鮮甜。唔會成口肥豬肉。芋角本身我唔太鍾意食芋頭,可以一試。但入面d肉食落去好肥好漏咁。春風得意腸腸粉包住炸蘿蔔絲入面再包住蝦,有驚喜。炸豆腐普通,沒什麼特別,唔難食。限時90分鐘真係有點趕,可能因為係特價啦。每款都係$38或者48,酒店米芝蓮來說係起值。味道又錯,係難d朋友坐耐d傾下計。想點多樣食既時候都lastorder。
朋友們話想試下,找個閒日大家休息出來試一試。

黃金流沙酥
熱辣辣來,一咬即流。真係要趁熱食。

蝦餃
皮薄好食,入面有大粒蝦,又唔會好油好肥

小龍包
咬入去,入面好多汁。

帶子燒賣
清清地,又夠鮮甜。唔會成口肥豬肉。

芋角

春風得意腸
腸粉包住炸蘿蔔絲入面再包住蝦,有驚喜。

炸豆腐
普通,沒什麼特別,唔難食。

限時90分鐘真係有點趕,可能因為係特價啦。
每款都係$38或者48,酒店米芝蓮來說係起值。
味道又錯,係難d朋友坐耐d傾下計。
想點多樣食既時候都lastorder。

2021-03-28 589 浏览
屋企人生日就去食下點心😜呢間係逸東酒店嘅中菜廳 環境有啲暗會食到好眼瞓😂 而家好似仲做緊平日$38點心嘅優惠 可惜我享用唔到😭又想試呢間好耐唯有照去! 果然食物冇令到我失望 特別係酥皮流沙酥真係好好食 外面仲好鬆脆入面流沙奶黃好香😍 麻麻哋嘅係帶子蒸燒賣 帶子冇咩味而且好薄 同埋黃金鮮魷都唔夠味同埋炸得唔夠鬆脆😟筍尖鮮蝦餃($68)帶子蒸燒賣($65)薑蔥牛柏葉($52)酥皮叉燒焗餐包($52)蜂巢海鮮芋角($55)脆皮流沙酥($55)脆皮素鵝($108)蝦醬鮮魷($52)頭抽煎釀豆腐($98)香酥黃金鮮魷($118)
屋企人生日就去食下點心😜

筍尖鮮蝦餃($68)
帶子蒸燒賣($65)
薑蔥牛柏葉($52)
酥皮叉燒焗餐包($52)
蜂巢海鮮芋角($55)
脆皮流沙酥($55)
脆皮素鵝($108)
蝦醬鮮魷($52)
頭抽煎釀豆腐($98)
香酥黃金鮮魷($118)
2021-03-19 789 浏览
逸東酒店是鷹君集團的酒店,逸東軒是酒店的中菜館,更是多年的米芝蓮1星推介。依家有多款點心,星期一至五,每款$38。好抵食。要預早訂位,好難有walk-in位。$28/位,茶芥,和小食: 燒肉粒豆角。茶水用蠟燭燒住,茶水好熱,賣相好精美。帶子燒賣,叉燒焗餐飽,都是每款$38點心,新鮮熱辣。燒賣入面的肉,除了肉末,有大粒的豬肉和蝦,有咬口。焗餐飽,表面的脆皮,飽的軟熟,和入面的肉餡,好夾,鹹甜軟脆,好食餐牌寫係燕窩瑤柱海皇灌湯餃,$78。埋單係無寫燕窩兩個字,我食的時候又唔覺有燕窩,我當啲燕窩溶咗入湯,有2隻蝦,灌湯餃入面係菌菇類,和雪耳等,不是肉餡的。湯就好清,好飲,可以一試。

帶子燒賣,叉燒焗餐飽,都是每款$38

帶子燒賣,叉燒焗餐飽

燕窩瑤柱海皇灌湯餃

2021-03-18 11426 浏览
今日放假又同老公黎這間酒店中菜廳飲茶,早早就訂了位,記得要電話預約及確定才放心;叫訂位人名字及電話,再加防疫措施才安心入座客人多得不得了,好開心有咁多人支持這間良心又高質的酒店環境寬敞光猛,舒服的座位,乾淨整齊,設計有型;服務員友善有效率,禮貌一流茶好香好清,更有一壺熱水;餐前小食好爽脆豆角及細細粒燒肉粒,微辣開胃不錯客人多,所以耐心等候食物(帶子蒸燒賣及和牛酥餅)帶子蒸燒賣:必點之一,大大粒帶子,飽滿燒賣及蝦肉豬肉,唔乾身,好好食(和牛酥餅)新出點心:京蔥和牛酥餅:3粒外面包滿芝麻粒好香口,內面滿滿和牛香味,軟腍失了少少口感(黃金脆豆腐)這個也是我們必點的,外脆內軟又薄薄的炸漿包著軟軟水嫩豆腐(筍尖鮮蝦餃)這個是老公期待的,可惜好失望;外皮好濕又軟,一夾就爛了;內面蝦也不太大又缺乏味道,希望下次會有改善(豉汁蒸鳳爪)入味鳳爪,皮軟又易咬,惹味之選(牛肉蒸腸粉)欠缺口感,腸粉軟滑、牛肉香,個人喜歡叉燒腸粉(蠔皇叉燒包)好食又入味,叉燒多又唔會好膩,麵包甜美軟熟希望更好食更多客人幫襯
客人多得不得了,好開心有咁多人支持這間良心又高質的酒店

客人多,所以耐心等候食物

茶芥及小食

(帶子蒸燒賣及和牛酥餅)
和牛酥餅及帶子燒賣

(和牛酥餅)
和牛酥餅

(黃金脆豆腐)
黃金脆豆腐

這個也是我們必點的,外脆內軟又薄薄的炸漿包著軟軟水嫩豆腐

(筍尖鮮蝦餃)
筍尖蝦餃

(豉汁蒸鳳爪)
鳳爪

入味鳳爪,皮軟又易咬,惹味之選

牛肉蒸腸粉

(牛肉蒸腸粉)欠缺口感,腸粉軟滑、牛肉香,個人喜歡叉燒腸粉

蠔皇叉燒包

(蠔皇叉燒包)好食又入味,叉燒多又唔會好膩,麵包甜美軟熟

希望更好食更多客人幫襯
鳳爪
  • 帶子蒸燒賣
  • 金沙脆豆腐
2021-03-12 1315 浏览
最近晚市正菜單有7折!即刻book晚市食飯慶祝紀念日!茶芥每位$28,座位舒服,隔得遠,fill茶水好快,服務好!傾計一流!以下係原價:香酥黃金鮮魷 $118咸蛋黃超足!鮮魷新鮮!馳名燒味雙拼-脆皮燒腩仔,蜜汁叉燒 $368必叫之選,燒腩仔脆皮有肉汁,叉燒肥瘦適中,好食!金粟生拆蟹肉羹(位)$180超多新鮮蟹肉(食到殼),夠味!花膠杏汁燉白肺(位)$180杏汁味唔夠濃郁,唔鍾意杏汁味重可以試!和味粉絲肉蟹煲 $498原隻大肉蟹,粉絲椰菜墊底!炒得香口,蟹新鮮野菌魚湯浸豆苗 $278因豆苗所以比原價貴$60,魚湯夠味!鮑汁瑤柱荷葉飯 $208超級大份,4人食會剛剛好,我2個人食超級飽! 味道正常香芒糯米卷 $58好食!芒果超甜,糯米皮煙韌有口感但唔厚,必食

以下係原價:
香酥黃金鮮魷 $118
咸蛋黃超足!鮮魷新鮮!

馳名燒味雙拼-脆皮燒腩仔,蜜汁叉燒 $368
必叫之選,燒腩仔脆皮有肉汁,叉燒肥瘦適中,好食!

金粟生拆蟹肉羹(位)$180
超多新鮮蟹肉(食到殼),夠味!

花膠杏汁燉白肺(位)$180
杏汁味唔夠濃郁,唔鍾意杏汁味重可以試!

和味粉絲肉蟹煲 $498
原隻大肉蟹,粉絲椰菜墊底!炒得香口,蟹新鮮

野菌魚湯浸豆苗 $278
因豆苗所以比原價貴$60,魚湯夠味!

鮑汁瑤柱荷葉飯 $208
超級大份,4人食會剛剛好,我2個人食超級飽! 味道正常

香芒糯米卷 $58
好食!芒果超甜,糯米皮煙韌有口感但唔厚,必食

2021-03-12
庆祝纪念
纪念日
  • 香芒糯米卷
  • 明爐蜜汁叉燒
2021-03-12 588 浏览
逸東軒, 佐敦🦆#逸東軒 係#米芝連 一星的中菜廳,加上係#良心餐廳 ,一定要支持支持!今次專登黎係食佢既脆皮逸東烤鴨,因為我非常鍾意食#片皮鴨 。暫時未搵到城中最正既片皮鴨,大家有咩好介紹不防都開心Share! 餐廳位置同入口有少少格"SIP",但入到去環境非常闊落👍🏽好鍾意餐廳個環境。檯擺得好疏,每檯都有一定空間,坐得好舒服,最重要係防疫做得好足👍🏽我地兩個人叫左個片皮鴨二食,片皮鴨坦白講就正常發揮,唔算好驚為天人,可能佢既點心先係最出色。反而員工服務都非常好,經常會行過黎睇下我地要唔要加水咁。呢晚只可以食到10點,員工都好好完全無催我地,比足夠時間同空間我地傾計。值得一讚係每個茶壺都跟個小爐仔,確保D茶Keep住熱辣辣,非常細心,值得一試!♥️.
逸東軒, 佐敦🦆
2021-03-09 1956 浏览
疫情雖然令我們不開心,但又因為這樣令我們多了大飽口福的機會。因為很多食店都推出不同優惠吸引食客光顧。今次朋友推介去逸東軒食38元的點心,作為米芝蓮一級食府的出品應該不差的。這次38元點心優惠做到3月31日,朋友食過幾次都話好食,今次陪我們再食。佢話要先訂位,walk in隨時冇位或者要等,佢負責網上訂檯,11:00入座,用餐時間90分鐘。因為優惠只限星期一至五,我們就用平日放假去食。雖然地點與酒店名字相同,但入口不在酒店內,要從橫街進入,食店在地庫,出電梯後就見到食店。訂了檯很快就安排入座。人客很多,整個大廳已坐滿,我們四人安排在內龐的一張圓檯,每檯之間隔很闊落。每個擺位,茶杯、碗筷都整整齊齊,茶壺放在茶爐上保持熱度。點心紙上寫著「想點就點」,我就想著想食就食,當然不想浪費食物,所以只好適可而至。未食點心先食下檯上小食,燒腩仔粒伴四季豆,細細碟味道都幾好。之後叫了八款點心慢慢嘆。荀尖鮮蝦蛟,皮薄晶瑩,蝦肉漲漲滿滿,食落爽口。帶子蒸燒賣,帶子薄薄一片平放在燒賣上,帶子有鮮甜味,燒賣做得結實而不硬,有肉香,。豉汁蒸鳳爪,鳳爪的形狀是屬於小型的,調配的醬汁又恰到好處,整體混合出色,鳳爪細細隻

荀尖鮮蝦蛟,皮薄晶瑩,蝦肉漲漲滿滿,食落爽口。

豉汁蒸鳳爪,鳳爪的形狀是屬於小型的,調配的醬汁又恰到好處,整體混合出色,鳳爪細細隻反而更容易食用。

蠔皇叉燒包,叉燒嫩滑,醬汁豐富,整個內層都是蠔皇汁,但又不會做到濕漉漉,外層仍是乾爽。

蜂巢海鮮竽角,這個點心有點失色,上檯時見角身不夠挺,咬一口感到蜂巢不夠鬆化,角皮不夠黏糯,幸好內裏的竽蓉還是滿滿的,帶有竽香。

酥皮叉燒焗餐包,包面鬆化,內裏的叉燒嫩滑,口感綿密。

京蔥和牛酥餅,這個外型有點像糊椒餅,酥皮很香口,包內的京蔥和牛味道濃郁,牛味很出,做成免治牛配合切成小點的京蔥,又有另一種口感。

春風得意脆皮腸粉,腸粉皮薄通透,春卷內的蝦膠分量充足,只是脆皮的效果不是很強。

整體來說,八款點心仍是很可口的,用平價吃上米芝蓮的食品是超值了。
燒腩仔粒伴四季豆
荀尖鮮蝦蛟