2022-09-10 16 浏览
今日唔知點解好想食辣野,所以就落左旺角睇下有咩揀,今次搵到間位於黑布街嘅辛手村,依間鋪頭好特別,因為晚上9:30就會閂暗d燈變成酒吧形象,有唔同嘅啤酒同cocktail 揀,超正!岩晒我依d好辣好酒嘅人,一次過滿足2個願望😍😍😍今次2個人叫左一個麻辣黑松露干鍋、6樣串燒,2杯飲品,當然唔少得酒1.麻辣黑松露干鍋見好似幾得意,問過職員,原來係餐廳自家創菜式,出面冇得食,本身個鍋有薯仔娃娃菜做底,加左肥牛、墨丸、萵笋同午餐肉。個鍋好正,辣味岩岩好,入口有淡淡嘅黑松露香,每樣材料都夠晒入味夠辣,食唔停,送飯一流😋😋2.串燒(牛肉串、豬頸肉、五花腩、鰻魚、冬菇同魷魚鬚)每樣串燒都燒得好好食,唔會話太重味粉,同埋冇燒過龍,夠晒惹味😋3.飲品(芭樂烏龍茶同鳳梨烏龍茶)2樣飲品應該都係用鮮榨果汁沖調,底部仲見到有渣,味道好天然好好飲😋4.shi 老細好用心,會推介口味比我地(老細唔止用心,仲幾靚仔添),佢推介左paan加kiwi,paan係一種印度香葉,味道特別,paan同kiwi味道好夾!好正🤩🤩整體黎講,餐廳食物質素高,環境舒服,好岩好辣好酒嘅朋友黎。

1.麻辣黑松露干鍋

2.串燒(牛肉串、豬頸肉、五花腩、鰻魚、冬菇同魷魚鬚)

3.飲品(芭樂烏龍茶同鳳梨烏龍茶)

4.shi

整體黎講,餐廳食物質素高,環境舒服,好岩好辣好酒嘅朋友黎。
2022-09-07 284 浏览
辛手村日式壽喜燒味乾鍋好有特色,店舖自家創作,壽喜燒味底的乾鍋,放左好多唔同既配料,今次揀左雞軟骨,牛肉,土豆條,蝦,蓮藕片,台灣腸,好大鍋,每一個配菜都好入味,食唔停口,加埋白飯食,好滿足辛手雞棒肉串雞肉串入面加左小小雞軟骨,肉嫩得黎又加咬口川燒經典豬頸肉廚房燒到豬頸肉外皮金脆,調味適中,口感彈牙川燒魷魚串魷魚燒到脆身,好彈牙好好咬,配酒一流薄切牛舌調味剛剛好,因為係薄切,牛舌唔會好韌難咬辛手村茉莉椰奶綠綠茶味濃,溝埋椰奶有陣椰香甜,再上加茉莉香,配搭剛剛好鳳梨烏龍冰茶菠蘿甜味夾烏龍茶幾好飲,清涼的飲品好岩大熱天時飲日式燒鰻魚鰻魚串燒口感彈牙,味道香甜,仲聞到燒魚香抵食夾大份燒茄子菜如其名,好大份燒茄子,燒到好淋,調味好正Juicy台灣腸手指咁長的台灣腸,燒到好脆皮,入面又好Juicy店舖每到夜晚9:30後會較暗燈光,黃光感覺上好warm, 感覺上更放鬆同friend傾偈環境一流,仲有酒飲同水煙提供。我見氣氛咁正,都叫咗杯Cocktail 一邊食嘢吹水一邊感受環境氣氛揀咗杯今晚打老虎,重葡萄味,入口唔會好甜,酒味唔重,適合我呢啲唔係好經常飲酒嘅飲,好容易入口
辛手村日式壽喜燒味乾鍋

辛手雞棒肉串
雞肉串入面加左小小雞軟骨,肉嫩得黎又加咬口

川燒經典豬頸肉
廚房燒到豬頸肉外皮金脆,調味適中,口感彈牙

川燒魷魚串
魷魚燒到脆身,好彈牙好好咬,配酒一流

薄切牛舌
調味剛剛好,因為係薄切,牛舌唔會好韌難咬

辛手村茉莉椰奶綠
綠茶味濃,溝埋椰奶有陣椰香甜,再上加茉莉香,配搭剛剛好

鳳梨烏龍冰茶
菠蘿甜味夾烏龍茶幾好飲,清涼的飲品好岩大熱天時飲

日式燒鰻魚
鰻魚串燒口感彈牙,味道香甜,仲聞到燒魚香

抵食夾大份燒茄子
菜如其名,好大份燒茄子,燒到好淋,調味好正

Juicy台灣腸
手指咁長的台灣腸,燒到好脆皮,入面又好Juicy

2022-09-04
  • 日式壽喜燒味乾鍋
2022-09-07 209 浏览
【Overall 評分】食物質素:★★★★★★環境感覺:★★★★★☆服務質素:★★★★衛生指數:★★★★★☆抵食指數:★★★★☆打卡指數:★★★★回頭指數:★★★☆🔜 旺角黑布街新開一間以自家獨創川式干鍋及串燒為主打嘅小店「辛手村」,不同於一般傳統川菜,結合中西Fusion元素,創意同味道樣樣都好高質😆.小店日間是日系小清新Feel的干鍋串燒館,至到晚間九點半後便會調校燈光,化身成Chill 爆酒吧形象,更有水煙供應架~────────────────────【估你唔到麻辣黑松露干鍋 $242】。自家創干鍋分別有麻辣黑松露味同日式壽喜燒味。兩者各有千秋,重口味者建議揀麻辣黑松露味。基本干鍋係 $78,包括娃娃菜同土豆絲。另加配料,最少4款以上。五花肉 $48,魚豆腐 $32,濃汁牛丸 $46,廚師腸 $38,白飯 $12。干鍋以黑松露融和四川麻辣炒成。椒香十足,灑上大量芝麻。味道辛辣惹味又帶濃厚嘅黑松露香。兩者互不搶味,將中西配合得恰到好處。五花肉,肥瘦相間,口感軟綿嫩。魚豆腐,口感似面根,吸盡醬料香。濃汁牛丸,出自振興牌。廚師腸,經油炸後到炒,特別香口。辣度不能自選,建議平時食開中辣

【Overall 評分】
打卡指數:★★★★
回頭指數:★★★☆

────────────────────
【估你唔到麻辣黑松露干鍋 $242】
。自家創干鍋分別有麻辣黑松露味同日式壽喜燒味
。兩者各有千秋,重口味者建議揀麻辣黑松露味
。基本干鍋係 $78,包括娃娃菜同土豆絲
。另加配料,最少4款以上
。干鍋以黑松露融和四川麻辣炒成
。椒香十足,灑上大量芝麻
。味道辛辣惹味又帶濃厚嘅黑松露香
。兩者互不搶味,將中西配合得恰到好處
。五花肉,肥瘦相間,口感軟綿嫩
。魚豆腐,口感似面根,吸盡醬料香
。濃汁牛丸,出自振興牌
廚師腸,經油炸後到炒,特別香口
。辣度不能自選,建議平時食開中辣人士選擇😂

【日式燒鰻魚 $38】
。味道甜甜,外層微脆,肉質保持軟滑
【川燒芝芯芝士腸 $26】
。超高質燒芝士腸
。外層沾上醬汁,入口薄脆,內裡嘅芝士融化,芝士滿滿

【川燒翠玉瓜 $20】
。入口爽脆,辣中帶點甜
【川燒脆雞皮 $22】
。好似薯片般脆口
【川燒經典豬頸肉 $38】
。完全冇豬臊味,肉質鮮嫩
【川燒厚切牛舌心 $58】
。口感爽彈,肉香十足,仲好Juicy

【巨峰梳打 $38。鳳梨烏龍冰茶 $34】
。前者清新巨峰提子味配上酸甜梳打,飲落好Fresh
。後者酸甜鳳梨加上濃厚茶底,甜度Balance得不錯
2022-09-06 25 浏览
辛手村 @spiced_hamlet 餐廳主打自創既麻辣黑松露、日式壽喜燒味干鍋麻辣黑松露都有啲辣,如果唔食得辣既可以試下日式壽喜燒味另外有提供串燒、小食同特色飲品餐廳裝潢比較似cafe ,唔似食川菜餐廳係每晚9:30都會調校燈光,即刻變成酒吧咁,仲有水煙提供🌟 估你唔到麻辣黑松露干鍋 $234少少可惜麻辣黑松露干鍋冇得自選辣度本身會有娃娃菜、薯仔🥔同蓮藕之後可以自己揀啲配料我地呢鍋有肥牛片、雞軟骨、魚豆腐、金針菇幾款配料同呢個鍋都好夾,魚豆腐好軟,吸晒啲味但唔會好辣薯仔係一條條咁,偏爽口唔係好粉黑松露好香濃,全部配料都有黑松露味單食可能會有少少咸,配飯啱啱好一鍋份量好多,2-3人share都可以但底部會比較油少少🌟川燒厚切牛舌心 $58🌟川燒經典豬頸肉 $38🌟京蔥厚燒五花肉 $42🌟曰式燒鰻魚 $38🌟川燒魷魚鬚串🦑 $38🌟川燒翠玉瓜 $20串燒既質素都唔錯 特別鐘意牛舌心同豬頸肉牛舌心勁厚 好爽彈 唔會靭豬頸肉都係好爽 好多汁🌟 茉莉花茶 $20🌟 鳳梨鳥龍冰茶 $34飲品都正常 本身仲想試冰粉 但已經賣晒📍辛手村旺角黑布街21號地舖
辛手村 @spiced_hamlet

餐廳主打自創既麻辣黑松露、日式壽喜燒味干鍋
麻辣黑松露都有啲辣,如果唔食得辣既可以試下日式壽喜燒味
另外有提供串燒、小食同特色飲品
餐廳裝潢比較似cafe ,唔似食川菜

🌟 估你唔到麻辣黑松露干鍋 $234
少少可惜麻辣黑松露干鍋冇得自選辣度
本身會有娃娃菜、薯仔🥔同蓮藕
之後可以自己揀啲配料
我地呢鍋有肥牛片、雞軟骨、魚豆腐、金針菇
幾款配料同呢個鍋都好夾,魚豆腐好軟,吸晒啲味但唔會好辣
薯仔係一條條咁,偏爽口唔係好粉
黑松露好香濃,全部配料都有黑松露味
單食可能會有少少咸,配飯啱啱好
一鍋份量好多,2-3人share都可以

🌟 鳳梨鳥龍冰茶 $34
飲品都正常 本身仲想試冰粉 但已經賣晒

📍辛手村
旺角黑布街21號地舖
店內裝修都幾靚,坐得舒服有音樂播,傾到計。因為如果太靜氣氛會尷尬呢間店播啲歌都係好熟悉嘅歌,好正。最正係我聽到後面個男人跟住Joey唱晒成首「告解」又唱得幾好聽,d歌詞記得晒好正聽咗場live.😆飲品🌟鳳梨烏龍冰茶$34🌟荔枝烏龍冰茶$34好好飲,味道唔錯,仲幾大杯吓添👍🏼串燒好出色🌟🌟🌟🌟🌟燒得好香!!全部都好推薦呀!!!🌟川燒雞腎串(岩手縣) (1串)$32🌟川燒經典豬頸肉 (1串)$38🌟川燒芝芯芝士腸 (1串)$26🌟炭燒帆立貝$47🌟辛手雞棒肉串(1串)$32🌟厚切牛舌二重奏(2串)$88🌟估你晤到麻辣黑松露干鍋$240(五花肉、蝦🦐、午餐肉、冬菇)呢啲干鍋係呢間餐廳自創嘅,都幾特別如果食唔到辣記住要走辣或者小辣,因為都真係幾辣吓😆呢間餐廳一到21:30就會調校燈光變酒吧,到時應該更加有𝐟𝐞𝐞𝐥😆😆服務幾好👍🏼好𝐧𝐢𝐜𝐞,我想要杯水,職員加埋冰比我😆

店內裝修都幾靚,坐得舒服
有音樂播,傾到計。因為如果太靜氣氛會尷尬
呢間店播啲歌都係好熟悉嘅歌,好正。
最正係我聽到後面個男人跟住Joey唱晒成首「告解」
又唱得幾好聽,d歌詞記得晒好正
聽咗場live.😆

飲品
🌟鳳梨烏龍冰茶$34
🌟荔枝烏龍冰茶$34
好好飲,味道唔錯,仲幾大杯吓添👍🏼

串燒好出色🌟🌟🌟🌟🌟
燒得好香!!全部都好推薦呀!!!
🌟川燒雞腎串(岩手縣) (1串)$32
🌟川燒經典豬頸肉 (1串)$38
🌟川燒芝芯芝士腸 (1串)$26
🌟炭燒帆立貝$47
🌟辛手雞棒肉串(1串)$32
🌟厚切牛舌二重奏(2串)$88

🌟估你晤到麻辣黑松露干鍋
(五花肉、蝦🦐、午餐肉、冬菇)
呢啲干鍋係呢間餐廳自創嘅,都幾特別
如果食唔到辣記住要走辣或者小辣,
因為都真係幾辣吓😆

服務幾好👍🏼好𝐧𝐢𝐜𝐞,我想要杯水,職員加埋冰比我😆
  • 串燒
《辛手村》眾所周知👧🏻我超愛食黑松露同川菜❤️‍🔥竟然竟然有餐廳將佢地結合左🤩無得吾去試下啦😈而且佢地心竟然有烤苕皮‼️好難得 我系香港揾左好耐都揾吾到邊度有得食🫣---🥘估你唔到麻辣黑松露($78)(最少4款配料: 肥牛|五花肉|萵筍|牛丸)估你唔好又夾喎幾好味味🤣🤣嚟到已經聞到好多嘅黑松露味‼️食落個黑松露味比較淡 可能因為其他嘢都好濃🫣但係放入口個下依然好香 肥牛五花肉份量都算多 肥牛肥瘦適中,五花肉做到豬皮個位煙靭🤪👍萵筍好滑嫩口😍好食 牛丸食囉多汁重牛味~(整體來講幾好食 我個人幾鍾意 但如果黑松露味重啲就好啦🤣) 🔥重口味成都烤苕皮($32)喺香港我真係搵到超級多地方無得食🥲‼️可能係全港唯一一間有賣烤苕皮烤得好香口,苕皮煙煙韌韌😍完全冇話燒到乾曬,中間包着蒜蓉 超級重口味😂i like it(烤苕皮~類似紅薯粉皮入邊會包住啲餡料攞去燒) 🐮厚切牛舌二重奏($88/2串)呢個好好食 我咬到中間佢係粉紅色😍‼️肉質超級無敵嫩 仲要厚切冇得輸❤️‍🔥(係有兩隻口味,一個辣一個原味,但係食落味道分別唔大🫣) 🦴蜜糖爆蒜雞翼($38/2隻)雞翼食落脆口,燒到外脆內軟 超香蜜糖味🤪好似
《辛手村》
---
🥘估你唔到麻辣黑松露($78)
(最少4款配料: 肥牛|五花肉|萵筍|牛丸)
估你唔好又夾喎幾好味味🤣🤣嚟到已經聞到好多嘅黑松露味‼️
萵筍好滑嫩口😍好食 牛丸食囉多汁重牛味

🔥重口味成都烤苕皮($32)
(烤苕皮~類似紅薯粉皮入邊會包住啲餡料攞去燒)

🐮厚切牛舌二重奏($88/2串)
(係有兩隻口味,一個辣一個原味,但係食落味道分別唔大🫣)

🦴蜜糖爆蒜雞翼($38/2隻)
雞翼食落脆口,燒到外脆內軟 超香蜜糖味🤪好似食緊燒烤嗰啲雞翼咁🤣但係反而蒜味就唔係好食到

🍢辛燒魚腐串($22)
呢個魚腐應該係用蜜糖燒過😂咁去食囉甜甜地,做得幾好嘅係佢完全一啲都唔乾 仲保持到個濕潤喺度(但就普通冇乜特別🫣)

🦑川燒魷魚串($38)
魷魚都正常 我燒到啱啱好 唔會話好似食緊橡筋咁👍

🐣辛手雞棒肉串($32)
雞棒串口感豐富,食咗入邊粒粒雞軟骨😂咩都正常

⭐️(不得不提‼️呢一間係我2022年食過最好服務嘅餐廳🥹喺門口等緊位嘅時候店員會攞冰水俾我哋飲 而且每一個店員都好有禮貌 respect)
(5🧸為滿分)
2022-08-31
  • 烤苕皮
  • 厚切牛舌二重奏
2022-09-04 28 浏览
Cute petite Sichuan store Decorated like a cozy cafe A few highlights :-Bon Bon Chicken Perfectly grilled with chicken soft bones insideChewy, Crunchy and full of layers -pork neckPositively addictive marinated pork neck with Spicy, sweet and sour sauce perfectly marinated and cooked, very tendersimply too good not to have-spicy dry pot This pot is kinda famous and popular with the fillings of black truffle sauceYou can spot tonnes of truffle being mixed with the ingredients The truffle also e

A few highlights :

-Bon Bon Chicken

-pork neck
Positively addictive
simply too good not to have

-spicy dry pot
The truffle also elevated the spicy flavour and makes it less dull
A few must have for your pot : potato slices / fish tofu / Konnyaku Noodle

2022-09-04 13 浏览
出開旺角踢波後食埋飯,波友介紹黎到呢間位於黑布街新開既「辛手村」呢間餐廳主打干鍋、串燒、特色飲品及小食等等!因為同行朋友唔食辣餐廳就介紹咗自家創既日式壽喜燒味干鍋比我地,鍋底本身有娃娃菜和土豆條,我們另外再點左不同配料包括脆口蓮藕入哂味既魚腐、貢丸及壽喜燒不可缺少既肥牛,這個干鍋送飯一流!串燒點左6款包捨軟嫩牛味濃既牛肉串、入口彈牙既岩手縣雞腎、肉嫩多汁又厚肉經典豬頸肉、燒鰻魚味道濃郁、翠肉瓜及冬菇中和返食左咁多肉肥膩感!飲品巨峰梳打及荔枝烏龍冰茶唔會太甜,解渴又清新!

入哂味既魚腐、
貢丸
及壽喜燒不可缺少既肥牛,這個干鍋送飯一流!

串燒點左6款
包捨軟嫩牛味濃既牛肉串、入口彈牙既岩手縣雞腎、
肉嫩多汁又厚肉經典豬頸肉、燒鰻魚味道濃郁、
翠肉瓜
及冬菇中和返食左咁多肉肥膩感!

飲品巨峰梳打及荔枝烏龍冰茶唔會太甜,解渴又清新!
2022-09-02 26 浏览
黑布街不嬲都唔少餐廳選擇,行開見到呢間打白色格調嘅川菜小店幾特別。同傳統好唔同,行一種Fusion 風。而且內𥚃成個Feel 都好舒服。「辛手村」主打特式干鍋、串燒。選擇都幾多下。干鍋都好特別吓,除咗傳統四川麻辣、仲有自家創意麻辣黑松露同日式壽喜燒。配料上都好多種類(肉類、丸類、海鮮和蔬菜類),啱晒唔同要求嘅朋友仔自由配搭。最特別係夜晚9:30餐廳食較暗燈光轉個酒吧氣氛。可以一路食水煙,同朋友飲返兩位,食吓野,吹吓水😉。日式壽喜燒干鍋 HKD $68本身鍋底已經有薯仔條同娃娃菜。另外可以加各種材料。今次試咗肥牛片、魚豆腐,蓮藕同廚師腸。全部都係索汁之選,壽喜燒汁濃郁味香。建議叫多個白飯,送飯一流!串燒🐖京蔥厚燒五花肉 HKD $42一啖過京蔥連同五花腩夾住咬,香口而食完唔覺油膩🐂川燒厚切牛舌心 HKD $58牛舌心口感爽彈無比,岩燒後油脂香更突出🐓辛手雞肉棒串 HKD $32 入面有雞軟骨粒同免冶雞肉,食落爽嫩滿足-日式燒鰻魚 HKD $42-川燒韭菜 HKD $20-Juicy 台灣腸 HKD $26飲品-巨峰梳打 HKD $38-鳳梨烏龍冰茶 HKD $32

日式壽喜燒干鍋 HKD $68

串燒
🐖京蔥厚燒五花肉 HKD $42
一啖過京蔥連同五花腩夾住咬,香口而食完唔覺油膩

🐂川燒厚切牛舌心 HKD $58
牛舌心口感爽彈無比,岩燒後油脂香更突出

🐓辛手雞肉棒串 HKD $32
入面有雞軟骨粒同免冶雞肉,食落爽嫩滿足

-日式燒鰻魚 HKD $42

-川燒韭菜 HKD $20
-Juicy 台灣腸 HKD $26

飲品
-巨峰梳打 HKD $38
-鳳梨烏龍冰茶 HKD $32
2022-09-02 16 浏览
位於旺角黑布街開咗冇幾耐嘅辛手村,短短開咗兩個月就吸引左好多好辣份子黎朝聖,餐廳裝修簡潔,有點似咖啡店,但係佢哋嘅主打係新派川菜,尤其是係佢哋嘅特色干鍋,可以自選材料,大大份好抵食👍🏻另外特別一提餐廳過咗9:30就變身成為可以一邊食川菜一邊飲酒嘅酒吧,仲會特別將燈光調暗,非常Chill 🍸,而且餐廳全部職員都係後生仔女,態度非常友善,完全有別於一般川菜嘅格局,所以今日嚟到食飯都非常驚喜🥘▪️估你唔到麻辣黑松露干鍋 $ 220干鍋係每台客人即叫即炒,上枱嘅時候超級香嘅黑松露味,好大份,兩個人係一定食唔晒,配料揀咗,肥牛片,午餐肉,娃娃菜,冬菇,蓮藕片,土豆絲,入口麻辣味超級香濃,調味調得好好,和黑松露好夾,而且每樣食材都非常入味,初初食少少辣,之後越食越辣,真係好過癮,好辣分子一定要試吓👍🏻🍢▪️串燒串燒都係即叫即燒,上枱全部熱辣辣,味道真係非常精彩,餐廳係用咗佢哋自家製嘅孜然辣粉,有點像四川重慶風味,夠辣又惹味,配合串燒,真心非常好食,個人最鍾意係牛舌好Juicy ,魷魚鬚好新鮮好彈牙,仲有燒韭菜辣得好過癮🐥辛手雞棒肉串 $ 32🐮川燒厚切牛舌芯$ 58🦑川燒魷魚鬚串 $ 38🐔川燒雞腎串

🥘▪️估你唔到麻辣黑松露干鍋 $ 220

🐔川燒雞腎串(岩手縣)$ 32
🐷川燒經典豬頸肉 $ 38
🥬川燒韭菜 $ 20

🥤辛手村茉莉椰奶綠 $ 36
椰奶加上茉莉茶原來好夾,非常香嘅茉莉茶香味,又唔太甜,第一次飲覺得幾好飲

🍹荔枝烏龍冰茶 $ 32
好清甜既荔枝味道配合烏龍,味道清新又解喝

🍯柚子冰粉 $ 28
冰粉口感像啫喱,香香滑滑,配合清新既柚子醬,好正,食完咁多辣野解辣就最啱

• 川燒厚切牛舌芯
📍 辛手村-#5🫶🏻係最高 環境:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻食物:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻回頭率:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻服務態度:🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻🫶🏻-一開始見到呢間舖頭嘅設計好文青 睇埋餐牌先知原來係食乾鍋 真係估佢唔到😳估你唔到麻辣黑松露干鍋 -$214入面有4款配料 我地分別叫左豬頸肉 魚豆腐 萵筍 芋絲 豬頸肉就比較細粒 但食落好爽口彈牙 而魚豆腐同萵筍 就吸左麻辣 所以食落好夠味 而且仲有蓮藕 唔好以為黑松露會好少 佢地落好多黑松露 睇相都見到每塊配料都有黑松露係上面 一啲都唔孤寒 中意食黑松露嘅你地 呢個必叫!!!!川燒秋葵 -$23川燒翠玉瓜 -$20呢兩種川燒唔會燒到好乾 唔怕會食到燶味炭燒帆立貝 -$47而呢個會比較普通 正常發揮 川燒厚切牛舌心 -$58中意食牛舌嘅 呢個必叫!!!! 超好食!一啲都唔乾 而且真係好厚 川燒雞腎串 -$32雞腎都好好食!!👍🏻 一啲都唔韌 燒完都仲係好爽口 鳳梨烏龍冰茶 -$34荔枝烏龍冰茶 -$34兩杯冰茶嘅茶味都唔濃 如果茶味再出啲會比較好 食落唔會好甜 所以都幾岩平時飲少糖嘅你 而且都飲到荔枝同鳳梨嘅甜食到9:30佢地會調校光度 即刻勁有fe
📍 辛手村

川燒雞腎串 -$32
雞腎都好好食!!👍🏻 一啲都唔韌 燒完都仲係好爽口

鳳梨烏龍冰茶 -$34
荔枝烏龍冰茶 -$34

食到9:30佢地會調校光度 即刻勁有feel 岩哂一班後生成班frd去
  • 川燒厚切牛舌心
  • 川燒經典豬頸肉
  • 川燒雞腎串
行旺角去到黑布街,見到間cosy小店仲以為係coffee shop,點知係食川菜干鍋fusion菜+串燒😯當然要試過究竟😋。干鍋鍋底有三款:辛辣黑松露,日式壽喜燒,傳統味。唔食得辣嘅我揀咗自家創作fusion日式壽喜燒!餐牌有多款配菜選擇,我就揀左有肥牛片,娃娃菜,福州丸,魚豆腐,鮮蝦。干鍋係二至三人份,配有土豆條,蓮藕片,壽喜燒汁有濃郁嘅醬油味及甜甜的味醂,所有配菜都吸收左壽喜燒汁,非常惹味,而土豆條及蓮藕片都非常爽脆鮮甜,特別魚豆腐吸收左好多醬汁,真係非常入味。小食:”辛手村”特調雞泡魚乾,好有日式居酒屋🏮嘅味道,香烤後鮮甜,外脆但煙靭有咬口,送酒一流。串燒:岩燒厚切牛舌心,京蔥厚燒五花腩,Juicy台灣腸,辛燒魚腐串,日式燒鰻魚,磯燒菠蘿。串燒即燒較需時等待,但每串都熱辣辣又香口,真係等耐啲都要食。推介日式燒鰻魚,外香脆咬落有鰻魚彈牙肉質,高水準。另外京蔥厚燒五花腩,配上自家燒汁,花腩油香但食落唔肥膩 。飲品:巨蜂梳打,鳳梨烏龍冰茶巨蜂梳打有粒粒巨蜂果肉,唔會太甜。較喜歡水果烏龍冰茶,好清甜解渴,食完串燒都熱氣全消,即刻清熱。而且夜晚9:30後,餐廳會變身酒吧feel,仲有水煙食

壽喜燒干鍋

串燒小食

飲品:巨蜂梳打,鳳梨烏龍冰茶
鳳梨烏龍冰茶,巨蜂梳打

而且夜晚9:30後,餐廳會變身酒吧feel,仲有水煙食,真係估佢唔到。
壽喜燒干鍋配鮮蝦
2022-08-31
一提起川菜就會聯想到勁辣同傳統中國風,不過今日嚟呢間旺角「辛手村」從外表睇完全睇唔出係食川菜,裝修係好簡潔清新嘅日系風格cafe荔枝烏龍冰茶茶味好香,有淡淡的荔枝香甜,份量都幾大杯茉莉椰奶綠茉莉綠茶中有淡淡的椰奶香,好滑好順喉日式壽喜燒味乾鍋份量好多,配搭好特別,有肥生片,魚豆腐,萵筍,芋絲,薯仔,蓮藕片等等… 味道真係好似壽喜燒甜甜地,加咗啲芝麻好香芝麻香川式串燒:上面嘅辣粉同孜然粉係自家調製,好香好惹味,比起傳統川式辣粉少啲辣多啲香,更貼合香港人口味- 川燒薄牛舌:牛舌爽脆不油膩- 川燒翠玉瓜:清甜爽脆又解膩- 川燒經典豬頸肉: 肥瘦適中,好香口- 川燒腸仔(廚師腸):估唔到廚師腸都可以咁夾- 川燒雞腎串:呢款比較重口味,啱晒啲鍾意食內臟同重口味嘅人士另外有個小亮點,餐廳喺晚市後會調暗燈光,變左好似酒吧咁。整體來講,食物有特色,服務態度主動親切,環境舒適,地點方便。

荔枝烏龍冰茶
茶味好香,有淡淡的荔枝香甜,份量都幾大杯

茉莉椰奶綠
茉莉綠茶中有淡淡的椰奶香,好滑好順喉

日式壽喜燒味乾鍋
份量好多,配搭好特別,有肥生片,魚豆腐,

- 川燒薄牛舌:牛舌爽脆不油膩
- 川燒翠玉瓜:清甜爽脆又解膩

- 川燒經典豬頸肉: 肥瘦適中,好香口
- 川燒腸仔(廚師腸):估唔到廚師腸都可以咁夾

2022-08-31 11 浏览
店舖位於黑布街,獨特的純白裝修別樹一格。職員都是年輕人,希望把新派川菜帶到香港,以獨創的干鍋口味突圍而出—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·🔺估你唔到麻辣黑松露干鍋- 魚豆腐 / 振興濃汁牛丸 / 娃娃菜 / 萵荀 / 蓮藕這個辣度適合大部分人吃,店主特意把辣度調低,以突出黑松露的香味。雖然不會覺得有很強烈的黑松露,但兩者的味道很搭,相輔相成形成一種很和諧惹味的味道干鍋要先經過「走油」再炒,所以食材都會微微被炸過。干鍋本身有娃娃菜、薯仔絲,娃娃菜不會很油是我很欣賞的,遺憾的是當天薯仔絲有點太脆了,不過店員很樂意聆聽及接受意見👍🏻魚豆腐炸過之後吃下去有點像酥炸魚塊,完全跟認知的魚腐味道不同🤩振興牛丸也是另一重點,牛汁非常香濃,一咬開就在口裡噴發。其他的配料都很入味,也是干鍋必點的—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·🔺串燒- 牛舌:不會很騷但牛味出,口感剛好- 雞肉串:應該用了雞胸所以略嫌有點乾- 雞腎:岩手縣的雞腎果然味道更濃,而且肉質更爽口,跟普通薄片雞腎有分別- 鰻魚:鰻魚很肥美而且我喜歡魚皮不會膠質太多太煙韌🥤鳳梨/荔枝烏龍果茶烏龍茶

🔺估你唔到麻辣黑松露干鍋

🔺串燒

- 牛舌:不會很騷但牛味出,口感剛好

- 雞肉串:應該用了雞胸所以略嫌有點乾

- 鰻魚:鰻魚很肥美而且我喜歡魚皮不會膠質太多太煙韌

🥤鳳梨/荔枝烏龍果茶
烏龍茶的味道更突出,很喜歡它低糖的果香,跟香濃的烏龍茶能解膩
2022-08-31 8 浏览
經過呢間全白色嘅店面以為係新開cafe,原來係主打干鍋串燒嘅川菜店(๑˃̵ᴗ˂̵)睇咗menu覺得幾吸引要試試!.🍲 估你唔到麻辣黑松露干鍋 $78 (需加配最少4款自選配料)✧ 五花肉 • 雞翼 • 鮮蝦 各款$48 ✧ 椰菜花 $28之前食過嘅干鍋一般都係麻辣口味,但呢度就創新地加入西式黑松露,呢款干鍋set咗係BB辣,辣度唔重,麻香微辣又唔會蓋過黑松露嘅獨特香氣同味道,真係估唔到味道出奇地夾!干鍋一上枱就聞到陣陣香味,鍋底本身已包含娃娃菜、土豆絲,加埋自選配料,份量十足。土豆絲椰菜花爽脆,五花肉爽滑有油香,雞翼鮮蝦都好入味,全部吸收晒醬料精華,爆炒得非常香口惹味,送飯一流!.🍢 串燒✧ 岩燒厚切牛舌心 $58岩燒帶鹽香,爽口Q彈juicy。✧ 川燒雞腎串 $32雞腎有嚼勁,配上孜然粉香濃惹味。✧ 日式燒鰻魚 $38日式醬汁甜甜地,同鰻魚最夾。✧ 炭燒帆立貝 $47肉質結實,條邊燒到微微焦脆,而且一串有5件幾抵食。✧ 川燒翠玉瓜 $20爽口又keep到水份。✧ 日本直送炸迷你紫薯 $24 香甜軟糯。.🍹 荔枝烏龍冰茶 • 芭樂烏龍冰茶 $32烏龍茶味突出,加入新鮮果味,甜度天然清新,消

✧ 五花肉 • 雞翼 • 鮮蝦 各款$48
✧ 椰菜花 $28

🍢 串燒
✧ 岩燒厚切牛舌心 $58
岩燒帶鹽香,爽口Q彈juicy。

✧ 川燒雞腎串 $32
雞腎有嚼勁,配上孜然粉香濃惹味。

✧ 日式燒鰻魚 $38
日式醬汁甜甜地,同鰻魚最夾。

✧ 炭燒帆立貝 $47
肉質結實,條邊燒到微微焦脆,而且一串有5件幾抵食。

✧ 川燒翠玉瓜 $20
爽口又keep到水份。

✧ 日本直送炸迷你紫薯 $24
香甜軟糯。

🍹 荔枝烏龍冰茶 • 芭樂烏龍冰茶 $32
烏龍茶味突出,加入新鮮果味,甜度天然清新,消滯解渴。最欣賞凍飲係雪凍而唔係加冰,咁就唔會溶冰越飲越淡。
總括而言:店內設計明亮簡約,有點文青風格,感覺幾舒服。食物質素唔錯,特別係自創干鍋有驚喜(^ω^)店內仲設有吧檯,可以同朋友一邊食串燒一邊飲嘢!