2021-12-20 25 浏览
今日同同事去試新餐館。餐館在堅拿道天橋附近,非常易揾。一行四人,要咗兩個時令孖寶,同埋散叫咗一個餸。等咗冇耐,就上菜啦,上菜時間都好滿意。清湯安格斯牛腩非常唔錯,牛腩又冧又滑,啲湯都好好味。臘味糯米飯都幾好食,係油咗少少。胡椒豬肚雞鍋非常好味,食得出啲雞係新鮮嘢,胡椒湯都好正,誠意之作。酥炸生蠔本人覺得幾個餸之中,最好味係呢個,蠔夠肥美,食得出係好新鮮。炸得唔油,有生菜包底,值得一讚。楊枝甘露脆蝦球蝦球炸得脆又唔腥。幾個同事都話好正。因為本人對蝦一般般,所以我只係同同事分享左一隻,但我呢位同事,食咗兩隻半,應該都唔錯。總括而言,味道好,烹調功夫一流,用料上乘,係非常好嘅一間餐廳。但當然,一分錢一分貨,收費唔太便宜。值得再去。
今日同同事去試新餐館。餐館在堅拿道天橋附近,非常易揾。

清湯安格斯牛腩
非常唔錯,牛腩又冧又滑,啲湯都好好味。

臘味糯米飯
都幾好食,係油咗少少。

胡椒豬肚雞鍋
非常好味,食得出啲雞係新鮮嘢,胡椒湯都好正,誠意之作。

時令孖寶
2021-12-15
時令孖寶
2021-12-19 26 浏览
餐廳環境不錯,坐得都舒服。餐廳會播放中國古代的音樂,都好有feel下。茶就同出面酒樓差不多,無咩特別。地方都乾淨清潔,而店員態度也不錯。系個度食左豬肚雞窩,安格斯牛爽腩,酥炸生蠔和臘味糯米飯,樣樣都真系幾正,唔係吹水。最重要食完無需要大量飲水,既系少味精,這個真係要俾個like佢。豬肚雞窩啲湯好入味,胡椒辣到啱啱好,配料都算多,啲雞好食,雖然價錢唔算平,但都好料足抵食。另一味餸系安格斯牛腩,牛腩好爽,好有牛的鮮味,啲湯好清甜,食過真係想再去食多次。酥炸生蠔都唔錯,初初叫以為啲蠔好細,但點知個size都ok,炸得脆卜卜,好好食,又系保證你食過會再想食多次。最後是糯米飯,佢雖然都好香口下,不過啲油好似重手左,唔系好啱我口味了。不過總體來說,如果最高分是5分的話,我起碼俾佢4.8分,值得來食,下次再食的話再推介其他餸俾大家。

2021-12-15
  • 清湯安格斯牛腩爽
  • 姫松茸胡椒豬肚雞窩
  • 酥炸生蠔
  • 臘味糯米飯
2021-12-19 9 浏览
和同事收工食飯就到公司附近一間餐廳食晚飯,喜歡這裏食物質素高,價錢合理。餐牌上有些優惠套餐,還有時令孖寶套餐!軒寧小炒皇材料有蝦米、魷魚、果仁和萵筍,炒得好有鑊氣,鹹鹹香香好惹味,配白飯一流!翡翠油泡雙鮮顏色七彩繽紛,有大蝦,帶子和西蘭花,蝦肉大大隻鮮甜爽口,帶子厚肉清甜,西蘭花🥦嫩嫩綠綠色澤新鮮帶點爽口,健康又有益!驅寒羊腩煲上枱已經聞到一陣陣的香味,羊肉肉質細嫩,l 炆到好淋已經骨和肉分離,湯底的很濃郁,完全沒有食到羊的膻味,食到最後當然要加入生菜仲要沾上幼滑腐乳醬一齊食😋臘味糯米飯糯米飯炒得粒粒分明,煙靭有嚼感,加上臘味粒的油香,非常吸引,食唔停口一啖接一啖😋

軒寧小炒皇

翡翠油泡雙鮮

驅寒羊腩煲

2021-12-16 15 浏览
呢間中餐廳裝修唔錯,坐得幾舒服, 感覺乾淨, 枱同枱之間都有距離。套餐又幾抵食,就試下。自選孖寶套餐$388,兩個人食到捧住個肚。店員態度好nice,會介紹菜式。鮮茄豆腐魚鍋相當豐富既鍋,有龍躉片,豆腐,番茄,白菜。個湯一開始清清地,有滿滿既鮮味,但越煮越濃味,龍躉片鮮嫩,冇骨,豆腐好滑。自己最鍾意係呢個湯,值得一試。👍🏻薑蔥生蠔煲生蠔有6大粒,粒粒都脹卜卜,好肥美,鮮甜,keep到少少juicy。鍋低下係蘿蔔糕,索左生蠔既鮮味,又估唔到原來兩樣野係咁夾。 🤤蟶子皇 $136蟶子大大隻好多肉,蒸得啱啱好,入口鮮甜彈牙。蒜蓉醬入晒味🧄 粉絲唔會太淋,好好味👍🏻👍🏻

鮮茄豆腐魚鍋

薑蔥生蠔煲

蟶子皇 $136

2021-12-14 13 浏览
今日一家人到銅鑼灣行街睇聖誕燈飾順道食晚飯,經過軒尼詩道有一間(軒寧樓)望入去裝修簡潔環境不錯,就入去試下。天氣涼涼地見到餐牌有羊腩煲配糯米飯,兩樣都好吸引,就點了黎試下!驅寒羊腩煲羊腩煲賣相吸引,除了羊腩仲有冬菇,筍,枝竹,馬蹄和生菜🥬羊腩肥瘦適中,煮得好淋好入味,,沾上腐乳醬更提升羊肉的味道,配料和生菜吸入醬汁好惹味!糯米飯糯米飯有臘腸,冬菇粒,花生和潤腸,飯粒煙煙韌韌,材料豐富每一啖都食到臘腸和潤腸,非常香口,口感豐富😋蔥油鹹鮮雞-半隻入口雞味濃郁,鮮甜嫩滑,啖啖肉好食到連皮都食埋!紅燒花膠翅每一啖都食到真材實料,花膠膠原蛋白高,連埋魚翅一齊食爽口彈牙,養顏又補身😋
驅寒羊腩煲
糯米飯
蔥油鹹鮮雞-半隻
入口雞味濃郁,鮮甜嫩滑,啖啖肉好食到連皮都食埋!
紅燒花膠翅
2021-12-12 13 浏览
黎到呢間新餐廳,外面已經好古色古香,入到去都好舒服,店員態度都唔錯!我地一入到去就有前菜同茶,個前菜超開胃😂 我地2個人嗌左3個餸咁多🤭風沙蒜香雞‼️ 我覺得好高質,d皮係脆架,雞肉份量又多,仲要肉質幾嫩滑,呢個推介!另外仲叫左個油爆雙鮮,雖然份量睇落唔算好多,但隻蝦球好大粒,食落仲要好新鮮同爽口,d豆同瓜都好好食,冇草青味,又爽脆全日mvp係呢條龍躉!蒸到剛剛好,好鮮味好滑,食完仲想嗌多條tim😂😂

2021-11-21 64 浏览
因疫情關係,都好少在外食晚飯,多留在家中食。何況是到香港那邊,更加少!因快要搬家,又忙於找物料裝修家中,變了多出了灣仔區,加上大仔又在灣仔工作,便相約他一齊去找物料裝潢家中,多了在灣仔找食。因大仔都是喜歡食的人,經常留意邊度開了新餐廳,更愛中式小菜,一家人都是小菜的粉絲!呢間是新開的餐廳,想食的時候,又剛遇上停電,又因大仔忙,已兩次想食都去不成。今日剛好大家都不忙及有時間,相約在軒寧樓等。因新開張,裝潢簡潔明亮,舒適!因為我地都有四個人食飯,都叫咗不少小菜。羊腩煲+腊味糯米飯,這兩個是絕配,又是秋冬必食之選。再加上一碟生菜。份量都不少,羊腩肉炆得稔度剛好,一點都唔騷味、支竹配菜都不少,大大煲。糯米飯,嫩糯可口,腊味香濃,不停地食。熱情果沙律蝦球:呢個小菜是軒寧樓的主打,未食都已比它的色彩吸引了,味道更不在話下,大蝦球,夠鮮甜又彈牙爽口,啖啖鮮味,沙律醬及柚子剛好掛上每個蝦球,入口香滑、美味又開胃。蔥油咸鮮雞:因為喜歡食雞,點了半隻咸雞,平時多食白切雞,少食咸雞。今餐就點了咸雞,雞味濃,肉質鮮甜又滑口,但咸味不夠,如可再咸味多少少,相信會是又甘香,回味無窮!椒鹽九肚魚:又是我地一家最喜歡
因疫情關係,都好少在外食晚飯,多留在家中食。
何況是到香港那邊,更加少!
今日剛好大家都不忙及有時間,相約在軒寧樓等。

因新開張,裝潢簡潔明亮,舒適!

因為我地都有四個人食飯,都叫咗不少小菜。

椒鹽九肚魚:又是我地一家最喜歡食的煎炸食物,出外食飯,總不能會少了一碟油炸小菜。大仔喜歡食魚。自然就點了椒鹽九肚魚,大大件魚塊、內嫩軟滑、肉質幼嫩、酥香薄脆、入口即溶化!
2021-11-16 73 浏览
餐廳環境好雅致 闊落🥰雲石紋枱 配上粉紅色絨毛櫈💓感覺新派 鐘意食中菜既朋友可以一試😛😛•🐽 二人套餐👯‍♀️ ($488)依個二人餐幾抵食💰有5道菜 + 甜品🥧 🥢 冰鎮鮑魚拼松露溏心蛋🥚冰鎮鮑魚質感爽口 味道鮮甜🤪溏心蛋中間夠流心💦配上松露 幾特別既配搭😙😙🥢 金銀蒜蟶子皇🧄好肥美既蟶子皇!🤩🤩🤩肉質鮮嫩 配上面頭既蒜 好惹味🤤底下既粉絲吸收左蟶子既鮮味都好好食😛🥢 海皇瑤柱羹🦐相當豐富既瑤柱羹😋有瑤柱 蝦肉粒 魷魚 豆腐粒 等等 清清地但充滿住海鮮既鮮甜味😼😼🥢 花膠紅燒肉🍲極足料既紅燒肉煲💯有成4-5舊大大花膠😻😻 仲有炆得好腍好入味既紅燒肉同冬菇🤤d汁好惹味 配番碗飯就fatfat🥳🥳🥢 清脆萵笋🥬加埋個清淡健康萵笋😙 🥢 薑汁糕🥄好煙韌既薑汁糕😛 而且薑味好香濃 又唔會太辣😎

餐廳環境好雅致 闊落🥰
雲石紋枱 配上粉紅色絨毛櫈💓
感覺新派 鐘意食中菜既朋友可以一試😛😛

🐽 二人套餐👯‍♀️ ($488)
依個二人餐幾抵食💰

加埋個清淡健康萵笋😙

🥢 薑汁糕🥄
好煙韌既薑汁糕😛
而且薑味好香濃 又唔會太辣😎
出色粵菜廳今日嚟到灣仔一間新開,前者主打鮑參翅肚等貴價粵菜,感覺華麗。流心旦冰鎮鮑魚柚此傳統粵菜製作工序繁複,現在已甚少酒樓供應。大廚用了新鮮當造的柚子,仔細地去除表皮及柚肉,氽水幾次後待柚皮浸軟,再用上靚湯炆夠六小時至入味,冰鎮惹味鮑魚柚子~用了柚子,流心旦和鮑魚,做出像刺身般的食法。每年中秋前後,也是柚子的當造期。在這個時候炮製一冰鎮鮑魚柚,不但減少浪費,可以成為應節的菜。蒸蟶子份量大,而且很好豬腩肉火燒熱鑊或深鍋,放下少許油~豬肉出油份,令豬腩肉兩面煎至微黃色。蒜片在中央爆香,炒勻感覺非常美味。炒萵筍絲萵筍營養豐富,對身體有很好的食療效果,可是很多人卻在家裡做的不好吃,這店炒萵筍的技巧是好好吃喔

流心旦冰鎮鮑魚柚

蒸蟶子
份量大,而且很好

豬腩肉

炒萵筍絲
2021-11-10 51 浏览
想靜靜地和朋友傾密偈,我和好友去了銅鑼灣近鵝頸橋位置的軒寧樓吃晚飯,環境很新派, 而且雅緻舒適。晚市都有套餐, 適合選擇困難症的我們。二位套餐 - $488海皇瑤柱羹細小的食材有很多,有瑤柱、冬菇、蝦仁、豆腐粒、蟹肉、菜粒,紅蘿蔔等等,海蝦的鮮甜濃郁香滑,豆腐滑順又鮮甜。虎皮尖椒牛仔粒微辣的尖椒,炒得很惹味又爽脆;牛仔粒細嫩,鮮味爽口。蒜蓉粉絲蒸扇貝扇貝彈牙又鮮甜,加上蒜蓉和豉油粉絲吸收,好鮮美。臘味炒芥蘭鹹香的臘味甘香惹味,芥蘭清新爽嫩,凍凍地天氣最喜歡吃。鮑汁伊麵充滿了的鮑汁的味道,配料有韮菜、芽菜和菇,不動鬆而不散也不會太過乾身,吃起來爽滑甘美特別有,爽口感。薑汁糕一向都喜歡薑味,但這個薑汁糕不會過辣,還帶有薑的原有香味,甜甜的,軟硬度剛好,不錯!送餐服務快捷,而且服務員都很有禮親切。

二位套餐 - $488

虎皮尖椒牛仔粒
微辣的尖椒,炒得很惹味又爽脆;牛仔粒細嫩,鮮味爽口。

蒜蓉粉絲蒸扇貝
扇貝彈牙又鮮甜,加上蒜蓉和豉油粉絲吸收,好鮮美。

臘味炒芥蘭
鹹香的臘味甘香惹味,芥蘭清新爽嫩,凍凍地天氣最喜歡吃。

薑汁糕

送餐服務快捷,而且服務員都很有禮親切。
2021-11-03 1207 浏览
原本諗住去銅鑼灣晚膳,中途經過呢間中餐館裝修唔錯,二人餐又幾抵食,就試下❗️兩位套餐 $488海皇瑤柱羹賣相色彩豐富,材料都好多,有蝦粒🦐冬菇粒🍄豆腐粒🥬蔬菜粒等瑤柱羹杰到剛剛好,唔會太過濃稠。口感順滑,蝦肉好彈牙,每啖口感都好豐富!鍾意佢清清地,唔會好濃味~虎皮尖椒牛仔粒牛仔粒火喉控制得剛好,唔會過韌🔥醬汁甜甜地,惹味得黎整體好夾~清新尖椒剛好中和飽滯感😋蒜蓉粉絲蒸扇貝要推介呢個扇貝!扇貝大粒,鮮甜彈牙。豆豉醬汁做得好好👍🏻 扇貝入晒味🧄如蒜蓉再多一點效果會更🤭臘味炒芥蘭臘味油脂豐富,口感豐腴🥬芥蘭顏色翠綠、味道爽嫩,吸收了臘味油份,唔錯❗️鮑汁伊麵伊麵用鮑汁炆成,味道濃郁。伊麵乾身🍝麵條煙韌,味道似乾炒伊麵🤭薑汁糕薑汁糕帶淡淡薑味,味道唔算突出,口感軟糯。薄薄2片,唔會太滯🍨做甜品剛剛好七味豆腐$68七味豆腐細細粒,色澤金黃,像金磚般可愛🎀粉漿超薄,表層酥脆,外脆內軟~二人餐菜式、款式都算多,兩人都食到好飽😋正

兩位套餐 $488

海皇瑤柱羹

賣相色彩豐富,材料都好多,有蝦粒🦐冬菇粒🍄豆腐粒🥬蔬菜粒等

清新尖椒剛好中和飽滯感😋

七味豆腐$68

二人餐菜式、款式都算多,兩人都食到好飽😋正
2021-10-24
2021-11-01 62 浏览
💛黄店 · 中肯 · 獨到💛誠實金舌頭👅✅貼地掃街✅日常正餐✅高級餐廳✅麵包甜點✅自助餐情報✅Staycation@loveatingrubi 👈🏻Follow我一齊食好西❣<新開中菜廳到底掂唔掂?!>#露比覓食灣仔 #露比吃料理好耐冇食中菜了,經過見到新開幕嘅軒寧樓裝修幾靚,就決定試試。軒寧1人餐$468一人餐都係$468,包曬鮑參翅肚咁濟😳所以係真係抵食!紅燒鮑翅超多魚翅,非常爽口,紅燒偏咸少少。原隻鮑魚扣海參紅燒汁同上,原隻鮑魚非常彈牙,應該係乾鮑,海參好大條,充滿骨膠原。煎封石斑魚扒石斑魚扒石斑味濃郁,肉質鮮美多汁,口感結實滑溜,屬上品!醋蒜咕嚕肉各有3粒,個人尤其喜歡麻醬咕嚕肉,味道配搭極優!醋酸味偏重,甜味欠奉,咕嚕肉口感外脆內爽,喜愛咕嚕肉的我也覺得確實不錯!原茄泡時蔬新鮮蔬菜,湯汁鮮甜,完美配搭吧!雙皮奶略甜,口感鬆散,滑一點會更好!會再去食,下次同一大班朋友去先得👻-軒寧樓 (灣仔)📍灣仔軒尼詩道385-391號軒寧大廈地下1-2號舖-

💛黄店 · 中肯 · 獨到💛誠實金舌頭👅
✅貼地掃街✅日常正餐✅高級餐廳
✅麵包甜點✅自助餐情報✅Staycation

<新開中菜廳到底掂唔掂?!>
#露比覓食灣仔 #露比吃料理

軒寧1人餐$468

一人餐都係$468,包曬鮑參翅肚咁濟😳所以係真係抵食!

紅燒鮑翅

超多魚翅,非常爽口,紅燒偏咸少少。

原隻鮑魚扣海參

煎封石斑魚扒

石斑魚扒石斑味濃郁,肉質鮮美多汁,口感結實滑溜,屬上品!

醋蒜咕嚕肉

原茄泡時蔬

新鮮蔬菜,湯汁鮮甜,完美配搭吧!

雙皮奶

略甜,口感鬆散,滑一點會更好!

會再去食,下次同一大班朋友去先得👻
軒寧樓 (灣仔)
📍灣仔軒尼詩道385-391號軒寧大廈地下1-2號舖
新派中菜廳🥢🥢就喺正鵝頸橋底行前小小 大大招牌好乾淨🥡🥡枱與枱之間有距離 重點系👧🏻kid friendly有小朋友餐具🍴方便大頭蝦唔記得拎嘅我有分單點同Set 我地二大一小 叫個🫂歡聚二人餐就夠曬 😋😋海皇瑤柱羹 🦀虎皮尖椒🌶牛仔粒🥩蒜蓉粉絲蒸扇貝🐚臘味炒芥蘭🥬鮑汁伊麵🍝薑汁糕🍮☕️茶界每位$12 小食$20 我平時通常唔要 不過呢個雲耳拍青瓜一落枱已經好香酸麻香味 所以我keep左🤣😂每樣餸菜嚟到都熱辣辣 🔥🔥用熱碟上 每樣餸都根據我哋食嘢嘅進度去上 唔會有一種好急 一次過上晒逼你食嘅感覺 ⭐️⭐️⭐️虎皮尖椒牛仔粒好香口🌶🥩好嫩滑送伊麵一流臘味炒芥蘭🥬🥢啱晒而家嘅天氣 臘肉潤腸好耐無食啦 今晚涼左咁多❄️🌬食呢個菜好夾 芥蘭好爽翠仲有甜品薑汁糕好Q彈⛄️可以驅寒 平時喺屋企好少食到亦都唔會識得整 食完呢個甜品真係暖入心 好養生嘅感覺💜❤️❤️❤️❤️
海皇瑤柱羹 🦀

☕️茶界每位$12

每樣餸菜嚟到都熱辣辣 🔥🔥用熱碟上
虎皮尖椒牛仔粒好香口🌶🥩好嫩滑送伊麵一流
2021-10-30 61 浏览
朋友想食中菜,上OP搵除左酒樓外好似都冇咩選擇,搵搵吓見到呢間中菜位置方便又幾多好評,就決定嚟試下。收工去銅鑼灣行過嚟好近,嚟到先知係咁大間舖。門面同裝修都好摩登,同一般中餐館唔同,入面好寬敞又乾淨,坐得舒服!坐低見餐牌有個二人餐 $488,有羹有海鮮菜有麵,就佢啦!海皇瑤柱羹,好足料,有蝦有魚有豆腐,鮮味十足!牛仔粒好香口又腍,食吓食吓好快食晒!蒸扇貝嚟咗個廚師special!用龍蝦湯飯做底再加扇貝,好有fusion feel!扇貝好大粒,火喉剛剛好!最後仲有個炒芥蘭加伊麵,唔大油都ok,食咗少少太飽食唔晒打包拎走。甜品薑汁糕都唔錯,好香薑味!

坐低見餐牌有個二人餐 $488,有羹有海鮮菜有麵,就佢啦!

海皇瑤柱羹,好足料,有蝦有魚有豆腐,鮮味十足!

牛仔粒好香口又腍,食吓食吓好快食晒!

甜品薑汁糕都唔錯,好香薑味!
2021-10-29 72 浏览
位於軒尼詩道,非常耀目的招牌,一定唔會錯過主打海鮮和小菜,望下望下,發覺叫套餐最抵食, 二人套餐$488有齊湯品、海鮮、小菜、主食和甜品香片好飲,前菜雲耳蓮藕好食海皇瑤柱羹稠度調教得好,配料豐富,而且切成碎粒,非常之有口感虎皮尖椒牛仔粒熱辣辣上,重啫啫聲㗎~牛仔粒質素ok,尖椒微辣可以接受嘅蒜蓉粉絲蒸扇貝真係夠大粒,唔會粉絲大過主人婆,一啲都唔乾唔韌, 估唔到仲好滑嫩臘味炒芥蘭,臘味和芥蘭分量一半一半,都幾落本,臘肉、臘腸、潤腸,要有嘅都有,臘腸潤腸都香不過臘肉稍為乾咗啲,芥蘭炒得爽脆鮑汁伊麵炒得好香,調味適中,配冬菇、蘿蔔絲、韭菜和芽菜,簡單好食仲有甜品薑汁糕,薑味非常重,微溫
位於軒尼詩道,非常耀目的招牌,一定唔會錯過

香片好飲,前菜雲耳蓮藕好食

鮑汁伊麵

仲有甜品薑汁糕,薑味非常重,微溫