今日黎到一間裝修得好靚嘅中菜館,呢度食物多元化,我地叫左: 1️⃣脆皮蒜香鴿乳鴿炸得金黃香酥,香噴噴,肉嫩多汁,食到忍唔住舔埋手指🤣2️⃣軒寧一人餐貴氣得黎好抵食,包左 1.紅燒鮑翅 好多翅啊!湯汁醇厚,口感好好。2.原隻鮑魚扣海參 好味道!鮑魚好彈牙,海參夠鮮味,正!3.煎封石斑魚扒 擺盤好靚,石斑魚夠嫩滑,豉油有助提鮮4.醋蒜咕嚕肉 一共有六件,仲要係兩款味,正!第一款係傳統嘅糖醋排骨,色澤好看,味道芳香,酸甜可口。而另一款有創意,麻醬包裹住每粒排骨,香酥惹味。5.原茄泡時蔬原來茄係指番茄🍅,時蔬係小白菜,好鮮甜6.雙皮奶 滑嘟嘟,唔會太甜!至佳飯後甜品呢度坐得好舒服,環境舒適,食物擺盤好靚,亦都有質素,服務一流。🥰下次要帶屋企人黎先!❤️❤️❤️
今日黎到一間裝修得好靚嘅中菜館,呢度食物多元化,我地叫左:
1️⃣脆皮蒜香鴿
乳鴿炸得金黃香酥,香噴噴,肉嫩多汁,食到忍唔住舔埋手指🤣

2️⃣軒寧一人餐貴氣得黎好抵食,包左
1.紅燒鮑翅
好多翅啊!湯汁醇厚,口感好好。

2.原隻鮑魚扣海參
好味道!鮑魚好彈牙,海參夠鮮味,正!

3.煎封石斑魚扒
擺盤好靚,石斑魚夠嫩滑,豉油有助提鮮

4.醋蒜咕嚕肉

5.原茄泡時蔬
原來茄係指番茄🍅,時蔬係小白菜,好鮮甜

6.雙皮奶
滑嘟嘟,唔會太甜!至佳飯後甜品

2021-10-02
下午茶
2021-10-02 206 浏览
今晚行路經軒尼詩道,在鵝頸橋電車站附近發現新開了一間中菜館「軒寧樓」,門面大,看到內裡裝修雅致,新淨又寬躺,剛巧相約家人的我當然想帶父母吃頓舒適又美味的中菜。我就率先內進坐下點菜等家人到來。**茶位 💲12/位****小食 💲20/碟** (共兩碟)這裏有1人至4人套餐的選擇,價錢由💲468至💲888,今次我就選了一個中位價的四人餐,平均每人都是百多元,首先是感覺化算,其次是內容豐富,有湯、有4個餸、主食再加甜品!「歡聚四人餐 $598」#滋潤靚湯 x4盅上的燉湯好夠熱,湯清澈不油膩,味道香濃,感覺滋補暖身。#砂鍋膶腸嘟嘟雞這個配搭夠新鮮,而且砂鍋夠大,用料豐富。爆炒過的嘟嘟雞惹味香濃,肉質嫩滑,中;而膶腸鮮美甘香,兩者配搭起上來幾美味又有新鮮感,立即感到陣陣的秋冬氣息,如果變成煲仔飯應該都十分不錯。#咕嚕豚肉豚肉脂肪少﹐但肉質鬆軟及爽彈,而且粉漿薄又平均,外層香酥,入口香脆嫩滑,咬開肉嫩並有肉汁,加上酸酸甜甜的醬汁,惹味開胃!#清蒸海斑家人喜歡吃東星斑,所以加了💲300左右 (時價,單點原價 💲568)將海斑升級為東星斑!餐廳有自家魚缸,所以海鮮都十分新鮮!東星斑大條吸引,蒸得火候剛

我就率先內進坐下點菜等家人到來。

**茶位 💲12/位**
**小食 💲20/碟** (共兩碟)

「歡聚四人餐 $598」

#滋潤靚湯 x4
盅上的燉湯好夠熱,湯清澈不油膩,味道香濃,感覺滋補暖身。

#砂鍋膶腸嘟嘟雞

#咕嚕豚肉

#清蒸海斑

餐廳有自家魚缸,所以海鮮都十分新鮮!東星斑大條吸引,蒸得火候剛好,魚肉熟透又保持到嫩滑汁潤,簡單淋上香蔥豉油已經十分鮮味,讚!

#蒜蓉炒時菜
秋天了,又是吃菜苗的好季節。菜苗新鮮無渣,簡單用蒜蓉炒已經很美味。

#瑤柱菇絲炆米粉
米粉爽身不會黏在一起,亦不油膩,加上瑤柱菇絲更可口。

#紅棗糕
最後甜品有熱辣辣即蒸的紅棗糕。紅棗糕Q彈香軟,棗味香郁,滿足!

服務:職員細心有禮,上菜快又準確,亦不時會主動添水。
2021-09-30
2021-10-02 91 浏览
試左呢間新開嘅中菜餐廳,門面裝修非常傳統,加埋有一個大魚缸,非常之標誌性呀。而入面就行高級、舒服路線! 香煎陳皮雞(半隻)呢個係餐廳嘅特別菜式,亦都係好少好少見嘅整法。將雞件用陳皮等等配料醃好,再攞去煎。皮脆肉滑,唔會好油,調味啱啱好。比起平時食到嘅,多一重特別。黑椒薯仔牛柳粒係牛肉多過薯仔架,而牛柳粒仲要好大粒。同一般酒樓或者大排檔好唔同,牛柳保持係三成熟,入面仲係粉紅色架,食到濃濃牛味。清蒸龍躉仔蒸魚真係必嗌呀,啲魚好生猛咁係到游水,真係好難唔試下佢!時間啱啱好,肉質滑嫩,一啖接一啖呀。

香煎陳皮雞(半隻)

黑椒薯仔牛柳粒

清蒸龍躉仔