2023-06-08 27 浏览
咖啡店設計出舒適家的感覺,在這裏售賣自家沖泡的咖啡和飲品,還有酒精飲品以供選擇喜歡食pasta,飲咖啡及酒精愛好者,全天可享受午餐 ,下午茶,happy hour及晚餐的感覺,而咖啡店店主更於happy hour免費提供時令小食(毛豆),完全沒有像其他咖啡店限時趕客的不適感,適合喜歡留在同一餐廳聊天一族嘅朋友,不限時用餐情況下(非滿座既時段),由中午到下午茶至晚餐享受一整天,舒適嘅座位加上店主用心烹調嘅美食及貼心嘅服務,實在大滿足💕💕💕
蜆肉意大利麵
蜆肉意大利麵
  • 蒜油花椒蜆肉意大利麵
2023-06-06 39 浏览
今次cafe hopping 揀咗呢間位於太子嘅「賞鳴咖啡屋」,咖啡店門面以湖水綠做主色,店內燈光柔和,拍照效果不錯😆📌「蒜油花椒蜆肉意大利粉」花椒味好香,有少少麻辣,蜆肉一啲都唔腥,意粉爽口📌「芝士烤雞墨西哥餅」芝士好多可以拉絲,味道好好,超滿足!📌「TPI CHEESE CAKE」cheese cake質地好滑溜,芝士味幾濃郁,將值得一讚嘅係店員好用心喺碟上用朱古力畫圖案🥰📌「Apple Crumble」呢度嘅Apple Crumble好似cake咁,不過暖笠笠,好香玉桂味,唔算好甜.📍 賞島咖啡屋 (太子)太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖
📌「蒜油花椒蜆肉意大利粉」
花椒味好香,有少少麻辣,蜆肉一啲都唔腥,意粉爽口
📌「芝士烤雞墨西哥餅」
芝士好多可以拉絲,味道好好,超滿足!
📌「TPI CHEESE CAKE」
📌「Apple Crumble」
📍 賞島咖啡屋 (太子)
太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖
2023-06-01 147 浏览
今日嚟太子搵好嘢食呢間cafe位於一個較靜嘅街,平日唔覺眼,但靜靜地花一日喺度都幾好每張枱都有唔同擺設,枱與枱之間空間十足,靜靜地過一個下午最好不過👍🏼不錯今次食咗呢個鴨胸,成個set好豐富,有沙律菜,新鮮嘅薯蓉,仲有蘑菇同埋醃製得好入味嘅烤鴨胸,鴨胸一啲都唔老而且好Juicy,加埋一啲特製嘅燒汁配埋好好食😋另外都叫咗個炸雞翼,呢個炸雞翼做得好出色~好好食~外皮炸得勁脆,一路食一路啲汁流晒出嚟,好Juice~而且帶辣味,所以食得好過癮另外都嗌咗個兩個甜品,呢間店好有心思咁樣畫,會喺碟上面畫畫,個Apple crumble整到非常鬆軟,入面嘅甜度唔會話太甜,剛剛好
今日嚟太子搵好嘢食

花園街附近嘅一間復古風格文青咖啡小餐廳,店內以墨綠色嘅牆身配上黃色鎢絲燈膽,照亮著木製餐枱與雲石餐桌,更顯出不一樣的和諧情調。簡約清晰嘅餐牌設計,幸好我與友人在周六晚上早已預先約了7時的二人餐桌,當日餐廳已滿座,上嚟食飯嘅人都可以試吓Walk in,也許會有位置。二人晚餐從6時開始供應,前菜有是日精選餐湯蕃茄濃湯及慢煮雞胸柚子汁沙律🥗這份慢煮雞胸柚子汁沙律非常有誠意,雞胸排成花的形態置於盤的中間位置,因為慢煮出來肉質整得非常柔軟香滑!而沙律醬汁也很開胃清新,不會是很甜的那種柚子醬,配著小蕃茄以及一些雜莓吃著,真的不經不覺就吃完了!海膽味噲蟹肉意大利麵這個絕對是吃完不會忘記的味道,濃郁新鮮的海膽配著蟹肉蟹籽絕對是完美的配搭,雖然現在很多不同的餐廳有這道菜式,暫時是吃過最好吃的口感及醬汁,加錢點的這個意大利麵真的是必點👍🏻👍🏻👍🏻慢煮西班牙豬鞍 主菜配著白家製薯蓉和咖啡菇及沙律菜,慢煮西班牙豬鞍火候剛剛好,豬肉鮮味濃而且是爽滑的質感,而且調味也是不多不少,每一道配菜也是如此巧妙地調味,如果你覺得配菜只是配菜,我可以告訴你咖啡菇及沙律菜也能給你驚喜,烤過的咖啡菇仍然保持肉汁,沙律菜亦不是跟前

海膽味噲蟹肉意大利麵

慢煮西班牙豬鞍
主菜配著白家製薯蓉和咖啡菇及沙律菜,慢煮西班牙豬鞍火候剛剛好,豬肉鮮味濃而且是爽滑的質感,而且調味也是不多不少,每一道配菜也是如此巧妙地調味,如果你覺得配菜只是配菜,我可以告訴你咖啡菇及沙律菜也能給你驚喜,烤過的咖啡菇仍然保持肉汁,沙律菜亦不是跟前菜的沙律同一個味道,刻意將調味調校得濃郁一些,與自家製薯蓉的蘋果香非常夾🫶🏻🥰

Carrot Cake & Dummer White咖啡
紅蘿蔔蛋糕感覺是很非常有質感的口感,粗糙的中筋麵粉感覺反而是這款蛋糕的必須,因為要與香滑的奶油一起享用,形成強烈的對比與配合度,每一口還有夾著烤焗過的剛果燻香,和完美尾聲的Summer White咖啡相輔相成,形成舌尖上複雜的層次張力,而且每款意外地特出其視覺及味覺的享受,吃得出相當用心🫶🏻

Honey Grapefruit Tonic 特飲🍹
紫粉紅色的冰塊配合紅柚味的氣泡特飲,特別啱依家呢個炎熱天氣享用,冰冰涼涼以及鮮果味豐富,亦有助於消解餐後的油膩感,外型亦相當漂亮,看著也像在吃冰淇淋🥰

絕對是吃完會想再回來的小店,每一款食物的味道也別有用心,吃完後每一道菜式也令人很難忘,而店員的服務特別有親切感,老闆很親切,以後經過花園街也會回來再次拜訪🫶🏻🥰
2023-05-20
  • 慢煮雞胸柚子汁沙律
  • 海膽味噌蟹肉意粉
二訪近花墟嘅寧靜清幽Cafe,環境真係好寧靜,可以呆呆咁坐喺度好耐,依間門面細細,但食物一啲都唔馬虎,全部擺盤都好有心思,令人有種想再幫襯試唔同款嘅感覺😋😋.▪️明太子櫻花蝦意粉擺盤好靚,一上枱心情已經加分,明太子配埋櫻花蝦好開胃,份量亦唔少,意粉煮得啱啱好,好有咬口👍🏻.▪️All day breakfast牛角包好香脆內軟,蘑菇juicy唔乾身,配埋牛油果、煙三文魚、沙律菜,食完好滿足😋
▪️明太子櫻花蝦意粉
▪️All day breakfast

2023-05-30 37 浏览
在太子花虛行了一個圈,就算不是每間鋪都看,也已感到疲累,拿著滿手的戰利品,來到花園街的「賞島咖啡屋」醫肚歇腳,店舖門面和店內都擺放了植物,燈光柔和,真是鬆一鬆的好去處。「明太子櫻花蝦意粉」$128意粉卷成長條形放在碟中,分開了醬汁和紫菜絲,賣相好靚,很有心思。混合櫻花蝦醬汁後,可因應自己的喜好加上紫菜絲,非常好味。「芝士烤雞墨西哥餅」$88烤餅夾著雞肉、洋蔥、三色椒和芝士醬汁,外皮香脆,口感豐富。

「明太子櫻花蝦意粉」$128

「芝士烤雞墨西哥餅」$88
烤餅夾著雞肉、洋蔥、三色椒和芝士醬汁,外皮香脆,口感豐富。

賞島咖啡店☕️環境優雅精致,裝潢雅緻有品味。店員服務周到親切,而且會主動與客人聊天,是個讓人愉悅的晚餐🥣體驗。牛油果煙三文魚牛角包牛油果煙三文魚牛角包🥐好好味。外層酥脆,內裡鬆軟帶有濃郁牛油果味。第一個口感是牛油包中的脆香,之後會散發香濃嘅芝士味以及新鮮的牛油果香甜🥑,再加上香煙三文魚和芝士的完美配搭,味道絕佳。推薦一試!蒜油花椒蜆肉意大利麵細嫩的意粉配上新鮮蜆肉,蒜油和花椒的香氣讓人食指大動。湯汁有淡淡的酒香味,味道濃郁,但不會過於油膩。份量也足夠一人食用,非常值得一試!黑松露薯條薯條口感酥脆,廚師十分有心機,並沒有過分油炸。在沾著黑松露醬後,黑松露的香氣獨特迷人。份量十分足夠,搭配飲料或是主餐都非常適合,值得推薦!TPI Cheese Cake🍰 由廚師本人親手畫上花紋的芝士蛋糕真是讓人十分不捨得吃下去!廚師畫了玫瑰花以及兔仔🐰,十分可愛!蛋糕有濃郁的芝士口感與酸酸的果醬完美結合,使人回味無窮。而這款芝士蛋糕除了可以用果醬配搭,可沾上圖案上的朱古力🍫, 也是絕美的搭配❤️

TPI Cheese Cake🍰
TPI Cheese Cake
2023-05-27
TPI Cheese Cake
2023-05-28 15 浏览
因為近排搬咗新屋所以成日去太子買下花順便搵吓小店食吓嘢今次搵咗間Cafe食晚餐好在又有set dinner 唔使我花太多時間諗食咩🤭蘑菇湯同沙律做頭盤之後我就揀咗個🍽️蒜油花椒蜆肉薏大利麵🍝質感夠彈牙,花椒味道好突出加上微微嘅辣味,令你滿面微汗呢個配搭好少見,令你想再嚟食多次😍跟住呢個真係有驚喜啦🍽️烤安格斯西冷牛扒🥩肉質柔軟,嫩滑,容易咀嚼, 豐富多汁,好有驚喜! 原來係用牛肩胛部位完全唔使用任何醬汁已經好新鮮😍超級好味👍🏻👍🏻👍🏻甜品就揀咗個Apple crumble 帶有淡淡的甜味同香氣酥脆同柔軟,非常適合做飯後甜品😍食得我最開心就係呢度嘅Stuff 全部都好friendly, 食嘢食Service其實真係講得啱下次有機會一定再過嚟🙋🏻‍♀️..📍太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖🚊港鐵太子站 A出口,步行約3分鐘📞66607480
因為近排搬咗新屋
所以成日去太子買下花順便搵吓小店食吓嘢
今次搵咗間Cafe食晚餐
好在又有set dinner
唔使我花太多時間諗食咩🤭
蘑菇湯同沙律做頭盤
之後我就揀咗個
🍽️蒜油花椒蜆肉薏大利麵🍝
質感夠彈牙,花椒味道好突出
加上微微嘅辣味,令你滿面微汗
呢個配搭好少見,令你想再嚟食多次😍
跟住呢個真係有驚喜啦
🍽️烤安格斯西冷牛扒🥩
肉質柔軟,嫩滑,容易咀嚼, 豐富多汁,好有驚喜!
原來係用牛肩胛部位
完全唔使用任何醬汁已經好新鮮😍
超級好味👍🏻👍🏻👍🏻
甜品就揀咗個Apple crumble
帶有淡淡的甜味同香氣
酥脆同柔軟,非常適合做飯後甜品😍
食嘢食Service其實真係講得啱
下次有機會一定再過嚟🙋🏻‍♀️
📍太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖
🚊港鐵太子站 A出口,步行約3分鐘
📞66607480
用餐优惠
試食活動
2023-05-27 57 浏览
最近來到太子一間新開的咖啡店, 晚市🍴二人餐極吸引, 豐富又美味可口!前菜 慢煮雞胸柚子汁沙律🥗雞胸肉 慢煮肉質口感更嫩,有柚子汁沙律 開胃!海膽味噌蟹肉意大利🇮🇹麵🍝這款十分香濃的海膽,醬汁配合更天衣無縫,有鮮蟹肉更增加口感,確好好味🤤慢煮豬鞍又係我喜歡的皇牌推介,慢煮豬鞍肉腍可口,配以特色醬更惹味啊!甜品🍮二人餐已包甜品, 這款香蕉芝士蛋糕🍰🍌完全合我口味,不會太漏,香滑香蕉芝士味道使我第二個胃又出動起來!最後點了特色黑芝麻及綠茶🍵latte , 滿足到不得了!賞島咖啡屋 太子花園街233 至235 號偉雄地下 a鋪

前菜 慢煮雞胸柚子汁沙律🥗
雞胸肉 慢煮肉質口感更嫩,有柚子汁沙律 開胃!

海膽味噌蟹肉意大利🇮🇹麵🍝

慢煮豬鞍

甜品🍮

最後點了特色黑芝麻及綠茶🍵latte , 滿足到不得了!

賞島咖啡屋
太子花園街233 至235 號偉雄地下 a鋪
2023-05-26 20 浏览
位於太子鬧市中嘅呢間cafe 環境舒適悠閑食物擺盤有心思又好味而且好近地鐵站約朋友嚟食飯超級方便呀❣️-二人晚餐($468)🥣是日精選餐湯-蕃茄湯每啖都飲到蕃茄蓉真材實料,蕃茄味濃郁呢!🥗慢煮雞胸柚子汁沙律雞胸捲成玫瑰花形狀以沙律菜襯托賣相吸引又健康好味喔💕雞胸以慢煮方式製作 爽嫩有口感👍🏻而沙律菜能上柚子汁做調味清新開胃呢!🍝海膽味噌蟹肉意大利麵(+$38)Tt我超鍾意呢款日式x西式主菜 齋係望見面頭海量嘅蟹籽同蟹肉已經令人流水喇🤤意大利麵掛滿醬汁啖啖都充滿海膽鮮味😋配料同麵量嘅入量幾多CP值好高呀💕🥩烤安格斯西冷牛扒(+$68)大推❣️五成熟度掌握得好好入口富烤香味肉質幼嫩中帶咬口牛肉味道濃郁兼有小小油脂香唔會好膩👍🏻伴菜有薯蓉、沙律菜同烤冬菇色澤吸人,豐富又好味呀!🍰Tiramisu擺盤非常有心思用朱古力醬畫咗隻貓仔蛋糕層次豐富幾有咖啡香味個人覺得蛋糕身可以在濕潤dd🍹飲品套餐包咗果汁/咖啡如果升級特飲都只係$12好抵呀💕推介鍾意飲茶嘅朋友仔不妨試吓焙茶Latte 茶味濃郁,口感順滑另外熱朱古力都唔錯😋唔會太甜有濃郁嘅朱古力同奶香味呀!
位於太子鬧市中嘅呢間cafe
環境舒適悠閑
食物擺盤有心思又好味
而且好近地鐵站
約朋友嚟食飯超級方便呀❣️

二人晚餐($468)
🥣是日精選餐湯-蕃茄湯
每啖都飲到蕃茄蓉
真材實料,蕃茄味濃郁呢!

🥗慢煮雞胸柚子汁沙律
雞胸捲成玫瑰花形狀
以沙律菜襯托
賣相吸引又健康好味喔💕
雞胸以慢煮方式製作
爽嫩有口感👍🏻
而沙律菜能上柚子汁做調味
清新開胃呢!

🍝海膽味噌蟹肉意大利麵(+$38)
Tt我超鍾意呢款日式x西式主菜
齋係望見面頭海量嘅蟹籽同蟹肉
已經令人流水喇🤤
意大利麵掛滿醬汁
啖啖都充滿海膽鮮味😋
配料同麵量嘅入量幾多
CP值好高呀💕

🥩烤安格斯西冷牛扒(+$68)
大推❣️
五成熟度掌握得好好
入口富烤香味
肉質幼嫩中帶咬口
牛肉味道濃郁兼有小小油脂香
唔會好膩👍🏻
伴菜有薯蓉、沙律菜同烤冬菇
色澤吸人,豐富又好味呀!

🍰Tiramisu

不妨試吓焙茶Latte
茶味濃郁,口感順滑
另外熱朱古力都唔錯😋
唔會太甜
有濃郁嘅朱古力同奶香味呀!
2023-05-24 43 浏览
賞島咖啡屋地址: 太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖有咖啡又有酒飲的coffee shop ?是的,這裡可以滿足不同的人,morning coffee night alcohol同朋友來了食dinner 佢比較健康,食物點了salad $78 慢煮雞胸柚子salad Pasta 小食亦很吸引,未來前是被網上圖片吸引而來的,我就點了碟比自己$128 青醬帶子螺絲粉,螺絲粉有紋可以吸很多汁,羅勒醬很香,不過帶子很小,不知是否因為煎完縮了水呢$48 affogato,雪糕加黑咖啡,當雪糕溶入左黑咖啡中,有甜味及奶香,當作是飲品or甜品都得。#香港旅行 #香港探店 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #hktravel #yummy #foodporn #delicious #cuisine # #restaurant #dining #打卡 #網紅餐廳 #dinner #supper #香港必食 #高CP #KOL #coffee #賞島
賞島咖啡屋

地址: 太子花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖

2023-05-24 27 浏览
【香港🇭🇰太子】坐得勁舒服嘅隱世cafe🥰🥰野食好味價錢相宜值得encore呢慢煮雞胸柚子汁沙律🥗雞胸有煎香過但唔鞋食落juicy, 加埋柚子汁酸酸甜甜好開胃🥰而且沙律除左菜仲有麵包粒份量都算多TPI cheese cake必叫!!🤩係香蕉🍌味嘅巴斯克芝士蛋糕🍰食落creamy得來仲有啖啖香蕉肉😗面頭係脆脆焦糖,食落好香濃芝士味😏Sesame latte同樣高質🤓飲落有香濃芝麻味但唔會好似芝麻糊咁杰,仲有少少奶味👍🏻好飲.📌 賞島咖啡屋 (#太子美食)#太子 花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #相機食先 #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #米線 #홍콩맛집 #香港居酒屋
【香港🇭🇰太子】

坐得勁舒服嘅隱世cafe🥰🥰野食好味價錢相宜
值得encore呢

慢煮雞胸柚子汁沙律🥗

份量都算多

TPI cheese cake

Sesame latte

📌 賞島咖啡屋 (#太子美食)
#太子 花園街233-235號偉雄大廈地下A號舖
2023-05-24 23 浏览
平日吃完午飯後來到,店裏有不少人。和男朋友各點了一杯凍咖啡消消暑。Expresso Orange $48🍊橙和咖啡是我其中一個很喜歡的配搭,非常清新,適合夏天飲!啡底是我喜歡的Nutty口味,很香!Express Cucumber Tonic $48🥒男朋友抱住一試的心態點這杯,原來還不錯,口味幾特別,沒有很伏的藥水味,我覺得還有點像蜜瓜味。喜歡清新的味道可以一試。

Expresso Orange $48🍊

下午茶
Expresso  Orange
Expresso  Cucumber  Tonic
2023-05-22 57 浏览
去附近聽talk前search到呢間特色小店,意料外食物質素幾高,2人輕晚餐叫了<🐟西京燒比目魚>、<🥐煙三文魚牛油果牛角包>同<🍰New York Cheesecake>,大滿足!<🐟西京燒比目魚$128>第一次試西京燒,甜甜地好開胃,原來呢個係日式家庭料理,用白味噌吊味,魚更加鮮甜,配大啡菇、薯蓉同沙律(有🍓!!)大推!<🥐煙三文魚牛油果牛角包$68>可惜墨西哥餅sold out!! 不過牛角包都冇伏,好鬆脆香軟,有芝士、牛油果、番茄、煙三文魚,每啖都好fresh,唔油膩!<🍰New York Cheesecake$52>雖然小貴,但個畫碟已經值回票價,打卡一流!味道standard,上面淋上🍓醬,減輕膩感!🔂下次多啲時間可以試下佢既$468 dinner set, 包湯、前菜、1個pasta、1個main、2杯野飲同甜品,一人都係$200幾!✨加分位:☝🏻店鋪好多小擺設慢慢等客人發掘✌🏼店員好nice,拯救左我🪫的電話🥹

<🐟西京燒比目魚$128>
西京燒比目魚

<🥐煙三文魚牛油果牛角包$68>
煙三文魚牛油果牛角包

<🍰New York Cheesecake$52>
New  York  Cheesecake

✨加分位:

☝🏻店鋪好多小擺設慢慢等客人發掘
✌🏼店員好nice,拯救左我🪫的電話🥹
西京燒比目魚
煙三文魚牛油果牛角包
  • 牛油果三文魚牛角包
2023-05-18 592 浏览
今日和好友去花園街買花,在附近遇上一間咖啡小店,就入去歇一會,吃份下午茶兼打下卡。環境舒適寧靜,加上柔和燈光和音樂,令人馬上放鬆心情。以木系為主,約有六至八張二至四人枱,每枱均擺放了一瓶小乾花和一些小擺設,簡約優雅。半開放式的水吧區和廚房,可看到大廚和咖啡師用心製作。正是下午茶時間,下午茶餐包一杯美式咖啡或果汁,亦可加錢升級其他飲品。除了有下午茶餐外,還有一些單點菜式,包括意大利粉麵、主菜、小吃、配菜和甜品。******************************在七份下午茶中,我們揀了一份蕃茄蛋沙律轉酸包 Tomato Egg Salad Croissant ($68),色彩豐富,賣相吸引。酸包皮香脆,包身柔韌,配上蕃茄蛋沙律,清新健康,充滿蛋香,好味!旁邊的沙律菜好新鮮爽嫩,加了醋汁,酸咪咪好fresh!***************************另一份是牛油果藜麥柚子汁沙律 Avocado Quinoa Salad with Grapefruit Juice ($108),一層層,用料豐富,用心之作。有紫洋蔥粒、青瓜粒、番茄粒、三色藜麥、雜莓等健康食材,配上微酸的柚
***************************
牛油果藜麥柚子汁沙律
另一份是牛油果藜麥柚子汁沙律 Avocado Quinoa Salad with Grapefruit Juice ($108),一層層,用料豐富,用心之作。有紫洋蔥粒、青瓜粒、番茄粒、三色藜麥、雜莓等健康食材,配上微酸的柚子汁和沙律醬,加埋底層的半熟牛油果,口感豐富,亦相當飽肚,有營之選。
***************************
Hot Orange Mocha
我要了杯 Hot Orange Mocha (+$12/跟餐),雖用脫脂奶,但拉花圖案亦相當清晰挺身。入口溫度剛好,橙味、咖啡味和朱古力味三者都味道平均,入口香滑帶點甘苦,好喝!
Hot Hojicha Latte
朋友的Hot Hojicha Latte (+$12/跟餐)轉燕麥奶(+$5)也不錯,拉花圖案同樣優美,靚!她話甘香的焙茶配上燕麥香,原來都幾夾,入口順喉,味道香濃,很討她喜歡!
------------------------------看了花墟色彩繽紛的花朵,再嘆了一頓美味的下午茶,讓我過了一個舒適的下午,簡簡單單的行程已很美好!
2023-05-18
Hot Hojicha Latte