2014-08-09
今日喺呢頭做完野~緊係要搵個地方急救個肚仔先~8點鐘左右真係邊到都有人等位~突然心中閃出想食日本拉麵~行緊去的時候,又突然記得呢間過去的不快經驗..最後叫自己比多次機會佢~希望佢今次會有驚喜...去到門口都要等位,相對少人好多~好快有位~一坐下就覺得有D熱,望望頭頂~冇出風位~心知不妙~未食就出汗,因每枱都坐左人~己冇其他位置可調了~~記得上一次食左個三號辣冇咩料到~所以今次決定要挑戰佢的十大辣~自己揀好心水赤王拉麵再加份黑木耳,再比服務員落單~~其間閒時望下四周的人~發現坐喺我身邊的一個紋身外籍人~佢手上的點菜紙係英文的~餐廳好細心咁盡力招呼唔同國籍的人~~我聽到服務員都係照同佢講中文~哈~等左五分鐘有野食上枱~赤王一上枱~唔知點解有種失落的感覺~可能係同我心中的形態差太遠~我滿以為係己調較好又紅又濃又辣的豬骨湯再加拉麵同配菜~點知成件出品我只係覺得師夫喺個基本湯底上不斷咁加辣椒粉就算~我揀左濃味的豬骨湯,根本唔可以溶化大量的辣椒粉~再加上有其他的漿汁,唔覺得辣反而覺得好咸... V__V 我覺得有點OVER~拉麵確係可以應客人的要求唔會煮得太淋~我中意一條條有點質感同咬口~!因為舖
因每枱都坐左人~己冇其他位置可調了~~
發現坐喺我身邊的一個紋身外籍人~佢手上的點菜紙係英文的~
等左五分鐘有野食上枱~
我滿以為係己調較好又紅又濃又辣的豬骨湯再加拉麵同配菜~
唔覺得辣反而覺得好咸... V__V 我覺得有點OVER~
因為舖頭話冇腩肉~所以品嚐到比較清瘦的肩肉~
肩肉薄薄三片~埋喺濃湯同大量汁料之下~
細心感受都仲可以食到佢的肉味~但係已經不能突出了~
原來碗本麵身都有D黑木耳~等我仲額外點左一份~黑木耳好爽口切成細絲,少左一份草青味~易入口左~!
一邊食一邊出汗~絕對唔係因為食左呢個''辣''麵,而係空調真係有D缺乏~
隔離位的外籍人士比我更快離開現場~!!
我自己都快食完就走了~一出門口如去左第二個世界~!
總括黎講..算係見識過佢的出品~可能呢D係佢地的專業同特色...
只係唔適合我~可見的未來相信唔會再見
店舖本身冇洗手間設備~要解手的話就要去商場的洗手間...要行好遠啊~~陰公~一D都唔覺得興奮的辣辣拉麵~~!!
因每枱都坐左人~己冇其他位置可調了~~
發現坐喺我身邊的一個紋身外籍人~佢手上的點菜紙係英文的~
等左五分鐘有野食上枱~
我滿以為係己調較好又紅又濃又辣的豬骨湯再加拉麵同配菜~
唔覺得辣反而覺得好咸... V__V 我覺得有點OVER~
因為舖頭話冇腩肉~所以品嚐到比較清瘦的肩肉~
肩肉薄薄三片~埋喺濃湯同大量汁料之下~
細心感受都仲可以食到佢的肉味~但係已經不能突出了~
隔離位的外籍人士比我更快離開現場~!!
我自己都快食完就走了~一出門口如去左第二個世界~!
只係唔適合我~可見的未來相信唔會再見
题外话/补充资料: