2012-11-06 57 浏览
等待,是現今在香港吃人氣拉麵的特色。由初初在中環開業的豚王要等上過一個小時,到今天因為開了兩間分店,人流分薄了,我們可以等少於一小時就入座,感覺相常良好。尖沙咀這間豚王是九龍區唯一分店,方便我們這些"非港島人"。這個星期五晚,幸好MP早放工,讓我們可以在七時前就入座,等了才不過十五分鐘,抵讚!第一次光顧尖咀分店,地方比中環總店光猛舒服得多,不過就失了總店的"街頭拉麵"的特色。小妹總是想念"豚王"湯底,不過喜歡嘗新的心態總是很強,結果我們都選了兩款未吃過的湯底:翠王和胡椒王(這是本日的限定王)。先說說olive味超濃的翠王。一整碗綠色的拉麵,下了大量橄欖油,加上芝士碎溶在湯後,整碗湯底的豬骨味都被蓋過了,反而覺得自己在吃餐前麵包!不是不好,只是這種半西式的湯底有點失真。拉麵有點過軟,下次要加硬度才行。這碗是太麵,麵質與細麵有點分別。小妹還是喜歡細麵呢。然後再說限定王:胡椒王明明說是每天限定20碗,是晚就我看到的都已3碗了,這個數字是個虛數吧?顏色上與黑王有點相似,喝一口湯就知胡椒下得真的很重,差一點又蓋過豬骨湯味。冬天吃這個限定王該會很好,因為會越吃越熱,是胡椒暖胃的作用吧?這碗是我喜歡
等待,是現今在香港吃人氣拉麵的特色。

先說說olive味超濃的翠王

然後再說限定王:胡椒王
顏色上與黑王有點相似,喝一口湯就知胡椒下得真的很重,差一點又蓋過豬骨湯味。冬天吃這個限定王該會很好,因為會越吃越熱,是胡椒暖胃的作用吧?這碗是我喜歡的細麵,個人覺得細麵掛湯能力較強。

今次也點了一隻半熟蛋,小妹喜愛的半熟蛋。
蛋黃橙黃色、半熟且流心,時間控制得剛好。不過$15一隻就有點太貴,我還是自家製好了!

這一次我們全都嘗新,結果發現,其實最好吃的,還是簡單的豚王湯底。
2012-10-26
2012-10-26 13 浏览
因為友人今晚一定指定要食豚王,未食過就去試試。大約八時半去到,都大排長龍。幸好等了一會兒就可以入內,大部份等候的人都是一對對的情侶。排隊時,店員已派了ORDER紙及筆,由於第一次食,大部份是隨心填上。問左店員第一辣度會唔會好辣,店員回答只是普通,之後就是我食麵艱辛時間開始……麵一上就知道不妥。碗上一層層紅色?但是沒辦法,叫到就要食。辣度平時是食到,但可能最近食清淡左,所以覺得好辣。枱上擺放一個大水樽,店員會不時加水及遞上紙巾,服務很細心。另外不得不讚是湯底,叫普通都很濃,麵有厚感同彈牙,和湯底配合天衣無縫。今次我和友人都不約而同叫同一湯底(赤王),我倆都週圍望望其他人叫甚麼湯底,很多男性會叫黑湯底(黑王), 好似芝麻糊一樣。今次和友人都很滿意,下次會再光顧!一定要叫豚王湯底試試!最主要唔好太辣^^
未入去,就被一個日式大燈籠吸引。
我點的赤王拉麵

2012-10-22
未入去,就被一個日式大燈籠吸引。
我點的赤王拉麵
  • 赤王
2012-10-26 20 浏览
同老豆食個lunch, 難得佢百忙中抽時間, 試試近來響噹噹嘅豚王。為免中招, 特意選擇了最安全嘅豚王, 幾好有得圈, 圈豚角, 走蔥。值得鼓勵係筷子用竹, 竹係全世界生長速度最高嘅植物, 即係豚王非常響應環保, 底讚!豚角好鬆化, 但太肥, 女仔無可能接受, 可以叫做好食但太唔健康, 而麵就okay, 簡咗硬又夠硬, 但係湯令我比0分, 因為我同老豆食嘅時候已經覺得好鹹同太濃, 唔知係唔係味精, 之後夜晚飲好多水都喉嚨好痕, 兩個都有少少唔舒服, 又不至於病, 其實豚王服務好好, 老闆好細心好體貼做好多嘢好custom made, 但係味太多了, 唔敢再試。

2012-10-24 26 浏览
終於一試好多人話好好食既豚王.一碗麵好講究,味道.麵條同肉都可以簡番岩自己既味,赤王濃豬骨湯麵. 香料全部都簡左淡.不過已經辣到呀媽都唔認得.湯底十分杰而且麵條好煙韌.可能自己本身唔係好食得辣.所以辣味蓋過左所有野既味道.
終於一試好多人話好好食既豚王.

一碗麵好講究,味道.麵條同肉都可以簡番岩自己既味,

赤王濃豬骨湯麵.
香料全部都簡左淡.
不過已經辣到呀媽都唔認得.
湯底十分杰而且麵條好煙韌.
可能自己本身唔係好食得辣.
所以辣味蓋過左所有野既味道.
2012-10-10
2012-10-17 23 浏览
間野唔係好爆可能係因為星期一晚上關係晌出面同朋友吹吹水兼揀完野食就入去坐低服務幾好鍾意佢MARK埋邊個位既人食咩野(每個位都有號碼)由於唔知道"角煮"係乜野 (豚肉類別)我揀左角煮, 另外兩個朋友就揀左另一種(唔記得名, 但係豚肉薄切)黎到先知原來角煮係成舊扣肉咁....肥仔死....即刻同朋友交換換左之後既豚肉薄切幾好食!完整菜式名係: 黑王角煮太麵麵有得揀幼麵同太麵我揀太麵都唔覺得粗(比即食麵幼小小), 有0趙頭黑蒜油太油膩了! 但真係幾好食既....如果我果日好胃口D的話就好了!朋友叫左豚王同赤王豚王好似無乜特別食赤王既朋友食到爆哂水喉, 但佢話幾好食一樓唔係辣妹既我唔敢試反而下次想試下翠王最好3個女仔去SHARE 2碗咁就應該岩岩好
間野唔係好爆
可能係因為星期一晚上關係
晌出面同朋友吹吹水兼揀完野食就入去坐低

服務幾好
鍾意佢MARK埋邊個位既人食咩野(每個位都有號碼)

由於唔知道"角煮"係乜野 (豚肉類別)
換左之後既豚肉薄切幾好食!

完整菜式名係: 黑王角煮太麵
麵有得揀幼麵同太麵
我揀太麵都唔覺得粗(比即食麵幼小小), 有0趙頭

朋友叫左豚王同赤王
豚王好似無乜特別
食赤王既朋友食到爆哂水喉, 但佢話幾好食
一樓唔係辣妹既我唔敢試
  • 豚王
  • 赤王
  • 翠王
2012-09-30 28 浏览
最近,日式拉麵掀起一陣風潮,新店開完一間又一間。中環嘅豚王原本就係呢個風潮嘅始作佣者,但試過佢地尖沙咀分店嘅出品,真係令人大跌眼鏡。試咗當日嘅特別王,濃厚豬骨湯底X櫻花蝦。外表睇嚟已經覺得比一般拉麵濃稠,湯面上有硺碎嘅櫻花蝦,聞落都有啲蝦香。如店方建議,食麵之前,先嚐一啖湯底,豬骨味唔濃烈,只覺有少少咸,同好油膩。單係啲湯,已經可以算係我食過嘅日式拉麵中最難食嘅。雖說豬骨湯底必然杰身啲,但佢個湯差少少就似茨汁多過似湯。叉燒有三片,亦似煲湯豬肉,沒有肉味同鞋口。至於拉麵,亦覺有䶨水味。總之,全部都唔合格。最後,都唔知因為太油定太杰,食到一半,已經食唔落,仲想反胃㖭。因為太"朗"胃,已經食唔出其他味道。
最近,日式拉麵掀起一陣風潮,新店開完一間又一間。
2012-09-30 41 浏览
食過中環總店, 銅鑼灣分店, 今次特地往尖沙咀新店試試, 位於尖沙咀棉登徑, 位置有點僻, 但其實好近尖東站出口。中午一時,店內已差不多坐滿, 外面仍未需要排隊, 我們被安排坐門口第一張枱, 相比其餘兩間店已算很舒適。由於餐牌沒有詳細介紹「限定王」是什麼, 便問侍應, 侍應指指牆壁的紙張說:「果個」就算介紹了, 其實限定王是咖哩。我估店主會定期更換限定王的口味, 所以並沒有在餐牌上說明是什麼。最後我點「黑王」, 朋友點「限定王」, 每人入座時獲派一張紙, 根據自己的喜好選擇麵質, 湯底,豚肉類別等等。跟日本的「一蘭」相似。我原本以為食完「黑王」, 牙齒會黑黑的, 但心想這個朋友好熟,不怕尷尬, 所以即管試試, 結果並沒有我想像中這麼黑, 湯底較為杰身, 味道幾好,豚肉大大的。朋友的「限定王」同樣湯底很杰, 有點辣, 豚肉較薄身, 整體味道比「黑王」好。這間店還有洗手間設備值得一讚。

由於餐牌沒有詳細介紹「限定王」是什麼, 便問侍應侍應指指牆壁的紙張說:「果個」就算介紹了, 其實限定王是咖哩。我估店主會定期更換限定王的口味, 所以並沒有在餐牌上說明是什麼。

限定王
這間店還有洗手間設備值得一讚。

限定王
2012-09-25 8 浏览
今次帶朋友來吃~~~~還是這間TST新店位置及環境較好!!! 上次行過一次後, 今次很易搵啊~~~首先是落ORDER, 自己選想吃什麼的...每次都是有兩款配菜給客人加~~~~一款芽菜, 平時不吃的我都會落一些; 另一款係辣的菜甫, 好野味, 但不吃得辣的朋友不要落太多, 辣味都幾勁的...; 還有冰冰的檸檬水, 夏日涼涼的感覺...今次試黑王~~~湯底同汁都好味...叉燒好肥味...太麵比較扁不錯!! 很大碗, 今次吃很多啊~~~~下次再試其他王~~~希望有魚王啦~~~

首先是落ORDER, 自己選想吃什麼的...
正-黑王
下次再試其他王~~~希望有魚王啦~~~

2012-09-06
正-黑王
  • 豚王
  • 黑王
2012-09-21 7 浏览
一連再再而三的歡送飯局,吃得我們人也膩了,是夜我們只想吃得簡單一點,朋友提議吃拉麵好了,最後在尖沙咀就選了新開的豚王,只是我心想,豚王一點也不簡單,一樣很膩呀……朋友六點多已到達,其時還未需要輪候的,不過由於要等齊人才可進入,在我來到的時候已是七點多,其時已滿座,很好我們等了很快的時間就有空檯給我們了。尖沙咀這裡店子當然比中環大,位置也較多,依然有吧檯位,但風味和中環相對當然就差了一點。依然是那四種口味,另外每日有一款特別的,只限賣二十款,是晚的是咖哩王,最後我還是點了自己最愛的原味 – 豚王,朋友就點了翠王吃。雖不是有心和本店比較,但吃過中環的豚王再吃這裡,就會知道分別真的很大呀! 這裡的湯底一點也不稠身,雖說我不想吃太膩,也未免覺得它感覺稀。豬骨味依然存在,未至於淡了很多,對吃膩了的我其實幾適合的,但真的不及本店又濃又稠又香的湯底。豚王的麵條是我永遠點超硬也覺得不夠硬的,這裡亦然,不過好在亦不會太腍了,仍有點點口感,不會太過份啦。叉燒可選肩肉或角煮,選了前者,薄薄兩片肥瘦適宜,不會太散亦有肉味,是不太差啦。加了溏心蛋就覺得幾好吃,一切下蛋黃即流出來,香甜好吃,不能不加啦。朋友說覺得
我只愛吃豚王啦~

朋友說覺得不錯,我說那是因為你未吃過本店啦,有機會一定要和她再去! 還是那句,真的很難不比較呀…….
我只愛吃豚王啦~
As expected the ramen tasted as good as my previous visits.After I had the green king there was no thirstiness that I had last time.I also tried the Red King as well which was my first time trying it and the spiciness levels were at its maximum, the spiciness was so strong that it affects the senses in your nose as well.It is different from the Sichuan chilli, a tiny drop really packs a punch.Just the ramen alone is the best compared to the rest and the texture of the ramen is really silky.The o

The only disappointment were the choices for the broth because I was hoping to try the fish king, tomato king and the prawn king but they no longer serve it and the curry one was sold out too.
However the customer service was good because they gave out tissues to the diners and for the ramen choices they now have a thicker noodle as well as the original thin Hakkata type.
butao brollies?
题外话/补充资料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $180 [b]Service:[/b] Good [b]Yummy factor:[/b] Good [b]Napkins provided:[/b] Yes [b]Noise levels:[/b] Quite noisy [b]Glass of water provided:[/b] Yes [b]English Menu:[/b] Yes [b]Air Conditioning:[/b] Yes ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-09-05 13 浏览
許多食友雖然可能會對此標題有點不以為然,但對於一向偏好濃稠日本式拉麵口味的小弟來說,這兒做出來的豬骨湯底拉麵,確又是自己的心頭好。自問最近在坊間試了不同地方的拉麵,吃來吃去最後的結論,都是認為這裡的最對自己的口味....最近在九龍尖咀開了新店的"Butao",心想以後無須山長水遠的走到對面海便能品嚐這一道令小弟魂牽夢縈的豬骨湯拉麵,實在是讓人興奮不已....上一次在本店吃的是最基本的"豚王",今趟重臨,就試試另一款店內的熱賣 ---- "黑王"....下單後不到五分鐘麵便端來。一看便知是超級濃味之作 ---- 湯底依舊是濃郁得起膠。黑王的意思好像是加了大量的墨魚汁在湯內而得名,故此湯的味道是濃甜之餘也加上了一份鮮味。所以"濃、甜、鮮"便是這個黑王湯底的概括形容詞了....在落單紙上特別點明要後加大量洋葱粒及蒜蓉,結果當然就是令原本已夠濃的湯添多了一份難以言瑜的香氣。在喝多兩口之後,嘴巴登時使多了另外一股普通人可能不可忍受的"香氣"呢....此外在湯的中央亦加了一球擁有甚粗嚡質地的,被稱為"炎之醬"的東西。試將之與湯底混和後再喝一啖,發覺湯帶來的鮮味就更強了....這可算是畫龍點睛的一着

....

....此外在湯的中央亦加了一球擁有甚粗嚡質地的,被稱為"炎之醬"的東西。試將之與湯底混和後再喝一啖,發覺湯帶來的鮮味就更強了....這可算是畫龍點睛的一着....

白麵底要了普通的硬度,出來的效果感覺還是太淰了一點。下次再來時有了這趟的經驗,在選擇麵底時可能揀較硬一些的會更適合自己.....

义燒吃到的部份大多是腩位,甚是甘香軟淰至入口即化的。最令人驚喜的則就算是瘦的部位也是淰得要命,這就不得不讚了....

除此之外在湯內亦能找到不少的黑木耳,咬落既爽又脆的甚令人討好。真有點後悔沒有加碼添多一點來吃....
加了十五大洋添食的半熟溏心蛋是絕對物有所值 ---- 蛋黄被切開後便尤如瀑布般瀉出至碗內,看起來似是全溏心多過半溏心的;入口軟滑甘甜蛋香濃郁,是近來吃到少有的滿意之作....
配菜仍然是久違了的那兩盅味既帶辛又夠鹹的辣芽菜及像是海帶的東西。與之和麵條同食,惹味及風味兼備....
試過"黑王",實際上還未滿足,其餘的如"翠王"及"海老王"等....等着我吧,下趟來時便輪到您們了....
2012-08-30 51 浏览
終於等到今日去食豚王啦....之前好期待去食...因為上黎依度睇食評同埋d相都勁吸引....一放工就走左去排隊先...一去到已經好多人啦....排排下隊待應就派左點餐紙俾我....4個字過後...我fd終於黎啦...之後我地就即刻入去坐啦...我就叫左黑王....好似係芝麻同黑豉油....碗麵食淨左...因為食到一半已經覺得好滯...佢碗中間放左一舊黑芝麻...勁流...所以我覺得麻麻地...而我fd呢...佢就叫左豚王....佢話到依家都仲好回味碗拉麵...所以我諗應該不錯吧...最後係流心蛋....真係ok....d蛋黃一開就流哂出黎總括來講...都還可以既...
終於等到今日去食豚王啦
流心蛋
最後係流心蛋....真係ok....d蛋黃一
開就流哂出黎

總括來講...都還可以既...
2012-08-29
流心蛋
2012-08-29 28 浏览
真的聽聞過不少人提起拉麵, 豚王一定榜上有名, 但監於這店又有鎖售限制, 排隊又浪費時間, 排到亦未必可以吃, 所以幾年來亦未有嘗試過 今次的光顧, 事源在街上逛時, 收到一張此店派的傳單, 宣傳新店開張, 於是一試! 由於時間早, 未需排隊, 走到店外, 侍應已遞上order紙, 讓客人自行拿進店, 店內的座位是一張張長枱, 大家唯有對坐或平排坐, 人數少的一定會撘, 櫈是無椅背的, 務求令客人快吃快走吧 餐牌清楚地列出八款可供選擇的拉麵, 附有圖片及列有每碗的不同味道及配料 賣相不差, 看似很足料很大碗, 可惜碗被端過時未有傳出香噴噴的味道, 己有點失望 麵的粗幼及軟硬都可選擇, 都能一一做到客人要求, 選的豚肉亦可選腩及及肩肉, 是次的腩肉不會太肥, 味道不太差, 配菜沒特別好或差, 一般的正常, 至於靈魂角色的湯底, 就不太驚喜了, 竟然沒有想喝完一口又一喝的意慾, 真有點失望

餐牌
2012-08-15
餐牌
2012-08-29 29 浏览
今天剛剛在老尖有工作,便順道試試豚王這過江龍在尖沙咀的表現了.由於工作完成已是兩點半了,也正好避開排隊人龍,無需等位直接入座.先來看看點麵紙,好多選擇啊,可惜有好幾種都不供應了(不知是今天不供應還是以後呢?)依然再點豚王,就試試過了九龍味道能否維持麵一上檯面感覺有愕然,湯面上的那層油好像比中環元祖點更誇張啊~油脂粒也浮晒上面,食完真係要好好運動第一步先試湯底,味道還可不過和元祖店有明顯分別,麵點了普通硬度但也偏點硬,再來嘗一口叉燒,半肥半瘦的算合格,半熟蛋有點太生了,那蛋黃是完全的流質狀態呢總體算可以,但以豚王的名字來說,會令人和中環店比較就覺得有點不足了~

依然再點豚王,就試試過了九龍味道能否維持

2012-08-29
2012-08-13 15 浏览
是日朋友仔忽然間想食拉麵又記起佢朋友之前提過係尖沙咀開左呢間分店所以走黎試試幸好我地行快左兩步等左一陣條隊已經俾我地剛排既個時長左一倍有多不得不讚既係.....員工見到外面條人龍開始長會主動提供扇同水其實之前去過中環總店食過試過out of menu既海老王印象很好很有日本feel員工服務態度都好好所以我個次係笑住咁走出門口但今次去食呢間分店其實整體感覺都不錯menu比中環總店多左好多選擇麵黎得都算快是日試左新野.......魚王麵黎到第一啖當然係試湯啦味道很濃,魚味亦很出(當然啦~~我揀左濃味)麵的口感亦不錯 (點了...超硬)掛湯的效果亦做得不錯份量亦都很足可惜......那些正面既感覺直至麵碗被收回前一刻一下子被啲員工既服務態度打沈左落黎話說我本身進食既速度唔算快所以整枱人食完走埋我地仲食緊(所以已經努力完成碗麵)個啲員工好似有點趕客咁食完碗麵.....即刻收碗 連杯正當食完碗咁濃味的麵之後....連想飲啖水既機會都冇就算我地真係食得耐左....亦都冇可能咁對我地加上我一直都覺得食任何既野都應該係去欣賞佢如果狼吞虎嚥咁食完一麵好味既拉麵咁不如走去食返碗十幾蚊既魚蛋粉算一樣飽肚最終
是日朋友仔忽然間想食拉麵
又記起佢朋友之前提過係尖沙咀開左呢間分店
所以走黎試試

幸好我地行快左兩步
等左一陣
條隊已經俾我地剛排既個時長左一倍有多
不得不讚既係.....
員工見到外面條人龍開始長

menu比中環總店多左好多選擇
麵黎得都算快

是日試左新野.......魚王
麵黎到第一啖當然係試湯啦
味道很濃,魚味亦很出(當然啦~~我揀左濃味)
麵的口感亦不錯 (點了...超硬)
掛湯的效果亦做得不錯
份量亦都很足

可惜......那些正面既感覺直至麵碗被收回前一刻
一下子被啲員工既服務態度打沈左落黎
話說我本身進食既速度唔算快
所以整枱人食完走埋
我地仲食緊(所以已經努力完成碗麵)

個啲員工好似有點趕客咁
食完碗麵.....即刻收碗 連杯
正當食完碗咁濃味的麵之後....
連想飲啖水既機會都冇
就算我地真係食得耐左....
亦都冇可能咁對我地

最終因為啲員工咁既態度
令我本身由好正面既感覺即刻變成負面
所以要再品嚐好味既拉麵
我寧願過返中環個間總店到食
题外话/补充资料: 感覺間鋪既衞生麻麻 一坐底已經見到有隻蚊係到飛黎飛去 最終仲見到有隻飛落枱面壺水到
2012-08-10