2019-07-27 1969 浏览
今日到石門見客,順便和客人食dinner傾吓計, 客人帶我來吃雞煲兼火煱,打邊爐正呀!滋補螺片花膠雞煲(半隻$188 ),原來呢個雞煲是湯上,首先喝一碗湯先,湯頭味道清甜滋潤,有老火湯的風味,雞肉肉質鮮嫩,花膠都幾彈牙!不錯呀!食到咁上下就開始打邊爐la! 我哋叫咗一客頂級安格斯牛小排$178,份量都好大,雪花紋好靚,脂肪均勻,肉質軟腍,牛味濃郁,正呀!手工即炸脆魚皮 $48 ~未見過咁大塊的魚皮初初都有D驚好硬,但食落原來好脆而且好有味!好似食緊薯片咁!即炸紫菜響鈴$38/3件~響鈴中間夾住紫菜,充滿豆香和紫菜的香味!手工四寶丸$85~有蝦丸、鯪魚丸、墨魚丸,同埋黑墨丸,全部人手打,真材實料,蝦丸和墨魚丸都非常彈牙!鯪魚丸魚味濃郁,好美味!雜菜籃$68 ~有生菜,白菜和菜心,全部非常新鮮翠綠,好爽甜!大話七$32~即係七喜加話梅,話梅味算濃郁,但酸酸甜甜的幾清新水蜜桃梳打 $38 ~冰涼清甜,爽呀!

湯的風味,雞肉肉質鮮嫩,花膠都幾彈牙!不錯呀!

手工即炸脆魚皮 $48 ~未見過咁大塊的魚皮

水蜜桃梳打 $38 ~冰涼清甜,爽呀!

2019-07-12
  • 手工四寶丸
2019-07-23 903 浏览
今日個客帶咗我去佢公司附近傾計,一齊晚飯食雞煲,唔係佢帶我去我都唔知呢邊工商業地區有間咁正嘅🐤雞煲~🔆豐鍋招牌麻辣雞煲🐤(半隻, BB辣)- 呢個雞煲真係無得頂,配料、調味惹味又濃味,d雞皮索哂汁煙靭香口,雞肉惹味。🔆自創爆芝響鈴(3件)- 自家製嘅響鈴即炸香脆,放落湯兩3秒,裡面芝士熔熔地,香脆滋味,勁正!🔆雜菜籃🥬 - 經個客檢查過,無一塊爛菜葉而且好乾淨😂,蔬菜鮮甜完全無渣,good!🔆手工即炸魚皮 - 超大塊魚皮,比平時薄無咁硬,但非常香脆好味,易咬香口,我就覺得唔沾湯食更好食。🔆頂級安格斯🐮牛小排 - 字見過火鍋呢個價錢嘅安格斯可以咁靚,直頭靚到平時食嘅牛頸脊質數,雪花紋分佈非常均勻。口感偏軟而且入口牛味濃郁。🔆火鍋最緊要嘅飲品🍹,呢間火鍋非常慷慨,超大杯份量一定多過375,水蜜桃梳打嘅水果甜味加有汽梳打水,中和哂雞煲嘅辣,一啖火鍋一啖梳打非常滿足!個客杯大鹹檸七都係超大杯,佢話感覺直頭消滯解渴喎~🤣✨環境casual得黎服務幾好,侍應反應都幾快。侍應會主動幫手撈勻雞煲,岩哂論盡又怕彈到衫嘅我,同個客傾住食,完全無被人打擾,感覺好好!

豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)
自創爆芝響鈴(3件)
水蜜桃梳打
豐鍋招牌麻辣雞煲(半隻)
自創爆芝響鈴(3件)
水蜜桃梳打
🤤突然好想食雞煲🔥🐔🔥知道石門有間叫豐鍋係食雞煲,即刻同老公去食😋因為我哋2個人,所以只叫咗豐鍋招牌麻辣雞煲半隻🐔一嚟到已經聞到香噴噴😋睇到都留曬口水🤤🤤雖然係半隻雞但份量都好多,配菜都好多,職員好細心,幫我哋不停炒啲雞😻啲雞好滑好香又Juice,啲汁唔會太咸但又夠曬味😋食完雞煲我哋仲叫咗頂級安格斯牛小排,一睇就知又靚又好食啦,牛肉脂肪分佈好平均,還好重牛味,超級好食👍🏻我還有叫咗鴨血,鴨血好新鮮好大塊,鴨血切得夠厚,口感就更加正😋還有叫咗什菜藍,有兩種菜,係白菜🥬和菜芯,好新鮮又翠綠😻小食我叫咗順德撈魚皮,因為唔係好多地方食到,魚皮好爽口彈牙,配埋香口的花生🥜和薑葱一齊食,真係好好食😻另外,我還叫咗爆芝響鈴,呢個響鈴係即炸,仲可以即食,響鈴有好多層,一口咬落去,口感豐富好有層次🥰仲加埋我至愛的芝士🧀簡直係好食到不得之了😋飲品我叫咗藍蝶雪梨🍐顏色好靚,飲落去有清新嘅雪梨味🍹老公就叫咗水蜜桃梳打🍑香濃水蜜桃味🍑都幾好飲😋呢個架用嚟放湯更都幾好,又慳位又靚😻餐廳仲有好多唔同嘅嘢食,下次約多啲朋友嚟食就可以食多啲唔同款式🤣呢間餐廳食物質素好高,特別係啲牛肉,超靚超好食,座位都坐得好舒適,職員

還有叫咗什菜藍,有兩種菜,係白菜🥬和菜芯,好新鮮又翠綠😻

呢個架用嚟放湯更都幾好,又慳位又靚😻

呢間餐廳食物質素好高,特別係啲牛肉,超靚超好食,座位都坐得好舒適,職員都好熱心幫助,我哋食完差不多9點幾都仲有人入嚟食嘢,以後食雞煲又多一間可以選擇😻🎉
2019-07-21
2019-07-23 138 浏览
阿女上次來「豐鍋」食過午餐後,表示很想來吃雞煲,所以今晚一家人來試吓。先叫咗一個「滋補螺片花膠雞煲」(半隻$188 ),雖則話係半隻雞,但我覺得都幾大隻,隻雞都尚算滑,個湯都幾好味,花膠都有好幾舊。食到咁上下就打邊爐,我哋叫咗一客「頂級安格斯牛小排」( $178 ),份量唔少,而且雪花紋好靚,脂肪均勻,食落去都好鮮嫩。另外叫咗手工即炸脆魚皮( $48 ),冇諗過係咁大塊,好驚喜!好脆而且好有味!阿仔不停再要!再要!另一驚喜係響鈴,佢有三款唔同響鈴,今次我哋揀咗即炸紫菜響鈴( $38/3件),條響鈴都大條有紫菜夾住喺裏面,係幾有特色。至於「手工四寶丸」($85)就有蝦丸、鯪魚丸、墨魚丸,同埋黑墨丸,全部人手打,仲放幾粒蟹籽喺面,食落好彈牙,好食!雜菜籃( $68 )有三款菜,全部都好新鮮、深綠色好靚。佢都有幾款特飲,我哋揀咗「大話七」($32)同埋「水蜜桃梳打」( $38 ),前者其實係七喜加話梅,話梅味唔算重,不過感覺好過淨係飲汽水,後者冇乜特別,幾好飲呀!

滋補螺片花膠雞煲
調味料

頂級安格斯牛小排

好脆而且好有味!阿仔不停再要!再要!
手工即炸脆魚皮

手工四寶丸

雜菜籃( $68 )有三款菜,全部都好新鮮、深綠色好靚。

大話七
大話七
滋補螺片花膠雞煲
手工即炸脆魚皮
手工四寶丸
2019-07-23 145 浏览
今晚係石門收工。石門而家多了了兩個廣場。搵食真方便。最重要係鐵路隔離。我喜歡捐窿週圍找野食。搵到一間不太起眼的雞煲。入面裝修好吸引我入去一試。因有幾個大公仔設計對住大門口。入到門口。內部雖不算太大。但都好開闊舒服。。坐位不算太迫我叫了個小辣雞鍋。配料豐富紅蔥。蒜頭。等等。我最愛芫荽都特別多。鍋汁味道小辣但易入喉。並未有搶喉的辣味。雞肉嫩滑。肉汁溶入鍋中配料。配合不凡。安格斯小牛排-價錢不算太貴。入口口感滿分。牛味不會吸湯後消失。牛味豐富。肉質鮮嫩一人食都不會太飽口。即炸響鈴-值得一讚。新鮮即炸。爽口即碎。真材實料。無油漬味。入口一些油都不沾。美味可口。個人認為唔點湯食最食得精髓。龍鳳檸樂-真係好大「檸樂」。檸檬數量都有成7-8塊

龍鳳檸樂-真係好大「檸樂」。檸檬數量都有成7-8塊

2019-07-15
$150 (宵夜)
  • 龍鳳檸樂
2019-07-22 50 浏览
嚟沙田石門美食之地,眾多食肆中,被豐鍋嘅雞煲吸引了,職員友善地安排坐位,湯底花膠好大舊好淋,雞好重雞味,自創爆芝響鈴原來係內含芝士,好特別,應該真係要來呢度先食到。不能不提是這碟頂級安格斯牛,雪花均勻,好好食仲好重牛味,菜應該是嚴選過的,因為又大棵又新鮮,最特別係手工即炸魚皮,成把間尺咁樣好正呀,食食吓突然間傳來極濃烈既麻辣雞煲味,原來隔離枱炒緊個辣雞煲,真係好香。下次一定再試麻辣雞煲,但今次我地揀呢個螺片花膠雞煲,湯底清甜,夠哂滋潤,打邊爐真係最佳選擇。
不能不提是這碟頂級安格斯牛,雪花均勻,好好食仲好重牛味,
菜應該是嚴選過的,因為又大棵又新鮮,
2019-07-17
$336.5 (晚餐)
  • 頂級安格斯牛
2019-07-21 72 浏览
見OPEN rice食評唔錯,生日朋友又鍾意食雞煲,即管試試尼間,訂左11:30枱,11:20去到見職員清潔中,就行埋一邊等,佢地清潔完即時通知我地入座,好有禮貌,我地叫左BB級麻辣雞煲,味道辣度好合我地口味,雖然並不是新鮮雞,但尚算不錯,其他打邊爐配料,除左鵝腸之外,其他都正正常常,芝士響鈴及炸魚皮最吸引,唯一要彈就係枱底個爐會散出熱風,越食越熱,同場見隔離左右食午市小炒套餐,好似好好味,下次會去試下
之外,其他都正正常常,芝士響鈴
及炸魚皮
庆祝纪念
生日
2019-07-21 57 浏览
今日中午同朋友慶祝生日,一行7人一齊過左黎石門食雞煲。經Openrice訂位,指定火鍋配料有半價優惠!先黎一盤醬料叫左2個煲,麻辣雞煲BB辣 半隻$168及全隻$268,雞煲醬汁好濃好惹味,好掂😋👍👍 即炸爆芝響鈴 $66 6大條,有芝士既響鈴真係第一次食,好特別,好味手工即炸魚皮 $48 3大片,好脆,就咁食都好得牛星拱照 $398 (牛肩脊,安格斯牛 牛花展,牛胸爽,雪花肥牛,牛舌,牛柳粒) 👍切片有厚度,唔會太簿,正嫩鴨血 $58 真係好嫩滑肥鵝腸 $98 一淥熟左,縮晒水,好細條,無乜口感白鱔片 $92 好新鮮地方唔算大,坐位好濶落,服務好以上價錢寫正價,睇收據可以見到邊款做左特價
先黎一盤醬料

手工即炸魚皮 $48 3大片,好脆,就咁食都好得

嫩鴨血 $58 真係好嫩滑
肥鵝腸 $98 一淥熟左,縮晒水,好細條,無乜口感

白鱔片 $92 好新鮮

地方唔算大,坐位好濶落,服務好
以上價錢寫正價,睇收據可以見到邊款做左特價

2019-07-21
2019-07-20 42 浏览
想試呢間雞煲好耐喇 終於搵到日黎食 平日夜晚繁忙時間原來都多人 好多人都一早book定 我地都係等後補 好彩好快都有位 餐廳感覺好乾淨 就算兩個人黎都係坐四人台 所以空間感好足👍🏼有張落單紙 除左雞煲外 肉都有唔同選擇 響鈐仲有芝士/紫菜味選擇今次我地就點左d普通野試下先 建議點左雞煲先 之後再點火鍋料 因為我地d火鍋料仲早過個雞煲雞煲到個陣 係未煮熟嘅雞同菜 都幾足料下 跟住個店員會幫我地炒到啲雞熟 一路炒口水一直流終於炒熟啦可以食😆由於我哋唔係食得好辣 所以淨係叫咗BB辣 但係已經好刺激 我哋叫咗隻普通響鈴 一睇已經知道好新鮮 炸得好靚 👍🏼👍🏼 好大舊 吸埋啲湯底好正 雪花肥牛 叫咗普通啲嗰隻 但係已經覺得足夠 兩個人食一盤絕對食得落四寶丸 除咗鯪魚之外都幾好食雜菜盤 有菜心生菜油麥菜同埋白菜 都幾夠食 最後啲菜吸埋啲湯底真係辣到hihi 呢個椰青真係要飲 凍冰冰好好味!!柚子蜜梳打 一般般啦下次會再嚟幫襯

今次我地就點左d普通野試下先 建議
點左雞煲先 之後再點火鍋料 因為我地d火鍋料仲早過個雞煲

雞煲到個陣 係未煮熟嘅雞同菜 都幾足料下

跟住個店員會幫我地炒到啲雞熟 一路炒口水一直流

四寶丸 除咗鯪魚之外都幾好食

呢個椰青真係要飲 凍冰冰好好味!!

柚子蜜梳打 一般般啦

下次會再嚟幫襯
2019-07-19 28 浏览
收左工周圍搵野食,呢個商場既一二期都好多食店選擇,呢間收得夜啲,同埋我地都想食雞煲,就簡左呢間。兩個人食左五百幾蚊,叫左半隻雞$168好夠味,雞肉好大嚿,香香辣辣的,連入面啲葱都好正。紫菜響鈴$38好正,想再叫,但好大嚿的,再叫應該食唔落其他野雜菜籃 $68菜,最尾先煮黎食 好入味 好辣安格斯牛 小份 $178好滑 好好味 牛有牛味 滾幾下已經熟晒龍鳳檸樂 $32有點小貴,但夠大杯,應該有兩倍份量,飲足成餐飯手工四寶丸 $85蝦丸 墨魚丸 黑墨丸 鯪魚丸 ,彈牙鮮味食完好滿足,好多卡位,好好坐,環境舒適,侍應會幫手炒啲雞,態度仲好好,令人食得好自在。附近枱有人慶祝生日,店內氣氛幾好。

兩個人食左五百幾蚊,叫左
半隻雞$168
好夠味,雞肉好大嚿,香香辣辣的,連入面啲葱都好正。

紫菜響鈴$38
好正,想再叫,但好大嚿的,再叫應該食唔落其他野

雜菜籃 $68
菜,最尾先煮黎食 好入味 好辣

安格斯牛 小份 $178
好滑 好好味 牛有牛味 滾幾下已經熟晒

龍鳳檸樂 $32
有點小貴,但夠大杯,應該有兩倍份量,飲足成餐飯

手工四寶丸 $85
蝦丸 墨魚丸 黑墨丸 鯪魚丸 ,彈牙鮮味

附近枱有人慶祝生日,店內氣氛幾好。

2019-07-18
$280 (宵夜)
2019-07-18 28 浏览
今日又跟家姐去咗石門做yoga,做完之後,例牌去京瑞廣場嗰邊dinner,今次又去吃火鍋。何能有人會質疑又做yoga又吃火鍋咪減唔到肥? 呢啲人may be諗多咗了。我哋去做yoga 個aim 係去舒筋活絡,去減壓呀! 而食嘢都係減壓嘅方法,我哋兩樣都做齊,個人輕鬆番晒! 餐廳位於京瑞廣場一期一樓,近屋苑,所以有唔少家庭來吃飯,費事煮嘛。今晚我哋先行評估咗一下食慾,結論係: 唔錯,所以想食豐富啲。於是點了【滋補螺片花膠雞煲】、【頂級安格斯牛小排】、【即炸紫菜響鈴】、【手工即炸魚皮】、【什菜籃】,飲品點了【藍蝶雪梨】。熱氣騰騰的雞煲好快上來,飲品和其他的食材都相繼送到。【藍蝶雪梨】色澤吸引,靚! 裡面係雪梨汁,清熱解暑。個煲裡面有半隻雞,份量足夠,雞肉好嫩滑,有雞味。除此之外,還有螺片和花膠。我好鍾意食花膠,因為好養顏。【頂級安格斯牛小排】$178有呢個份量係好抵,一睇就知啲肉牛係靚嘢,唔食就笨。涮兩涮食,口感超正,肉味一流。響鈴和魚皮係必食的。加咗紫菜的響鈴更加好食。呢度的炸魚皮比其他地方的大塊啲,又脆又香,大大塊咁食,完全滿足到口癮。最後,當然唔可以唔食菜。呢個什菜籃夠大份有菜心、白

熱氣騰騰的雞煲好快上來,飲品和其他的食材都相繼送到。

【藍蝶雪梨】
色澤吸引,靚! 裡面係雪梨汁,清熱解暑。

【頂級安格斯牛小排】

最後,當然唔可以唔食菜。呢個什菜籃夠大份有菜心、白菜、生菜。綠油油的,一睇就知好新鮮好靚嘅菜,放湯烚一陣就食得,好味道!
2019-07-17 119 浏览
夏天食雞煲火鍋XD*同男朋友食暈全港九*上個星期,雞煲火鍋引起,就入左石門食呢間,係住係附近朋友介紹嘅,話啲雞煲同埋火鍋料都幾好,等腌尖既男友過吓癮。我哋係食宵夜時段,去到都差唔多10點,原來有啲火鍋料係半價嘅,咁都唔算貴呀。我哋叫咗半隻招牌麻辣雞煲(BB辣),火鍋料就叫咗頂級安格斯牛小排,自創爆芝響鈴,手工即炸魚皮,雜菜籃同兩杯野飲。半隻招牌麻辣雞煲(BB辣)呢個雞煲應該係煮到兩三成熟就上枱,侍應再幫我地慢慢搞熟佢,服務都幾好。個雞煲味調得好香,啲醬汁都唔錯,啱我哋太食得辣嘅,但又想食佢香口,過晒口引。加上又有好多芫荽,洋蔥,其他調味,都好惹味!食完啲雞我哋就加湯轉邊爐其實半隻雞都多,我哋都飽咗一半。頂級安格斯牛小排呢個頂級安格斯牛真係冇得頂,脂肪同肉都好均勻,所以碌熟左都唔會韌,食落去似本地手工手切牛肉,好食!自創爆芝響鈴我自己就唔食響鈴嘅,但男朋友話好好食,因為自創關係,個響鈴好脆,入邊卷左芝士,碌一碌湯,食落外脆內拉絲芝心,都真係特別。手工即炸魚皮呢個就係淨係我食,男友唔食嘅XD。上台係仲熱既!同埋好大塊,第一次食即炸魚皮,點小小雞煲汁食都夠晒,又脆又香。雜菜籃有幾款菜,補充下
夏天食雞煲火鍋XD

*同男朋友食暈全港九*

招牌雞煲

半隻招牌麻辣雞煲(BB辣)
加上又有好多芫荽,洋蔥,其他調味,都好惹味!

食完啲雞我哋就加湯轉邊爐
其實半隻雞都多,我哋都飽咗一半。

雜菜籃
有幾款菜,補充下纖維係要既。

凍檸茶,玫瑰柚子

嘢飲大大杯~

今次冇食佢哋店嘅手打丸,下次可以試吓。
2019-07-11
$284 (宵夜)
  • 痔瘡爆芝響鈴
2019-07-09 35 浏览
在1月時跟好友去過呢度食藥膳雞煲覺得好好食,所以隔了好一段時間再到此享受打邊爐晚餐,今次點咗花膠雞煲,呢個湯底味道唔算濃,感覺清清地,裡面的花膠都有好多件的~~~在湯滾的時候會有服務員幫手將雞剪開一件件,呢個雞煲感覺係不錯,肉質夠淋,但始終不及藥膳雞煲咁正,在用餐時被鄰枱的招牌雞煲的香氣所吸引,下次有機會可以一嚐美味的雞煲~~~配料點了健康的蔬菜~~~我們更點了芝士響鈴,跟普通的響鈴分別係比較大件,而且有橙色芝士夾在裡面~~~頂級安格斯牛,切片望落好有美感,每塊拎去碌時好快熟而且入口即溶~~~好友點龍鳳檸樂~~~而我就點了咸檸七~~~呢度的午餐看似不錯,希望將來有樹會試吓~~~雖然價錢唔算平,但食物質素係幾好,值得再去食食食~~~

配料點了健康的蔬菜~~~

好友點龍鳳檸樂~~~

而我就點了咸檸七~~~

呢度的午餐看似不錯,希望將來有樹會試吓~~~

雖然價錢唔算平,但食物質素係幾好,值得再去食食食~~~

2019-06-24
2019-07-06 70 浏览
平時都鐘意食火鍋,見到石門有間雞煲火鍋就心思思都去試下。同一位友人食晚餐,我地早去,唔多人等,但後尾食食下發現都幾full下。個位置係京端廣場,基本上石門一出站就係,地點好就腳,環境都唔逼。雖然周圍個個都食鍋,但油煙味真係唔強。基本上有雞有牛有丸,一般火鍋店有既料。一開始落單叫邊款雞煲,其他可以慢慢叫。牛肉都有分幾種。因為同行友人唔食得辣,我地叫左花雕藥膳雞鍋($158),料好足,有唔少雞肉,湯底一滾起都已經好香,湯底絕對不淡。炸魚皮($48),都幾大塊下,一塊可以分三小塊,浸一浸個鍋就食得,好香口。花雕雞半隻,食得出新鮮雞,擺落去滾肉質都不會很老,亦食得返花雕酒味。叫左個雜菜籃($68),都有幾款菜,小白菜生菜菜心小棠菜都有,足夠兩人份量。呢個響鈴($38)值得推介,每個響鈴都大大舊,同堆裡面係夾左芝士,真係好好味!可以encore之選!咬落去口感都好好。火鍋點少得牛肉,叫左安格斯牛小排($178),份量適中,幾香牛味,同堆肉質算係嫩口。就咁落係湯度夾出黎即食都好入味。飲品方面叫左兩杯比較特色既飲品。藍蝶雪梨($38)。簡單黎講就蝶豆花+雪梨底,主要都係雪梨茶味,勝在顏色搶

咬落去口感都好好。

飲品方面叫左兩杯比較特色既飲品。藍蝶雪梨($38)。簡單黎講就蝶豆花+雪梨底,主要都係雪梨茶味,勝在顏色搶鏡同埋夠大杯。

另一杯玫瑰柚子($38),呢個組合出奇地match,好清新,兩種味道都平衡。粉紅色非常少女心,稍嫌喝到最後有點甜,但整體也是推介。

其實熬完個湯底都飲得。

人均消費300幾蚊,以環境同食物質素來說很不錯。我見如果叫招牌重慶撈雞煲係會有人同你撈既。朋友家庭聚餐都會係幾好既選擇。
2019-07-03
  • 響鈴
2019-07-06 75 浏览
今天工作忙碌, 收工希望晚上能夠與老公一齊食一餐好嘅😊諗極都諗唔到食乜,後來唸下其實二人世界唔一定要係食西餐,其實食雞煲都好喎!反正好耐冇食過,跟住我哋就上網查見到有一間好似都好多人話唔錯嘅雞煲豐鍋,咁我哋又好少去石門,咁我不如抱著冒險精神去試一試是否真係好似網上啲人講得咁好食。去到餐廳門口望落去餐廳唔算好大,但店員親切殷勤地招呼我哋兩公婆入去坐低,之後仲好細心咁話畀我哋聽有啲乜嘢特別好食,例如佢嘅安格斯牛肉及炸魚皮嘩真係超級好食😋😍之前試過出面其他 d雞煲, 基本上無論係叫安格斯還是普通肥牛其實分別並唔會好大,但呢度嘅安格斯真係煮完之後又香口又彈牙。至於炸魚皮更加好食到令我有點意外,外觀炸得又金又黃,但唔會覺得佢油淋淋,而且咬落香口爽脆,非常好食👍蝶花特飲, 大愛紫色❤❤❤呢一間係一間非常值得推介嘅雞煲👍

蝶花特飲, 大愛紫色❤❤❤

呢一間係一間非常值得推介嘅雞煲👍