2020-02-18 25 浏览
好耐之前, 就喺銅鑼灣伊利莎伯大廈附近, 就食個豊盛手丼, 之前舖頭非常之細, 依家原來係細部變大舖, 今日經過登龍街, 見到咁大間舖頭, 就即刻入去食啦依家菜坐得舒服咗好多, 樓底好高, 空間感大, 坐得好舒服咁多種丼飯, 我就揀選咗: 原板韓國海膽+蔥碎吞拿魚腩,從來未食試過食原板海膽嘅, 今次就食啦, 配埋蔥碎吞拿魚腩都, 只不過係238蚊。一上到枱, 份量都幾大, 除咗一板海膽, 蔥碎吞拿魚腩之外, 仲配咗塊紫菜,首先我襯紫菜仲脆嘅時間, 就po上飯, 蔥碎吞拿魚, 配埋海膽一齊食, 嗰種感唔感覺真係百感交集, 有海膽嘅鮮香, 吞拿魚蔥吞拿魚脂香, 蔥香, 再加飯香, 混埋一齊, 百感交集, 口感非常之豐富, 原板海膽真係非常之鮮, 入口creamy, 完全冇腥味, 第一次挑戰原板, 真係非常的邪惡, , 炜238蚊感覺性價比非常之高。

依家菜坐得舒服咗好多, 樓底好高, 空間感大, 坐得好舒服

2020-02-17 18 浏览
I always Walked to Tang Lung Street in Causeway Bay and tonight l decided to eat in “TOYO KATTE DAN” Japanese restaurant.I started the meal with kimura soda water while enjoying the decor. It’s was so refreshing after a long days work. Sashimi is one of my favorite dishes. Essentially a whole meal in a bowl. What can be more simple and satisfying than delicious ingredients over aromatic white rice??Toyo Katte Don specializes in “donburi” or seafood rice bowls, my favorite kind of donburi.Their i

Their ingredients are fresh, and the quality is exceptional. The tuna, toro and chopper fatty tuna that I had was in great portions and didn’t lack in flavour .

Each piece was slightly seared which brought some of the oils to the surface giving it an extra kick in flavour.

The cut was super thick and each juicy bite leaves you satisfied.
2020-02-17 13 浏览
行過見到好日式裝横既餐廳已經覺得好吸精,丼飯依家仲有8折啊~北海蟹丼 ($198)蟹丼入面全部都係蟹😜分別有松葉蟹腳,松葉蟹鉗,蟹羔,蟹柳同蟹籽~蟹肉好鮮甜,肉質爽口,絕對吾會梅梅爛爛既口感,而且成條蟹柳咬好正👍🏻平時最驚啲蟹羔吾新鮮有腥味,而依個丼飯既蟹羔係好鮮甜,又吾會太咸,撈飯一流,而且份量超多😍鍾意食蟹既朋友絕對值得一試😋完熟白桃梳打 ($36)信州蘋果梳打 ($36)白桃味清甜,不過不失,蘋果味濃郁啲,但價格略貴呢🤨
北海蟹丼 ($198)
完熟白桃梳打 ($36)
信州蘋果梳打 ($36)
白桃味清甜,不過不失,蘋果味濃郁啲,但價格略貴呢🤨
2020-02-17 19 浏览
係V Point依到除左食鮮芋仙之外,仲有好多餐廳比大家慢慢試😛見到豊勝手丼既丼飯有八折,圖片又好吸引,就入左去試試佢😋除左丼飯之外 仲有小食架~有19款丼飯選擇,以刺身為主,不過吾食生冷野都可以揀鰻魚丼/鵝肝等等🥰四菱海鮮丼 ($198)顧名思義有四款刺身,分別係加拿大海膽,三文魚,赤蝦同真鯛~叫依款飯主要原因都係想食海膽bb,果然無令我失望🤣兩大片海膽都十分鮮甜,無腥味👍🏻有驚喜既係火炙真鯛好香口,十分爽滑的口感好特別😋而壽司飯粒粒分明,仲可以無限加添,岩哂各位大食既男士🤫信州蘋果梳打 ($36)除左酒精飲品之外,有幾款果汁梳打都好受歡迎,我試左蘋果味,果汁有50%好正,好似蘋果味既梳打水😋

四菱海鮮丼 ($198)

信州蘋果梳打 ($36)

2020-02-15 75 浏览
好姐妹生日話要食魚生飯,四處search 之下,決定去試銅鑼灣登龍街地舖嘅豊勝手丼,電話問過冇得預約,太好了!我地最鐘意食6點半!唔駛排隊可以邊傾邊揀嘢食!餐牌樣樣丼都好吸引, 朮其成版海膽嘅丼,十分期待!🍱🦐🦀海之幸丼(油甘魚,比目魚邊,吞拿魚腩,三文魚籽,赤蝦,松葉蟹鉗,日本海膽)$328 : 淨係睇佢刺身嘅種類咁多已經加分,而且件件肥美肉厚,誠意十足!味道新鮮不馬乎,每件都各有特色!讚!連碗飯份量都好足!唯一美中不足,冇日本海膽由加拿大海膽代替,店員話因為咁會比平時多小小海膽嘅份量,抵讚!🍱🐟🐚🍚雲丹卜口丼 (原板韓國海膽+碎蔥吞拿魚腩 )$238 其實原本想點三國雲丹丼 ,即3㮔唔同海膽嘅丼,可惜都係因為冇日本同加拿大海膽,轉左食呢個加拿大海膽加碎蔥吞拿魚腩,海膽份量十足,加拿大海膽味濃厚大,大滿足,仲有舖滿全個碗面嘅碎蔥吞拿魚腩好滑完全冇筋,讚! 而且碗飯份量都好足,真係食到好飽!心思思加了一粒帆立貝 $66 ,我要求了火炙一下,雖然$66不過我下次都會再點!好大粒,一開四都好大粒!好新鮮好美味!我同好姐妹都十分滿意!已經成為我必定會再食嘅魚生丼!

我同好姐妹都十分滿意!已經成為我必定會再食嘅魚生丼!
海之幸丼
雲丹卜口丼
帆立貝
海之幸丼
雲丹卜口丼
帆立貝
近排真係無咩心情出街,為左想滿足一下自己既人生樂趣,決定要去食我人生中最鍾意既日式丼飯。聽聞銅鑼灣呢間主打自選刺身蓋飯既「豊勝手丼」係V Point開左新店。除左可以自由配搭唔同海鮮配料外,仲推出一系列招牌丼飯比你揀,淨係見到個Menu都流哂口水呀!👇📌五品丼 - $278👉正所謂五味人生,食丼飯最緊要係可以一次過食哂自己最鍾意既刺身啦。呢個五品丼就fit哂我心水啦,首先成個丼飯既擺盤幾出色,每款分得好有層次,清晰見到每一種種類既顏色配搭。而餐廳既食材都係以日本入口,先講三文魚,肉質肥美,入口彈牙有咬口,唔錯;油甘魚食落油鮨豐富,每啖都好滿足;活帶子色澤雪白,鮮甜到不得了,無得彈;赤蝦Size非常巨型,肉質厚實,入口潤滑無比;最後試埋日本海膽一入口成個鮮甜味散發整個味蕾,口感亦都相當Creamy,絕對係必食推介!📌京姬 -▪ 柚子x梅酒 - $45/Glass▫ 口痕整木杯柚子梅酒過下癮,入口有種甘甜味,後尾帶返少少柚子既酸甜感覺,好特別。清清地,唔會太濃,幾岩夾埋刺身既配搭。

📌五品丼 - $278

清晰見到每一種種類既顏色配搭。而餐廳既食材都係以日本入口,

📌京姬 -
▪ 柚子x梅酒 - $45/Glass
清清地,唔會太濃,幾岩夾埋刺身既配搭。
2020-02-05
  • 五品丼
  • 柚子x梅酒
2020-02-04 23 浏览
本身同個F都好鐘易食日本野,地點又超容易搵,係燈籠街非常就腳。一入門口,就已經覺得好似係日本既感覺出現左😊店員好nice,鋪入面環境,好有日本feel~我order左個海之幸丼,非常豐富,乜都有,非常抵食!吞拿魚好有口感,好creamy,赤蝦非常新鮮。三文魚籽非常多,7種材料份量好足,配埋個醋飯食,真係一級棒,相比一般大集團,呢到好食太多了。值得一提係個海膽真係100分,好鮮甜,再配埋個野飲,好爽。

值得一提係個海膽真係100分,好鮮甜,再配埋個野飲,好爽。

2020-02-04 24 浏览
星期日無無聊聊,約左朋友去銅鑼灣行街。行到咁上下肚餓,見到呢間豐勝手丼,見佢幾骨子,就試下佢先。入去坐低,d侍應幾好招呼,介紹左招牌海之幸丼俾我地,好似幾好食咁,就試下啦。上菜賣相一流,好似係日本食緊咁。加d豉油,起動!佢地d用料好新鮮,吞拿魚入口溶化滿口都係脂味。海膽大蝦果d都好甜好鮮。我朋友點左個北海道蟹丼,佢話d蟹肉夠甜,蟹膏又鮮又香,撈埋落d珍珠米到,真係食到停唔到口喎。聽師傅話所有原材料都係每日由世界各地新鮮運到啵,難怪咁好食啦。加埋兩枝日本汽水,埋單都係幾百,cp值都幾高。下次有機會想食丼飯真係會再來。

2020-01-27 1807 浏览
約了姊妹到銅鑼灣聚餐,大家都喜歡吃日本料理,於是選擇了登龍街V Point地下的豊勝手丼。時間已是下午二時多,剛過了繁忙時段。店內由牆身至枱桌都用上木製家具,配合日本裝飾佈置,皆充滿日式風情。餐廳剛推出下午茶系列,由每天的下午2:30-5:30時可提供四款選擇,非常吸引。於是我們點選了下午茶餐的壽司八件,而朋友則鍾情這裡的魚生丼飯,大家開心分享。要了兩支完熟白桃梳打,味道清甜可口。下午茶壽司八件($88)包括麵豉湯和沙律,壽司有𩶘魚、帶子、赤蝦、三文魚、鰻魚、蔥三文魚、馬刀貝和北寄貝。食材新鮮,每件份量也不少,魚生味道鮮甜,性價比高。我喜歡沾上醬油一起品嚐,色香味俱全。海の幸丼魚生刺身種類繁多,鋪滿丼飯面,賣相非常吸引。刺身包有油甘魚、比目魚邊、吞拿魚腩、三文魚籽、赤蝦、松葉蟹鉗、日本海膽。食材新鮮,吞拿魚腩肥美不油膩,入口即化,三文魚籽脹卜卜,赤蝦鮮甜美味,松葉蟹鉗肉質嫩滑,日本海膽味道香濃,配合日本珍珠米飯一起品嚐,非常滿足。

要了兩支完熟白桃梳打,味道清甜可口。

下午茶SetB 壽司八件

下午茶SetB 壽司八件
2020-01-24 799 浏览
位於銅鑼灣的豊勝手丼 ,是一間主打日式海鮮丼的專門店。餐廳在登龍街,鄰近地鐵站和時代廣場,地理位置方便。接近晚市吃飯時間,有大批客人湧入,建議大家早點來光顧哦。餐廳光線充足,裝潢模仿日本水產店格局,播放著日文歌曲,模擬當地環境,猶如致身日本哦。地方不算大,但坐位舒適,打開椅子能擺放外套和袋,令用餐過程更舒服自在。海鮮丼選擇甚多,各種海鮮勻備,價格由$148-328不等,而熟食丼則由$178-228不等,全部賣相吸引,每一種都想試試呀。海之幸丼 $328海之幸丼非常豐富,有七種海鮮,令人滿足又飽足,包括: 油甘魚丶比目魚邊丶吞拿魚腩丶三文魚籽丶赤蝦丶松葉蟹鉗丶日本海膽。全部魚生並不馬虎,油甘魚有搭配柚子胡椒丶比目魚邊搭配黑松露醬,味道不同,别有風味。赤蝦和松葉蟹鉗預先拆殼,方便食用。三文魚籽很鮮美,魚鮮在口中爆發,吞拿魚腩超肥美,脂肪豐盈,入口即溶。採用正宗日本米,米粒圓潤甘甜,單配醬油己很美味啦。
位於銅鑼灣的豊勝手丼 ,是一間主打日式海鮮丼的專門店。

海之幸丼 $328

採用正宗日本米,米粒圓潤甘甜,單配醬油己很美味啦。
2020-01-21
2020-01-22 20 浏览
友人帶我來豊勝手丼食日本菜。丼飯選擇不少。約有16種。看見已垂涎三尺。因為每種丼飯想吃, 想了很久, 要了海之幸丼。海之幸丼真的很吸睛,有油甘魚,吞拿魚腩, 三文魚籽,比目魚邊, ,赤蝦,日本海膽和松葉蟹鉗。油甘魚肥美甘香。吞拿魚腩啖啖肉, 一啖一滋味,是上等的刺身。赤蝦鮮甜。日本海膽入香滑,入口即溶。松葉蟹鉗肉鮮甜。鰻丼鰻魚肥厚,水準高。吉列炸蠔吉列炸蠔炸至金黃色,食時香酥。蠔的鮮味滲出來, 美味!完熟白桃梳打完熟白桃梳打香甜FRESH~
友人帶我來豊勝手丼食日本菜。

丼飯選擇不少。約有16種。看見已垂涎三尺。

因為每種丼飯想吃, 想了很久, 要了海之幸丼。

鰻丼

鰻魚肥厚,水準高。

吉列炸蠔

吉列炸蠔炸至金黃色,食時香酥。蠔的鮮味滲出來, 美味!

完熟白桃梳打

完熟白桃梳打香甜FRESH~
2020-01-22 22 浏览
老婆同朋友在銅鑼灣食飯,於是我要自己食,在等佢期間四周圍行睇下有咩食,登龍街其實原來都有好多野食,見到有間食日本刺身丼飯既舖頭,又有壽司食,咁入去試下先。入到去格間不錯,好有日本風,又有吧枱可以坐。之後睇完餐牌都好多選擇,又有十幾款丼飯,刺身方面又可以追加。唔食丼飯又可以選廚師發辦壽司九件。落單時職員對我們說12月做緊promotion,like Facebook所有丼飯都有折,但我都係食壽司,因為我今日食唔到太多野,到最後都係選壽司。【完熟白桃梳打】$36 味道清新帶白桃芳香,梳打夠汽夠冰凍!【廚師發辨壽司-九貫】$328一來到非常精緻, 點了數款至愛嘅一次過滿足自己。上行磯煮鮑魚:磯煮過的鮑魚特別入味, 帶點淡淡既清酒香, 鮑魚味特別濃郁!鯛魚:非常厚身,肉質透滑,味道又夠鮮甜。吞拿魚(赤身): 入口溶化 。松葉蟹腳:滿嘴鮮甜蟹味,很新鮮。下行馬糞海膽軍艦: 吃日本沒有海膽怎能痛快。 海膽甘香甜滑, 絕冇澀味腥味, 回味指數極高劍魚腩:油分充足。三文魚腩:橙白相間的條紋,肥美嫩滑,真不錯。油甘魚:鲜嫩甘香,每口都充斥著魚油的香味。中吞拿魚腩: 一入口即溶,肉質柔軟,越來越喜歡食中吞

【完熟白桃梳打】$36
 味道清新帶白桃芳香,梳打夠汽夠冰凍!

廚師發辨壽司-九貫】$328
一來到非常精緻, 點了數款至愛嘅一次過滿足自己。

上行
鯛魚:非常厚身,肉質透滑,味道又夠鮮甜。

吞拿魚(赤身): 入口溶化 。
松葉蟹腳:滿嘴鮮甜蟹味,很新鮮。

下行
劍魚腩:油分充足。
三文魚腩:橙白相間的條紋,肥美嫩滑,真不錯。
油甘魚:鲜嫩甘香,每口都充斥著魚油的香味。
中吞拿魚腩: 一入口即溶,肉質柔軟,越來越喜歡食中吞拿魚腩,又不會太肥,又可以食得出本身的鮮甜味。
2020-01-22 37 浏览
今日獨自去銅鑼灣辦點事,辦完後差不多是中午時份,便去吃午飯啦!銅鑼灣的餐廳很多,選擇很廣,中丶西丶日丶澳丶印菜都有,但今日較想吃日本菜,所以就走到登龍街吃丼飯。我個人很喜愛吃丼飯,因為適合獨食,又有大量不同魚生,可以一次過滿足我多個胃口,而且可以快速食完,不用太花時間。豐勝手丼的丼飯有好多種,今日超想食海膽,所以就叫雲丹拖羅丼 $238。這個丼飯的兩種食材我都非常喜歡,有韓國原板海膽和碎蔥吞拿魚腩,兩個撈飯都好好食。韓國海膽比較細小,可以用紫菜或者撈飯食,吞拿魚腩加蔥,味道更鮮,加少少醬油和芥末就超好食啦。十五分鐘食完個丼飯,差好電,又係時侯回去工作啦。

十五分鐘食完個丼飯,差好電,又係時侯回去工作啦。
2020-01-17
午餐
2020-01-21 563 浏览
此店搬到較大的舖位後還未有機會去看看。 今日專程約了好友一同來。地方確實寬敞了不少。食品選項頗多, 飲品的選擇也不少 。最近還推出了期間限定的下午茶, 星期一至日, 下午二時半至五時半。 那我們一定要試試哦。下午茶其實頗花算 但我看到餐牌上的"海の幸丼"已垂涎欲滴 最後, 我們决定點一個下午茶"Set B" 和"海の幸丼"。 還要了我們皆喜愛的"完熟白桃梳打"。 下午茶"Set B" : 壽司八件( 帶子、三文魚、 𩶘魚、赤蝦、 鰻魚、蔥吞拿魚 、馬刀貝和北寄貝) 配麵豉湯和沙律, 非常豐富。 食物最重要是新鮮。壽司色澤油潤, 可知其新鮮。 入口更可嚐到每款食材的新鮮原味。米飯的粘度剛好, 豐富了整個口感。 海の幸丼 : 我喜愛的日本丼 用料上乘, 有油甘魚、比目魚邊、吞拿魚腩、三文魚子、 赤蝦、 松葉蟹鉗和日本海膽各款魚類質感富彈性, 入口飽滿, 魚油均匀豐盈。三文魚子甜而不腥。 赤蝦和松葉蟹鉗清甜。 日本海膽味道鮮甜及質感細滑, 十分配合日本米飯。 而飯內還有白飯魚, 增加了吃米飯時的口感。 完熟白桃梳打: 白桃梳打富白桃的清甜味道。

地方確實寬敞了不少。

下午茶其實頗花算
但我看到餐牌上的"海の幸丼"已垂涎欲滴

下午茶 Set B

海の幸丼 : 我喜愛的日本丼

海の幸丼

完熟白桃梳打: 白桃梳打富白桃的清甜味道。

下午茶 Set B
  • 下午茶SetB
2020-01-20 16 浏览
今日去左銅鑼灣食飯,好朋友相約食飯,當然要去啦!佢等我收工,我地已經miss左午餐,直接3:15食tea la!我地去左登龍街搵食!豊勝手丼,原來餐廳搬左鋪位。我地經過諗都唔諗就入去食飯啦!朋友叫左tea set,我就單點左一個魚生飯。海之幸丼飯,食材非常豐富啊!柚子醬油甘魚、吞拿魚腩、黑松露左口魚、海膽、牡丹蝦、三文魚籽、蟹鉗。霸氣啊!魚生非常新鮮!超愛入口即溶既吞拿魚腩,魚味重油脂好濃香!牡丹蝦爽甜仲有蝦膏!一口魚生一口飯,超滿足!