2020-04-10 82 浏览
在附近工作的我, 一直有留意到這餐廳的存在, 剛好今天經過便直接入去了, 平日午市有提供lunch set, 選擇很多款親切的店員把熱茶奉上, 我亦聽了他推介點了店家有名氣的北海蟹丼($198), 亦點了特式飲品, 我選了日本信州蘋果梳打, 是正宗的日本瓶裝進口, 不錯不到一會兒, 我點的北海蟹丼送上, 滿滿的蟹肉和蟹籽鋪滿在丼飯上, 隨旁還有蟹腳兩條, 賣相吸引除此之外, 丼飯上還有蟹膏, 蟹鉗肉, 蔥花及醃製過的海苔, 全都是我愛吃的東西鮮味的蟹肉碎和味道香濃的蟹膏拌着日本壽司飯一起吃真是充滿日式情懷, 加上店內的日式木系裝修, 真是別有一番味道在附近上班的朋友們吃飯又多一個有質素的日式餐廳可選擇了

北海蟹丼

在附近上班的朋友們吃飯又多一個有質素的日式餐廳可選擇了
2020-04-07
北海蟹丼
2020-04-05 46 浏览
登龙街真是美食林立,今天中午经过这里便决定吃这间豊胜手丼。其实之前同朋友一起吃过一次,是晚饭,深刻是这家的刺身十分新鲜,甜美。从餐牌上看到这火炙海鲜丼,见到的鱼种很特别便决定要试试。海鲜丼有五种鱼: 三文鱼,左口鱼边,剑鱼腩,吞拿鱼脑夫和穴子。左口鱼边和剑鱼腩都是很少在饭丼里出现的,吸引我选这丼。左口鱼边原来是好滑,好滑,加与不加芥末也十分美味。而剑鱼腩肉质就比其余四种鱼都较实,带给你另一种感觉,使这碗丼有滑,嫩和实丰富的口感。当然,穴子很嫩,只加上少少的汁已是十分好美。炙烧了的三文鱼仍不缺鲜美,吞拿鱼也是我爱吃之一。这家寿司饭调味得相当,相当好,你不会觉得不够味道。寿司饭配上五种鱼鲜真是美味又满足的午餐。

• 火炙海鮮丼
2020-04-03 47 浏览
豊盛手丼疫情好似越嚟越嚴重,所以選食肆的時候都要份外小心,近期好少食壽司🍣刺身,這間看起來真的乾淨企理,所以就放心入去食。呢間係我食過最好味嘅刺身丼,整間清一色食刺身丼,所以難怪有人話「專注會做得好」。今次我叫咗一個贅沢雲丹丼,上桌時賣相好得、好豐富,上面分別有海膽、大蝦、吞拿魚茸,每一樣都好吸引,我真係唔知食邊樣先好。由於真係好多海膽,我就先吃海膽,一啖一啖,真係好滋味。大蝦🍤多肉、爽口、鮮甜,我連頭絕都啜埋😙吞拿魚茸連埋壽司豉油及Wasabi,下飯真係好入味。佢嘅壽司飯酸酸甜甜,真係可以就咁都食多一碗。正是這樣想的時候,看到餐廳有板牌寫着:本店提供壽司飯免費添加。一定好飽😍😍😍😃
豊盛手丼

由於真係好多海膽,我就先吃海膽,一啖一啖,真係好滋味。

大蝦🍤多肉、爽口、鮮甜,我連頭絕都啜埋😙

吞拿魚茸連埋壽司豉油及Wasabi,下飯真係好入味。

2020-04-01 32 浏览
雖然因為疫情唔可以外遊,連最愛既日本都無得去⋯唯有放工找間日本餐店,嘆口日本菜放鬆下。餐廳搬了新地址,坐位闊落了不少;也看到店員有定時清潔、為客人探熱和供應消毒酒精!餐廳專造丼飯,款式十分多;今晚選了海膽+吞拿魚腩蓉的丼飯!🤤海膽一整版送上,跟原圖可以說是一模一樣!😱加拿大來的海膽很香甜,有海水的鹹味但沒有腥味;吞拿魚腩厚厚的舖在飯上面,每一口也可以吃到!雖然點的是丼飯,但廚師備了紫菜,一飯可以2食!香脆的紫菜卷著海膽和魚蓉吃又有另一返風味!

海膽一整版送上,跟原圖可以說是一模一樣!😱

2020-03-29 24 浏览
好耐之前食過呢間餐廳海鮮丼非常好味好耐無食唔知道原來依加搬左來V Point呢邊同朋友行過先知依加舖頭大左好多同朋友未食lunch朋友話未食過海鮮丼於是我地就入左去啦日式裝橫非常之有懷舊味道環境好乾淨企理燈光柔和感覺好舒服menu好鮮艷同好吸引款式多多☝🏻lunch menu☝🏻星期一至五價錢相當實惠Tea menu☝🏻星期一至日14:30-1730$48起朋友叫左呢個👇🏻贅沢雲丹丼 $288🙀材料相當豐富有原版韓國海膽、、日本海膽赤蝦同碎蔥吞拿魚腩!超多海膽好鮮甜我就簡單d叫左馥之丼 $238有好多黑松露火炙帶子另外有碎沖吞拿魚腩d野食好新鮮飯係任添(免費)萬一唔夠可以加飯食完超滿足👆🏻八折優惠

好耐之前食過呢間餐廳

叫左馥之丼 $238

有好多黑松露火炙帶子
另外有碎沖吞拿魚腩

d野食好新鮮

飯係任添(免費)

萬一唔夠可以加飯

食完超滿足

👆🏻八折優惠
2020-03-26 23 浏览
今天和閨蜜來到銅鑼灣逛街,但是先來醫一下肚子。其實每次經過登龍街,對這間丼飯店還是心思思的,今天終於下定決心進來一試。這裏環境裝潢以日本木系設計,環境舒適,樓底甚高空間感十足。而且提供超過20款丼飯,實在有 選擇困難症。四菱海鮮丼刺身包括加拿大海膽、赤蝦、真鯛、三文魚!赤蝦鮮甜美味,厚肉彈牙,甚有蝦膏呀係。加拿大海膽入口即溶,厚肉廷身比較實淨,雖然 大有海膽獨特的苦味,但是挺新鮮的。丼飯的醋飯底是有驚喜的,日本醋味恰當美味。日本珍珠米鮮甜飽滿,煙韌黏口,感覺相當幸福。波子汽水日本波子汽水,一如以往甜蜜有氣,味道就不到描述了。總體而言,食物質素新鮮可口,服務專業細心, 下次必定再來光顧。
四菱海鮮丼
刺身包括加拿大海膽、赤蝦、真鯛、三文魚!
赤蝦鮮甜美味,厚肉彈牙,甚有蝦膏呀係。
丼飯的醋飯底是有驚喜的,日本醋味恰當美味。
日本珍珠米鮮甜飽滿,煙韌黏口,感覺相當幸福。
波子汽水
日本波子汽水,一如以往甜蜜有氣,味道就不到描述了。

2020-03-26 25 浏览
星期一至五,好乖咁放工返屋企。足足一星期無去街。今日朋友約試試呢間位於銅鑼灣登龍街既豊勝手丼。即刻say yes。 成間餐廳既裝潢都好日式,可以呃下自己當去左日本開飯識叫,一定叫親子丼。如果驚食唔哂,可以叫少飯,好多時食到尾因為太多飯,飽得好辛苦。同朋友傾左2句口罩行情,好快就上菜,開飯。。。。。滿滿既三文魚子,粒粒都脹卜卜,少少咸,好鮮味,配合正宗日本米飯,好鬼滿足,因為三文魚籽好新鮮,而且略帶少少咸所以豉油都唔洗落。三文魚,不過不失,如果可以厚切會豐富好多。 最後想特別介紹個飯,第一口就係食佢個日本白飯底,好似食拉麵,第一口要試佢個湯。豊勝手丼用日本珍珠米,飯既底味撈得唔錯,唔會過酸搶左飯本身既香甜味,而且有少驚喜係佢灑左少少芝麻係飯上面,其實好多丼飯都會落芝麻,但豊勝手丼個芝麻特別香口。同個飯好夾。 其實以佢既食物質素,裡𥚃外外都好日式既裝潢設計,同埋個好有禮貌既侍應生,呢個親子丼都只係$148,日本癮起既時候,絕對係可以頂一頂。🤣🤣🤣🤣

成間餐廳既裝潢都好日式,可以呃下自己當去左日本開飯

同朋友傾左2句口罩行情,好快就上菜,開飯。。。。。

三文魚,不過不失,如果可以厚切會豐富好多。
2020-03-22
2020-03-25 21 浏览
銅鑼灣登龍街一直係香港出名的美食街,成條街有林林種種的美食,有拉麵,上海野,日本野,應有盡有,今日就來食日本丼飯。北海蟹丼- 男朋友好鍾意食海鮮叫左個蟹丼。很很多材料,有1/3係蟹肉,1/3是蟹羔 ,1/3是蟹籽,另外還附送蟹腳蟹鉗,首先先嚐一口蟹羔,味道鮮甜,配飯一流。雲丹卜口丼,咩叫雲丹? 做左少少搜查,原來雲丹是指海膽,因海膽日文叫法是Uni,翻譯成漢字就是雲丹;而卜口則指吞拿魚腩 ,因其日本叫法是Toro 。雲丹卜口丼的材料有碎葱吞拿魚腩和原板韓國海膽,海膽得新鮮,配上可口的吞拿魚腩,很滿足。2個飯都好正好好味,值得再來。

2個飯都好正好好味,值得再來。

2020-03-25 16 浏览
一諗起今年既日本之旅要告吹, 真係好唔開心, 機票酒店全部都取消哂, 唯有將旅費放係我個肚度, 早幾日特登同男友去左食壽司丼飯, 為解我日本相思之病。我地去左依間係登龍街專食壽司丼既餐廳食晚飯, 和風木裝修好日式諗緊食咩個時見到依張日本美食祭既餐牌做緊推廣優惠都幾吸引不過我地都係食返最原始既壽司丼飯, 淨係丼飯選擇都已經花多眼亂, 最後一齊叫左五品丼,入面有三文魚, 油甘魚, 赤蝦, 活帶子同日本海膽, 全部都係我地都鍾意食既魚三文魚係腩既部位, 肥得黎又唔會太膩, 赤蝦夠哂大隻厚切油甘魚肥美爽甜帶子都好新鮮, 最正係個日本海膽, 超鮮甜, 食個時有陣陣既甜味, 撈飯食超正!

諗緊食咩個時見到依張日本美食祭既餐牌做緊推廣優惠都幾吸引

三文魚係腩既部位, 肥得黎又唔會太膩, 赤蝦夠哂大隻
厚切油甘魚肥美爽甜
2020-03-25 10 浏览
呢間餐廳充滿日本色彩天花板有好多裝飾 然後鋪頭會有黑板寫咗好多日文雖然我完全睇唔明😂😂😂同埋佢會有吧枱 可以望住廚師整嘢食.呢度有好多款海鮮丼飯諗咗一陣最後決定食北海蟹丼裏面有松葉蟹肉 蟹腳 蟹鉗 味噌蟹膏同蟹籽好豐富呀感覺上好似成隻蟹都比我食晒咁😂😂😂仲要係全部其實都係拆晒殼食嘅時候好方便蟹肉都好新鮮👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻 配上蟹籽 送飯一流食完一碗已經好飽.最後飲埋信州蘋果梳打消一消滯為今日嘅晚餐畫上圓滿嘅句號
呢間餐廳充滿日本色彩
最後飲埋信州蘋果梳打
消一消滯
為今日嘅晚餐畫上圓滿嘅句號
2020-03-24 14 浏览
今日收工經過銅鑼灣,見到竟然有八折!想食好耐啦,同事見咁抵即刻話要入去。:-P原來除左星期五,六同假期前夕之外嘅日子都有八折。^_^丼飯有好多款,我地揀左8號同9號。8號雲丹卜口丼原板韓國海膽+碎蔥吞拿魚腩^ω^吞拿魚腩絕對唔少,厚厚嘅一層,食落啖啖都係呑拿魚,而且無筋,再配合埋芝麻同碎蔥,好好食。海膽亦都唔hea,成板上畀客人,色澤唔錯,都幾新鮮,味道非常鮮甜,而且份量好足夠。9號松葉蟹肉+松葉蟹腳+松葉蟹鉗+味噌蟹羔+蟹籽蟹好鮮甜,蟹肉口感滑嫩,蟹腳的蟹肉扎扎實實的飽滿,非常之正!蟹籽味道鹹鹹地,帶一絲甜味,口感清脆。細心到安排左碟仔放置海膽板同蟹殼,滿窩心的~唔洗擔心唔夠飽,haha不過份量本身已經好夠,我食完都飽到上心口。
原來除左星期五,六同假期前夕之外嘅日子都有八折。^_^
丼飯有好多款,我地揀左8號同9號。
8號
雲丹卜口丼
原板韓國海膽+碎蔥吞拿魚腩^ω^

9號
松葉蟹肉+松葉蟹腳+松葉蟹鉗+味噌蟹羔+蟹籽
細心到安排左碟仔放置海膽板同蟹殼,滿窩心的~
唔洗擔心唔夠飽,haha
不過份量本身已經好夠,我食完都飽到上心口。
2020-03-16
  • 8號 雲丹卜口丼
2020-03-23 14 浏览
為咗避開人潮,#小秘書 呢日未夠12:00就黎到 #銅鑼灣,嗱嗱淋買晒所需要嘅嘢,正想call #的士🚕 返屋企之際... 朋友知我喺附近,打嚟叫我過去 #登龍街 一齊食lunch,咁啱肚仔有啲餓,就改一改個行程,食埋飯先走啦😅 嚟到 豊勝手丼,感覺置身日本🇯🇵一樣,無論裝飾、設計,都好有特色。相隔咁耐,好感恩仲有人記得我嘅生日,得到御准 #小秘書 隨便叫自己喜歡嘅食物🤤咁我就一於唔客氣,叫咗客 #北海道蟹丼🦀 材料有 #松葉蟹肉、#蟹腳、#蟹鉗、#蟹膏、#蟹籽 單係望吓個餐牌已經口水流🤤 #師傅 好快手就整好個 #蟹丼 比我,造型幾乎同餐牌上一模一樣👍🏻👍🏻 蟹肉鮮甜,蟹籽撈埋白飯一齊食卜卜脆,口感好得意🤤 而不得不提嘅係佢哋嘅 #北海道蟹膏,入口充滿#蟹羔 濃烈嘅獨有香味,伴埋白飯一齊食... 正呀喂🤪聽 #服務員 講,平時星期一至四嚟幫襯,仲有discount㗎。不過我就對佢哋搞緊嘅 美食祭 有興趣多啲,like埋佢哋社交平台專頁,仲可以免費換個 #環保袋、或者迷你版 #日本米 一包。咁有着數嘅嘢,啱哂我啦😉

咁我就一於唔客氣,叫咗客 #北海道蟹丼🦀 材料有 #松葉蟹肉、#蟹腳、#蟹鉗、#蟹膏、#蟹籽[爱心] 單係望吓個餐牌已經口水流🤤 #師傅 好快手就整好個 #蟹丼 比我,造型幾乎同餐牌上一模一樣👍🏻👍🏻 蟹肉鮮甜,蟹籽撈埋白飯一齊食卜卜脆,口感好得意🤤 而不得不提嘅係佢哋嘅 #北海道蟹膏,入口充滿#蟹羔 濃烈嘅獨有香味,伴埋白飯一齊食... 正呀喂🤪

2020-03-21
3K
2020-03-23 17 浏览
播放著日本流行音樂,裝潢居酒屋風格,就算疫情去不了日本,香港也有不少日式料理店,食番啲日本食物,可解一時思日的情懐。今天炎熱,約有二十四度左右,點一支信州蘋果梳打,清新,香甜,透心涼!嚟間日式料理店主打刺身丼,五品丼是我的主食啊!五品是赤蝦,帶子,油甘魚,三文魚和海膽。鋪滿整碗飯,視角豐富。赤蝦肉質爽脆,帶子夠厚身,油甘魚和三文魚肥美。吃完才驚覺店方忙了放海膽啊⋯⋯!算吧!其他材料都非常鮮美,美味,令人滿足。

嚟間日式料理店主打刺身丼,五品丼是我的主食啊!
五品是赤蝦,帶子,油甘魚,三文魚和海膽。
鋪滿整碗飯,視角豐富。
赤蝦肉質爽脆,帶子夠厚身,油甘魚和三文魚肥美。
吃完才驚覺店方忙了放海膽啊⋯⋯!
算吧!其他材料都非常鮮美,美味,令人滿足。
2020-03-23
2020-03-20 12 浏览
週日與好友行銅鑼灣,午飯時候決定食返個日本丼飯。豊勝手丼位於銅鑼灣登龍街。餐廳裝潢充滿日本風情,坐得舒適。主打日式海鮮丼。仲有下午茶套餐,特定日子有冬日限定及丼飯八折。贅沢雲丹丼赤蝦鮮甜彈牙,原板韓國海膽,日本海膽,味道濃郁甘甜,以青瓜或壽司飯配搭海膽來吃,十分配合,碎葱吞拿魚腩,份量十足,佐飯一流。馥の丼火炙帶子加上黑松露,配搭特別,帶子柔滑鮮甜有咬口,丼飯混入魚仔及芝麻,增添味道。提供壽司飯免費添加。
週日與好友行銅鑼灣,午飯時候決定食返個日本丼飯。
豊勝手丼位於銅鑼灣登龍街。
餐廳裝潢充滿日本風情,坐得舒適。
主打日式海鮮丼。
仲有下午茶套餐,特定日子有冬日限定及丼飯八折。
贅沢雲丹丼
馥の丼
提供壽司飯免費添加。
2020-03-19 19 浏览
今天到銅鑼灣看電影。還沒開場,就到附近登龍街吃下午茶。登龍街是條食街,選擇很多。路過豊勝手丼,人不太多,感覺不錯就進去。店裡裝潢走日式溫馨風格。店員跟我們介紹它們著名的丼飯,果然奪人眼球。另外它們tea set十分抵食。Tea Set B+味噌湯 有8件壽司:帶子,三文魚,𩶘魚,赤蝦,鰻魚,蔥吞拿魚,馬刀貝,北寄貝馥之丼 碎蔥吞拿魚腩+黑松露火炙帶子,非常滿足還有facebook優惠,like facebook 丼飯all day有8折 。下次一定要再試其他丼飯。原來它們的集囤還有其他日式料理的餐廳,感覺水準不錯,都可以一試。

馥之丼 碎蔥吞拿魚腩+黑松露火炙帶子,非常滿足