2018-11-14 40 浏览
今日同我家姐諗住冇嘢做就去搵下嘢食 ,就去咗太古城吉之島嗰邊, 見到呢間舖廣告牌好吸引我哋, 於是就決定兩姐妹就試吓😛😛鋪頭係吉之島入面,食完仲可以行下街!我哋叫咗兩個套餐, 一個味噌豚骨拉麵加餃子,另外一個都係豚骨拉麵,不過就辣嘅。兩碗麵我哋share食,諗住可以試下唔同味道呀!😁等我介紹味噌味先,啖湯真系好正,好濃味。😋而隻日本糖心蛋好香,唔會太熟,蛋黃食落好軟滑。再講下豚肉,估不到塊豚肉可以整到咁淋,有入口即溶既感覺~~講下拉麵既主角—麵質,拉麵好煙韌,好有口感😋成碗麵我地都食晒,連湯都飲晒!證明湯底係幾咁正啊~~之後我再試食另一碗有辣味的,我覺得仲好味,因為有少少辣會更加開胃。😛而小食麵唔錯,餃子煎得幾香口,又唔會太油,岩岩好☺️ 所以加配轉套餐麵幾抵嫁~~ 食完個小食岩岩好滿足曬!我地會推介比屋企人及朋友,大家有機會既話一定要來呢間拉麵試一試😋😋😋
成碗麵我地都食晒,連湯都飲晒!證明湯底係幾咁正啊~~
2018-11-08
2018-11-13 30 浏览
今天同朋友行過太古城food court ,見到間拉麵店叫「誠」拉麵,好耐冇食拉麵,一於就試吓佢!睇吓佢夠唔夠誠意!我叫咗碗(白)特豚骨拉麵$85配料有紫菜三片、叉燒三片、溏心蛋一隻面頭有木耳絲同香蔥,幼長的拉麵順滑掛汁,浸泡在乳白色的濃湯裡,散發出豬骨的濃香糖心蛋嘅流心狀態好治癒,呢隻蛋係日本蛋,絕對合格以上(黑)特豚骨拉麵配料基本上同上面款差唔多,湯底同樣係豬骨湯但係加咗黑蒜,風味即刻唔同晒,味道比較重少少同埋油脂夠香,食開重口味嘅人可以考慮下,真系正!套餐配有餃子,每隻都內餡爆滿,十分多汁小店果然有夠誠意!哈哈,下次有機會會再去食
睇吓佢夠唔夠誠意!

我叫咗碗(白)特豚骨拉麵$85

配料有紫菜三片、叉燒三片、溏心蛋一隻

糖心蛋嘅流心狀態好治癒,呢隻蛋係日本蛋,絕對合格以上

(黑)特豚骨拉麵

套餐配有餃子,每隻都內餡爆滿,十分多汁

小店果然有夠誠意!哈哈,下次有機會會再去食
2018-11-12 32 浏览
豚骨味噌拉麵呢個啲拉麵唔算太突出,不過個湯好濃,好有豚骨味噌味,鍾意味噌嘅不妨一試。黑豚骨拉麵黑豚骨湯底濃厚,係豬骨湯底加入黑蒜製成,香濃得嚟唔會過咸,不過叉燒就一般,係屬於較瘦既叉燒,不過不失。細叉燒飯叉燒飯啲叉燒都OK, 不過飯好淋,冇煮到日本飯一粒粒咁,性價比不高。餃子呢個唔係即整既餃子,食既時候唔夠熱,仲淋晒,而且只有淡淡既金黃色,不太推介。環境氣氛係度食嘢可以見到師傅煮,好似日本咁,不過間舖隔離就係food court咁,好多人行嚟行去,如果想熱熱鬧鬧咁食一餐都不妨可以嚟食下。

黑豚骨拉麵
黑豚骨拉麵

細叉燒飯

環境氣氛
2018-11-12 16 浏览
在附近看完一齣電影,剛好到了晚飯的時間,肚餓了當然去太古城走走看看有什麼新餐廳進駐。逛了一會就看到這間新進駐的拉麵店,環境不錯乾乾淨淨加上看到價錢合理,所以就去試試吧!拉麵款式只有幾款,絕不花巧。對我這些選擇困難症的人來說是好事啦!🤣🤣黑·豚骨拉麵 $76紫菜2片、木耳絲、半熟玉子半隻、蔥、叉燒2片拉麵一到黑蒜味很香郁,當然馬上試一試湯底,吃下去湯底的黑蒜味道不是太濃。麵質不錯偏軟身但又不失彈牙口感,木耳絲也非常爽口,半熟玉子更是我的至愛,由於誠拉麵是採用日本雞蛋,因此蛋味會更香濃。豚骨味噌 $76紫菜2片、荀絲、芽菜、半熟玉子半隻、蔥、叉燒2片豚骨湯底非常濃郁,喝下嘴唇更有粘粘的,感覺骨膠原十足🤣!荀絲十分爽口,叉燒更是肥瘦適中及有一面輕輕地煎香了,口感及油香更加提升。麵質跟黑·豚肉拉麵一樣!餃子三隻及汽水 +$22餃子挺香口,皮薄餡料份量一般,味道都不錯!

黑·豚骨拉麵 $76
紫菜2片、木耳絲、半熟玉子半隻、蔥、叉燒2片
豚骨味噌 $76
紫菜2片、荀絲、芽菜、半熟玉子半隻、蔥、叉燒2片
餃子三隻及汽水 +$22
餃子挺香口,皮薄餡料份量一般,味道都不錯!
2018-11-12 40 浏览
約了朋友食拉麵, 覺得幾唔錯。係foot court內的拉麵店, 環境係冇獨立店咁好, 但味道同服務都唔錯。係好傳統果種拉麵, 有沾麵, 赤豚骨, 黑豚骨, 白豚骨同味噌。 赤豚骨拉麵幼麵掛湯力強, 煮熟時間快, 好快就有得食了。 配料好多, 肉有2塊好嫰滑, 又有木耳同流心蛋等。 十分滿足。 湯底好濃, 十分飽肚。 餃子底微焦, 豬肉餃加上特製餃子汁。 肉汁同醬汁配搭一流, 十分滋味。朋友食味噌拉麵, 佢十分喜愛個湯底。 見佢食得開心我都開心。
約了朋友食拉麵, 覺得幾唔錯。

赤豚骨拉麵

2018-11-07
用真心熱“誠”,煮出味美的拉麵由太古站行去AEON超市行下街,嚟到AEON超市之FOOD COURT, 嚟到FOOD COURT真是有很多日本餐廳,好似啱啱裝修完,而且仲有很多日本餐全都是我最愛。其實誠拉面在AEON的FOOD COURT里面,用真心誠意煮出一碗熱呼呼的拉面。它的MENU 好簡單,有白豚骨拉面、黑豚拉面同埋味噌拉面,而且拉面分別有﹕軟中硬度擇。餐牌黑豚拉麵$89點左(特)黑豚骨拉面$89,每天由新鮮豬骨制成奶白色的豬骨濃湯,難怪拉麵的湯底甘甜呀。每一碗拉面有木耳,紫菜,叉燒,葱同温泉蛋。如果唔够食嘅話,可以追加配料,或者加錢22元有套餐,有叉燒或餃子3只和汽水一罐。最欣賞它溫泉蛋,金黃色的蛋黃好香又甜,而且它面煮剛剛好。它的面條不會太淋,面條好吃呀,一啖的叉燒一啖的木耳絲加埋面條,真是好滋味呀!總體上它的環境尚可,在food court 里面,適合一點醫肚又有喜愛食拉面的朋友們。而拉麵出品質素好,上枱時間好快,好啱我哋呢個打工仔。
用真心熱“誠”,煮出味美的拉麵

餐牌

黑豚拉麵$89

而拉麵出品質素好,上枱時間好快,好啱我哋呢個打工仔。
2018-11-06
  • 黑䐁骨拉麵
2018-11-10 33 浏览
去附近戲院睇戲前 要來個quick dinner附近最快係 拉麵落左單 在bar 台坐一陣 好快就有得食 盛拉麵 open kitchen 乾淨企理 抽風良好不會太侷促 叫了一個 套餐 有叉燒飯 和拉麵 叉燒飯 調味的料理酒 香味突出 個飯 帶d照燒汁 風味叉燒粒 沒有太多肥膏 撈飯ok另外朋友個拉麵 追加餃子一份 有5隻 價錢幾抵沒有用太多油煎 仲有d蒸餃的 口感不會怕熱氣啦 到拉麵了豚骨拉麵 湯底 濃度和黏度都平均 有紫菜 叉燒 蛋 都好夠豐富麵質 中間粗幼   誠拉麵 仲有4款湯底 無可能滿足唔到百貨公司咁多種顧客的口味朋友叫 黑豚骨 即係再加 蒜同黑蒜油重要加 ”特“ 份量一倍咁滯 好抵
去附近戲院睇戲前 要來個quick dinner

朋友叫 黑豚骨
即係再加 蒜同黑蒜油
重要加 ”特“ 份量一倍咁滯
好抵
去開太古無理由唔搵埋好野食就走架嘛... 同埋點都要食飽個肚去教班 XD 唔知食乜之際... 轉左入去 aeon 諗住行個圈八掛下... 可能岩岩上個 POST 都係寫拉麵... 所以又好想食拉麵... 睇左個 MENU 一陣... 就揀左呢赤 (特) 豚骨拉麵... 列曬有咩配料非常好唔洗等婆仔睇圖估估下... 原來仲可以轉做 set 有埋餃子3隻加汽水1罐... 岩曬鐘意食餃子既婆仔呀~ 買完拎埋收據搵位座先... 揀左對住煮麵個個位... 等食既時間就睇住佢地煮...赤 (特) 豚骨拉麵 - 紫菜3片, 木耳絲, 慕, 半熟玉子一隻, 叉燒3片撈埋中間個個波形既落湯底度... 令到每一口拉麵都微辣好開胃... 婆仔鐘意一啖微辣湯底加少少蔥少少木耳絲一齊食... enjoy~ 半熟玉子好滑, 大大塊叉燒唔會乾食落唔油膩... 即煎餃子煎得微脆唔會散曬... 配埋個醋一齊食岩曬~ 勁飽勁滿足... 抵食~原來收銀旁邊仲有水比客人自助飲... 好貼心... 食飽左去超市逛下先~

赤(特)豚骨拉麵
赤(特)豚骨拉麵
2018-11-09 30 浏览
康怡jusco地面美食層主打日本菜, 今次開左間拉麵店梗係第一時間黎試下喇。誠拉麵店內共設有10幾個吧枱位, 仲可以坐公共既長枱座位。 餐廳特設開放式廚房, 可以見到師父現場煮拉麵既過程, 感覺乾淨開明。首先到cashier點拉麵, 全部即點即煮。 拎住個電子號碼牌等10分鐘就會震同響。 誠拉麵選擇有四款加一款沾麵。 四款拉麵湯底是: 黑豚骨,赤豚骨,白豚骨, 味噌。 每款拉麵都有2種選擇:普通、特製 (紫菜和豚肉叉燒多一塊, 糖心蛋多半隻), 特製就岩哂大胃王喇。黑豚骨拉麵($76)啖啖黑蒜味湧上個鼻, 幼身拉麵掛湯力極強, 湯底勁杰身, 有香濃既豬骨味。 糖心蛋晶瑩剔透, 蛋味濃郁 。 食完麵行幾步就係jusco超級市場, 樓上更有電影院。 行街睇戲食飯直落好方便。

黑豚骨拉麵($76)

2018-11-08
  • 黑豚骨拉麵
2018-11-08 61 浏览
好耐都無見到中學同學因為大家都超忙又臨近sem尾,即使無時間都想見個面,所以就去朋友佢屋企樓下food court食野。我同佢都好鍾意食拉麵,咁啱見到有誠拉麵店,於是就諗住食個快嘅。我同朋友分別叫左黑特豚骨拉麵同赤豚骨拉麵再加左份餃子。黑特豚骨拉麵非常足料,有3塊紫菜,木耳,一隻蛋,3塊叉燒同葱。上枱嗰陣啲蒜香味好濃郁,食落麵質偏軟身,湯底唔算重蒜味,帶一股油香,但係有少少偏咸。叉燒屬於半肥半瘦,有咬口得黎唔會太肥膩,而玉子都有流心,唔會過熟。至於赤拉麵,朋友形容唔算好辣,如果係追求辣嘅朋友可能會失望,不過湯底味道都幾濃郁,搭配叉燒紫菜等材料,70幾蚊嘅價錢算係唔錯架。餃子皮夠薄得黎都仲有啲咬口,幾欣賞隻隻餃子嘅低部都煎得金黃香脆,加上醋同餃子豉油,味道唔錯。整體黎講,店內職員友善,上菜速度快,食物味道唔錯,價格都相宜,係food courts 入面算係唔錯嘅餐廳。

我同朋友分別叫左黑特豚骨拉麵同赤豚骨拉麵再加左份餃子。

黑特豚骨拉麵

餃子
住在港島東都落太古嘅Aeon買野, 經過超市隔離嘅Food Court發現有間新拉麵店進駐 ~ 誠拉麵。 以吧枱坐位圍住日本拉麵店開放式廚房設計, 可以睇到煮麵嘅過程。 拉麵主打四款 ~ 「白」「黑」 「赤」「味噌」, 另外仲有豚骨魚介沾麵。 跟老公叫了「黑」「味噌」配都加$22 套餐。套餐除了拉麵外, 另可選叉燒丼或餃子及汽水。 我就叫咗「黑」• 豚骨拉麵, 食拉麵一嚟緊係飲啖湯先啦, 黑蒜加上豚骨湯底味道夠濃郁, 幼身拉麵比較腍身, 叉燒肥瘦適中, 都算幾大塊, 愛食溏心蛋嘅我另追加多半隻, 超好食, 由於誠拉麵選用日本雞蛋, 所以有濃濃嘅蛋味, 流心口感超完美。 老公就選了「味噌」 豚骨味噌拉麵, 奶白色嘅豚骨湯底加味噌, 唔會好鹹, 但有好多骨膠原, 拉麵內有紫菜、芽菜、蔥、半隻溏心蛋、叉燒2片、荀絲(老公唔食所有沒有加) 。 其實一碗份量都幾多。 套餐選了餃子, 有三隻餃子皮薄, 但個人覺得唔夠熱, 而且可以再煎得再脆d。唔夠味咩, 誠拉麵仲有芝麻 、 辣菜脯同 蒜蓉俾你加落拉麵內。 整體係Food Court嚟講都算唔錯, 下次要再試吓佢地嘅沾麵。

跟老公叫了「黑」「味噌」配

「黑」• 豚骨拉麵

• 豚骨味噌拉麵
  • 「黑」• 豚骨拉麵
2018-11-04 77 浏览
太古有新野試!黑蒜豚骨拉麵先付款,後等食!黑蒜豚骨拉麵湯底夠濃郁!面頭有好多黑蒜粒黑蒜味算充足拉麵口感夠煙銀溏心蛋夠軟腍沒有變熟蛋!整體水準不錯!絕對會有下次。
太古有新野試!黑蒜豚骨拉麵

先付款,後等食!

黑蒜豚骨拉麵湯底夠濃郁!
面頭有好多黑蒜粒
黑蒜味算充足
拉麵口感夠煙銀
溏心蛋夠軟腍
沒有變熟蛋!
整體水準不錯!
絕對會有下次。
2018-10-31 85 浏览
自從太古吉之島大裝修之後,一樓多咗好多新嘅餐廳進駐,其中一間就係誠拉麵。誠拉麵係美食廣場嘅旁邊,提供吧枱比客人食野。我揀咗碗黑豚骨拉麵套餐 連餃子 汽水(麵條硬身 濃味 適中香油)拉麵上枱時熱辣辣,帶有濃厚的蒜香味,配上硬身的拉麵掛湯力剛好。雞蛋處於溏心的狀態下,非常滑嫩,十分推薦。叉燒片薄身易咬,肥度剛好。朋友就揀咗赤味噌豚骨拉麵套餐 連餃子 汽水赤味噌拉麵既配料同黑蒜拉麵一樣,都係豚骨湯底,味道嗅落去已經好吸引,個湯底 好濃,同時又保留豚骨的甜味,又是一碗好吃的拉麵!而餃子皮薄菜量幾多下,不錯!
誠拉麵係美食廣場嘅旁邊,提供吧枱比客人食野。

雞蛋處於溏心的狀態下,非常滑嫩,十分推薦。

叉燒片薄身易咬,肥度剛好。

朋友就揀咗赤味噌豚骨拉麵套餐 連餃子 汽水

而餃子皮薄菜量幾多下,不錯!
  • 黑蒜豚骨拉麵
2018-10-31 68 浏览
經常逛吉之島的我還是第一次到Food Court吃拉麵,這間拉麵店有吧台和自由坐的位置,坐在吧台吃拉麵有另一番風味。拉麵選擇簡單,主要都是經典的拉麵味道。我們點了黑豚骨拉麵和豚骨味噌拉麵。套餐感覺很划算,於是我們升級變套餐,一個包括了叉燒丼,另一個則可以選擇餃子。黑豚骨拉麵湯汁濃厚,濃度適中的黑蒜油味,不會太油膩。黑豚骨拉麵選用的是比較幼身的麵條,比較爽口。溏心蛋很嫩滑,蛋汁香濃,十分新鮮,蛋汁湧流,令人口水停不了。至於另一款拉麵,我更愛豚骨味噌拉麵,因為湯底調味惹味,而且麵條較粗身,更有咬口,叉燒份量也很足夠,肉質鮮嫩不油膩。隨餐送的叉燒丼和餃子味道也不錯,叉燒丼的份量和賣相都相當像滷肉飯,可能我太想念台式味道haha,叉燒肥瘦適中,飯底帶有醬汁,充滿油香。而餃子肉餡飽滿,絕對有加餸的感覺!最後,套餐還包了汽水,日式之餘還帶點港式味道,下次再來一試其他款式的拉麵!

拉麵選擇簡單,主要都是經典的拉麵味道。

我們點了黑豚骨拉麵和豚骨味噌拉麵。

黑豚骨拉麵湯汁濃厚,濃度適中的黑蒜油味,不會太油膩。

而餃子肉餡飽滿,絕對有加餸的感覺!

2018-10-15
2018-10-30 78 浏览
平日經常行過都唔知太古呢個位有拉麵店,今日終於有時間坐落來慢慢品嘗一下啦!睇過餐牌後揀左白豚骨拉麵同黑豚骨拉麵套餐,有汽水有餃子,夠哂份量!煎餃子非常柔軟,而且肉味夠濃,底部微微煎過,一份3隻,連埋拉麵大食如我都夠飽!白豚骨拉麵有大量蔥,好適合我口味!加上木耳絲好爽口,配合火炙叉燒香味十足!不過個人始終更加中意糖心味玉同脆卜卜紫菜!黑豚骨拉麵比起白豚骨,最大分別係多了炸蒜,令整個香味更加提升,而且味道更為濃郁!兩種拉麵一清一濃,各有特色。