2018-10-29 33 浏览
今日黎康怡廣場既Aeon掃完貨後,同母親大人係附近搵左呢間食拉麵。🍜白豚骨 $85(特)嚐一口湯,好飲到衝上雲霄!!豬骨湯底熬至呈奶白色,落一陣濃郁豬骨香味從我的脣齒間徘徊,真。原味豬骨湯!該湯底非常適合口味清淡的人,以往其他拉麵的特濃豬骨拉麵都偏鹹、重口味,但呢個拉麵完全冇!淡而不膩,令人不自覺地趁熱飲完。🍜 黑豚骨 $89 (特)跟餐另+$22 配七喜➕叉燒飯與白豚骨不同的是,黑豚骨湯底多了黑蒜。濃郁的黑蒜刺激味蕾,增添食慾。麵的掛汁能力極高,啖啖都係濃厚的豬骨湯麵,好幸福😍。此外,叉燒份量超大,適合食肉獸們。餃子 $28淡淡的肉汁爆出,肉質口感極佳,可另沾上醬汁。不過我就更喜歡沾上湯汁,趁熱吃。😆

🍜白豚骨 $85(特)
嚐一口湯,好飲到衝上雲霄!!
白豚骨

🍜 黑豚骨 $89 (特)跟餐另+$22 配七喜➕叉燒飯

與白豚骨不同的是,黑豚骨湯底多了
黑蒜
。濃郁的黑蒜刺激味蕾,增添食慾。
黑豚骨

餃子 $28

叉燒飯
白豚骨
黑豚骨
叉燒飯
2018-10-29 22 浏览
太古Aeon 飲食區店鋪好多,唔同種類都有!今次經過,發現有新嘅拉麵舖,即刻去試一試! 呢間誠拉麵舖面簡潔乾淨,座位唔少。新店黎講算係幾多食客入座先去睇睇佢嘅menu! 簡單黎講就係幾款唔同嘅豚骨拉麵,湯嘅種類係黑 白 赤 味噌 :) 先坐低後揀選,見到落單紙都好細心咁有唔同麵軟硬度、味道濃淡、香油濃淡等等嘅選項。拉麵可選單叫或者套餐。咁我同朋友選咗個黑豚骨拉麵套餐配叉燒飯試試😄 另外朋友就叫個白豚骨拉麵追加飲品同烤餃子🥟😋座位對住廚師煮食位置嘅好處就係可以望住自己碗麵嘅製作進度🤣 見到廚師們效率都算幾快😁等咗五分鐘左右就等到我嘅拉麵! 呢個係黑豚骨拉麵套餐!聞起黎黑蒜油都幾香,配料好多,木耳絲炸蒜粒同蔥粒好多,令全個湯味道好濃好豐富😁其實拉麵份量對女士們黎講應該好夠,但男士們就可能一定要加上叉燒飯! 叉燒粒香軟👍🏻半熟蛋嘅控制都幾好😋 朋友叫嘅係白豚骨拉麵。湯味道好似比黑豚骨拉麵淡但更加食到本身豚骨味同埋試真D塊叉燒! 餃子味道一般,但新鮮熱辣食都好香👍🏻枱面放咗調味料可以自助添加😄整體黎講唔錯,價錢都親民:)

呢間誠拉麵舖面簡潔乾淨,座位唔少。新店黎講算係幾多食客入座

先去睇睇佢嘅menu!

拉麵可選單叫或者套餐。
咁我同朋友選咗個黑豚骨拉麵套餐配叉燒飯試試😄
另外朋友就叫個白豚骨拉麵追加飲品同烤餃子🥟😋

座位對住廚師煮食位置嘅好處就係可以望住自己碗麵嘅製作進度🤣
見到廚師們效率都算幾快😁

等咗五分鐘左右就等到我嘅拉麵!
呢個係黑豚骨拉麵套餐!

叉燒粒香軟👍🏻

半熟蛋嘅控制都幾好😋

餃子味道一般,但新鮮熱辣食都好香👍🏻
枱面放咗調味料可以自助添加😄

整體黎講唔錯,價錢都親民:)

太古吉之島food court都幾多食舖, 今次就試e間新開將ge誠拉麵。👭😎我同家人揀左2款唔同湯底, 試下邊款味道較好!😂👍🏻同埋加左$22, 升級轉套餐, 配汽水同叉燒丼。無論湯底濃淡、麵質軟硬、䓤花等都可因自己喜好選擇!😊👍🏻我揀左白豚骨濃湯, 湯底乳白, 飲落濃濃豬骨香, 上面鋪左好多配菜, 木耳絲、唐心蛋😍、紫菜等同埋主角叉燒, 師博煎過, 較香身, 唯厚度略薄。拉麵麵質彈牙, 粗幼適中。黑豚骨湯底, 味道都幾特別, d黑蒜油唔會好重, 搶左豬骨湯。見枱面好多配料, 其中較特別的係可以自己磨芝麻, 好易轉動芝麻瓶樽!😍另外, 可以任意加蒜蓉, 真係非常蓉, 湯底味道立即昇華左, 正!套餐配叉燒丼, 有d似台灣肉燥飯, 主要有香菇粒、肉燥。👍🏻岩唒無飲唔得ge朋友!😌飲埋汽水係超飽!

無論湯底濃淡、麵質軟硬、䓤花等都可因自己喜好選擇!😊👍🏻

我揀左白豚骨濃湯, 湯底乳白

😍

飲埋汽水係超飽!

2018-10-26 28 浏览
今晚太古aeon入面的誠拉麵 bar枱的誠意拉麵 坐滿人 心諗應該幾好味呢老闆娘仲好好人望我地搵位服務讚睇睇有咩食先 都好多選擇 夕食加$22就有汽水加小食(餃子/叉燒飯)沾麵暫時未有 好期待 希望快點推出沾麵還可以自選追加 叫了兩個餐 一個白豚骨拉麵 和黑豚骨拉麵白豚骨湯濃到起膠咁叉燒好似係日本食個d 加埋溏心蛋 好正不得不讚個叉燒飯絕不嬉場 好好送飯 白飯都正 因為佢用左日本新瀉珍珠米煮 點解日本米可以咁好味呢個黑豚骨拉麵 加了蒜粒 吊起成個湯味 香口 食完拉麵連湯麵要飲埋再加埋煎餃子 個底煎得燶燶的很香口點少少醋 一絕! 熱辣辣嘅拉麵要配返汽水🥤有圖有真相!清晒! 哈哈 推介!誠意之選的誠拉麵🍜
今晚太古aeon入面的誠拉麵 bar枱的誠意拉麵

叉燒好似係日本食個d 加埋溏心蛋 好正
不得不讚
點解日本米可以咁好味

再加埋煎餃子 個底煎得燶燶的很香口
點少少醋 一絕!

熱辣辣嘅拉麵要配返汽水🥤

有圖有真相!清晒! 哈哈 推介!
誠意之選的誠拉麵🍜

2018-10-25
2018-10-25 40 浏览
行完aeon諗住1 個人去food court揀個快餐食見到呢間好似係新開嘅, 又想食熱辣辣嘅拉麵就即管一試拉麵都係大路選擇仲有多款追加可以自行拼食我鍾意食辣, 所以ORDER咗赤豚骨拉麵 ($76)加$22 要埋 DINNER SET, 多咗3隻餃子同汽水點解我叫咗普通SIZE都咁大碗, 料又足!溫泉蛋煮得生熟啱啱好, 話說係用日本蛋嚟, 難怪得咁好味!湯唔會太鹹, 飲埋都唔怕口乾厚切叉燒, 配埋拉麵同木耳一齊食, 辣辣地好味!餃子係即叫即煎, 都唔錯份量真係好大, 完全食唔哂呀XD同埋可能冷氣太大, 餃子要快D食, 唔係好快凍咗就無咁好食啦
行完aeon諗住1 個人去food court揀個快餐食
見到呢間好似係新開嘅, 又想食熱辣辣嘅拉麵就即管一試

拉麵都係大路選擇
仲有多款追加可以自行拼食

我鍾意食辣, 所以ORDER咗赤豚骨拉麵 ($76)
加$22 要埋 DINNER SET, 多咗3隻餃子同汽水

點解我叫咗普通SIZE都咁大碗, 料又足!

溫泉蛋煮得生熟啱啱好,
話說係用日本蛋嚟, 難怪得咁好味!

湯唔會太鹹, 飲埋都唔怕口乾
厚切叉燒, 配埋拉麵同木耳一齊食, 辣辣地好味!

餃子係即叫即煎, 都唔錯

份量真係好大, 完全食唔哂呀XD
2018-10-25 28 浏览
今日放工想食些濕濕地的麵食,黎到太古Aeon, 這個地下的food court有好多選擇,記得之前同朋友黎過食拉麵,都幾好食,今日就再黎食先!3:30左右到達,有幾位客人坐著食緊,好香的味道!所以就立即點單,品嚐下佢的出名白豚肉拉麵。點單的櫃枱位置有餐牌介紹服務生好快手就開始煮麵及材料,有效率哦!立刻有得食啦!(白豚肉拉麵)好靚好吸引!熱辣辣送上面前!日本蛋的蛋黃真的好靚拉麵是白色的,我選擇了軟的質感!湯底都唔錯、不會太咸!叉燒豚肉好軟腍、口感不錯!肥瘦剛好,有2塊哦!日本蛋!蛋味香濃!顏色美麗!煮的熟度剛剛好!有不同的調味料(芝麻粒粒、香滑蒜蓉、辣菜浦、五香粉等等)都唔錯的拉麵!

點單的櫃枱位置有餐牌介紹

服務生好快手就開始煮麵及材料,有效率哦!立刻有得食啦!

(白豚肉拉麵)

好靚好吸引!熱辣辣送上面前!

日本蛋的蛋黃真的好靚

拉麵

拉麵是白色的,我選擇了軟的質感!
白豚肉拉麵

湯底都唔錯、不會太咸!
叉燒

叉燒豚肉好軟腍、口感不錯!肥瘦剛好,有2塊哦!

糖心蛋

日本蛋!蛋味香濃!顏色美麗!煮的熟度剛剛好!

有不同的調味料(芝麻粒粒、香滑蒜蓉、辣菜浦、五香粉等等)
都唔錯的拉麵!
2018-10-25
拉麵
白豚肉拉麵
叉燒
糖心蛋
2018-10-24 35 浏览
太古Aeon其實我就好少去既,今日路經此地做完野就順便搵左一間餐廳食啦。點餐紙 - 我同友人就點左一白一味噌(特)轉套餐 餃子+叉燒飯個人建議嗌特 因為貴十幾蚊就多2塊叉燒同半隻蛋 抵好多!誠。味噌拉麵🍜首先賣相唔錯,三大塊紫菜+叉燒湯底 味噌又香又濃郁 叉燒脂肪比例半肥瘦 蛋係用日本蛋 麵條適中岩岩好掛到湯底誠。白豚骨拉麵🍜湯底好重豬骨味 呈現奶白色 不過個人都係喜愛味噌湯底配料上基本上同味噌一樣,係旬變左黑木耳叉燒飯+餃子🥟叉燒粒加葱放係飯到 感覺好似日本店咁 有拉麵又有一個飯餃子三隻食埋就真係滿載而歸啦!

個人建議嗌特 因為貴十幾蚊就多2塊叉燒同半隻蛋 抵好多!

誠。味噌拉麵🍜
首先賣相唔錯,三大塊紫菜+叉燒

誠。白豚骨拉麵🍜
湯底好重豬骨味 呈現奶白色
不過個人都係喜愛味噌湯底
配料上基本上同味噌一樣,係旬變左黑木耳

叉燒飯+餃子🥟
叉燒粒加葱放係飯到
感覺好似日本店咁 有拉麵又有一個飯
餃子三隻食埋就真係滿載而歸啦!

2018-10-15
2018-10-24 110 浏览
同朋友在太古上完堂好肚餓就去了Aeon 搵食突然想食拉麵去到發現之前個間原來已經轉左叫做誠拉麵追加叉燒丼都好大碗下叉燒是碎上飯粒比較粘糯似食緊台灣滷肉飯既感覺😂我就揀左碗白豚肉拉麵因為想食一整粒既蛋是好靚既流心蛋蔥好新鮮可選要或不需要唯一美中不足是沒有粟米啊好可惜我強烈建議加粟米🌽湯底對比黑豚的清一點叉燒有三塊套餐有可口可樂跟麵是幼個款口感不錯麵底都幾多下分量十足麵軟硬質感可按個人食感去自選木耳絲都好新鮮爽脆朋友叫了碗黑豚骨拉麵我試了一口湯底比白的濃一點隔離麵香總是覺得身旁的好食一點叉燒都是一樣煎餃子🥟有三隻要快食好快凍左會硬身煎得幾好無咩油唔覺油膩食多幾隻都唔怕雖然款式唔多算係快食之選放便就腳價錢合理

同朋友在太古上完堂

算係快食之選
放便就腳
價錢合理
2018-10-24 1086 浏览
自從住處附近的康怡廣場南座 AEON STYLE 翻新後,時不時都會有食肆進駐。上星期趁周三特價日,喺場內行咗一轉,發現原來美食廣場入面開咗間新嘅拉麵店。兩口子向來都愛吃拉麵,見這晚小鬼不回家吃飯,就一於拉埋老公過嚟嘗新。間麵店基本上只有吧檯位,不過如果滿座的話,亦可以坐喺對面 food court 嘅座位。向店員拿了餐牌,逐一細看,拉麵口味很簡單,只有四款,分別為白豚骨拉麵、黑豚骨拉麵、赤豚骨拉麵、豚骨味噌拉麵同一款豚骨魚介沾麵。另外客人亦可以將拉麵轉為套餐,只需加 $22,就會包一客細叉燒丼或餃子 3 隻及汽水一罐。就簡簡單單每人一個套餐。我揀咗白(特)豚骨拉麵,而老公就揀咗黑(特)豚骨拉麵。兩客餃子率先送上,餃子外皮完整,厚薄適中,餡料菜量多,質感略帶爽,水準不俗。接著輪到吃拉麵,先試下呢款白(特)豚骨拉麵 ($85),拉麵嘅配料有紫菜3片、木耳絲、蔥花、半熟玉子1隻同叉燒 3 塊。湯底用豬骨熬煮,無加味精,色澤呈奶白,味道比預期清淡,唔算很濃稠,但飲落非常順喉。麵條雪白,咬落爽滑有勁,沒有坊間拉麵常見的鹼水味。檯上有調味料,可以用來佐拉麵吃。叉燒唔算好很厚身,但非常軟熟,肉質頗
叉燒唔算好很厚身,但非常軟熟,肉質頗腍,而且邊位帶焦脆,咬下不韌,味道不錯,滋味非常。半熟蛋嘅蛋黃晶瑩剔透,呈流心狀,蛋汁豐盈滑溜,一睇就知對辦。
至於另一款黑(特)豚骨拉麵 ($89),其實基本上呢款拉麵嘅材料同白豚骨拉麵係一樣,只係湯底加咗黑蒜。拉麵端上桌時仍滾熱辣,馬上呷一口,湯身蒜香味濃,非常醇厚,而且喝起來一點也不覺膩。麵條煮至軟硬適中,掛湯力十足,叉燒薄嫩味濃,配埋蛋黃盪漾嘅溏心蛋,滋味好吃。下次再嚟嘅目標係沾麵。
跟餐飲品
2018-10-23
2018-10-23 30 浏览
今日同朋友喺太古Aeon行完街之後搵嘢食,行到攰攰地,所以我地就隨意去左附近一家餐廳,見到有拉麵,所以就吸引左我坐低。呢間餐廳叫做誠拉麵。裝修有些日式風格,餐廳位於food Court裏面,圍住餐廳廚房咁坐,啲枱凳係高枱高凳,好有傳統日式餐廳嘅感覺。食物方面,拉麵有唔同湯底、小食等。正價拉麵可以叫套餐跟煎餃子。我就叫咗一個套餐,包括左一碗拉麵加餃子再送埋嘢飲,超抵食!拉麵我叫咗味噌湯,配料亦都好豐富。首先講吓個湯底,湯熬出來嘅味道,感覺味道濃郁,好creamy,拉麵彈牙,感覺烹調時間啱啱好。配料方面,有葱、竹筍、糖心蛋、紫菜、仲有半肥瘦嘅叉燒。溏心蛋超級流心,值得一讚!流心嘅蛋黃慢慢流出,賣相非常吸引。配料有超多竹筍同埋蔥,啱晒我呢個竹筍迷!叉燒唔會太肥唔會太瘦,啱晒我呢啲又要減肥又想食嘅港女,哈哈!今次令我最驚喜嘅係餃子,餃子個皮好薄好脆,餡料都好豐富,份量都好多。飲品方面有各款汽水可以選擇。下次去開太古行街,不妨試下誠拉麵。

下次去開太古行街,不妨試下誠拉麵。

2018-10-16 139 浏览
話說今日去左太古康怡廣場食晚飯,見到有間新開既誠拉麵,所以就同男友去呢間誠拉麵晚餐,個到地方不是太大,都是高枱~服務員都好有善,會主動介紹拉麵,同埋會問我地要咩麵質,要硬身定淋身,這個服務都幾貼心講番食物我地叫左個(特)豚骨拉麵同(特)豚骨味噌拉麵,另加$22就可轉套餐,套餐包括汽水(可樂,雪碧同diet coke)和一款小吃(餃子或叉燒丼)~講番食物先,(特)豚骨拉麵,碗麵都好足料,包括有4塊豚肉,1粒糖心蛋,筍和紫菜~佢個豬骨湯底好香豬骨味,豚肉肉質都好淋,糖心蛋個糖心又唔會太熟又唔會太生,煮得剛好,好味,筍好爽口同好香筍味,紫菜冇特別,拉麵爽口彈牙(特)豚骨味噌拉麵,材料都係同豚骨拉麵一樣,只是加入了味噌湯底,有小小咸咸地,完全帶出味噌既味道,喜歡味噌的朋友就岩晒嗱麵質彈牙轉餐跟3粒餃子,我地叫左2個餐所以有6粒餃子入面都係d豬肉碎同菜,都幾好食飲品我地揀左雪碧總結,環境不大,服務員有禮,食物都唔錯,會再次光顧

講番食物

佢個豬骨湯底好香豬骨味
,豚肉肉質都好淋
,糖心蛋個糖心又唔會太熟又唔會太生,煮得剛好,好味
,筍好爽口同好香筍味,紫菜冇特別
,拉麵爽口彈牙

麵質彈牙

轉餐跟3粒餃子,我地叫左2個餐所以有6粒

餃子入面都係d豬肉碎同菜,都幾好食

飲品我地揀左雪碧

總結,環境不大,服務員有禮,食物都唔錯,會再次光顧
2018-10-02 216 浏览
星期日嘅太古城。晚飯時間。唔好諗咁多,有位就坐。辣味豚骨拉麵豬骨湯底非常濃厚。叉燒肥瘦適中,表面有焦香。最驚喜係溏心蛋,蛋白凝固,而蛋黃則是呈膏狀,拿捏時間準繩,半熟嘅美味口感,完美溏心蛋。如果可以選擇麵質生熟度就更加好。叉燒丼 (細)非常好食。珍珠米粒粒分明飽滿。叉燒調味剛剛好,配合濃味醬汁、香蔥、炒過嘅白芝麻,非常配搭。雖然整體感覺唔太似日式丼飯,反而有啲似台式滷肉飯。但唔理似咩式都好,最緊要好食。
星期日嘅太古城。晚飯時間。唔好諗咁多,有位就坐。

2018-09-30