2018-12-07
今日去太古睇戲,睇完戲同朋友諗緊食咩,我地都話好耐無食過拉麵想試下,所以就食左呢間誠拉麵。呢間拉麵店有沾麵同湯麵,我地叫左一碗黑豚骨拉麵同一碗豚骨魚介沾麵,因為我地都幾肚餓,所以再追加左個叉燒丼同烤餃子。湯拉麵個湯底好似都係一樣係豚骨湯底,分別在於另外加左咩。黑豚骨拉麵係豚骨湯底加黑蒜油,配幼麵。我不嬲都覺得湯拉麵用幼麵好食啲,所以見到佢係用幼麵,同埋個麵軟硬適中,即刻覺得好加分!(特)同普通拉麵既分別係多一片紫菜、半隻玉子同埋一片叉燒,貴$13多咁多野,我覺得好抵!之後講下拉麵最重要既湯底,豚骨味好香濃,飲得出係真材實料,配埋黑蒜油更加係將湯底既味道提升左一個層次。同埋配料方面都非常出色,玉子係用日本蛋,蛋味特別香,而且有海帶,令口感更豐富,令我最驚喜既係舊叉燒,因為超有豬肉香,肥瘦均勻,好高質!叉燒咁好食,叉燒丼當然都唔差,唔單只同拉麵舊叉燒一樣有豬肉香味,重有蔥香同芝麻香,配埋日本米,好簡單就已經好好食。不過因為拉麵湯幾濃味,所以最好食完個飯先食個麵。沾麵同湯拉麵既麵唔同,係用左粗麵既,同埋配料方面就無左海帶,多左筍,唔同既食法有唔同既麵,唔同既麵有唔同既配料,好細心既安排。沾麵
沾麵同湯拉麵既麵唔同,係用左粗麵既,同埋配料方面就無左海帶,多左筍,唔同既食法有唔同既麵,唔同既麵有唔同既配料,好細心既安排。沾麵湯底除左豚骨味,重多左魚介,所以比普通湯拉麵重口味,不過我覺得沾麵比湯麵更出色。無論係味道既調配定係麵既軟硬度都處理得好好,同我之前去日本食差唔多,估唔到呢個價錢可以係香港食到咁高質既拉麵。
餃子方面就不過不失啦,皮薄,餡都算食好,但略嫌煎得唔夠香脆。
整體而言,湯拉麵同沾麵都幾出色,而且叉燒好好食,下次再試可以叫沾麵再追加叉燒丼或者叉燒,因為舊叉燒真係好令人回味!