2016-03-31 739 浏览
去大排檔食西餐?今日男朋友想比小妹一個小驚喜慶祝我地嘅記念日。女人麻,都係喜歡被人寵的,所以男朋友就先講了個大話話帶我去大排檔吃晚飯!男朋友一早訂咗座,到大廈等𨋢個時,我仲不斷問到底係到搞乜鬼!一出𨋢,耳邊傳來嘅係八十年代嘅廣東舊歌,大大隻「西餐大排檔」寫在門口牆身,感覺真係十分深刻!我比呢到嘅環境搞到眼睛發哂光,急不及待走入去餐廳。因為預先訂位嘅關係,餐廳安排我地坐較有私隱的窗邊二人桌。餐廳裝修好似七八十年代嘅懷舊冰室,牆身用上半玻璃餐牌。餐桌同椅子都依足咗往日嘅味道和配色,但呢到唔係售速食嘅茶餐廳,卻係能慢慢品嘗西餐嘅地方。聽聞餐廳出名嘅係中西fusion菜,而我地這晚選擇咗二人set,有海鮮拼盤,前菜,湯,主菜和甜品,非常豐富!先來的是海鮮拼盤,伴上兩杯白酒。海鮮拼盤十分豐富,有生蠔,鮑魚,日本帶子刺身,鮮蝦和蟶子刺身。生蠔好大隻,肉厚鮮甜。帶子刺身配上蜜糖麵豉汁用小杯裝上,帶子厚肉配上獨家醬汁更加能帶出帶子嘅鮮味。蝦係基圍蝦,蝦殼不痴肉,證明好新鮮,肉質亦十分彈牙。最特別嘅係蟶子刺身,口感好似象拔蚌,但更為爽口,十分推介!接落嚟嘅係黑松露蘑茹湯。黑松露嘅味道好香,入口吃到一粒粒
接落嚟嘅係黑松露蘑茹湯。黑松露嘅味道好香,入口吃到一粒粒蘑茹小粒,湯十分濃郁又細滑。
前菜有兩款,先來嘅係燒牛脷配蜜糖芥末,牛脷切成條狀,燒香咗表面。小妹最怕牛脷被燒得乾乾的,但呢個係有驚喜!外面帶少許嘅香口,但內裏欲無比嫩滑,口感帶小許半溶嘅感覺,應該係牛脷帶有小小肥。配以甜甜又帶小許辣嘅蜜糖芥末醬,係個非常好嘅配搭!
松露煮日本年糕,又一款用黑松露制作嘅美食,呢個係店家嘅得獎菜式呢!黑松露點口年糕十分夾,配上煙煙韌韌嘅口感,黑松露嘅香味比年糕吸收了,十分入味。
主菜我地分別選了以下兩款:

檸檬智利深海鱸魚柳
我倆平時唔太愛魚,見menu寫用上深海魚就勇敢咁試一次啦。
鱸魚肉質唔係淋身的一種,唔會一切即散,但內裏又能保持嫩滑嘅口感!
吃落去時,口腔充滿咗魚油同骨膠原嘅感覺,尤其係燒香了嘅魚皮,有種煙煙韌韌嘅口感!
檸檬嘅小許酸味亦提升了魚的鮮味,更能減低油膩嘅厚重感。

香燒牛肉眼
肉眼燒成五成熟,肉質粉嫩佈滿咗肉汁!
肉眼牛味濃,唔會韌。伴碟嘅紫薯薯容很好吃,甜甜嘅紫薯味道好清新,十分特別。

甜品係藍莓芝士蛋糕,藍莓味甜甜的,芝士蛋糕都幾滑,卻唔會有好濟嘅厚重感,剛剛好。
很滿意男朋友安排的一餐,環境和食物也是一流,小妹好難忘!
庆祝纪念
纪念日
  • 松露煮日本年糕
  • 黑松露蘑菇湯
2016-03-29 663 浏览
「西餐大排檔」不其然的聯想到「花園餐廳」,硬是有一種港式西餐的感覺。不過「感覺」這回事,有時不太可信XD由餐廳裝潢到餐牌依然是正正常常的餐廳形式,尚未發現異樣。餐牌其中一款「二人精選晚餐 (HK$799)」,最喜歡這類不用自己揀,幾乎都決定食物的餐牌,令選擇困難症一族點餐時快捷多了XD先來「海鮮拼盤」,白酒亦隨之伴上。拼盤的份量也不少,當晚的兩隻生蠔為美國石蠔(US Rock),就足足有女生的手掌般大小。生蠔十分新鮮,用叉尖一碰裙邊仍會收縮,蠔的份量大,亦不失鮮甜味,還帶一抹奶油香。雖然不是鮑魚愛好者,冷盤內的鮑魚挺香軟多汁。鮮蝦的蝦肉結實有蝦味,略帶小驚喜,日刺刺身帶子切開放在小杯內,伴以好立克味的醬汁配搭奇妙。略為遜色的是聖子刺身,只是一般般吧。吃完海鮮拼盤,店員就端來--「黑松露蘑菇湯」!我對松露是零抵抗,喝著喝著整碗都充滿松露香,還有蘑菇粒粒。伴一點橄欖油及奶油,口感更滑溜。之後的這道邪惡小食,十分驚喜!看似一表正經的「燒牛脷配蜜糖芥辣」,看到厚切的牛脷已教人垂涎三尺。說它貌似正常一點都不錯,用刀叉輕輕往牛脷一切,油份不斷往外溢出。細膩每口牛脷,細軟的質感亳不費齒力,油香一直在
「西餐大排檔」不其然的聯想到「花園餐廳」,
硬是有一種港式西餐的感覺。
不過「感覺」這回事,有時不太可信XD
由餐廳裝潢到餐牌依然是正正常常的餐廳形式,尚未發現異樣。
餐牌其中一款「二人精選晚餐 (HK$799)」,
最喜歡這類不用自己揀,幾乎都決定食物的餐牌,
令選擇困難症一族點餐時快捷多了XD
海鮮拼盤
先來「海鮮拼盤」,白酒亦隨之伴上。
拼盤的份量也不少,
生蠔十分新鮮,用叉尖一碰裙邊仍會收縮,
蠔的份量大,亦不失鮮甜味,還帶一抹奶油香。
雖然不是鮑魚愛好者,
冷盤內的鮑魚挺香軟多汁。
鮮蝦的蝦肉結實有蝦味,略帶小驚喜,
日刺刺身帶子切開放在小杯內,伴以好立克味的醬汁配搭奇妙。
略為遜色的是聖子刺身,只是一般般吧。

吃完海鮮拼盤,店員就端來--
黑松露蘑菇湯」!
我對松露是零抵抗,
喝著喝著整碗都充滿松露香,還有蘑菇粒粒。
黑松露蘑菇湯
伴一點橄欖油及奶油,口感更滑溜。
之後的這道邪惡小食,十分驚喜!
燒牛脷配蜜糖芥辣
看似一表正經的「燒牛脷配蜜糖芥辣」,
看到厚切的牛脷已教人垂涎三尺。

說它貌似正常一點都不錯,
用刀叉輕輕往牛脷一切,油份不斷往外溢出。
燒牛脷配蜜糖芥辣
細膩每口牛脷,細軟的質感亳不費齒力,
油香一直在口腔中回蕩,沒有油羶味,
只是牛脷的香味跟「梅林牌」午餐肉太相似。
每人一小份的份量剛剛好,多吃可能會較膩。
Like it or hate it, 就見人見智。

接下來這道是店家的招牌菜-
松露煮日本年糕
一整碟的松露白汁把每片雪白的年糕都包圍,
煙煙韌韌的年糕與松露香互相交織著,
看來大廚跟我一樣對松露有鍾愛,
愛吃松露的就來對餐廳了!
吃過牛脷和年糕,其實也有點飽肚,
再來一份主菜,份量相對上較少,也無所謂吧。
正宗西班牙黑毛豬
我選了「正宗西班牙黑毛豬」,
嫩粉紅的黑毛豬稔身,只是香味不夠,
要配上醬汁增加味道。
檸檬智利深海鱸魚柳
厚切的「檸檬智利深海鱸魚柳」保持了魚本身的油份,每口都很滑溜細緻。
檸檬智利深海鱸魚柳
來到最後的一口甜品,幸好只是每人一小片的份量,
因為大家都已捧腹的吃得飽飽了。
雖然是隨餐附上的甜品,仍細心的加上小點綴,
很有咖啡香味的tiramisu不太甜膩,
吃這小小一口的飯後甜品,令整個晚飯更完美。
本來以為「求求其其」的港式西餐,
吃完才發現它是一間做到一定水準的精品餐廳。
不難發現每一碟菜餚都下過心思,
而且細微位如碟子的溫度也有控制好,
吃熱盤時碟子都是溫熱的,去到最後的甜品也有預設成冰冷碟子。
別人眼中不容易發現的鎖碎位,都做得有板有眼。
這個晚飯套餐只欠一杯飯後餐茶,就變得更完美了!
總括而言,這晚的菜式充滿驚喜,值得一去再去。
2016-03-16
海鮮拼盤
2016-03-25 803 浏览
海鮮大拼盤,最好味係蟶子刺身,好爽口鮮味,蝦都好彈牙!老公話啲生都不錯呢度出名既乳鴿梗係要試啦!好juicy牛仔骨煮得啱啱好黑松露日本年糕好香松露味,個cream同年糕好夾
2016-03-24 887 浏览
老闆兼大廚是有西餐浪子之稱的Eddy Chu, 憑藉他的廚藝和創意, 不斷創作出各種新菜式。而且用了西餐大棑檔的理念,有西餐廳的食物質素, 也有大排檔的輕鬆自在氣氛, 深受食客的歡迎。在尖沙咀店成功的打出名氣後, 短時間內便開了銅鑼灣的新分店, 這一夜,我們非常期待, 目的就是一試大廚的功架。步出電梯,很快便看到一個搶眼的霓虹燈招牌,步入餐廳, 餐廳內的環境相當寧靜, 店內以散坐為主, 二人坐在寬敞的座位,可以好好享受這一頓晚餐。坐下來,先點了一杯雪梨汁, 味道甜甜地又解渴。拿餐牌看看後, 已急不及待的要問問店員有什麼新菜色推介給我們, 原來餐廳已推出一個健康的地中海礦物質海水火鍋套餐, 是二人份量的, 創新的以地中海礦物質海水、礦泉水、椰菜及西班牙黑毛豬風乾火腿作湯底, 加上多款海鮮和肉類作為火鍋配料。店員先在小鍋內放入黑毛豬火腿和椰菜, 再加上適當份量的海水和礦泉水, 來調配出火鍋湯底, 黑毛豬火腿可為湯底添上鹹香味道, 用了海水和礦泉水則比較健康, 這個清淡味道的湯底也可突顯海鮮和肉類本身的鮮甜味。先試試海鮮類火鍋配料, 鮮蜆不算大太隻,把蜆放在湯內, 要等到蜆開了口, 才證明是
先試試海鮮類火鍋配料, 鮮蜆不算大太隻,把蜆放在湯內, 要等到蜆開了口, 才證明是熟透的, 蜆肉肥美,肉質爽滑, 鮮嫩甜味, 入口全無沙粒; 鮮蝦都算大隻, 海蝦沒有霉味, 是出乎意料的新鮮,蝦肉鮮嫩爽口,有水準; 鮑魚是原隻連殼上,而且已預先煮熟了,只需放在湯底內加熱一陣就可以食用, 鮑魚本身較為大隻而肉厚,肉質鮮甜而彈牙,是滿意之作。
用上了高質素的日本帶子,是刺身級別的, 本身也算大隻厚肉, 放在湯底內灼熟,口感軟滑, 鮮甜味十足; 鮮魚柳灼熟後雖然肉質嫩滑, 但鮮味只是一般; 日本年糕是店員推介的火鍋配料,只需灼熱一陣便可食用,口感煙煙韌韌,可作填肚之物。
再試試肉類火鍋配料,美國牛肉紅潤光澤,紋理分明, 脂肪比例適中, 是好貨色, 入口肉質嫩滑, 牛肉味頗濃郁,味道也不錯; 店員解釋了西班牙黑毛豬是吃橡樹果作為飼料的,所以會較為健康,而且肉質相對會脆身一點, 吃了一口, 口感真的比一般豬肉爽口, 肉香味十足。當然不可錯過湯底, 結合了各種火鍋配料的精華,味道也是鮮甜。
店員推介的橡樹果級別黑毛豬肉眼蓋, 每一塊黑毛豬的肉質都較爽脆, 而且豬肉味濃,還配上小許黑胡椒來調味, 吃入口就更加惹味, 伴碟的菠蘿連同香草一同吃, 可解黑毛豬的油膩感,所以吃多幾塊也不覺滯。
也試試新菜色燒豬手配甜芥辣, 豬手已預先切好,方便食用,可以一塊、一塊豬手的放入口,相當痛快。豬手燒得外皮香脆,肉味鮮嫩,最重要是親熱食,才享受到那種脆皮的感覺,而且味道適中,唔會太鹹,本人也密密吃了多塊。
是晚謝謝大廚和店員的安排和細心講解每道菜的特色, 我們也吃得滿意,有機會要再來試試。
2016-03-19 1248 浏览
來之前一直諗西餐混合大排檔,咁有趣既組合究竟係點呢?結果係相當好,食物質素優秀之外,環境有西餐優雅既地方,亦有大排檔自在既一面。店內風格以西餐廳為主,每一次上菜前都會換碟同餐具,而且會等你食完一道菜先上另一道,適合中意慢慢品嘗食物既人。而有幾種菜式個人認為係必試。乳酪芒果鮮蝦雜菜沙律:沙律菜配上超甜芒果,加上沙律汁和少許醋味,醬汁多得來又無搶走本身食材既味道,蝦肉新鮮彈牙,混埋爽口既青瓜同車厘茄一齊食,口感清爽。黑松露蘑菇湯:未試之前已經聞到好香黑松露味,頭有好多細小茹粒,整個湯鮮品濃郁。熱脆豬仔包配欖油甜醋及牛油:豬仔包外脆內軟,就咁食已經好香口又唔乾身,再點少少甜醋同牛油,微微酸甜既味道令到更加開胃,如果同黑松露湯混和一齊食,又係另一種味道。Eddy bb鴿:上呢道菜既時候,店員好強調係馳名,食過後果然無錯。外皮柔軟,鴿肉非常嫩滑,而且一點都唔覺鹹同油膩,食多幾件都得。燒美國石蠔:上菜時已經好香白汁味,表面有黑椒,內有洋蔥粒調味,而主要的蠔肉好大隻而且肥美,切開一半比較容易食,濃郁白汁味入面亦帶點鮮甜。燒牛脷配蜜糖芥末:燒牛脷係推薦中的推薦,全晚最優秀。厚切牛脷唔係度度有,而且
乳酪芒果鮮蝦雜菜沙律

Eddy bb鴿:
燒美國石蠔:
燒牛脷配蜜糖芥末
燒牛脷配蜜糖芥末:
燒牛脷係推薦中的推薦,全晚最優秀。厚切牛脷唔係度度有,而且呢個係極度厚切,放入口當下好滿足,表面經烤香,微微脆,中間保持柔軟,加上調教過的微甜蜜糖芥末,非常好味。
日本原隻菠蘿雪芭
日本原隻菠蘿雪芭:
甜品的雪芭賣相非常吸引,而且好香菠蘿味,內部唔會太硬,入口即溶,中意食凍野既人一定要試下。

總括而言,餐廳食物素質高,真心覺得物有所值,胃袋有限,有好多有趣既菜式要留返下次再來,員工服務亦都好好呢點亦好值得一提。
乳酪芒果鮮蝦雜菜沙律
黑松露蘑菇湯+熱脆豬仔包
Eddy bb鴿
燒牛脷配蜜糖芥末
日本原隻菠蘿雪芭
2016-03-09 1374 浏览
和一個同樣是吃貨朋友一起去吃飯,一定要選一些有保証的好餐廳,不然太無特色,她會嫌你敷衍,太難吃,大家又活受罪。所以我就選了這一間之前在尖沙咀吃過相當有特式的餐廳吃飯~ 想不到老闆越來越雄心壯志,分店也越開越多了~才步出𨋢門,就看到那signature 的設計,大大的燈牌 ~ 這裡分了兩個廳,人流也沒尖沙咀分店的多~ 本來打算叫我最喜歡的西班牙白酒,但最後都只是吃了杯FRUIT PUNCH ~ 其實這杯FRUIT PUNCH 的味道與一般的不同,糖漿沒有下得很多,雜果的味道也很新鮮~在下單時,我和朋友說,我今晚真的很想吃黑松露,所以就點了這一客店家得獎作品---黑松露年糕,其實無論哪一家分店也好,這黑松露年糕都是很好吃的~ 年糕煙煙韌韌~而且黑松露香也越發美味~香味揮之不去~ 另一客得獎作品是這個帶子刺身,當然重點是得獎醬汁,我向朋友說一定要點這個醬汁,完全是這客刺身的靈魂!! 蜜糖和麵鼓醬竟能這麼配合,而且醬汁不會太稀,蜜糖和麵鼓醬散發出的甜味,實在不落俗套,吃多少次也覺回味。而且,帶子一點雪味也沒有,完全吃到新鮮的呢~這裡的艾迪BB鴿,真的很BB~沒太多肉吃~但我們吃的是那種滋味~的
這裡分了兩個廳,人流也沒尖沙咀分店的多~
亞熱帶少年
松露煮日本年糕
年糕煙煙韌韌~而且黑松露香也越發美味~香味揮之不去~
日本帶子
這裡的艾迪BB鴿,真的很BB~沒太多肉吃~但我們吃的是那種滋味~的確肉質非常鬆軟,完全不會烤得過熟而感覺很老,而且表皮也很脆~有齒脥留香的滋味呢~
艾迪BB鴿
朋友從侍應生得知,東主是這種黑毛豬的協會主席,所以就說一定要點一客有關黑毛豬的菜~於是在公平原則下我點了這客黑毛豬肉眼蓋炒黑椒意粉~份量比我們想像中有點偏小
黑毛豬肉眼蓋炒黑椒意粉
看到有少少粉紅色的肉眼蓋,朋友以為未熟~侍應生解釋這些豬自小就吃有機的糧,不用擔心~ 老實說我很怕這些切得厚厚的豬肉,怕煮得很老,然而這件卻非常嫩口~你完全沒想到這件黑毛豬既有肉味,口感亦能兼顧~
我們覺得最失望的是這客意粉的份量!真的相當好吃的意粉,黑椒入味得讓我想起媽媽弄的,而且麵質也不會太淋,很彈牙~嗚。。。。份量就是太少!
2016-02-24
日本帶子
臨近年尾,都係約班好姊妹好朋友聚舊的好日子~一齊吃個飯~吹下水~找餐廳的條件第一是沒有用餐時制,第二是大家都想吃的西餐~第一想到沒有用餐時間的一定是大多數樓上的餐廳才會做到~於是朋友就帶我們到銅鑼灣的樓上餐廳!西餐大排檔位於銅鑼灣,由銅鑼灣F1出口步行5分鐘左右就到達,方便易找!我們的用餐時間是晚上,餐廳門口有好大塊好有香港特色的牌扁歡迎客人,好吸晴哦!之後再走進好CYBER的門口進店,留意門牌是會變色的,好有型呀!進店內同我平時去的大排檔的感覺大不同,是西式餐廳的格局!座位都蠻多,仲有一個獨立的小房間可以供客人預訂作私人一些的飯聚!松露煮日本年糕(HK$98)這道菜是獲獎的菜式,經侍應推薦下點了!一向喜歡食松露的我絕對無失望,日本年糕口感煙韌,而松露汁濃稠,滿滿的松露菌味,令人一吃想再吃的年糕!正!艾迪BB鴿(HK$98)是這裡的必食推介,新鮮熱辣,皮薄脆脆的,而且皮下沒有多餘的脂肪,不會擔心很肥吧!而且BB鴿的味道剛好,不會太重口味或味道太淡,落手食都不會太多油,弄到成手油笠笠!果然係必食推介!真的一定要試!香蒜米酒錫紙燒鮮蝦(HK$158)以香蒜作主要的調味重點,已經令人聞到都覺
找餐廳的條件第一是沒有用餐時制,第二是大家都想吃的西餐~
第一想到沒有用餐時間的一定是大多數樓上的餐廳才會做到~
於是朋友就帶我們到銅鑼灣的樓上餐廳!
進店內同我平時去的大排檔的感覺大不同,是西式餐廳的格局!

松露煮日本年糕(HK$98)
這道菜是獲獎的菜式,經侍應推薦下點了!

艾迪BB鴿(HK$98)

香蒜米酒錫紙燒鮮蝦(HK$158)
以香蒜作主要的調味重點,已經令人聞到都覺得好食,再配以米酒令鮮蝦的味道十分鮮甜入味!

懷舊勁秋大蝦多士(HK$168)
很特別的原隻大蝦弄成蝦膠已跟多士一起炸成多士,雖然係幾熱食,不過又幾好味!
炸得剛剛好,不會太油膩!

燒西班牙正宗黑毛豬肋條肉(HK$168)
這個也是侍應推介的菜式,豬肋條肉上碟時已經起哂骨,實在太方便了!
因為原本黑毛豬肋條肉是比較油膩口感濃一點,所以就跟碟有鮮菠蘿,一口黑毛豬肋條肉一口鮮菠蘿,可以減去其油膩感,而黑毛豬肋條肉肉質鮮嫩,易咬開,正!

燒鮮蜆配酸甜香草汁(HK$168)
有別一般大排檔的炒蜆,這個蜆無經任何重口味的醬汁炒過,保留蜆的鮮味,再配以清新的香草汁,好好味,令蜆的鮮味更加突出,值得一讚是所以上碟的蜆都是有開口的,全部都可以食用!
人家說沒開口的蜆都不要用,因為是壞死或是不新鮮的,證明它們的食材非常新鮮!

日本帶子(HK$198)
以冰鎮的帶子刺身上碟,配上大廚秘製的醬汁,跟平時在日本放題吃到的又不同風味,秘製的醬汁酸酸的,味道很清新,令人胃口大開!

礦泉水火鍋套餐(HK$588)
第一次聽以礦泉水來作火鍋的湯底,套餐配有日本帶子、鮮魚柳、鮮蜆、西班牙黑毛豬、美國牛肉及日本年糕(以次序由淡至濃去進食)為食材,跟平時港式的火鍋確時不同哦!

最後的湯底吸收了所有食物的鮮甜精華,再加少量海鹽調味,超鮮甜的湯底,最後我們把湯底都喝乾,太好味!

<左>Mocktail無酒精雞尾酒(草莓BB)(HK$65)
<右>日本原隻菠蘿雪芭(HK$78)
食飽飽點返杯無酒精飲品,我點的是草莓BB,顧明思義是以草莓為主,微酸濃濃的士多啤梨味,很清新,當中還有一點點果肉~

菠蘿雪芭好好味~
造型已經夠搶眼,雪芭不會太硬身,好香菠蘿味,酸甜的味道可以令一餐豐富的晚餐作結!

後記:
雖然這餐吃有點多,不過勝在和朋友們一齊食一齊傾計,而且侍應細心講解菜式的獨特之處及食法,非常細心有禮!
每道菜式都有特別之處,很有驚喜,如果你也喜歡食Fusion菜式,跟朋友大班人一齊來食就可以吃得多一點款式也不過安心傾計也不會被人趕走!
2015-12-20
  • 礦泉水火鍋套餐
2016-03-05 1003 浏览
呢間餐廳睇名已經好特別, 西餐大排檔, 係味姐係新派西餐, 但又加入懷舊既原素? 上到黎見到門口既擺設已經好有趣~野食選擇有好多, Vi最後點左松露煮日本年糕, 脆豬仔飽配欖油甜醋及牛油, 燒原隻春雞, 黑毛豬肉眼蓋~而飲品就有d好特別既懷舊野飲, Vi點左石榴姐同金牛~金牛其實姐係忌廉+雪糕, 呢d飲品o係香港已經好小見到, 而石榴姐係石榴梳打, 酸酸甜甜幾開胃~先黎頭盤脆豬仔飽配欖油甜醋及牛油, 本身無咩期望, 諗住都係面包一個, 點知幾有驚喜, 豬仔包焗得好熱好脆, 外脆內軟, 點埋欖油同甜醋好味道wo@@ 估唔到一個面包都做得咁有誠意 , 唔錯~之後係松露煮日本年糕, 份量比想像中細, 個汁好香黑松露味, 年糕亦好煙un,不過個汁有點太稀, 同埋年糕煮得唔入味~之後呢個係睇其他食評推介既黑毛豬肉眼蓋, 要左8成熟, 上枱已經聞到好香肉味, 呢塊肉眼蓋睇落好似牛肉XDXD 食落好香好嫩滑, Vi未食過咁嫩既豬肉, 質感好好, 而且好香肉味, 唔洗點汁已經好正!! 真心推介旁邊配左菠蘿亦係幾特別既配搭, 呢個豬肉真係做得好好味最後o係燒原隻春雞, 雞唔太大隻, 肉質都幾嫩滑, Vi
而飲品就有d好特別既懷舊野飲, Vi點左石榴姐同金牛~
脆豬仔飽配欖油甜醋及牛油
松露煮日本年糕
旁邊配左菠蘿亦係幾特別既配搭, 呢個豬肉真係做得好好味
黑毛豬肉眼蓋
最後o係燒原隻春雞, 雞唔太大隻, 肉質都幾嫩滑, Vi都係中意食原汁原味, 所以無點醬汁, 配左紫薯蓉幾好味, 燒春雞味道ok但就無咩驚喜, 可能係頭先既黑毛豬太好食了XDXD
燒原隻春雞
整體呢間餐廳野食創新得黎又有懷舊既原素, 幾有驚喜, 無平時食西餐咁悶, 而且店員服務好好, 會介紹菜式同不時過黎睇下有咩需要, 值得一讚~

2016-03-04
脆豬仔飽配欖油甜醋及牛油
黑毛豬肉眼蓋
燒原隻春雞
2016-03-02 1050 浏览
一行三人到銅鑼灣的西餐大排檔吃團年午飯。餐廳位於渣甸中心七樓,踏出電梯便看到變色的招牌。是日精選午餐有六款選擇,值得一提的是不設加一服務費。先來是日沙律,煙三文魚躲在沙律菜下面。自家製蕃茄乾麵包很有水準,上桌時暖暖的,外層脆而不硬,裡面十分鬆軟。是日餐湯是意大利雜菜湯,材料很豐富,有椰菜、紅蘿蔔、西芹和雞心豆等,味道很好。蝦子餅點了白汁鮮蝦拼美國雞王($128),白汁似乎過厚了。媽媽的每日鮮魚($128)是燒黃立倉魚,黃立倉魚本身很新鮮,燒得十分出色,燒成金黃色的魚皮鎖住了肉汁,配合特製醬汁,非常好吃。我點了蒜香鮮蜆扁意粉($118),扁意粉軟硬適,脹卜卜的蜆肉帶鮮味,稍嫌味道過鹹。吃過主菜,甜品上桌了,是日甜品為柚子芝士蛋糕,另一水準之作,柚子味道很清新,中和了芝士的膩。餐飲方面,我點了熱咖啡,也很好喝啊!媽媽很滿意的一頓午餐,大家都感受到餐廳的誠意,要找機會再去吃晚餐。
一行三人到銅鑼灣的西餐大排檔吃團年午飯。
餐廳位於渣甸中心七樓,踏出電梯便看到變色的招牌。
是日精選午餐有六款選擇,值得一提的是不設加一服務費。
是日沙律
先來是日沙律,煙三文魚躲在沙律菜下面。
自家製蕃茄乾麵包
意大利雜菜湯
白汁鮮蝦拼美國雞王
蝦子餅點了白汁鮮蝦拼美國雞王($128),白汁似乎過厚了。
每日鮮魚
蒜香鮮蜆扁意粉
柚子芝士蛋糕
熱咖啡
餐飲方面,我點了熱咖啡,也很好喝啊!
2016-02-05
是日沙律
自家製蕃茄乾麵包
意大利雜菜湯
每日鮮魚
柚子芝士蛋糕
熱咖啡
西餐大排檔係銅鑼灣開了分店,又點可以唔去試一試?之前係尖沙咀,已經好鐘意呢間餐廳,唔知銅鑼灣會唔會有新菜式?一貫平實作風,不會將店面過份華麗,反而更花心思在食材上。巴拿馬風腿拼格魯吉亞芝士條喜歡來這裡,是永遠大廚會推薦一些很少見到的東西或食材給你。這一碟,重點是格魯吉亞芝士條。上碟時,見芝士是一條條,問著要怎樣食。大廚教落,用手撕,好似食手撕雞咁!XDD芝士味幾濃,有著獨有的咸香感。而手撕的手法,很過癮,配一口酒,一大享受!而手撕芝士的好處,是食起上黎,會更有一絲絲的咬口口感。不會是漏得黎會滯的感覺。反是越食越想食呢~~ 還有著淡淡的煙燻味道呢~~Cold Prawns with Chopped Onion & Lemon & Olive Oil生洋蔥檸檬欖油凍蝦HK$128喜歡飲白酒的,一定要配上這個前菜。我是不食洋蔥的,但想不到這個配答,不旦新鮮,而且十分Fresh~~凍蝦彈牙,肉質實淨,生洋蔥是有點兒辣,但配上檸檬及欖油,令到其味道更有層次感。Mozzarella in a Tomato Gazpacho, Crispy Green, Fresh Basil水牛芝士配番茄凍湯HK
一貫平實作風,不會將店面過份華麗,反而更花心思在食材上。
巴拿馬風腿拼格魯吉亞芝士條

HK$128

HK$128

以為真的是湯?那就大錯特錯了!這是是頭盤。有點像是沙律,有著火箭菜等沙律係度。加上大量的水牛芝士。用上新鮮番茄再淋上個番茄凍湯,很特別!一改以往用上肥肥的沙律醬或是黑醋。用凍湯,更能提升沙律的層次,更加特別。
Cream of Tom Yum with Seafood and Abalone

鮑魚海鮮冬陰忌廉湯

HK$88

這裡的湯都十分有特式。之前試過是海鮮的肉骨茶。想不到今次會有海鮮冬陰忌廉湯。十分足料,有著原隻鮑魚,仲有大蝦、魚肉同埋草菇。

比一般的冬陰公會無咁辣,因為加了忌廉。但會變得結身一點。湯頭裡不難飲得到海鮮的鮮味。
Eddy's Baby Pigeon

艾迪BB鴿

HK$98

這個可是每日限定的,所以賣完就無。想食的朋友,不凡訂枱時落定ORDER吧?微微醃制過,令到鴿肉有著香料的入味感。BB鴿的肉質極其嫩滑!基本上是不用多咬就可以了!
Roasted French Duck Leg Confit, Creamy Potatoes

香燒正宗法國鴨脾配鮮薯蓉

HK$118

油浸鴨脾這一類菜式,近排好似多咗西餐廳會有。還是頭一次在西餐大排檔食到。上碟時,感覺不會很油,剛炸起,很熱,卜卜脆的。

用上紫心蕃薯做成的薯蓉,都幾甜。而個鴨脾,外脆得很!而內裡是肉絲分明,不會鞋,火喉控制得好,勁晒嫩肉。無特別花巧的調味料,只是簡簡單單的處理過,食到鴨的原味,難得惹味。
最後,食上超特濃朱古力蛋糕作結。雖不知道濃度,但聞說是無加麵粉的。而朱古力濃得有點兒苦。喜歡特濃朱古力的朋友唔可以錯過啦~~~

• 艾迪BB鴿
  • 鮑魚海鮮冬陰忌廉湯
2016-02-29 22 浏览
朋友係要見嘅, 臨近年尾朋友飯局特別多,呢日相約友人來到銅鑼灣樓上穩食, 「西餐大排檔」銅鑼灣F1出口步行約5分鐘左右就到達,方便易找!一出lift口就看到幾塊懷舊牌匾, 感覺好有特色又霸氣, 型阿進店就見到有水吧, 擺滿各式各樣的新鮮水果, 相信飲品類都是在這裡即場調配.另有一間獨立房, 喜歡私人度高一點話, 可以提前訂座。環境舒適, 光線柔和, 整體格局偏向西餐廳, 但播著時下流行音樂, 所以氣氛比起一般西餐廳輕鬆愉快。概念就是將西餐和大排檔兩者特色合二為一,讓顧客同時體驗西餐廳的音樂、食物質素、品味、優雅環境及享受,融入大排檔輕鬆自在的歡樂氣氛。Mocktail無酒精雞尾酒(HK$65)一坐下, 甚麼都不管, 先叫了飲品解渴先,三人同行, 一人一杯試多幾味 左起黃色是我點的Tropical Punch 亞熱帶少年 (菠蘿和橙汁) 飲得出不加糖水, 用新鮮生果調配而成, 清新可口~中間的是Straberry Baby 草莓BB, 用士多啤梨加蘇打水調配而成, 友人說士多啤梨味濃郁, 好喝呢右邊的是Fresh Secene 清洗味覺, 清檸蘇打, 看圖都知道好清涼潤喉啦 艾迪BB
朋友係要見嘅, 臨近年尾朋友飯局特別多,

呢日相約友人來到銅鑼灣樓上穩食, 「西餐大排檔」
銅鑼灣F1出口步行約5分鐘左右就到達,方便易找!

另有一間獨立房, 喜歡私人度高一點話, 可以提前訂座。

所以氣氛比起一般西餐廳輕鬆愉快。

概念就是將西餐和大排檔兩者特色合二為一,

融入大排檔輕鬆自在的歡樂氣氛。
Mocktail無酒精雞尾酒(HK$65)

一坐下, 甚麼都不管, 先叫了飲品解渴先,

三人同行, 一人一杯試多幾味

艾迪BB鴿(HK$98)

是用主廚Eddy的名字命名的, 可見是必食推介, 不能錯過唷。

小小一隻, 但肉好挺多的, 皮下脂肪不厚, 不油不膩,

識食當然用手來, 這樣子才夠風味嘛 ! 附有消毒紙巾抹手, 不用擔心衛生問題啦

鮮嫩香口, 滋味無窮, 要不然下面還點了很多其他食物, 這個一定會encore

松露煮日本年糕(HK$98)

這道菜是獲獎的菜式,經侍應推薦下我們也來一客!

松露漿汁濃郁, 日本片狀年糕入口煙韌, 一 口接一口, 我地三個好快將佢掃清光~
日本帶子(HK$198)

帶子刺身冰鎮上碟,配上大廚秘製的秘製的醬汁,

由於我不吃生的, 就無緣嚐味了,

但見到粒粒帶子新鮮飽滿, 友人食得好雀躍, 猛話好正、好鮮甜
燒鮮蜆配酸甜香草汁(HK$168)

有別於大排檔的豉椒炒蜆, 這款蜆做法更能突出原有鮮味,

蜆肉新鮮不見沙粒, 配搭的漿汁酸酸甜甜, 食落好開胃
繼續還是海鮮 >.< 因為我們幾個都是海鮮怪....哈哈

香蒜米酒錫紙燒鮮蝦(HK$158)

上台再開封錫紙, 新鮮熱辣, 熱騰騰冒煙的, 一打開, 蒜香味湧住出....

原隻鮮蝦包住焗熟, 原汁原味, 蝦肉熟度恰到好處, 非常野味!!

我自己都吃了4~5隻...其實還想吃呢..不夠喉~~

當然也是用手吃最滋味的, 除了上面的BB鴿之外, 呢個燒鮮蝦也是我個人的必食之選
燒西班牙正宗黑毛豬肋條肉(HK$168)

豬肋條肉啖啖肉, 不用吐骨, 正,

肉味頗香濃, 但覺得超微煮得過火了, 又點難咬開.

配菜是菠蘿呢, 特意用來平衡肉類的油膩感, 相當有心思。
熱脆豬仔飽 配欖油甜醋及牛油(HK$28)

身為麵包精, 見到有包食, 好自然叫了個來試,

麵包烤至香脆, 不用落牛油, 淡淡欖油甜醋就好夠味了,

甜醋入口柔和, 不嗆喉, 不錯吃懷舊勁秋大蝦多士(HK$168)

是一款香港懷舊小吃, 想不到在這裡也能吃到呢

麵包墊底, 大蝦開邊, 粿麵包糠炸至香脆, 非常香口 礦泉水火鍋套餐(HK$588)

全晚最貴的一道, 但有好幾款肉類海鮮呢,

包括有日本帶子、鮮魚柳、鮮蜆、西班牙黑毛豬、美國牛肉及日本年糕,

檯要大一點才能放下喔

以礦泉水來作火鍋的湯底對我來說是好新鮮的賣點, 火腿和椰菜係鮮味和甜味來源,

店員特意提醒, 放食材要分先後次序, 由淡至濃去進食更能食到食品原有味道

吃到最後, 湯底融會所有食材鮮味,配以少量喜馬拉雅山鹽調味,鮮甜味美, 湯汁都飲埋, 呵呵

來這裡, 其實已經很飽了, 吃了很多肉......但一場來到, 怎麼都要叫個甜品才能罷手吧...... >0<

上:焦糖芝士蛋糕(HK$88)

下:日本原隻菠蘿雪芭(HK$78)

芝士蛋糕的芝士Creamy滑溜,不會好膩, 不錯吃

菠蘿雪芭原隻上檯, 造型好搶眼阿, 稍放一陣讓其溶一下會更好, 不會太硬身,菠蘿味重,酸酸甜甜, 正

這裡的甜品也很不錯喔, 為一餐豐富的晚餐完美作結!

题外话/补充资料: 環境舒適, 氣氛輕鬆, 店員好熱情細心講解食材, 有問必答, 抵讚阿! 上菜速度因應客人食速, 不會火速上菜像趕你走似的, 價錢中規中矩, 食得出主廚有下心思配搭過呢, 頗有驚喜, 喜歡食Fusion菜的不要錯過
2015-12-21
用餐优惠
試食活動
2016-02-29 658 浏览
西餐大排檔個名好平易近人,裝潢簡單平實,雖食以高級食材為主的美味西餐亦不會有拘謹的感覺。- 燒鮮蜆上檯時好香,蜆肉細嫩鮮甜,爽口彈牙。點上特製的酸汁一齊食,伯是另—番滋味。- 乾炒黑椒意粉配西班牙黑毛豬肉眼蓋這是店員推介的,黑椒炒意粉是港式口味,最特別的是配上西班牙黑毛豬肉眼蓋,呈粉红色約七成熟,賣相口感好似牛肉,入口卻是濃郁的豚肉味道。這道菜聽落好大眾化的名稱,但卻是以高質的食才煮出來的美味品。
- 燒鮮蜆
- 乾炒黑椒意粉配西班牙黑毛豬肉眼蓋
2015-12-27
位於渣甸街樓上鋪的西餐大排檔, 光是店名已叫人好奇, 吃西餐的, 是上樓但又叫大排檔?一出電梯, 一行的懷舊黑白照相牆身, 香港人的集體回憶.還有在新界地區喜慶場合用上的傳統中式花牌, 已經賣少見少, 竟會在這裡碰上!招牌更是變色的LED光管, 80年代香港街道上的霓虹光管招牌曾是聞名於世, 基於環保已逐漸被節能LED取代了! 穿過時光隧道, 餐廳內的環境陳設有點懷舊, 不是標榜華麗, 實事求是的作風, 像金鳳, 太平館等上個年代的西餐廳裝潢。播放著8, 90年代耳熟能詳的廣東歌/ 英文歌, 有多少曾是引起大家的共鳴回憶? 就連餐牌都很港式西餐廳的形式, 只有字沒有圖。 牆上像大牌檔般用螢光紙寫著推介菜式, 難道吃的會是懷舊菜式?松露煮日本年糕 $98碟一放下已聞到很香濃的黑松露味道, 加上蒜粒的香味, 醬汁很creamy, 令整體很開胃, 鼻腔更是享受。平常西餐的黑松露菜式會聯想到意大利雲吞, 意粉等外國食材, 但食店改用上了日本年糕, 年糕質地煙韌有嚼口, 掛汁能力強, 越嚼越帶出松露的香氣, 於口中回味, 出奇地配合。 不錯的中西合璧, 推介!黑松露蘑菇湯 $78很香松露和蘑菇味

一出電梯, 一行的懷舊黑白照相牆身, 香港人的集體回憶.

松露煮日本年糕 $98

黑松露蘑菇湯 $78
黑松露蘑菇湯
很香松露和蘑菇味的湯, 平時的蘑菇湯會打到變幼滑蘑菇蓉的質地, 食店反而保留蘑菇粒粒的狀態, 啖啖都充滿菇粒的嚼口感, 比平時的creamy蘑菇蓉, 味覺口感來得滿足。 推介!

檸檬智利深海鱸魚柳 $198
檸檬智利深海鱸魚柳
賣相很漂亮, 十足講究的法國菜。 鱸魚魚肉滑身彈牙, 加上面頭的檸檬片滲透清香味, 沾上伴碟的黑醋汁味道更開胃可口。
檸檬智利深海鱸魚柳
伴碟的紫薯球甜甜的又帶少許鹹味, 紫薯味很香甜好味, 雖然質感未算滑溜, 但口感實在, 好味。

燒豬手配甜芥辣 $198
燒豬手配甜芥辣
港式燒豬手煮法, 有別於西式用焗出來的口感。
燒豬手配甜芥辣
豬皮非常脆口, 皮下的筋位肥肉較多, 呈粉紅色澤的肉質腍軟, 豬肉香味十足.
燒豬手配甜芥辣
豬手本身已加了鹽作調味, 更顯鹹香味, 沾上自家製的甜芥末醬更香口。

美國熱脆薄餅卷配雪糕 $88

吃完鹹食, 總需要點甜味平衡一下.
美國熱脆薄餅卷配雪糕
外層焗到很香而腍軟的薄餅, 口感又似pancake般帶點煙韌, 餡料除蘋果蓉外, 竟用上果后-山竹, 格外香甜清新, 配上雪糕食非常合心意。
美國熱脆薄餅卷配雪糕
這款甜品有種似曾相識但又說不出的味道, 感覺很像兒時爸媽帶我到西餐廳所吃到的雪糕甜品般, 味美的回憶頓時湧現。
美國熱脆薄餅卷配雪糕
西餐形式的食物, 大排檔般親民氣氛, 雖然不是大排檔價錢, 但亦沒有大排檔的啤酒樽聲和粗豪喧鬧, 換上的殷勤有禮的服務和食物的品質, 食大排檔也可以很斯文的。

2016-02-20
美國熱脆薄餅卷配雪糕
每一間餐廳要 Keep 到水準係一件難事~~~之前十分推薦的 Chef Stage by Eddy Chu係食肆林立既銅鑼灣開左新分店, 正正式式名為【西餐大排檔】由【西餐浪子】Eddy Chu 主理的西餐大排檔以西餐和大排檔兩者特色合二為一, 實行中西合璧的 Fusion 菜!!!由於未齊人, 就先來個西式小吃拼盤吧~~分別有西班牙橡木果黑毛豬火腿, 格魯吉亞煙燻味手撕芝士條, 菠蘿及藍莓用黎佐酒真的一流喔!!! 最特別就是呢個【格魯吉亞煙燻味手撕芝士條】用手撕一條條黎食架, 好似魷魚絲咁款, 味道帶有煙燻及微鹹味道;芝士味都算香, 一邊傾計一邊撕黎食真係好過癮, 好快就會食哂一條架啦!!!水牛芝士配番茄凍湯 (HK$128)平時食的都係一片水牛芝士一片番茄, 但這裡的是用上番茄凍湯代替~~水牛芝士上淋上黑醋, 伴有沙律菜及車厘茄;食落涼浸浸又開胃, 這個配搭非常不錯!!!另一個前菜:生洋蔥檸檬欖油凍蝦 (HK$128)以大蝦及洋蔥粒為主的前菜, 愛吃洋蔥的我表示非常喜歡!!!大量的洋蔥粒配上新鮮蝦一齊食, 洋蔥味絕不會過嗆;同時可突出蝦的鮮味, 仲非常有咬口添~~艾迪 BB鴿 (H
每一間餐廳要 Keep 到水準係一件難事~~~
係食肆林立既銅鑼灣開左新分店, 正正式式名為【西餐大排檔】
由【西餐浪子】Eddy Chu 主理的西餐大排檔
由於未齊人, 就先來個西式小吃拼盤吧~~
用黎佐酒真的一流喔!!!
格魯吉亞煙燻味手撕芝士條
最特別就是呢個【格魯吉亞煙燻味手撕芝士條】
水牛芝士配番茄凍湯
水牛芝士配番茄凍湯 (HK$128)
水牛芝士上淋上黑醋, 伴有沙律菜及車厘茄;
食落涼浸浸又開胃, 這個配搭非常不錯!!!
生洋蔥檸檬欖油凍蝦
另一個前菜:生洋蔥檸檬欖油凍蝦 (HK$128)
以大蝦及洋蔥粒為主的前菜, 愛吃洋蔥的我表示非常喜歡!!!
大量的洋蔥粒配上新鮮蝦一齊食, 洋蔥味絕不會過嗆;
同時可突出蝦的鮮味, 仲非常有咬口添~~
艾迪 BB鴿
艾迪 BB鴿 (HK$98) 可說是必吃之選!!!
BB鴿炸得皮脆肉嫩, 細細隻分成 4件容易食;
很有光澤的外表, 食落嫩滑又多汁, 真係要不顧儀態咁用手食先最有風味''*
鮑魚海鮮冬陰忌廉湯
鮑魚海鮮冬陰忌廉湯 (HK$78)
這個湯完全係 Fushion 創作, 用冬陰公配忌廉湯, 飲落微辣又帶點 creamy;
加上以鮑魚, 鮮蝦, 魚等海鮮來煮成, 仲多了一份鮮味!!!
特別得來又美味~~~
這個是燒 T骨羊扒伴紫薯蓉''*
羊扒燒的剛剛好, 帶有微微的羊羶味, 肉質多汁又不會過韌;
不蘸上燒汁食都已經夠哂味, 不過由於係 T骨位, 所以肉不算多, 份量亦剛好!!

最喜歡的是它伴上無添加的紫薯蓉, 無加糖而成~~
微甜的紫薯配上滑溜的質感, 正啊"*
牛油生燒原條粟米
還有粟米怪既至愛:牛油生燒原條粟米 (HK$35)
原條粟米塗上牛油後直接生燒, 多了一份炭燒既風味來;
充油牛油的香味, 加上本身粟米都很爽甜, 我一個人都可以食一條呢!!!
美國香醇朱古力蛋糕
最後少不了甜品~~~
這個美國香醇朱古力蛋糕, 慕絲的質感的特濃朱古力;
純朱古力又香濃又滑, 超級喜歡呢!!!

格魯吉亞煙燻味手撕芝士條
艾迪 BB鴿
牛油生燒原條粟米
美國香醇朱古力蛋糕
真是很喜歡跟朋友到這裡飯聚,每次食物都總帶給人驚喜❤這個''鮑魚海鮮冬陰忌廉湯''看起來很足料呢!材料很豐富呢!有鮑魚、蝦、魚⋯⋯等~湯帶著冬蔭功的香,海鮮和忌廉湯的甜,整體來說不辣但味道惹味~貼心的是當中的蝦經已脫殻,女士們進食時更方便,不需自行拆殻~格魯吉亞煙燻芝士用手小絲小絲撕來食,味道及口感像食魷魚絲般,像芝士又像魷魚絲,挺過癮的!味道令人上癮,一絲接一絲~跟朋友談著天,慢慢撕來食,配著美酒,更有味道~而且配有菠蘿,到食得過咸時可清口腔,REFRESH 一下~生洋蔥檸檬欖油凍蝦~看似平凡的沙津,味道有驚喜!我覺得凍蝦不是主角,主角是生洋蔥XD生洋蔥爽口的口感,而當中好像加入了少許蘋果,令味道更豐富~味道清新,酸酸甜甜令人開胃!艾迪BB鴿 ,這是每日限量的啊!當然要一試~外皮脆脆的,肉質細嫩,火喉控制得剛好~BB鴿經已調味,不需像往時食乳鴿般要加鹽調味,味道夠入味~燒美國石蠔蠔肉肥美, 入口滑順~牛油生燒原條栗米表面燒得剛好,看上去粒粒栗米飽滿~燒後的粟米仍能保持水份,進食時不易攝在牙縫~喜歡附上牛油,可隨自已喜歡塗上適量牛油,滿滿牛油香~❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

真是很喜歡跟朋友到這裡飯聚,每次食物都總帶給人驚喜❤
這個''鮑魚海鮮冬陰忌廉湯''看起來很足料呢!

材料很豐富呢!有鮑魚、蝦、魚⋯⋯等~

格魯吉亞煙燻芝士

味道令人上癮,一絲接一絲~

跟朋友談著天,慢慢撕來食,配著美酒,更有味道~

而且配有菠蘿,到食得過咸時可清口腔,REFRESH 一下~
生洋蔥檸檬欖油凍蝦~

看似平凡的沙津,味道有驚喜!
我覺得凍蝦不是主角,主角是生洋蔥XD

生洋蔥爽口的口感,而當中好像加入了少許蘋果,令味道更豐富~

味道清新,酸酸甜甜令人開胃!
艾迪BB鴿 ,這是每日限量的啊!當然要一試~

外皮脆脆的,肉質細嫩,火喉控制得剛好~

BB鴿經已調味,不需像往時食乳鴿般要加鹽調味,味道夠入味~
燒美國石蠔
蠔肉肥美, 入口滑順~
牛油生燒原條栗米
表面燒得剛好,看上去粒粒栗米飽滿~
燒後的粟米仍能保持水份,進食時不易攝在牙縫~
喜歡附上牛油,可隨自已喜歡塗上適量牛油,滿滿牛油香~
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤

2016-02-01