2016-03-31
去大排檔食西餐?今日男朋友想比小妹一個小驚喜慶祝我地嘅記念日。女人麻,都係喜歡被人寵的,所以男朋友就先講了個大話話帶我去大排檔吃晚飯!男朋友一早訂咗座,到大廈等𨋢個時,我仲不斷問到底係到搞乜鬼!一出𨋢,耳邊傳來嘅係八十年代嘅廣東舊歌,大大隻「西餐大排檔」寫在門口牆身,感覺真係十分深刻!我比呢到嘅環境搞到眼睛發哂光,急不及待走入去餐廳。因為預先訂位嘅關係,餐廳安排我地坐較有私隱的窗邊二人桌。餐廳裝修好似七八十年代嘅懷舊冰室,牆身用上半玻璃餐牌。餐桌同椅子都依足咗往日嘅味道和配色,但呢到唔係售速食嘅茶餐廳,卻係能慢慢品嘗西餐嘅地方。聽聞餐廳出名嘅係中西fusion菜,而我地這晚選擇咗二人set,有海鮮拼盤,前菜,湯,主菜和甜品,非常豐富!先來的是海鮮拼盤,伴上兩杯白酒。海鮮拼盤十分豐富,有生蠔,鮑魚,日本帶子刺身,鮮蝦和蟶子刺身。生蠔好大隻,肉厚鮮甜。帶子刺身配上蜜糖麵豉汁用小杯裝上,帶子厚肉配上獨家醬汁更加能帶出帶子嘅鮮味。蝦係基圍蝦,蝦殼不痴肉,證明好新鮮,肉質亦十分彈牙。最特別嘅係蟶子刺身,口感好似象拔蚌,但更為爽口,十分推介!接落嚟嘅係黑松露蘑茹湯。黑松露嘅味道好香,入口吃到一粒粒
檸檬智利深海鱸魚柳
鱸魚肉質唔係淋身的一種,唔會一切即散,但內裏又能保持嫩滑嘅口感!
吃落去時,口腔充滿咗魚油同骨膠原嘅感覺,尤其係燒香了嘅魚皮,有種煙煙韌韌嘅口感!
檸檬嘅小許酸味亦提升了魚的鮮味,更能減低油膩嘅厚重感。
香燒牛肉眼
肉眼牛味濃,唔會韌。伴碟嘅紫薯薯容很好吃,甜甜嘅紫薯味道好清新,十分特別。
甜品係藍莓芝士蛋糕,藍莓味甜甜的,芝士蛋糕都幾滑,卻唔會有好濟嘅厚重感,剛剛好。