2013-12-29 2981 浏览
山長水遠去裕記食世界出名的燒鵝,上一次黎應該係好細個同家人一齊啦,無咩印象。味道係點就當然唔記得啦今日因為有朋友黎香港,想食下香港出名嘅野,所以我地就咁遠都黎下,試下啦!坐落呢,好肚餓,先叫燒鵝,再慢慢諗。唔洗兩分鐘,燒鵝就出然係面前,超級快。燒鵝黎到,立刻聞到啲香味!燒味當中,燒鵝都算係最小地方吃到燒鵝烤的時間適當,脂肪幾乎都烤掉,眼見到嘅只有小小或者已經滲進肉內,吃時雖看不到太多肥膏,但入口是充滿油分的好juicy!鵝皮方面甘香美味。鵝肉好實,真係口口都係肉世界出名的燒鵝果然係唔同啲
無咩印象。味道係點就當然唔記得啦

坐落呢,好肚餓,先叫燒鵝,再慢慢諗。唔洗兩分鐘,
燒鵝就出然係面前,超級快。燒鵝黎到,立刻聞到啲香味!
燒味當中,燒鵝都算係最小地方吃到
燒鵝烤的時間適當,脂肪幾乎都烤掉,眼見到嘅只有小小
或者已經滲進肉內,吃時雖看不到太多肥膏,但入口是充滿油分的
好juicy!
鵝皮方面甘香美味。
鵝肉好實,真係口口都係肉

世界出名的燒鵝果然係唔同啲
本來今日下午都是逛一下荃灣,誰不知無聊地想到不如去汀九看日落,然後順路到深井吃裕記燒鵝。剛踏入初秋,天氣微涼,由汀九走到深井轉眼就到了。六時許左右,門口已有非常多人在等位了。我想我們也差不多等了大半個小時,不過為了燒鵝,都值得吧!終於有位了,店內分了有很多個不同的廳,地方都算大的。我們只點了一個下腿的例牌。因為點多了也會吃不完,燒鵝要新鮮才好吃,不想帶回家。看到餐牌也有不少的酒,我想應該有人來這邊談生意吃晚飯吧。另外也點了個拼盤及豉油炒鵝雜。拼盤我覺得真的一般,如果下次來我相信不會再吃這個。而豉油粉鵝雜,鵝腸是好吃的 (雖然很肥),但其餘的部份我覺得一般。所以來裕記我覺得最好吃的還是只有燒鵝,肉汁很多,皮也很脆,再點多碗瀨粉就是無敵了。文迪推薦度: 6分 (滿分為10分)
剛踏入初秋,天氣微涼,由汀九走到深井轉眼就到了。
六時許左右,門口已有非常多人在等位了。
我想我們也差不多等了大半個小時,不過為了燒鵝,都值得吧!
看到餐牌也有不少的酒,我想應該有人來這邊談生意吃晚飯吧。
文迪推薦度: 6分 (滿分為10分)
2013-12-10 2032 浏览
深井最出名的燒鵝, 而現在深井燒鵝現在最出名的應該是裕記。其實市區很多酒樓都有燒鵝, 有幾家還做的不錯, 但水平參差不齊, 而且水平持續。 已經不是第一次到裕記, 這裡的燒鵝真的是做得不錯, 熱辣辣的端上來, 鵝皮又香又脆, 鵝肉也不會很粗糙, 只是肉與皮之間的脂肪比較多,看來來貨是很少做運動的鵝。 一碟例牌的鵝, 若要加鵝腿, 要145港幣, 一點也不便宜。 叫一只鵝, 好像差不多要500, 價錢一定是名列三甲。店裡的其他小菜其實不算特別出色,若以餐廳的環境而言, 收費更算偏貴。 以前這裡以香港居多。現在在餐廳會聽到標準的普通話, 內地的同胞不但佔領了廣東道, 海港城, 連深井也有根據地了。 燒鵝是廣東名物, 現在做得好的餐廳卻越來越少, 實在是有點可惜。 裕記的燒鵝雖然貴, 但比較其他的餐廳酒樓的出品。但還是佔優的。如是食物出色, 價錢貴些, 也值了,希望裕記繼續保持水準, 我明白供求決定價錢, 希望店家不要因為自由行增加了生意, 而降低了水平。

深井最出名的燒鵝, 而現在深井燒鵝現在最出名的應該是裕記。

2013-11-13 1608 浏览
好多人都話深井燒鵝好好食,但我就覺得e句說話只是形容以前。。。。上星期六,我同我屋企人去左深井食燒鵝。我地一開始帶住一份期待的心情去果到食燒鵝。。十二點,我地就去到裕記,之後入左廳房坐。。入到去,d 員工係到食緊飯。。但佢地都好熱心咁幫我地,有好好的服務,又介紹不同的菜式比我地。。而果日order 的菜式,全部都係網上recommend 。 例如:一品鍋,炒飯,拼盤。。首先,就係燒鵝可能最近有套電視劇話點睇d 燒鵝靚,好正。。。就係個燒鵝個底冇油。。我地一食,d 燒鵝被係唔脆。。又好多油。。又唔“木”,唔香。。。三個字。。唔好食拼盤。。okay 冇咩特別一品鍋。。。好一般。。。完全諗唔到點解d 人會recommend...我覺得全餐飯,最好食就係這個炒飯。。d 飯又唔油,又炒到一粒粒。好好味。總括黎講,完全唔抵食,唔好浪費時間搭車食d 咁的野

首先,就係燒鵝
拼盤。。okay 冇咩特別

總括黎講,完全唔抵食,唔好浪費時間搭車食d 咁的野
2013-11-07 1031 浏览
埋單HK$295一頓2人晚餐,其實一啲都唔貴,可能只有2味餸要成300蚊,食到佢有啲不滿。去到門口有valet parking 唔洗煩,收20蚊,但走時出到口問你攞小費。ok 再20蚊。講番餐飯,入到去第一時間點了燒鵝要下庒,埋單先知140蚊,普通例牌是110蚊。伹哩30蚊差價係值嘅。啲肉質好滑,唔會出現鵝胸嚡口情況。加上有幾件超惹味嘅鵝肚,真係依家都流囗水。加一碟係金銀疍浸豆苖,收105蚊。明明餐牌上金銀疍時菜係80蚊,埋單先知豆苖加25蚊。碟豆苖又真係幾好食,但比一般份量少。味道剛好,咸疍白還是滑滑的。

2013-11-06
  • 下庒
今日與好友遠足由青龍頭至深井,完成行程後我們往裕記食lunch,點了加大version半隻燒鵝,椒鹽鮮魷、瑤柱西蘭花和裕記一品煲,主角燒鵝皮脆肉嫩,好好味;椒鹽鮮魷炸得金黃,香口得來不會有油和膩的感覺,好味;另外瑤柱西蘭花好入味,最後裕記一品煲好足料,內有鮮魷魚,蝦、西蘭花和生菜,煲內鮮魷和蝦好新鮮,好爽口,蝦都好大隻,食飽飽大滿足,每人$160結賬!

2013-10-27
2013-09-14 671 浏览
舅父最喜歡裕記的燒鵝了 所以這次他從法國回來 我們就特意再載他和第一次來香港的表弟來吃 可能是週六的關係吧 排隊等進車場的車好多喔 所以我們最後決定自己付錢泊在附近的停車場好了這次只有四個人 所以等了還不到十分鐘就有位了 坐下後才8點正 等位的時候已經想好吃什麼菜式 所以立刻就可以點菜 當然最快端上桌子的是燒鵝啦 因為每一桌都點 師傅一定是不停的在燒烤我們點了《半隻燒鵝》 四個人吃剛好 但已經220元 真的好貴喔~ 有名氣的收費果然特別的貴 新鮮吃的… 皮還是有一點點脆的 裡面熱熱嫩嫩的肉 特別的香和好吃 只是放冷了皮反而比較硬喔我們還點了老公最愛的《椒鹽鮮魷》也是我最愛的 自己家裡做的 永遠都是硬硬的 可是在外頭吃 永遠都是很鮮很爽脆 酥脆又咸咸的外皮 真的很棒 但我個人還希望椒鹽味可以再重一點點點”菜” 當然少不了蔬”菜”啦 XD 說笑的….. 所以我這次就點了《咸魚鬆炒白菜仔》 咸香咸香的咸魚鬆 不會死咸 而是咸魚的香氣 配上白菜仔來炒 真的好香好配飯喔~>3<另外還點了我最愛的《琵琶豆腐》 只可惜我不喜歡這裡做的 因為他下了芫莤 雖然是帶走了魚肉的腥味 是不錯
舅父最喜歡裕記的燒鵝了 所以這次他從法國回來
坐下後才8點正 等位的時候已經想好吃什麼菜式
所以立刻就可以點菜 當然最快端上桌子的是燒鵝啦
因為每一桌都點 師傅一定是不停的在燒烤
我們點了《半隻燒鵝》
四個人吃剛好 但已經220元 真的好貴喔~
有名氣的收費果然特別的貴 新鮮吃的…
皮還是有一點點脆的 裡面熱熱嫩嫩的肉
特別的香和好吃 只是放冷了皮反而比較硬喔
我們還點了老公最愛的《椒鹽鮮魷》
也是我最愛的 自己家裡做的 永遠都是硬硬的
可是在外頭吃 永遠都是很鮮很爽脆 酥脆又咸咸的外皮
真的很棒 但我個人還希望椒鹽味可以再重一點點
點”菜” 當然少不了蔬”菜”啦 XD 說笑的…..
所以我這次就點了《咸魚鬆炒白菜仔》
雖然是帶走了魚肉的腥味 是不錯
但卻完全蓋住了魚肉和豆腐的香氣
我寧願他用多一點的胡椒粉來去走腥味
下次我一定不會再點這個了 已經失望囉
最後,, 這次的聚餐有一點我想讚賞的是
這裡的員工們 服務態度變好多了
不再是沒禮貌 什麼態度也有人來吃的感覺 太棒了….
叔叔伯伯們… 要一直保持喔! 雖然食物好吃
但沒有禮貌的話呢 我們還是會吃得不開心的
大家都開心最好!!!
2013-08-29 692 浏览
深井、深井… 一講到深井就一定聯想起深井燒鵝。而講到最出名馳名的燒鵝飯店就一定非裕記大飯店莫屬! 由小小的一間小飯店,變成今時今日的大飯店! 今天,朋友相約下決定一試!訂了7點鐘抬,7點半才可有位、乃是意料中事! 好彩都被安排到一張在角落的抬,比較容易與朋友交談! 一打開manual,我自己就覺得食物價錢比自己預計的較高! 都好貴! 同朋友商討後,決定叫以下菜式!1/ 裕記特大燒鵝 (半隻)$250有點貴。但「裕記燒鵝」都真的沒有稀場! 肉質都軟、肉味夠、帶有光澤的皮烤得很脆,配上秘制的醬汁的確一流!  我們當日的燒鵝肥肉都很平均,不錯的!2 / 螺頭燉鷄腳湯都有八碗。湯味很濃! 但我不覺得很特別,反而覺得有加了味精而增加了螺頭的味道。<不好意思沒有拍照>3/ 咕嚕肉 (大)$140點了一份大的咕嚕肉! 賣相不錯但味道就一般。咕嚕肉肉質不滑、而且切得太簿! 所以煮的時候就過份熟了! 咕嚕肉的醬汁都是一般… (相影到震左 -___-)4/ XO醬甜豆炒帶子 少少辣的XO醬拎到成碟菜好香! 甜豆當造合時,帶子都煮到剛剛好!  唯一的是菜式價錢夠貴。價錢調低一點會更好。5/

1/ 裕記特大燒鵝 (半隻)$250
 我們當日的燒鵝肥肉都很平均,不錯的!
2 / 螺頭燉鷄腳湯

3/ 咕嚕肉 (大)
咕嚕肉
4/ XO醬甜豆炒帶子
 唯一的是菜式價錢夠貴。價錢調低一點會更好。
XO醬甜豆炒帶子
5/ 沙嗲牛肉粉絲煲
說真的,呢個都有驚喜! 驚喜的好味!
濃濃的沙嗲醬令到粉絲入曬味! 牛肉整得好,不靱! 份量又夠多! 不錯的選擇!
沙嗲牛肉粉絲煲
總結: D食物都算OK既.. 但就覺得小菜有D貴! 餐廳環境都是一般。未可算得是好評,OK還可以! 如果有D朋友未試過呢間都建議可一試燒鵝!

沙嗲牛肉粉絲煲
2013-08-25 507 浏览
燒鵝好大隻叫左半隻,一行4人都唔多食得晒燒的好香口, 肉質好嫩醃料都幾好但肥, 要撕走肥膏健康D加個西洋菜湯, 咸到呢應該係落多左SALT, 唔關材料事下晝來唔駛等位幾好
燒鵝好大隻
叫左半隻,一行4人都唔多食得晒
燒的好香口, 肉質好嫩

醃料都幾好
但肥, 要撕走肥膏健康D
加個西洋菜湯, 咸到呢
應該係落多左SALT, 唔關材料事

下晝來唔駛等位幾好
燒鵝
西洋菜湯
燒鵝
2013-08-06 745 浏览
周末來到深井裕記燒鵝,還早,是六點,我們五個人,主家與之善,早留座位。不過樓上數桌,似已嚼半。 依例叫了招牌菜。 當然首先是奉上主題「裕記燒鵝」一隻。分兩碟上,先嚐,肉甜汁香,不肥不膩。肉質濕潤鬆軟香滑,味道甘厚,又香又熱;奇怪,這種感覺,食盡港九食肆均沒有。真可算首屈一指。看來五人,其實半只就足夠,但現在一只也不覺多,皮脆肉嫩,因實在太好味。半只燒鵝220元,一只燒鵝索價420元。食燒鵝當然叫埋鵝腸,這碟是兩種腸,粉腸及鵝腸,真的,與我們在油蔴地吃的完全不一樣,不是那種爽爽的,而是有肉香味的,應該是新鮮,所以鵝味還重。 牛柳粒最怕咬不開,不過今天的剛好,有口感而且不韌。 帶子西蘭花,熱騰騰的菜,汁香帶子大而滑。 百花醸豆腐端上來,釀蝦是新鮮的,豆腐不夠滑,但蝦是精彩,味道很鮮甜。 縱觀此行,不錯,有驚喜。

依例叫了招牌菜。
 牛柳粒最怕咬不開,不過今天的剛好,有口感而且不韌。
 帶子西蘭花,熱騰騰的菜,汁香帶子大而滑。
 縱觀此行,不錯,有驚喜。
裕記燒鵝
鵝腸
牛柳粒
帶子西蘭花
百花醸豆腐
2013-07-13
  • 裕記燒鵝
2013-07-21 235 浏览
深井裕記燒鵝可稱得上老字號店,燒鵝做到街知巷聞,成個深井都有燒鵝飯店,且人們一談到深井,梗要同燒鵝沾上邊。不過,裕記除那燒鵝出名,中式菜式只屬一般。今晚與老公點了四餸,除燒鵝外,其餘菜色只有👎可形容。
2013-07-21
  • 燒鵝
2013-07-13 102 浏览
早幾日突然好想食燒鵝,即刻約齊飯腳,放工即刻揸車入去深井食飯了今晚既主角: 就係一隻皮脆有光澤、皮汁多而不帶腥味、實在令人垂涎三尺、甘香可口既肥美燒鵝了,實左咁多年都一直保持水準!  鹵水鵝翼,好入味炸蝦球,好彈牙今晚好有 Holiday mood,實在好滿足!  如果明天不用返工就更加好了

鹵水鵝翼,好入味
炸蝦球,好彈牙

2013-07-11
2013-07-03 179 浏览
老公最鐘意食燒鵝,所以成日車我入去深井裕記食燒鵝,事關有佢最愛既燒鵝之餘,他們家還有做久遺了既琵琶豆腐,係我最愛既一道菜之中。因為坊間大部份既食市都已經無做這道菜了。只有入開深井食燒鵝時,點翻來回味一下。【裕記燒鵝】老實說,比起以前既燒鵝真係差了很多。不過,我地食野都不只食它的味道,還有一種情懷,一種風味,所以仍然覺得好好味。半隻燒鵝,皮脆肉嫩,皮下油脂甘香。因為在堂食既關係,不可以用手撕來食,所以有點可惜。【琵琶豆腐】雖然是難得的一道菜, 但係老實說太干了。如果炸時可以保特豆腐同肉汁會更佳。但係我地都成碟食晒!【炒飯】不得不讚這個炒飯炒得十分香口, 飯粒分明,味道到位。我地食完還想食。不過實在太FULL了。下次吧!

【裕記燒鵝】

【琵琶豆腐】
【炒飯】
2013-05-17 185 浏览
母親節前一天, 一家人前來深井, 吃吃很久沒有吃過的裕記燒鵝. 上次來的時候,已經是十年前. 是晚來到, 店子人山人海, 相當熱鬧, 環境一般, 相當擠逼, 沒有辦法, 大時大節, 也是如此. 看看餐牌, 當然要來一客燒鵝, 再在其他範疇揀選了幾款心水吧.馳名裕記燒鵝 $110: 6分, 四個人, 不吃得太多, 只要了一客例牌. 鵝皮是幾脆的, 但不夠香口, 鵝肉更是有點實, 肉質麻麻, 鵝肉味也不太突出. 多年沒吃, 好像水準下滑了不少, 還是因為大時節之故.當然, 也要來一客瀨粉, 跟上燒鵝同吃, 還是幾惹味的.粟米魚肚羹 $80: 5分, 湯品方面的選擇就是粟米魚肚羹, 也是要了例牌. 個羹是比較稀, 味道也是偏淡, 就算我這個很愛吃粟米的人來講, 這客羹也不算太吸引.蟹肉扒西蘭花 $90: 6分, 當然要來一客菜蔬, 蟹肉扒西蘭花份量是幾大的, 西蘭花還算幾靚的, 但是蟹肉就沒有甚麼鮮味, 好像是剩吃西蘭花還好.百花炸釀蟹鉗 $33 x 4: 6分, 蟹鉗是這裡另外一個招牌項目, 是晚吃到的, 皮是淋的, 炸得不夠香脆, 不過就勝在相當足料, 入面有不少蟹肉, 還可以吧.香菠咕
當然, 也要來一客瀨粉, 跟上燒鵝同吃, 還是幾惹味的.
香菠咕嚕肉 $70: 0分, 最失望的要數香菠咕嚕肉, 基本上是沒有甚麼醬汁, 乾乾的, 不甜不酸, 不太像在吃咕嚕肉, 而肉本身是肉片, 完全不香脆.
整體來講, 燒鵝的水準只是一般, 其他食物也不太理想. 由於是晚實在太旺場, 也不能要求有甚麼服務. 價位方面, 埋單每位$152, 不算太貴, 但計及是晚的食物水準及這裡的環境, 亦未能令人滿意. 雖然這裡得到必比登, 不過以是晚來講, 就未能令人信服了.
2013-04-29 133 浏览
一家人去完錦田,媽咪建議去深井食燒鵝,香港島人不知道深井原來離錦田很遠。不過去到六時左右尚早,還有車位可以泊,而且不用等位。我們order了:1. 琵琶豆腐豆腐落咗獻都好香口 2. 燒鵝(大/ 半只)論味道其實不是太突出,但勝在即燒,所以一定好吃3. 蒸蝦新鮮,好多蒜蓉4. 滷水鴨舌味道OK,不算很突出,勝在平時好少食5. 鹅肠 味道好味,但份量比較少Overall而言,燒鵝是必食之選 (雖然係比較貴! ),其他小菜都做得不錯!

不過去到六時左右尚早,還有車位可以泊,而且不用等位。

我們order了:

1. 琵琶豆腐
豆腐落咗獻都好香口

2. 燒鵝(大/ 半只)

論味道其實不是太突出,但勝在即燒,所以一定好吃

3. 蒸蝦
新鮮,好多蒜蓉

4. 滷水鴨舌
味道OK,不算很突出,勝在平時好少食

5. 鹅肠
味道好味,但份量比較少

2013-04-06