2017-12-03 1431 浏览
最近經常行開荃灣,每一個星期日必定會係附近食晚餐。今晚慶祝親戚升級加薪,就打算去擺一圍食飯。諗起好耐無食燒鵝,就一齊揸車入深井食😗仲記得兩年前無訂位,等咗成個鐘先有得食,今次我哋醒目啦,一早訂好8位大人加一個小朋友既枱,基本上一到就可以入位。🤤由於啱啱好8個人,我哋就叫咗個八人餐(HK$1688),包咗一大隻燒鵝🦆、花生雞腳湯🐔、象拔蚌炒西蘭花、咕嚕肉、清炒菜心、炸蝦球、清蒸石斑等等。上菜時間好快,一下單就上咗隻燒鵝。今次烤到肥而不膩、肉汁鮮甜,無食兩年都依然咁好味😋其他餸都依然保持水準,我哋仲叫多咗碟滷水鴨舌,超級入味呀!!我食咗五六隻,都仲想番尋味😎呢個餐好多道菜,個個都食到好飽,捧住個大肚腩滿載而歸👨‍👨‍👧👨‍👨‍👧‍👦👩‍👩‍👧‍👦👪回頭率:3.8/5🌟

回頭率:3.8/5🌟
  • 燒鵝
  • 咕嚕肉
  • 清蒸海上鮮
2017-12-03 1308 浏览
4人專程入去嘆,點知就食到一肚火!今晚叫咗3碗瀨粉,半隻燒鵝,一碟蒜蓉炒豆苗,仲有碟係佢狂推薦既鵝肝腸!本身乜都唔掂,又油又鞋,唉!!!都算,諗住食住再叫其他野,點知係差唔多既時候佢係咁話要盒出聲,重複咗3次…我只係第一次果陣回哦!但佢係第三次時就拎咗2個盒嚟,仲收走我既碗筷,講緊電話既我O咗,跟手我話我未食完架喎!但佢唔理我…仲話多謝哂,今時今日咁既服務態度真係超正🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️
4人專程入去嘆,點知就食到一肚火!
2017-11-27 1293 浏览
成日都聽人講話深井燒鵝好食我就咁耐都未食過朋友唔係話鵝毒就係話唔就腳一係話要鋸扒食放題今日終於有機會去食啦有美相伴呀一入去坐低就有TISSUE...係大陸一見到就知要收錢...唔敢用!!!埋單先知唔收錢嘩....2,4,6,8,10,12人餐都有~勁方便喎!!!!我地本來想揀2人餐...但係又驚食唔晒最後叫左例牌燒鵝(深井唔食燒鵝咩???)好瘦好瘦既燒鵝呀!!!無咩肥膏~啖啖肉!!正又熱辣辣咁上~皮又燒到脆卜卜~ 平時唔食皮既我都忍唔住食左舊滷水鵝舌~鴨舌就係得多啦~鵝就第一次~比鴨舌大條少少~其他都無咩分別~~~滷水汁調得唔錯~微辣~唔似B仔雞翼尖咁食得多就辣到無味覺炒鵝心+腸~~D辣椒辣到呀媽都唔認得.....2個人食到頂唔順~人多先好叫~~~但要預左辣椒多過鵝超好味~~送酒一流但食到最後有2條比較肥仔~天生肥鵝腸~唔開胃就唔食了~最後原來有免費糖水~總結:是次全鵝宴~2人已經夠飽~要留肚食甜品呢~離場時已經爆場了~假日必須要卜位或早到~~性價比高~同出面既燒鵝真係唔同級數~~鵝既第一次>~<比左你了
成日都聽人講話深井燒鵝好食

我就咁耐都未食過

朋友唔係話鵝毒就係話唔就腳一係話要鋸扒食放題

今日終於有機會去食啦

有美相伴呀

一入去坐低就有TISSUE...
係大陸一見到就知要收錢...唔敢用!!!
埋單先知唔收錢

嘩....2,4,6,8,10,12人餐都有~
勁方便喎!!!!
我地本來想揀2人餐...但係又驚食唔晒

最後叫左例牌燒鵝(深井唔食燒鵝咩???)
好瘦好瘦既燒鵝呀!!!
無咩肥膏~啖啖肉!!正

又熱辣辣咁上~
皮又燒到脆卜卜~ 平時唔食皮既我都忍唔住食左舊

滷水鵝舌~鴨舌就係得多啦~
鵝就第一次~
比鴨舌大條少少~
其他都無咩分別~~~
滷水汁調得唔錯~微辣~
唔似B仔雞翼尖咁食得多就辣到無味覺

炒鵝心+腸~~
D辣椒辣到呀媽都唔認得.....
2個人食到頂唔順~
人多先好叫~~~但要預左辣椒多過鵝

超好味~~送酒一流

但食到最後有2條比較肥仔~
天生肥鵝腸~唔開胃就唔食了~

最後原來有免費糖水~

總結:
是次全鵝宴~
2人已經夠飽~要留肚食甜品呢~

離場時已經爆場了~
假日必須要卜位或早到~~
性價比高~
同出面既燒鵝真係唔同級數~~
鵝既第一次>~<比左你了
2017-11-07
  • 燒鵝
2017-11-21 822 浏览
深井對我來說是太遙不可及的地方,今天難得跟朋友車入深井當然要一試裕記燒鵝啦。我們一行三人早到了,所以不用等位,有二樓~是次點了主角半隻燒鵝,炒飯,豆腐,。十二月還會在尖咀亞士厘道開分店添。環境乾淨,有兩層。職員落單快主角出場! 燒鵝肉質很結實不鞋,脂肪分佈得很平均,應該做了很多運動,皮很香,鴨脾位置還可把本塊肉拉出,嘩,很嫩呢!其他炒飯很乾身而且味道調得剛好,不會過咸! 鮮尤魚、蝦很爽又有咬口,有鮮味,有蝦醬但本身己很入味了。 離開時看見很多很多人,己排到街尾了!
是次點了主角半隻燒鵝,炒飯,豆腐,。

十二月還會在尖咀亞士厘道開分店添。

環境乾淨,有兩層。職員落單快

其他炒飯很乾身而且味道調得剛好,不會過咸!

鮮尤魚、蝦很爽又有咬口,有鮮味,有蝦醬但本身己很入味了。

離開時看見很多很多人,己排到街尾了!

2017-11-20
2017-11-20 594 浏览
姐姐生日,想入深井食燒鵝,但怕深井現在水準不及當年,最後選了裕記。完全冇失望,燒鵝皮脆汁多,熱辣辣上枱,老人家老食得好滿意。不過燒鵝一定會肥少少,單食燒鵝已飽了一半。牆上貼著秘製粉絲蟹煲,即管一試。出乎意料好大隻蟹,好惹味!葱蒜都好送飯。仲有蒜蓉炒荳苗、咸檸烏頭,都好好味,唔係只有招牌菜OK。最後有糖水同生果送,人均$200,算扺食。出門才發現門口貼了米芝連推薦,2017年仲有,仲等我之前勁擔心旅遊區水準成疑。

仲有蒜蓉炒荳苗、咸檸烏頭,都好好味,唔係只有招牌菜OK。

最後有糖水同生果送,人均$200,算扺食。

2017-11-09 763 浏览
同朋友一行十多人行山,由荃灣行元荃古道至終點到深井,目的其實就是為了食燒鵝>v<打頭炮,就點了一隻特大全隻炭燒燒鵝$600!份量真的很多好大!燒鵝皮燒得香脆可口,鵝肉不肥不瘦又多汁,果然係老字號。份量實在太多,最後別浪費我也打包了回家給家人。人多的話,建議全隻燒鵝$540也足夠。其他的小菜滷水拼盤牛肉煲味道也不錯,我選了一些小菜略略介紹下。尖椒花枝片中辣帶麻,花枝爽口彈牙,非常開胃。香芒海鮮沙律卷新鮮熱騰騰,包著滋味的沙律醬芒果鮮蝦,外脆內軟,非常可口,按人頭每人食一個已足夠。酸甜西檸雞蟹肉扒西蘭花看圖片都知道真是啖淡蟹肉,非常足料!推介不得不佩服大家的食量啊!這裡的服務員服務態度也不錯,老字號果然有保證,好飽好滿足!

尖椒花枝片
中辣帶麻,花枝爽口彈牙,非常開胃。

香芒海鮮沙律卷

酸甜西檸雞

蟹肉扒西蘭花
看圖片都知道真是啖淡蟹肉,非常足料!推介

• 裕記特大燒鵝
  • 香芒海鮮卷
2017-10-23 890 浏览
雖然已很多人評分過但很想再表達一下對這老店表楊一下! 雖然很有名有生意但服務態度及食物水準都能保持! 每次不管與家人或友人去深井, 大家都不約而同提議去裕記昨晚星期天大約晚上七時許到達, 好在有訂位...門口有很多人在等! 叫座的服務人員很有耐心及不時提醒大家小❤️🚘🛵駛過👏🏼👏🏼👏🏼雖然全🈵️座但㸃菜的老員工態度良好! 食物
2017-10-22
2017-09-12 1502 浏览
今晚專程同屋企人入深井食燒鵝,最後搵嚟出名嘅「裕記」。店內地方有點擠迫,地下又滑滑的,大家行動都要小心我哋最後選咗一個四人套餐(四餸一湯):有燒鵝半隻-燒鵝size中等,但係冇乜味,而且好韌,食咗兩件就唔想食而甜酸醬就稀稀的,根本不是醬,是甜酸水,攪到咁稀,不如唔好俾人點帶子西蘭花-西蘭花又大又硬,真係要用刀叉來享受因為老人家食唔到咁硬嘅西蘭花,所以叫咗碟通菜(味道普通)冬菇鵝掌翼煲-冬茹厚身,味道不過不失,但不算好味。仲有海上鮮一條-條魚算是今晩稍為好的一味餸。套餐送橙汁一支,但係唔知點解苦苦的!眼見隔離枱都冇飲,所以我哋都放棄了慕名而來,但失望而回
今晚專程同屋企人入深井食燒鵝,最後搵嚟出名嘅「裕記」。
店內地方有點擠迫,地下又滑滑的,大家行動都要小心

我哋最後選咗一個四人套餐(四餸一湯):

帶子西蘭花-西蘭花又大又硬,真係要用刀叉來享受
因為老人家食唔到咁硬嘅西蘭花,所以叫咗碟通菜(味道普通)
冬菇鵝掌翼煲-冬茹厚身,味道不過不失,但不算好味。
仲有海上鮮一條-條魚算是今晩稍為好的一味餸。
套餐送橙汁一支,但係唔知點解苦苦的!
眼見隔離枱都冇飲,所以我哋都放棄了

慕名而來,但失望而回
2017-08-10
2017-07-07 2008 浏览
🤘🏼happy 5✋🏻遊🚘深井👉🏻久不久我就入深井捧場裕記燒鵝💁🏼燒鵝🐦依舊皮脆肉嫩,肥瘦適中,我逢乜皮物乜都不食,唯獨有質素燒鵝皮,配上酸梅醬簡直是絶配鵝掌亦拼海蜇🦑,沒有特別太驚喜,海蜇點解有沙嘅?食了不知道第幾住,就有卜卜聲3)淮山燉響螺頭雞腳湯🐔,個湯就真係麻麻地淡而無味,好像加了水咁極度失望之作囉,又貴又唔好飲4)金華火腿上湯娃娃菜🥗淡味好似用水烚咁,價值上唔值成舊水丫,唯獨燒鵝👍水準依舊有一定保證🤤有讚冇彈🤘🏼
簡直是絶配
3)淮山燉響螺頭雞腳湯🐔,個湯就真係麻麻地
淡而無味,好像加了水咁
極度失望之作囉,又貴又唔好飲
燒鵝👍
淮山響螺燉雞腳
鵝掌拼海蜇
金華火腿上湯娃娃菜
2017-07-07
燒鵝👍
2017-07-02 1386 浏览
午餐時間去可以不用排隊等候,好過晚上來吧。午餐更有兩小時免費泊車服務。。很久沒有入深井食燒鵝了。我想都有5。6年。。期盼已久了。。有套餐可以選擇,本人覺得,其他菜色只不過是配角而已。因為主菜一定是燒鵝。到上菜了,真的燒鵝很好吃,沒有太大退步。正。加多一碗白飯和懶粉就夠了。兩人可叫半隻燒鵝,起碼可以食到一隻燒鵝脾丫。。正四個人就叫一隻吧。。但其他菜色就叫少點。。始終燒鵝是這間飯店的主打食物。。。。。

很久沒有入深井食燒鵝了。我想都有5。6年。。期盼已久了。。

兩人可叫半隻燒鵝,起碼可以食到一隻燒鵝脾丫。。正
四個人就叫一隻吧。。但其他菜色就叫少點。。

始終燒鵝是這間飯店的主打食物。。。。。

2017-06-30
2017-06-18 1209 浏览
父親節快樂!母親節就食buffet,父親節就不如食下中餐啦四人行食咗一個四人餐再加兩個餸啦跟餐半隻鵝,上枱熱辣辣皮燒到甘香,又夠厚肉,師父刀功十足,鵝肉唔會痴隻另一舊再點裕記自家製酸梅醬醒胃美味呢個係另叫嘅椒鹽腎花,份量十足,食落唔會太膩口,椒鹽味十足,值得推介另加嘅豉油王腸雜,次次嚟都會食有唔同款式嘅内臟以鵝腸最出色,配以大量韮王同芽菜,非常香口,送啤酒一流呢個冬菇扣鵝掌用煲上,夠熱份量又夠多多到食唔曬要打包呢個湯羹就明顯被比下去,味道不突出碧綠帶子份量都好大,味道唔錯最後係清蒸海上鮮,中規中矩祝願父親節快樂
父親節快樂!
母親節就食buffet,父親節就不如食下中餐啦
四人行食咗一個四人餐再加兩個餸啦

跟餐半隻鵝,上枱熱辣辣
皮燒到甘香,又夠厚肉,師父刀功十足,鵝肉唔會痴隻另一舊
再點裕記自家製酸梅醬
醒胃美味

另加嘅豉油王腸雜,次次嚟都會食
有唔同款式嘅内臟
以鵝腸最出色,配以大量韮王同芽菜,非常香口,送啤酒一流
呢個冬菇扣鵝掌用煲上,夠熱份量又夠多
多到食唔曬要打包

呢個湯羹就明顯被比下去,味道不突出

碧綠帶子份量都好大,味道唔錯

最後係清蒸海上鮮,中規中矩
祝願父親節快樂
2017-05-18 1106 浏览
Loved the goose a lot, I can't stop coming every month. My boyfriend drove us to here. Then we parked in their special carpark . 3 people we ordered half protein. They were still big. The skin may be not crispy enough, but it still very oily and good taste. The meat was not the softest among different goose restaurant, but the after taste of this restaurant is stronger. Also with other food

Also with other food
2017-04-11
五一假期與家中小鬼遊走屯門黃金海岸一趟,參與了「小車手遊樂園」這項活動。傍晚時份離開,驅車前往深井享用燒鵝大餐。 深井有兩間較出名的燒鵝飯店,一間是陳記,另一間是裕記。因裕記網評較佳,所以最後選定後者。 作為一間「老子號」飯店,店內沒有多餘的裝潢。從間格可見,整間飯店由多間村屋組成,每個樓層早已按號碼區分,甚有系統。 西洋菜燉鮮陳腎一份例牌可分成六小碗,味道濃郁夠火候,質素令人滿意。 炭燒燒鵝是是晚重點項目,燒鵝送上時香氣撲鼻,鵝肉豐盛,味道濃香,再加上軟嫩的肉質,難怪細周生一件駁一件密密食。 粟米斑塊用上紐西蘭斑片,質素比龍脷柳佳,可惜黃金外皮過厚,反影響了脆香享受。 香煎琵琶豆腐製作平穩,豆腐膠質感略重,有點奇怪。 蒜蓉炒白菜仔口味相當清甜見驚喜。 裕記沒有特別的裝潢,菜式也沒有賣弄花巧,依靠的就是一道燒鵝名菜。最終燒鵝出品美味,各團友也感滿意,有機會會再度光臨! ******************************泊車情報:飯店有代客泊車,需留匙,$30/三小時,取車時另要再給點「心意金」,優惠與否見仁見智喇! ***********

西洋菜燉鮮陳腎
粟米斑塊
香煎琵琶豆腐製作平穩,豆腐膠質感略重,有點奇怪。
香煎琵琶豆腐
蒜蓉炒白菜仔口味相當清甜見驚喜。
蒜蓉炒白菜仔

[1/5/2017; Mon]

2017-05-01
西洋菜燉鮮陳腎
蒜蓉炒白菜仔
2017-04-26 1482 浏览
朋友生日,突然想食燒鵝,於是就提早幾日訂位⋯⋯一行6人,5大1細....叫左5個餸第一味燒餓半隻,連BB都食到不斷要添第二味老闆話食鵝就當然要試埋鵝腸啦雖然睇到有肥膏,但食落係爽同唔「流」既第三味時價既豉油炒海蝦,我地叫左12隻,一人兩隻第四味普通左D既西蘭花炒花枝片....食唔哂第五味好快搶哂既椒絲腐乳通菜
朋友生日,突然想食燒鵝,於是就提早幾日訂位⋯⋯
一行6人,5大1細....叫左5個餸
第一味
燒餓半隻,連BB都食到不斷要添
第二味
老闆話食鵝就當然要試埋鵝腸啦
雖然睇到有肥膏,但食落係爽同唔「流」既
第三味
豉椒鵝腸
豉油王海蝦
椒絲腐乳通菜
2017-04-15 1223 浏览
太失望了。呢間野跟澳門個地區一樣,叫做氹仔.叫了五碟菜讓我最失望就是隻鵝和碗燉湯。隻鵝啲肉好un(唔識寫)叫咗個西洋菜燉鵝腎,結果個湯一看就知道係例湯,跟幅圖完全兩回事。啲西洋菜份量比老麥的沙津仲少,但收$110。差,真係好差,真是名過其實,不知所謂!我建議你們想吃燒鵝可以去外面,有一間酒家的燒鵝比呢間好吃好多倍。今次一去,成團人失望哂。如果間店店主及店員看到,建議用心燒好啲燒鵝,唔好燒到咁UN. 啲西洋菜唔係好貴唔好連半扎都冇就收110。
太失望了。

呢間野跟澳門個地區一樣,叫做氹仔.

叫了五碟菜讓我最失望就是隻鵝和碗燉湯。

隻鵝啲肉好un(唔識寫)

差,真係好差,真是名過其實,不知所謂!

今次一去,成團人失望哂。